Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023AE5710

Lausunto Euroopan talous- ja sosiaalikomitea – Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi kemikaaleja koskevan yhteisen data-alustan perustamisesta, sääntöjen vahvistamisesta sen varmistamiseksi, että alustalla olevat tiedot ovat löydettävissä, saatavilla, yhteentoimivia ja uudelleenkäytettäviä, sekä kemikaaleja koskevan seuranta- ja ennustekehyksen perustamisesta ja – Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 178/2002, (EY) N:o 401/2009, (EU) 2017/745 ja (EU) 2019/1021 muuttamisesta tieteellisten ja teknisten tehtävien siirtämiseksi ja yhteistyön parantamiseksi unionin virastojen välillä kemikaalialalla ja – Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/65/EU muuttamisesta tieteellisten ja teknisten tehtävien siirtämiseksi Euroopan kemikaalivirastolle

EESC 2023/05710

EUVL C, C/2024/3381, 31.5.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/3381/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/3381/oj

European flag

Euroopan unionin
virallinen lehti

FI

C-sarja


C/2024/3381

31.5.2024

Lausunto Euroopan talous- ja sosiaalikomitea

Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi kemikaaleja koskevan yhteisen data-alustan perustamisesta, sääntöjen vahvistamisesta sen varmistamiseksi, että alustalla olevat tiedot ovat löydettävissä, saatavilla, yhteentoimivia ja uudelleenkäytettäviä, sekä kemikaaleja koskevan seuranta- ja ennustekehyksen perustamisesta

(COM[2023]779 final – 2023/0453 [COD])

ja

Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 178/2002, (EY) N:o 401/2009, (EU) 2017/745 ja (EU) 2019/1021 muuttamisesta tieteellisten ja teknisten tehtävien siirtämiseksi ja yhteistyön parantamiseksi unionin virastojen välillä kemikaalialalla

(COM[2023]783 final – 2023/0455 [COD])

ja

Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/65/EU muuttamisesta tieteellisten ja teknisten tehtävien siirtämiseksi Euroopan kemikaalivirastolle

(COM[2023]781 final – 2023/0454 [COD])

(C/2024/3381)

Esittelijä:

John Comer

Lausuntopyynnöt

Euroopan parlamentti, 29.2.2024

neuvosto, 16.2.2024

Oikeusperusta

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 43 ja 114 artikla, 168 artiklan 4 kohdan c alakohta, 192 artiklan 1 kohta ja 304 artikla

Vastaava jaosto

”maatalous, maaseudun kehittäminen, ympäristö” -jaosto

Hyväksyminen jaostossa

26.2.2024

Hyväksyminen täysistunnossa

20.3.2024

Täysistunnon numero

586

Äänestystulos

(puolesta / vastaan / pidättyi äänestämästä)

214/0/2

1   Päätelmät ja suositukset

1.1

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea (ETSK) suhtautuu myönteisesti ”yksi aine, yksi arviointi” -pakettiin, jonka tarkoituksena on ”varmistaa, että unionin säädöksissä edellytetyt kemikaalien aiheuttamien vaarojen ja riskien arvioinnit ovat keskenään johdonmukaisia ja että ne toteutetaan tehokkaasti, taata korkeatasoinen ihmisten terveyden ja ympäristön suojelu, mahdollistaa kestävien kemikaalien kehittäminen ja käyttö, varmistaa kemikaalien sisämarkkinoiden moitteeton toiminta ja parantaa unionin kansalaisten luottamusta unionin kemikaalisäädösten nojalla tehtävien päätösten tieteelliseen perustaan” (1).

1.2

ETSK pitää tervetulleena keskitettyä data-alustaa, johon kootaan yhteen eri lähteistä saatavat kemikaalitiedot ja jonka on määrä toimia Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) valvonnassa.

1.3

Kemikaalivirasto ottaa hoitaakseen tehtäviä, joita komissio on tähän asti hoitanut väliaikaisten komiteoiden ja ulkopuolisten konsulttien tuella. Koska ECHA:n uudelleenorganisointia koskevaa uutta asetusta ei ole vielä julkaistu, ECHA:n roolia ”yksi aine, yksi arviointi” -menettelyssä ei ole mahdollista arvioida perusteellisesti. Viraston rooli on ratkaisevan tärkeä kyseisen menettelyn toimivuuden kannalta.

1.4

Kemikaalivirasto voi teettää tieteellisiä tutkimuksia omasta aloitteestaan tai komission pyynnöstä, jos tuloksia ei voida saada unionin säädöksiin perustuvien olemassa olevien säännösten tai prosessien seurauksena. Epäselväksi jää, velvoitetaanko alan toimijat tekemään yhteistyötä näiden tieteellisten tutkimusten toteuttamisessa vai voivatko ne hakea muutosta ECHA:n pyyntöön.

1.5

Yhteisen data-alustan luottamuksellisuussäännökset on määriteltävä selkeästi, jotta alan toimijat voivat luottaa järjestelmään täysin. Tältä osin on erittäin myönteistä, että pääsy salassa pidettäviin tietoihin on tarkastettavissa. Lisäksi siinä yhteydessä, kun komissio julkaisee yhteistä data-alustaa koskevan hallinnointijärjestelmän, on selvennettävä, miten kemikaalitietoja voidaan jakaa ja uudelleenkäyttää.

1.6

Teetettyjen tutkimusten osalta on epäselvää, miten erimielisyydet on tarkoitus ratkaista.

1.7

Tutkimuksista ilmoittaminen lisää yritysten hallinnollista taakkaa. Asian huolellinen seuranta on tarpeen kemikaalivirastoon sovellettavista hallintosäännöistä riippuen.

1.8

Tarkastelun kohteena olevat ehdotukset ovat monimutkaisia, ja ne vaikuttavat kokonaisvaltaisesti kemikaaleja koskevaan EU:n sääntelykehykseen. Olemassa olevilta virastoilta ei ole otettu pois tieteellisiä tehtäviä, mikä voi aiheuttaa epävarmuutta siitä, pystyykö ECHA hallinnoimaan järjestelmää siten, että sillä saadaan aikaan mahdollisimman suuret yhteisvaikutukset ja että yhteistyö on mahdollisimman laajaa.

1.9

Uusilla ehdotuksilla on varmistettava mahdollisimman laaja oikeus tutustua kemikaaleja koskevia tietoja sisältäviin asiakirjoihin. On myös olennaisen tärkeää, että tältä osin sovelletaan tiukkoja sääntöjä.

1.10

ETSK toteaa, että lainsäädäntöpaketilla ei tällaisenaan pystytä varmistamaan tietojen luotettavuutta eikä sitä, että siinä hyödynnetään kaikilta osin mm. vertaisarvioitujen akateemisten tutkimusten kaltaisissa riippumattomissa tutkimuksissa esitettyjä arvokkaita näkemyksiä, joilla on merkitystä sääntelyn kannalta.

1.11

Tarvitaan mekanismi, jolla edistetään riippumattomien akateemisten tietojen hyödyntämistä varhaisvaroitus- ja toimintajärjestelmässä ja yleensäkin ympäristö- ja terveysarvioinneissa.

1.12

Jos eriävien tieteellisten lausuntojen pohjalta ei saada aikaan yhteisymmärrystä, on olennaisen tärkeää soveltaa ennalta varautumisen periaatetta kansanterveyden ja ympäristön suojelemiseksi.

2   Taustaa

2.1

Esittämillään kolmella lainsäädäntöehdotuksella komissio ehdottaa EU:n eri säädöksiin perustuvan kemikaalien arvioinnin sujuvoittamista, kemikaaleja koskevan tietopohjan vahvistamista ja uusien kemiallisten riskien varhaisen havaitsemisen ja niihin liittyvien toimien varmistamista.

2.2

Komissio ehdottaa kahta asetusta ja yhtä direktiiviä:

asetus kemikaaleja koskevan yhteisen data-alustan perustamisesta (COM(2023) 779 final) (2)

asetus tieteellisten ja teknisten tehtävien siirtämisestä ja yhteistyön parantamisesta unionin virastojen välillä kemikaalialalla (COM(2023)783 final) (3); kyseessä on koontiasetus, jolla muutetaan neljää asetusta

direktiivi RoHS-direktiivin muuttamisesta tieteellisten ja teknisten tehtävien siirtämiseksi Euroopan kemikaalivirastolle (ECHA) (COM(2023) 781 final) (4).

2.3

Keskeisimmästä kemikaalilainsäädännöstä tehdyssä toimivuustarkastuksessa arvioitiin yli 40:ää säädöstä (lukuun ottamatta REACH-asetusta) ja todettiin lainsäädännön olevan tarkoituksenmukaista. Toisaalta havaittiin merkittäviä puutteita, jotka estävät kemikaaleja koskevan sääntelykehyksen koko potentiaalin hyödyntämisen (5). Jos sääntelykehystä ei uudisteta, kyky selviytyä tehokkaasti olemassa olevien ja uusien kemikaalien aiheuttamista riskeistä on heikompi.

2.4

Eri elimet käynnistävät kulloinkin kyseessä olevasta säädöksestä riippuen kemikaaleja koskevan työn eri ajankohtina ja erilaisia tietoja käyttäen. Työn suorittajina ovat EU:n eri virastot, tieteelliset komiteat, asiantuntijaryhmät, komission yksiköt ja toimeksisaajat. Tämä voi toisinaan johtaa siihen, että samoista kemikaaleista tehtyjen arviointien tulokset vaihtelevat säädöksen mukaan.

2.5

Jotta haitallisten kemikaalien tai kehittymässä olevien kemiallisten riskien aiheuttamia haittoja ja odottamattomia seurauksia voitaisiin ennakoida, tarvitaan tietoa varhaisista varoitussignaaleista.

2.6

Ympäristö- ja terveysvaikutuksia on tärkeää arvioida kemikaalien koko elinkaaren ajalta, jotta voidaan suojella luonnonvaroja, ekosysteemejä ja ihmisiä sekä arvioida kemikaalien vaikutusta ilmastonmuutokseen. Tavoitteena on oltava turvallisten ja kestäväpohjaisten kemikaalien tuottaminen.

2.7

Komissio sitoutui vihreän kehityksen ohjelmassa esittämään toimivuustarkastuksen tuloksiin perustuvan kestävyyttä edistävän kemikaalistrategian (6). Tämä tarkoittaa myös ”yksi aine, yksi arviointi” -lähestymistavan käyttöönottoa, jonka tavoitteena on tehostaa kemikaalien arviointia EU:n lainsäädännössä. Kyseisen toimintatavan avulla on määrä vahvistaa kemikaaleja koskevaa tietopohjaa ja pyrkiä kaikin tavoin varmistamaan kehittymässä olevien kemiallisten riskien varhainen havaitseminen ja nopea toiminta niihin puuttumiseksi.

2.8

”Yksi aine, yksi arviointi” -lähestymistavassa tulee painottaa etenkin seuraavia keskeisiä seikkoja:

Arvioinnit käynnistetään mahdollisuuksien mukaan synkronoidusti ja koordinoidusti, ja niissä arvioidaan yksittäisten aineiden sijaan aineryhmiä.

Arviointielimille osoitetaan selkeät vastuualueet, käytettävissä olevaa asiantuntemusta ja resursseja hyödynnetään tehokkaasti, ja eri osapuolten välillä varmistetaan hyvä yhteistyö.

Varmistetaan, että arvioijilla on pääsy kaikkiin saatavilla oleviin tietoihin ilman, että tekniset tai hallinnolliset esteet haittaavat niiden käyttöä. Kemikaaleja koskevien tietojen on oltava helposti löydettävissä, yhteentoimivia, turvallisia, luotettavia ja laadukkaita.

On varmistettava, että arviointimenetelmät ovat johdonmukaisia ja mahdollisimman yhdenmukaisia.

On varmistettava, että arviointitoiminta ja sen perustana oleva kemikaaleja koskeva tieteellinen tieto on mahdollisimman avointa.

2.9

Kemikaalistrategiassa ilmoitettiin, että komissio laatii turvallisiksi ja kestäviksi suunniteltuja kemikaaleja koskevat kriteerit, mikä edellyttää niin turvallisuuden kuin kestävyyden kattavaa arviointia, jossa otetaan huomioon kemikaalien koko elinkaari.

2.10

Ehdotusten mukaan tarkoituksena on myös kerätä EU:ssa tuotettuja ihmisen biomonitorointitietoja järjestelmällisesti, jotta päätöksentekijöille voidaan tiedottaa Euroopan väestössä (esim. veressä tai rintamaidossa) esiintyvien kemikaalien tasosta.

2.11

Tarkoituksena on luoda seuranta- ja ennustekehys, jonka avulla kemialliset riskit voidaan havaita varhaisessa vaiheessa, jotta voidaan ehkäistä laajamittaista kemiallista saastumista ja mahdollistaa nopeat sääntelytoimet.

2.12

EU:n toimintasuunnitelmalla ”Kohti ilman, veden ja maaperän saasteettomuutta” (7) on saatu edistettyä kemikaalistrategian tavoitteiden saavuttamista, sillä siinä sitouduttiin luomaan yhdennetty saasteettomuuden seuranta- ja ennustekehys.

2.13

Asiakirjassa COM(2023)779 final ehdotetun asetuksen tavoitteena on kerätä asiaankuuluvia tietoja kemikaalien turvallisuudesta ja kestävyydestä sekä kemiallisten riskien varhaisista varoitussignaaleista, jotta jatkossa voidaan soveltaa ”yksi aine, yksi arviointi” -lähestymistapaa. Ehdotuksen tarkoituksena on

kehittää yhteinen data-alusta, johon kootaan kemikaalitiedot useista lähteistä, ympäristökestävyyteen liittyvät tiedot mukaan lukien

varmistaa, että tällaiset tiedot ovat turvallisia, luotettavia, laadukkaita, löydettävissä, saatavilla, yhteentoimivia ja uudelleenkäytettäviä

säätää mahdollisuudesta teettää sääntelykehyksen puitteissa aineiden testaus- ja seurantatutkimuksia, kun lisätiedot katsotaan tarpeellisiksi

pitää kirjaa tutkimuksista, joita yritykset ovat tilanneet tai toteuttaneet kemikaaleja koskevan sääntelyn puitteissa, ja perustaa varhaisvaroitusjärjestelmä kehittymässä olevien kemiallisten riskien havaitsemiseksi

perustaa kemikaaleja koskeva seuranta- ja ennustekehys.

2.14

Yhteisen data-alustan tarkoituksena on keskittää ja koota kemikaaleja koskevat tiedot EU:n tasolla yhteen ainoaan keskitetysti saatavilla olevaan tietotekniseen infrastruktuuriin.

2.15

Nykyiset alustat liitetään osaksi yhteistä data-alustaa, ja niiden soveltamisala laajennetaan koskemaan lähes kaikkea EU:n kemikaalilainsäädäntöä. Lisäksi niitä täydennetään uusilla välineillä ja tietokannoilla. Jäsenvaltioiden toimivaltaisilla viranomaisilla, EU:n virastoilla ja Euroopan komissiolla on pääsy kaikkiin yhteisen data-alustan tietoihin. Julkisiksi katsottavat tiedot asetetaan yleisön saataville.

2.16

Asiakirjassa COM(2023)783 final ehdotettu asetus on koontiasetus, jolla muutetaan useita säädöksiä, kuten yleistä elintarvikelainsäädäntöä, pysyviä orgaanisia yhdisteitä (POP) koskevaa asetusta, lääkinnällisiä laitteita koskevaa asetusta ja Euroopan ympäristökeskuksen perustamisasetusta.

2.17

Asetusehdotus käsittää kaksi keskeistä toimea:

nykyisten tehtävien uudelleenjako ja uusien tehtävien osoittaminen EU:n virastoille, mikä edellyttää kohdennettuja muutoksia muihin kuin parhaillaan tarkistettaviin voimassa oleviin kemikaalisäädöksiin

selkeän vastuunjaon ja hyvän yhteistyön varmistaminen asiaankuuluvien EU:n virastojen välillä.

2.18

Ehdotuksen päätavoitteet ovat seuraavat:

Varmistetaan, että arviointien suorittamiseen ja niiden taustalla olevaan kemikaaleja koskevaan tekniseen ja tieteelliseen työhön liittyvä vastuunjako on selkeä, että synergioita hyödynnetään vastuunjaossa mahdollisimman laajasti ja että saatavilla olevaa asiantuntemusta ja käytettävissä olevia resursseja hyödynnetään EU:n virastoissa parhaalla mahdollisella tavalla.

Varmistetaan, että tuotokset ovat tieteellisesti korkealaatuisia ja luotettavia ja että menettelyt ovat avoimia ja osallistavia.

Varmistetaan, että toimijat tekevät yhteistyötä keskenään ja koordinoivat toimintaansa kaikissa kemikaalien arviointiin liittyvissä kysymyksissä, muun muassa menetelmien kehittämisen ja tietojenvaihdon yhteydessä.

2.19

Kemikaaliviraston työtaakka tulee kasvamaan ehdotuksen nojalla siirrettävien tehtävien myötä, ja ehdotus liittyykin kemikaalivirastoa koskevaan komission ehdotukseen, jossa tarkastellaan viraston tiedekomiteoiden uudelleenjärjestelyä työtaakan hallinnan parantamiseksi.

2.20

Asiakirjassa COM(2023)781 final ehdotetussa direktiivissä on kyse tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa annetun RoHS-direktiivin (8) muuttamisesta. Ehdotus perustuu ”yksi aine, yksi arviointi” -lähestymistapaan, ja sen tarkoituksena on tehdä pieniä muutoksia RoHS-direktiiviin, jotta nykyiset tieteelliset ja tekniset tehtävät voidaan siirtää Euroopan kemikaalivirastolle. Ehdotus kytkeytyy koontiasetukseen, jotta voidaan varmistaa yhdenmukaisuus.

3   Yleiset huomiot

3.1

ETSK suhtautuu myönteisesti komission tavoitteeseen soveltaa ”yksi aine, yksi arviointi” -lähestymistapaa.

3.2

Tavoitteen saavuttaminen edellyttää toimia monilla tasoilla, muun muassa tiivistä koordinointia komission eri pääosastojen välillä sekä jäsenvaltioiden sääntelyaloitteiden koordinoinnin parantamista.

3.3

Asianmukaisesti täytäntöönpantuna kyseinen lähestymistapa hyödyttänee EU:n kansalaisia, teollisuutta ja sääntelyviranomaisia varmistamalla kansanterveyden ja ympäristön paremman suojelun ja edistämällä kilpailua ja innovointia EU:n teollisuudessa.

3.4

Koska kemikaalien maailmanlaajuisen tuotannon odotetaan kasvavan merkittävästi seuraavien kymmenen vuoden aikana, on erittäin tärkeää, että toteutetaan kaikki toimet ”yksi aine, yksi arviointi” -lähestymistavan käyttöönottamiseksi, jotta voidaan parantaa kemikaalien sääntelyjärjestelmän tehokkuutta ja vaikuttavuutta. Jos tässä ei onnistuta, EU ei pysty saavuttamaan saasteettomuutta ja ympäristön myrkyttömyyttä koskevia tavoitteitaan.

3.5

ETSK on tyytyväinen siihen, että yhteinen tietojärjestelmä on tarkoitus suunnitella sellaiseksi, että pääsy salassa pidettäviin tietoihin on tarkastettavissa.

3.6

Ehdotuksessa edellytetään, että alan toimijat ja laboratoriot/testauslaitokset ilmoittavat kemikaalivirastolle erikseen aikomuksestaan teettää tieteellisiä tutkimuksia komissiolle, EU:n virastoille tai asianomaisen jäsenvaltion toimivaltaisille viranomaisille tehdyn hakemuksen tai ilmoituksen taikka toimitetun asiakirja-aineiston tueksi. Tämä on uusi hallinnollinen vaatimus alan toimijoille.

3.7

ETSK toteaa, että lainsäädäntöpaketilla ei pystytä varmistamaan tietojen luotettavuutta eikä sitä, että siinä hyödynnetään kaikkia riippumattomissa tutkimuksissa (esimerkiksi vertaisarvioiduissa akateemisissa tutkimuksissa) esitettyjä arvokkaita näkemyksiä, joilla on merkitystä sääntelyn kannalta.

3.8

Avoimuuden lisääminen ja tietojen julkisen saatavuuden parantaminen auttanevat lisäämään yleisön luottamusta kemikaalien arviointia koskevaan sääntelyprosessiin.

3.9

Tarkastelun kohteena olevat ehdotukset ovat monimutkaisia, ja ne vaikuttavat kokonaisvaltaisesti kemikaaleja koskevaan EU:n sääntelykehykseen.

4   Erityiset huomiot

4.1

Vaikuttaa siltä, että ”yksi aine, yksi arviointi” -lähestymistapaa koskevissa ehdotuksissa pidetään etusijaisena sitä, että ECHA johtaa yleisesti kemikaalien vaarojen ja riskien arviointia. Tämä tarkoittaa, että virasto ottaa hoitaakseen tehtäviä, joita komissio on tähän asti hoitanut väliaikaisten komiteoiden ja ulkopuolisten konsulttien tuella. Koska ECHA:n uudelleenorganisointia koskevaa uutta asetusta ei ole vielä julkaistu, ECHA:n roolia ”yksi aine, yksi arviointi” -menettelyssä ei ole mahdollista arvioida perusteellisesti. Viraston rooli on ratkaisevan tärkeä kyseisen menettelyn toimivuuden kannalta.

4.2

Kemikaalivirasto voi teettää tieteellisiä tutkimuksia omasta aloitteestaan tai komission pyynnöstä, jos tuloksia ei voida saada voimassa olevien säännösten tai EU:n kemikaalilainsäädännön mukaisten menettelyjen avulla. Euroopan elintarvikevirastolla EFSAlla on jo vastaavat valtuudet teettää tieteellisiä tutkimuksia EU:n elintarvikelainsäädännön nojalla, mutta nyt tarkasteltavassa yhteydessä tätä uutta mekanismia voidaan käyttää etenkin tietojen tuottamiseksi kemikaaleista, jotka edellyttävät lisätarkastelua. Epäselväksi jää, velvoitetaanko alan toimijat tekemään yhteistyötä näiden tutkimusten toteuttamisessa vai voivatko ne hakea muutosta ECHA:n pyyntöön.

4.3

”Yksi aine, yksi arviointi” -menettelyn tavoitteena on sujuvoittaa tutkimuksia ja välttää erimielisyyksiä. On kuitenkin väistämätöntä, että teetetyistä tutkimuksista syntyy erimielisyyksiä, ja epäselväksi jää, miten ne on tarkoitus ratkaista.

4.4

Ehdotuksilla tiukennetaan velvoitetta ratkaista tieteellisten lausuntojen eroavuudet. Jos tässä ei onnistuta, asia saatetaan komission käsiteltäväksi. Jos vaarojen tunnistamisessa on eroavuuksia, ne on ratkaistava kemikaaliviraston kehittämän yhdenmukaistetun luokituksen avulla.

4.5

On ratkaisevan tärkeää, että yhteisen data-alustan luottamuksellisuussäännökset määritellään selkeästi, jotta alan toimijat voivat luottaa järjestelmään täysin. Erityisen tärkeää on varmistaa mahdollisimman laaja oikeus tutustua kemikaaleja koskevia tietoja sisältäviin asiakirjoihin. Lisäksi on sovellettava tiukkoja sääntöjä sen varmistamiseksi, etteivät yritykset salaa ratkaisevan tärkeitä kemikaalitietoja.

4.6

Kun komissio julkaisee yhteistä data-alustaa koskevan hallinnointijärjestelmän, sen tulee selventää, miten viranomaiset voivat jakaa ja uudelleenkäyttää kemikaalitietoja.

4.7

Näyttää siltä, että olemassa olevilta virastoilta ei oteta pois tieteellisiä tehtäviä. Onkin vielä epävarmaa, pystyykö ECHA hallinnoimaan järjestelmää siten, että sillä saadaan aikaan mahdollisimman suuret yhteisvaikutukset ja että yhteistyö on mahdollisimman laajaa. Koska uutta asetusta ECHA:n uudistamiseksi ei ole annettu, on vaikea arvioida, pystyykö virasto suoriutumaan kaikista sille osoitetuista uusista tehtävistä.

4.8

Varhaisvaroitus- ja toimintajärjestelmässä on tarve mekanismille, jolla varmistetaan nopeat sääntelytoimet heti, kun kehittymässä olevat riskit havaitaan.

4.9

Tarvitaan mekanismi, jolla edistetään akateemisten tietojen hyödyntämistä varhaisvaroitus- ja toimintajärjestelmässä ja yleensäkin ympäristö- ja terveysarvioinneissa.

4.10

Eriävien tieteellisten lausuntojen yhteensovittamisesta on syytä todeta, että ECHA ei voi riittävällä tavalla käsitellä tiettyjä herkkiä haittavaikutuksia, kuten immunotoksisuutta, aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta annetun asetuksen (9) pohjalta. Niinpä jos virastojen tieteelliset lausunnot poikkeavat toisistaan, olisi sovellettava ennalta varautumisen periaatetta, jotta voidaan varmistaa EU:n kansalaisten, myös haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien ja tulevien sukupolvien, suojelu.

Bryssel 20. maaliskuuta 2024.

Puheenjohtaja

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean

Oliver RÖPKE


(1)   COM(2023) 779 final, 1 artiklan 1 kohta.

(2)   COM(2023) 779 final.

(3)   COM(2023) 783 final.

(4)   COM(2023) 781 final.

(5)   Fitness Check (toimivuustarkastus), Euroopan komissio.

(6)   COM(2020) 667 final.

(7)   COM(2021) 400 final.

(8)   Direktiivi 2011/65/EU.

(9)   Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1272/2008, annettu 16 päivänä joulukuuta 2008 , aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta sekä direktiivien 67/548/ETY ja 1999/45/EY muuttamisesta ja kumoamisesta ja asetuksen (EY) N:o 1907/2006 muuttamisesta ( EUVL L 353, 31.12.2008, p. 1.


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/3381/oj

ISSN 1977-1053 (electronic edition)


Top