Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62023TN0456

    Asia T-456/23: Kanne 31.7.2023 – Crédit agricole ym. v. SRB

    EUVL C, C/2023/54, 9.10.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/54/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/54/oj

    European flag

    virallinen lehti
    Euroopan unionin

    FI

    Sarjan C


    C/2023/54

    9.10.2023

    Kanne 31.7.2023 – Crédit agricole ym. v. SRB

    (Asia T-456/23)

    (C/2023/54)

    Oikeudenkäyntikieli: ranska

    Asianosaiset

    Kantajat: Crédit agricole SA (Montrouge, Ranska) ja 55 muuta kantajaa (edustajat: asianajajat A. Gosset Grainville ja M. Trabucchi)

    Vastaaja: Yhteinen kriisinratkaisuneuvosto (SRB)

    Vaatimukset

    Kantajat vaativat unionin yleistä tuomioistuinta

    SEUT 263 artiklan nojalla kumoamaan yhteiseen kriisinratkaisurahastoon vuodelta 2023 suoritettavien ennakollisten vakausmaksujen laskennasta 2.5.2023 tehdyn yhteisen kriisinratkaisuneuvoston päätöksen (SRB/ES/2023/23) siltä osin kuin se koskee kantajia

    SEUT 277 artiklan nojalla toteamaan, että seuraavia kriisinratkaisuasetuksen (1), täytäntöönpanoasetuksen (2) ja delegoidun asetuksen (3) säännöksiä ei sovelleta:

    kriisinratkaisuasetuksen 69 artiklan 1 kohta, 69 artiklan 2 kohta, 70 artiklan 1 kohta ja 70 artiklan 2 kohdan a ja b alakohta

    delegoidun asetuksen 4 artiklan 2 kohta, 5, 6, 7 ja 20 artikla sekä liite I

    täytäntöönpanoasetuksen 4 artikla

    velvoittamaan vastaajan korvaamaan oikeudenkäyntikulut kokonaisuudessaan.

    Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

    Kanteensa tueksi kantajat vetoavat kahdeksaan kanneperusteeseen.

    1)

    Ensimmäinen kanneperuste, joka perustuu yhdenvertaisen kohtelun periaatteen loukkaamiseen, koska kriisinratkaisuasetuksessa ja delegoidussa asetuksessa säädetyt yhteiseen kriisinratkaisurahastoon suoritettavien ennakollisten vakausmaksujen laskentamenetelmät eivät ota huomioon laitosten todellista kokoa ja niiden todellista riskiä, mistä on seurauksena, että niitä kohdellaan samalla tavalla kuin sellaisia muita laitoksia, joiden ominaisuudet ovat kuitenkin erilaisia.

    2)

    Toinen kanneperuste, joka perustuu suhteellisuusperiaatteen loukkaamiseen, koska kriisinratkaisuasetuksessa ja delegoidussa asetuksessa säädetty ennakollisten vakausmaksujen järjestelmä perustuu arviointiin, joka keinotekoisesti huonontaa suurten ranskalaisten laitosten riskiprofiilia ja johtaa siten vakausmaksun määrään, joka on suhteettoman suuri verrattuna kyseisistä laitoksista aiheutuvaan todelliseen riskiin.

    3)

    Kolmas kanneperuste, joka perustuu oikeusvarmuuden periaatteen loukkaamiseen, koska kriisinratkaisuasetuksessa, delegoidussa asetuksessa ja täytäntöönpanoasetuksessa säädetty ennakollisten vakausmaksujen määrän laskentatapa ei anna pankeille mahdollisuutta ennakoida ja hallita niiden maksettavaksi tulevan vakausmaksun määrää riittävän täsmällisesti.

    4)

    Neljäs kanneperuste, joka perustuu hyvän hallinnon periaatteen loukkaamiseen ja tähän periaatteeseen sisältyvän perusteluvelvollisuuden laiminlyöntiin, koska riidanalaisessa päätöksessä ei ole otettu asianmukaisesti huomioon kaikkia riski-indikaattoreita. Tämä SRB:lle annettu delegoidun asetuksen 20 artiklan mukainen oikeus ottaa nämä kriteerit huomioon tai jättää ne huomiotta on lisäksi lainvastainen.

    5)

    Viides kanneperuste, joka perustuu oikeudelliseen virheeseen mukautuskertoimen vahvistamisessa. Kantajat vetoavat oikeudelliseen virheeseen, koska SRB on tukeutunut kriisinratkaisuasetuksen useiden säännösten virheelliseen tulkintaan vahvistaessaan vuotuisen tavoitetason suuremmaksi kuin kriisinratkaisuasetuksen 70 artiklan mukainen lopullisen tavoitetason yläraja 12,5 prosenttia. Kantajat katsovat joka tapauksessa, että kyseiset säännökset ovat itsessään virheellisiä.

    6)

    Kuudes kanneperuste, joka perustuu oikeudelliseen virheeseen peruuttamattomien maksusitoumusten käytön rajoittamisessa. Kantajat vetoavat oikeudelliseen virheeseen, koska SRB tukeutuu peruuttamattomien maksusitoumusten käyttöä koskevien säännösten virheelliseen tulkintaan yhtäältä rajoittaakseen niiden osuuden alle 30 prosentiksi ennakollisista vakausmaksuista ja toisaalta rajatakseen ainoiksi vakuuksiksi käteisvakuudet, mikä jättää nämä säännökset vaille tehokasta vaikutusta.

    7)

    Seitsemäs kanneperuste, joka perustuu ilmeiseen arviointivirheeseen. Kantajat katsovat tältä osin, että myötäsyklisyys- ja maksuvalmiusriskit, joihin SRB on vedonnut peruuttamattomien maksusitoumusten käytön rajoittamiseksi, ovat perusteettomia, kun otetaan huomioon muun muassa peruuttamattomien maksusitoumusten ominaispiirteet ja niiden käytön asiayhteys.

    8)

    Kahdeksas kanneperuste, joka perustuu perusteluvelvollisuuden laiminlyöntiin. Kantajat vetoavat siihen, että riidanalaisessa päätöksessä ei mainita täsmällisesti ja yksityiskohtaisesti, minkä vuoksi olisi välttämätöntä yhtäältä rajoittaa peruuttamattomien maksusitoumusten käyttö enintään 22,5 prosenttiin ja toisaalta hyväksyä vakuuksiksi ainoastaan käteisvakuudet.


    (1)  Yhdenmukaisten sääntöjen ja yhdenmukaisen menettelyn vahvistamisesta luottolaitosten ja tiettyjen sijoituspalveluyritysten kriisinratkaisua varten yhteisen kriisinratkaisumekanismin ja yhteisen kriisinratkaisurahaston puitteissa sekä asetuksen (EU) N:o 1093/2010 muuttamisesta 15.7.2014 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 806/2014 (EUVL 2014, L 255, s. 1).

    (2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 806/2014 yhdenmukaisista soveltamisedellytyksistä yhteiseen kriisinratkaisurahastoon suoritettavien ennakollisten vakausmaksujen osalta 19.12.2014 annettu neuvoston täytäntöönpanoasetus (EU) 2015/81 (EUVL 2015, L 15, s. 1).

    (3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/59/EU täydentämisestä kriisinratkaisun rahoitusjärjestelyihin etukäteen suoritettavien rahoitusosuuksien osalta 21.10.2014 annettu komission delegoitu asetus (EU) 2015/63 (EUVL 2015, L 11, s. 44).


    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/54/oj

    ISSN 1977-1053 (electronic edition)


    Top