EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014XR2332

Alueiden komitean päätöslauselma aiheista — ”Alueiden komitea 20 vuotta” ja — ”Alue- ja paikallisviranomaisten vaikutusvallan lisääminen Euroopan unionissa”

EUVL C 271, 19.8.2014, p. 1–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.8.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 271/1


Alueiden komitean päätöslauselma aiheista

”Alueiden komitea 20 vuotta” ja

”Alue- ja paikallisviranomaisten vaikutusvallan lisääminen Euroopan unionissa”

2014/C 271/01

ALUEIDEN KOMITEA

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen, joiden nojalla alueiden komitealla on uusia oikeuksia ja velvollisuuksia Euroopan unionin poliittisessa järjestelmässä,

ottaa huomioon tehtävänkuvauksensa, jonka mukaan alueiden komitea on alue- ja paikallisedustajien poliittinen kokous, jolla on sekä demokraattinen että alueellinen edustustehtävä unionin päätöksentekoprosessissa,

ottaa huomioon Euroopan parlamentin kanssa 5. helmikuuta 2014 allekirjoitetun yhteistyösopimuksen, jossa vahvistetaan virallisesti yhteinen halu lujittaa unionin demokraattista legitimiteettiä,

ottaa huomioon 16. helmikuuta 2012 allekirjoitetun Euroopan komission ja alueiden komitean yhteistyöpöytäkirjan, jossa lisätään komitean mahdollisuuksia osallistua vuotuisen työohjelman ja lainsäädäntöohjelman toteuttamiseen,

korostaa ainutlaatuista asemaansa ja työtä, jota se on tehnyt Euroopan unionin puolesta ja toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden noudattamisen sekä taloudellisen, sosiaalisen ja alueellisen yhteenkuuluvuuden hyväksi jo 20 vuotta,

painottaa komitean yhä suurempia mahdollisuuksia vaikuttaa unionin lainsäädännön laadintaan neuvoa-antavan tehtävänsä kautta sekä korostaa, että sillä on poliittinen rooli EU:n lainsäädäntäprosessissa; komitean keskeisenä tehtävänä on varmistaa, että paikallis- ja alueviranomaisten asiantuntemus EU:n lainsäädännön täytäntöönpanon ja soveltamisen alalla otetaan huomioon lainsäädäntäprosessissa,

on päättänyt juhlistaa 20-vuotistaivaltaan pohtimalla tulevaa poliittista ja institutionaalista rooliaan Euroopan unionin hallinnossa ja jakaa tältä pohjalta näkemyksensä Euroopan unionin yhdentymisprosessin tulevaisuudesta,

ehdottaa sitä varten kolmeen strategiseen tavoitteeseen perustuvaa etenemissuunnitelmaa, jolla Euroopan unionin kehitys saadaan uuteen vauhtiin.

1.

Vahvistetaan Euroopan kansalaisten hyväksyvää suhtautumista ja luottamusta Euroopan unioniin

1.1

toteaa äskettäisten Euroopan parlamentin vaalien tulosten valossa, että luottamussidettä Euroopan unionin ja kansalaisten välillä on tarpeen vahvistaa, jotta unionin toiminta vastaisi paremmin kansalaisia huolestuttaviin kysymyksiin ja toisi todellista lisäarvoa.

1.2

korostaa AK:n strategista roolia alue- ja paikallisviranomaisten äänenä Euroopan yhdentymishankkeen onnistumisessa, myös ”alueiden Eurooppaa” ajatellen. Komitea korostaa, että se on välttämätön väline tuotaessa esiin ihmisiä lähinnä olevan hallintotason intressejä ja huolenaiheita ja mahdollistettaessa se, että nämä intressit otetaan huomioon EU:n päätöksentekoprosessissa.

1.3

katsoo ottaen huomioon lainsäädännössä vahvistetut EU:n ja jäsenvaltioiden toimivaltuudet, että EU:n toimielimet, jäsenvaltiot ja paikallis- ja alueviranomaistahot ovat yhdessä vastuussa Euroopan unionin sääntelyn toimivuuden vahvistamisesta siten, että laaditaan nykyistä avoimempia menettelyjä, vähennetään hallinnollista taakkaa ja otetaan käyttöön mekanismeja, joiden avulla pystytään tarkastelemaan EU:n toiminnan vaikutuksia kansalaisten päivittäiseen elämään.

1.4

korostaa, että Eurobarometri-kyselyjen perusteella Euroopan kansalaiset luottavat paikallis- ja aluevaltuutettuihin ja odottavat, että nämä osallistuisivat enemmän EU:n hallintoon, ja katsoo näin ollen olennaisen tärkeäksi vahvistaa asemaansa poliittisena edustajakokouksena ja hankkia arvostusta jäsenilleen uskottujen EU-tason sekä paikallisten ja alueellisten tehtävien hoitamiselle sekä unionin tasolla että valtiollisissa, alueellisissa ja paikallisissa yhteyksissä.

1.5

aikoo lujittaa demokraattista legitimiteettiään ja poliittista identiteettiään Euroopan unionin elimenä ja EU:n alue- ja paikallisedustajien kokouksena sekä tuoda lausuntojaan ja kannanottojaan paremmin esille ja lisätä niiden poliittista vaikuttavuutta. Komitea sitoutuu tehostamaan puolueiden ja poliittisten ryhmien kanssa harjoitettavaa poliittista toimintaa kaikilla tasoilla.

1.6

aikoo myös hyödyntää täysimittaisesti paikallista ja alueellista erityisluonnettaan vaikutusvaltansa moninkertaistamiseksi päätöksentekoprosessissa ja sitä varten tukeutua niin maakohtaisten valtuuskuntiensa kuin alueellisten asiantuntijaverkostojenkin työhön tehtäväänsä hoitaessaan.

1.7

kehottaa jäsenvaltioita jäseniä nimetessään varmistamaan paikallis- ja aluevaalien tulosta heijastavan poliittisen edustuksen sekä sukupuolten tasa-arvon ja yhtäläisten mahdollisuuksien periaatteiden noudattamisen ja korostaa tarvetta nopeuttaa nimeämismenettelyjä.

1.8

aikoo edistää naisten ja miesten tasa-arvoa kaikilla toimintansa osa-alueilla unionin demokraattisen legitimiteetin takaamiseksi.

1.9

muistuttaa jälleen, että Euroopan unioni tarvitsee todellisen monitasoisen hallintojärjestelmän, jossa varmistetaan kuntien, alueiden ja jäsenvaltioiden tehokas yhteistyö. Komitea painottaa, että Euroopan unionin olisi kohdistettava huomionsa aloihin, missä tarvitaan toimia, ja pidättäydyttävä antamasta uusia sääntöjä aloilla, jotka soveltuvat parhaiten valtio-, alue- ja paikallistason hoidettaviksi.

Alueiden komitea konkreettisen Euroopan edustajana

1.10

aikoo tukea täysimääräisesti jäseniään näiden roolissa EU:n ”lähettiläinä” alueilla, kaupungeissa ja kunnissa ja päinvastoin, jotta heidän yhteytensä Euroopan kansalaisiin vahvistuvat.

1.11

katsookin tarpeelliseksi sijoittaa jäsenvaltioissa sijaitseviin Euroopan parlamentin tiedotustoimistoihin ja Euroopan komission edustustoihin jäsentensä toiminnan tukipisteen, joka edistää vuorovaikutusta Euroopan parlamentin jäsenten kanssa asianomaisilla alueilla, ja on valmis tukemaan Euroopan unionin toiminnan painopisteitä ja EU:n lainsäädännön paikallisia ja alueellisia vaikutuksia esitteleviä hajautettuja tiedotuskampanjoita kyseisten alueiden virallisilla kielillä.

1.12

aikoo tukea paremmin jäsentensä työtä heidän paikallis- ja alueyhteisöissään muun muassa auttamalla järjestämään kansalaiskeskusteluja sekä valmistelemaan paikallis- ja aluevaltuustojen erityisistuntoja, joissa käsitellään ajankohtaisia EU-aiheita ja mahdollisesti ehdotuksia eurooppalaisiksi kansalaisaloitteiksi.

1.13

nostaa etualalle poliittisen toimintansa tarjoaman vuoropuhelufoorumin, jolla käsitellään Euroopan unionin alueellista ulottuvuutta: muun muassa alueiden ja kuntien huippukokoukset tarjoavat tilaisuuden keskustella Euroopan tulevaisuudesta ja paikallis- ja alueyhteisöjen kehittämisestä pitkällä aikavälillä.

1.14

aikoo vahvistaa toimielinten välisen viestinnän strategiaansa, kehottaa uudistamaan Euroopan unionin viestintästrategian ja kannattaa uudenlaista tiedotusta kansalaisille siten, että käytetään selkeää ja ymmärrettävää kieltä. Komitea korostaa paikallisten ja alueellisten tiedostusvälineiden sekä sosiaalisten verkostojen keskeistä roolia, kun pyritään tarkentamaan käsitystä Euroopan unionista ja edistämään sen poliittisia linjauksia ja konkreettisia saavutuksia.

2.

Jatketaan Euroopan yhdentymistä, joka perustuu eri hallintotasojen vastuunjaon täysin huomioon ottavaan uudistettuun yhteisömenetelmään

Alueiden komitea Euroopan unionin uudenlaisen toimintatavan edistäjänä

2.1

pitää monitasoista hallintoa yhtenä perusperiaatteena, johon Euroopan yhdentymistä jatkavan uudistetun yhteisömenetelmän olisi pohjauduttava.

2.2

aikoo valvoa monitasoisen hallinnon periaatteiden noudattamista seuraamalla sitoutumista komitean huhtikuussa 2014 hyväksymään eurooppalaisen monitasoisen hallinnon peruskirjaan.

2.3

kannattaa koheesiopolitiikkaa koskevassa lainsäädännössä jo nyt noudatettavien kumppanuusperiaatteen toteuttamista koskevien käytännesääntöjen laajentamista muille Euroopan unionin toiminta-aloille.

Alueiden komitea paikallis- ja alueviranomaisten oikeuksien ja toimivallan puolustajana

2.4

pitää valitettavana, että kriisi on vaikuttanut suoraan paikallis- ja aluetason itsehallintoon ja toimintakykyyn, ja aikookin hyödyntää Euroopan neuvoston paikallis- ja aluehallintoasiain kongressin laatimia maaraportteja seuratakseen hajauttamis- ja alueellistamisprosessien etenemistä Euroopan unionissa.

2.5

aikoo valvoa paikallis- ja alueviranomaisten oikeuksien kunnioittamista EU-tason koordinointimekanismeissa ja pitääkin ratkaisevan tärkeänä, että paikallis- ja alueviranomaisilla on käytettävissään sellaiset taloudelliset resurssit, jotka ovat johdonmukaiset toimivallan hajauttamisen kanssa.

2.6

kannattaa paikallisen ja alueellisen ulottuvuuden ottamista nykyistä paremmin huomioon Euroopan unionin laajentumisstrategiassa, naapuruuspolitiikassa ja kehitysyhteistyöpolitiikassa.

Alueiden komitea toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden ja monitasoisen hallinnon edistäjänä

2.7

muistuttaa toissijaisuusperiaatteen merkityksestä demokratian perusperiaatteena ja olennaisena keinona parantaa EU:n säädösten laatua ja EU:n lisäarvoa sekä vähentää hallinnollista taakkaa. Komitea korostaa, että suhteellisuusperiaatteen kunnioittamiselle on annettava merkittävämpi asema. Komitea kehottaa kiinnittämään huomiota työhön, jota se on tehnyt seurantastrategiansa sekä paikallisen ja alueellisen konsultoinnin välineensä kautta varmistaakseen, että kyseisiä periaatteita noudatetaan.

2.8

korostaa, että kumppanuusperiaate ja monitasoinen hallinto täydentävät toisiaan.

2.9

aikoo kantaa vastuunsa toimivaltuuksien tarkistamista Euroopan unionissa käsittelevässä keskustelussa, jonka ansiosta Euroopan unionin toiminnan lisäarvon tulee vahvistua ja joka ei saa typistyä vain Euroopan hyvien ja huonojen puolien vastakkainasetteluksi.

2.10

aikoo lisätä lausuntojensa vaikutusta hyödyntämällä välineitä, jotka mahdollistavat alueellisten asiantuntijoiden konsultoinnin ja neuvottelut muun muassa lainsäädäntävaltaa käyttävien alueiden ja paikallis- ja alueyhteisöjä edustavien järjestöjen kanssa.

2.11

aikoo osallistua aktiivisemmin kaikkiin lainsäädäntäprosessin vaiheisiin pystyäkseen tarvittaessa käyttämään oikeuttaan nostaa kanne Euroopan unionin tuomioistuimessa.

2.12

aikoo sitä varten harjoittaa järjestelmällisempää yhteistyötä Euroopan parlamentin, kansallisten parlamenttien ja tarpeen mukaan alueellista ulottuvuutta kansallisella tasolla edustavien kamarien sekä myös alueparlamenttien kanssa ja tukea alueviranomaisten käyttämää ennakkovaroitusjärjestelmää.

Alueiden komitea yhtenä EU:n lainsäädännön alueellisten vaikutusten arvioijana

2.13

on tyytyväinen edistysaskeliin, joiden ansiosta komitea voi osallistua jo hyvin varhaisessa vaiheessa lainsäädännön laadintaan, ja aikookin kiinnittää erityistä huomiota alueellisten vaikutusten arviointiin ja alueellisten indikaattorien kehittämiseen. Komitea muistuttaa tässä yhteydessä tarpeesta varmistaa paikallis- ja alueviranomaisten osallistuminen institutionaalisiin yhteistyömekanismeihin, joiden tavoitteena on sääntelyn parantaminen.

2.14

aikoo kehittää edelleen kapasiteettiaan ja lisätä asiantuntemustaan neuvoa-antavan tehtävänsä tueksi hyödyntämällä paikallis- ja alueyhteisöjen sekä eurooppalaisten alueellisten järjestöjen asiantuntemusta lausuntoihin, alueellisten vaikutusten arviointeihin sekä toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden toteutumisen seurantaan liittyvissä konsultointiprosesseissaan.

2.15

suosittaa ottamaan paikallis- ja alueviranomaiset mukaan REFIT-ohjelmaan (sääntelyn toimivuutta ja tuloksellisuutta koskeva ohjelma). Tavoitteena on parantaa lainsäädännön laatua ja sen hyväksyntää kansalaisten keskuudessa.

3.

Vahvistetaan paikallis- ja alueviranomaisten institutionaalista edustusta päätöksentekoprosessissa

3.1

korostaa legitiimiyttään, erityisluonnettaan ja täydentävyyttään Euroopan unionin institutionaalisessa rakenteessa ja aikoo puolustaa poliittista riippumattomuuttaan ja toiminnallista itsenäisyyttään vakiinnuttamalla poliittisen instituution asemansa, joka tukee neuvoa-antavaa tehtävää, toteuttamalla entistä tehokkaammin lausuntojensa jatkotoimia ja vahvistamalla yhteydenpitoaan ja yhteistyötään Euroopan parlamentin, komission ja neuvoston kanssa.

3.2

keskittyy päätehtäväänsä: huomion kiinnittäminen ja resurssien kohdentaminen EU:n lainsäädäntäprosessiin vahvistaa AK:n poliittista roolia neuvoa antavana elimenä ja antaa oikeutuksen AK:n tulevaisuudessa mahdollisesti pyytämille lisätoimivaltuuksille.

3.3

suunnittelee tulevaisuudenstrategiaansa vaiheittain siten, että lyhyellä aikavälillä hyödynnetään kaikki Lissabonin sopimuksen tarjoamat mahdollisuudet ja pidemmällä aikavälillä tähdätään perussopimusten uudistamiseen.

Lissabonin sopimuksella vahvistetut politiikan ohjaustehtävät

3.4

vaatii, että komitean kuulemisen velvoittamina lausuntoa pyytäneet toimielimet kunnioittavat vilpittömän yhteistyön periaatteen mukaisesti komitean institutionaalisia valtuuksia eivätkä laiminlyö velvollisuuttaan ilmoittaa, millä perusteella komitean tärkeimpiä suosituksia on noudatettu tai jätetty noudattamatta.

3.5

on tyytyväinen siihen, että Euroopan parlamentti kuulee komiteaa yhä enemmän, ja odottaa myönteisiä tuloksia poliittisesta yhteistyöstä, joka vakiinnutettiin sisällyttämällä yhteistyösopimukseen vastavuoroinen järjestelmä, jonka mukaisesti esittelijät osallistuvat kummankin asianomaisen valiokunnan toimintaan.

3.6

korostaa tarvetta tiivistää laadullisesti ja määrällisesti yhteistyötä EU:n lainsäätäjien eli Euroopan parlamentin ja Euroopan unionin neuvoston kanssa; aikoo pyrkiä vaikuttamaan tehokkaammin lainsäädäntöehdotuksiin ja lisätä esittelijöidensä osallistumista kaikkiin lainsäädäntäprosessin vaiheisiin lainsäädäntöteksteihin tekemiään muutosehdotuksia koskevien päätösten seuraamiseksi aiempaa tarkemmin.

3.7

vaatii päästä tarkkailijaksi kolmikantaneuvotteluihin, joissa käsitellään aloja, missä AK:n kuuleminen on pakollista.

3.8

suosittaa, että järjestetään parlamenttien välisiä kokouksia, joissa AK:n jäsenet, Euroopan parlamentin jäsenet ja alueparlamenttien jäsenet voivat keskustella ajankohtaisista EU-aiheista ja unionin lainsäädännön vaikutuksista.

3.9

aikoo osallistua aiempaa tiiviimmin puheenjohtajavaltioiden ohjelmien niiden kohtien laatimis- ja toteuttamisprosessiin, jotka ovat tärkeitä paikallis- ja alueviranomaisille, ja olla paremmassa vuorovaikutuksessa koko neuvoston ja erityisesti neuvostoon osallistuvien alueministerien kanssa.

3.10

esittää, että paikallis- ja alueviranomaistahojen – ja asian niin vaatiessa lainsäädäntävaltaa käyttävien alueiden – edustajat osallistuisivat komission ja neuvoston työryhmiin, kun käsiteltäviin poliittisiin aiheisiin liittyy merkittäviä alueellisia etuja.

3.11

on tyytyväinen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaan luotuihin suhteisiin, joita olisi tarpeen jäsentää alueellisen konsultoinnin lisäarvon vakiinnuttamiseksi muun muassa Eurooppa-neuvoston kokousten valmisteluvaiheessa.

3.12

on erityisen tyytyväinen Euroopan komission kanssa tehdyn yhteistyön kehittymiseen etenkin lainsäädäntää edeltävässä kuulemisvaiheessa. Komitea toistaa kuitenkin pyyntönsä ottaa käyttöön järjestelmällinen ajankohtaisia aiheita käsittelevien kysymysten käytäntö, jossa esitetään EU:n toimeenpanovallalle suullisia ja kirjallisia kysymyksiä sen antamista poliittisista suosituksista.

3.13

korostaa tarvetta ottaa komitea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa mukaan Euroopan unionin vuotuiseen ja monivuotiseen ohjelmasuunnitteluun, jotta komitea voisi vaikuttaa strategisten valintojen ja EU:n poliittisten linjausten määrittelyyn. Lisäksi komitea pyytää saada osallistua aluepolitiikasta vastaavan komission jäsenen nimeämisprosessiin heti alusta saakka ja jo seuraavalla toimikaudella 2014–2019.

3.14

kehottaa varmistamaan, että paikallis- ja alueviranomaiset osallistuvat talouden ohjausmekanismeihin, ja katsoo olevansa oikeutettu osallistumaan Euroopan komission ja Euroopan parlamentin väliseen taloudelliseen vuoropuheluun. Lisäksi komitea katsoo, että komitean jäsenten tulisi voida osallistua Euroopan parlamentin järjestämään parlamenttien viikkoon Euroopan parlamentin ja kansallisten parlamenttien jäsenten rinnalla.

3.15

ehdottaa, että samalla kun sopimus talous- ja rahaliiton vakaudesta, yhteensovittamisesta sekä ohjauksesta ja hallinnasta sisällytetään osaksi Euroopan unionin oikeuskehystä, lisätään myös horisontaalinen lauseke, jonka nojalla komiteaa kuullaan jaetun toimivallan aloilla talous- ja työllisyyspolitiikan koordinointiin liittyvistä toimenpiteistä sekä tuki-, yhteensovittamis- tai täydennystoimien alalla.

3.16

toistaa pyyntönsä, että EU:n institutionaalisia puitteita käsittelevän mahdollisen perussopimusten tarkistamisen yhteydessä sille

myönnetään virallisesti toimielimen asema

annetaan oikeus käynnistää hyväksyntämenettely taloudelliseen, sosiaaliseen ja alueelliseen yhteenkuuluvuuteen liittyvien lainsäädäntöehdotusten yhteydessä.

3.17

Komitea ehdottaa, että sen nykyiseen nimeen lisätään sana ”Euroopan” siten, että sen koko nimi olisi ”Euroopan alueiden komitea”.

3.18

vaatii, että perussopimusten tarkistamista pohtivaan valmistelukuntaan otetaan myös alueiden komitean edustajia, jotta työlle taattaisiin mahdollisimman laaja demokraattinen legitimiteetti.

3.19

antaa puheenjohtajalleen tehtäväksi toimittaa tämä päätöslauselma Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan komissiolle ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle.

Bryssel 25. kesäkuuta 2014

Alueiden komitean puheenjohtaja

Ramón Luis VALCÁRCEL SISO


Top