Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92000E003718

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3718/00 esittäjä(t): Cristiana Muscardini (UEN) komissiolle. Terrorismi, väkivalta ja musta huumori internet-sivuilla.

    EYVL C 187E, 3.7.2001, p. 34–35 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92000E3718

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3718/00 esittäjä(t): Cristiana Muscardini (UEN) komissiolle. Terrorismi, väkivalta ja musta huumori internet-sivuilla.

    Virallinen lehti nro 187 E , 03/07/2001 s. 0034 - 0035


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3718/00

    esittäjä(t): Cristiana Muscardini (UEN) komissiolle

    (30. marraskuuta 2000)

    Aihe: Terrorismi, väkivalta ja musta huumori internet-sivuilla

    Internetistä on tulossa yhä suuremmassa määrin kaikenlaisten mahdollisten kauheuksien kohtauspaikka. Pedofiliaan liittyviä ja väkivaltaisia pornografisia kuvia välittävien sivujen ohella internetissä on runsaasti sivuja, joilla on järkyttäviä kuvia erilaisten kansainvälisten terroristijärjestöjen järjestämistä iskuista ja räjähdyksistä. Nämä sivut suosivat selvästi terroristijärjestöjä, joilla on ideologinen tai fundamentalistinen tausta. Eräs toinen internet-sivujen ryhmä taas liittyy piirroselokuviin, joissa on mustaa huumoria tai järkyttävän väkivaltaisia kuvia, kuten esimerkiksi hahmoja, joita on ammuttu päähän. Toisessa kuvassa taas Ricky Martiniksi nimettyä hahmoa kidutetaan ja mukiloidaan, ja lihavat kananpojat tanssivat räjähtäen lopulta ja kauniilta hevoshahmoilta potkitaan päät irti.

    Ottaen huomioon, että tämän tyyppisessä tiedonvälityksessä kylläkin toteutuu mielipiteenvapaus,

    1. eikö komissio katso, että tällainen jatkuva väkivallan levittäminen, ihmisarvon loukkaaminen ja täydellinen itsesäätelyn puute pitäisi alistaa kansainvälisesti säädettävien normien piiriin;

    2. katsooko komissio, että YK:n järjestämän kansainvälisen tiedonvälitysfoorumin yhteydessä voisi tehdä ehdotuksia Internetin säätelemiseksi, jotta voitaisiin välttyä muun muassa sellaisilta epämiellyttäviltä tilanteilta, joita Euroopan unioni -niminen sivu aiheutti?

    Erkki Liikasen komission puolesta antama vastaus

    (31. tammikuuta 2001)

    Komissio on lähestynyt Internetin laittoman ja haitallisen sisällön ongelmaa johdonmukaisesti siitä lähtien, kun Internetin laitonta ja haitallista sisältöä koskeva tiedonanto(1) annettiin ja alaikäisten ja ihmisarvon suojelua audiovisuaalisissa ja tietopalveluissa koskeva vihreä kirja(2) julkaistiin lokakuussa 1996. Asiassa on edistytty merkittävästi jäsenvaltioiden ja unionin toimielinten yhdenmukaisesta lähestymistavasta johtuen.

    Laittoman sisällön valvonnasta ovat vastuussa ensi sijassa oikeus- ja poliisiviranomaiset. Alan toimijat voivat itse tarjota apua oikeusviranomaisille erityisesti poistamalla laitonta sisältöä Internetistä ja tarjoamalla tietoja ja asiantuntemusta sovellettavissa olevien oikeudellisten sääntöjen mukaisesti.

    Internet on kuitenkin globaali väline, joka ei tunne kansallisia rajoja. Asianmukainen lainvalvontaan liittyvä yhteistyö, olemassa olevat viestintäkanavat kuten Europol ja Interpol mukaan luettuina, on osa kansainvälistä yhteistyötä. Yhteistyötä pyritään tehostamaan kahdeksan johtavan teollisuusmaan ryhmittymän (G8-ryhmän) työn tuloksena ja Euroopan neuvoston yleissopimusluonnoksen, jonka laatimista komissio seuraa tarkasti, perusteella.

    Haitallisella sisällöllä tarkoitetaan sisältöä, joka on sallittua, mutta jonka jakelu on rajoitettua (esimerkiksi vain aikuisille), ja sisältöä, joka saattaa loukata joitakin käyttäjiä tai jota vastuulliset aikuiset (vanhemmat ja opettajat) pitävät mahdollisesti haitallisena heidän vastuullaan oleville lapsille, vaikka sisällön julkaiseminen ei ole rajoitettua sananvapauden periaatteen perusteella.

    Kansainvälisessä toiminnassa on otettava huomioon se, että eri maissa määritellään eri tavoin, mikä on haitallista ja miten paljon sananvapautta voidaan rajoittaa. On epätodennäköistä, että yhdestä ainoasta Internetin sisältöä koskevien sääntöjen sarjasta päästäisiin sopimukseen.

    Paras tapa haitallisen sisällön käsittelemiseksi on oikeudellisen kehyksen puitteissa tapahtuva alan itsesääntely, lapsia suojelevien teknisten välineiden käytön ja lapsille sopivaa sisältöä tarjoavien palvelujen edistäminen sekä koulutus ja tiedotus.

    Internetin käyttöturvallisuuden parantamista koskevassa toimintasuunnitelmassa(3) painotetaan neljää aluetta: Euroopan vihjelinjaverkosto (vastaanottaa ilmoitukset laittomasta sisällöstä), alan itsesääntely, suodatus ja luokittelu sekä koulutus ja tiedotus. Tällä hetkellä on käynnissä 20 hanketta.

    Jäsenvaltiot ovat myös sitoutuneet ala-ikäisten ja ihmisarvon suojelua koskevan suosituksen(4) perusteella tarjoamaan asianmukaisen itsesääntelykehyksen.

    (1) KOM(96) 487 lopullinen. http://europa.eu.int/ISPO/legal/en/internet/communic.html.

    (2) KOM(96) 483 lopullinen. http://europa.eu.int/en/record/green/gp9610/protec.htm.

    (3) Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 276/1999/EY, tehty 25. tammikuuta 1999, Internetin käyttöturvallisuuden parantamista koskevan yhteisön monivuotisen toimintasuunnitelman hyväksymisestä maailmanlaajuisten verkkojen laitonta ja haitallista sisältöä torjumalla, EYVL L 33, 6.2.1999. http://europa.eu.int/ISPO/iap/decision/en.html.

    (4) Neuvoston suositus 98/560/EY, annettu 24. syyskuuta 1998, Euroopan audiovisuaalisia ja tietopalveluja tuottavien yritysten kilpailukyvyn parantamisesta edistämällä kansallisia järjestelmiä, joiden tarkoituksena on saattaa ala-ikäisten ja ihmisarvon suojelu vertailukelpoiselle ja tehokkaalle tasolle, EYVL L 270, 7.10.1998. http://europa.eu.int/comm/dg10/avpolicy/new_srv/recom-intro_en.html.

    Top