Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Hallinnollinen yhteistyö arvonlisäverotuksen alalla

Hallinnollinen yhteistyö arvonlisäverotuksen alalla

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EU) N:o 904/2010 hallinnollisesta yhteistyöstä ja petosten torjunnasta arvonlisäverotuksen alalla

ASETUKSEN TARKOITUS

Asetuksessa esitetään menettelyt, joiden avulla Euroopan unionin (EU) jäsenvaltioiden viranomaiset voivat tehdä yhteistyötä ja jakaa tietoja arvonlisäverosta (ALV) ja torjua arvonlisäveropetoksia. Tätä varten asetuksella varmistetaan, että

  • arvonlisäverotus toimitetaan ja veronkanto suoritetaan oikein
  • arvonlisäveropetokset havaitaan ja torjutaan
  • arvonlisäverotulot suojataan.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Keskusyhteystoimistot

Kukin jäsenvaltio nimeää yhden keskusyhteystoimiston yhteyspisteeksi muita jäsenvaltioita ja Euroopan komissiota varten. Toimiston tehtävänä on pitää nimettyjen virkamiesten ja yhteysviranomaisten luetteloa, jotta nämä voivat jakaa tietoja vastaavien muiden jäsenvaltioiden viranomaisten kanssa. Kun virkamiehet tai yhteysviranomaiset vastaanottavat tietopyyntöjä tai vastaavat sellaiseen, niiden on ilmoitettava tästä keskusyhteystoimistoon.

Tietojenvaihto

Maat voivat pyytää toiselta jäsenvaltiolta tietoja vakiolomakkeella, jotta ne voivat arvioida rajatylittävää liiketoimea asianmukaisesti. Pyynnön vastaanottavan viranomaisen on vastattava pyynnön esittävälle viranomaiselle viimeistään kolmen kuukauden kuluttua pyynnön vastaanottamisesta tai yhden kuukauden kuluttua, jos tiedot ovat jo pyynnön vastaanottavan viranomaisen hallussa.

Tiettyjä tietoja jaetaan automaattisesti, kun

  • alkuperäjäsenvaltion tiedot ovat olennaisia sen määräjäsenvaltion tarkastusjärjestelmälle, jossa verotuksen on määrä tapahtua
  • on syytä uskoa, että määräjäsenvaltiossa on tapahtunut tai tulee tapahtumaan arvonlisäverolainsäädännön rikkominen
  • määräjäsenvaltiossa on verotulojen menetyksen vaara.

Jäsenvaltiot voivat jakaa tietoja myös oma-aloitteisesti ja pyytää palautetta mailta, joille tiedot on jaettu.

Jäsenvaltiot voivat kieltäytyä jakamasta tietoja, kun

  • pyynnön esittävän viranomaisen tietopyyntöjen määrä tiettynä ajanjaksona aiheuttaa pyynnön vastaanottavalle viranomaiselle kohtuutonta rasitusta
  • pyynnön esittävä viranomainen ei ole käyttänyt kaikkia tavanomaisia tietolähteitä
  • tietojen antaminen johtaisi liike-, elinkeino- tai ammattisalaisuuden ilmaisemiseen tai olisi yleisen järjestyksen vastaista.

Tietojen tallettaminen

Kunkin jäsenvaltion on talletettava seuraavat päivitetyt tiedot vähintään viisi vuotta:

  • verovelvollisten, joille on annettu arvonlisäverotunniste, yhteenvetoilmoituksissa ilmoittamat tiedot (luettelot ihmisistä, joille he ovat toimittaneet tavaroita)
  • tiedot henkilöistä, joille jäsenvaltio on antanut arvonlisäverotunnisteen
  • tiedot arvonlisäverotunnisteista, joiden voimassaolo on lakannut
  • tiedot sijoittautumattomista verovelvollisista.

Tiedot jaetaan sen jälkeen kaikille jäsenvaltioille sähköisen ALV-tietojen vaihtojärjestelmän (VIES) kautta.

Asetuksella (EU) 2020/283 tehdään muutos, jolla komissiota vaaditaan kehittämään, ylläpitämään, isännöimään ja hallinnoimaan teknisesti maksutietojen sähköistä keskusjärjestelmää (CESOP-järjestelmä) epäiltyjen arvonlisäveropetosten tutkimiseksi ja arvonlisäveropetosten havaitsemiseksi. CESOP-järjestelmä tallentaa jäsenvaltioiden keräämät maksutiedot ja yhdistää tiedot kunkin yksittäisen maksunsaajan osalta sekä ristiinnvertaa niitä yhdessä muiden asetuksen (EU) N:o 904/2010 mukaisesti vaihdettujen tietojen kanssa. CESOP-järjestelmässä olevat tiedot annetaan ainoastaan jäsenvaltioiden petostentorjunnan alan asiantuntijoiden saataville. Tätä sovelletaan 1. tammikuuta 2024 alkaen.

Direktiivillä (EU) 2020/285 otetaan käyttöön yksinkertaistettuja sääntöjä pienyritysten hallinnollisen taakan ja sääntöjen noudattamisesta aiheutuvien kustannusten vähentämiseksi ja suotuisamman verotusympäristön luomiseksi, jotta tehostetaan niiden kasvua ja rajatylittävää kauppaa. Pienyritykset voivat hyödyntää yksinkertaistettuja ALV-sääntöjä, jos niiden vuosittainen liikevaihto on alle asianomaisen jäsenvaltion asettaman raja-arvon, joka ei saa ylittää 85 000:ta euroa. Tietyin edellytyksin muiden jäsenvaltioiden pienyritykset, joiden liikevaihto ei ylitä raja-arvoa, voivat myös hyödyntää yksinkertaistettua järjestelmää, jos niiden koko vuosittainen liikevaihto koko EU:n alueella ei ylitä 100 000:ta euroa. Näitä sääntöjä sovelletaan 1. tammikuuta 2025 lähtien.

Arvonlisäveron palautukset

Jäsenvaltiot toimittavat muihin jäsenvaltioihin sijoittautuneilta verovelvollisilta vastaanottamansa arvonlisäveron palautushakemukset asianomaisen palautusjäsenvaltion viranomaisille. Tämä tapahtuu sähköisesti 15 päivän kuluessa hakemuksen vastaanottamisesta. Palautuksen tekevien jäsenvaltioiden viranomaisten on ilmoitettava muiden jäsenvaltioiden viranomaisille, jos

  • ne vaativat hakijaa toimittamaan sähköisesti koodattuja lisätietoja hakijoiden luonteesta ja palveluista tai
  • ne vaativat hakijaa toimittamaan kuvauksen liiketoiminnastaan yhdenmukaistettuja koodeja käyttäen.

EU:n ulkopuoliset maat

Jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen voi toimittaa EU:n ulkopuoliselta maalta vastaanottamansa tiedot sellaisille jäsenvaltioille, jotka sitä pyytävät, tai mille tahansa muulle jäsenvaltiolle, jolle tiedot saattavat olla kiinnostavia, mikäli virka-apujärjestelyt kyseisen ulkopuolisen maan kanssa sallivat sen. Jäsenvaltioiden viranomaiset voivat toimittaa tietoja EU:n ulkopuolisille maille, jos

  • jäsenvaltio, josta tiedot ovat peräisin, suostuu siihen
  • kyseinen EU:n ulkopuolinen maa on suostunut tekemään yhteistyötä näytön keräämisessä arvonlisäverolainsäädännön vastaisiksi epäiltyjen liiketoimien lainvastaisuudesta.

Arvonlisäveropetosten torjunta

Asetuksella perustetaan petostentorjunnan asiantuntijoiden verkosto Eurofisc, joka mahdollistaa sen, että jäsenvaltiot käsittelevät yhdessä arvonlisäverotietoja ja vaihtavat varhaisvaroituksia yrityksistä, joiden epäillään osallistuvan arvonlisäveropetoksiin. Eurofisc myös koordinoi mahdollisia jatkotoimia, jotka veroviranomaiset käynnistävät sen petosvaroituksen seurauksena. Eurofisc voi myös tarvittaessa tehdä yhteistyötä OLAFin ja Europolin kanssa.

Sähköinen kaupankäynti

Osana toimenpidepakettia, jolla pyritään nykyaikaistamaan EU:n ALV-järjestelmää ja mukauttamaan sitä EU:n rajatylittävään yritysten ja kuluttajien sähköiseen kaupankäyntiin, asetuksella (EU) 2017/2454 muutetaan asetusta (EU) N:o 904/2010 ottamalla käyttöön sääntöjä, joilla lisätään jäsenvaltioiden välistä hallinnollista yhteistyötä. Vuoden 2017 muutosasetuksella varmistetaan, että se kattaa direktiivissä (EU) 2017/2455 (jolla muutetaan direktiivejä 2006/112/EY, ks. tiivistelmä, ja 2009/132/EY, ks. tiivistelmä) tarkoitetut palvelujen suoritukset ja tavaroiden etämyynnin. Sitä sovelletaan tammikuusta 2021 alkaen.

Asetuksessa edellytetään muun muassa, että:

  • tunnistenumero, jota käytetään arvonlisäveron maksamisessa, ilmoitetaan ennakolta, jotta tulliviranomaiset voivat tarkistaa sen voimassaolon tavaroiden maahantuonnin yhteydessä
  • jäsenvaltioiden verovelvollisille esittämiä tietopyyntöjä ja hallinnollisia tutkimuksia koordinoi tunnistamisjäsenvaltio*.

Komissio hyväksyi vuoden 2020 alussa täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2020/21 hallinnollisesta yhteistyöstä ja petosten torjunnasta arvonlisäverotuksen alalla ja täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2020/194 yksityiskohtaisista säännöistä arvonlisäveron erityisjärjestelmän toiminnasta tuotteiden verkkomyynnin osalta.

Molemmat täytäntöönpanoasetukset auttavat varmistamaan, että arvonlisävero maksetaan loppukuluttajan jäsenvaltiossa, mikä johtaa verotulojen tasaisempaan jakautumiseen jäsenvaltioiden kesken.

Covid-19-kriisin vuoksi näitä uusia sähköisen kaupankäynnin arvonlisäverosääntöjä alettiin soveltaa 1. heinäkuuta 2021 eikä 1. tammikuuta 2021 (täytäntöönpanoasetus (EU) 2020/1318). Tämä lisäaika tarvittiin, jotta kaikki jäsenvaltiot saivat valmiiksi kyseisten muutosten käyttöönottamista ja soveltamista varten tarvittavat tietotekniset järjestelmät.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Asetusta on sovellettu 1. tammikuuta 2012 alkaen.

TAUSTAA

Ks. lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Tunnistamisjäsenvaltio. Jäsenvaltio, jossa verovelvollinen on rekisteröity arvonlisäveron erityisjärjestelmän käyttäjäksi

ASIAKIRJA

Neuvoston asetus (EU) N:o 904/2010, annettu 7 päivänä lokakuuta 2010, hallinnollisesta yhteistyöstä ja petosten torjunnasta arvonlisäverotuksen alalla (EUVL L 268, 12.10.2010, s. 1–18)

Asetukseen (EY) N:o 904/2010 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Neuvoston asetus (EU) 2020/283, annettu 18 päivänä helmikuuta 2020, asetuksen (EU) N:o 904/2010 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse hallinnollisen yhteistyön lujittamiseen tähtäävistä toimenpiteistä arvonlisäveropetosten torjumiseksi (EUVL L 62, 2.3.2020, s. 1–6)

Neuvoston direktiivi (EU) 2020/285, annettu 18 päivänä helmikuuta 2020 yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta pienten yritysten erityisjärjestelmän osalta ja asetuksen (EU) N:o 904/2010 muuttamisesta pienten yritysten erityisjärjestelmän asianmukaisen soveltamisen valvomiseksi tehtävän hallinnollisen yhteistyön ja tietojenvaihdon osalta (EUVL L 62, 2.3.2020, s. 13–23)

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2020/194, annettu 12 päivänä helmikuuta 2020, neuvoston asetuksen (EU) N:o 904/2010 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä muille kuin verovelvollisille palveluja suorittavia, tavaroiden etämyyntiä harjoittavia ja tiettyjä kotimaisia tavaroiden luovutuksia suorittavia verovelvollisia koskevien erityisjärjestelmien osalta (EUVL L 40, 13.2.2020, s. 114–124)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2020/21, annettu 14 päivänä tammikuuta 2020, hallinnollisesta yhteistyöstä ja petosten torjunnasta arvonlisäverotuksen alalla annetun neuvoston asetuksen (EU) N:o 904/2010 eräiden säännösten täytäntöönpanoa koskevien yksityiskohtaisten sääntöjen vahvistamisesta annetun täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 79/2012 muuttamisesta (EUVL L 11, 15.1.2020, s. 1–2)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Neuvoston asetus (EU) 2017/2454, annettu 5 päivänä joulukuuta 2017, hallinnollisesta yhteistyöstä ja petosten torjunnasta arvonlisäverotuksen alalla annetun asetuksen (EU) N:o 904/2010 muuttamisesta (EUVL L 348, 29.12.2017, s. 1–6)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Neuvoston direktiivi (EU) 2017/2455, annettu 5 päivänä joulukuuta 2017, direktiivin 2006/112/EY ja direktiivin 2009/132/EY muuttamisesta palvelujen suorituksia ja tavaroiden etämyyntiä koskevien tiettyjen arvonlisäverovelvoitteiden osalta (EUVL L 348, 29.12.2017, s. 7–22)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Neuvoston direktiivi 2009/132/EY, annettu 19 päivänä lokakuuta 2009, direktiivin 2006/112/EY 143 artiklan b ja c alakohdan soveltamisalasta vapautettaessa tietty tavaroiden lopullinen maahantuonti arvonlisäverosta (EUVL L 292, 10.11.2009, s. 5–30)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Neuvoston direktiivi 2006/112/EY, annettu 28 päivänä marraskuuta 2006, yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä (EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1–118)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 15.06.2022

Top