Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Union ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja

Union ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 18 artikla

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 36 artikla

UNIONIN ULKOASIOIDEN JA TURVALLISUUSPOLITIIKAN KORKEAN EDUSTAJAN TEHTÄVÄT

Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja (korkea edustaja) on vastuussa EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan (YUTP) ja yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan (YTPP) yhteensovittamisesta ja toteuttamisesta. Korkea edustaja on samaan aikaan yksi Euroopan komission varapuheenjohtajista ja siten huolehtii EU:n kaiken ulkoisen toiminnan johdonmukaisuudesta.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Nimittäminen

Vastuut

  • Korkea edustaja osallistuu yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kehitykseen tekemällä ehdotuksia Euroopan unionin neuvostolle ja Eurooppa-neuvostolle.
  • Sitten korkea edustaja varmistaa hyväksyttyjen päätösten täytäntöönpanon.
  • Komission varapuheenjohtajana korkea edustaja varmistaa, että EU:n kaikki ulkonen toiminta kehitysavun, kaupan, humanitaarisen avun ja kriisinhallinnan alueilla on johdonmukaista ja tehokasta.
  • Korkea edustaja johtaa ulkoministerikokousta Euroopan unionin neuvostossa.
  • Korkea edustaja myös edustaa EU:ta yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä asioissa.
  • Muita tehtäviä ovat Euroopan puolustusviraston ja Euroopan unionin turvallisuusalan tutkimuslaitoksen johtaminen.
  • Korkea edustaja kuulee säännöllisesti Euroopan parlamentin näkemyksiä YUTP:n ja YTPP:n keskeisistä näkökohdista ja vaihtoehdoista ja ottaa ne huomioon.

Euroopan ulkosuhdehallinto

  • Euroopan ulkosuhdehallinto (EUH) avustaa korkeaa edustajaa tämän tehtävien hoitamisessa. EUH perustettiin Lissabonin sopimuksella, ja se perustuu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 27 artiklaan. Se koostuu neuvoston pääsihteeristön ja komission viranomaisista sekä henkilöstöstä, joka on lähetetty EU-maiden ulkoasiainhallinnosta.

TAUSTAA

Korkean edustajan asema perustuu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 18 artiklaan ja 27 artiklaan. Toimi perustettiin vuoden 1999 Amsterdamin sopimuksella, joskin siihen liittyvät ulkopoliittiset vastuut jaettiin ulkosuhteista vastaavan Euroopan komission jäsenen kanssa. Vuoden 2009 Lissabonin sopimuksella korkean edustajan vastuualueita laajennettiin ja toimenhaltijasta tehtiin komission varapuheenjohtaja, jotta korkea edustaja pystyisi paremmin edustamaan EU:ta sen ulkopoliittisissa tavoitteissa.

ASIAKIRJAT

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – III osasto – Määräykset toimielimistä – 18 artikla (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 26–27)

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – V osasto – Yleiset määräykset unionin ulkoisesta toiminnasta ja erityismääräykset yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – 2 luku – Erityismääräykset yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – 1 jakso – Yhteiset määräykset – 36 artikla (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 35–36)

Viimeisin päivitys: 09.01.2020

Top