Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Euroopan sosiaalirahasto plus – ESR+ (2021–2027)

Euroopan sosiaalirahasto plus – ESR+ (2021–2027)

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EU) N:o 2021/1057 Euroopan sosiaalirahasto plussan perustamisesta

ASETUKSEN TARKOITUS

  • Asetuksella perustetaan Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+) ja vahvistetaan rahaston tavoitteet, sen talousarvio vuosiksi 2021–2027, toteutustavat, Euroopan unionin (EU) rahoituksen muodot ja tällaisen rahoituksen myöntämistä koskevat säännöt.
  • Muutosasetuksella (EU) 2024/795 sisällytetään asetukseen (EU) 2021/1057 uusi artikla, joka koskee Euroopan strategisten teknologioiden kehysvälinettä (STEP-kehysväline), joka on perustettu vastaamaan työvoimapulaan ja kaikenlaisten laadukkaiden työpaikkojen kannalta ratkaisevan tärkeän osaamisen vajeeseen kolmella kriittisten teknologioiden alalla EU:n suvereniteetin ja pitkän aikavälin kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Kyseiset kriittiset teknologiat ovat digitaaliteknologiat ja syväteknologiset innovaatiot, puhtaat ja resurssitehokkaat teknologiat sekä bioteknologiat.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

ESR+:lla yhdistetään entinen Euroopan sosiaalirahasto, nuorisotyöllisyysaloite, vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahasto sekä työllisyyttä ja sosiaalista innovointia koskeva EU:n ohjelma.

Toimintalohkot

ESR+ muodostuu kahdesta toimintalohkosta:

  • yhteistyössä hallinnoitavasta* toimintalohkosta ja
  • työllisyyden ja sosiaalisen innovoinnin toimintalohkosta (EaSI-toimintalohko), jota toteutetaan suoralla* ja välillisellä hallinnoinnilla*.

Tavoitteet

ESR+:lla on kaksi yleistä tavoitetta.

  • Sillä pyritään tukemaan EU:n jäsenvaltioita ja alueita korkean työllisyystason saavuttamisessa, oikeudenmukaisen sosiaalisen suojelun perustamisessa ja tulevaisuuden työelämään valmiin osaavan ja sopeutumiskykyisen työvoiman kehittämisessä sekä sellaisten osallistavien ja yhteenkuuluvien yhteiskuntien luomisessa, joiden tavoitteena on köyhyyden poistaminen ja Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin periaatteiden toteuttaminen.
  • Siitä tuetaan ja täydennetään jäsenvaltioiden toimintapolitiikkoja ja tuotetaan niille lisäarvoa, jotta varmistetaan yhtäläiset mahdollisuudet, yhtäläinen pääsy työmarkkinoille, oikeudenmukaiset ja laadukkaat työolot, sosiaalinen suojelu ja osallisuus.

Painopistealat

ESR+ keskittyy useisiin painopistealoihin, joita ovat muun muassa

  • nuorten – joihin covid-19-pandemian aiheuttama sosioekonominen kriisi on vaikuttanut erityisesti – tukeminen tarjoamalla resursseja, joilla heitä autetaan kouluttautumaan ja kartuttamaan taitojaan sekä saamaan tutkinto tai laadukas työ
  • hädässä olevien lasten tukeminen osoittamalla varoja kohdennettuihin aloitteisiin, joilla pyritään torjumaan lasten köyhyyttä ja tukemaan yhteiskunnan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia, jotka kärsivät työpaikkojen menetyksistä ja tulojen vähenemisestä, myös tarjoamalla ruokaa ja aineellista perustukea vähävaraisimmille
  • vihreään ja digitaaliseen siirtymään liittyvän uudelleen- ja täydennyskoulutuksen tarjoaminen ja koulutusjärjestelmien laadun parantaminen
  • sukupuolten tasa-arvon, yhtäläisten mahdollisuuksien ja syrjimättömyyden edistäminen
  • työmarkkinaosapuolten ja kansalaisjärjestöjen valmiuksien kehittäminen
  • sosiaalisen innovoinnin edistäminen kaikkialla EU:ssa valtioiden rajat ylittävän yhteistyön avulla
  • sosiaalisen innovoinnin tukeminen EaSI-toimintalohkon kautta.

Määrärahojen kohdentaminen

Asetus sisältää tiettyjä vähimmäisvaatimuksia, jotka koskevat ESR+:sta jaettavien yhteistyössä hallinnoitavan toimintalohkon määrärahojen kohdentamista jäsenvaltioissa:

  • vähintään 25 prosenttia sosiaalisen osallisuuden edistämiseen
  • vähintään kolme prosenttia vähävaraisimpien tukemiseen
  • jäsenvaltioiden, joissa köyhyyden tai sosiaalisen syrjäytymisen vaarassa olevien lasten keskimääräinen osuus vuosina 2017–2019 oli unionin keskiarvoa suurempi, on kohdennettava vähintään viisi prosenttia määrärahoistaan lapsiköyhyyden torjumiseen
  • jäsenvaltioiden, joissa työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevien 15–29-vuotiaiden nuorten keskimääräinen osuus vuosina 2017–2019 oli EU:n keskiarvoa suurempi, on kohdennettava vähintään 12,5 prosenttia määrärahoistaan kohdennettuihin toimenpiteisiin ja rakenteellisiin uudistuksiin, joilla tuetaan
    • nuorisotyöllisyyttä, ammatillista koulutusta, erityisesti oppisopimuskoulutusta
    • siirtymistä koulusta työelämään
    • mahdollisuuksia palata koulutukseen ja
    • uuden mahdollisuuden tarjoavaa koulutusta etenkin nuorisotakuun alaisuuteen kuuluvien järjestelmien täytäntöönpanon yhteydessä.

Talousarvio ja hallinto

  • ESR+:n talousarvio vuosiksi 2021–2027 on hieman alle 88 miljardia euroa (vuoden 2018 hintoina).
  • Suurin osa ESR+:sta myönnettävästä rahoituksesta (87,3 miljardia euroa vuoden 2018 hintoina) osoitetaan jäsenvaltioiden kanssa yhteistyössä hallinnoitavan toimintalohkon toteuttamiseen. Kunkin jäsenvaltion ESR+:n hallintoviranomaiset jakavat rahat asianmukaisiin hankkeisiin, joita toteuttavat useat julkiset ja yksityiset organisaatiot.
  • Euroopan komissio hallinnoi suoraan pienempää osuutta EaSI-toimintalohkon toteuttamiseen osoitetusta rahoituksesta (noin 676 miljoonaa euroa vuoden 2018 hintoina).
  • Valtioiden rajat ylittävään yhteistyöhön kohdennetaan 175 miljoonaa euroa innovatiivisten ratkaisujen siirtämisen nopeuttamiseksi ja niiden soveltamisen laajentamisen helpottamiseksi.
  • Kaikkiin koheesiopolitiikan rahastoihin sovellettavat rahastojen hallinnointia koskevat EU:n yhteiset säännöt vahvistetaan asetuksessa (EU) 2021/1060 (ks. tiivistelmä).

STEP-kehysvälineen tavoitteiden tukeminen

Muutosasetuksen 2024/795 nojalla jäsenvaltiot voivat käyttää ESR+:aa antaakseen tukea STEP-kehysvälineen tavoitteisiin kehittämällä (muun muassa eurooppalaisten koulutusyhteenliittymien luomiin oppimisohjelmiin perustuvaa) osaamista nettonollateknologioiden alalla, kouluttamalla nuoria sekä kouluttamalla, täydennyskouluttamalla ja uudelleenkouluttamalla työntekijöitä.

Ensimmäisessä ennakkomaksuvaiheessa komissio hyväksyy muutoksen ohjelmaan, joka sisältää ESR+:sta tuettaviin ja STEP-kehysvälineen tavoitteita edistäviin toimiin liittyvän yhden tai useamman toimintalinjan. Sen lisäksi komissio tarjoaa poikkeuksellisen 30 prosentin ennakkomaksun kyseisille toimintalinjoille kohdennettujen määrärahojen perusteella.

Poiketen siitä, mitä asetuksessa (EU) 2021/1060 (ks. edellä) säädetään, STEP-kehysvälineen tavoitteiden tukemiseksi perustettujen erityisten toimintalinjojen yhteisrahoitusosuuksien enimmäismäärä on 100 prosenttia.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

  • Asetusta (EU) 2021/1057 on sovellettu osittain (EaSI-toimintalohkoon) 1. tammikuuta 2021 alkaen ja kokonaan 1. heinäkuuta 2021 alkaen.
  • Muutosasetusta (EU) 2024/795 on sovellettu 1. maaliskuuta 2024 alkaen.

TAUSTAA

Ks. lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Yhteistyöhön perustuva hallinnointi. EU antaa jäsenvaltioiden tehtäväksi panna täytäntöön ohjelmia kansallisella tai alueellisella tasolla. Jäsenvaltioiden hallintoelimet (kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla) valitsevat rahoitettavat hankkeet ja vastaavat niiden päivittäisestä hallinnoinnista. Jäsenvaltio vastaa ensisijaisesti hallinto- ja valvontajärjestelmän perustamisesta sekä sääntöjenvastaisuuksien ehkäisemisestä, havaitsemisesta ja korjaamisesta. Komissio varmistaa yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa, että hankkeet saadaan onnistuneesti päätökseen ja että rahat käytetään hyvin.
Suora hallinnointi. Komissio julkaisee ehdotuspyyntöjä avustusten myöntämiseksi hankkeille ja tarjouspyyntöjä tavara- ja palveluhankintoja koskevien sopimusten tekemiseksi.
Välillinen hallinnointi. Komissio valitsee hallintoviranomaisen hallinnoimaan hanketta puolestaan.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/1057, annettu 24 päivänä kesäkuuta 2021, Euroopan sosiaalirahasto plussan (ESR+) perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1296/2013 kumoamisesta (EUVL L 231, 30.6.2021, s. 21–59).

Asetukseen (EU) 2021/1057 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/1060, annettu 24 päivänä kesäkuuta 2021, Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahasto plussaa, koheesiorahastoa, oikeudenmukaisen siirtymän rahastoa ja Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahastoa koskevista yhteisistä säännöksistä ja varainhoitosäännöistä sekä turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastoa, sisäisen turvallisuuden rahastoa ja rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitusvälinettä koskevista varainhoitosäännöistä (EUVL L 231, 30.6.2021, s. 159–706).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 16.09.2024

Top