EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022PC0569

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Puolan tasavallalle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan a alakohdasta ja 168 artiklasta poikkeavia toimenpiteitä annetun täytäntöönpanopäätöksen 2013/805/EU muuttamisesta

COM/2022/569 final

Bryssel 3.11.2022

COM(2022) 569 final

2022/0353(NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

luvan antamisesta Puolan tasavallalle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan a alakohdasta ja 168 artiklasta poikkeavia toimenpiteitä annetun täytäntöönpanopäätöksen 2013/805/EU muuttamisesta


PERUSTELUT

Yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28. marraskuuta 2006 annetun neuvoston direktiivin 2006/112/EY 1 , jäljempänä ’alv-direktiivi’, 395 artiklan 1 kohdan mukaan neuvosto voi yksimielisesti komission ehdotuksesta antaa jäsenvaltiolle luvan soveltaa kyseisestä direktiivistä poikkeavia erityistoimenpiteitä veronkannon yksinkertaistamiseksi tai tietyntyyppisten veropetosten taikka veron kiertämisen estämiseksi.

Puola pyysi kirjeessään, jonka komissio kirjasi saapuneeksi 18. helmikuuta 2022, alv-direktiivin 26 artiklan 1 kohdan a alakohtaa ja 168 artiklaa koskevan poikkeuksen jatkamista, jotta se voisi i) edelleen rajoittaa tuotantopanoksiin sisältyvän arvonlisäveron vähennysoikeuden 50 prosenttiin ei yksinomaan yrityskäytössä olevien moottoriajoneuvojen oston, yhteisöhankinnan, tuonnin, vuokraamisen ja leasing-vuokrauksen sekä kyseisiin ajoneuvoihin liittyvien kustannusten osalta sekä ii) olla rinnastamatta vastikkeellisiin palveluihin sitä, että verovelvollinen tai tämän työntekijä käyttää edellä mainitun arvonlisäveron vähennysoikeuden rajoituksen piiriin kuuluvia ajoneuvoja silloin, kun kyseessä on muu tarkoitus kuin verovelvollisen harjoittama liiketoiminta.

Komissio on antanut Puolan pyynnön tiedoksi muille jäsenvaltioille 15. maaliskuuta 2022 päivätyllä kirjeellä alv-direktiivin 395 artiklan 2 kohdan mukaisesti. Komissio ilmoitti Puolalle 16. maaliskuuta 2022 päivätyllä kirjeellä saaneensa kaikki hakemuksen arviointia varten tarvittavat tiedot.

1.EHDOTUKSEN TAUSTA

Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Tarkastusten tekeminen sen määrittämiseksi, missä määrin ajoneuvoja käytetään liiketoimintaan ja muihin tarkoituksiin (erityisesti yksityistarkoituksiin, jotka eivät liity liiketoimintaan), aiheuttaisi huomattavia hankaluuksia ja rasitteita sekä veroviranomaisille että verovelvollisille ja voisi johtaa molempien osapuolten kannalta aikaa vieviin ja kalliisiin riitoihin. Käytännössä ajoneuvojen käytön tosiasiallista jakautumista on joskus jopa mahdotonta todentaa. Tämä voi johtaa alv-petoksiin tai petoksen yrityksiin (kuten epäluotettavaan kirjanpitoon) ja näin ollen vähentää verotuloja. Sekä yritys- että yksityiskäytössä olevien ajoneuvojen määrän vuoksi verovilppi voisi olla huomattavaa.

Puolassa yritykset ovat lisäksi pääasiassa pienyrityksiä, joiden liikevaihto on pieni (niin sanottuja mikroyrityksiä). Ne ovat usein yhden henkilön yrityksiä tai työllistävät vain muutamia työntekijöitä. Usein ne ovat myös perheyrityksiä. Tällaisissa pienyrityksissä ei usein ole selkeää eroa yrityksen omaisuuden ja liiketoimintaa harjoittavien henkilöiden yksityisomaisuuden välillä. Moottoriajoneuvojen yksityiskäytön ja yrityskäytön erottaminen toisistaan on tällöin erittäin vaikeaa ja aiheuttaisi suhteettoman suuria kustannuksia, jotka johtuisivat muun muassa tarpeesta huolehtia yksityiskohtaisesta dokumentaatiosta.

Pyydettyjen erityistoimenpiteiden soveltaminen vähentää yrittäjien hallinnollisia rasitteita ja kustannuksia. Verovelvollisten ei tarvitse täyttää useita raskaita dokumentointi- ja raportointivelvoitteita (esim. kirjata ja ilmoittaa verohallinnolle yksityiskohtaista luetteloa liiketoiminnan harjoittamisen yhteydessä ajetuista kilometreistä). Nämä velvoitteet voisivat toisinaan aiheuttaa kohtuuttoman hallinnollisen rasitteen.

Yritykset kannattavat yleisesti pyydettyyn poikkeukseen perustuvia vähennyssääntöjä. Täytäntöönpanopäätöksen 2013/805/EU nojalla hyväksyttyjä toimenpiteitä pidetään onnistuneena kompromissina hyväksyttyjen sääntöjen ja ajoneuvojen tosiasiallisen käytön liiketoiminnassa osoittavan kalliin, aikaa vievän ja tehottoman kirjanpidon välillä. Verovelvolliset soveltavat yksinkertaistettuja sääntöjä lähes 90 prosenttiin käyttämistään ajoneuvoista, mikä on osoitus siitä, että nämä poikkeuksena yleisiin sääntöihin tehdyt yksinkertaistukset hyväksytään.

Näistä syistä Puolan tasavalta on soveltanut poikkeusta alv-direktiivin 26 artiklan 1 kohdan a alakohdasta ja 168 artiklasta 1. huhtikuuta 2014 alkaen. Edellä mainittujen erityistoimenpiteiden voimassaoloa jatkettiin 31. joulukuuta 2019 asti neuvoston täytäntöönpanopäätöksellä (EU) 2016/1837 2 ja myöhemmin 31. joulukuuta 2022 asti neuvoston täytäntöönpanopäätöksellä (EU) 2019/1594 3 .

Koska erityistoimenpiteellä on myönteinen vaikutus sekä veronmaksajien että veroviranomaisten hallinnolliseen taakkaan, ehdotetaan, että nykyisen poikkeustoimenpiteen voimassaoloa jatketaan. Luvan olisi oltava voimassa jälleen rajoitetun ajan eli 31. joulukuuta 2025 asti, jotta poikkeustoimenpiteen tarpeellisuutta ja vaikuttavuutta sekä sen perustana olevaa yrityskäytön ja muun kuin yrityskäytön välistä suhdetta voidaan tarkastella uudelleen. Mahdolliseen voimassaolon jatkamista koskevaan pyyntöön olisi liitettävä kertomus, joka sisältää uudelleenarvioinnin sovellettavasta prosenttiosuudesta, ja se olisi toimitettava komissiolle viimeistään 31. maaliskuuta 2025.

Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

Muille jäsenvaltioille on myönnetty vastaavia vähennysoikeutta koskevia poikkeuksia 4 .

Alv-direktiivin 176 artiklassa säädetään, että neuvosto päättää, mitkä kustannukset eivät oikeuta arvonlisäveron vähentämiseen. Siihen asti se antaa jäsenvaltioille luvan pitää voimassa poikkeuksia, jotka olivat voimassa kansallisen lainsäädännön nojalla 1. tammikuuta 1979. Tältä pohjalta on jäänyt voimaan useita säännöksiä, joilla rajoitetaan yritysten moottoriajoneuvoihin liittyvää arvonlisäveron vähennysoikeutta.

Aiemmat aloitteet sääntöjen vahvistamiseksi siitä, mihin kustannusluokkiin vähennysoikeuden rajoittamista voidaan soveltaa, ovat epäonnistuneet 5 . Kunnes nämä säännöt on yhdenmukaistettu EU:n tasolla, nykyisen kaltaisia poikkeuksia pidetään asianmukaisina.

Ehdotetut toimenpiteet ovat näin ollen yhdenmukaisia alv-direktiivin säännösten kanssa.

Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

Tämä toimenpide on 15. heinäkuuta 2020 annetun komission tiedonannon ”Oikeudenmukaista ja yksinkertaista verotusta koskeva toimintasuunnitelma elpymisstrategian tueksi” 6 mukainen. Tiedonannossa korostetaan tarvetta tukea nuoria ja innovatiivisia yrityksiä, joilla on enemmän vaikeuksia hallinnollisten velvoitteiden monimutkaisuuden kanssa kuin suurilla monikansallisilla yrityksillä, samalla kun säännösten noudattamisesta aiheutuu yleensä suhteessa huomattavasti enemmän kustannuksia pienille kuin suurille yrityksille. Se on myös linjassa komission vuoden 2017 työohjelman 7 kanssa, jossa korostetaan tarvetta yksinkertaistaa pieniä yrityksiä koskevia alv-sääntöjä. 

2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

Oikeusperusta

Alv-direktiivin 395 artikla.

Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

Kun otetaan huomioon ehdotuksen perustana oleva alv-direktiivin säännös, ehdotus kuuluu Euroopan unionin yksinomaiseen toimivaltaan. Sen vuoksi toissijaisuusperiaatetta ei sovelleta.

Suhteellisuusperiaate

Päätös koskee jäsenvaltiolle sen omasta pyynnöstä annettavaa lupaa, eikä siihen liity velvollisuuksia.

Koska poikkeuksen soveltamisala on rajallinen, erityistoimenpide on oikeassa suhteessa tavoitteeseen nähden eli siihen, että tarkoituksena on yksinkertaistaa veronkantoa ja estää tietyntyyppistä verovilppiä tai veronkiertoa. Erityisesti koska yritykset voivat ilmoittaa verovelvollisuutensa liian alhaiseksi ja koska ajokilometrien tarkastaminen on vaivalloista veroviranomaisille, mainittu 50 prosentin rajoitus yksinkertaistaisi arvonlisäveron kantamista ja estäisi muun muassa epäasianmukaisen kirjanpidon avulla tapahtuvaa verovilppiä.

Toimintatavan valinta

Ehdotettu toimintatapa on neuvoston täytäntöönpanopäätös.

Alv-direktiivin 395 artiklan mukaan yhteisistä alv-säännöistä voidaan poiketa vain, jos neuvosto antaa siihen luvan yksimielisellä päätöksellä, jonka se tekee komission ehdotuksesta. Neuvoston täytäntöönpanopäätös on parhaiten soveltuva toimintatapa, koska se voidaan osoittaa yksittäiselle jäsenvaltiolle.

3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

Jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset

Puolan tasavalta liitti kertomuksen edellä mainitun erityistoimenpiteen jatkamista koskevaan pyyntöönsä. Kertomukseen sisältyi neuvoston täytäntöönpanopäätöksen 2013/805/EU 8 , sellaisena kuin se on muutettuna neuvoston täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2019/1594 9 1 artiklalla, 3 artiklan toisen kohdan mukainen uudelleenarviointi nykyisestä arvonlisäveron vähennysoikeuden rajoituksesta.

Edellä mainittua kertomusta varten laaditussa arvonlisäveron vähennysoikeuden rajoituksen uudelleenarvioinnissa todettiin erityisesti seuraavaa:

·erityistoimenpide on osaltaan yksinkertaistanut arvonlisäveron kantamista ja estänyt alv:hen liittyvää verovilppiä poistamalla verovelvollisilta vaikeudet määrittää, mikä osuus ajoneuvon käytöstä on yrityskäyttöä ja mikä muuta kuin yrityskäyttöä (lähinnä yritysajoneuvojen yksityiskäyttöä), joka edesauttaa myyntiin sisältyvän arvonlisäveron kiertämistä ja siihen liittyvää verovilppiä;

·erityistoimenpide on osaltaan yksinkertaistanut verovelvoitteita ja vähentänyt verovelvollisten (erityisesti pk-yritysten) ja verohallinnon hallinnollista rasitusta vähentämällä huomattavasti vaikeuksia, joita liittyy tuotantopanoksiin sisältyvän arvonlisäveron vähennysten oikeellisuuden tarkastamiseen, josta taas seuraa usein (molempien osapuolten osalta) kalliita ja aikaa vieviä hallinto- ja oikeusriitoja;

·tuotantopanoksiin sisältyvän arvonlisäveron vähennysoikeutta koskeva 50 prosentin rajoitus on asianmukainen, koska se vastaa yleisesti ottaen yksittäisen verovelvollisen keskimääräistä ajoneuvon yksityiskäyttöä (alhaisemman tai korkeamman suhdeluvun käyttö johtaisi liiallisiin eroihin ajoneuvon oletetun ja tosiasiallisen yritys- ja yksityiskäytön välillä);

·toimenpide on neutraaliuden periaatteen mukainen, eikä sillä rajoiteta oikeutta vähentää täysimääräisesti henkilöautoihin liittyviin kuluihin sisältyvää arvonlisäveroa edellyttäen, että verovelvollinen täyttää tietyt kirjanpitovaatimukset ja pystyy sitä kautta osoittamaan, että ajoneuvoa käytetään ainoastaan liiketoimintaan.

Sidosryhmien kuuleminen

Sidosryhmien kuulemista ei järjestetty. Tämä ehdotus perustuu Puolan esittämään pyyntöön ja koskee ainoastaan kyseistä jäsenvaltiota.

Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö

Ulkopuolisten asiantuntijoiden käyttö ei ollut tarpeen.

Vaikutustenarviointi

Ehdotuksen tavoitteena on yksinkertaistaa arvonlisäveron kantamista ja estää arvonlisäveroon liittyvä vilppi. Sen vaikutus voi näin ollen olla myönteinen niin yritysten kuin viranomaisten kannalta. Puola on todennut erityistoimenpiteen asianmukaisimmaksi ratkaisuksi, ja se on verrattavissa muille jäsenvaltioille myönnettyihin aiempiin ja nykyisiin poikkeuksiin.

Perusoikeudet

Ehdotuksella ei ole vaikutuksia perusoikeuksien suojeluun.

4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Ehdotuksella ei ole kielteistä vaikutusta EU:n talousarvioon.

5.LISÄTIEDOT

Toteuttamissuunnitelmat, seuranta, arviointi ja raportointijärjestelyt

Ehdotus sisältää raukeamislausekkeen, jonka mukaisesti poikkeuksen voimassaolo päättyy 31. joulukuuta 2025.

Jos Puola harkitsee erityistoimenpiteen voimassaolon jatkamista edelleen vuoden 2025 jälkeen, sen olisi toimitettava komissiolle tätä koskeva pyyntö ja kertomus, joka sisältää uudelleenarvioinnin prosenttimääräisestä rajoituksesta, viimeistään 31. maaliskuuta 2025.

2022/0353 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

luvan antamisesta Puolan tasavallalle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan a alakohdasta ja 168 artiklasta poikkeavia toimenpiteitä annetun täytäntöönpanopäätöksen 2013/805/EU muuttamisesta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annetun neuvoston direktiivin 2006/112/EY 10 ja erityisesti sen 395 artiklan 1 kohdan,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)Direktiivin 2006/112/EY 168 artiklassa vahvistetaan verovelvollisen oikeus vähentää verollisia liiketoimiaan varten vastaanottamiensa tavaroiden luovutuksista ja palvelujen suorituksista maksettu arvonlisävero. Mainitun direktiivin 26 artiklan 1 kohdan a alakohdassa säädetään, että kun liikeomaisuutta otetaan verovelvollisen tai tämän henkilöstön yksityiseen käyttöön tai yleisesti ottaen muuhun kuin yrityksen varsinaisiin tarkoituksiin kuuluvaan käyttöön, tätä on pidettävä vastikkeellisena palveluna, joka on näin ollen arvonlisäveron alaista.

(2)Neuvoston täytäntöönpanopäätöksellä 2013/805/EU 11 Puolalle annettiin 31 päivään joulukuuta 2022 asti lupa rajoittaa 50 prosenttiin sellaisen arvonlisäveron vähennysoikeus, joka sisältyy tiettyjen moottorikäyttöisten maantieajoneuvojen ostoon, yhteisöhankintaan, tuontiin, vuokraamiseen tai leasing-vuokraukseen sekä kyseisiin ajoneuvoihin liittyviin kustannuksiin silloin, kun kyseiset ajoneuvot eivät ole pelkästään yrityskäytössä, sekä vapauttaa verovelvolliset velvoitteesta suorittaa arvonlisävero rajoituksen soveltamisalaan kuuluvien ajoneuvojen muusta kuin yrityskäytöstä, jäljempänä ’erityistoimenpiteet’.

(3)Neuvoston täytäntöönpanopäätöksen 2013/805/EU (sellaisena kuin se on muutettuna) voimassaolo päättyy 31 päivänä joulukuuta 2022. Puola pyysi kirjeessään, jonka komissio kirjasi saapuneeksi 18 päivänä helmikuuta 2022, lupaa jatkaa direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan a alakohdasta ja 168 artiklasta poikkeavien erityistoimenpiteiden soveltamista 31 päivään joulukuuta 2025 asti voidakseen rajoittaa arvonlisäveron vähennysoikeutta sellaisten kustannusten osalta, jotka liittyvät tiettyihin moottorikäyttöisiin maantieajoneuvoihin, jotka eivät ole yksinomaan yrityskäytössä, ja vapauttaa verovelvolliset velvollisuudesta kohdella tällaisten ajoneuvojen muuta kuin yrityskäyttöä vastikkeellisena palveluna, jäljempänä ’pyyntö’.

(4)Komissio antoi Puolan pyynnön tiedoksi muille jäsenvaltioille 15 päivänä maaliskuuta 2022 päivätyllä kirjeellä direktiivin 2006/112/EY 395 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti. Se ilmoitti Puolalle 16 päivänä maaliskuuta 2022 päivätyllä kirjeellä saaneensa kaikki pyynnön arviointiin tarvitsemansa tiedot.

(5)Puola toimitti komissiolle pyynnön yhteydessä täytäntöönpanopäätöksen 2013/805/EU 3 artiklan toisen kohdan mukaisesti erityistoimenpiteiden soveltamista koskevan kertomuksen, johon sisältyy arvonlisäveron vähennysoikeuteen sovellettavan prosenttimääräisen rajoituksen uudelleenarviointi. Toimittamiensa tietojen perusteella Puola katsoo, että 50 prosentin suuruinen rajoitus on edelleen perusteltu. Lisäksi se katsoo, että poikkeus direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan a alakohdan vaatimuksesta on edelleen tarpeen kaksinkertaisen verotuksen välttämiseksi. Näitä erityistoimenpiteitä perustellaan tarpeella yksinkertaistaa arvonlisäveron kantamista ja estää epäasianmukaiseen kirjanpitoon ja valheellisiin veroilmoituksiin perustuva verovilppi.

(6)Erityistoimenpiteiden soveltamisen jatkamisella 31 päivästä joulukuuta 2022 eteenpäin on vain vähäinen vaikutus Puolassa lopullisessa kulutusvaiheessa kerättyjen verotulojen kokonaismäärään, eivätkä ne vaikuta kielteisesti arvonlisäverosta kertyviin unionin omiin varoihin.

(7)Sen vuoksi on aiheellista jatkaa täytäntöönpanopäätöksellä 2013/805/EU vahvistetun luvan voimassaoloa. Luvan voimassaoloa olisi jatkettava määräaikaisesti, jotta sen vaikuttavuutta ja arvonlisäveron vähennysoikeuteen sovellettavaa asianmukaista prosenttimääräistä rajoitusta voidaan arvioida.

(8)Siltä varalta, että Puola katsoo erityistoimenpiteiden olevan tarpeen täytäntöönpanopäätöksen 2013/805/EU voimassaolon päättymisajankohdan jälkeen, ja jotta voidaan varmistaa mainitussa täytäntöönpanopäätöksessä säädetyn luvan voimassaolon jatkamista koskevien pyyntöjen oikea-aikainen tarkastelu, on tarpeen vahvistaa tällaista pyyntöä koskevat vaatimukset.

(9)Sen vuoksi täytäntöönpanopäätöstä 2013/805/EU olisi muutettava,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Korvataan täytäntöönpanopäätöksen 2013/805/EU 3 artikla seuraavasti:

”3 artikla

Tämän päätöksen voimassaolo päättyy 31 päivänä joulukuuta 2025.

Tässä päätöksessä annetun luvan voimassaolon jatkamista koskeva pyyntö on toimitettava komissiolle viimeistään 31 päivänä maaliskuuta 2025. Tällaiseen pyyntöön on liitettävä kertomus, joka sisältää uudelleenarvioinnin siitä prosenttimääräisestä rajoituksesta, jota tämän päätöksen perusteella sovelletaan arvonlisäveron vähennysoikeuteen.”

2 artikla

Tämä päätös on osoitettu Puolan tasavallalle.

Tehty Brysselissä

   Neuvoston puolesta

   Puheenjohtaja

(1)    EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1.
(2)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2016/1837, annettu 11 päivänä lokakuuta 2016, luvan antamisesta Puolalle jatkaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan a alakohdasta sekä 168 artiklasta poikkeavien toimenpiteiden soveltamista (EUVL L 280, 18.10.2016, s. 28).
(3)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2019/1594, annettu 24 päivänä syyskuuta 2019, luvan antamisesta Puolan tasavallalle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan a alakohdasta ja 168 artiklasta poikkeavia toimenpiteitä annetun täytäntöönpanopäätöksen 2013/805/EU muuttamisesta (EUVL L 248, 27.9.2019, s. 71–72).
(4)    Esimerkiksi: neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2021/1997, annettu 15 päivänä marraskuuta 2021, luvan antamisesta Kroatialle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan a alakohdasta sekä 168 artiklasta poikkeava erityistoimenpide annetun täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2018/1994 muuttamisesta (EUVL L 408, 17.11.2021, s. 1–2); neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2018/1493, annettu 2 päivänä lokakuuta 2018, Unkarille annettavasta luvasta ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan a alakohdasta sekä 168 ja 168 a artiklasta poikkeava erityistoimenpide (EUVL L 252, 8.10.2018, s. 44–46); neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2017/1854, annettu 10 päivänä lokakuuta 2017, Viron tasavallalle annettavasta luvasta ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan a alakohdasta sekä 168 ja 168 a artiklasta poikkeava toimenpide annetun täytäntöönpanopäätöksen 2014/797/EU muuttamisesta (EUVL L 265, 14.10.2017, s. 17–18).
(5)    KOM(2004) 728 lopullinen – ehdotus neuvoston direktiiviksi direktiivin 77/388/ETY muuttamisesta arvonlisäverovelvoitteiden yksinkertaistamiseksi (EUVL C 24, 29.1.2005, s. 10), joka peruttiin 21. toukokuuta 2014 (EUVL C 153, 21.5.2014, s. 3).
(6)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle – Oikeudenmukaista ja yksinkertaista verotusta koskeva toimintasuunnitelma elpymisstrategian tueksi (COM(2020) 312 final).
(7)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Komission työohjelma 2017 (COM(2016) 710 final).
(8)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös 2013/805/EU, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, luvan antamisesta Puolan tasavallalle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan a alakohdasta ja 168 artiklasta poikkeavia toimenpiteitä (EUVL L 353, 28.12.2013, s. 5, sellaisena kuin se on muutettuna).
(9)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2019/1594, annettu 24 päivänä syyskuuta 2019, luvan antamisesta Puolan tasavallalle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan a alakohdasta ja 168 artiklasta poikkeavia toimenpiteitä annetun täytäntöönpanopäätöksen 2013/805/EU muuttamisesta (EUVL L 248, 27.9.2019, s. 71).
(10)    EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1.
(11)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös 2013/805/EU, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, luvan antamisesta Puolan tasavallalle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan a alakohdasta ja 168 artiklasta poikkeavia toimenpiteitä (EUVL L 353, 28.12.2013, s. 51).
Top