EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2009/158/05

Ehdotuspyyntö – EACEA/11/2009 – Rakennetuki EU-politiikan tutkimusorganisaatioille ja Euroopan tason kansalaisjärjestöille – Kansalaisten Eurooppa -ohjelma, toimi 2, toimenpiteet 1 ja 2 – 2010

EUVL C 158, 11.7.2009, p. 10–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

11.7.2009   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 158/10


EHDOTUSPYYNTÖ – EACEA/11/2009

Rakennetuki EU-politiikan tutkimusorganisaatioille ja Euroopan tason kansalaisjärjestöille

”Kansalaisten Eurooppa” -ohjelma, toimi 2, toimenpiteet 1 ja 2 – 2010

2009/C 158/05

1.   TAVOITTEET JA KUVAUS

Ehdotuspyyntö EACEA/11/2009 perustuu aktiivisen Euroopan kansalaisuuden edistämiseksi vuosina 2007–2013 toteutettavasta ”Kansalaisten Eurooppa” -ohjelmasta tehtyyn Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseen (1) (jäljempänä ’ohjelma’).

Ohjelma muodostaa oikeusperustan tälle ehdotuspyynnölle, joka koskee varsinaisesti toimen 2, ”Aktiivinen kansalaisyhteiskunta Euroopassa”, toimenpiteitä 1 ja 2: Rakennetuki EU-politiikan tutkimusorganisaatioille ja Euroopan tason kansalaisjärjestöille.

1.1   Ohjelman yleiset tavoitteet

Ohjelman tarkoituksena on edistää seuraavia yleisiä tavoitteita:

a)

kehittää Euroopan unionin kansalaisuutta tarjoamalla kansalaisille mahdollisuus olla vuorovaikutuksessa ja osallistua entistä tiiviimmän Euroopan rakentamiseen, joka on demokraattinen, kansainvälinen ja yhtenäinen ja samalla kulttuurisesti moninainen,

b)

kehittää yhteisiin arvoihin, historiaan ja kulttuuriin perustuvaa eurooppalaista identiteettiä,

c)

myötävaikuttaa siihen, että kansalaiset tuntevat Euroopan unionin omakseen,

d)

lujittaa keskinäistä yhteisymmärrystä unionin kansalaisten välillä siten, että kulttuurista ja kielellistä monimuotoisuutta kunnioitetaan ja edistetään sekä osallistutaan kulttuurien väliseen vuoropuheluun.

1.2   Ehdotuspyynnön erityistavoitteet

Tämän ehdotuspyynnön erityistavoitteina on:

a)

Edistää unionin kansalaisuuteen ja demokratiaan, yhteisiin arvoihin, historiaan ja kulttuuriin liittyvää toimintaa, keskustelua ja pohdintaa asiantuntijaryhmissä (pohdintarakenteissa) ja kansalaisjärjestöissä Euroopan tasolla,

b)

kannustaa kansalaisia ja kansalaisjärjestöjä vuorovaikutukseen tukemalla kulttuurien välistä vuoropuhelua sekä Euroopan monimuotoisuuden ja yhtenäisyyden esille tuomista.

1.3   Ensisijaiset aiheet

Euroopan unionin tulevaisuus ja perusarvot,

Euroopan unionin aktiivinen kansalaisuus, osallistuminen ja demokratia,

Kulttuurien välinen vuoropuhelu,

EU:n politiikan vaikutus yhteiskuntaan,

Kansalaisten hyvinvointi Euroopassa, työllisyys, sosiaalinen yhteenkuuluvuus ja kestävä kehitys.

1.4   Ehdotuspyynnön kuvaus

Tämä ehdotuspyyntö koskee toiminta-avustukseksi kutsuttua rakennetukea, jota myönnteään organisaatioille, joiden tavoite on Euroopan unionin yleisen edun mukainen. Toiminta-avustus tarjoaa taloudellista tukea, jolla katetaan osa valitun organisaation välttämättömistä toimintakustannuksista.

Tukea voidaan myöntää tiettyjen kriteerien täyttyessä vuotuisen avustuksen tai monivuotisen kumppanuuden muodossa. Monivuotinen kumppanuus on organisaation ja koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanoviraston (jäljempänä toimeenpanovirasto) välille perustettu erityistukiin liittyvä yhteistyömekanismi. Tämän pyynnön osalta kumppanuus voidaan solmia kolmeksi vuodeksi.

2.   TUKIKELPOISET HAKIJAT

2.1   Organisaatiot

Toiminta-avustuksen saamikseksi Euroopan unionin yleisen edun mukaista tavoitetta edistävän organisaation on täytettävä seuraavat vaatimukset. Sen on:

a)

oltava voittoa tavoittelematon, ja sillä on oltava oikeushenkilöllisyys. Kun kyseessä on verkosto, jolla ei ole erillistä toimintarakennetta ja oikeudellista asemaa, hakemuksen voi jättää verkoston koordinoinnista vastaava jäsenorganisaatio,

b)

toimittava aktiivisesti Euroopan unionin kansalaisuuteen liittyvien kysymysten parissa, mikä ilmenee sen säännöistä tai kirjatuista tavoitteista, sekä kuuluttava johonkin seuraavista ryhmistä:

 

Toimenpide 1:

A.

EU-politiikan tutkimusorganisaatiot (ajatushautomot – pohdintaan keskittyvät rakenteet).

 

Toimenpide 2:

B.

Euroopan tason kansalaisjärjestöt

eurooppalaiset keskusjärjestöt (foorumit),

eurooppalaiset verkot,

järjestöt, joiden toiminnalla on laajoja vaikutuksia Euroopan tasolla.

C.

Euroopan muistiin liittyvät kansalaisjärjestöt.

D.

Yleiseurooppalaiset järjestöt.

c)

toteutettava suurin osa toiminnastaan tukikelpoisissa maissa (ks. kohta 2.2).

Monivuotisen kumppanuuden osalta edellytetään, että järjestöt ovat yli neljän (4) vuoden ajan (15 päiväna lokakuuta 2009) toimineet lainmukaisesti rekisteröityneinä ja oikeushenkilöllisyyden omaavina järjestöinä jossakin tukikelpoisista maista, ja että niiden toiminnan maantieteellinen kattavuus on eri järjestöryhmien osalta seuraava:

eurooppalaisella keskusjärjestöllä tai eurooppalaisella verkolla on oltava jäseniä vähintään 12 tukikelpoisessa maassa,

järjestön, jonka toiminnalla on laajoja vaikutuksia Euroopan tasolla, on toimittava aktiivisesti ainakin 12 tukikelpoisessa maassa,

yleiseurooppalaisten järjestöjen foorumiin on kuuluttava vähintään kuusi (6) keskusjärjestöä ja sen on toimittava viimeksi mainittujen kautta kaikissa 27 jäsenvaltiossa.

Vuotuisen avustuksen osalta edellytetään, että järjestöt ovat yli vuoden (1) vuoden ajan (15 päiväna lokakuuta 2009) toimineet lainmukaisesti rekisteröityneinä ja oikeushenkilöllisyyden omaavina järjestöinä jossakin tukikelpoisista maista, ja että niiden toiminnan maantieteellinen kattavuus on eri järjestöryhmien osalta seuraava:

eurooppalaisella keskusjärjestöllä tai eurooppalaisella verkolla on oltava jäseniä vähintään kahdeksassa (8) tukikelpoisessa maassa,

järjestön, jonka toiminnalla on laajoja vaikutuksia Euroopan tasolla, on toimittava aktiivisesti ainakin kahdeksassa (8) tukikelpoisessa maassa.

Yleiseurooppalaisten järjestöjen foorumit voivat jättää hakemuksen vain monivuotisen kumppanuuden puitteissa.

Fyysiset henkilöt ja julkiset laitokset eivät voi saada tukea tämän ehdotuspyynnön nojalla.

2.2   Tukikelpoiset maat

a)

Euroopan unionin jäsenvaltioina 1 päiväna tammikuuta 2007 olleet maat (27): Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro, Yhdistynyt kuningaskunta.

b)

Kroatia

c)

entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia

d)

Albania

3.   TUKIKELPOISET TOIMET

Hakijajärjestön toiminnan on tuettava konkreettisesti tämän ehdotuspyynnön erityistavoitteiden ja ensisijaisten aiheiden kehittämistä ja täytäntöönpanoa. Toiminnan on katettava vähintään yksi kohdassa 1 mainittu erityistavoite ja yksi ensisijainen aihe.

Hakijan vuoden 2010 työohjelman sekä kolmivuotisen toimintasuunnitelman (monivuotisen kumppanuuden osalta) on katettava järjestön sääntömääräinen toiminta, erityisesti konferenssit, seminaarit, pyöreän pöydän neuvottelut, edustustoimet, tulosten levittäminen ja hyödyntäminen sekä järjestön muu säännöllinen eurooppalainen toiminta.

Tukikelpoisuusaika

Tukikelpoisuusajan on niin vuotuisen avustuksen kuin monivuotisen kumppanuuden osalta vastattava hakijan varainhoitovuotta, joka ilmenee organisaation tarkastetusta tilinpäätöksestä. Jos varainhoitovuosi on kalenterivuosi, tukikelpoisuusaika alkaa 1 päiväna tammikuuta 2009 ja päättyy 31 päiväna joulukuuta 2010.

Hakijoiden, joiden varainhoitovuosi on muu kuin kalenterivuosi, tukikelpoisuusaika on 12 kuukautta vuoteen 2010 ajoittuvasta varainhoitovuoden alkamisesta lähtien.

4.   MYÖNTÄMISPERUSTEET

Arviointikomitea arvioi tukikelpoisuus- ja osallistumiskriteerit täyttävät hakemukset myöntämisperusteita vasten niiden valitsemiseksi, jotka sopivat yhteisrahoitukseen.

Seuraavia myöntämisperusteita sovelletaan. Laadullisten perusteiden osuus kokonaispistemäärästä on 80 prosenttia ja määrällisten perusteiden osuus kokonaispistemäärästä on 20 prosenttia. Monivuotisen kumppanuuden osalta kahdentoista kuukauden työohjelmalle asetetaan sama painoarvo kuin kolmen vuoden toimintasuunnitelmalle.

4.1   Laadulliset perusteet (80 %)

Seuraavia tekijöitä arvioidaan:

a)

merkitys ”Kansalaisten Eurooppa” -ohjelman tavoitteiden ja teemojen kannalta (30 %),

b)

työohjelman tarkoituksenmukaisuus, johdonmukaisuus ja täydellisyys (20 %),

c)

työohjelman vaikutus (10 %),

d)

Euroopan yhteisölle aiheutuva lisäarvo (10 %),

e)

toimien näkyvyys, tuloksien levittäminen ja hyödyntäminen Euroopan yhteisön kansalaisten ja sidosryhmien kannalta (10 %).

4.2   Määrälliset perusteet (20 %)

Seuraavia tekijöitä arvioidaan:

a)

Työohjelmaan osallistuvien maiden määrä (10 %),

b)

Mahdollisten suorien edunsaajien määrä (10 %).

5.   TALOUSARVIO

Yhteisön talousarviossa on ennakoitu toiminta-avustusten yhteisrahoitukseen noin 8,2 miljoonaa EUR vuonna 2010. Tämän ehdotuspyynnön osalta toimeenpanovirasto on sopinut rahoittavansa noin 55 organisaatiota, mutta se varaa itselleen oikeuden hakemusten laadun perusteella olla käyttämättä kaikkia käytettävissä olevia varoja.

Monivuotisen kumppanuuden avustusten osuus käytettävässä olevasta talousarviosta on alustavasti noin 85 prosenttia ja vuotuisten avustusten noin 15 prosenttia.

Tämä tuki myönnetään Euroopan unionin yleisen talousarvion budjettikohdasta 15.06.66.

6.   HAKEMUSTEN VIIMEINEN JÄTTÖPÄIVÄ

Hakemusasiakirjat on jätettävä viimeistään 15 päiväna lokakuuta 2009.

Toimeenpanovirasto valmistelee parhaillaan kaikkien hakemusten jättämiseen tarkoitetun elektronisen järjestelmän käyttöönottoa.

Tämän ehdotuspyynnön osalta hakijoiden on lähetettävä hakemuksensa 15 päiväna syyskuuta 2009 alkaen käytettävissä olevan elektronisen lomakkeen välityksellä. Tätä versiota (mukaan lukien liitteet) pidetään pääasiallisena versiona. Toimeenpanovirasto tarjoaa kaavakkeesta pdf-version ennen kyseistä päivämäärää, jotta hakijat voivat aloittaa asiakirjojensa valmistelun.

Hakemusasiakirjojen paperiversion voi lähettää postitse seuraavaan osoitteeseen viimeiseen jättöpäivään mennessä:

Education, Audiovisual and Culture Executive Agency

Unit P7

Call for proposals EACEA/11/2009

Avenue du Bourget 1 (BOUR 01/17)

1140 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË

Vain sellaiset hakemukset hyväksytään, jotka on laadittu tätä varten tarkoitetulle lomakkeelle asianmukaisesti täytettyinä, päivättyinä ja sen henkilön allekirjoittamana, jolla on valtuudet tehdä oikeudellisia sitoumuksia hakijan puolesta.

7.   LISÄTIETOJA

Yksityiskohtaiset ohjeet hakijoille ja hakulomakkeet ovat saatavilla seuraavasta osoitteesta: http://eacea.ec.europa.eu/citizenship/index_en.htm


(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1904/2006/CE 12. joulukuuta 2006 (EUVL L 378, 27.12.2006, s. 32), jota on muutettu Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä N:o 1358/2008/CE 16. joulukuuta 2008 (EUVL L 350, 30.12.2008).


Top