EUR-Lex Prístup k právu Európskej únie

Späť na domovskú stránku portálu EUR-Lex

Tento dokument je výňatok z webového sídla EUR-Lex

Dokument 92001E001376

KIRJALLINEN KYSYMYS E-1376/01 esittäjä(t): Michl Ebner (PPE-DE) neuvostolle. Brysselin ja Mugaben välinen yhteydenpito.

EYVL C 81E, 4.4.2002, s. 22 – 23 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

webovom sídle Európskeho parlamentu

92001E1376

KIRJALLINEN KYSYMYS E-1376/01 esittäjä(t): Michl Ebner (PPE-DE) neuvostolle. Brysselin ja Mugaben välinen yhteydenpito.

Virallinen lehti nro 081 E , 04/04/2002 s. 0022 - 0023


KIRJALLINEN KYSYMYS E-1376/01

esittäjä(t): Michl Ebner (PPE-DE) neuvostolle

(21. toukokuuta 2001)

Aihe: Brysselin ja Mugaben välinen yhteydenpito

Zimbabwe itsenäistyi yli 20 vuotta sitten. Tiedotusvälineet eivät viime aikoina ole antaneet kovin myönteistä kuvaa tästä eteläafrikkalaisesta maasta ja varsinkaan presidentti Mugabesta, joka kannattaa aluevaltauksia, joiden uhreiksi joutuvat valkoihoiset maanviljelijät, ja nostattaa rotuvihaa huomion kääntämiseksi pois äärimmäisestä yhteiskunnallisesta hädästä, johon hän on maansa johtanut. Mugabe ilmoitti 77. syntymäpäivänsä johdosta antamassaan televisiohaastattelussa luopuvansa tehtävistään vasta, kun valkoiset on voitettu. Lisäksi Zimbabwen arkipäivään kuuluvat riippumattoman oikeuslaitoksen ja riippumattoman lehdistön vastaiset mittavat kampanjat ja oppositioon kohdistettu voimakas pelottelupolitiikka. Zimbabwen tilanteelle on jo kauan ollut ominaista huono hallinto, josta Mugabe ja hänen ZANU-PF-puolueensa ovat vastuussa.

Belgian ulkoministerillä Louis Michelillä ja Ranskan presidentillä Jacques Chiracilla ei näytä olevan mitään Mugabea vastaan. Kummatkin toivottivat tämän terrorivaltaa pitävän diktaattorin tervetulleeksi Brysseliin ja Pariisiin 6. maaliskuuta 2001. Michel ja Chirac ottivat Mugaben avoimesti vastaan, vaikka juuri he kannattivat tiukimmin 14 jäsenvaltion Itävallan vastaista sanktiopolitiikkaa demokratian ja ihmisoikeuksien suojelemisen nimissä.

Voiko neuvosto ilmoittaa,

- heikentääkö tällainen demokratian ja ihmisoikeuksien kevytmielinen käsittely unionin uskottavuutta?

- aikooko se yhtenäisen ulkopolitiikan nimissä ryhtyä toimiin tällaisten virhearvioiden ehkäisemiseksi?

- eikö politiikoille, joilla näyttää olevan näin hyvät yhteydet terrorijärjestelmään, olisi myös asetettava asianmukaisia seuraamuksia?

Vastaus

(21. marraskuuta 2001)

Belgian pääministerin Guy Verhofstadtin, ulkoministeri Louis Michelin ja Zimbabwen presidentin Robert Mugaben välinen 5. maaliskuuta 2001 Brysselissä toteutunut tapaaminen järjestettiin presidentti Mugaben pyynnöstä.

Ranskan tasavallan presidentin Jacques Chiracin ja presidentti Mugaben yksityinen tapaaminen 6. maaliskuuta 2001 Pariisissa järjestettiin samoin presidentti Mugaben pyynnöstä. Neuvosto ei ollut myötävaikuttamassa kummankaan tapaamisen järjestämiseen eikä osallistunut kumpaankaan niistä.

Kuluvan vuoden maaliskuun alussa EU päätti aloittaa rakentavan, kriittisen ja tasapainoisen vuoropuhelun Zimbabwen kanssa Cotonoun sopimuksen 8 artiklan hengessä. EU käynnisti vuoropuhelun tarkoituksenaan tietojen vaihto ja keskinäisen ymmärryksen edistäminen asioista, joita EU pitää keskeisinä osapuolten keskinäisissä suhteissa ja jotka on myös merkitty Cotonoun sopimukseen (9 artikla).

Neuvosto totesi kokouksessaan 25. kesäkuuta 2001, ettei Zimbabwen hallituksen kanssa parhaillaan käytävässä poliittisessa vuoropuhelussa ole edistytty merkittävästi, ja ilmoitti olevansa syvästi huolissaan Zimbabwen viimeaikaisista tapahtumista. Neuvosto korosti, että vuoropuhelun ensiarvoisena tavoitteena on saada nopeasti aikaan konkreettisia tuloksia tietyillä aloilla (poliittisen väkivallan lopettaminen, EU:n kutsuminen tukemaan ja tarkkailemaan täysin valtuuksin tulevia vaaleja, konkreettiset toimet tiedotusvälineiden vapauden varmistamiseksi, oikeuslaitoksen riippumattomuus ja sen päätösten noudattaminen sekä maatilojen laittoman haltuunoton lopettaminen).

Neuvosto päätti seurata tiiviisti seuraavien kahden kuukauden ajan tilanteen kehittymistä edellä mainittujen tavoitteiden sekä yleisten kysymysten kuten oikeusvaltion periaatteen, talouspolitiikan ja maauudistuksen osalta ja toteuttaa tarvittavat toimenpiteet, ellei olennaista kehitystä ole tapahtunut.

Začiatok