Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51997AR0300

    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Ehdotus neuvoston asetukseksi (EY) Euroopan ympäristökeskuksen sekä ympäristöä koskevan Euroopan tieto- ja seurantaverkoston perustamisesta 7 päivänä toukokuuta 1990 annetun asetuksen (ETY) N:o 1210/90 muuttamisesta"

    CdR 300/97 fin

    EYVL C 180, 11.6.1998, p. 32 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    51997AR0300

    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Ehdotus neuvoston asetukseksi (EY) Euroopan ympäristökeskuksen sekä ympäristöä koskevan Euroopan tieto- ja seurantaverkoston perustamisesta 7 päivänä toukokuuta 1990 annetun asetuksen (ETY) N:o 1210/90 muuttamisesta" CdR 300/97 fin

    Virallinen lehti nro C 180 , 11/06/1998 s. 0032


    Alueiden komitean lausunto aiheesta "Ehdotus neuvoston asetukseksi (EY) Euroopan ympäristökeskuksen sekä ympäristöä koskevan Euroopan tieto- ja seurantaverkoston perustamisesta 7 päivänä toukokuuta 1990 annetun asetuksen (ETY) N:o 1210/90 muuttamisesta"

    (98/C 180/05)

    ALUEIDEN KOMITEA, joka

    ottaa huomioon ehdotuksen neuvoston asetukseksi Euroopan ympäristökeskuksen sekä ympäristöä koskevan Euroopan tieto- ja seurantaverkoston perustamisesta 7 päivänä toukokuuta 1990 annetun asetuksen (ETY) N:o 1210/90 muuttamisesta (),

    ottaa huomioon komission 17. kesäkuuta 1997 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 198 c artiklan ensimmäisen kohdan mukaisesti tekemän päätöksen pyytää aiheesta alueiden komitean lausunto,

    ottaa huomioon työvaliokuntansa 11. kesäkuuta 1997 tekemän päätöksen antaa lausunnon valmistelu valiokunta 5:n "Maankäytön suunnittelu Ympäristö Energia" tehtäväksi,

    ottaa huomioon valiokunta 5:n 13. lokakuuta 1997 hyväksymän lausuntoluonnoksen (CdR 300/97 rev.), jonka esittelijänä oli Jean Asselborn,

    hyväksyi 12. 13. maaliskuuta 1998 pitämässään 22. täysistunnossa (maaliskuun 12. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon.

    1. Johdanto

    1.1. Ympäristökeskus perustettiin asetuksella (ETY) N:o 1210/90 (), joka annettiin 7. toukokuuta 1990.

    1.2. Kööpenhaminassa sijaitseva keskus pääsi käynnistämään toimintansa vasta 1993. Sen vuosibudjetti on 16,7 miljoonaa ecua ja sillä on noin 60 työtekijää.

    1.3. Keskus on avoin Euroopan unionin jäsenvaltioille ja Efta-maille (Norja, Islanti, Liechtenstein). Keskuksen päätehtävänä on hankkia vertailukelpoista ja luotettavaa tietoa ympäristöstä kansallisen ja yhteisötason päättäjien käyttöön sekä perustaa ympäristöä koskevan tiedon keräämiseen tarkoitettu eurooppalainen verkosto EIONET.

    2. Yleistä

    2.1. Nykyinen toiminta

    2.1.1. Euroopan ympäristökeskuksen toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin, ja kahden ensimmäisen toimintavuoden aikana sen tärkeimmät saavutukset ovat olleet seuraavat:

    ympäristön tilaa käsitelleiden kertomusten julkaiseminen vuonna 1995: Europe's Environment the Dobris Assessment (Euroopan ympäristö Dobris-arviointi) sekä viidennen ympäristöä koskevan toimintaohjelman tarkistamiseen liittyvä kertomus;

    ympäristöä koskevan tiedon keräämiseen tarkoitetun jäsenvaltiot kattavan perusverkoston (EIONET) perustaminen;

    kahdeksan ensimmäisen Euroopan teemakeskuksen perustaminen ja niiden ensimmäisten tulosten julkaiseminen;

    ilmaan joutuvia päästöjä koskevien CORINAIR 90 ja 94 -kertomusten esittäminen;

    arktista ympäristöä, terveyttä ja ympäristöä, ilmastonmuutosta ja ympäristöverotusta ja otsonikeskittymiä koskevien kertomusten sekä Euroopan teemakeskusten kertomusten julkaiseminen;

    tuotteiden ja tiedon levittäminen.

    2.1.2. Kun otetaan huomioon, että keskus aloitti työnsä vasta 1993 vajaalla miehityksellä, voidaan olla yleisesti ottaen tyytyväisiä sen tähän asti tekemään työhön. On kuitenkin ilmeistä, että se on vasta alkuvaiheessa käynnistäessään kansallisia verkostoja ympäristöalan tietojen hankkimiseksi.

    2.2. Uudet tehtävät

    Edellä mainittuun asetukseen muutoksia tuovassa asetusehdotuksessa keskukselle annetaan tiettyjä uusia tehtäviä erityisesti seuraavilla aloilla:

    yhteisön ympäristölainsäädännön täytäntöönpanon valvonta;

    ympäristömerkkien myöntämisperusteiden määrittäminen;

    tiedonvaihto ympäristöä säästävistä tekniikoista;

    ympäristövaikutusten arvioinnin hyödyntäminen.

    3. Erityistä

    3.1. Kun otetaan huomioon keskuksen talousarvion ja henkilöstön rajallisuus, kaikilla uusilla tehtävillä on niihin vaikutus.

    3.2. Keskuksen tähänastisen toiminnan analysointi on osoittanut, että kahdeksalla perustoiminta-alalla on edistytty, mutta tulokset vaihtelevat suuresti alalta toiselle, ja vielä on jonkin verran tehtävää nykyisten toimien loppuun saattamiseksi.

    3.3. Edellä mainittujen rajoitusten vuoksi uusia tehtäviä tulee osoittaa vain silloin, kun kyseessä on nykyisiin toimiin liittyvät tai niiden jatkotoimet kuten:

    täytäntöönpanon valvonta;

    ympäristövaikutusten arviointi ja strateginen ympäristöarviointi;

    Euroopan ympäristötiedon tallennuskeskuksen perustaminen;

    World Wide Webin edistäminen;

    käytännön politiikan kannalta tärkeää ympäristötutkimusta koskevan tiedon levittäminen.

    3.4. On syytä pyrkiä välttämään päällekkäistyötä alalla jo olemassa olevien laitosten kanssa.

    3.5. Komitea ilmaisee tyytyväisyytensä tekstimuutokseen, jonka mukaan jäsenvaltiot velvoitetaan toimittamaan tiedot EIONET-verkostoon. Tietojen toimittamisvelvoite olisi kuitenkin laajennettava koskemaan myös alueellisella tasolla kerättyjen tietojen toimittamista ja koostettuna tietovälineille tallennettujen tietojen toimittamista. Alue on perusyksikkö, joka sopii parhaiten ympäristön tilan arviointiin Euroopassa.

    3.6. EIONET-verkoston ei pidä rajoittua vain ympäristökeskukseen ja kansallisiin keskuksiin, vaan sen tulisi olla avoin alue- ja kunnallisviranomaisille ja parhaassa tapauksessa myös suurelle yleisölle.

    3.7. Koska ympäristöasiat ovat luonteeltaan ylikansallisia, keskuksen avaaminen EU:n ulkopuolisille maille (uusi 19 artikla) on toivottavaa.

    Keskuksen on vaihdettava tietoja näiden maiden kanssa yhteistä etua koskevista aiheista.

    4. Päätelmä

    Alueiden komitea

    4.1. hyväksyy:

    keskuksen toiminnan laajentamisen uusiin tehtäviin, joista komissio ja keskuksen hallintoneuvosto yhdessä päättävät;

    EIONET-verkoston avaamisen EU:n ulkopuolisille maille yhteistä etua koskevista aiheista;

    verkoston avaamisen suurelle yleisölle uuden tietotekniikan avulla.

    4.2. edellyttää, että:

    4.2.1. alueet liitetään verkostoon Euroopan ympäristön tilan arvioinnin perusyksikköinä (tämä tulisi mainita selkeästi uudessa asetustekstissä).

    4.2.2. alue- ja kunnallisviranomaiset otetaan mukaan EIONET-verkostoon kansallisten keskusten välityksellä.

    4.2.3. keskuksen tuottama ympäristöä koskeva tieto laaditaan yhteistyössä alue- ja paikallishallinnon kanssa ja annetaan käyttöön yhtenäisenä kokonaisuutena.

    4.2.4. alueiden ja kuntien raportointivelvoite ympäristökeskukselle määritellään siten, etteivät kustannukset ylitä raporteista saatavaa hyötyä. Ensisijaisesti tulee hyödyntää ajanmukaista tietotekniikkaa sekä antaa käyttöön tietoa, joka on saatavissa tietovälineistä koostetussa muodossa.

    4.2.5. alueiden komitea liitetään keskuksen toimintaan.

    4.2.6. alueet ja myös paikallisviranomaiset pääsevät keskuksen tietoverkostoihin.

    4.2.7. keskus työskentelee tiiviissä yhteistyössä EU:n ulkopuolisten maiden kanssa, sillä saasteongelmat ovat luonteeltaan ylikansallisia.

    4.2.8. EIONET-verkosto on avoin alueille ja kunnille.

    4.2.9. helpotetaan alue- ja paikallisviranomaisten pyrkimyksiä kestävään kehitykseen.

    Bryssel, 12. maaliskuuta 1998.

    Alueiden komitean puheenjohtaja

    Manfred DAMMEYER

    () KOM(97) 282 lopull. - 97/0168 SYN EYVL C 255, 20.8.1997, s. 9.

    () EYVL L 120, 11.5.1990, s. 1.

    Top