Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU:n ja Algerian välinen tieteellinen ja teknologinen yhteistyö

EU:n ja Algerian välinen tieteellinen ja teknologinen yhteistyö

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJOISTA:

Euroopan unionin (EU) ja Algerian välinen sopimus tieteellisestä ja teknologisesta yhteistyöstä

Päätös 2012/184/EU EU:n ja Algerian välisen tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan sopimuksen allekirjoittamisesta unionin puolesta ja sopimuksen väliaikaisesta soveltamisesta

Päätös 2012/645/EU EU:n ja Algerian välisen tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan sopimuksen tekemisestä

EU:n ja Algerian välisestä assosiaatiosta tehtyyn Euro–Välimeri-sopimukseen liitettävä pöytäkirja EU:n ja Algerian puitesopimuksesta Algerian osallistumista unionin ohjelmiin säätelevistä yleisistä periaatteista

SOPIMUKSEN, PÄÄTÖSTEN JA PÖYTÄKIRJAN TARKOITUS

  • Sopimuksella luodaan viralliset puitteet ja yleiset säännöt Euroopan yhteisön, nykyisin Euroopan unioni (EU), ja Algerian väliselle yhteistyölle, jolla pyritään edistämään, kehittämään ja helpottamaan tieteellisiä ja teknologisia toimia yhteisen edun mukaisilla aloilla.
  • Euroopan unionin neuvosto allekirjoitti päätöksellä 2012/184/EU sopimuksen EU:n puolesta.
  • Neuvosto hyväksyi päätöksellä 2012/645/EU sopimuksen tekemisen EU:n puolesta.
  • Ottaen huomioon neuvoston tuen Euroopan komission lähestymistavalle, jonka mukaan Euroopan naapuruuspolitiikan kumppanimaat voivat osallistua EU:n virastojen toimintaan ja ohjelmiin ansioidensa mukaan asiaankuuluvien oikeusperustojen niin salliessa pöytäkirjassa vahvistetaan erityiset ehdot ja edellytykset, mukaan lukien rahoitusosuus sekä raportointi- ja arviointimenettelyt, joita sovelletaan Algerian osallistumiseen kuhunkin EU:n ohjelmaan.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Sopimuksen mukainen yhteistoiminta perustuu seuraaviin periaatteisiin:

  • osaamistalouden edistäminen
  • molemminpuolinen etu
  • molemminpuoliset osallistumismahdollisuudet kummankin osapuolen tutkimus- ja kehittämisohjelmiin ja -hankkeisiin
  • tietojen oikea-aikainen vaihto
  • teollis- ja tekijänoikeuksien asianmukainen vaihto ja suojaaminen
  • osallistuminen ja rahoitus osapuolten asiaa koskevien lakien mukaisesti.

Yhteistyö

  • Algerian oikeussubjektit* voivat osallistua epäsuoriin yhteistyötoimiin EU:n tutkimuksen, teknologian kehittämisen ja demonstroinnin puiteohjelmassa sopimuksen liitteissä I ja II määrätyin ehdoin ja edellytyksin.
  • EU:n jäsenvaltioihin sijoittautuneet oikeussubjektit voivat osallistua Algerian tutkimusohjelmiin ja -hankkeisiin puiteohjelman aloja vastaavilla aloilla samojen liitteissä I ja II tarkoitettujen ehtojen mukaisesti.

Toimet

Yhteistyöhön voivat ohjeellisesti sisältyä

  • säännölliset keskustelut tutkimuspolitiikan ja tutkimuksen suunnittelun suuntaviivoista ja painopisteistä Algeriassa ja unionissa
  • keskustelut yhteistyöstä ja sen mahdollisuuksista ja kehittämisestä
  • vastaavien ohjelmien ja tutkimushankkeiden toteuttamista koskevien tietojen oikea-aikainen toimittaminen
  • yhteiset kokoukset
  • tutkijoiden, insinöörien ja teknikoiden vierailut ja vaihdot muun muassa koulutustarkoituksiin
  • laitteiden, aineistojen ja testauspalvelujen vaihto ja yhteiskäyttö
  • Algerian ja EU:n ohjelmien vastuuhenkilöiden ja tutkimushankkeiden johtajien yhteydenpito
  • asiantuntijoiden osallistuminen seminaareihin, kokouksiin ja työryhmätapaamisiin
  • tämän sopimuksen mukaisen yhteistyön kannalta olennaisia käytäntöjä, lakeja, asetuksia ja ohjelmia koskevan tiedon vaihto
  • tutkimusta ja teknologian kehittämistä koskeva koulutus
  • muut toimet, joista tämän sopimuksen nojalla perustettu tiede- ja teknologiayhteistyön sekakomitea päättää.

EU ja Algeria sopivat siitä, että ne helpottavat tutkijoiden vapaata liikkumista ja asumista omilla alueillaan sekä tällaisessa toiminnassa käytettäviksi tarkoitettujen tavaroiden liikkumista oman sovellettavan lainsäädäntönsä mukaisesti.

Pöytäkirjan mukaan Algerian on osallistuttava EU:n yleiseen talousarvioon niiden erityisohjelmien mukaisesti, joihin se osallistuu. Komission ja Algerian viranomaisten välisessä yhteisymmärryspöytäkirjassa vahvistetaan Algerian kuhunkin ohjelmaan osallistumista koskevat erityiset ehdot ja edellytykset, erityisesti rahoitusosuus sekä raportointi- ja arviointimenettelyt.

Algeria osallistuu päätöksen (EU) 2017/1324 (ks. tiivistelmä) nojalla perustettuun Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuutta (PRIMA) koskevaan aloitteeseen. PRIMAn tarkoituksena on yhdistää EU:n ja osallistujamaiden osaaminen ja taloudelliset voimavarat, jotta voidaan luoda tutkimus- ja innovointivalmiuksia ja kehittää osaamista ja yhteisiä innovatiivisia ratkaisuja Välimeren alueen vesi- ja elintarviketuotantojärjestelmiä varten. EU myöntää PRIMAlle rahoitusta 220 miljoonaa euroa Horisontti 2020 -puiteohjelmasta.

VOIMAANTULOPÄIVÄ

Sopimus tuli voimaan 11. kesäkuuta 2013, ja se on voimassa toistaiseksi. Kumpikin osapuolista voi milloin tahansa saattaa sopimuksen päättymään ilmoitettuaan asiasta kuusi kuukautta etukäteen.

TAUSTAA

  • Algeria on yksi Euroopan naapuruuspolitiikan piiriin kuuluvista maista.
  • Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Algerian välisen assosiaation perustava Euro–Välimeri-sopimus tuli voimaan vuonna 2005.

Ks. lisätietoja:

  • Algeria ja EU (Euroopan ulkosuhdehallinto)
  • Euroopan naapuruuspolitiikka – Algeria (Euroopan komissio).

Lisätietoja Algerian kanssa tehtävästä tutkimus- ja kehitysyhteistyöstä:

KESKEISET TERMIT

Oikeussubjekti. Luonnollinen henkilö tai sijoittautumispaikkansa kansallisen oikeuden tai EU:n oikeuden tai kansainvälisen oikeuden mukaisesti perustettu oikeushenkilö, jolla on oikeushenkilön asema ja jolla voi olla omissa nimissään kaikentyyppisiä oikeuksia ja velvoitteita.

ASIAKIRJAT

Euroopan unionin ja Algerian demokraattisen kansantasavallan välinen sopimus tieteellisestä ja teknologisesta yhteistyöstä (EUVL L 99, 5.4.2012, s. 2–8).

Neuvoston päätös 2012/184/EU, annettu 19 päivänä joulukuuta 2011, Euroopan unionin ja Algerian demokraattisen kansantasavallan välisen tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan sopimuksen allekirjoittamisesta unionin puolesta ja sopimuksen väliaikaisesta soveltamisesta (EUVL L 99, 5.4.2012, s. 1).

Neuvoston päätös 2012/645/EU, annettu 10 päivänä lokakuuta 2012, Euroopan unionin ja Algerian demokraattisen kansantasavallan välisen tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan sopimuksen tekemisestä (EUVL L 287, 18.10.2012, s. 3).

Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Algerian demokraattisen kansantasavallan välisestä assosiaatiosta tehtyyn Euro–Välimeri-sopimukseen liitettävä pöytäkirja Euroopan unionin ja Algerian demokraattisen kansantasavallan puitesopimuksesta Algerian demokraattisen kansantasavallan osallistumista unionin ohjelmiin säätelevistä yleisistä periaatteista (EUVL L 148, 13.6.2015, s. 3–6).

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös (EU) 2017/1324, annettu 4 päivänä heinäkuuta 2017, unionin osallistumisesta useiden jäsenvaltioiden yhdessä käynnistämään Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen (PRIMA) (EUVL L 185, 18.7.2017, s. 1–15).

Euro–Välimeri-sopimus Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Algerian demokraattisen kansantasavallan välisestä assosiaatiosta – Liitteet – Pöytäkirjat – Päätösasiakirja – Julistukset (EUVL L 265, 10.10.2005, s. 2–228).

Viimeisin päivitys: 07.06.2024

Top