Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Euroopan talousyhteisön (ETY) ja Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvoston (GCC) välinen yhteistyösopimus

Euroopan talousyhteisön (ETY) ja Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvoston (GCC) välinen yhteistyösopimus

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJOISTA:

ETY:n ja GCC-maiden välinen yhteistyösopimus

Päätös 89/147/ETY – ETY:n ja GCC-maiden välisen yhteistyösopimuksen tekeminen

PÄÄTÖKSEN JA SOPIMUKSEN TARKOITUS

  • Päätös koskee kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen tekemistä ETY:n (nykyisin EU) puolesta GCC-maiden (Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, Bahrain, Saudi-Arabia, Oman, Qatar ja Kuwait) kanssa.
  • Sopimuksella pyritään edistämään mahdollisimman laajaa yhteistyötä kaikilla aloilla tasa-arvoisesti ja molempia alueita hyödyttävällä tavalla ja edistämään niiden taloudellista kehitystä.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Sopimus koskee seuraavia seikkoja:

  • taloudellinen yhteistyö, jonka olisi oltava mahdollisimman laajaa ja jossa mitään alaa ei suljeta yhteistyön ulkopuolelle, sekä tekninen yhteistyö, jotta voidaan edistää ja helpottaa
    • GCC-maiden talousrakenteiden monipuolistamista
    • markkinatutkimusten tekemistä ja myynninedistämistä
    • teknologian siirtämistä ja kehittämistä, erityisesti toteuttamalla yhteisiä aloitteita ja suojaamalla patentteja, tavaramerkkejä ja henkistä omaisuutta koskevia oikeuksia
    • elinkeinonharjoittajien välisten vakaiden ja tasapainoisten yhteyksien edistämistä
    • yhteistyötä standardoinnin ja mittayksikköjen alalla
    • tietojenvaihtoa
    • koulutusta
  • maatalouden, maataloustuotteita jalostavan teollisuuden ja kalastuksen ala, jotta voidaan lisätä tietojenvaihtoa ja parantaa yhteyksiä yritysten, tutkimuslaitosten välillä yhteisten hankkeiden edistämiseksi
  • teollisuus, jotta voidaan kannustaa yhteisyrityksiä, kehittää teollisuustuotantoa, laajentaa taloudellista perustaa ja järjestää yhteyksiä ja kokouksia
  • ympäristönsuojelu ja luonnonvaraisten eläinten suojelu, jotta osapuolia voidaan kannustaa tietojen jakamiseen
  • investoinnit, jotta voidaan parantaa investointiedellytyksiä erityisesti investointien molemminpuolista edistämistä ja suojaamista koskevilla sopimuksilla
  • tieteen ja teknologian ala, jotta voidaan edistää tieteellisten yhteisöjen välisiä yhteyksiä ja pääsyä patentteja koskeviin tietopankkeihin, tutkimuksen, tieteen ja teknologian kehitystä sekä teknologian siirtoa ja mukauttamista
  • kaupan kehitys ja monipuolistaminen. Sopimuspuolet sitoutuivat tarkastelemaan keinoja kaupan esteiden poistamiseksi ja aloittamaan keskustelut neuvotellakseen sopimuksesta, jonka tarkoituksena on kaupan kehittäminen. Tekstin loppuun sisällytettiin yhteinen julistus aiheesta. Siihen asti, kunnes sopimus tehdään, molemmat sopimuspuolet myöntävät toisilleen suosituimmuuskohtelun* sopimukseen liitetyn EU:n kirjeen mukaisesti.

Institutionaaliset säännökset

  • Sopimuksella perustetaan yhteinen yhteistyöneuvosto, joka määrittelee määräajoin yhteistyön yleiset suuntaviivat, toimii välimiehenä mahdollisissa erimielisyyksissä ja pyrkii löytämään keinoja toteuttaa yhteistyötä käytännössä. Sen päätökset velvoittavat sopimuspuolia, ja sen puheenjohtajana toimivat vuorotellen EU ja GCC-maat. Yhteistä neuvostoa avustaa yhteinen yhteistyökomitea, ja se voi päättää perustaa muita komiteoita.
  • Sopimuspuolten on vaihdettava tietoja ja kuultava yhteistä neuvostoa, kun kyse on
    • hyödyllisistä tiedoista, joilla on välitön vaikutus sopimukseen
    • mahdollisista ongelmista sopimuksen toiminnassa yleensä tai kaupan alalla.
  • Tämä sopimus ei estä kahdenvälisten sopimusten tekemistä, kunhan ne eivät ole ristiriidassa tämän sopimuksen kanssa. Tämä sopimus on tehty rajoittamattomaksi ajaksi, mutta jos toinen sopimuspuoli irtisanoo sopimuksen kirjallisesti, sen voimassaolo päättyy kuuden kuukauden kuluttua ilmoituspäivästä.

VOIMAANTULOPÄIVÄ

Sopimus tuli voimaan 1. tammikuuta 1990.

TAUSTAA

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Suosituimmuuskohtelu: Maailman kauppajärjestön sopimusten mukaan maat eivät yleensä voi syrjiä kauppakumppaneitaan. Jos maa antaa toiselle maalle erityisedun (kuten alemman tullin jollekin tuotteelle), sen on annettava sama etu kaikille muille WTO:n jäsenille.

ASIAKIRJAT

Euroopan talousyhteisön ja Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvoston peruskirjan osapuolten (Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, Bahrainin valtio, Saudi-Arabian kuningaskunta, Omanin sulttaanikunta, Qatarin valtio ja Kuwaitin valtio) välinen yhteistyösopimus (EUVL L 54, 25.2.1989, s. 3–15)

Neuvoston päätös 89/147/ETY, tehty 20 päivänä helmikuuta 1989, Euroopan talousyhteisön sekä Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvoston peruskirjan osapuolten (Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, Bahrainin valtio, Saudi-Arabian kuningaskunta, Omanin sulttaanikunta, Qatarin valtio ja Kuwaitin valtio) välisen yhteistyösopimuksen tekemisestä (EUVL L 54, 25.2.1989, s. 1–2)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Tietoa Euroopan talousyhteisön sekä Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvoston peruskirjan osapuolten (Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, Bahrainin valtio, Saudi-Arabian kuningaskunta, Omanin sulttaanikunta, Qatarin valtio ja Kuwaitin valtio) välisen yhteistyösopimuksen voimaantulopäivästä (EUVL L 360, 9.12.1989, s. 41)

Viimeisin päivitys: 04.03.2020

Top