Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91998E003112

    WRITTEN QUESTION No. 3112/98 by Thomas MANN to the Commission. Implementation procedures for the Leonardo programme

    EYVL C 297, 15.10.1999, p. 48 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91998E3112



    Virallinen lehti nro C 297 , 15/10/1999 s. 0048


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3112/98

    esittäjä(t): Thomas Mann (PPE) komissiolle

    (16. lokakuuta 1998)

    Aihe: Leonardo-ohjelman täytäntöönpanoa koskevat yksityiskohtaiset säännöt

    Käytäntö osoittaa, että käynnissä olevan Leonardo-hankkeen aikana vähennetään niiden osallistujien lukumäärää, joille on aikaisemmin luvattu tukea. Organisoijat eivät sitten voi enää rahoittaa jo käynnissä olevaa toimenpidettä odotettavissa olevista varoista.

    1. Taloudellisen riskin vuoksi mahdolliset eurooppalaisten harjoittelujen organisoijat eivät uskalla tehdä aloitteita.

    2. Monimutkainen hakumenettely estää suurentamasta mahdollisten hakijoiden lukumäärää.

    3. Pitkän lupamenettelyn vuoksi yksivuotiset ammatillisen peruskoulutuksen muodot putoavat jo etukäteen eurooppalaisisten harjoittelujen piiristä.

    4. Vaadittu kansallisen yksikön (esim. Carl Duisberg-Gesellschaft) mukaantulo edellyttää vielä enemmän aikaa ja hallinnollisia voimavaroja.

    Mitä komissio aikoo tehdä näiden haittojen poistamiseksi?

    Komission jäsenen Édith Cressoninkomission puolesta antama vastaus

    (20. marraskuuta 1998)

    1. Leonardo da Vinci -hankkeen käynnissä ollessa ei vähennetä tukikelpoisiksi hyväksyttyjen osallistujien määrää. Jos toteutunut osallistujamäärä on pienempi kuin tukea myönnettäessä arvioitu määrä, toimeen I kuuluvien vaihto-ohjelmien kansallinen koordinoija vähentää hyväksytyn tuen määrää vastaavasti. Jos tukien hallinnointi hoidetaan asianmukaisesti, hankkeiden toteuttajille ei aiheudu taloudellista riskiä.

    2. Menettelyn tavoitteena on voida taata kansallisille viranomaisille ja komissiolle, että yrityksissä tapahtuvaa harjoittelua seurataan tehokkaasti sekä harjoittelun sujumisen että laadun kannalta. Hankkeiden toteuttajien valinta on jäsenvaltioiden komissiolle ilmoittamien viranomaisten vastuulla. Valinnassa on noudatettava tiettyjä menettelyjä. On nähtävissä, että hankkeen toteuttajien ja harjoittelijoiden määrä on kasvanut sen jälkeen, kun Leonardo da Vinci -ohjelma tuli voimaan. Lisäksi on todettu, että nykyinen määrä on riittävä kullekin valtiolle myönnetyn kokonaistukisumman käyttämiseen.

    3. Toimeen I kuuluvien vaihto-ohjelmien valintamenettelyn aikataulu antaa vuoden mittaisessa koulutuksessa oleville nuorille mahdollisuuden osallistua Leonardo da Vincin lyhytkestoisiin hankkeisiin. Tukea on mahdollista hakea jo ennen kuin ammatillinen peruskoulutus on alkanut. Käytännössä onkin ollut nähtävissä, että useat hankkeen toteuttajat käyttävät tätä mahdollisuutta.

    4. Leonardo da Vinci -ohjelmassa on otettu käyttöön toimen I vaihto-ohjelmien hajautettu hallinnointijärjestelmä 24:ssä valtiossa (tämänhetkinen tilanne). Järjestelmä on toiminut hyvin jo useita vuosia. Kyse ei ole hallinnollisesta lisäportaasta, vaan kansalliset koordinoijat nimenomaan vastaavat vaihto-ohjelmien hallinnoinnista.

    Ehdotuksessa Leonardo da Vinci -ohjelman toisesta vaiheesta (2000-2004) komissio ehdottaa toimien ja ohjelman hallinnoinnin yksinkertaistamista ja yhä laajempaa hajauttamista, jotta ohjelmaan osallistuminen olisi entistä helpompaa.

    Top