EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Copernicus

Copernicus

Copernicus on yksi EU:n avaruusohjelmista, ja sen tarkoituksena on tarjota täysi, vapaa ja avoin pääsy maapalloa ja sen ympäristöä koskevaan dataan ja tietoon. Tämä perustuu satelliitin avulla tapahtuvaan maanseurantaan ja (muualla kuin avaruudessa kerättyjen) in situ -tietojen analyyseihin. Aloitetta toteutetaan Euroopan komission johdolla yhteistyössä Euroopan avaruusjärjestön (ESA), Euroopan sääsatelliittijärjestön (Eumetsat), Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF), Euroopan ympäristökeskuksen (EEA), Mercator Océan Internationalin (MOI), Euroopan raja- ja merivartioviraston (Frontex), Euroopan meriturvallisuusviraston (EMSA), Euroopan unionin satelliittikeskuksen (EUSK) ja komission tieto- ja tutkimuspalvelun Yhteisen tutkimuskeskuksen kanssa.

Copernicus-ohjelman tavoitteena on kehittää kilpailukykyistä ja mukautuvaa eurooppalaista avaruus- ja palveluteollisuutta, joten sillä pyritään edistämään innovatiivisia maahavainnointijärjestelmiä ja -palveluja ja varmistamaan Euroopalle riippumaton näyttöön perustuvien ympäristö- ja ilmastotietojen saanti ja mahdollisuus käyttää keskeisiä teknologioita maahavainnoinnissa ja geoinformaation keruussa. Tietopalvelut ovat täysimääräisesti, maksuttomasti ja avoimesti käyttäjien saatavilla.

Copernicus koostuu kolmesta osa-alueesta:

  • palvelukomponentti, jolla varmistetaan ilmakehän seurantaa, meriympäristön seurantaa, maakartoitusta, ilmastonmuutosta, hätätilanteiden hallintaa ja turvallisuutta koskevat tiedot,
  • avaruuskomponentti, jolla varmistetaan avaruudesta käsin tapahtuva kestävä havainnointi palvelukomponenttia varten, ja
  • in situ -komponentti, jolla varmistetaan, että edellä mainitut palvelujen osa-alueet saavat koordinoidusti ilmaan, mereen ja maan pinnalle sijoitettujen laitteistojen havaintoja – in situ -datalla varmistetaan laadukkaan datan ja tiedon toimittaminen.

Copernicuksen pääasiallisia käyttäjiä voivat olla poliittiset päätöksentekijät ja viranomaiset, jotka voivat käyttää tietoja politiikan ja lainsäädännön valmistelun perustana esimerkiksi ympäristöasioissa tai luonnonkatastrofin tai humanitaarisen kriisin kaltaisessa hätätilanteessa. Muita käyttäjiä ovat kaupalliset ja yksityiset käyttäjät, koulutus- ja tutkimusalat sekä voittoa tavoittelemattomat järjestöt.

Copernicus-data ja -informaatio ovat saatavilla täysimääräisesti, avoimesti ja maksuttomasti. Tämä edistää niiden käyttöä ja jakamista ja vahvistaa eurooppalaisia maanseurantamarkkinoita, etenkin sovellusten ja lisäarvoa tuottavien palvelujen ja tuotteiden kehittämistä, esimerkiksi kaupunkien ilmanlaadun seurantaa. Joidenkin toimintaketjun loppupään palvelujen maksuttomuus riippuu palveluntarjoajan liiketoimintamallista.

KS. MYÖS

Top