Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Afrikkalaisen sikaruton torjuminen ja ehkäisy

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'EU:n eläinterveyssäännöstö' for an updated information about the subject.

Afrikkalaisen sikaruton torjuminen ja ehkäisy

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 2002/60/EY – erityissäännökset afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi

DIREKTIIVIN TARKOITUS

Siinä säädetään afrikkalaisen sikaruton ehkäisemis-, torjunta- ja hävittämistoimenpiteistä. Tauti on sioille ja villisioille tavallisesti kuolemaan johtava tarttuva tauti, jolla on vakavia sosioekonomisia seurauksia.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

  • EU-maiden on huolehdittava siitä, että kaikki epäillyt afrikkalaisen sikaruton tapaukset ilmoitetaan välittömästi toimivaltaisille viranomaisille. Jos tapaus vahvistetaan, tutkimustulokset on välitettävä Euroopan komissiolle ja muille EU-maille.
  • Jos taudin esiintymistä ei voida sulkea pois, kyseinen tila on asetettava viralliseen valvontaan ja kaikkien todennäköisesti tautia levittävien sikojen, sianlihapohjaisten tuotteiden, tarvikkeiden tai jätteiden siirtoja sekä ihmisten ja ajoneuvojen siirtoja on rajoitettava.
  • Jos taudin esiintyminen on virallisesti varmistettu, kaikki tilan siat on lopetettava ja niiden ruhot on prosessoitava virallisessa valvonnassa. Kaikki mahdollisesti saastuneet lihat, välineet tai jätteet on hävitettävä, prosessoitava tai käsiteltävä niin, että virus tuhoutuu, virkaeläinlääkärin ohjeiden mukaisesti. Tilan ympärille on muodostettava suojavyöhyke, joka ulottuu vähintään kolmen kilometrin säteelle taudinpurkauksesta ja joka sisältyy vähintään 10 kilometrin säteelle ulottuvaan valvontavyöhykkeeseen.
  • Jos tartuntaa epäillään villisioissa, EU-maiden on ilmoitettava asiasta sianomistajille ja metsästäjille ja kaikki ammutut tai kuolleena löydetyt villisiat on tutkittava. Tartunta-alue on määriteltävä, alueella sijaitsevat sikatilat on asetettava viralliseen valvontaan ja metsästys on mahdollisesti keskeytettävä.
  • Asiakirja SANCO/7138/2013 sisältää ohjeet afrikkalaisen sikaruton torjuntaan villisikojen keskuudessa.
  • Asianomaisten EU-maiden on toimitettava komissiolle taudin hävittämissuunnitelma.
  • EU-maiden on laadittava varosuunnitelmat, joissa otetaan huomioon viruksen leviämiseen mahdollisesti vaikuttavat paikalliset tekijät, kuten sikatiheys.
  • Komission asiantuntijat voivat tehdä pistotarkastuksia tämän direktiivin yhtenäisen soveltamisen varmistamiseksi.

Täytäntöönpanosäädöksen antaminen

Komissio antoi vuonna 2014 täytäntöönpanosäädöksen (päätös 2014/709/EU), jossa esitetään yksityiskohtaisesti eläinten terveyttä koskevat toimenpiteet, jotka EU-maissa (tai niiden alueilla), joissa tautia esiintyy, on toteutettava afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi. Toimenpiteisiin kuuluvat muun muassa elävien sikojen, lihan ja lihavalmisteiden sekä sikojen siemennesteen, munasolujen ja alkioiden lähetysten kieltäminen.

Päätöksen säännöllisesti päivitettävä liite on jaettu neljään osaan. Liitteen I–IV osassa luetellaan ja määritellään asianomaisten EU-maiden alueet. Ne eritellään riskitason mukaan afrikkalaisen sikaruton epidemiologisen tilanteen perusteella.

Kumoaminen

Tämä direktiivi kumotaan asetuksella (EU) 2016/429 21. huhtikuuta 2021 alkaen.

MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?

Direktiiviä on sovellettu 9. elokuuta 2002 alkaen, ja se oli saatettava osaksi EU-maiden lainsäädäntöä 1. heinäkuuta 2003 mennessä.

TAUSTAA

Lisätietoja:

ASIAKIRJA

Neuvoston direktiivi 2002/60/EY, annettu 27 päivänä kesäkuuta 2002, erityissäännöksistä afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi ja direktiivin 92/119/ETY muuttamisesta Teschenin taudin ja afrikkalaisen sikaruton osalta (EUVL L 192, 20.7.2002, s. 27–46)

Direktiiviin 2002/60/EY tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/429, annettu 9 päivänä maaliskuuta 2016, tarttuvista eläintaudeista sekä tiettyjen eläinterveyttä koskevien säädösten muuttamisesta ja kumoamisesta (”eläinterveyssäännöstö”) (EUVL L 84, 31.3.2016, s. 1–208)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Komission täytäntöönpanopäätös 2014/709/EU, annettu 9 päivänä lokakuuta 2014, eläinten terveyttä koskevista toimenpiteistä afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi eräissä jäsenvaltioissa ja täytäntöönpanopäätöksen 2014/178/EU kumoamisesta (EUVL L 295, 11.10.2014, s. 63–78)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Komission päätös 2003/422/EY, tehty 26 päivänä toukokuuta 2003, afrikkalaisen sikaruton taudinmäärityskäsikirjan hyväksymisestä (EUVL L 143, 11.6.2003, s. 35–49)

Viimeisin päivitys: 18.09.2019

Top