Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51998IR0045

    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto euron tiedotusstrategiasta"

    CdR 45/98 fin

    EYVL C 251, 10.8.1998, p. 46 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    51998IR0045

    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto euron tiedotusstrategiasta" CdR 45/98 fin -

    Virallinen lehti nro C 251 , 10/08/1998 s. 0046


    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Komission tiedonanto euron tiedotusstrategiasta"

    (98/C 251/09)

    ALUEIDEN KOMITEA, joka

    ottaa huomioon komission tiedonannon euron tiedotusstrategiasta (),

    ottaa huomioon 12. maaliskuuta 1998 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 198 c artiklan neljännen alakohdan mukaisesti tekemänsä päätöksen antaa aiheesta lausunto ja antaa lausunnon valmistelu valiokunta 6:n "Työllisyys Talouspolitiikka Yhteismarkkinat Teollisuus Pk-yritykset" tehtäväksi,

    ottaa huomioon valiokunta 6:n 6. huhtikuuta 1998 hyväksymän lausuntoluonnoksen CdR 45/98 rev., jonka esittelijä oli Irene Oldfather,

    hyväksyi 13. 14. toukokuuta 1998 pitämässään 23. täysistunnossa (toukokuun 13. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon.

    1. Johdanto

    1.1. Talous- ja rahaliittoa käsittelevässä lausunnossaan [joka hyväksyttiin syyskuussa 1996 ()] alueiden komitea korostaa tukevansa EMUa. Lausunnon mukaan "yhtenäisvaluutta on sisämarkkinoiden looginen täydennys ja vahvistaa Euroopan taloutta maailman mittakaavassa" (kohta 2.2).

    1.2. Alue- ja paikallisviranomaiset kantavat tärkeää vastuuta koulutuksesta ja taloudellisesta kehityksestä. Ne ovat myös kansalaisia lähinnä oleva hallinnon taso, ja alue- ja paikallishallinto on yksi suurimmista työllistäjistä Euroopan unionissa. Tätä asemaa ajatellen alue- ja paikallisviranomaisilla on oltava keskeinen rooli euron käyttöönotossa sen varmistamiseksi, että Euroopan kansalaiset ja liike-elämä saavat riittävästi tietoa euron käyttöönotosta.

    1.3. Lisäksi on tuskin yhtäkään alue- ja paikallishallinnon laitosta tai hallinnonalaa, joihin yhtenäisvaluutan käyttöönotto ei vaikuttaisi. Alue- ja paikallisviranomaisten on oltava aktiivisesti mukana euron käyttöönoton valmisteluissa sekä jäsenvaltioissa että yhteisön tasolla.

    1.4. Euron tiedotusstrategiaa käsittelevä julkaisu KOM(98) 39 lopull. liittyy muihin Euroopan komission asiakirjoihin, joissa annetaan ohjeita yhtenäisvaluutan käyttöönotosta. Tässä lausunnossa viitataan erityisesti komission tiedonantoon aiheesta "Euron käyttöönoton käytännön näkökohtia käsittelevän tiedonannon päivitys" ().

    1.5. Euron käyttöönoton monimutkaisuus huomioon ottaen on tarpeen luoda yhtenäisiä strategioita, joissa kaikki julkisen ja yksityisen sektorin kanssa läheisessä yhteydessä olevat hallinnon tasot ovat mukana. Tiedotuskampanjat ovat äärimmäisen tärkeässä asemassa näitä strategioita kehitettäessä. Tiedotuskampanjat on suunnattava paitsi suurelle yleisölle, myös alue- ja paikallishallinnon keskeiselle henkilöstölle. Huomiota on kiinnitettävä erityisesti niihin työntekijöihin, joiden päivittäiseen toimintaan kuuluu asiointi yleisön kanssa.

    1.6. Nämä näkökohdat huomioon ottaen alueiden komitea pitää tervetulleena komission tiedonantoa euron tiedotusstrategiasta.

    1.7. Alueiden komitea on tyytyväinen siihen, ettei komission tiedonantoa ole osoitettu pelkästään jäsenvaltioille ja Euroopan parlamentille, vaan myös "alue- ja paikallisviranomaisille, yksityisellä sektorilla toimiville elinkeinonharjoittajille sekä lukuisille muille ryhmille, joiden toimintaan euron käyttöönotto vaikuttaa". Koska alue- ja paikallisviranomaiset ovat lähellä paikallis- ja alueyhteisöjä, ne tulevat olemaan avainasemassa keskusteltaessa euron käytännöllisistä vaikutuksista yksityissektorin ja muiden ryhmien kanssa.

    2. Euron tiedotusstrategiaa käsittelevää komission tiedonantoa koskevat huomiot

    a) Euroa koskevat viestintähankkeet: tavoitteet ja tehtävät

    2.1. Tiedonannon tässä osassa käsitellään Euroopan komission vuoden 1996 alussa käyttöön ottaman viestintästrategian tehokkuutta. Strategiaan on kuulunut kansalaisten tiedotusohjelmaan (Prince) liittyviä toimia. Alueiden komitea on aktiivisesti tukenut Prince-ohjelmaa aivan sen aloittamisesta lähtien. Alue- ja paikallishallinto on ollut tiiviisti mukana ohjelmassa. Usein alue- ja paikallishallinto on toiminut läheisessä yhteistyössä muiden kumppanien, kuten rahoitussektorin kanssa järjestettäessä konferensseja, seminaareja, työryhmiä ja toteutettaessa julkaisuja, joiden tavoitteena on ollut tuoda esiin EMUun ja euron käyttöönottoon liittyviä kysymyksiä.

    2.2. Komission tiedotusstrategian tavoitteena oli alun perin:

    vahvistaa koko unionin alueella ajatusta siitä, että EMU toteutetaan Euroopan unionista tehdyn sopimuksen mukaisesti, ja

    saada pankit, rahoituspalvelujen tarjoajat sekä suuryritykset tietoisiksi siitä, että euroon siirtymiseen oli valmistauduttava viipymättä.

    2.3. Nyt tiedonannossa esitetään tiedotusstrategialle uusia tavoitteita. Toimet aiotaan suunnata suurelle yleisölle ja pienille ja keskisuurille yrityksille (pk-yrityksille). Tavoitteena on myös "saada yhteisön ulkopuolisten maiden poliitikot, viranomaiset ja talouden toimijat ymmärtämään EMUn merkitys".

    2.4. Alueiden komitea kannattaa näitä uusia tavoitteita. Komitean mielestä alue- ja paikallishallinto on avainasemassa, kun EU:n toimielimet pyrkivät varmistamaan näiden tavoitteiden saavuttamisen. Kansalaisten ja pk-yritysten tarpeet ovat vaihtelevia EU:n eri alueilla, ja alue- ja paikallisviranomaiset voivat auttaa suunniteltaessa kampanjan kohdentamista mahdollisimman järkevällä tavalla.

    2.5. Alueiden komitea kiinnittää huomiota siihen, että suurelle yleisölle suunnatussa tiedotusstrategiassa on huomioitu kuluttajansuojelun tärkeys. Komissio haluaisi perustaa paikallisia "seurantakeskuksia", joiden tehtävänä olisi arvioida euroa koskevien kansallisten tiedotushankkeiden vaikutusta. Alueiden komitea haluaa muistuttaa komissiota siitä, että kuluttajansuojelu on toimi, jonka tavallisesti tarjoaa alue- ja paikallishallinto. Tämäntyyppinen euron käyttöönottoon liittyvä valvontatehtävä tulisi siten antaa mieluummin alue- ja paikallisviranomaisten kuin "paikallisten seurantakeskuksien" vastuulle.

    2.6. Alueiden komitea on komission kanssa samaa mieltä siitä, että "väestön valmistaminen euron käyttöönottoon ei ole ainoastaan valtion viranomaisten tehtävä" ja että tiedonvälittäjät, eri alojen organisaatiot, ammatilliset järjestöt, eurooppalaiset järjestöt, yritykset, pankit, vähittäismyyjät ja rahoituspalvelujen tarjoajat ovat tärkeässä asemassa. Kun otetaan huomioon näiden tahojen moninaisuus, on tärkeää, että tiedotusstrategiaa koordinoidaan huolella eurooppalaisella, valtakunnallisella, alueellisella ja paikallistasolla.

    b) Viestinnän haasteet: tehtävät ja vastuut

    2.7. Tiedonannossa korostetaan jäsenvaltioiden ja komission asemaa ja vastuuta. Strategiassa kaavaillaan myös kumppanuutta EU:n toimielinten kanssa. Alueiden komitea voi mielestään toimia aktiivisesti tässä asiassa, sillä se voi herättää keskustelua alue- ja paikallishallinnossa ja tehdä hyviä käytäntöjä tunnetuksi.

    2.8. Alueiden komitea pitää komission strategiatavoitteita erittäin tervetulleina. Komitean mielestä komissio on avainasemassa toiminnan koordinoijana ja aineiston tuottajana. Alueiden komitea on kuitenkin huolissaan siitä, että ohjelman laajoihin tavoitteisiin nähden siihen varattu rahoitus on varsin rajallinen. Sen määrä on noin 100 miljoonaa ecua, ja komissio toteaakin aiheellisesti, että jäsenvaltioiden on nyt osallistuttava entistä voimakkaammin kampanjoiden rahoittamiseen.

    2.9. Myös alueiden komitea myöntää jäsenvaltioiden keskeisen aseman tiedotusstrategiassa. Tiedotuksella tulee olemaan suuri merkitys maakohtaisissa siirtymäsuunnitelmissa. Nämä valtiolliset suunnitelmat ovat äärimmäisen tärkeitä, koska niissä huomioidaan unionin alueen keskenään erilaiset taloudelliset, hallinnolliset ja kulttuuriset rakenteet.

    c) Viestintähankkeiden käytännöllinen lähtökohta

    2.10. Alueiden komitea on samaa mieltä siitä, että yleisön kiinnostus tulee kasvamaan sen jälkeen, kun toukokuussa 1998 pidettävässä neuvoston kokouksessa tehdään päätökset talous- ja rahaliittoon osallistuvista maista. Tämä tulee olemaan loistava mahdollisuus vahvistaa tiedotustoimintaa euroa koskevan tiedon kysynnän kasvaessa.

    2.11. Yleisön tiedontarve kasvaa entisestään 1. tammikuuta 1999, jolloin eurosta tulee täysimittainen valuutta ja vaihtokurssit lasketaan euroon nähden.

    d) Erityistiedon välittäminen toistaiseksi euroalueen ulkopuolelle jääville jäsenvaltioille (ns. "pre-ins")

    2.12. Alueiden komitea haluaa esittää tiedotusstrategiaan liittyen muutamia huomioita niistä jäsenvaltioista, jotka eivät ole talous- ja rahaliiton ensimmäisessä aallossa. Euroopan komission terminologiassa näistä valtioista käytetään nimitystä pre-ins. Tiedonannon kohdassa 4.3.2 sanotaan, että "ne jäsenvaltiot, joita ei valita ensimmäisinä euroalueelle joutuvat laatimaan maidensa julkista mielipidettä varten erityistä tiedotusmateriaalia." Tämä tiedotusmateriaali voi selittää euroalueen ulkopuolelle jäämisestä aiheutuvia käytännön vaikutuksia; tiedottaa kansalaisille lisätoimenpiteistä, jotka on toteutettava maan liittymiseksi euroalueeseen ensimmäisinä osallistuvien jäsenvaltioiden joukkoon, sekä; antaa euroa koskevia tietoja.

    2.13. Alueiden komitea muistuttaa, että eräät jäsenvaltiot ovat päättäneet jäädä vapaaehtoisesti talous- ja rahaliiton ulkopuolelle ja että tietyt komission mainitsemista tiedotuskampanjan tavoitteista saattavat olla epäasianmukaisia.

    2.14. On kuitenkin tärkeää, että komissio tekee yhteistyötä EMUn ulkopuolisten jäsenvaltioiden kanssa sen selvittämiseksi, millaista tietoa EMUn ulkopuolisissa maissa tarvitaan. Talous- ja rahaliiton luominen tulee esimerkiksi vaikuttamaan vientitoiminnan harjoittajiin EU:n ulkopuolisissa valtioissa, ja euroalueella vierailevat tulevat myös tarvitsemaan tietoa. Alue- ja paikallishallinnolle myönnetyt EU:n tuet ja lainat tullaan maksamaan euroissa. Nämä tekijät on otettava huomioon suunniteltaessa tiedotusstrategiaa "pre-inseille".

    e) Viestintästrategiassa käytettävät keinot

    2.15. Tiedonannon mukaan strategiassa suunnitellaan käytettävän monenlaisia välineitä. Näitä ovat esimerkiksi:

    radio ja televisio;

    esitteet;

    Internet, CD-rom-levyt ja levykkeet;

    vastauspalvelut;

    konferenssit ja seminaarit;

    tiedottaminen "ruohonjuuritasolla" (kiertävät näyttelyt, tietoa jakavat "eurobussit");

    erityisryhmille tarkoitetut pilottihankkeet.

    Näin luodaan laaja keinovalikoima tiedon välittämiseen, ja alue- ja paikallishallinto voi monella tavoin olla mukana strategiassa.

    f) Koulutuksen tehtävä tiedotusstrategiassa

    2.16. Alueiden komitea korostaa koulutuksen tehtävää tiedotusstrategiassa. Erään asiantuntijaryhmän työtä esitellään lyhyesti tiedonannossa "Euron käyttöönoton käytännön näkökohtia käsittelevän tiedonannon päivitys". Koulutusta käsitellyt työryhmä esittää seuraavat huomiot.

    Koulutusjärjestelmän kautta tapahtuva tiedotustoiminta on yksi tehokkaimmista tavoista tiedottaa eurosta kansalaisille.

    Kouluikäiset nuoret levittävät eittämättä tietoa perhepiiriinsä.

    Eurosta jaettava tieto tulisi sisällyttää opetusmateriaaleihin ja yhdistää koulutusprosessiin.

    2.17. Asiantuntijaryhmä keskittyi selvityksessään nuorten koulutukseen. Tämä on tärkeää, mutta lisäksi aikuiskoulutus ja yhteisöjen antama koulutus sekä ammatillinen koulutus tulevat olemaan tärkeä osa tiedotuskampanjaa. Opetusmateriaali voitaisiin suunnitella myös laajemmille väestöryhmille sopivaksi ja siinä voitaisiin erityisesti ottaa huomioon ikääntyvien ihmisten tarpeet.

    3. Alue- ja paikallisviranomaisten asema tiedotusstrategiassa

    3.1. Alueiden komitean mielestä alue- ja paikallisviranomaisille tulisi antaa vahvempi asema tiedotusstrategiassa erityisesti sen vuoksi, että strategian yhtenä päätavoitteena on saavuttaa pk-yritykset ja kansalaiset, ja koska euron käyttöönotolla tulee olemaan merkittäviä vaikutuksia alueellisiin ja paikallisiin talouksiin ja niiden kilpailukykyyn.

    3.2. Komission tiedonannossa "paikallis- ja aluehallinto, kunnanvaltuutetut ja valtionhallinnon vastuuhenkilöt" mainitaan osana kohdeyleisöä (ks. tiedonannon kohta 4.3) sen sijaan, että näitä tahoja pidettäisiin yhteistyökumppaneina tiedotusstrategiassa. Alue- ja paikallishallinto on kuitenkin hyvin pätevä kansalaisille ja pk-yrityksille suunnattujen tiedotuskampanjoiden suunnittelussa. Sillä on myös kokemusta kumppanuuden kehittämisestä muiden talouselämän toimijoiden kanssa. Tämä kokemus voisi olla tärkeä tekijä kehitettäessä tehokasta tiedotusstrategiaa euron käyttöönottoa varten.

    3.3. Tiedonannossa todetaan, että valmistelutyöt euron käyttöönottamiseksi "ovat edenneet valtionhallinnossa paljon pidemmälle kuin paikallisyhteisöissä ja hajautetuissa hallintoyksiköissä. Tilanne on huolestuttava, sillä alue- ja paikallisviranomaiset ovat paljon läheisemmässä ja säännöllisemmässä yhteydessä kansalaisiin" (tiedonannon kohta 4.3). Koska vastuu yhtenäisvaluutan käyttöönotosta on Euroopan komissiolla, Euroopan rahapoliittisella instituutilla ERI:llä (josta myöhemmin tulee Euroopan keskuspankki) sekä jäsenvaltioilla, ei ole yllättävää, että valtionhallinnon suunnitelmat ovat kehittyneempiä kuin alue- ja paikallisviranomaisten. Tämä johtuu siitä, että alue- ja paikallishallinnon toimintaa on kehitettävä valtakunnallisiin suunnitelmiin ja EU-lainsäädäntöön liittyen. Alueiden komitea huomauttaa, että alue- ja paikallishallinto on usein ollut valtionhallinnon kanssa läheisessä yhteistyössä euron käyttöönottoa suunniteltaessa. Näitä yhteistyöhankkeita kuvataan seuraavassa taulukossa.

    >TAULUKON PAIKKA>

    3.4. Tämänkaltaisen osallistumisensa lisäksi alue- ja paikallisviranomaiset ovat olleet mukana innovatiivisissa toimissa. Italiassa Toskanan alueella on järjestetty kuuden kuukauden mittainen kokeilu, johon liittyen on painettu euroseteleitä ja -kolikoita ja niitä voidaan vaihtaa kaupoissa, pankeissa ja toimistoissa nykyisen rahan rinnalla. Hankkeeseen ovat osallistuneet alue- ja paikallisviranomaiset, eräs firenzeläinen pankki ja Euroopan komissio.

    3.5. Monet paikallisviranomaisten liitot sekä yksittäiset alue- ja paikallisviranomaiset ovat valmistaneet yhtenäisvaluutan käyttöönottoa käsitteleviä opaskirjasia. Esimerkiksi Suomen paikallisviranomaisten liitto on laatinut kaksi kirjasta, joissa annetaan paikallisviranomaisille ohjeita euron käyttöönotosta. Toisessa kirjasessa esitetään katsaus tilanteeseen makrotasolla, toisessa puolestaan annetaan kunnille tarkistuslista niistä käytännön järjestelyistä, joista niiden on huolehdittava. Tarkistuslistaa kokeillaan parhaillaan muutamassa kunnassa, minkä jälkeen sitä tarkistetaan. Saksassa Baijerin osavaltio on niin ikään tuottanut Baijerin kunnille tiedotekirjasen, johon sisältyy tarkistuslista. Ne ovat neuvotelleet paikallisten säästöpankkien ja Deutsche Bankin kanssa euron käyttöönotosta. Myös Itävallassa paikallisviranomaiset ovat laatineet toimintasuunnitelmia siitä, kuinka hallinto siirtyy käyttämään euroa.

    3.6. Alue- ja paikallisviranomaiset ovat myös olleet läheisessä yhteistyössä sellaisten organisaatioiden kuin Fédération Européenne des Experts Comptables (FEE) kanssa tuottaessaan aineistoa, jossa hahmotellaan strategista lähestymistapaa euron käyttöönottoon.

    3.7. Alue- ja paikallisviranomaisten on kehitettävä euron käyttöönottamista varten strategia, jotta ne voivat päästä avainasemaan Euroopan komission suunnittelemassa tiedotusstrategiassa. Tässä strategiassa on otettava huomioon ne moninaiset muutokset, joita tapahtuu finanssi- ja tietotekniikkajärjestelmissä, avainhenkilöstön koulutus sekä vaikutukset palvelujen toimittamiseen; erityisesti vaikutukset tärkeisiin koulutukseen ja talouden kehitykseen liittyviin toimiin, jotka kuuluvat alue- ja paikallisviranomaisten vastuualueeseen Euroopan unionissa.

    4. Päätelmät

    4.1. Alueiden komitea pitää tervetulleena komission tiedonantoa euron käyttöönottoa koskevasta tiedotusstrategiasta. Komitean mielestä se on tärkeä asiakirja siirryttäessä kohti talous- ja rahaliittoa.

    4.2. Alueiden komitea ja alue- ja paikallisviranomaiset ovat sitä mieltä, että komitea on ollut vaikuttaja-asemassa rohkaistaessa talous- ja rahaliittoa koskevaa keskustelua Prince-ohjelman avulla.

    4.3. Alueiden komitea on komission kanssa samaa mieltä tiedotusstrategialle asetetuista tavoitteista ja siitä, että kampanja tulee kohdentaa suurelle yleisölle ja pk-yrityksille.

    4.4. Alueiden komitea korostaa erityisryhmille suunnattujen kokeiluhankkeiden suhteen, että paikallisviranomaisilla on parhaat mahdollisuudet antaa tietoa turvattomimmille yhteiskuntaryhmille kuten vanhuksille, vammaisille, lukutaidottomille, köyhille, nuorille ja siirtolaisille. Näiden ryhmien on huomattavasti muita vaikeampi saada tietoa eurosta ja tottua sen käyttöön. Heitä lähellä olevat organisaatiot paikallisviranomaiset voivat parhaiten antaa heille tietoa.

    4.5. Komitea korostaa, että alue- ja paikallisviranomaiset on kutsuttava mukaan tiedotusstrategiaa toteuttamaan tasavertaisen yhteistyökumppanin ominaisuudessa. Nyt käsillä olevassa lausunnossa annetaan esimerkkejä alue- ja paikallishallinnon tekemästä euron käyttöönottoon liittyvästä merkittävästä työstä.

    4.6. Alueiden komitean mielestä tiedotuskampanjoita on harkittava tarkoin niissä maissa, jotka eivät ensimmäisessä aallossa osallistu talous- ja rahaliittoon. Euroopan komission on syytä jatkaa keskusteluja näiden jäsenvaltioiden kanssa.

    4.7. AK pahoittelee, että lehdistön roolia ei juurikaan oteta huomioon. Lehdistöllä on suuri vastuu tiedotettaessa asiasta suurelle yleisölle, joten olisi loogista kutsua heidät mukaan prosessiin ja hyödyntää nykyisiä kanavia. Alue- ja paikallisviranomaisten edustajana alueiden komitea painottaa erityisesti alue- ja paikallislehdistön merkitystä ihmisiä erittäin lähelle pääsevänä mediana. Nykyisten tiedotusvälineiden käyttäminen osoittautuu erittäin (kustannus-)tehokkaaksi tavaksi saavuttaa suuri yleisö. Kuten tunnettua, alue- ja paikallismediat ovat useimpien kansalaisten tärkeimpiä tiedonlähteitä.

    4.8. Komitea muistuttaa komissiota siitä, kuinka tärkeä merkitys koulutuksella voi olla tiedotusstrategiassa. Se kehottaa komissiota kiinnittämään huomiota koulutuksen roolista esitettyihin huomautuksiin euron käyttöönoton käytännön näkökohtia käsittelevässä tiedonannossa.

    4.9. Alueiden komitea haluaa tehdä tiivistä yhteistyötä EU:n muiden toimielinten kanssa euron käyttöönotossa ja rohkaista keskustelua alue- ja paikallisviranomaisten parissa.

    Bryssel, 13. toukokuuta 1998.

    Alueiden komitean puheenjohtaja

    Manfred DAMMEYER

    () KOM(98) 39 lopull.

    () EYVL C 34, 3.2.1997, s. 1.

    () KOM(98) 61 lopull.

    Top