EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Meriturvallisuus: merenkulkijoiden vähimmäiskoulutus

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Meriturvallisuus: merenkulkijoiden vähimmäiskoulutus' for an updated information about the subject.

Meriturvallisuus: merenkulkijoiden vähimmäiskoulutus

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 2008/106/EY merenkulkijoiden vähimmäiskoulutuksesta

DIREKTIIVIN TARKOITUS

  • Sillä sisällytetään EU:n lainsäädäntöön Kansainvälisen merenkulkujärjestön merenkulkijoiden koulutusta, pätevyyskirjoja ja vahdinpitoa koskevat vähimmäisvaatimukset (STCW-yleissopimus). Yleissopimus hyväksyttiin vuonna 1978.
  • Direktiivillä 2012/35/EU esitetään joukko muutoksia direktiiviin 2008/106/EY.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Soveltamisala

Tätä direktiiviä sovelletaan merenkulkijoihin, jotka työskentelevät jonkin jäsenvaltion lipun alla purjehtivilla merialuksilla, lukuun ottamatta

  • sota-aluksia sekä muita aluksia, jotka ovat jonkin EU-maan omistuksessa ja joilla liikennöidään yksinomaan valtion palveluksessa ei-kaupallisissa tarkoituksissa
  • kalastusaluksia
  • huvialuksia, joita ei käytetä kaupallisiin tarkoituksiin
  • rakenteeltaan alkeellisia puualuksia.

Koulutus

Direktiivissä vahvistetaan koulutusta ja pätevyysvaatimuksia koskevat säännöt, jotka merenkulkijoiden on täytettävä, jotta heille voidaan myöntää tai uusia pätevyyskirjat, joiden nojalla he voivat suorittaa myönnettävän pätevyyskirjan tai pätevyystodistuksen mukaisia tehtäviä.

Merenkulkijoiden luokat, joihin näitä sääntöjä sovelletaan, ovat

  • kapteenit
  • yliperämiehet
  • kansi- ja konepäällystö
  • konepäälliköt ja ensimmäiset konemestarit
  • tietyt luokituskategoriat (esimerkiksi konehuoneessa työskentelevät, vahtihenkilöstöön kuuluvat tai tietyntyyppisillä aluksilla palvelevat) ja
  • radioasemasta vastaava henkilöstö.

Tiettyihin alusluokkiin, kuten säiliöaluksiin ja ro-ro-matkustaja-aluksiin, sovelletaan erityissääntöjä ja pakollisia vähimmäisvaatimuksia, jotka koskevat merenkulkijoiden koulutusta ja pätevyyttä. Direktiivissä vahvistetaan myös koulutusta koskevat säännöt hätätilanteiden hallintaa, palontorjuntaa ja lääkäriavun toimitusta sekä ravitsemuspalveluista vastaavia miehistön jäseniä varten.

Pätevyyskirjat, pätevyystodistukset ja kelpoisuustodistukset

EU:n toimivaltaisten viranomaisten on myönnettävä pätevyyskirjat, jotta pätevyyskirjojen haltijat toimivat siten kuin asiakirjassa on vahvistettu tai kuten kansallisten asetusten mukaisesti on hyväksytty. Nämä asiakirjat myönnetään hakijoille, jotka täyttävät fyysistä kuntoa koskevat kansalliset vaatimukset (erityisesti näköä ja kuuloa koskevat) ja jotka antavat riittävät todisteet henkilöllisyydestään, työskentelystään merellä ja taidoistaan (pätevyys, tehtävä ja taso).

EU-maat voivat myöntää erillisiä pätevyyskirjoja radioasemanhoitajille.

Pätevyyskirjojen haltijoiden on todistettava säännöllisin väliajoin, että he täyttävät edelleen taitoja ja ammatillista osaamista koskevat vaatimukset.

Kelpoisuustodistukset voidaan sisällyttää pätevyyskirjoihin tai myöntää erikseen. Pätevyyskirjoissa voidaan käyttää STCW-koodiin (A-I/2 osasto) sisältyvää mallia tai ne voivat perustua siihen (siinä tapauksessa niiden on sisällettävä vähintään mallissa edellytetyt tiedot). Jokaisen merialuksilla työskentelevän merenkulkijan on voitava toimittaa alkuperäinen kopio pätevyyskirjastaan. EU-maiden on myös toteutettava tarvittavia toimenpiteitä, joilla ehkäistään todistusmenettelyä koskevia petoksia ja muita laittomia käytäntöjä, ja määrätään seuraamuksia niistä.

Muutosdirektiivillä 2012/35/EU otettiin käyttöön seuraavat EU-maita koskevat vaatimukset:

  • rekisterien ylläpito kaikista alusten päälliköiden ja päällystön sekä tarvittaessa myös miehistön jäsenten pätevyyskirjoista ja pätevyystodistuksista ja kelpoisuustodistuksista, jotka on myönnetty, joiden voimassaoloaika on päättynyt tai jotka on uusittu, lakkautettu määräajaksi, mitätöity tai ilmoitettu kadonneeksi tai tuhoutuneeksi, sekä myönnetyistä erivapauksista
  • tietojen anto pätevyyskirjojen, kelpoisuustodistusten ja erivapauksien tilasta toisille jäsenvaltioille tai muille STCW-yleissopimuksen sopimuspuolille sekä yhtiöille, jotka pyytävät tarkistamaan pätevyyskirjojen oikeellisuuden ja voimassaolon. Tiedot on toimitettava 1 päivästä tammikuuta 2017 alkaen sähköisesti
  • merenkulkijoiden terveydentilavaatimusten vahvistaminen ja menettelyt lääkärintodistuksen antamiseksi tämän artiklan säännösten ja STCW-säännöstön A-I/9 säännön mukaisesti. Merenkulkijoiden terveydentilan arvioimisesta vastaavat henkilöt ovat lääkäreitä, jotka on hyväksytty kyseisessä jäsenvaltiossa suorittamaan merenkulkijoiden lääkärintarkastuksia.

Seuraamukset ja kurinpitotoimenpiteet

Jäsenvaltioiden on otettava käyttöön menetelmät ja menettelytavat puolueettoman tutkinnan toteuttamiseksi tapauksissa, joissa ilmenee epäpätevyyttä, tekoja tai laiminlyöntejä, jotka saattavat välittömästi vaarantaa ihmishenkiä tai omaisuutta merellä tai meriympäristöä. Seuraamuksia tai kurinpitotoimia on määrättävä ja sovellettava, jos

  • laivanisäntä tai aluksen päällikkö on ottanut palvelukseen henkilön, jolla ei ole direktiivissä edellytettyä pätevyyskirjaa
  • aluksen päällikkö on sallinut, että tehtävän suorittaa merenkulkija, jolla ei ole vaadittua pätevyyskirjaa, pätevyyskirja ei ole jäsenvaltion myöntämä tai tällä ei ole voimassa olevaa erivapautta
  • henkilö on petoksen avulla saanut tehtävän tai oikeuden palvella tai oikeuden palvella toimessa, joka tämän direktiivin mukaisesti edellyttää pätevyyskirjaa.

Koulutuksen seuranta ja arviointi

EU-maiden on varmistettava, että

  • kaikkea koulutusta, pätevyyskirjojen myöntämistä ja yksityiskohdat ja tavoitteet sisältävän laadunvarmistusjärjestelmän määrittelyä seurataan jatkuvasti
  • koulutus- ja opetustavoitteet sekä koulutustason vastaavuus STCW-yleissopimuksen vaatimusten kanssa määritellään
  • kokeiden ja arviointien laatua sekä arvioijien laatua ja kokemusta seurataan
  • riippumaton arviointi tietämyksen, ymmärryksen, kelpoisuuden ja pätevyyden hankinnasta ja arvioinnista tehdään vähintään viiden vuoden välein.

Vahtihenkilöstön lepoajat

Jotta voidaan ehkäistä vahtihenkilöstön keskuudessa ilmenevää väsymystä, joka on usein syynä merellä tapahtuviin onnettomuuksiin, vähimmäislepoajoista on laadittu säännöt.

Kaikille henkilöille, joille on annettu tehtäväksi toimia vahtipäällikkönä tai vahtiin osallistuvana miehistön jäsenenä, on annettava lepoaikaa vähintään 10 tuntia jokaisella 24 tunnin jaksolla. Lepoaika voidaan jakaa enintään kahdeksi jaksoksi, joista toisen on oltava vähintään kuusi tuntia. Lisäksi muutosdirektiivissä 2012/35/EU edellytetään, että vahtipäälliköillä tai vahtiin osallistuvalle miehistön jäsenillä on 77 tuntia lepoaikaa jokaisen seitsemän päivän jakson aikana.

Poikkeukset

Toimivaltainen viranomainen voi, poikkeuksellisten olosuhteiden niin vaatiessa, sallia, että tietty merenkulkija saa työskennellä tietyllä aluksella määrätyn ajan, joka ei saa ylittää kuutta kuukautta. Tämä koskisi toimea, jota varten merenkulkijalla ei ole asianmukaista pätevyyskirjaa, sillä edellytyksellä, että pätevyys riittää takaamaan normaalit turvallisuusvaatimukset.

Jäsenvaltioiden velvollisuudet

Jäsenvaltioiden on nimettävä viranomaiset tai elimet, jotka

  • antavat koulutusta
  • järjestävät ja/tai valvovat mahdollisesti vaadittavia kokeita
  • myöntävät pätevyyskirjoja
  • myöntävät erivapauksia.

Viestintä laivalla

Meriturvallisuuden lisäämiseksi sekä ihmishenkien menetysten ja meren pilaantumisen estämiseksi unionin vesillä liikennöivien alusten laivaväen keskinäistä viestintää olisi parannettava.

Yhteisestä työkielestä on päätettävä kaikissa jäsenvaltion lipun alla purjehtivissa matkustaja-aluksissa ja kaikissa jäsenvaltion satamasta lähtöisin olevissa ja/tai sinne suuntaavissa matkustaja-aluksissa. Direktiivissä säädetään, että öljysäiliöaluksilla, kemikaalisäiliöaluksilla ja kaasusäiliöaluksilla päällikön, päällystön ja miehistön on kyettävä kommunikoimaan keskenään yhdellä tai useammalla yhteisellä työkielellä.

Satamavaltioiden suorittama valvonta

Jäsenvaltiot voivat seurata millä tahansa niiden satamia käyttävillä aluksilla työskenteleviä merenkulkijoita riippumatta siitä, minkä lipun alla ne purjehtivat, varmistaakseen erityisesti, että kaikilla merenkulkijoilla, joilta edellytetään STCW-yleissopimuksen mukaista pätevyyskirjaa, on sellainen. Niiden on varmistettava, että direktiivissä 2009/16/EY vahvistettuja asiaankuuluvia sääntöjä ja menettelyjä sovelletaan.

Joissakin tapauksissa on tarpeen arvioida merenkulkijoiden kykyä täyttää yleissopimuksen mukaiset vahdinpitovaatimukset (pätevyyskirjojen tarkastus). Tämä on tarpeen erityisesti silloin, kun EU:n satamaa käyttävää alusta, joka purjehtii sellaisen maan lipun alla, joka ei ole ratifioinut STCW-yleissopimusta, on käytetty tavalla, joka aiheuttaa vaaraa sillä oleville henkilöille, tavaroille tai ympäristölle, tai kun päällikön tai muun päällystön tai miehistön jäsenen pätevyyskirjan myöntänyt jäsenmaa ei ole ratifioinut STCW-yleissopimusta. Muissa tapauksissa miehistön jäseniä voidaan pyytää osoittamaan pätevyytensä paikan päällä.

Direktiivissä täsmennetään perusteet, jotka saattavat johtaa aluksen pysäyttämiseen, kuten koulutuksen puute tai miehistön työolosuhteet, kun puutteellisuuksien on todettu aiheuttavan vaaraa henkilöille, tavaroille tai ympäristölle.

Vuonna 2015 Euroopan komissio julkaisi luettelon EU:n ulkopuolisista maista, jotka on tunnustettu merenkulkijoiden koulutus- ja pätevyyskirjajärjestelmien osalta. Sen jälkeen Etiopia, Fidži, Oman ja Montenegro on lisätty luetteloon.

MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?

Direktiiviä 2008/106/EY on sovellettu 23. joulukuuta 2008 alkaen. Sillä tarkistettiin ja korvattiin direktiivi 2001/25/EY, jolla puolestaan kumottiin direktiivi 94/58/EY. Direktiivi 94/58/EY oli saatettava osaksi EU-maiden lainsäädäntöä 31 joulukuuta 1995 mennessä.

Muutosdirektiiviä 2012/35/EU on sovellettu 3. tammikuuta 2013 alkaen. Se oli saatettava osaksi EU-maiden lainsäädäntöä 4. heinäkuuta 2014 mennessä.

TAUSTAA

Lisätietoja:

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2008/106/EY, annettu 19 päivänä marraskuuta 2008, merenkulkijoiden vähimmäiskoulutuksesta (uudelleenlaadittu) (EUVL L 323, 3.12.2008, s. 33–61)

Direktiiviin 2008/106/EY tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2018/501, annettu 22 päivänä maaliskuuta 2018, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/106/EY mukaisesta Omanin sulttaanikunnan tunnustamisesta merenkulkijoiden koulutus- ja pätevyyskirjajärjestelmien osalta (EUVL L 82, 26.3.2018, s. 15–16)

Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2017/1412, annettu 1 päivänä elokuuta 2017, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/106/EY mukaisesta Fidžin tunnustamisesta merenkulkijoiden koulutus- ja pätevyyskirjajärjestelmien osalta (EUVL L 202, 3.8.2017, s. 6–7)

Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2017/1239, annettu 6 päivänä heinäkuuta 2017, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/106/EY mukaisesta Etiopian tunnustamisesta merenkulkijoiden koulutus- ja pätevyyskirjajärjestelmien osalta (EUVL L 177, 8.7.2017, s. 43–44)

Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2014/727, annettu 23 päivänä maaliskuuta 2017, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/106/EY mukaisesta Montenegron tunnustamisesta merenkulkijoiden koulutus- ja pätevyyskirjajärjestelmien osalta (EUVL L 107, 25.4.2017, s. 31–32)

Viimeisin päivitys: 17.12.2018

Top