EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001XC0905(01)

Neuvoston asetuksen N:o 17 19 artiklan 3 kohdan mukainen tiedonanto asiasta COMP/E-3/37.921 - Viking Cable (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EYVL C 247, 5.9.2001, p. 11–12 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52001XC0905(01)

Neuvoston asetuksen N:o 17 19 artiklan 3 kohdan mukainen tiedonanto asiasta COMP/E-3/37.921 - Viking Cable (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

Virallinen lehti nro C 247 , 05/09/2001 s. 0011 - 0012


Neuvoston asetuksen N:o 17(1) 19 artiklan 3 kohdan mukainen tiedonanto asiasta COMP/E-3/37.921 - Viking Cable

(2001/C 247/04)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

I. Ilmoitus

Komissio vastaanotti 11 päivänä heinäkuuta 2000 asetuksen N:o 17 2 ja 4 artiklan mukaisen ilmoituksen ja hakemuksen kolmesta PreussenElektran (nyt "E.ON Energie"), Statkraftin, Statnettin ja Viking Cable AS:n välisestä sopimuksesta, jotka koskevat Viking Cable AS-yhteisyrityksen perustamista. Tarkoituksena on rakentaa uusi merenalainen kaapeli Norjan ja Saksan välille ja harjoittaa kaapelin toimintaa korkeajännitesähkön siirtämiseksi.

II. Osapuolet

E.ON Energie tuottaa, siirtää ja jakaa sähköä ja käy sillä kauppaa. VEBAn ja VIAGin sulautumisen jälkeen E.ON Energie on E.ON AG-yhtymän suurin tytäryhtiö kotipaikkanaan Saksa.

Statkraft SF on norjalainen valtionyhtiö, joka tuottaa ja toimittaa sähköä ja käy sillä kauppaa.

Statnett SF on norjalainen valtionyhtiö, joka vastaa kantaverkon toiminnasta.

Viking Cable AS on yhteisyritys, jonka omistavat ja jonka toimintaa harjoittavat Statnett ja E.ON Energie. Sen tarkoituksena on Viking-kaapelin rakentaminen, hallinnointi, rahoitus, kunnossapito ja toiminnan harjoittaminen sekä sähkön siirtäminen kaapelissa. Yritys ei harjoita sähkökauppaa.

III. Sopimukset

Ilmoitus ja hakemus koskivat kolmea sopimusta:

i) Yleissopimus, jonka E.ON Energie ja Statkraft olivat tehneet 5 päivänä toukokuuta 1993 kiinteästä sähkönsiirrosta Statkraftilta E.ON Energielle ja osapuolten keskinäisestä sähkönsiirrosta Viking-kaapelin kautta.

ii) Osakkuussopimus (yhtiöjärjestys), jonka E.ON Energie ja Statkraft olivat tehneet 5 päivänä toukokuuta 1993 Viking Cable AS:n toimintaa koskevista ehdoista.

iii) Pääsopimus, jonka Statkraft ja Statnett olivat tehneet 25 päivänä elokuuta 1993. Sopimuksen mukaan Statkraft siirtää kaikki osakkuussopimuksen mukaiset oikeutensa ja velvoitteensa Statnettille. Siirto suoritettiin sen jälkeen, kun Norjan parlamentti oli ilmoittanut periaatteesta, että Statnettin olisi omistettava kaikki uudet kansainväliset liitosyksiköt ja harjoitettava niiden toimintaa.

IV. Sopimusten tarkoitus

Viking Cable AS on perustettu uuden merenalaisen korkeajännitekaapelin ("liitosyksikkö") rakentamiseksi Norjan ja Saksan välille. Yhteisyrityksen omistavat Statnett ja E.ON Energie samansuuruisin osuuksin. Uuden kaapelin siirtokapasiteetti on 600 MW ja toiminnan on tarkoitus alkaa loppuvuodesta 2004. Sopimuksissa määrätään sähkön siirrosta Norjan ja Saksan välillä. Norja tuottaa sähköä vesivoimalla ja Saksa ensi sijassa lämpövoimalla. Päätarkoituksena on viedä sähköä Norjasta Saksaan kiinteänä siirtopalveluna. Uuden kaapelin rakentamisella E.ON Energie pyrkii välttämään uuden voimalan rakentamisen Saksaan.

Voimansiirto tapahtuu kiinteänä siirtopalveluna Statkraftilta E.ON Energielle sekä näiden yhtiöiden välisenä lyhytaikaisena sähkönsiirtona. Kiinteän siirtopalvelun maksimimäärä on 600 MW ja 1200 GWh vuodessa 25 vuoden ajan kaapelin käyttöönotosta alkaen. Sikäli kuin kiinteä siirtopalvelu ei vie koko siirtokapasiteettia, jäljelle jäävää kapasiteettia käytetään lyhytaikaisiin sähkönsiirtoihin Norjassa toimivan pohjoismaisen sähköpörssin NordPoolin kautta. Tällaisia lyhyitä sähkönsiirtoja, jotka kestävät korkeintaan yhden vuorokauden, toteutetaan ilman eri toimenpiteitä silloin, kun NordPoolin spot-hinnan ja E.ON Energien tuotannon marginaalikustannusten välinen ero on tietyn suuruinen. Osapuolet aikovat käyttää hintaeron perustana jommankumman saksalaisen sähköpörssin (Leipzigin tai Frankfurt am Mainin sähköpörssin) viitehintaa sen sijaan, että ne käyttäisivät E.ON Energien marginaalikustannuksia, sen jälkeen kun sähköpörssit ovat riittäväästi vakiintuneet tarjotakseen luotettavan spot-hinnan. Lyhytaikaisen sähkönsiirron tulot jaetaan tasan E.ON Energien ja Statkraftin kesken.

Sopimuksissa määrätään, että Statkraftilla ja E.ON Energiellä on yksinoikeus käyttää Viking-kaapelia 25 vuoden ajan.

V. Markkinat

Osapuolet käyttävät uutta kaapelia sähkön siirtämiseen Norjan ja Saksan välillä. Tällä hetkellä ei ole muita suoria sähkönsiirtoyhteyksiä kuin naapurimaiden kautta kulkevat siirtojohdot.

Sähköä voidaan nykyisin siirtää Norjan ja Saksan välillä useiden siirtojohtojen kautta. Näitä ovat Norjan ja Länsi-Tanskan välinen Skagerrakin kaapeli, Ruotsin ja Länsi-Tanskan välinen Kontiskan-kaapeli, Itä-Tanskan ja Saksan välinen Kontek-kaapeli, Saksan ja Ruotsin välinen Itämeren kaapeli sekä Ruotsin ja Puolan välinen SwePolyhteys.

Eräät näistä yhteyksistä on osittain tai kokonaan varattu pitkäaikaisilla sopimuksilla. Muut yhteydet eivät välttämättä ole kaupallisesti mahdollisia vaihtoehtoja siirtokustannusten, maantieteellisen sijainnin tai verkon ruuhkautumisen vuoksi. Norjan ja Tanskan yhdistävän Skagerrakin kaapelin koko 1000 MW:n siirtokapasiteetti on ollut NordPoolin käytössä 1 päivästä tammikuuta 2001 alkaen. Tanskalais-saksalaisen verkon vähäinen kapasiteetti jaetaan huutokaupoissa, joita pidetään päivä-, kuukausi- ja vuosiperusteella. E.ON Energiellä on Tanskan ja Saksan rajalla pitkäaikainen 300 MW:n varausoikeus Tanskassa sijaitsevan EV3-voimalan tuotantoon. Verkon toiminnasta vastaavien on sovellettava avoimia ja syrjimättömiä perusteita myöntäessään kolmansille pääsyn verkkoihinsa. Vastuulliset verkko-operaattorit E.ON Netz ja Eltra ovat suunnitelleet vahvistuksia Tanskan ja Saksan rajan liitosyksikkökapasiteettiin Viking-kaapelihankkeesta riippumatta. Vahvistusten on määrä valmistua ennen Viking-kaapelin toiminnan aloittamista.

E.ON Netz on lisäksi ilmoittanut aikovansa vahvistaa verkkoaan Pohjois-Saksassa ennen Viking-kaapelin toiminnan aloittamista, jotta vältettäisiin tilannetta, jossa Viking-kaapelin toiminta aiheuttaa tai lisää verkon ruuhkautumista Pohjois-Saksassa.

Voidaan kysyä, muodostavatko kaikki edellä mainitut siirtojohdot yhdet tuotemarkkinat ja yhdet maantieteelliset markkinat. Koska ilmoitetuilla sopimuksilla ei kuitenkaan ole kilpailusääntöjen vastaisia vaikutuksia yksilläkään siirtomarkkinoilla tai muilla mahdollisilla markkinoilla, kuten Saksan ja Norjan toimitusmarkkinoilla, ei tässä yhteydessä ole tarpeellista antaa tarkkaa markkinamääritelmää.

VI. Osapuolten väitteet

Pitkiä matkoja syvällä meren alla kulkevien kaapeleiden rakentaminen ja niiden toiminnan harjoittaminen on hyvin pääomavaltaista toimintaa. Sähkönsiirtosopimusten on sen vuoksi oltava pitkäaikaisia investoinnin varmistamiseksi. Ilmoituksen ja hakemuksen tehneet osapuolet toteavat, että uuteen kaapeliin tehdyn siirtokapasiteetti-investoinnin kannattavuuden varmistamiseksi tarvitaan pitkäaikainen järjestely, jonka voimassaoloaika on sama kuin tavanomaisen voimalan käyttöikä eli noin 25 vuotta. Sähkönsiirtojärjestelyjen toteuttaminen riippuu siitä, että Viking-kaapelin koko siirtokapasiteetti on osapuolten käytössä vaadittaessa.

Osapuolten mukaan ei ole mahdollista antaa siirtokapasiteettia kolmansien osapuolten käyttöön. Kolmannet osapuolet voivat saada kaapelin kautta siirrettyä sähköä ainoastaan NordPool-sähköpörssin kautta. Sähkön lyhytaikainen siirto tapahtuu Norjan puolella NordPoolissa. E.ON Energie laatii päivittäisen suunnitelman kiinteän siirtopalvelun ja lyhytaikaisen siirron määristä. Kun lyhytaikaiset volyymit on määritelty ja ilmoitettu NordPoolin spot-pörssiin kello 12:een mennessä päivää ennen kaupankäyntiä, niitä ei voi enää muuttaa. Jos kapasiteettia on jäljellä vielä sen jälkeen kun lyhytaikaiset volyymit on määritelty, E.ON Energie voi vaihtaa kiinteän siirtopalvelun volyymia lyhellä varoitusajalla, jopa toimituspäivänä. Näin suuri joustavuus voidaan taata ainoastaan, jos E.ON Energiellä ja Statkraftilla on koko siirtokapasiteetti käytössään.

VII. Komission aikomukset

Viking-kaapelin rakentamisen myötä Saksan ja Norjan välinen siirtokapasiteetti kasvaa. Ilmoituksen ja hakemuksen tekijöiden on tehtävä huomattavia investointeja. Komissio katsoo alustavasti, että ilmoitetut sopimukset eivät rajoita kilpailua EY:n perustamissopimuksen 81 artiklassa tarkoitetulla tavalla eivätkä ne ole 82 artiklan vastaisia. Näin ollen komissio aikoo suhtautua myönteisesti ilmoitettuihin sopimuksiin. Ennen kantansa ratkaisemista komissio kehottaa asianomaisia esittämään huomautuksensa kuukauden kuluessa tämän tiedonannon julkaisemisesta. Huomautukset on toimitettava faksilla tai postitse viitteellä Asia E-3/37.921 seuraavaan osoitteeseen: Euroopan komissio Kilpailun pääosasto

Linja E, Yksikkö E-3

Rue Joseph II/Jozef II-straat 70 B - 1000 Bruxelles/Brussel Faksi (32-2) 295 01 28.

(1) EYVL 13, 21.2.1962, s. 204/62.

Top