Eurooppalainen yhteinen terveys -toimintasuunnitelma mikrobilääkeresistenssin torjumiseksi
TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:
Tiedonanto (COM(2017) 339 final) – mikrobilääkeresistenssin torjuminen
TIEDONANNON TARKOITUS
- Sillä käynnistetään mikrobilääkkeiden* resistenssin* torjumista koskeva uusi toimintasuunnitelma, jonka laatimista pyydettiin kesäkuussa 2016 annetuissa neuvoston päätelmissä ja joka perustuu edelliseen mikrobilääkeresistenssin torjumista koskevaan komission toimintasuunnitelmaan vuosille 2011–2016.
- Koska resistentit bakteerit voivat levitä eläimistä ihmisiin ja päinvastoin, toimintasuunnitelma perustuu yhteinen terveys -lähestymistapaan – kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan, jonka mukaan ihmisten ja eläinten terveys muodostavat yhteen kytkeytyneen kokonaisuuden. Siinä mikrobilääkeresistenssin haasteeseen vastataan useista eri näkökulmista, joita ovat muun muassa kansanterveys, elintarviketurvallisuus, ympäristö, tutkimus ja kehitys, kansainvälinen yhteistyö sekä eläinten terveys ja hyvinvointi.
- Toimintasuunnitelman lopullisena tavoitteena on säilyttää mahdollisuus hoitaa tehokkaasti ihmisten ja eläinten infektioita. Se tarjoaa keinot jatkuville ja laajemmille toimille, joilla vähennetään mikrobilääkeresistenssin syntymistä ja leviämistä ja lisätään uusien tehokkaiden mikrobilääkkeiden kehittämistä ja saatavuutta EU:ssa ja sen ulkopuolella.
TÄRKEIMMÄT KOHDAT
Toimintasuunnitelma on kolmiosainen:
EU:sta tehdään parhaiden käytäntöjen alue
- Vuosien 2011–2016 toimintasuunnitelman arvioinnissa korostettiin, että tämän tavoitteen saavuttaminen edellyttää parempaa näyttöä, parempaa koordinointia ja seurantaa sekä parempia valvontatoimenpiteitä. Tässä tavoitteessa Euroopan komissio keskittyy tärkeimmille aloille, joilla on EU:n tason lisäarvoa*, ja auttaa EU-maita laatimaan, toteuttamaan ja seuraamaan niiden omia kansallisia mikrobilääkeresistenssiä koskevia yhteinen terveys -toimintasuunnitelmia.
- Komissiota sen tehtävissä tukevat EU:n tieteelliset erillisvirastot, kuten Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen, Euroopan lääkevirasto ja Euroopan tautienehkäisy ja -valvontakeskus. Erillisvirastojen työ sisältää infektioiden ehkäisyä, bioturvallisuustoimenpiteitä ja valvontakäytäntöjä ihmisten terveydenhoidossa ja kotieläintaloudessa koskevan tieteellisen asiantuntemuksen tarjoamista infektioiden ja siten mikrobilääkkeiden tarpeen vähentämiseksi.
- EU:n toimissa keskitytään aloihin, jotka tuottavat eniten lisäarvoa EU-maille, kuten
- mikrobilääkkeiden maltillisen käytön edistäminen
- monialaisen työn lisääminen
- infektioiden ennaltaehkäisyn parantaminen ja
- mikrobilääkeresistenssin ja mikrobilääkkeiden kulutuksen seurannan tehostaminen.
Nämä toimet noudattavat kuitenkin EU:n toimivallan rajoja, ja niissä otetaan huomioon, että EU-maat ovat edelleen ensisijaisesti vastuussa terveyspolitiikkansa määrittelemisestä.
Tutkimuksen, kehittämisen ja innovoinnin tehostaminen
- Toimintasuunnitelman tavoitteena on tutkimuksen, kehityksen ja innovoinnin tehostaminen. Sillä pyritään kannustamaan edelleen innovointia, antamaan arvokas panos tieteeseen perustuviin toimintalinjoihin ja lainsäädäntötoimenpiteisiin mikrobilääkeresistenssin torjumiseksi sekä puuttumaan esimerkiksi mikrobilääkeresistenssin roolia ympäristössä koskevaan tietovajeeseen.
- Komissio tekee yhteistyötä kumppanuuksissa EU-maiden ja teollisuuden, muun muassa pienten ja keskisuurten yritysten, kanssa torjuakseen mikrobilääkeresistenssiä bakteereissa, sienissä ja loisissa. Erityistä huomiota kiinnitetään patogeenejä koskevaan Maailman terveysjärjestön prioriteettiluetteloon sekä tuberkuloosiin, HIV/AIDSiin, malariaan ja vähälle huomiolle jääneisiin infektiotauteihin.
- Lisätoimia keskitetään tehokasta infektioiden torjuntaa ja valvontaa koskevan tietämyksen parantamiseen sekä uusien diagnoosimenetelmien ja uusien tai vaihtoehtoisten hoitojen ja rokotteiden kehittämiseen.
Globaalin toiminnan muokkaaminen
- Nykypäivän verkottuneessa maailmassa ihmiset ja hyödykkeet liikkuvat laajalti, ja maailman yhdellä alueella toteutetuilla toimilla voi olla huomattavia vaikutuksia muualla.
- EU tekee tiivistä yhteistyötä Maailman terveysjärjestön (WHO) kanssa, joka on laatinut mikrobilääkeresistenssin torjuntaa koskevan maailmanlaajuisen toimintasuunnitelman, mikrobilääkeresistenssiä koskevien toimien maailmanlaajuisen suunnitelman. Vuoden 2011 toimintasuunnitelman arvioinnissa tunnustettiin, että EU:n toimilla on myönteisiä vaikutuksia maailmanlaajuisella tasolla. Toimia on jatkettava seuraavilla tavoilla:
- EU:n osallistumisen tehostaminen WHO:n, YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön ja Maailman eläintautijärjestön kaltaisten monenvälisten organisaatioiden työhön
- kahdenvälisten kumppanuuksien vahvistaminen kauppakumppaneiden, EU:n naapurimaiden tai maiden, joilla on assosiaatiosopimus EU:n kanssa (esim. Turkki), kanssa
- yhteistyö sellaisten kehitysmaiden kanssa, joissa mikrobilääkeresistenssin kansanterveydelle muodostama uhka ja sen aiheuttama yhteiskunnallinen ja taloudellinen rasitus ovat suurempia
- mikrobilääkeresistenssiä koskevan maailmanlaajuisen tutkimusohjelman laatiminen.
TAUSTAA
Mikrobilääkeresistenssi on kasvava uhka, joka aiheuttaa EU:ssa joka vuosi 25 000 kuolemaa ja 1,5 miljardin euron menetykset. Mikrobilääkeresistenssi yleistyy vielä nopeammin maailmanlaajuisella tasolla, koska
- mikrobilääkkeitä käytetään jatkuvasti liikaa tai väärin ihmis- ja eläinlääketieteessä
- käytössä tai valmisteilla ei ole uusia mikrobilääkkeitä, joilla haastettaisiin uusia resistenttejä mikrobeja
- hygieniakäytännöt ovat huonoja eikä infektioita ehkäistä riittävillä toimenpiteillä.
Kun mikrobilääkeresistenssi kasvaa, vaarana on, että viime vuosisadalla otetut lääketieteen edistysaskeleet menetetään. Jos mikrobilääkeresistenssin lisääntymistä ei hidasteta, uusien mikrobilääkkeiden tarjontaa lisätä ja yleistä tietoisuutta paranneta, vaikutukset tuntuvat perustasolla, koko yhteiskunnassa ja terveydenhuoltojärjestelmässä.
KESKEISET TERMIT
Mikrobilääkkeet: aineet, jotka estävät mikro-organismien, kuten bakteerien, virusten ja sienten, kasvua. Niitä ovat muun muassa antibiootit, viruslääkkeet, sienilääkkeet ja alkueläimiin vaikuttavat lääkkeet.
Mikrobilääkeresistenssi: mikro-organismien kyky muuttua yhä vastustuskykyisemmiksi mikrobilääkkeelle, jolle ne olivat aiemmin herkkiä. Mikrobilääkeresistenssi on seurausta luonnonvalinnasta ja geneettisestä mutaatiosta.
EU:n tason lisäarvo: arvo, joka on lisäarvoa yksittäisten EU-maiden luomalle arvolle. Se voi johtua esimerkiksi koordinointihyödyistä, lisääntyneestä tehokkuudesta tai täydentävyydestä.
ASIAKIRJA
Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille – Eurooppalainen yhteinen terveys -toimintasuunnitelma mikrobilääkeresistenssin torjumiseksi (COM(2017) 339 final, 29.6.2017)
MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT
Neuvoston päätelmät yhteinen terveys -lähestymistavan mukaisista seuraavista toimista mikrobilääkeresistenssin torjumiseksi (EUVL C 269, 23.7.2016, s. 26–30)
Komission yksiköiden valmisteluasiakirja – Tiivistelmäraportti – Oheisasiakirja komission neuvostolle ja Euroopan parlamentille antamaan tiedonantoon – Eurooppalainen yhteinen terveys -toimintasuunnitelma mikrobilääkeresistenssin torjumiseksi (SWD(2017) 240 final, 29.6.2017)
Viimeisin päivitys: 25.01.2018