EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Syyrian tilanteen johdosta määrättävät EU:n rajoittavat toimenpiteet

Syyrian tilanteen johdosta määrättävät EU:n rajoittavat toimenpiteet

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJOISTA:

Päätös 2013/255/YUTP Syyriaan kohdistettavista rajoittavista toimenpiteistä

Asetus (EU) 36/2012 Syyrian tilanteen johdosta määrättävistä rajoittavista toimenpiteistä

PÄÄTÖKSEN JA ASETUKSEN TARKOITUS

Päätös ja asetus ovat osa Euroopan unionin (EU) yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan (YUTP) välineistöä, jolla edistetään YUTP:n tavoitteita tarjoamalla oikeusperusta EU:n pakotteille Syyrian tilanteen vuoksi.

Molempia säädöksiä on muutettu useita kertoja.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Tavaroiden, palveluiden ja teknologian kauppaa koskevat rajoitukset

Pakotteisiin sisältyviä rajoituksia sovelletaan EU:n kanssa käytävään kauppaan, jonka kohteena olevia tuotteita voidaan käyttää suoraan tai välillisesti Syyrian kansalaisten kansallisiin tukahduttamistoimiin. Rajoituksiin sisältyvät seuraavat:

  • kielletään Syyriasta peräisin olevien aseiden ja niihin liittyvien tarvikkeiden tuonti
  • rajoitetaan tiettyjen sellaisten tarvikkeiden, tavaroiden ja teknologian vientiä, joita voidaan käyttää kansallisiin tukahduttamistoimiin tai tukahduttamistoimissa käytettävien tuotteiden valmistukseen tai huoltoon
  • asetetaan EU:n jäsenvaltioille vaatimus tarkastaa aluksia ja ilma-aluksia, jos on perusteltu syy olettaa alusten kuljettavan aseita, niihin liittyviä tarvikkeita tai tarvikkeita, joita saatettaisiin käyttää sisäisiin tukahduttamistoimiin
  • kielletään sellaisten laitteiden, teknologian tai ohjelmistojen vienti, jotka on pääasiallisesti tarkoitettu käytettäväksi internetin ja puhelinyhteyksien valvontaan tai kuunteluun
  • kielletään syyrialaisten rahoituslaitosten uusien konttoreiden tai tytäryhtiöiden avaaminen EU:n alueella tai uusien yhteisyritysten perustaminen tai uusien kirjeenvaihtajapankkisuhteiden perustaminen EU:n pankkien kanssa
  • kielletään raakaöljyn ja öljytuotteiden tuonti Syyriasta sekä niihin liittyvä rahoitus, vakuutus tai jälleenvakuutus
  • kielletään investoinnit Syyrian öljyteollisuuteen
  • kielletään investoinnit yrityksiin, jotka toimivat uusien voimalaitosten rakentamiseksi Syyriaan sähköntuotantoa varten
  • kielletään sellaisten Syyrian kulttuuriperintöön kuuluvien esineiden kauppa, jotka on viety laittomasti pois Syyriasta, jotta voidaan helpottaa kyseisten esineiden turvallista palauttamista
  • kielletään kultaa, jalometalleja ja timantteja koskeva kauppa Syyrian julkisyhteisöjen ja keskuspankin kanssa.

Varojen jäädyttäminen ja matkustuskiellot

Pakotteet kohdistetaan myös henkilöihin ja yrityksiin, jotka ovat vastuussa Syyrian kansalaisiin kohdistuvista väkivaltaisista tukahduttamistoimista tai jotka tukevat hallintoa tai hyötyvät siitä, sekä henkilöihin ja yrityksiin, jotka ovat lähellä tällaisia henkilöitä tai yrityksiä. Päätöksessä ja asetuksessa määrätään erityisesti seuraavista rajoituksista.

  • Yli 350 henkilön ja vähintään 90 yhteisön omaisuuden jäädyttäminen ja heille määrätty matkustuskielto. Muutoin jäädytetyt varat tai taloudelliset resurssit voidaan vapauttaa tietyin ehdoin, joita ovat muun muassa seuraavat:
    • niitä käytetään maksujen suorittamiseen Syyrian puolesta kemiallisten aseiden kieltojärjestölle (OPCW) sellaisia toimia varten, jotka liittyvät järjestön tarkastuskäyntiin ja Syyrian kemiallisten aseiden hävittämiseen
    • niitä käytetään Syyriasta evakuointiin
    • niitä käytetään humanitaarisiin tarkoituksiin.
  • Syyrian keskuspankin varojen jäädytys EU:n alueella siten, että varojen tai taloudellisten resurssien saataville asettaminen kielletään mutta hyväksytään laillisen kaupan jatkaminen tiukkojen ehtojen mukaisesti.

Päätöksen 2013/255/YUTP liitteessä on säännöllisesti päivitettävä luettelo henkilöistä ja yrityksistä, joihin kyseisiä toimenpiteitä sovelletaan.

EU:n Syyrian-strategia

Hyväksyessään EU:n Syyrian-strategian vuonna 2017 Euroopan unionin neuvosto totesi, että se harkitsee edelleen uusia rajoittavia toimenpiteitä, jotka kohdistetaan hallintoa tukeviin syyrialaisiin henkilöihin ja yhteisöihin niin kauan kuin tukahduttamistoimet jatkuvat. Strategiassa keskitytään seuraaviin kuuteen keskeiseen alaan:

  • saadaan sota loppumaan aidon poliittisen siirtymän avulla
  • edistetään tarkoituksenmukaista ja osallistavaa siirtymää Syyriassa
  • pelastetaan ihmishenkiä vastaamalla eri puolilla maata kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien syyrialaisten humanitaarisiin tarpeisiin nopeasti, tehokkaasti, tuloksellisesti ja sovittuja periaatteita noudattaen
  • edistetään demokratiaa, ihmisoikeuksia ja sananvapautta vahvistamalla syyrialaisia kansalaisjärjestöjä
  • edistetään sotarikoksista vastuuseen saattamista kansallisen sovintoprosessin ja siirtymävaiheen oikeusjärjestelyjen helpottamiseksi
  • tuetaan Syyrian väestön selviytymiskykyä ja Syyrian yhteiskunnan kestävyyttä.

Päätöksen ja asetuksen muuttaminen helmikuun 2023 maanjäristyksen vuoksi

Syyrian tilanteeseen liittyviä pakotteita koskevassa EU:n lainsäädännössä ei kielletä elintarvikkeiden, lääkkeiden tai lääkinnällisten laitteiden vientiä Syyriaan eikä Syyrian terveydenhuoltojärjestelmään kohdistuvia toimia, ja siihen sisältyy laaja humanitaarista apua koskeva poikkeus, jolla varmistetaan humanitaarisen avun toimitusten jatkuminen mihin tahansa maan osaan. Neuvosto hyväksyi helmikuussa 2023 humanitaarista kriisiä pahentaneen voimakkaan maanjäristyksen jälkeen muutoksia päätökseen 2013/255/YUTP ja asetukseen (EU) N:o 36/2012 sen varmistamiseksi, että Syyrian siviiliväestölle toimitetaan apu nopeasti. Tämä tarkoitti luopumista vaatimuksesta, jonka mukaan humanitaaristen järjestöjen on pyydettävä jäsenvaltioiden toimivaltaisilta viranomaisilta ennakkolupa humanitaarisiin tarkoituksiin tarkoitettujen tavaroiden ja palvelujen siirtämiseen tai tarjoamiseen luetteloon merkityille henkilöille ja yhteisöille. Alun perin kuudeksi kuukaudeksi hyväksyttyä vapautusta on jatkettu useaan otteeseen, viimeksi muuttamalla asetusta (EU) 2023/2877 ja päätöstä (YUTP) 2023/2876, joilla vapautusta jatkettiin 1. kesäkuuta 2024 asti.

MISTÄ ALKAEN PÄÄTÖSTÄ JA ASETUSTA SOVELLETAAN?

  • Päätöstä on sovellettu 1. kesäkuuta 2013 alkaen.
  • Asetusta on sovellettu 19. tammikuuta 2012 alkaen. Sillä kumotaan asetus (EU) N:o 442/2011.

TAUSTAA

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto hyväksyi joulukuussa 2015 päätöslauselman 2254 Syyrian suvereniteetista, itsenäisyydestä, yhtenäisyydestä ja alueellisesta koskemattomuudesta. EU on edelleen sitoutunut löytämään pysyvän ja uskottavan poliittisen ratkaisun maan tilanteeseen tämän päätöslauselman ja vuoden 2012 Geneven julkilausuman perusteella.

Lisätietoja:

ASIAKIRJAT

Neuvoston päätös 2013/255/YUTP, annettu 31 päivänä toukokuuta 2013, Syyriaan kohdistettavista rajoittavista toimenpiteistä (EUVL L 147, 1.6.2013, s. 14–45).

Neuvoston päätökseen 2013/255/YUTP tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Neuvoston asetus (EU) N:o 36/2012, annettu 18 päivänä tammikuuta 2012 Syyrian tilanteen johdosta määrättävistä rajoittavista toimenpiteistä ja asetuksen (EU) N:o 442/2011 kumoamisesta (EUVL L 16, 19.1.2012, s. 1–32).

Ks. konsolidoitu toisinto.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Yhteinen tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle – EU:n Syyrian-strategian osatekijät (JOIN(2017) 11 final, 14.3.2017).

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – Viides osa – Unionin ulkoinen toiminta – IV osasto – Rajoittavat toimenpiteet – 215 artikla (aiempi EY-sopimuksen 301 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 144).

Viimeisin päivitys: 27.05.2024

Top