EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000PC0827

Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus .eu-aluetunnuksen toteuttamisesta Internetin nimijärjestelmässä

/* KOM/2000/0827 lopull. - COD 2000/0328 */

EYVL C 96E, 27.3.2001, p. 333–335 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52000PC0827

Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus .eu-aluetunnuksen toteuttamisesta Internetin nimijärjestelmässä /* KOM/2000/0827 lopull. - COD 2000/0328 */

Virallinen lehti nro 096 E , 27/03/2001 s. 0333 - 0335


Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS .eu-aluetunnuksen toteuttamisesta Internetin nimijärjestelmässä

(komission esittämä)

PERUSTELUT

1 Johdanto

Komissio käynnisti helmikuussa 2000 julkisen kuulemisen .eu-aluetunnuksen luomisesta Internetin nimijärjestelmään. Komissio julkaisi päätelmänsä [1] kuulemisen tuloksista heinäkuussa 2000. Hyvin myönteisen palautteen johdosta komissio pyysi 6. heinäkuuta 2000 päivätyllä kirjeellä Internet-osoitteiden ja verkkotunnusten hallintoa hoitavalta ICANN-järjestöltä .eu-tunnuksen käyttöönottoa. ICANN antoi vastauksensa 10. elokuuta 2000, ja neuvottelut ICANNin ja komission välillä jatkuvat edelleen.

[1] KOM(2000) 421, 5.7.2000.

ICANNin hallintoneuvosto antoi 25. syyskuuta 2000 päätöslauselman, jonka mukaan EU-tunnuksen kaltaiset kaksikirjaimiset, tunnukseen liittyvään käyttötarkoitukseen varatut ISO-tunnukset voidaan ottaa käyttöön maatunnuksen mukaisina Internetin aluetunnuksina (ccTLD), kunhan tästä päästään asianmukaiseen sopimukseen ICANNin ja aluetunnuksesta vastaavan rekisteriorganisaation välillä [2]. Tämä periaatepäätös on erittäin tervetullut, ja antaa EU:n toimielimille ja Euroopan yksityiselle sektorille mahdollisuuden edetä asiassa ja olettaa turvallisin mielin, että tarpeelliset tekniset ja oikeudelliset järjestelyt saadaan toteutettua ajoissa.

[2] Ks: http://www.icann.org/minutes/prelim-report-25sep00.htm.

Komissio ja Euroopan Internet-yhteisö ovat tällä välin - kuten heinäkuussa 2000 annetussa tiedonannossa ilmoitettiin - suorittaneet tarkempia teknisiä ja periaatteellisia valmisteluja. Tämä on tapahtunut Euroopan yhteisön EC-POP-ryhmän (European Community Panel of Participants) muodostamassa väliaikaisessa ohjauskomiteassa, joka käsitteli tätä kysymystä touko-lokakuussa 2000. Tästä työstä on laadittu ja julkaistu kommentoitavaksi erillinen raportti [3]. On yhteisön etujen mukaista hyödyntää niiden ryhmien asiantuntemusta, jotka aktiivisimmin osallistuvat Internetin kehittämiseen Euroopassa. Tästä syystä on kiinnitetty erityistä huomiota väliaikaisen ohjauskomitean työhön ja esimerkiksi sen analyysiin rekisterin mahdollisista toiminnallisista ja teknisistä ominaispiirteistä, sopimussuhteista Euroopan komission ja rekisterin välillä sekä vaihtoehtoista organisaatiomuotoa valittaessa. Ohjauskomitean jäsenet tietävät toimivansa tässä asiassa neuvoa-antavassa asemassa.

[3] The Dot EU Registry Proposal, väliaikaisen ohjauskomitean (ISG) raportti. © ec-pop.org, syyskuu 2000. < http://www.ec-pop.org/1009prop/index.htm >

Heinäkuussa 2000 annetussa tiedonannossa todetaan seuraavaa:

"komissio tekee johtopäätöksensä järjestelmän toiminnan oikeudellisten puitteiden toteuttamisesta, .eu-rekisterin toiminnasta vastaavan elimen nimittämisestä ja sen tärkeimmistä rekisteröintiperiaatteista, mihin kuuluvat myös toimet domain-nimiin liittyviä väärinkäytöksiä ja domain-nimien spekulatiivisia ennakkorekisteröintejä vastaan. Näiden johtopäätösten perusteella laaditaan ... uusi tiedonanto."

Arvioituaan tilanteen komissio katsoo, ettei lisätiedonantoa tarvita ja että on tarkoituksenmukaista ehdottaa suoraan säädöstä .eu-aluetunnuksen toteuttamiseksi. Komissio ehdottaa nyt, että neuvosto ja Euroopan parlamentti antavat tällä asetuksella komission tehtäväksi toteuttaa .eu-rekisteri mahdollisimman nopeasti. Ehdotetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa asetetaan säännöt ja periaatteet, joita rekisterin toiminnassa noudatetaan ja määritellään päätöksentekojärjestelmä ja menettelyt, joilla tehdään päätöksiä yleistä etua koskevista kysymyksistä. Muista rekisteröintiperiaatteisiin liittyvistä seikoista päättäisi rekisteri itse kuultuaan ensin asianmukaisesti komissiota ja muita asiaan liittyviä tahoja. Komission tukena sen tehtävien hoitamisessa toimii jäsenvaltioiden edustajista koostuva neuvoa-antava komitea.

2 Rekisteriorganisaatio

Rekisteri on elin, jolle kuuluu .eu-aluetunnuksen organisointi, hallinto ja toiminnallinen ohjaus.

Rekisteri on vastuussa kolmesta keskeisestä tehtävästä:

a) rekisteristä vastuussa olevana oikeushenkilönä toimiminen

b) niiden .eu-aluetunnukseen liittyvien, yleistä etua koskevien sääntöjen, periaatteiden ja menettelyjen täytäntöönpano, jotka sisältyvät asetukseen tai jotka komissio on määrännyt asetuksessa säädetyn kuulemismenettelyn jälkeen

c) .eu-aluetunnuksen organisointi, hallinnointi ja hallinta, johon kuuluu tietokantojen ylläpito, verkkotunnusten rekisteröinti, nimipalvelinten ylläpito ja verkkotunnusten asetustiedostojen jakelu.

Julkisen kuulemisen tulosten mukaisesti rekisterin on oltava voittoa tavoittelematon, yleistä etua palveleva organisaatio. Viimeksi mainittu periaate pätee itse asiassa laajalti maatunnusrekistereihin, kuten asiaan liittyvissä ICANNin ja IANAn asiakirjoissa, varsinkin RFC1591:ssä, todetaan. [4]

[4] Asiakirjassa RFC 1591 todetaan muun muassa seuraavaa: "Näille nimetyille tahoille on uskottu aluetunnuksen hallinto, ja niiden velvollisuutena on palvella yhteisöä . sekä, maatunnuksen tapauksessa, valtiota että koko maailmanlaajuista Internet-yhteisöä. Ei ole tarpeen puhua aluetunnusten "omistajuudesta" tai "oikeuksista". Olennaista on pohtia "vastuita" ja "palvelua" yhteisöön nähden. Nimetyn hallinnoijan on kohdeltava tasavertaisesti kaikkia ryhmiä, jotka pyytävät verkkotunnuksia aluetunnuksen piiristä. Tästä syystä kaikkiin hakemuksiin sovelletaan samoja sääntöjä, kaikki hakemukset on käsiteltävä syrjimättömästi ja tieteellisiä ja kaupallisia (ja muita) käyttäjiä on kohdeltava tasavertaisesti. Hallinnoijaan yhteydessä olevaa tiettyä liiketoimintaa harjoittavilta asiakkailta tulevia hakemuksia ei saa suosia - esimerkiksi tietyn verkkoyrityksen asiakkaita ei saa asettaa etusijalle. Minkään tietyn sähköpostijärjestelmän (tai muun sovelluksen), yhteyskäytännön tai tuotteen käyttöä ei saa edellyttää." IANA, maaliskuu 1994.

Komissio nimittää rekisteriorganisaation. Väliaikaisen ohjauskomitean (ISG) raportissa kuvaillaan tulevan rekisterin rakenteen ja jäsenistön koostumuksen vaihtoehdot tekemättä lopullista valintaa tai päätöstä. Raportissa suositellaan, että rekisterin tulisi olla kaikille avoin ja kaikkia osapuolia edustava organisaatio, jolla on kaikkien asiaan liittyvien tahojen mahdollisimman laaja hyväksyntä. Rekisterin toimintarakenteen olisi oltava sellainen, että kaikki halukkaat voisivat helposti esittää kantansa ja osallistua sen toimintaan Internet-operaattoreiden ja käyttäjien laajan yksimielisyyden saavuttamiseksi yhteisössä.

Asetuksessa määritellään ehdot, joiden mukaan rekisteri organisoi, hallinnoi ja ohjaa .eu-aluetunnuksen käyttöä. Komission ja rekisterin välisin sopimuksin varmistetaan, että rekisterin vastuut täytetään asetuksen mukaisesti, ja varsinkin, että .eu-aluetunnuksen toteutusperiaatteita noudatetaan pysyvästi myös käytännössä. Tätä tarkoitusta varten komissio pitää itsellään yhteisön edustajana kaikki .eu-tunnukseen liittyvät oikeudet ja riittävät oikeudet kaikkiin tietokantoihin, jotta rekisteriorganisaatio voidaan tarvittaessa tulevaisuudessa vaihtaa. Lisäksi toteutetaan muita luonteeltaan teknisiä varmistustoimenpiteitä. Rekisterin käytännön tehtävät annetaan tietyn rekisteriorganisaation hoidettaviksi ottaen täysin huomioon .eu-aluetunnuksen luonne julkisena hyödykkeenä ja varmistaen, että tässä otetaan myös käytännössä huomioon voittoa tavoittelemattoman organisaation toiminnassa noudatettavat periaatteet. Lisäksi sopimus vapauttaisi Euroopan yhteisön kaikesta rekisterin organisoinnista ja hallinnoinnista aiheutuvasta kaupallisesta tai oikeudellisesta vastuusta.

ICANN/IANAn ja rekisterin välinen sopimus .eu-aluetunnuksen toteutuksen teknisistä ja organisatorisista näkökohdista tehdään komission etukäteissuostumuksella.

3 Toimintaperiaatteet

Komissio laatii sellaiset yleistä etua koskevat, .eu-aluetunnuksen toteutukseen liittyvät säännöt, joista ei ole säädetty asetuksessa, kuultuaan rekisteriä ja noudattaen asetuksen 5 artiklassa säädettyä menettelyä.

Verkkotunnusten rekisteröinnin ja teollis- ja tekijänoikeuksien välisten ristiriitojen ehkäisemiseksi ja ratkaisemiseksi komissio määrittelee asetuksessa säädettyä menettelyä noudattaen periaatteet Internet-osoitteiden epäasianmukaisen ja spekulatiiviseen rekisteröimisen ehkäisemiseksi sekä periaatteet tuomioistuinten ulkopuolista riidanratkaisua varten. Näiden periaatteiden on oltava parhaiden käytössä olevien toimintatapojen mukaisia, ja niissä on noudatettava esimerkiksi Maailman henkisen omaisuuden järjestön WIPOn suosituksia.

Komissio käynnistää julkisen kuulemisen [5], joka perustuu Internet-osoitteiden epäasianmukaisen ja spekulatiivisen rekisteröimisen ehkäisemiseksi laadittuja periaatteita koskevaan luonnokseen. Komissio tulee myöhemmin ehdottamaan käytännesääntöjä tämän kuulemisen perusteella. Tällä välin komissio jatkaa keskustelujaan asiasta WIPOn ja ICANN/GACin [6] kanssa.

[5] [Kuuleminen on julkistettu osoitteessa http://www.dot-eu-consult.eu.int - osoite vahvistetaan myöhemmin].

[6] GAC, ICANNin alainen hallitustenvälinen neuvoa-antava komitea.

Tarkemmat rekisteröintiperiaatteet määrittelee rekisteri tietyin edellytyksin, sopimusten mukaisesti ja kuultuaan ensin komissiota. Tällaisia edellytyksiä olisivat esimerkiksi asiaan sovellettavan kansallisen lainsäädännön ja yhteisön lainsäädännön noudattaminen sekä sellaisten parhaiden toimintatapojen noudattaminen, joita ICANN ja IANA aika ajoin määrittelevät. ISG-komitean raportissa tarkastellaan rekisterin rekisteröintiperiaatteita koskevia mahdollisia vaihtoehtoja ja esimerkiksi mahdollisuuksia luoda yleisiä alialuetunnuksia.

Rekisterille laadittavien rekisteröintiperiaatteiden yhteydessä komissio pohtii parhaillaan seuraavia kysymyksiä:

*EU:n toimielimille ja myöhemmin jäsenvaltioiden hallintoelimille varattavan nimialueen määrittely

*yleishyödyllisille toimijoille, voittoa tavoittelemattomille organisaatioille, yhteisöille, kansainvälisille hankkeille ja vastaaville tahoille varatun nimialueen määrittely

*Euroopan unioniin liitettävien nimien varaaminen kaikilla asianmukaisilla kielillä.

Neuvostoa ja Euroopan parlamenttia sekä muita EU:n toimielimiä ja organisaatioita pyydetään määrittelemään tähän liittyvät tarpeensa ja ilmoittamaan niistä CEiii-komitealle [7].

[7] CEiii (Comité Editorial Inter-Institutionnel Internet) on toimielinten välinen komitea, joka vastaa Europa-palvelimen hallinnoinnista sekä muista näkökohdista, jotka liittyvät EU:n toimielinten www-toimintaan ja Internetin nimijärjestelmään.

Kolmansilla osapuolilla on juridisista muutosmenettelyistä käytettävissään vakiokeinot, esimerkiksi perustamissopimuksen 230 artiklan (entinen 173 artikla) mukainen komission säädösten lykkäysmahdollisuus, rekisterin komission valvonnassa toteuttamien, yleistä etua koskevien toimenpiteiden antaminen yhteisöjen tuomioistuimen käsiteltäviksi sekä - rekisterin taloudellisten ja hallinnollisten päätösten osalta - tuomioistuinkäsittelyt rekisterin sijoittautumisvaltioissa.

Päätelmät

Neuvostoa ja Euroopan parlamenttia pyydetään antamaan liitteenä oleva asetus ja valtuuttamaan komissio toteuttamaan .eu-aluetunnus, nimeämään rekisteri ja luomaan sille yleistä etua koskevat toimintasäännöt asetuksessa säädetyn menettelyn mukaisesti.

Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS .eu-aluetunnuksen toteuttamisesta Internetin nimijärjestelmässä

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 156 artiklan,

ottavat huomioon komission ehdotuksen [8],

[8] EYVL C [...], [...], s. [...].

ottavat huomioon talous- ja sosiaalikomitean lausunnon [9],

[9] EYVL C [...], [...], s. [...].

ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon [10],

[10] EYVL C [...], [...], s. [...].

noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä,

sekä katsovat seuraavaa:

(1) .eu-aluetunnuksen luominen on yksi sähköisen kaupankäynnin edistämiseen liittyvistä tavoitteista eEurope-aloitteessa, joka hyväksyttiin Eurooppa-neuvoston kokouksessa Lissabonissa 23.- 24. maaliskuuta 2000.

(2) Internetin organisaatiota ja hallintoa koskevassa komission tiedonannossa [11] neuvostolle ja Euroopan parlamentille käsitellään .eu-aluetunnuksen luomista, ja kyseistä tiedonantoa koskevassa neuvoston päätöslauselmassa [12] annetaan komission tehtäväksi edistää Internetin hallintoon liittyvien periaatteiden koordinointia.

[11] KOM(2000) 202.

[12] [.....]

(3) Internetin aluetunnukset ovat olennainen osa Internetin perusrakennetta. Internetin verkkotunnusten ja niistä muodostuvien Internet-osoitteiden mahdollistaman kuvaavuuden ja tunnistettavuuden ansiosta käyttäjät voivat paikantaa tietyt palvelinkoneet ja sivustot Internetin www-järjestelmässä. Aluetunnus on myös olennainen osa jokaista Internetin sähköpostiosoitetta.

(4) .eu-aluetunnus helpottaa pääsyä Internetin tietoverkkoihin ja Internetiin perustuville sähköisille markkinoille perustamissopimuksen 154 artiklan 2 kohdan hengessä siten, että se antaa vaihtoehdon verkkotunnusten ja -osoitteiden rekisteröintiin maatunnusten mukaisten maantieteellisten aluetunnusten ja yleisten aluetunnusten rinnalle, mikä lisää valinnanvaraa ja kilpailua.

(5) .eu-aluetunnus parantaa Euroopan laajuisten verkkojen yhteentoimivuutta perustamissopimuksen 154 ja 155 artiklan hengessä, koska se varmistaa, että yhteisössä on .eu-nimipalvelimia. Tämä vaikuttaa Internetin rakenteeseen ja tekniseen perustaan Euroopassa, joka näin hyötyy uusista nimipalvelimista yhteisössä.

(6) .eu-aluetunnuksen ansiosta sisämarkkinoiden näkyvyys Internetiin perustuvilla markkinoilla lisääntyy. .eu-aluetunnus tarjoaa selkeästi tunnistettavan yhteyden Euroopan yhteisöön, siihen liittyvään oikeusjärjestelmään ja Euroopan markkinoihin. Sen ansiosta yritykset, organisaatiot ja luonnolliset henkilöt yhteisössä saavat käyttöönsä aluetunnuksen, joka tekee tästä yhteydestä ilmeisen. Tällaisena .eu-aluetunnus ei pelkästään toimi sähköisen kaupan edistäjänä, vaan tukee myös perustamissopimuksen 14 artiklan tavoitteiden saavuttamista.

(7) .eu-aluetunnus olisi toteutettava noudattaen Internetin nimi- ja osoitejärjestelmää hallinnoivan järjestön ICANNin alaisen hallitustenvälisen neuvoa-antavan GAC-komitean (Governmental Advisory Committee) laatimia periaatteita. Näissä periaatteissa todetaan muun muassa, että Internetin nimi- ja osoitejärjestelmä on julkinen voimavara, jota on hallinnoitava maailmanlaajuisen Internet-yhteisön etujen mukaisesti, ja että yksittäiset rekisterit hallinnoivat niille uskotun tehtävän mukaisesti maatunnuksen mukaisia aluetunnuksia yleistä, myös Internet-yhteisön, etua ja Internetin maailmanlaajuisia liittymismahdollisuuksia palvelevalla tavalla niiden viranomaisten, hallitukset mukaan luettuina, puolesta, joilla on viime kädessä julkinen vastuu maatunnuksen mukaista aluetunnuksista.

(8) Komissio on Euroopan yhteisön puolesta pyytänyt EU-tunnuksen käyttöoikeutta Internetin nimijärjestelmässä aluetunnuksena. ICANN antoi 25 päivänä syyskuuta 2000 päätöslauselman, jonka mukaan alfa-2 (...) tunnusta voidaan käyttää maatunnuksen mukaisena aluetunnuksena vain, jos ISO 3166 standardin ylläpitolaitos on erillisellä varauslistallaan varannut tunnuksen tavalla, joka kattaa kaikki sellaiset ISO 3166-1-standardin sovelluskohteet, joissa tarvitaan kyseisen maan tai alueen tunnusta. EU-tunnus täyttää nämä vaatimukset, joten sen käyttöoikeus on myönnettävissä yhteisölle.

(9) Yhteisön olisi määriteltävä .eu-aluetunnuksen toteutusehdot, joita sovelletaan rekisterin nimittämiseen, ja laadittava yleistä etua koskevat periaatteet, joita rekisterin on toiminnassaan noudatettava.

(10) Tämän ehdotetun asetuksen tavoitetta, joka on .eu-aluetunnuksen toteuttaminen, ei voida riittävällä tavalla saavuttaa jäsenvaltioiden toimin, vaan se voidaan suunnitellun toiminnan laajuuden ja vaikutusten vuoksi saavuttaa paremmin yhteisön tasolla perustamissopimuksen 5 artiklassa vahvistettujen toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden mukaisesti. Tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarpeen.

(11) Menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY [13] 2 artiklan mukaan tämän asetuksen täytäntöönpanotoimenpiteistä olisi päätettävä mainitun päätöksen 3 artiklassa säädettyä neuvoa-antavaa menettelyä noudattaen,

[13] EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23

OVAT ANTANEET TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Asiasisältö

Tässä asetuksessa annetaan komission tehtäväksi .eu-aluetunnuksen toteuttaminen, määritellään rekisterin toteuttamiseen, muun muassa rekisterin nimittämiseen, liittyvät ehdot ja vahvistetaan yleistä etua koskevat periaatteet, joita rekisterin on toiminnassaan noudatettava.

2 artikla

Rekisterin ominaispiirteet

1. Tässä asetuksessa 'rekisterillä' tarkoitetaan tahoa, jonka tehtäväksi on annettu .eu-aluetunnuksen organisointi, hallinto ja hallinnointi, johon kuuluu muun muassa asiaan liittyvien tietokantojen ylläpito, verkkotunnusten rekisteröinti, rekisterin nimipalvelinten hallinnointi ja verkkotunnusten asetustiedostojen jakelu.

2. Rekisterin nimittää komissio. Komissio ja rekisteri tekevät uusittavissa olevan määräaikaisen sopimuksen. Sopimuksessa määritellään ehdot, joiden mukaisesti komissio valvoo rekisterin harjoittamaa .eu-aluetunnuksen organisointia, hallinnointia ja ylläpitoa.

3. Rekisterin on oltava voittoa tavoittelematon organisaatio, joka on muodostettu jonkin jäsenvaltion lainsäädännön mukaisesti, ja jonka rekisteröity toimipaikka, keskushallinto ja pääasiallinen toimipiste on Euroopan yhteisössä.

4. Rekisterin on tehtävä Internetin nimi- ja osoitejärjestelmää hallinnoivan ICANN-järjestön kanssa sopimus saatuaan tähän ensin luvan komissiolta. Tämän sopimuksen on oltava ICANNin alaisen hallitustenvälisen neuvoa-antavan GAC-komitean suosittelemien periaatteiden mukainen.

3 artikla

Rekisterin velvollisuudet

1. Rekisterin on noudatettava tässä asetuksessa säädettyjä ja komission tämän asetuksen nojalla määräämiä sääntöjä, periaatteita ja menettelyjä.

2. Rekisterin on

a) organisoitava, hallinnoitava ja ylläpidettävä .eu-aluetunnuksen toimintaa laadukkaasti, tehokkaasti, luotettavasti ja kaikille avoimesti

b) noudatettava asianmukaisia julkisiin hankintoihin liittyvä sääntöjä ja sovellettava poikkeuksetta avoimia ja syrjimättömiä menettelyjä

c) rekisteröitävä .eu-aluetunnuksen alaisia verkkotunnuksia pyynnöstä mille tahansa seuraavanlaiselle taholle:

i) yritys, jonka rekisteröity toimipaikka, keskushallinto tai pääasiallinen toimipaikka on yhteisössä, tai

ii) yhteisöön sijoittautunut organisaatio, tai

iii) yhteisössä asuva luonnollinen henkilö

d) perittävä aiheutuneita kustannuksia suoraan vastaavia vuotuisia maksuja.

3. Kaikista muista kuin 4 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuista .eu-aluetunnuksen toteuttamiseen liittyvistä rekisteröintiperiaatteista päättää rekisteri kuultuaan komissiota ja muita asiaan liittyviä tahoja ja noudattaen 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua komission ja rekisterin välistä sopimusta.

4. Kaikki rekisterin tekemät päätökset kuuluvat rekisterin sijoittautumisvaltiona toimivan jäsenvaltion lainkäyttövaltaan.

4 artikla

Yleistä etua koskevat periaatteet

1. Komissio laatii .eu-aluetunnuksen toteuttamiseen liittyvät yleistä etua koskevat periaatteet 5 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun menettelyn mukaisesti kuultuaan rekisteriä.

2. Verkkotunnusten rekisteröinnin ja teollis- ja tekijänoikeuksien välisten ristiriitojen ehkäisemiseksi ja ratkaisemiseksi komissio määrittelee yhteisön ja jäsenvaltioiden lainsäädännön mukaisesti, kuultuaan rekisteriä ja noudattaen 5 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä:

a) verkkotunnusten epäasianmukaisen ja spekulatiivisen rekisteröimisen ehkäisemiseen tähtäävät periaatteet ja menettelyt, joiden on oltava parhaiden käytössä olevien toimintatapojen mukaisia ja noudatettava esimerkiksi Maailman henkisen omaisuuden järjestön WIPOn suosituksia

b) verkkotunnusten rekisteröinnin ja teollis- ja tekijänoikeuksien välisten ristiriitojen nopeaa tuomioistuinten ulkopuolista ratkaisemista koskevat periaatteet ja menettelyt, joiden on oltava parhaiden käytössä olevien toimintatapojen mukaisia ja noudatettava esimerkiksi WIPOn suosituksia Näillä periaatteilla on luotava osapuolille riittävät takeet menettelyjen toimivuudesta ja niitä sovelletaan rajoittamatta mahdollisuutta turvautua tuomioistuinmenettelyyn.

5 artikla

Komitea

1. Komissiota avustaa sähköisen viestinnän verkkojen ja palvelujen yhteisestä sääntelyjärjestelmästä annetulla direktiivi[ehdotuksella] XX/XX/EY [14] perustettu viestintäkomitea.

[14] Ehdotus direktiiviksi sähköisen viestinnän verkkojen ja palvelujen yhteisestä sääntelyjärjestelmästä (KOM(2000) 393).

2. Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 3 artiklassa säädettyä neuvoa-antavaa menettelyä kyseisen päätöksen 7 ja 8 artiklan mukaisesti.

6 artikla

Oikeudet

Yhteisö pidättää itsellään kaikki .eu-aluetunnukseen liittyvät oikeudet, mukaan luettuina teollis- ja tekijänoikeudet sekä muut oikeudet rekisteritietokantoihin, joita tarvitaan tämän asetuksen täytäntöönpanon varmistamiseksi, sekä oikeus vaihtaa rekisterinä toimiva taho.

7 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä [...]

Euroopan parlamentin puolesta Neuvoston puolesta

Puhemies Puheenjohtaja

RAHOITUSSELVITYS

1 Toimenpiteen nimi

.eu-aluetunnuksen toteuttaminen (luominen, hallinnointi ja valvonta) Internetin nimijärjestelmässä.

2 Budjettikohta

B5-302

3 Oikeusperusta

EY:n perustamissopimuksen 156 artikla

4 Toimenpiteen kuvaus

4.1 Yleistavoite: Järjestelmän ja rakenteiden luominen .eu-aluetunnusta käyttävien Internet-verkkotunnusten ja -osoitteiden rekisteröintiä varten.

Komission ehdotuksen mukaan neuvoston ja Euroopan parlamentin olisi annettava asetus, jossa muun muassa annettaisiin komissiolle valtuudet nimittää .eu-aluetunnusta käyttävien verkkotunnusten rekisterinä toimiva organisaatio.

Tässä rahoitusselvityksessä on otettu huomioon ne määrärahat, jotka tarvitaan, jotta komissio voi luoda kyseisen rekisterin toimintaperiaatteet ja valvoa rekisterin toimintaa, mukaan luettuina asiantuntijoiden palkkaaminen arviointia, komissiolle annettavaa neuvontaa, tarkastuksia ja toiminnan uudelleentarkastelua varten.

Rekisteri luo kaikki tarvittavat tekniset ja organisatoriset järjestelmät ja rakenteet sekä ylläpitää niitä. Rekisteri valtuuttaa rekisterinpitäjät tai asiamiehet, jotka huolehtivat kaupallisin perustein ja keskenään kilpaillen .eu-aluetunnusta käyttävien verkkotunnusten varsinaisesta rekisteröinnistä. Julkisiin organisaatioihin ja palveluihin, kuten Euroopan unionin toimielimiin, liittyviä rekisteröintejä varten luodaan erityisjärjestelyt. Rekisteri perii kustakin rekisteröinnistä rekisterinpitäjiltä kiinteän maksun kattaakseen omat kustannuksensa ja noudattaa toiminnassaan kestävää kustannusvastaavuuden periaatetta voittoa tavoittelematta.

Rekisterin investoinneissa ja varainkäytössä on otettava huomioon rekisteröinneistä odotetut tulot. Kustakin rekisteröinnistä perittävän maksun suuruus määritetään siten, että se kattaa rekisterin kustannukset. Rekisterin ei ole tarkoitus tuottaa voittoa. Koska ensimmäisestä toimintavuodesta on kuitenkin vaikea laatia luotettavia ennusteita, mahdollinen ensimmäisen toimintavuoden ylijäämä siirretään yhteisön talousarvioon. Tavallisesti tällaiset varat katsottaisiin yhteisön talousarviossa yleisiksi tuloiksi, mutta varotoimena voi olla aiheellista pitää niitä väliaikaisena vararahastona, johon voidaan turvautua ylivoimaisen esteen sattuessa (jos rekisteri tuottaa tappiota tai joutuu suuriin vaikeuksiin).

4.2 Toimenpiteen kesto ja sen voimassaolon jatkamista koskevat järjestelyt

2001-2005. Toimenpidettä voidaan jatkaa toiminnan tuloksista laaditun kertomuksen ja tulevaa toimintaa koskevan arvioinnin pohjalta.

5 Menojen ja tulojen luokitus

5.1 Ei-pakolliset menot

5.2 Jaksotetut määrärahat

5.3 Oletettu tulolaji

Tulot koostuvat rekisterinpitäjiltä saaduista rekisteröintimaksuista. Tulot käytetään kattamaan rekisterin investoinnit ja juoksevat kulut, joita sille aiheutuu sopimusvelvoitteidensa noudattamisesta.

6 Meno- ja tulolaji

Komission kustannukset liittyvät seuraaviin toimiin:

*Yksityisen sektorin edustajien kuuleminen, esim. asiantuntijoiden käytön ja kokousten kustannukset.

*Jäsenvaltioiden kuuleminen, esim. neuvoa-antavan komitean ja muiden kokousten kustannukset.

*Toimenpiteeseen liittyvät julkaisut.

7 Rahoitusvaikutukset

7.1 Toimenpiteen kokonaiskustannusten laskentatapa (yksittäisten ja yhteenlaskettujen kustannusten välinen suhde)

Tarvittavien määrärahojen turvin komission on mahdollista valvoa rekisterin toimintaa.

7.2 Kustannusten jakautuminen eri tekijöiden kesken

>TAULUKON PAIKKA>

7.3 Talousarvion budjettikohtiin BA kuuluvat, selvityksistä, asiantuntijoiden käytöstä jne. aiheutuvat toimintakustannukset

Maksusitoumusmäärärahat (euroa)

>TAULUKON PAIKKA>

8 Petostenvastaiset toimenpiteet

Rekisterin pidosta tehtävässä sopimuksessa on oltava vaatimus julkisen palvelun säännöistä, jotka koskevat rekrytoinnin, varainkäytön ja sopimusten avoimuutta. Sen organisaation, jonka kanssa sopimus rekisterinpidosta tehdään, kirjanpidon on oltava komission ja muiden toimivaltaisten toimielinten tarkastettavissa. Komissiolla on oikeus valvoa tärkeimpiä kustannuseriä.

Riippumattomat asiantuntijat arvioivat kolmen vuoden kuluttua toiminnan aloittamisesta sen vaikutukset ja tekevät suosituksia asianmukaisista edellytyksistä rekisterin toiminnan jatkamiseksi.

9 Kustannustehokkuusanalyysi

Komission on määrä itse omaksua ja säilyttää pysyvä asema yleistä etua koskevien rekisterin toimintaperiaatteiden valvojana, ja tähän asemaan sisältyy myös vastuu rekisterin toimintaa koskevasta yleisestä päätöksenteosta. Näin ollen tarvitaan jonkin verran vakinaista henkilökuntaa ja varoja. Toiminnan aloittamista edeltävä vaihe merkitsee tässä mielessä erityisiä kustannusrasitteita, koska keskeiset toimintaperiaatteet on kehitettävä ennen rekisterin nimeämistä ja perustamista. Rahoitusselvityksessä ilmoitettu henkilöstö ja budjettimäärärahat ovat alkuvaiheessa tarvittava vähimmäismäärä.

9.1 Määrälliset erityistavoitteet ja kohderyhmä

9.1.1 Alkuvaihe voisi käsittää komission aseman kannalta seuraavia toimia:

*jäsenvaltioiden neuvoa-antava komitea: neljännesvuosittain, osanottajia 20-25

*neuvoa-antavien paneelien kokoukset: alkuvaiheessa kuukausittain, osanottajia 15-20, matka- ja oleskelukustannukset mukaan luettuina

*yksityisen sektorin kuuleminen: joka kolmas kuukausi, osanottajia 100-150 (matka- ja oleskelukustannukset korvataan vain poikkeustapauksissa)

*kansainväliset neuvottelut: vuosittain 3-4 kokousta, jotka edellyttävät pitkiä ulkomaanmatkoja.

Jotkin näistä kustannuksista pienenevät sitä mukaa kun perustavanlaatuiset poliittiset päätökset on tehty ja kun rekisterin ja komission väliset suhteet ovat vakiintuneet.

9.1.2 Itse rekisterin osalta ei ole mahdollista laatia luotettavia ennusteita, koska markkinoiden kasvu on yleensä ottaen erittäin nopeaa ja rekisteröintien määrä riippuu ratkaisevasti alkuvaiheessa noudatettavasta rekisteröintipolitiikasta. Esimerkiksi voitaisiin ottaa olemassa olevien keskisuurten ja suurten rekisterien tilanne ja arvioida, että ensimmäisenä toimintavuonna rekisteröintejä tehtäisiin noin miljoona ja seuraavina kahtena vuonna miljoona lisää. Jos oletetaan, että rekisteri saa kustakin verkkotunnuksesta 40 euron vuosimaksun, ensimmäisenä vuonna voitaisiin saada 40 miljoonan euron tulot. Alkuvaiheessa ei liene suositeltavaa periä alhaisempaa rekisteröintimaksua, koska ongelmia spekulatiivisesta massarekisteröinnistä ja siihen liittyvästä tekijän- ja muiden oikeuksien rikkomisesta ei ole vielä ratkaistu. Laitteiden ja yhteyksien kustannukset voidaan suoraan määritellä uusien rekisteröintien hyväksymis- ja käsittelyvauhdin perusteella, kun taas henkilöstökustannukset kytkeytyvät tiiviimmin rekisteröintipolitiikkaan. Rekisteri tarvitsee henkilöstöä, joka hallitsee teknisen ja kaupallisen toiminnan näkökohdat, asiakassuhteet, hankinnat, oikeudelliset asiat ja johtamisen. Kuten edellä on mainittu, alkuvaiheessa henkilöstön absoluuttinen määrä riippuu rekisteröintipolitiikan yksityiskohdista (esim. monikieliset rekisteröinnit). Henkilöstön määrän tulisikin ensi sijassa perustua saatujen ehdotusten arviointiin.

9.2 Toimenpiteen perustelut

Siitä lähtien, kun Internet-osoitteissa alettiin käyttää kirjaimiin pohjautuvia aluetunnuksia (esim. .int, .com) lähtökohtana olevien numerollisten osoitteiden asemesta, noin 20 miljoonaa osoitetta on rekisteröity yleisten aluetunnusten '.com, '.net' ja '.org' käyttäjiksi. Hiljattain on ilmoitettu seitsemän uuden aluetunnuksen hyväksymisestä, ja maatunnuksen mukaisia aluetunnuksia, kuten '.de' (3 miljoonaa nimeä) ja '.uk' (yli 2 miljoonaa nimeä), käytetään huomattavan paljon. '.eu'-aluetunnuksella on ollut kysyntää, koska sitä pidetään osoituksena eurooppalaisesta identiteetistä ja oikeusperustasta. On katsottu aiheelliseksi, että Euroopan yhteisö säilyttää ylimmän päätäntävallan .eu-aluetunnusta koskevissa asioissa, koska yhä suuremmassa määrin myös jäsenvaltioilla on samat toimivaltuudet maatunnusten mukaisten aluetunnusten osalta. Näin ollen komissio antaa päivittäisen hallinnoinnin nimeämänsä organisaation tehtäväksi asiasta tehtävällä sopimuksella niin, että toiminta perustuu kustannusvastaavuteen, mutta pitää itsellään toiminnan yleistä etua koskevan valvonnan.

9.3 Toimenpiteen seuranta ja arviointi

Riippumattomat asiantuntijat laativat kolmen vuoden kuluttua raportin, jossa arvioidaan toiminnan tuloksia. Arvioinnissa tarkastellaan toiminnan tehokkuutta, kustannustehokkuutta käyttäjien näkökulmasta, käyttäjätyytyväisyyttä ja kaupallisen kumppanuuden tarkoituksenmukaisuutta. Tämän raportin perusteella tehdään ehdotus toiminnan jatkamisesta, lopettamisesta tai muuttamisesta.

10 Hallintomenot

Tarvittava henkilöstö saadaan nykyisen henkilöstön piiristä. Hallintoresurssit katetaan vuonna 2001 kyseisen vuoden talousarviomenettelyn yhteydessä pyydetyistä määrärahoista, jollei myöhemmin voida saada muita varoja.

10.1 Vaikutus toimien määrään

Kuutta henkilöä (3 A-virkamiestä, 1 B-virkamies ja 2 C-virkamiestä) tarvitaan toimenpiteen hallinnointiin, joka sisältää myös asianmukaisen edustuksen EU:ssa ja kansainvälisissä yhteyksissä.

>TAULUKON PAIKKA>

10.2 Lisähenkilöstön aiheuttamat rahoitusvaikutukset

>TAULUKON PAIKKA>

10.3 Toimenpiteestä aiheutuvien muiden hallintomenojen kasvu

>TAULUKON PAIKKA>

Top