Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Valtiontuki: ympäristönsuojelu ja energia-ala

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Valtiontuki: ympäristönsuojelu ja energia-ala

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Komission tiedonanto – Suuntaviivat valtiontuesta ympäristönsuojelulle ja energia-alalle vuosina 2014–2020

SUUNTAVIIVOJEN TARKOITUS

Euroopan komission suuntaviivat ovat uusia ympäristönsuojelun ja energia-alan valtiontukea koskevia sääntöjä, joiden tarkoitus on edistää uusiutuvista lähteistä tuotetun energian pääsyä markkinoille. Suuntaviivojen tehtävänä on tukea EU-maita saavuttamaan vuoden 2020 ilmastotavoitteet samalla, kun puututaan markkinoiden vääristymiseen, joka saattaa aiheutua uusiutuville energialähteille myönnettävistä tuista.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

EU:n vuoden 2020 tavoitteisiin kuuluu kolme seuraavaa ilmastotavoitetta:

  • kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 20 prosenttia (tai jopa 30 prosenttia, jos edellytykset ovat oikeanlaiset) verrattuna vuoden 1990 tasoihin
  • uusiutuvista lähteistä tuotetun energian osuuden nostaminen 20 prosenttiin
  • energiatehokkuuden parantaminen 20 prosenttia.

Kohti markkinasignaaleja

Viime vuosina uusiutuvia energialähteitä on tuettu runsaasti kiinteillä tariffeilla. Tämä on nostanut uusiutuvien energialähteiden osuutta energiapaletissa*, minkä ansiosta EU tähtää edelleen uusiutuvia energialähteitä koskevaan 20 prosentin tavoitteeseen

Tuki on kuitenkin suojannut uusiutuvan energian alaa hintasignaaleilta (jotka normaaliolosuhteissa vaikuttavat markkinakysyntään ja -tarjontaan) ja johtanut näin markkinoiden vääristymiseen. Erityisesti sähköä on tuotettu uusiutuvista energialähteistä todellisesta markkinakysynnästä riippumatta. Tosiasiassa se on syrjäyttänyt muut tuotantomuodot, jotka ovat taloudellisista syistä johtuen riippuvaisia pelkästään markkinahinnasta.

Kun uusiutuviin energialähteisiin liittyvät teknologiat kehittyvät ja tuotanto saavuttaa merkittävän markkinaosuuden, alan on mukauduttava markkinasignaaleihin (toisin sanoen sen on tulkittava markkinasuuntauksia) ja avustusten määrän tulisi seurata alentuneita tuotantokuluja.

Enimmäismäärät

Uusien suuntaviivojen tarkoituksena on näin ollen rajoittaa valtiontuen määrää todellisia kustannuksia vastaavaksi. Tämä toteutetaan osittain siirtymällä vaiheittain syöttötariffeista* tarjouskilpailuihin* julkisen tuen jakamiseksi. Pilottivaiheessa vuosina 2015 ja 2016 EU-maat voivat testata tarjouskilpailumenettelyjä pieniin osuuksiin uudesta sähkötuotantokapasiteetistaan.

Infrastruktuuri

Uusiin suuntaviivoihin kuuluvat myös energiainfrastruktuurin tukiperusteet, jotka keskittyvät rajat ylittävää energiavirtaa tehostaviin hankkeisiin ja edistävät infrastruktuuria Euroopan heikoimmin kehittyneillä alueilla.

MISTÄ ALKAEN SUUNTAVIIVOJA SOVELLETAAN?

Suuntaviivoja alettiin soveltaa 1 päivästä heinäkuuta 2014 alkaen, ja ne ovat voimassa vuoden 2020 loppuun saakka.

TAUSTAA

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Energiapaletti: käytettävissä olevat energialähteet.
Syöttötariffi: tariffi, jonka mukaan sähkön tuottajalle maksetaan energiaverkkoon – energian jakelujärjestelmään (käsittäen esimerkiksi kaapelit ja sähköasemat) – tuotetusta uusiutuvasta sähköstä kustannusperusteinen hinta, joka ei perustu markkinahintaan.
Tarjouskilpailu: tavanomainen energia-alan julkinen hankintamenettely.

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto – Suuntaviivat valtiontuesta ympäristönsuojelulle ja energia-alalle vuosina 2014–2020 (EUVL C 200, 28.6.2014, s. 1–55)

Viimeisin päivitys: 06.09.2019

Top