Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Munien kaupan pitämisen vaatimukset

Munien kaupan pitämisen vaatimukset

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EY) N:o 589/2008 – munien kaupan pitämisen vaatimukset

ASETUKSEN TARKOITUS

Asetuksessa vahvistetaan EU:ssa myytävien munien* kaupan pitämisen vaatimukset, jotka koskevat muun muassa munien luokittelua, päällysmerkintöjä, kanojen elinoloja ja rekisterien pitämistä.

Sen nojalla sovelletaan neuvoston asetusta (EY) N:o 1234/2007, joka kumottiin ja korvattiin asetuksella (EU) N:o 1308/2013 ja joka koskee maatalouden yhteistä markkinajärjestelyä ja tiettyjä maataloustuotteita koskevia erityissäännöksiä EU:ssa, mukaan lukien useiden tuotteiden, kuten munien, kaupan pitämistä koskevia vaatimuksia.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Munat voidaan luokitella joko A-luokan tai B-luokan muniksi.

A-luokan munilla on oltava seuraavat ominaisuudet:

  • kuorella on tavanomainen muoto, ja se on puhdas ja vahingoittumaton
  • munan sisällä oleva ilmatila on enintään 6 mm
  • munankeltuainen näkyy läpivalaisussa ilman erottuvia ääriviivoja ja liikkuu hieman käännettäessä munaa
  • valkuainen on kirkas ja läpinäkyvä
  • munassa ei saa olla vieraita aineita tai tuoksuja
  • alkiossa ei saa olla havaittavaa kehitystä.

A-luokan munia ei saa pestä tai puhdistaa ennen luokittelua eikä sen jälkeen eikä käsitellä säilytystä varten eikä jäähdyttää alle +5 celsiusasteiseksi.

A-luokan munat luokitellaan painon mukaan seuraavasti:

  • XL – yli 72 g
  • L – 63–72 g
  • M – 53–62 g
  • S – alle 53 g.

B-luokan munat eivät täytä A-munien laatuvaatimuksia tai ne ovat A-luokan munia, jotka on luokiteltu B-luokkaan.

Vain pakkaamot voivat luokitella ja pakata munia sekä varustaa niiden pakkaukset* pakkausmerkinnöillä. Pakkaamoilla on oltava munien luokitteluun ja merkintään soveltuvat laitteet. Munat on luokiteltava, merkittävä ja pakattava kymmenen päivän kuluessa muninnasta.

Munin kuljetuslaatikoissa on ilmoitettava seuraavat tiedot:

  • tuottajan nimi ja osoite
  • tuottajakoodi
  • munien määrä ja/tai paino
  • munintapäivä tai -jakso
  • lähetyspäivä.

A-luokan munia sisältäviin pakkauksiin on merkittävä tuotantotapa ja vähimmäissäilyvyysaika, jonka on oltava enintään 28 päivää muninnasta.

Merkinnän mukaan munat voivat olla ”ulkokanojen munia”, ”lattiakanojen munia” tai ”häkkikanojen munia”. Ulkokanoilla on oltava päivällä jatkuvasti mahdollisuus liikkua laidunalueella. Tuottaja voi kuitenkin rajoittaa pääsyä laidunalueelle aamulla hyvän kotieläintuotannon käytäntöjen mukaisesti. ”Häkkikanojen munia” -merkintä tarkoittaa, että kanoja on pidetty varustelluissa häkeissä*, koska perinteiset häkit (”varustelemattomat häkit”) on kielletty EU:ssa vuodesta 2012 alkaen (neuvoston direktiivi 1999/74/EY munivien kanojen suojelusta).

Jos EU toteuttaa kansanterveyden suojelemiseksi toimenpiteitä, jotka edellyttävät kanojen pitämistä sisällä, kuten lintuinfluenssaepidemian aikana, munia voidaan edelleen pitää kaupan ”ulkokanojen” munina edellyttäen, että laidunalueelle pääsyn yhtäjaksoinen rajoittaminen ei ylitä 16:ta viikkoa.

Laidunalueen on oltava enimmäkseen kasvillisuuden peitossa, eikä sitä saa käyttää muihin tarkoituksiin kuin hedelmätarhana, metsämaana ja karjanlaitumena.

Laidunalueen eläintiheys saa olla enintään 2 500 kanaa hehtaaria kohden tai yksi kana neljää neliömetriä kohden.

Ilmaisuja ”ekstra” tai ”ekstra tuore” voidaan käyttää A-luokan munien täydentävänä laatumerkintänä muninnan jälkeiseen yhdeksänteen päivään asti.

Merkinnöissä voidaan mainita, että kanoja on ruokittu viljalla, jos viljan osuus on vähintään 60 prosenttia rehuseoksesta.

Munantuottajien on pidettävä kirjaa seuraavista:

  • käytetty tuotantotapa
  • kanojen määrä ja ikä
  • kanojen poistopäivät ja -määrät
  • päivittäin myytyjen munien määrä tai paino
  • ostajien nimet ja osoitteet.

EU-maiden on nimettävä tarkastajia, jotka tarkastavat, että vaatimuksia noudatetaan.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Asetusta on sovellettu 1. heinäkuuta 2008 alkaen.

TAUSTAA

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Muna: kuorelliset munat, jotka eivät ole rikkoutuneita, haudottuja tai keitettyjä, joita Gallus gallus -lajin kanat tuottavat ja jotka soveltuvat sellaisenaan ihmisravinnoksi tai munatuotteiden valmistamiseen.
Pakkaus: A- tai B-luokan munia sisältävä pakkaus, kuljetuslaatikoita ja teollisuuden käyttöön (ei ihmisravinnoksi) tarkoitettujen munien pakkauksia lukuun ottamatta.
Varustellut häkit: häkkejä, joita on paranneltu ottaen huomioon tiettyjä hyvinvointiin liittyviä huolenaiheita perinteisissä häkeissä ja säilytetty tiettyjä häkittömien järjestelmien taloudellisia ja kotieläintuotantoon liittyviä etuja.

ASIAKIRJA

Komission asetus (EY) N:o 589/2008, annettu 23 päivänä kesäkuuta 2008, neuvoston asetuksen (EY) N:o 1234/2007 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä munien kaupan pitämisen vaatimusten osalta (EUVL L 163, 24.6.2008, s. 6–23).

Asetukseen (EY) N:o 589/2008 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1308/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 992/72, (ETY) N:o 234/79, (EY) N:o 1037/2001 ja (EY) N:o 1234/2007 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 671–854).

Katso konsolidoitu toisinto.

Neuvoston direktiivi 1999/74/EY, annettu 19 päivänä heinäkuuta 1999, munivien kanojen suojelun vähimmäisvaatimuksista (EYVL L 203, 3.8.1999, s. 53–57).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 27.02.2018

Top