EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Kansalaisten, tasa-arvon, perusoikeuksien ja arvojen ohjelma (2021–2027)

Kansalaisten, tasa-arvon, perusoikeuksien ja arvojen ohjelma (2021–2027)

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EU) 2021/692 kansalaisten, tasa-arvon, perusoikeuksien ja arvojen ohjelman perustamisesta

ASETUKSEN TARKOITUS

  • Asetuksella perustetaan kansalaisten, tasa-arvon, perusoikeuksien ja arvojen ohjelma (CERV-ohjelma) vuosia 2021–2027 koskevan monivuotisen rahoituskehyksen ajaksi asetuksen (EU, Euratom) 2020/2093 mukaisesti (ks. tiivistelmä).
  • Siinä vahvistetaan ohjelman tavoitteet, talousarvio vuosiksi 2021–2027, erilaiset rahoitusmuodot ja rahoitusta koskevat säännöt.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Yleinen tavoite

Yleisenä tavoitteena on suojella ja edistää Euroopan unionin (EU) perussopimuksissa, perusoikeuskirjassa ja sovellettavissa kansainvälisissä ihmisoikeusyleissopimuksissa vahvistettuja perusoikeuksia ja arvoja erityisesti

  • tukemalla kansalaisjärjestöjä ja muita paikallisella, alueellisella, kansallisella ja rajatylittävällä tasolla toimivia sidosryhmiä
  • ja kannustamalla osallistumista kansalaisvaikuttamiseen ja demokraattiseen toimintaan.

Tällä tavoin pyritään säilyttämään avoin, oikeuksiin perustuva, demokraattinen, tasa-arvoinen, osallistava ja oikeusvaltioperiaatteeseen perustuva yhteiskunta ja kehittämään sitä edelleen.

Erityistavoitteet

Kukin tavoite vastaa tiettyä ohjelmalohkoa:

  • suojellaan ja edistetään unionin arvoja – unionin arvojen lohko
  • edistetään perusoikeuksia, syrjimättömyyttä ja tasa-arvoa, myös sukupuolten tasa-arvoa, sekä edistetään sukupuolten tasa-arvon ja syrjimättömyyden valtavirtaistamista – tasa-arvon, perusoikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon lohko
  • edistetään kansalaisten sitoutumista ja osallistumista demokraattiseen toimintaan unionissa sekä eri jäsenvaltioista tulevien kansalaisten välistä vaihtoa ja lisätään tietoisuutta heidän yhteisestä eurooppalaisesta historiastaan – kansalaisten sitoutumista ja osallistumista koskeva lohko
  • torjutaan väkivaltaa, myös sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa – Daphne-lohko.

Kuka voi osallistua?

Ohjelmaan voivat osallistua EU:n alueelle tai johonkin EU:hun sidoksissa olevaan merentakaiseen maahan tai merentakaiselle alueelle laillisesti sijoittautuneet organisaatiot ja kaikki kansainväliset organisaatiot.

Lisäksi ohjelmaan voivat osallistua organisaatiot, jotka ovat laillisesti sijoittautuneet

Kansallisten tasa-arvoelinten eurooppalaiselle verkostolle voidaan myöntää ilman ehdotuspyyntöä toiminta-avustus.

Työohjelmat

Ohjelma pannaan täytäntöön työohjelmilla, jotka Euroopan komissio on hyväksynyt täytäntöönpanosäädöksillä. Komissio on julkaissut kansalaisten, tasa-arvon, perusoikeuksien ja arvojen ohjelman työohjelman vuosille 2021–2022.

Talousarvio

Neuvottelujen aikana CERV-ohjelman talousarviota lisättiin huomattavasti, sillä se yli kaksinkertaistui alun perin ehdotetusta 642 miljoonasta eurosta yli 1,55 miljardiin euroon kaudelle 2021–2027.

Kansalaisvuoropuhelun ryhmä

Komissio perustaa kansalaisvuoropuhelun ryhmän. Sen tarkoituksena on varmistaa, että ohjelman tuensaajien ja muiden asiaankuuluvien sidosryhmien kanssa käydään säännöllistä ja avointa vuoropuhelua, jotta voidaan vaihtaa kokemuksia ja hyviä käytäntöjä ja keskustella politiikan kehityksestä ohjelman kattamilla ja muilla siihen liittyvillä aloilla sekä näiden alojen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Kumoaminen

Asetuksella (EU) 2021/692 kumotaan ja korvataan asetus (EU) N:o 1381/2013 (edellinen perusoikeus-, tasa-arvo- ja kansalaisuusohjelma) ja asetus (EU) N:o 390/2014 (Kansalaisten Eurooppa -ohjelma).

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Asetusta on sovellettu 1. tammikuuta 2021 alkaen.

TAUSTAA

Ohjelmasta tuetaan monenlaisia organisaatioita, ja siinä keskitytään erityisesti paikallisella, alueellisella, kansallisella ja rajatylittävällä tasolla toimiviin kansalaisjärjestöihin sekä eurooppalaisiin verkostoihin, viranomaisiin, tasa-arvoelimiin ja kansallisiin ihmisoikeusinstituutioihin, kansallisiin, alueellisiin ja paikallisiin viranomaisiin, korkeakouluihin/tutkimuslaitoksiin, ajatushautomoihin ja kaikkiin EU:n arvojen ja oikeuksien edistämiseen osallistuviin tahoihin. Ohjelmasta tuetaan keskeisten EU:n tason verkostojen ja kattojärjestöjen valmiuksia toiminta-avustuksilla (esimerkiksi kansallisten ihmisoikeusinstituutioiden eurooppalainen verkosto).

Tuettaviin hankkeisiin kuuluu koulutusta, valmiuksien kehittämistä, jäsenvaltioiden viranomaisten ja elinten välistä hyvien käytäntöjen vaihtoa sekä ystävyyskaupunkitoimintaa.

Hankkeisiin kuuluu myös ruohonjuuritason järjestöjen ja kansalaisyhteiskunnan tukeminen, ihmisten tietoisuuden lisääminen heidän oikeuksistaan ja EU:n politiikan tarjoamista hyödyistä heidän jokapäiväisessä elämässään sekä tietoon perustuvan EU:n politiikan ja lainsäädännön kehittämisen tukeminen tutkimusten, selvitysten ja analyysien avulla.

Ks. lisätietoja:

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/692, annettu 28 päivänä huhtikuuta 2021, kansalaisten, tasa-arvon, perusoikeuksien ja arvojen ohjelman perustamisesta sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1381/2013 ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 390/2014 kumoamisesta (EUVL L 156, 5.5.2021, s. 1–20)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Neuvoston asetus (EU, Euratom) 2020/2093, annettu 17 päivänä joulukuuta 2020, vuosia 2021–2027 koskevan monivuotisen rahoituskehyksen vahvistamisesta (EUVL L 433 I, 22.12.2020, s. 11–22)

Viimeisin päivitys: 14.01.2022

Top