Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0046

    Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta Euroopan unionin ja Ukrainan välisellä maanteiden tavaraliikennettä koskevalla sopimuksella perustetussa sekakomiteassa otettavasta kannasta sekakomitean työjärjestykseen ja sopimuksen voimassaolon jatkamiseen

    COM/2023/46 final

    Bryssel 1.2.2023

    COM(2023) 46 final

    2023/0017(NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    Euroopan unionin puolesta Euroopan unionin ja Ukrainan välisellä maanteiden tavaraliikennettä koskevalla sopimuksella perustetussa sekakomiteassa otettavasta kannasta sekakomitean työjärjestykseen ja sopimuksen voimassaolon jatkamiseen


    PERUSTELUT

    1.Ehdotuksen kohde

    Tämä ehdotus koskee päätöstä Lyonissa 29 päivänä kesäkuuta 2022 allekirjoitetulla Euroopan unionin ja Ukrainan välisellä maanteiden tavaraliikennettä koskevalla sopimuksella 1 , jäljempänä ’sopimus’, perustetussa sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta seuraaviin:

    ·sekakomitean työjärjestyksen vahvistaminen sopimuksen 7 artiklan 6 kohdan mukaisesti;

    ·sopimuksen voimassaolon jatkaminen sen 7 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

    2.Ehdotuksen tausta

    2.1.Yhteenveto sopimuksesta

    Sopimuksen tarkoituksena on tilapäisesti helpottaa maanteiden tavaraliikennettä Ukrainan ja Euroopan unionin välillä ja niiden kautta myöntämällä lisäoikeuksia Ukrainan ja EU:n väliseen kauttakulkuun ja kuljetukseen Venäjän Ukrainaan kohdistaman laittoman hyökkäyksen ja sen Ukrainassa kaikille liikennemuodoille aiheuttamien merkittävien häiriöiden seurauksena. Se sisältää myös toimenpiteitä, joilla helpotetaan kuljettajien asiakirjojen tunnustamista. Sopimus on nykyisellään voimassa 30. kesäkuuta 2023 saakka.

    Sopimuksen soveltamisen ja täytäntöönpanon valvontaa ja seurantaa varten perustettiin sekakomitea. Se päättää erityisesti työjärjestyksensä vahvistamisesta ja sopimuksen voimassaolon jatkamisesta. Sopimuksen voimassaolon jatkamisesta sekakomitean on päätettävä viimeistään kolme kuukautta ennen sopimuksen voimassaolon päättymistä eli viimeistään 31. maaliskuuta 2023. Sopimuksen 7 artiklan 5 kohdan mukaan sekakomitea hyväksyy päätöksensä yhteisymmärryksellä.

    2.2.Sopimuksen seuranta

    Sopimuksen 7 artiklan 1 kohdassa otettiin käyttöön velvoite seurata sopimusta erityisesti tarkastelemalla säännöllisesti sopimuksen toimivuutta suhteessa sen tavoitteisiin. Ukrainan viranomaiset ovat seurannan yhteydessä toimittaneet komissiolle tietoja sopimuksen täytäntöönpanosta. Tiedot kattavat erityisesti vuoden 2022 kolmannen neljänneksen eli sopimuksen kolme ensimmäistä soveltamiskuukautta, ja niistä käyvät ilmi seuraavat seikat:

    ·Sopimus on mahdollistanut Ukrainan maataloustuotteiden viennin solidaarisuuskaistojen kautta. Solidaarisuuskaistat olivat 1. elokuuta 2022 saakka ainoat kauppakäytävät, joita Ukrainalla oli käytössään maataloustuotteiden vientiä varten. Sopimus mahdollisti ensimmäisen soveltamiskuukautensa (heinäkuu 2022) aikana sen, että Ukrainasta vietiin lähes puoli miljoonaa tonnia maataloustuotteita, mikä merkitsee huomattavaa lisäystä kesäkuussa 2022 vietyihin 320 000 tonnin verrattuna.

    ·Mustanmeren viljasopimus on 1. elokuuta 2022 alkaen myös helpottanut ukrainalaisen viljan, öljykasvien ja niihin liittyvien tuotteiden vientiä kolmesta Ukrainan Mustanmeren satamasta. Maanteiden tavaraliikennettä koskeva sopimus on kuitenkin täydentänyt Mustanmeren kautta tapahtuvaa vientiä ja edistänyt siten maailmanlaajuista elintarviketurvaa ja Ukrainan taloutta. Maanteitse tapahtuva maataloustuotteiden vienti on itse asiassa jatkanut kasvuaan sen jälkeen, kun Mustanmeren viljasopimus tuli voimaan, ja se oli 640 000 tonnia lokakuussa 2022.

    ·Sopimus on helpottanut sellaisten ukrainalaisten tuotteiden vientiä, jotka eivät kuulu Mustanmeren viljasopimuksen piiriin. Viimeksi mainittu koskee ainoastaan viljaa, öljykasveja ja niihin liittyviä tuotteita. Maanteiden tavaraliikennettä koskeva sopimus on siten mahdollistanut muiden maataloustuotteiden, kuten siipikarjanlihan ja hedelmien, viennin. Heinä-, elo- ja syyskuussa 2022 Mustanmeren viljasopimuksen soveltamisalaan kuulumattomien maataloustuotteiden osuus oli lähes puolet kaikesta maanteitse tapahtuvasta maatalousviennistä.

    ·Sopimus on myös helpottanut sellaisten muiden kuin maataloustuotteiden, erityisesti teollisuustuotteiden, vientiä, joita ei voida viedä Mustanmeren viljasopimuksen puitteissa. Muiden kuin maataloustuotteiden maanteitse tapahtuva vienti tuotti kesä-, heinä- ja elokuussa 2022 Ukrainan yrityksille yli 1,6 miljardia Yhdysvaltain dollaria, mikä on antanut kipeästi kaivattua tukea Ukrainan taloudelle.

    ·Lisäksi Mustanmeren viljasopimukseen liittyy edelleen monia epävarmuustekijöitä, ja sen kesto on myös rajallinen (sitä jatkettiin 18. marraskuuta 2022 vielä 120 päivällä). Tarkastuksissa on myös ilmoitettu pullonkauloista, jotka ovat kannustaneet monia sidosryhmiä turvautumaan solidaarisuuskaistoihin, myös tieliikenteeseen. Tässä tilanteessa sopimus tarjoaa turvaverkon ukrainalaisille viljelijöille ja yrityksille, samoin kuin maailmanlaajuiselle elintarviketurvalle.

    ·Sopimuksessa sallitaan myös ukrainalaisten tavaroiden (sekä maataloustuotteiden että muiden tuotteiden) maanteitse tapahtuva kauttakulku EU:n kautta kolmansiin maihin. Sopimus mahdollisti heinä-, elo- ja syyskuussa 2022 ukrainalaisten tavaroiden viennin kolmansiin maihin yli miljardin Yhdysvaltain dollarin arvosta, mikä toi Ukrainan taloudelle lisätulonlähteen.

    ·Samalla sopimus on auttanut Ukrainaa tuomaan tarvitsemiaan tavaroita, kuten elintarvikkeita, humanitaarista apua ja energiaa. Esimerkiksi Romania on järjestänyt rekkasaattueita kipeästi kaivatun polttoaineen tuomiseksi Ukrainaan.

    ·Sopimus on ollut hyödyllinen myös EU:lle. Vienti jäsenvaltioista Ukrainaan on kasvanut 38,3 prosenttia, kun huhti-kesäkuun 2022 välistä ajanjaksoa ennen sopimuksen allekirjoittamista (4 222 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria) verrataan heinä-syyskuun 2022 väliseen ajanjaksoon välittömästi sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen (5 849 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria). Maanteitse tapahtuva vienti EU:sta Ukrainaan on pysynyt suurempana kuin vastaava tuonti Ukrainasta EU:hun. Komissio seuraa tiiviisti tuonnin vaikutusta EU:n markkinoihin.

    ·Sopimuksella ukrainalaisille liikenteenharjoittajille myönnetyt oikeudet ovat johtaneet siihen, että ukrainalaisten liikenteenharjoittajien EU:n teillä suorittamien maantiekuljetusten määrä on kasvanut noin 40 prosenttia. Ukrainalaiset liikenteenharjoittajat suorittivat heinä-, elo- ja syyskuussa 2021 EU:n teillä 106 641 maantiekuljetusta, kun heinä-, elo- ja syyskuussa 2022 niitä oli 152 534, mikä merkitsee 43 prosentin lisäystä.

    ·Sopimus on myös vähentänyt merkittävästi Ukrainan maantiekuljetusalan ja valtion viranomaisten taakkaa lupien myöntämiseen liittyvissä hallinnollisissa muodollisuuksissa. Se on myös selkeyttänyt alan keskipitkän aikavälin näkymiä mahdollistamalla toiminnan paremman suunnittelun.

    ·Sopimus on antanut jäsenvaltioiden viranomaisille mahdollisuuden käyttää ajokorttien tarkastusjärjestelmää, mikä on parantanut merkittävästi petosten ja väärennösten torjuntaa. Digitaalisten ajokorttien ja ammattipätevyystodistusten todentamisvälineiden täytäntöönpanoon liittyvät toimet ovat edelleen käynnissä.

    2.3.Sekakomitea

    Sopimuksen 7 artiklalla perustetaan sekakomitea valvomaan ja seuraamaan sopimuksen soveltamista ja täytäntöönpanoa sekä tarkastelemaan säännöllisesti sopimuksen toimivuutta suhteessa sen tavoitteisiin. Mainitun määräyksen mukaan sekakomitea koostuu osapuolten edustajista. Se tekee päätöksensä yksimielisesti, ja päätökset sitovat osapuolia.

    Sekakomitea kutsutaan 7 artiklan 2 kohdan mukaan koolle viimeistään kolme kuukautta ennen sopimuksen voimassaolon päättymistä, jotta voidaan arvioida sopimuksen voimassaolon jatkamisen tarvetta ja tehdä päätös sen jatkamisesta, sen kesto mukaan luettuna.

    Sopimuksen 7 artiklan 6 kohdan mukaan sekakomitea vahvistaa oman työjärjestyksensä.

    2.4.Sekakomitean suunniteltu säädös sen työjärjestyksen osalta

    Sekakomitea tekee sopimuksen 7 artiklan 5 ja 6 kohdan mukaisesti ensimmäisessä kokouksessaan päätöksen sekakomitean työjärjestyksen vahvistamisesta. Työjärjestyksen tarkoituksena on tukea sekakomitean organisointia ja toimintaa sopimuksen asianmukaisen täytäntöönpanon mahdollistamiseksi.

    2.5.Sekakomitean suunniteltu säädös sopimuksen voimassaolon jatkamisen osalta

    Sekakomitea tekee 7 artiklan 2 ja 5 kohdan mukaisesti ensimmäisessä kokouksessaan päätöksen sopimuksen voimassaolon jatkamisesta 31. päivään joulukuuta 2025.

    Voimassaolon jatkamiseen on monia syitä:

    Ensinnäkin sopimuksen seuranta on osoittanut, että sillä on ollut keskeinen rooli solidaarisuuskaistojen yhteydessä ja että se on siten tarjonnut ukrainalaisille viljelijöille elintärkeän yhteyden ja edistänyt myös maailmanlaajuista elintarviketurvaa. Sopimus helpotti Ukrainan viljan, öljykasvien ja niihin liittyvien tuotteiden vientiä maanteitse, kun Ukrainan Mustanmeren satamat eivät olleet käytettävissä. Mustanmeren viljasopimuksen tekemisen jälkeen ukrainalaisen viljan vienti maanteitse on jatkanut kasvuaan, mikä on täydentänyt Mustanmeren kautta tapahtuvaa vientiä.

    Toiseksi sopimus on helpottanut sellaisten ukrainalaisten muiden kuin maataloustuotteiden vientiä, jotka eivät kuulu Mustanmeren viljasopimuksen piiriin. Se on näin ollen auttanut ylläpitämään Ukrainan taloutta.

    Kolmanneksi sopimus on helpottanut EU:n vientiä Ukrainaan ja siten hyödyttänyt EU:ta. Se on antanut Ukrainalle mahdollisuuden tuoda EU:sta tarvitsemiaan tavaroita, erityisesti kipeästi kaivattua energiaa ja humanitaarista apua.

    Neljänneksi sopimus ei ole lisännyt merkittävästi ukrainalaisten maantieliikenteen harjoittajien määrää EU:n teillä. EU:n liikenteenharjoittajat ovat edelleen haluttomia liikennöimään Ukrainaan, koska EU:n vakuutusyhtiöt eivät useimmiten kata Ukrainan alueella tapahtuvia kuljetuksia ja koska EU:n kuljettajat eivät ole halukkaita lähtemään Ukrainaan ilmeisistä syistä. Sopimus ei näin ollen aiheuta kilpailu-uhkaa EU:n liikenteenharjoittajille, eikä tämä todennäköisesti muutu sen ajanjakson aikana, jolle voimassaolon jatkamista ehdotetaan.

    Viidenneksi sopimuksen olisi aikanaan myös katsottava helpottavan Ukrainan jälleenrakentamista Venäjän Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan päätyttyä.

    Sopimuksen voimassaolon jatkaminen on sen vuoksi ymmärrettävä vastaukseksi Eurooppa-neuvostolle, joka 20. ja 21. lokakuuta 2022 pitämässään kokouksessa kehotti ”Euroopan unionia jatkamaan kaikkien solidaarisuuskaistojen toiminnan tehostamista”, koska ne ”ovat mahdollistaneet Ukrainan viljelykasvien, maataloustuotteiden ja lannoitteiden viennin merkittävissä määrissä maihin, joissa tarve on suurin” 2 .

    Sopimuksen jatkaminen 31. joulukuuta 2025 saakka on tarpeen, koska alkuperäisen sopimuksen tekemisen perusteena olevat olosuhteet ovat edelleen voimassa ja luultavasti melko pitkään. Venäjän hyökkäys Ukrainaa vastaan on voimistumassa, eivätkä useimmat tarkkailijat näe hyökkäyksen päättyvän lähitulevaisuudessa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Mustanmeren satamien kautta tapahtuva meriliikenne on edelleen hyvin epävakaata. YK:n Mustanmeren viljasopimus on tuottanut osittaisen ratkaisun. Viljasopimuksen jatkaminen on kuitenkin epävarmaa, ja sen soveltamisala rajoittuu toistaiseksi maatalouselintarvikkeisiin ja lannoitteisiin. Sotilaallisen toiminnan jatkuminen Ukrainan itä- ja eteläosissa ja siihen liittyvä liikenneinfrastruktuurin tuhoutuminen ovat lähitulevaisuudessa edelleen rajoittava tekijä, joka haittaa Ukrainan vientiä sen perinteisille markkinoille.

    Sopimuksen voimassaolon jatkaminen mahdollistaa myös sen, että EU:n jäsenvaltioiden toimivaltaisille viranomaisille annetaan edelleen tukea petosten ja väärennösten torjunnassa.

    3.Unionin puolesta otettava kanta

    Unionin puolesta otettavana kantana olisi oltava puoltaa tämän ehdotuksen liitteenä olevan sekakomitean päätösluonnoksen hyväksymistä.

    4.Oikeusperusta

    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen, jäljempänä ’SEUT-sopimus’, 218 artiklan 9 kohdassa määrätään neuvoston päätöksistä ”sopimuksella perustetussa elimessä unionin puolesta esitettävien kantojen vahvistamisesta, silloin kun tämän elimen on annettava säädöksiä, joilla on oikeusvaikutuksia, lukuun ottamatta säädöksiä, joilla täydennetään tai muutetaan sopimuksen institutionaalisia rakenteita”.

    Ilmaisu ”säädökset, joilla on oikeusvaikutuksia” kattaa myös säädökset, joilla on oikeusvaikutuksia kyseiseen elimeen sovellettavan kansainvälisen oikeuden nojalla. Se kattaa myös välineet, joilla ei ole sitovaa vaikutusta kansainvälisen oikeuden nojalla mutta jotka ”voivat vaikuttaa ratkaisevasti sen säännöstön sisältöön, jonka unionin lainsäätäjä antaa”.

    Sekakomitea on sopimuksella eli Euroopan unionin ja Ukrainan välisellä maanteiden tavaraliikennettä koskevalla sopimuksella perustettu elin.

    Päätös, joka sekakomitean on määrä antaa, on säädös, jolla on oikeusvaikutuksia. Ensinnäkin sekakomitean työjärjestyksen vahvistamista koskeva suunniteltu säädös on sopimuksen 7 artiklan 5 ja 6 kohdan mukaisesti sitova kansainvälisen oikeuden nojalla, ja toiseksi sopimuksen voimassaolon jatkamista koskeva suunniteltu säädös on sopimuksen 7 artiklan 2 ja 5 kohdan mukaisesti myös sitova kansainvälisen oikeuden nojalla.

    Suunnitellulla säädöksellä ei täydennetä eikä muuteta sopimuksen institutionaalisia rakenteita. Sen vuoksi ehdotetun neuvoston päätöksen menettelyllinen oikeusperusta on SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohta.

    SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla annettavan päätöksen aineellinen oikeusperusta määräytyy ensisijaisesti sen suunnitellun säädöksen tavoitteen ja sisällön perusteella, jota unionin puolesta otettava kanta koskee. Jos suunnitellulla säädöksellä on kaksi tavoitetta tai siihen sisältyy kaksi osatekijää ja jos näistä tavoitteista tai osatekijöistä toinen on mahdollista määritellä pääasialliseksi tavoitteeksi tai osatekijäksi, johon nähden toinen tavoite tai osatekijä on liitännäinen, SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla hyväksyttävällä päätöksellä on oltava vain yksi aineellinen oikeusperusta eli se, jota pääasiallinen tai ensisijainen tavoite tai osatekijä edellyttää.

    Suunnitellun säädöksen pääasiallinen tavoite ja sisältö liittyvät tieliikenteeseen.

    Ehdotetun päätöksen aineellinen oikeusperusta on SEUT-sopimuksen 91 artikla.

    5.Suunnitellun säädöksen julkaiseminen

    Sekakomitean päätös on aiheellista julkaista Euroopan unionin virallisessa lehdessä sen jälkeen, kun se on hyväksytty.

    2023/0017 (NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    Euroopan unionin puolesta Euroopan unionin ja Ukrainan välisellä maanteiden tavaraliikennettä koskevalla sopimuksella perustetussa sekakomiteassa otettavasta kannasta sekakomitean työjärjestykseen ja sopimuksen voimassaolon jatkamiseen

     

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 91 artiklan yhdessä 218 artiklan 9 kohdan kanssa,

    ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)Unioni on allekirjoittanut Euroopan unionin ja Ukrainan välisen maanteiden tavaraliikennettä koskevan sopimuksen 3 , jäljempänä ’sopimus’, ja sitä sovelletaan väliaikaisesti 29 päivästä kesäkuuta 2022.

    (2)Sopimuksen 7 artiklan 1 kohdalla perustetaan sekakomitea valvomaan ja seuraamaan sopimuksen soveltamista ja täytäntöönpanoa sekä tarkastelemaan säännöllisesti sopimuksen toimivuutta suhteessa sen tavoitteisiin.

    (3)Sekakomitean on määrä vahvistaa työjärjestyksensä.

    (4)Kuten sopimuksen 6 artiklan 1 kohdassa määrätään, sopimusta sovelletaan 30 päivään kesäkuuta 2023. Sekakomitea kutsutaan kuitenkin koolle viimeistään kolme kuukautta ennen sopimuksen voimassaolon päättymistä, jotta voidaan arvioida sopimuksen voimassaolon jatkamisen tarvetta ja tehdä asiasta päätös.

    (5)Jotta sekä Euroopan unioni että Ukraina voisivat edelleen hyötyä sopimuksen myönteisistä vaikutuksista, jotka liittyvät maanteiden tavaraliikenteen helpottamiseen Ukrainan ja Euroopan unionin välillä ja niiden kautta sekä solidaarisuuskaistojen hyvän toiminnan varmistamiseen Venäjän Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan aiheuttamissa olosuhteissa, sopimuksen voimassaoloa olisi jatkettava 31 päivään joulukuuta 2025.

    (6)Sopimuksen asianmukaisen täytäntöönpanon varmistamiseksi sekakomitean työjärjestys olisi vahvistettava.

    (7)Sekakomitean on siksi määrä hyväksyä päätös työjärjestyksensä vahvistamisesta ja tarpeesta jatkaa sopimuksen voimassaoloa, sen kesto mukaan luettuna.

    (8)Sen vuoksi on aiheellista vahvistaa unionin puolesta sekakomiteassa otettava kanta, joka koskee sekakomitean työjärjestyksen vahvistamista, sillä tästä työjärjestyksestä tulee unionia sitova,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Euroopan unionin ja Ukrainan välisen maanteiden tavaraliikennettä koskevan sopimuksen, jäljempänä ’sopimus’, 7 artiklalla perustetussa sekakomiteassa unionin puolesta otettava kanta sekakomitean työjärjestyksen vahvistamiseen ja sopimuksen voimassaolon jatkamiseen, sen kesto mukaan luettuna, perustuu tämän päätöksen liitteenä olevaan sekakomitean päätösluonnokseen.

    Unionin edustajat sekakomiteassa voivat sopia sekakomitean päätösluonnokseen tehtävistä vähäisistä muutoksista ilman uutta neuvoston päätöstä.

    2 artikla

    Sekakomitean päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä

    3 artikla

    Tämä päätös on osoitettu komissiolle.

    Tehty Brysselissä

       Neuvoston puolesta

       Puheenjohtaja

    (1)    EUVL L 179, 6.7.2022, s. 4.
    (2)    Brysselissä 20. ja 21. lokakuuta 2022 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätelmät; 15 kohta; EUCO 31/22, 21.10.2022.
    (3)    EUVL L 179, 6.7.2022, s. 4.
    Top

    Bryssel 1.2.2023

    COM(2023) 46 final

    LIITE

    ehdotukseen

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    Euroopan unionin puolesta Euroopan unionin ja Ukrainan välisellä maanteiden tavaraliikennettä koskevalla sopimuksella perustetussa sekakomiteassa otettavasta kannasta sekakomitean työjärjestykseen ja sopimuksen voimassaolon jatkamiseen


    Euroopan unionin ja Ukrainan välisellä maanteiden tavaraliikennettä koskevalla sopimuksella perustetun sekakomitean päätös N:o 1/2023 sekakomitean työjärjestyksen vahvistamisesta ja sopimuksen voimassaolon jatkamisesta

    annettu...,

    SEKAKOMITEA, joka

    ottaa huomioon 29 päivänä kesäkuuta 2022 allekirjoitetun Euroopan unionin ja Ukrainan välisen maanteiden tavaraliikennettä koskevan sopimuksen 1 ja erityisesti sen 7 artiklan 2, 5 ja 6 kohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)Kuten Euroopan unionin ja Ukrainan välisen maanteiden tavaraliikennettä koskevan sopimuksen, jäljempänä ’sopimus’, 6 artiklan 1 kohdassa määrätään, sopimusta sovelletaan 30 päivään kesäkuuta 2023.  

    (2)Kuten sopimuksen 7 artiklan 2 kohdassa määrätään, sekakomitea kutsutaan koolle viimeistään kolme kuukautta ennen sopimuksen voimassaolon päättymistä, jotta voidaan arvioida sopimuksen voimassaolon jatkamisen tarvetta ja tehdä päätös sen jatkamisesta, sen kesto mukaan luettuna.

    (3)Sopimuksen seuranta on osoittanut, että siitä on tullut olennaisen tärkeä solidaarisuuskaistojen moitteettoman toiminnan kannalta.

    (4)Sopimuksen voimassaolon jatkaminen on näin ollen vastaus Euroopan unionin valtion- ja hallitusten päämiesten Euroopan unionille esittämään kehotukseen ”jatkaa kaikkien solidaarisuuskaistojen toiminnan tehostamista”, koska ne ”ovat mahdollistaneet Ukrainan viljelykasvien, maataloustuotteiden ja lannoitteiden viennin merkittävissä määrissä maihin, joissa tarve on suurin” 2 .

    (5)Sopimus on ollut myönteinen myös Euroopan unionille, koska se on mahdollistanut Ukrainaan suuntautuvan viennin kasvun. Toisaalta sopimus on johtanut vain vähäiseen lisäykseen ukrainalaisten maantieliikenteen harjoittajien liikennöinnissä Euroopan unionin alueella, eikä se ole lisännyt kilpailua EU:n maantieliikenteen harjoittajien kanssa tavalla, jota ei voida hyväksyä.

    (6)Sopimuksella on myös tuettu kuljettajien asiakirjojen valvonnasta vastaavien jäsenvaltioiden viranomaisten toimia petosten ja väärennösten torjumiseksi.

    (7)Sopimuksen voimassaolon jatkamisen olisi katsottava edistävän myös Ukrainan jälleenrakentamista Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan jälkeen.

    (8)Sen vuoksi vaikuttaa aiheelliselta jatkaa sopimuksen voimassaoloa 31 päivään joulukuuta 2025.

    (9)Kuten sopimuksen 7 artiklan 6 kohdassa määrätään, sekakomitea vahvistaa oman työjärjestyksensä.

    (10)Sen vuoksi tämän päätöksen liitteessä esitetty työjärjestys olisi vahvistettava,

     

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Sopimuksen voimassaolon jatkaminen

    Jatketaan Euroopan unionin ja Ukrainan välisen maanteiden tavaraliikennettä koskevan sopimuksen voimassaoloa 31 päivään joulukuuta 2025.

    2 artikla

    Työjärjestys

    Vahvistetaan sekakomitean työjärjestys sellaisena kuin se on esitetty liitteessä.

    3 artikla

    Voimaantulo

    Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

    Tehty ...

    Sekakomitean puolesta

       Puheenjohtajat

    LIITE

    Sekakomitean työjärjestys Euroopan unionin ja Ukrainan välisen maanteiden tavaraliikennettä koskevan sopimuksen 7 artiklan 6 kohdan mukaisesti

    1 artikla
    Valtuuskuntien johtajat

    1.Sekakomitea muodostuu osapuolten edustajista. Kumpikin osapuoli nimittää valtuuskuntansa johtajan ja tarvittaessa tämän sijaisen. Valtuuskunnan johtajan voi korvata tämän sijainen tai nimetty edustaja tiettyä kokousta varten.

    2.Sekakomitean puheenjohtajana toimii vuorotellen Euroopan unionin edustaja ja Ukrainan edustaja. Asianomaisen valtuuskunnan johtaja tai hänen poissa ollessaan hänen sijaisensa tai hänen tilalleen nimitetty henkilö toimii puheenjohtajana.

    2 artikla
    Kokoukset

    1.Sekakomitea kokoontuu tarpeen mukaan. Kumpikin osapuoli voi pyytää kokouksen koolle kutsumista. Sekakomitea kutsutaan koolle myös viimeistään kolme kuukautta ennen sopimuksen voimassaolon päättymistä, jotta voidaan arvioida sopimuksen voimassaolon jatkamisen tarvetta ja tehdä asiasta päätös sopimuksen 6 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

    2.Sekakomitea pitää kokouksia kasvokkain tai muulla tavoin (esim. puhelin- tai videokokouksina).

    3.Kokoukset pidetään mahdollisuuksien mukaan vuorotellen jossakin Euroopan unionin jäsenvaltiossa ja Ukrainassa sijaitsevassa paikassa, jolleivat osapuolet toisin sovi.

    4.Sekakomitean työkieli on englanti.

    5.Kun osapuolet ovat sopineet kokousten ajankohdasta ja paikasta, Euroopan unionin osalta Euroopan komissio ja Ukrainan osalta sen maantieliikenteestä vastaava ministeriö kutsuvat kokoukset koolle.

    6.Elleivät osapuolet muuta sovi, sekakomitean kokoukset eivät ole julkisia. Kokouksen päätteeksi voidaan tarvittaessa laatia yhteisellä sopimuksella lehdistötiedote.

    3 artikla
    Valtuuskunnat

    1.Ennen kutakin kokousta valtuuskunnan johtajat ilmoittavat toisilleen valtuuskuntiensa kyseistä kokousta varten suunnitellun kokoonpanon.

    2.Maantieliikennealan sidosryhmien edustajia voidaan kutsua kokouksiin tai joihinkin kokouksen osiin tarkkailijoina, jos sekakomitea pääsee asiasta yhteisymmärrykseen.

    3.Sekakomitea voi kutsua muita asianomaisia tai asiantuntijoita kokouksiin tai joihinkin kokouksen osiin antamaan tietoja tietyistä aiheista, jos asiasta päästään yhteisymmärrykseen.

    4. Tarkkailijat eivät saa osallistua sekakomitean päätöksentekoprosessiin.

    4 artikla 
    Sihteeristö

    Yksi Euroopan komission yksiköiden virkamies ja yksi Ukrainan maantieliikenteestä vastaavan ministeriön virkamies toimivat yhdessä sekakomitean sihteereinä.

    5 artikla
    Kokousten esityslista

    1.Valtuuskuntien johtajat laativat kunkin kokouksen alustavan esityslistan yhteisellä sopimuksella. Sihteerit toimittavat alustavan esityslistan valtuuskuntien jäsenille viimeistään 15 päivää ennen kokouspäivää.

    2.Sekakomitea hyväksyy esityslistan kunkin kokouksen alussa. Muu kuin alustavalla esityslistalla oleva asia voidaan sekakomitean suostumuksella ottaa esityslistalle.

    3.Valtuuskuntien johtajat voivat lyhentää 1 kohdassa esitettyä määräaikaa jonkin erityistapauksen asettamien vaatimusten tai kiireellisyyden huomioon ottamiseksi.

    6 artikla
    Pöytäkirjat

    1.Jokaisesta sekakomitean kokouksesta laaditaan pöytäkirjaluonnos kunkin kokouksen jälkeen. Siinä on ilmoitettava asiat, joista on keskusteltu, ja hyväksytyt päätökset.

    2.Isäntänä toimivan valtuuskunnan johtajan on kuukauden kuluessa kokouksesta toimitettava pöytäkirjaluonnos sekakomitean sihteerien välityksellä toiselle valtuuskunnan johtajalle hyväksyttäväksi kirjallista menettelyä noudattaen.

    3.Kun pöytäkirja on hyväksytty, valtuuskuntien johtajat allekirjoittavat sen kahtena kappaleena ja kumpikin osapuoli arkistoi yhden alkuperäiskappaleen. Valtuuskuntien johtajat voivat päättää, että sähköisten kappaleiden allekirjoittaminen ja vaihto täyttää tämän vaatimuksen.

    4.Sekakomitean pöytäkirja on julkinen, ellei jompikumpi osapuoli muuta pyydä.

    Valtuuskuntien johtajat voivat lyhentää 2 kohdassa määritettyä määräaikaa ja sopia päivämäärästä 3 kohdassa tarkoitettua hyväksyntää varten jonkin erityistapauksen asettamien vaatimusten tai kiireellisyyden huomioon ottamiseksi.

    7 artikla
    Kirjallinen menettely

    Sekakomitean päätökset voidaan sopimuksen 7 artiklan 5 kohdan mukaisesti tarvittaessa ja asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa hyväksyä kirjallisella menettelyllä. Tätä varten valtuuskuntien johtajat vaihtavat keskenään tietoja toimenpideluonnoksista, joista pyydetään sekakomitean päätöstä ja jotka voidaan tämän jälkeen vahvistaa kirjeenvaihdolla. Osapuolet voivat kuitenkin pyytää, että sekakomitea kutsutaan koolle keskustelemaan asiasta.

    8 artikla
    Asioiden käsittely

    1.Sekakomitean päätösten on perustuttava osapuolten yhteisymmärrykseen.

    2.Sekakomitean päätösten nimenä on ”päätös”, jonka jäljessä on järjestysluku, hyväksymispäivä ja kuvaus aiheesta.

    3.Valtuuskuntien johtajat allekirjoittavat sekakomitean päätökset, jotka liitetään kokouksen pöytäkirjaan.

    4.Osapuolet panevat sekakomitean päätökset täytäntöön omia sisäisiä menettelyjään noudattaen.

    5.Osapuolet voivat julkaista sekakomitean tekemät päätökset virallisissa lehdissään. Kummallekin osapuolelle toimitetaan yksi alkuperäiskappale päätöksistä.

    9 artikla
    Työryhmät

    1.Sekakomitea voi perustaa työryhmiä avustamaan sekakomiteaa sen tehtävien hoitamisessa. Sekakomitea hyväksyy työryhmien tehtävät sopimuksen 7 artiklan 5 kohdan mukaisesti, ja ne sisällytetään liitteenä työryhmän perustamisesta tehtyyn päätökseen.

    2.Työryhmät koostuvat osapuolten edustajista.

    3.Työryhmät työskentelevät sekakomitean alaisuudessa, ja niiden on raportoitava sekakomitealle aina kokoustensa jälkeen. Ne eivät tee päätöksiä, mutta ne voivat antaa suosituksia sekakomitealle.

    4.Sekakomitea voi milloin tahansa päättää lakkauttaa työryhmiä, muuttaa niiden tehtäviä tai perustaa uusia työryhmiä avustamaan sitä tehtäviensä hoitamisessa.

    10 artikla
    Kustannukset

    1.Osapuolet vastaavat omista henkilöstö-, matka- ja oleskelukuluistaan sekä postitus- ja televiestintäkuluistaan, jotka liittyvät niiden osallistumiseen sekakomitean ja työryhmien kokouksiin.

    2.Kaikista muista kokousten aineellisiin järjestelyihin liittyvistä kustannuksista vastaa kokouksen järjestävä osapuoli.

    11 artikla
    Työjärjestyksen muuttaminen

    Sekakomitea voi milloin tahansa muuttaa tätä työjärjestystä sopimuksen 7 artiklan 5 kohdan mukaisesti tehdyllä päätöksellä.

    (1)    EUVL L 179, 6.7.2022, s. 4.
    (2)    Eurooppa-neuvoston 20. ja 21. lokakuuta 2022 pidetyn kokouksen päätelmät, 15 kohta (EUCO 31/22, 21.10.2022).
    Top