EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91999E002513

KIRJALLINEN KYSYMYS E-2513/99 esittäjä(t): Rosa Miguélez Ramos (PSE) komissiolle. Kolmansien maiden miehistöt yhteisön aluksissa.

EYVL C 280E, 3.10.2000, p. 58–59 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91999E2513

KIRJALLINEN KYSYMYS E-2513/99 esittäjä(t): Rosa Miguélez Ramos (PSE) komissiolle. Kolmansien maiden miehistöt yhteisön aluksissa.

Virallinen lehti nro 280 E , 03/10/2000 s. 0058 - 0059


KIRJALLINEN KYSYMYS E-2513/99

esittäjä(t): Rosa Miguélez Ramos (PSE) komissiolle

(22. joulukuuta 1999)

Aihe: Kolmansien maiden miehistöt yhteisön aluksissa

Vuoden alusta lähtien rannikkomerenkulun vapauttamisen seurauksena ja karsiakseen menoja eräät eurooppalaiset kauppamerenkulun ja kalastuksen alalla toimivat varustamot ovat pyrkineet korvaamaan yhteisömaiden työntekijöistä koostuvia miehistöjänsä yhteisön ulkopuolisten maiden työntekijöillä. Alan ammattiyhdistysten toimittamien tietojen mukaan yhteisön ulkopuolisten maiden työntekijöiden pääsyn helpottamisella on pyritty nimenomaan suosimaan epätyypillisiä työsuhteita, joiden työehdot ovat Euroopan työmarkkinoiden sääntöjen mukaisia työehtoja heikommat.

Miten komissio arvioi tätä kysymystä, joka merkitsee yhteisön työntekijöiden sosiaalisten oikeuksien heikentämistä?

Mihin toimiin komissio on ryhtynyt tai aikoo ryhtyä tällaisen sosiaalisen polkumyynnin estämiseksi?

Loyola de Palacion komission puolesta antama vastaus

(14. helmikuuta 2000)

Komissio on hyvin huolestunut yhteisön merimiesten työllisyyden heikkenemisestä, joka aiheutuu yhteisön ulkopuolisten valtioiden merimiesten ottamisesta palvelukseen muilla kuin yhteisön ehdoilla sekä meriliikenteen kabotaasissa että jäsenvaltioiden välisessä liikenteessä. Yhteisön ulkopuolisten valtioiden merimiehiä palkkaavien jäsenvaltioiden lainsäädäntöä ei ole yhdenmukaistettu yhteisön tasolla.

Useimpien jäsenvaltioiden kansallisessa lainsäädännössä sallitaan yhteisön ulkopuolisten valtioiden merimiesten palvelukseen ottaminen näiden alkuperävaltiossa sovellettavilla ehdoilla kansainvälisessä liikenteessä ja vähemmässä määrin kabotaasiliikenteessä. Vähemmistö jäsenvaltioista sallii tällaisissa tapauksissa ainoastaan yhteisön merimiesten tai omien kansalaistensa kanssa samantasoista palkkaa saavien merimiesten käyttämisen. Palvelujen tarjoamisen vapauden periaatteen soveltamisesta meriliikenteeseen jäsenvaltioissa (meriliikenteen kabotaasi) 7 päivänä joulukuuta 1992 annetun neuvoston direktiivin (ETY) N:o 3577/92 (1) mukaan vastaanottava valtio voi soveltaa omia sääntöjään merimiesten kansallisuuteen, vähimmäispalkkaan, työolosuhteisiin ja sosiaaliturvaan. Tämän ansiosta erityisesti ne jäsenvaltiot, jotka kieltävät muiden kuin yhteisön merimiesten palkkauksen, voivat kohdella tasavertaisesti kaikkia erittäin herkkää saarikabotaasia harjoittavia kilpailevia toimijoita.

Jäsenvaltioiden välisen liikenteen osalta komissio on antanut 29. huhtikuuta 1998 ehdotuksen neuvoston direktiiviksi jäsenvaltioiden välisen säännöllisen matkustajalaiva- ja lauttaliikenteen miehistöä koskevista edellytyksistä (2). Tässä ehdotuksessa määritellään työolosuhteiden vähimmäistaso yhteisössä, mukaan luettuna yhteisön ulkopuolisten valtioiden merimiesten palkka. Ehdotuksen tarkoituksena on asettaa toimijat tasavertaiseen asemaan poistamalla tämän hyvin työvoimavaltaisen alan sosiaalinen polkumyynti.

Komissio on myös tehnyt ehdotuksen meriliikenteen kabotaasia koskevan asetuksen (ETY) N:o 3577/92 muuttamisesta(3). Tämän ehdotuksen mukaan vastaanottava jäsenvaltio voi soveltaa omia sääntöjään erityisesti sen osalta, mikä osuus säännöllisen matkustajalaiva- ja lauttaliikenteen miehistöstä on oltava yhteisön kansalaisia. Ehdotuksella on tarkoitus myös kieltää yhteisön ulkopuolisten valtioiden merimiesten työhönotto muilla kuin yhteisön ehdoilla.

Vuonna 2000 komissio antaa tiedonannon merenkulkijoiden työllisyyttä ja koulutusta koskevista kysymyksistä. Yksi tiedonannon tavoitteista on edistää yhteisöstä peräisin olevan miehistön käyttöä.

(1) EYVL L 364, 12.12.1992.

(2) EYVL C 213, 9.7.1998.

(3) EYVL C 213, 9.7.1998.

Top