Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92001E003079

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3079/01 esittäjä(t): Ilda Figueiredo (GUE/NGL) komissiolle. Pakistanin kanssa tehty kauppaa koskeva pakettiratkaisu ja sen seuraukset tekstiili- ja vaatetusteollisuudelle.

    EYVL C 172E, 18.7.2002, p. 25–25 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92001E3079

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3079/01 esittäjä(t): Ilda Figueiredo (GUE/NGL) komissiolle. Pakistanin kanssa tehty kauppaa koskeva pakettiratkaisu ja sen seuraukset tekstiili- ja vaatetusteollisuudelle.

    Virallinen lehti nro 172 E , 18/07/2002 s. 0025 - 0025


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3079/01

    esittäjä(t): Ilda Figueiredo (GUE/NGL) komissiolle

    (13. marraskuuta 2001)

    Aihe: Pakistanin kanssa tehty kauppaa koskeva pakettiratkaisu ja sen seuraukset tekstiili- ja vaatetusteollisuudelle

    Komissio esitti 16. lokakuuta kauppaa koskevan pakettiratkaisun, jonka tarkoituksena on parantaa Pakistanin vientituotteiden pääsyä EU:n markkinoille ja joka otetaan huomioon yleiseen tullietuusjärjestelmään liittyvässä erityisjärjestelmässä. Ehdotuksella pyritään kaikkien vaatetustuotteita koskevien tullien poistamiseen ja kasvattamaan Pakistanin tekstiili- ja vaatetuskiintiöitä 15 prosentilla. Vastapainoksi komissio pääsi sopimukseen tullien asteittaisesta vähentämisestä Euroopan viennin helpottamiseksi. Euroopan tekstiili- ja vaatetusalan kauppataseen alijäämä on jo noin 1,9 miljardia euroa. Euroopan vienti Pakistaniin on erittäin vähäistä, viennin arvo on vain noin 23 miljoonaa euroa.

    Voiko komissio ilmoittaa, onko se arvioinut ehdotuksensa sosioekonomiset vaikutukset Euroopan tekstiili- ja vaatetusalalle? Jos on, niin mitkä ovat Portugaliin kohdistuvat vaikutukset? Eikö komissio katso, että tämä ehdotus useiden kahdenvälisten kauppasopimusten tavoin kyseenalaistaa tekstiili- ja vaatetusalan sopimuksessa asetetun kaupan vapauttamisen aikataulun toteutumisen?

    Pascal Lamyn komission puolesta antama vastaus

    (21. joulukuuta 2001)

    Lokakuun 16. päivänä 2001 parafoidussa yhteisymmärryspöytäkirjassa Pakistanille ehdotettu kiintiön korotus antaa maalle uusia mahdollisuuksia. Tekstiili- ja vaatetustuotteiden kokonaistuonti EU:hun on kuitenkin arvoltaan noin 70 miljardia euroa vuodessa, joten näillä kiintiöiden korotuksilla (joiden seurauksena tuonti kasvaa käytännössä noin 0,50,6 prosenttia 1. tammikuuta 2005 mennessä) ei todennäköisesti ole merkittävää kokonaisvaikutusta.

    Tullien alentaminen tapahtuu muuttamalla yhteisön yleistä tullietuuskohtelujärjestelmää vuosiksi 20022004, ja se koskee vaatteita ja sovitettuja tuotteita muttei tekstiilejä. Vuonna 2000 Pakistanista tulleen tuonnin osuus näiden tuotteiden kokonaistuonnista oli noin 2 prosenttia. Tämä pätee sekä 15 jäsenvaltioon kokonaisuutena että myös Portugaliin suuntautuneeseen tuontiin. Tullien alentaminen tuskin heijastuu lähitulevaisuudessa täysimääräisesti Pakistanin vientihintoihin, sillä liitännäiskustannukset kuten vakuutusmaksut ovat nousseet viime aikoina maassa vallinneen kriisitilan seurauksena.

    Koska tekstiili- ja vaatetusteollisuus on levittäytynyt joka puolelle yhteisöä, komissio ei odota erityisiä vaikeuksia Portugalille, jonka osuus on 4 prosenttia yhteisön tuotannosta ja 12 prosenttia alan työllisyydestä.

    Tehdessään kahdenvälisiä sopimuksia markkinoille pääsystä tällä alalla (tähän mennessä on tehty kaksi sopimusta Sri Lankan ja nyt Pakistanin kanssa) komissio toimii neuvoston sille 9. marraskuuta 2000 antamien neuvotteluohjeiden mukaisesti hankkimalla tekstiili- ja vaatetusalan markkinoille pääsyä koskevia myönnytyksiä yhteisön kauppakumppaneilta (esim. tariffien alennuksia, tullien sitomista Maailman kauppajärjestössä (WTO) ja tullien ulkopuolisia kaupanesteitä koskevia sitoumuksia), minkä vastineeksi yhteisö voi nostaa tuontikiintiöitään.

    Komissio ei katso, että nämä sopimukset vaarantaisivat kaupan täyttä vapauttamista ja kaikkien kiintiöiden poistamista koskevan aikataulun. Tekstiili- ja vaatetustuotteita koskevan WTO-sopimuksen mukaan vapauttamisen ja kiintiöiden poistamisen on määrä tapahtua 1. tammikuuta 2005. Komission mielestä edellä mainittujen neuvotteluohjeiden mukaiset lisäsopimukset olisivat hyödyksi Euroopan tekstiili- ja vaatetusteollisuudelle ja helpottaisivat samalla kaupan täyttä vapauttamista kolmen vuoden kuluttua. Komissio ei kuitenkaan pidä Pakistanin kanssa tehtyä sopimusta mallina muiden maiden kanssa tehtäville sopimuksille, vaan sopimukset on neuvoteltava aina tapauskohtaisesti.

    Top