Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ionisoivasta säteilystä aiheutuvat vaarat (vuodesta 2018)

Ionisoivasta säteilystä aiheutuvat vaarat (vuodesta 2018)

Tässä lainsäädännössä yhdistetään viisi itsenäistä direktiiviä yhdeksi tekstiksi ja vahvistetaan perusnormit henkilöiden terveyden suojelemiseksi ionisoivalle säteilylle altistumisesta aiheutuvilta vaaroilta.

SÄÄDÖS

Neuvoston direktiivi 2013/59/Euratom, annettu 5 päivänä joulukuuta 2013, turvallisuutta koskevien perusnormien vahvistamisesta ionisoivasta säteilystä aiheutuvilta vaaroilta suojelemiseksi ja direktiivien 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom ja 2003/122/Euratom kumoamisesta.

TIIVISTELMÄ

Ionisoivan säteilyn annokset ovat yleensä niin pieniä, ettei niillä ole haitallisia terveysvaikutuksia. Joitakin vaikutuksia, erityisesti syöpää, voi ilmetä kuitenkin myöhemmin. Joulukuussa 2013 hyväksytyssä Euroopan unionin (EU) direktiivissä otetaan käyttöön uudet turvallisuusnormit tämän vaaran minimoimiseksi.

Normien laadinnassa on hyödynnetty tutkimustyötä, jota Kansainvälinen atomienergiajärjestö, Maailman terveysjärjestö, Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö ja muut kansainväliset järjestöt ovat säteilysuojelun alalla tehneet lähes kahden vuosikymmenen ajan. Normit ovat merkittävä edistysaskel säteilysuojelun monilla eri osa-alueilla, kuten lääketieteessä, teollisuudessa, sähköntuotannossa ja jätteiden käsittelyssä.

Tarkoitus

Lainsäädännön tavoitteena on suojellatyöntekijöiden , väestön, potilaiden ja muiden henkilöiden terveyttä takaamalla yhdenmukainen suojan vähimmäistaso. Sitä sovelletaan kaikkiin suunniteltuihin, vallitseviin sekä poikkeavasta tapahtumasta ja säteilyvaaratilanteista aiheutuviin altistustilanteisiin. EU:n jäsenvaltioiden hallitukset voivat halutessaan soveltaa tiukempia normeja.

Suurimmista sallituista annoksista ja vaaratilanteista tiedottaminen

Direktiivissä säädetään, että tieto suurimmista sallituista säteilyannoksista on julkistettava, jotta kansalaiset voivat tarkistaa, ovatko he saaneet eri lähteistä laissa säädetyn rajan ylittävän määrän säteilyä. Se sisältää myös säännöksiä vaaratilanteessa tiedottamisesta. Tiedotuksen on katettava säätiedot ja -ennusteet, ilman liikkeet ja laskeumat, annosnopeuden ja keskeisten elintarvikkeiden saastumistasot.

Kansallisten viranomaisten on ilmoitettava vaaratilanteen sattuessa jokaiselle 50 kilometrin säteellä riskilaitoksesta asuvalle, joka saattaa altistua vaikutuksille, mihin toimenpiteisiin heidän on terveytensä suojelemiseksi ryhdyttävä.

Loppusijoitus

Direktiivissä säädetään toimenpiteitä, jotka koskevat radioaktiivisen materiaalin loppusijoitusta ja väliaikaista tai lopullista varastointia sekä ilma- ja avaruusaluksista peräisin olevalle avaruussäteilylle altistuvia ja säännöllisesti lentäviä työntekijöitä.

Poikkeukset

Lääkinnällisistä laitteista peräisin oleva ionisoiva säteily ei kuulu tämän lainsäädännön soveltamisalaan, vaan sitä käsitellään lääkinnällisistä laitteista annetussa direktiivissä (93/42/ETY).

Kumoaminen

Direktiivit 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom ja 2003/122/Euratom kumotaan 6.2.2018 alkaen.

VIITTEET

Säädös

Voimaantulo

Täytäntöönpanon määräaika jäsenvaltioissa

Euroopan unionin virallinen lehti

Direktiivi 2013/59/Euratom

6.2.2014

6.2.2018

EUVL L 13, 17.1.2014.

Viimeisin päivitys 11.08.2014

Top