Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Eurooppalainen lainsäädäntötunnus (European Legislation Identifier, ELI)

Eurooppalainen lainsäädäntötunnus (European Legislation Identifier, ELI)

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Neuvoston päätelmät eurooppalaisen lainsäädäntötunnuksen (European Legislation Identifier (ELI)) käyttöönotosta

PÄÄTELMIEN TARKOITUS

Lainsäädäntöä on laajalti käytettävissä verkossa ja saatavissa useissa digitaalisissa muodoissa. Oikeudellisten tietojen järjestely- ja luokittelutavat eroavat kuitenkin eri oikeusjärjestelmien välillä. Päätelmissä ratkaistaan tämä ongelma hyväksymällä eurooppalainen lainsäädäntötunnus (ELI), aloite sen varmistamiseksi, että kansalaisilla ja oikeusalan ammattilaisilla on entistä parempi pääsy lainsäädäntötietoihin alueellisella, kansallisella ja EU:n tasolla.

ELI helpottaa tämän tiedon saatavuutta ja jakamista, ja näin ollen se edistää EU:n vapauden, turvallisuuden ja oikeuden aluetta.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Päätelmissä kehotetaan EU-maita ottamaan käyttöön ELI-järjestelmä, jotta EU:n lainsäädäntöä ja kansallista lainsäädäntöä koskevia tietoja kuvataan yhdenmukaisella tavalla eri lainsäädäntöjärjestelmissä. Näin parannetaan lainsäädäntöä koskevien tietojen löydettävyyttä, saatavuutta ja uudelleen käytettävyyttä kansalaisille ja ammattilaisille.

Miten ELI toimii?

ELI perustuu

  • yksilöllisen URI-osoitteen käyttöön oikeudellisten tietojen verkkosijainnin määrittämiseksi
  • jäsenneltyyn metadataan, jolla kuvataan EU:n oikeudellisia tietoja ja kansallisia oikeudellisia tietoja
  • yhteisen kielen käyttöön, jotta oikeudellisia tietoja voidaan vaihtaa koneellisesti luettavissa muodoissa niin, että ne olisivat paremmin uudelleen käytettävissä*.

ELI-järjestelmä kehitettiin oikeudellisen viestinnän standardoimiseksi tiedonsiirron edistämistä ja oikeudellisten tietojärjestelmien yhteentoimivuuden tehostamista varten sekä EU:n että kansallisella tasolla ottaen samalla huomioon kunkin maan oikeus- ja lainsäädäntöjärjestelmien erityispiirteet.

Miten EU-maat voivat ottaa ELIn käyttöön?

ELIn käyttöönotto on valinnaista, vapaaehtoista ja asteittaista. Ottaakseen ELIn käyttöön lainsäädännön julkaisijoiden on

  • annettava lainsäädännölle ELI-tunnukset ja metadata
  • julkaistava lainsäädännölle annettu ELI-metadata erityisessä muodossa.

ELIn käyttäjiä kehotetaan nimittämään kansallinen ELI-koordinaattori ja jakamaan tietoja ELIn käyttöönotosta. Nämä tiedot asetetaan julkisesti saataville ELI-verkkosivulla, joka on EUR-Lex-portaalissa: http://eurlex.europa.eu/eli.

Neuvoston päätelmät vuodelta 2017

Marraskuussa 2017 neuvosto hyväksyi uudet ELIä koskevat päätelmät, jotka perustuvat vuoden 2012 päätelmiin.

Päätelmät sisältävät ELI-aloitetta koskevan edistymisraportin:

  • ELI on otettu käyttöön useissa kansallisen lainsäädännön julkaisujärjestelmissä
  • ELIä sovelletaan Euroopan unionin lainsäädäntöön, joka on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä ja Euroopan unionin julkaisutoimiston EUR-Lex-portaalissa
  • julkaisutoimisto on päätöksen 2009/496/EY mukaisesti sisällyttänyt ELIn osaksi EUR-Lex-portaalia. Julkaisutoimisto ylläpitää EUR-Lex-portaalissaan rekisteriä kansallisista ELI-koordinaattoreista, tietoja ELIn formaatista ja käytöstä osallistuvissa maissa sekä muita hyödyllisiä tietoja.

Päätelmissä kehotetaan sähköistä lainsäädäntöä käsittelevää neuvoston työryhmää ryhtymään toimenpiteisiin, joiden tavoitteena on edistää ELIä, ja erityisesti

  • ELI-työryhmää laatimaan ELIä koskevat eritelmät ja varmistamaan niiden tuleva kehitys
  • sähköisen lainsäädännön työryhmän ELI-asiantuntijaryhmää edistämään tätä aloitetta seuraavasti:
    • tarjoamalla jäsenvaltioille mahdollisuus vaihtaa ELIn käyttöönottoon liittyviä kokemuksia ja hyviä käytäntöjä
    • tiedottamalla jäsenvaltioille ELI-työryhmän työskentelystä
    • raportoimalla sähköisen lainsäädännön työryhmälle jäsenvaltioiden ELIin liittyvistä huolenaiheista ja tarpeista
    • raportoimalla kokouksista sähköisen lainsäädännön työryhmälle.

Liite sisältää tietoihin ja viittauksiin liittyvät seuraavat tärkeimmät osatekijät:

  • kansallinen täytäntöönpano
  • ELIn osatekijät
  • ELI-viitesivustot.

TAUSTAA

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Uudelleen käyttö: kansalaisten ja yritysten mahdollisuus käyttää materiaalia uudelleen maksutta myös kaupalliseen tarkoitukseen ja ilman, että siihen on pyydettävä lupaa. Tietoja voidaan esimerkiksi jäljentää, muokata ja kääntää. Uudelleen käyttöön voidaan soveltaa ehtoja. Esimerkiksi uudelleen käyttöä koskevissa Euroopan komission yleisissä ehdoissa edellytetään, että tietojen uudelleen käyttäjän on ilmoitettava tietojen lähde ja varmistettava, että alkuperäinen merkitys ei muutu. Uudelleen käyttöä koskeviin komission yleisiin ehtoihin on kuitenkin tiettyjä poikkeuksia, esimerkiksi logot ja ohjelmistot.

ASIAKIRJA

Neuvoston päätelmät eurooppalaisen lainsäädäntötunnuksen (European Legislation Identifier (ELI) käyttöönotosta (EUVL C 325, 26.10.2012, s. 3–11)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Neuvoston päätelmät, annettu 6 päivänä marraskuuta 2017, eurooppalaisesta lainsäädäntötunnuksesta (EUVL C 441. 22.12.2017, s. 8–12)

Euroopan parlamentin, neuvoston, komission, yhteisöjen tuomioistuimen, tilintarkastustuomioistuimen, Euroopan talous- ja sosiaalikomitean ja alueiden komitean päätös 2009/496/EY, Euratom, tehty 26 päivänä kesäkuuta 2009, Euroopan unionin julkaisutoimiston organisaatiosta ja toiminnasta (EUVL L 168, 30.6.2009, s. 41–47)

Päätökseen 2009/496/EY, Euratom tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Viimeisin päivitys: 09.02.2018

Top