EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E001482

KIRJALLINEN KYSYMYS P-1482/02 esittäjä(t): Massimo Carraro (PSE) neuvostolle. Madagaskar.

EUVL C 52E, 6.3.2003, p. 74–75 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92002E1482

KIRJALLINEN KYSYMYS P-1482/02 esittäjä(t): Massimo Carraro (PSE) neuvostolle. Madagaskar.

Virallinen lehti nro 052 E , 06/03/2003 s. 0074 - 0075


KIRJALLINEN KYSYMYS P-1482/02

esittäjä(t): Massimo Carraro (PSE) neuvostolle

(22. toukokuuta 2002)

Aihe: Madagaskar

Madagaskar on jo kahden kuukauden ajan ollut lähellä sisällissotaa 16. joulukuuta 2001 pidettyjen vaalien tuloksen takia. Huolimatta siitä, että diktaattori Ratsiraka syyllistyi monenlaiseen vaalivilppiin, voittajaksi selviytyi Ravalomanana.

Valitettavasti kansainvälinen yhteisö ei ole tähän mennessä tuominnut Madagaskarin vakavia tapahtumia voimakkaasti. Lähetystyöntekijät ja etenkin Madagaskarilla vuodesta 1960 lähtien toimineet ursuliinisisaret ovat sen sijaan rohkeasti puolustaneet väestön oikeuksia ja siviiliyhteiskuntaa.

Haluaisin kuulla neuvostolta, mitä Euroopan unioni aikoo tehdä demokratian palauttamiseksi Madagaskarille ja tilanteen pahenemisen estämiseksi?

Ursuliinisisaret ja monet eurooppalaiset lähetystyöntekijät tekevät Madagaskarilla tärkeää ja hienoa työtä. Haluaisin kuulla neuvostolta, millä tavoin Euroopan unioni aikoo ottaa huomioon työn, jota nämä tahot tekevät demokratian ja konfliktialueiden kovia kokeneen väestön puolustamiseksi?

Vastaus

(5. marraskuuta 2002)

EU on seurannut tarkasti Madagaskarin viimeaikaista kehitystä presidentinvaalien jälkeen. Se antoi jo 17. huhtikuuta ensimmäisen julkilausumansa, jossa se ilmaisi huolensa Madagaskarin tilanteen huonontumisesta ja tuomitsi väkivaltaisuudet ja ihmisoikeuksien loukkaukset.

Koska tilanne oli ajautunut umpikujaan, EU toteaa olevansa tyytyväinen OAU:n ja YK:n presidenttien Wade, Kerekou, Gbagbo ja Chissano tuella tekemään aloitteeseen, joka johti Didier Ratsirakan ja Marc Ravalomananan välillä Dakarissa 18. huhtikuuta solmittuun sopimukseen. Todettuaan, että sopimuksen täytäntöönpanossa ei ollut edistytty ja että väkivaltaisuudet olivat lisääntyneet saarella, EU ilmaisi jälleen 8. toukokuuta huolensa siitä, että tiettyjen maakuntien kuvernöörit olivat julistaneet maakuntansa itsenäisiksi, ja toisti olevansa vakuuttunut siitä, että Dakarin sopimus muodostaa edelleenkin asianmukaiset puitteet ratkaisuun pääsemiseksi. Afrikan unioni piti 9. heinäkuuta 2002 tekemässään päätöksessä tiukasti kiinni siitä, että vaalit on järjestettävä nopeasti ja määriteltävä pikaisesti siirtymisen varmistamiseen tarvittavat institutionaaliset järjestelyt.

Euroopan unioni tuki 11. heinäkuuta 2002 antamassaan julkilausumassa presidentti Ravalomananaa ja ilmoitti olevansa valmis tukemaan presidentin julistamien parlamenttivaalien valmistelua ja sovitteluprosessia. Unioni antaa lisäksi huomattavan panoksen Madagascarin jälleenrakennukseen.

Maailmanpankki ja Yhdistyneiden Kansakuntien kehitysohjelma kutsuivat 26. heinäkuuta 2002 tuenantajat koolle Pariisiin Madagascarin jälleenrakentamisen edistämiseksi. Euroopan komissio otti osaa kokoukseen.

Top