Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51997AC1389

    Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi sisämarkkinoiden toteuttamiseksi tarvittavan yhteisön lainsäädännön täytäntöönpanosta vastaavien kansallisten virkamiesten vaihtoa jäsenvaltioiden hallintojen välillä koskevasta toimintasuunnitelm"

    EYVL C 73, 9.3.1998, p. 49 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    51997AC1389

    Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi sisämarkkinoiden toteuttamiseksi tarvittavan yhteisön lainsäädännön täytäntöönpanosta vastaavien kansallisten virkamiesten vaihtoa jäsenvaltioiden hallintojen välillä koskevasta toimintasuunnitelm"

    Virallinen lehti nro C 073 , 09/03/1998 s. 0049


    Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi sisämarkkinoiden toteuttamiseksi tarvittavan yhteisön lainsäädännön täytäntöönpanosta vastaavien kansallisten virkamiesten vaihtoa jäsenvaltioiden hallintojen välillä koskevasta toimintasuunnitelmasta"

    (98/C 73/14)

    Neuvosto päätti 27. marraskuuta Euroopan yhteisöjen perustamissopimuksen 198 artiklan mukaisesti pyytää talous- ja sosiaalikomitealta lausunnon edellä mainitusta ehdotuksesta.

    Asian valmistelusta vastannut ulkosuhteiden, kauppapolitiikan ja kehitysyhteistyön jaosto hyväksyi lausuntonsa yksimielisesti 25. marraskuuta 1997. Esittelijä oli Kenneth Walker.

    Talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 10. ja 11. joulukuuta 1997 pitämässään 350. täysistunnossa (joulukuun 10. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 113 ääntä puolesta, kaksi vastaan kahden pidättyessä äänestämästä.

    1. Johdanto

    1.1. Karolus-ohjelma eli sisämarkkinoiden toteuttamiseksi tarvittavan yhteisön lainsäädännön täytäntöönpanosta vastaavien kansallisten virkamiesten vaihtoa jäsenvaltioiden hallintojen välillä koskeva toimintasuunnitelma on saanut alkunsa sisämarkkinoiden loppuunsaattamista käsittelevästä valkoisesta kirjasta, joka julkaistiin vuonna 1985. Valkoisen kirjan perustavoitteita olivat lainsäädännön lähentäminen ja standardien vastavuoroinen tunnustaminen tietyillä keskeisillä toiminta-alueilla.

    1.2. Neuvosto hyväksyi tämän viisivuotisen toimintasuunnitelman 22. syyskuuta 1992 tekemällään päätöksellä 92/481/ETY vahvistaakseen yhteistyötä, edistääkseen jäsenvaltioiden hallintojen keskinäistä luottamusta ja tukeakseen yhteisön lainsäädännön yhdenmukaista soveltamista sisämarkkinoilla. Viisivuotiskausi alkoi 1. tammikuuta 1993.

    1.3. Karolus-ohjelma on tarkoitettu kaikille niille, jotka osallistuvat yhteisön lainsäädännön täytäntöönpanoon ja työskentelevät keskus- ja paikallishallinnossa tai kyseistä täytäntöönpanoa hoitamaan valtuutetuissa yksityisissä organisaatioissa.

    Ohjelmaan kuuluu:

    keskus- ja paikallishallinnon virkamiesten ja toimivaltaisten viranomaisten tehtävään nimittämien yksityisten organisaatioiden työntekijöiden vaihto jäsenvaltioiden välillä noin kahden kuukauden harjoittelua varten;

    ennen vaihtoa järjestettävä koulutusseminaari;

    vaihdon loputtua järjestettävä arviointiseminaari.

    1.3.1. Ohjelman tavoitteena on:

    edistää yhteisön lainsäädännön suhteellisen yhdenmukaista täytäntöönpanoa;

    saada kansalliset virkamiehet ymmärtämään työnsä eurooppalainen ulottuvuus sekä yhteisön lainsäädännön tarkoitus ja tärkeys;

    luoda jäsenvaltioiden virkamiesten välille hedelmällistä ajatustenvaihtoa yhteisön lainsäädännön parhaista täytäntöönpanotavoista;

    rohkaista keskijohdon osallistumista ohjelmaan, jotta vaihdosta saadut tulokset voidaan levittää mahdollisimman laajalle;

    varmistaa, että vaihdosta saatuja tuloksia sovelletaan tavoitteena olevan yhdenmukaisuuden saavuttamiseksi.

    1.4. Yhteisön toimielimet ovat useissa yhteyksissä vahvistaneet, että hallintojen yhteistyö on tärkeää sisämarkkinoiden tehokkaan toiminnan kannalta. Lisäksi niistä kolmestatoista jäsenvaltioiden hallinnosta, jotka ovat arvioineet osallistumistaan ohjelmaan, yhdeksän arvioi Karolus-ohjelman erittäin hyväksi, kaksi erinomaiseksi ja kaksi hyödylliseksi. Koska yhteisön lainsäädännön täytäntöönpano on jäsenvaltioittain hyvin erilaista, ohjelmaan osallistuvat hallinnot toivovat ohjelmaa jatkettavan vuoden 1997 jälkeenkin.

    1.5. Karolus-ohjelma päättyy 31. joulukuuta 1997. Ohjelman toiminnasta sekä kahden ensimmäisen vuoden aikana toteutuneesta vaihdosta saatujen kokemusten perusteella komissio on esittänyt ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi muutetun ja laajennetun Karolus-ohjelman jatkamisesta.

    1.5.1. Ohjelman jatkaminen ei edellytä vuoden 1992 neuvoston päätökseen sisältyvien määrärahojen lisäämistä, koska niitä ei ole kulutettu loppuun viiden ensimmäisen vuoden aikana.

    2. Komission ehdotukset

    2.1. Ohjelman kestoa olisi jatkettava kahdella vuodella.

    2.2. Keski- ja Itä-Euroopan maiden (KIE-maiden) olisi voitava osallistua Karolus-ohjelmaan Eurooppa-sopimuksissa tai niihin liittyvissä yhteisön ohjelmiin osallistumista koskevissa lisäpöytäkirjoissa vahvistetuin ehdoin.

    2.2.1. Myös Euroopan talousalueeseen kuuluvien Efta-maiden sekä Kyproksen tulisi voida osallistua ohjelmaan. Kyproksen osallistuminen perustuisi lisämäärärahoihin. Niistä sovittaisiin Kyproksen kanssa Euroopan talousalueeseen kuuluviin Efta-maihin sovellettavien sääntöjen mukaisesti.

    2.2.2. Osapuolten olisi sovittava osallistumista koskevista järjestelyistä sopivana ajankohtana.

    2.3. Siirtymäajaksi katsottavien kahden vuoden aikana komissio aloittaa neuvottelut tarkistetun Karolus-ohjelman luomisesta.

    2.3.1. Näissä neuvotteluissa on määrä käsitellä ehdotuksia ohjelman tavoitteiden laajentamisesta siten, että ne koskisivat yksittäisten koulutustapahtumien, kuten jäsenvaltioiden hallintojen välisen virkamiesvaihdon, lisäksi seuraavanlaista koulutustoimintaa:

    jokaisessa jäsenvaltiossa komission aloitteesta säännöllisesti järjestettävät yleisluontoiset seminaarit, joissa käsitellään hallinnollista yhteistyötä ja sisämarkkinasääntöjen täytäntöönpanoa;

    komission tai jäsenvaltioiden aloitteesta järjestettävät alakohtaiset yhteiset koulutusseminaarit, joihin jäsenvaltioiden kaikki tietyn hallinnonalan virkamiehet voivat osallistua;

    jäsenvaltioiden omille virkamiehilleen järjestämät seminaarit, joihin osallistuu luennoitsijoita muista jäsenvaltioista ja komissiosta;

    yhteisten seurantavierailujen järjestäminen.

    2.3.1.1. Nämä eri tapahtumat on suunniteltu siten, että nykyistä useampi henkilö voi osallistua ohjelmaan entistä pienemmin kustannuksin osallistujaa kohti.

    3. Yleistä

    3.1. Talous- ja sosiaalikomitea on sisämarkkinoiden tarkkailuelimen ominaisuudessaan toistuvasti ilmaissut kannattavansa varauksetta kaikkia toimia, joilla parannetaan sisämarkkinoiden toimivuutta ja poistetaan sen loppuunsaattamisen tiellä olevia esteitä.

    3.2. Lisäksi komitea on usein todennut, että lainsäädännön tulkinta- ja soveltamiserot luovat liike-elämälle enemmän ongelmia kuin muut tekijät.

    3.3. Karolus-ohjelman toiminnasta vuonna 1996 laaditussa arviointiraportissa sanotaan, että "parantuneen hallinnollisen yhteistyön mahdolliset edut ovat valtavia etenkin eurooppalaisille pk-yrityksille koituvien säästöjen kannalta. Pk-yritykset kärsivät suuryrityksiä enemmän hallinnon ja säännösten aiheuttamista kaupan esteistä. Sisämarkkinoiden toteutumattomuudesta aiheutuu miljardien ecujen kustannukset, joten kaupan esteiden vähentämisellä säästetään huomattava summa rahaa." Raportissa korostetaan, että ohjelman kustannukset ovat suhteellisen alhaiset verrattuna sen tuloksiin.

    3.4. Komitea on yhtä mieltä siitä, että Karolus-ohjelma on tähän mennessä ollut hyödyllinen, ja kannattaa ehdotusta pidentää sitä sisällöltään entisenlaisena kaksivuotisella siirtymäajalla, jonka aikana voidaan neuvotella laajennetun ohjelman muodosta.

    3.4.1. Komitea kannattaa myös ohjelman laajentamista koskemaan siirtymäaikana maita, jotka on mainittu komission ehdotuksessa.

    3.5. Komitea pahoittelee, ettei ohjelmaan osallistujien määrä ole tähän mennessä yltänyt odotetulle tasolle. Komitean mukaan tämä johtuu kieliongelmista, budjettirajoituksista sekä henkilökunnan vähentämisestä jäsenvaltioiden hallinnoissa. Komitea on yhteisön muiden toimielinten tavoin pettynyt tähän kehitykseen.

    3.5.1. Komitea uskoo, että sisämarkkinoiden toteutumisen kannalta on tärkeää hyödyntää täysin Karolus-ohjelman kaltaisia mahdollisuuksia, ja katsoo, että osallistumisen laajentamiseksi tarvitaan lisäponnisteluja. Osallistumista voidaan käytännössä laajentaa vain jäsenvaltioiden ja komission asianmukaisella rahoituksella.

    3.6. Komitea kannattaa myös komission ehdotusta tutkia mahdollisuutta ohjelman tavoitteiden laajentamisesta EU:n harjoittaman yhtäläisten mahdollisuuksien politiikan näkökulmasta. Komitea tukee erityisesti tavoitetta, jonka mukaan nykyistä useampi henkilö voisi osallistua ohjelmaan entistä pienemmin kustannuksin osallistujaa kohti.

    4. Päätelmät

    4.1. Talous- ja sosiaalikomitea kannattaa varauksetta komission ehdotusta pidentää Karolus-ohjelmaa kaksivuotisella siirtymäajalla, laajentaa tänä aikana ohjelmaa mainittuihin valtioihin ja kehittää muutettu ja nykyistä laajempitavoitteinen ohjelma, johon on sisällytetty mahdollinen työntekijöiden osallistuminen ja joka korvaa nykyisen ohjelman siirtymäajan päätyttyä. TSK toivoo, että sitä pyydetään aikanaan lausumaan mielipiteensä muutetun ohjelman muodosta ja sisällöstä.

    Bryssel, 10. joulukuuta 1997.

    Talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

    Tom JENKINS

    Top