Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EIT:n EU:n laajuinen strateginen innovaatio-ohjelma

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti (EIT)' for an updated information about the subject.

EIT:n EU:n laajuinen strateginen innovaatio-ohjelma

Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) strategisessa innovaatio-ohjelmassa asetetaan instituutin tavoitteet kaudella 2014-2020 sekä sen työmenetelmät tavoitteena innovoinnin edistäminen Euroopassa.

SÄÄDÖS

Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1312/2013/EU Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) strategisesta innovaatio-ohjelmasta: EIT:n antama panos innovatiivisen Euroopan edistämiseen.

TIIVISTELMÄ

Budapestissa toimivan Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) strategisessa innovaatio-ohjelmassa määritellään instituutin prioriteettialat ja pitkän aikavälin strategia. Se sisältää myös arvion instituutin taloudellisista vaikutuksista ja kyvystä luoda parasta mahdollista innovaatiotoiminnasta saatavaa lisäarvoa.

Strategisessa innovaatio-ohjelmassa keskitytään EIT:n osaamis- ja innovaatioyhteisöihin, joista kolme on perustettu vuoden 2010 jälkeen: kestävä energia (KIC InnoEnergy), ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen (ClimateKIC) ja tulevaisuuden tieto- ja viestintäyhteiskunta (EIT ICT Labs).

Strategisen innovaatio-ohjelman tärkeimmät toimet

Nykyisten osaamis- ja innovaatioyhteisöjen kasvun ja vaikutusten vakiinnuttaminen ja edistäminen: EIT:n pitäisi kannustaa osaamis- ja innovaatioyhteisöjä monipuolistamaan koulutustoimia ja antamaan niitä koskevaa neuvontaa sekä lisäämään tietoisuutta näiden toimien olemassaolosta. Lisäksi pitäisi perustaa EIT:n puitteissa suoritettuja tutkintoja koskeva vertaisarviointijärjestelmä.

Uusien osaamis- ja innovaatioyhteisöjen perustaminen: EIT:n pitäisi valmistella viittä uutta osaamis- ja innovaatioyhteisöä:

  • vuonna 2014 ehdotuspyyntö kahdesta uudesta yhteisöstä terveen elämän ja aktiivisena ikääntymisen sekä raaka-aineiden alalla,
  • vuonna 2016 ehdotuspyyntö kahdesta uudesta yhteisöstä tulevaisuuden ruokahuollon ja lisäarvoa tuovan valmistusteollisuuden alalla,
  • vuonna 2018 ehdotuspyyntö uudesta yhteisöstä kaupunkiliikenteen alalla.

Strategisen innovaatio-ohjelman muiden toimien tavoitteena on:

  • lisätä EIT:n vaikutusta;
  • kehittää uusia toteutustapoja ja tuloshakuista seurantaa;
  • järkeistää ja selkiyttää EIT:n päätöksentekoa;
  • investoida osaamis- ja innovaatioyhteisöihin;
  • osallistua kumppaneiden kanssa säännöllisesti kokoontuvaan foorumiin.

EIT:n talousarvio kaudella 2014-2020

Vuonna 2009 nimettyjen ja jo täyden toiminnan vaiheessa olevien osaamis- ja innovaatioyhteisöjen rahoitukseen on tarkoitus osoittaa noin 1 695 miljoonaa euroa (62,5 prosenttia EIT:n kokonaistalousarviosta). Osaamis- ja innovaatioyhteisöjen syntymisen toisen vaiheen rahoitukseen osoitetaan 542 miljoonaa euroa (20 prosenttia), kolmannen vaiheen rahoitukseen 249 miljoonaa euroa (9,2 prosenttia) ja viimeisen vaiheen rahoitukseen 35 miljoonaa euroa (1,3 prosenttia).

EIT:n alustava talousarvio on osaamis- ja innovaatioyhteisöjen osalta siten 2,5 miljardia euroa vuosina 2014-2020 (93 prosenttia EIT:n kauden 2014-2020 kokonaistalousarviosta). EIT:n vahvan vipuvaikutuksen myötä osaamis- ja innovaatioyhteisöjen odotetaan saavan lisäksi 7,5 miljardia euroa muista julkisista ja yksityisistä lähteistä.

EIT toteuttaa myös useita tunnetuksi tekemistä ja tulosten levittämistä koskevia toimia, esimerkiksi tukitoimia alueellisille innovointistrategioille. Se tukee myös EU:n Horisontti 2020 -ohjelmaa, erityisesti yhteiskunnallisten haasteiden osalta.

VIITTEET

Säädös

Voimaantulo

Täytäntöönpanon määräaika jäsenvaltioissa

Euroopan unionin virallinen lehti

Päätös N:o 1312/2013/EU

23.12.2013

-

EUVL L 347, 20.12.2013

04.07.2014

Top