EUR-Lex Hozzáférés az európai uniós joghoz

Vissza az EUR-Lex kezdőlapjára

Ez a dokumentum az EUR-Lex webhelyről származik.

Dokumentum 52022PC0309

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Moldovan tasavallan välisen maanteiden tavaraliikennettä koskevan sopimuksen tekemisestä Euroopan unionin puolesta

COM/2022/309 final

Bryssel 17.6.2022

COM(2022) 309 final

2022/0201(NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

Euroopan unionin ja Moldovan tasavallan välisen maanteiden tavaraliikennettä koskevan sopimuksen tekemisestä Euroopan unionin puolesta


PERUSTELUT

1.EHDOTUKSEN TAUSTA

Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Komissio esitti 16. kesäkuuta 2022 ehdotuksen neuvoston päätökseksi luvan antamisesta Euroopan unionin ja Moldovan välisen maanteiden tavaraliikennettä koskevan sopimuksen allekirjoittamiseen Euroopan unionin puolesta.

Tämän ehdotuksen tarkoituksena on hyväksyä sopimuksen tekeminen Euroopan unionin puolesta.

Venäjän Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan seurauksena rahdin kuljettamisesta Moldovan tasavallasta on tullut hyvin vaikeaa. Moldovalaisten liikenteenharjoittajien on etsittävä vaihtoehtoisia reittejä välttääkseen kauttakulun Ukrainan alueella, joka on tähän asti ollut ainoa tapa päästä kolmansien maiden markkinoille Itä-Ukrainassa. Mahdottomuus kulkuun Ukrainan kautta vaarantaa moldovalaisten liikenteenharjoittajien tavaroiden (erityisesti maataloustuotteiden) pitkäaikaisten kuljetussopimusten täyttämistä niiden itäisten kauppakumppaneidensa kanssa. Tämän lisäksi liikenteenharjoittajat saattavat nyt joutua etsimään muita liikekumppaneita ja voivat siksi lisätä kahdenvälisiä kuljetuksiaan Euroopan unionin jäsenvaltioiden kanssa.

Euroopan unionin ja Moldovan tasavallan välistä maanteiden tavaraliikennettä säätelee tällä hetkellä kaksi keskeistä mekanismia: EU:n jäsenvaltioiden ja Moldovan tasavallan kahdenväliset kuljetussopimukset sekä kansainvälisessä liikennefoorumissa monenvälisen CEMT-kiintiöjärjestelmän puitteissa myönnettävät luvat. Molemmissa mekanismeissa määrätään kummankin osapuolen liikenteenharjoittajiin sovellettavista kauttakulkua ja kahdenvälistä kauppaa koskevista kiintiöistä.

Moldovalaisten liikenteenharjoittajien olisi sen vuoksi lisättävä kauttakulkua ja kahdenvälisiä maantiekuljetuksia Euroopan unionin kanssa. Näin tuettaisiin myös Moldovan yhteiskuntaa ja taloutta, johon Venäjän hyökkäyssota on vaikuttanut merkittävästi ja johon on alustavasti otettu vastaan yli 350 000 Ukrainasta tulevaa pakolaista, jotka jatkavat matkaa muihin maihin. Maantiekuljetusten lisääntyminen normaaliin aikaan verrattuna ylittäisi kuitenkin hyvin todennäköisesti jäsenvaltioiden ja Moldovan tasavallan kahdenvälisissä sopimuksissa vahvistetut ja kansainvälisen liikennefoorumin CEMT-kiintiöissä annettavat määrät.

Tällä Euroopan unionin ja Moldovan tasavallan välisellä maanteiden tavaraliikennettä koskevalla sopimuksella on siksi tarkoitus korvata jäsenvaltioiden ja Moldovan väliset voimassa olevat kahdenväliset liikennesopimukset ja antaa helpotusta liikenteenharjoittajille vaihtoehtoisten maantiereittien käyttöön vapauttamalla kahdenväliset kuljetukset ja kauttakulku osapuolten välillä.

Sen vuoksi on aiheellista tehdä sopimus maanteiden tavaraliikenteen vapauttamisesta Euroopan unionin ja Moldovan tasavallan välillä kahdenvälisten kuljetusten ja kauttakulun osalta. Tämän sopimuksen olisi oltava ajallisesti rajoitettu, mutta se olisi voitava uusia.

Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

Tämä sopimus on yhdenmukainen EU:n Moldovan tasavaltaa koskevan nykyisen ulkosuhdepolitiikan kanssa. Moldovan tasavallan hallitus on pyytänyt sopimusta kiireellisenä toimenpiteenä.

Moldovan tasavallan kanssa tehtävä maanteiden tavaraliikennettä koskeva sopimus olisi myös assosiaatiosopimuksen 1 mukainen, sillä sen 82 artiklassa kehotetaan yhteistyöhön, jolla parannetaan tavaroiden liikkumista ja lisätään liikennevirtojen sujuvuutta Moldovan tasavallan, EU:n ja alueen kolmansien maiden välillä poistamalla hallinnollisia, teknisiä ja muita esteitä.

2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

Oikeusperusta

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 91 artikla yhdessä sen 218 artiklan 6 kohdan b alakohdan kanssa.

Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

Ei sovelleta

Suhteellisuusperiaate

Sopimus on tehokkain väline EU:n ja Moldovan tasavallan välisten maantiekuljetussuhteiden parantamiseen, koska sillä poistetaan kiintiöiden ja lupien tarve jäsenvaltioiden ja Moldovan tasavallan kahdenvälisissä sopimuksissa.

Sopimus ei aiheuta nykytilanteeseen verrattuna uusia hallinnollisia tai taloudellisia rasitteita jäsenvaltioiden viranomaisille tai toimialalle. Se päinvastoin keventää sekä toimialan että jäsenvaltioiden hallinnollista taakkaa. Erityisesti sillä poistetaan EU:n tavaraliikenteen harjoittajilta tarve liikennelupiin mainittuja kuljetusoikeuksia (kauttakulku- ja kahdenvälisiä oikeuksia) varten, mikä vähentää niin EU:n kuljetusalan kuin jäsenvaltioiden viranomaisten taakkaa tällaisten lupien myöntämiseen ja antamiseen liittyvien hallinnollisten muodollisuuksien osalta.

Toimintatavan valinta

Kansainvälinen sopimus

3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

Jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset

Ei sovelleta

Sidosryhmien kuuleminen

Ei sovelleta

Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö

Ei sovelleta

Vaikutustenarviointi

Ei sovelleta

Sääntelyn toimivuus ja yksinkertaistaminen

Ei sovelleta

Perusoikeudet

Ei sovelleta

4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Ehdotuksella ei ole vaikutuksia unionin talousarvioon.

5.LISÄTIEDOT

Toteuttamissuunnitelmat, seuranta, arviointi ja raportointijärjestelyt

Sopimukseen sisältyy 5 ja 6 artiklassa säädettävä uudelleentarkastelumekanismi sen uusimisen tarpeellisuuden ja keston arvioimiseksi. Tätä varten 5 artiklan 2 kohdassa ja 6 artiklan 2 kohdassa määrätään, että sekakomitea kutsutaan koolle viimeistään kolme kuukautta ennen sopimuksen voimassaolon päättymistä.

Selittävät asiakirjat (direktiivien osalta)

Ei sovelleta

Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset

Ehdotuksen 1 artiklassa hyväksytään sopimus unionin puolesta.

Sen 2 artiklassa määrätään, että komissio tekee ilmoituksen, jolla ilmaistaan Euroopan unionin suostumus tulla sopimuksen sitomaksi.

Sen 3 artiklassa säädetään ehdotetun neuvoston päätöksen voimaantulosta.

2022/0201 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

Euroopan unionin ja Moldovan tasavallan välisen maanteiden tavaraliikennettä koskevan sopimuksen tekemisestä Euroopan unionin puolesta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 91 artiklan yhdessä sen 218 artiklan 6 kohdan a alakohdan kanssa,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

ottaa huomioon Euroopan parlamentin hyväksynnän,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)Euroopan unionin ja Moldovan tasavallan välinen maanteiden tavaraliikennettä koskeva sopimus, jäljempänä ’sopimus’, allekirjoitettiin XX neuvoston päätöksen XXXX/XX mukaisesti sillä varauksella, että sopimuksen tekeminen saatetaan päätökseen myöhemmin.

(2)Kun otetaan huomioon Venäjän Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan aiheuttamat merkittävät häiriöt liikennealalla Moldovan tasavallassa, on tarpeen, että moldovalaiset liikenteenharjoittajat löytävät vaihtoehtoisia maantiereittejä kulkuun Euroopan unionin kautta ja saavat tavaroilleen uusia vientimarkkinoita.

(3)Koska Euroopan liikenneministerikonferenssin (CEMT) monenvälisessä kiintiöjärjestelmässä kansainvälisen liikennefoorumin puitteissa annetut luvat ja Moldovan tasavallan kanssa tehdyt voimassa olevat kahdenväliset sopimukset eivät salli tarvittavaa joustoa, jotta moldovalaiset maanteiden tavaraliikenteen harjoittajat voisivat lisätä ja suunnitella toimintaansa Euroopan unionin kautta ja sen kanssa, on ratkaisevan tärkeää vapauttaa maanteiden tavaraliikenne kahdenvälisten kuljetusten ja kauttakulun osalta.

(4)Sopimus olisi hyväksyttävä Euroopan unionin puolesta,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Hyväksytään unionin puolesta Euroopan unionin ja Moldovan tasavallan välinen maanteiden tavaraliikennettä koskeva sopimus.

Sopimuksen teksti on liitetty tähän päätökseen.

2 artikla

Komissio antaa Euroopan unionin puolesta sopimuksen 12 artiklassa tarkoitetun ilmoituksen, jolla Euroopan unioni sitoutuu noudattamaan sopimusta.

3 artikla

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

Tehty Brysselissä

   Neuvoston puolesta

   Puheenjohtaja

(1)

   Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Moldovan tasavallan välinen assosiaatiosopimus, allekirjoitettu 27 päivänä kesäkuuta 2014 (EUVL L 260 30.10.2014, s. 4).

Az oldal tetejére

Bryssel 17.6.2022

COM(2022) 309 final

LIITE

asiakirjaan

Neuvoston päätös

Euroopan unionin ja Moldovan tasavallan välisen maanteiden tavaraliikennettä koskevan sopimuksen tekemisestä Euroopan unionin puolesta




LIITE

EUROOPAN UNIONIN JA MOLDOVAN VÄLINEN
MAANTEIDEN TAVARALIIKENNETTÄ KOSKEVA SOPIMUS

 

EUROOPAN UNIONI, jäljempänä myös ’unioni’,

ja EUROOPAN UNIONI, jäljempänä myös ’unioni’,

sekä

MOLDOVAN TASAVALTA,

jäljempänä erikseen ’osapuoli’ ja yhdessä ’osapuolet’, jotka

1.OVAT TIETOISIA merkittävistä häiriöistä, joita liikennealalla Moldovan tasavallassa on Venäjän Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan seurauksena;

2.TUNNUSTAVAT, että Moldovan viennin kannalta olennaiset Ukrainan kautta kulkevat kuljetusreitit eivät ole käytettävissä ja että toimitusketjuja ja elintarviketurvaa on kiireellisesti suojeltava käyttämällä vaihtoehtoisia reittejä Moldovan tasavallasta Euroopan unionin alueen kautta;

3.HALUAVAT tukea Moldovan yhteiskuntaa ja taloutta sallimalla unionin ja moldovalaisten maanteiden tavaraliikenteen harjoittajien harjoittaa tarvittaessa tavaraliikennettä Moldovan alueelle ja sen kautta sekä antamalla Moldovan tasavallalle mahdollisuus mukauttaa edelleen talous- ja kuljetusmallejaan reaktiona Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksiin kansainvälisillä markkinoilla;

4.PANEVAT MERKILLE, että nykyinen järjestelmä, joka perustuu rajalliseen määrään jäsenvaltioiden lupia, ei anna moldovalaisille maanteiden tavaraliikenteen harjoittajille tarvittavaa joustavuutta lisätä toimintaansa unionin kautta ja sen kanssa;

5.OVAT VAKAASTI PÄÄTTÄNEET tulevaisuutta varten varmistaa, että osapuolten alueelle sijoittautuneiden maantieliikenteen harjoittajien edellytykset osapuolten välisen maanteiden tavaraliikenteen markkinoille pääsyyn eivät missään tapauksessa tule olemaan rajoittavampia kuin nykytilanteessa;

6.OVAT VAKAASTI PÄÄTTÄNEET auttaa Moldovan taloutta vapauttamalla unionin ja Moldovan tasavallan väliset kauttakuljetukset ja kahdenväliset kansainväliset kuljetukset, jotta tarvittavat tavarakuljetukset mahdollistetaan ja molemmille osapuolille annetaan samat vastavuoroiset oikeudet kauttakulkuun ja kahdenvälisiin kansainvälisiin kuljetuksiin näiden alueiden välillä;

7.TOTEAVAT, että Moldovan tasavalta sitoutuu Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Moldovan tasavallan välisen assosiaatiosopimuksen, jäljempänä ’assosiaatiosopimus’, liitteessä X lähentämään asteittain tieliikennelainsäädäntöään mainitussa liitteessä lueteltuun unionin lainsäädäntöön ja kansainvälisiin oikeusvälineisiin;

8.HALUAVAT soveltaa tämän sopimuksen määräyksiin assosiaatiosopimuksen riitojenratkaisua koskevaa lukua;

9.TUNNUSTAVAT, että ei voida ennakoida niiden vaikutusten kestoa, joita Venäjän hyökkäyssodasta aiheutuu Ukrainan liikennealalle ja infrastruktuurille ja samalla myös moldovalaisille liikenteenharjoittajille, minkä vuoksi osapuolet neuvottelevat sekakomiteassa viimeistään kolme kuukautta ennen sopimuksen voimassaolon päättymistä sopimuksen uusimistarpeen arvioimiseksi;

10.TOTEAVAT, että kansainvälisessä maantieliikenteessä toimivien ajoneuvojen miehistöjen työstä tehdyllä eurooppalaisella sopimuksella (AETR) varmistetaan, että tämän sopimuksen mukaista kuljetustoimintaa harjoitetaan kuljettajien työoloja ja reilua kilpailua kunnioittaen ja liikenneturvallisuutta vaarantamatta;

OVAT SOPINEET SEURAAVAA:

1 artikla

Tavoitteet

1.Tämän sopimuksen tarkoituksena on helpottaa tilapäisesti maanteiden tavaraliikennettä Euroopan unionin ja Moldovan tasavallan välillä ja niiden kautta myöntämällä osapuolten välisiä tavaroiden kauttakulku- ja kuljetusoikeuksia jommankumman osapuolen alueelle sijoittautuneille liikenteenharjoittajille Venäjän Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan seurausten ja sen Moldovan tasavallan tieliikennealalle aiheuttamien merkittävien häiriöiden johdosta.

2.Tämän sopimuksen ei pidä tulkita rajoittavan tai muulla tavoin mitätöivän kansainvälisen maantieliikenteen markkinoille pääsyn edellytyksiä osapuolten välillä tämän sopimuksen voimaantulopäivää edeltäneeseen päivään verrattuna.

2 artikla

Soveltamisala

Tätä sopimusta sovelletaan osapuolten väliseen toisen lukuun harjoitettavaan kauttakuljetukseen ja kansainväliseen maanteiden tavaraliikenteeseen, sanotun kuitenkaan rajoittamatta kansainvälisen liikennefoorumin monenvälisessä kiintiöjärjestelmässä vahvistettujen sääntöjen soveltamista. Maanteiden tavaraliikenne Euroopan unionin jäsenvaltiossa tai Euroopan unionin jäsenvaltioiden välillä ei kuulu tämän sopimuksen soveltamisalaan. Kolmansien maiden välisen tavaraliikenteen kauttakulku toisen osapuolen alueen kautta ei kuulu tämän sopimuksen soveltamisalaan.

3 artikla

Määritelmät

Tässä sopimuksessa tarkoitetaan:

1)’sijoittautumisosapuolella’ osapuolta, johon maanteiden tavaraliikenteen harjoittaja on sijoittautunut;

2)’maanteiden tavaraliikenteen harjoittajalla’ luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka harjoittaa rahtiliikennettä kaupallisessa tarkoituksessa ja joka on sijoittautunut osapuoleen kyseisen osapuolen lainsäädännön mukaisesti ja jolle sama osapuoli on antanut luvan harjoittaa toisen lukuun kansainvälistä tavaraliikennettä joko moottoriajoneuvoilla tai ajoneuvoyhdistelmillä;

3)’ajoneuvolla’ yksinomaan tavaroiden kuljetukseen käytettävää moottoriajoneuvoa, joka on rekisteröity jommassakummassa osapuolessa, tai ajoneuvoyhdistelmää, josta ainakin moottoriajoneuvo on rekisteröity jommassakummassa osapuolessa;

4)’kauttakululla’ ajoneuvojen liikkumista osapuolen alueella ilman, että toiseen osapuoleen sijoittautunut maanteiden tavaraliikenteen harjoittaja lastaa tai purkaa tavaroita;

5)’kahdenvälisellä kansainvälisellä kuljetuksella’ ajoneuvolla tapahtuvaa kuormattua matkaa sijoittautumisosapuolen alueelta toisen osapuolen alueelle ja päinvastoin, riippumatta siitä, tapahtuuko kuljetus kolmannen maan alueen kautta.

4 artikla

Pääsy maantieliikennepalvelujen markkinoille

Maanteiden tavaraliikenteen harjoittajilla on oikeus harjoittaa seuraavanlaista maanteiden tavaraliikennettä:

a)kuormattuna tehtävät kuljetukset ajoneuvolla, jonka lähtö- ja saapumispaikka on kahden eri osapuolen alueella ja joka voi kulkea kolmannen maan alueen kautta;

b)ajoneuvolla kuormattuna ajettavat matkat sijoittautumisosapuolen alueelta saman osapuolen alueelle toisen osapuolen alueen kautta;

c)ajoneuvolla kuormattuna ajettavat matkat sijoittautumisosapuolen alueelle tai alueelta kolmanteen maahan toisen osapuolen alueen kautta;

d)ajoneuvolla tyhjänä ajettavat matkat a, b ja c alakohdassa tarkoitettujen matkojen yhteydessä.

5 artikla

Kesto

1.Tämä sopimus on voimassa 31 päivään maaliskuuta 2023.

2.Osapuolet neuvottelevat keskenään viimeistään kolme kuukautta ennen sopimuksen voimassaolon päättymistä arvioidakseen tarvetta sen uusimiseen. Tätä varten osapuolet neuvottelevat 6 artiklan 2 kohdan mukaisessa sekakomiteassa.

6 artikla

Sekakomitea

1.Perustetaan sekakomitea. Se seuraa ja valvoo tämän sopimuksen soveltamista ja täytäntöönpanoa ja tarkastelee määräajoin sopimuksen toimivuutta suhteessa sen tavoitteisiin.

2.Sekakomitea kutsutaan koolle jommankumman puheenjohtajan pyynnöstä. Se kutsutaan koolle myös viimeistään kolme kuukautta ennen sopimuksen voimassaolon päättymistä, jotta voidaan arvioida sopimuksen voimassaolon jatkamisen tarvetta ja tehdä asiasta päätös 5 artiklan 2 kohdan mukaisesti. Sekakomitea tekee päätöksen voimassaolon jatkamisesta, ja tarvittaessa myös sen kestosta, tämän artiklan 5 kohdan mukaisesti.

3.Sekakomitea muodostuu osapuolten edustajista. Euroopan unionin jäsenvaltioiden edustajat voivat osallistua sekakomitean kokouksiin tarkkailijoina.

4.Sekakomitean puheenjohtajana toimii vuorotellen Euroopan unionin edustaja ja Moldovan tasavallan edustaja.

5.Sekakomitea hyväksyy päätöksensä yhteisymmärryksellä. Päätökset sitovat osapuolia, joiden on toteutettava päätösten täytäntöönpanemiseksi tarvittavat toimenpiteet.

6.Sekakomitea vahvistaa työjärjestyksensä.

7 artikla

Riitojen ratkaisu 1

Jos osapuolten välillä syntyy erimielisyyttä tämän sopimuksen tulkinnasta ja soveltamisesta, sovelletaan assosiaatiosopimuksen V osaston 14 luvun määräyksiä soveltuvin osin.

8 artikla

Velvoitteiden täyttäminen

1.Kumpikin osapuoli on täysin vastuussa kaikkien tämän sopimuksen määräysten noudattamisesta.

2.Kumpikin osapuoli varmistaa, että tämän sopimuksen määräysten täytäntöönpanemiseksi toteutetaan tarvittavat toimenpiteet, mukaan lukien määräysten noudattaminen kaikilla hallinnon tasoilla sekä valtuutettua julkista valtaa käyttävien henkilöiden toimesta. Kumpikin osapuoli toimii vilpittömässä mielessä varmistaakseen, että tässä sopimuksessa asetetut tavoitteet saavutetaan.

3.Tämä sopimus on assosiaatiosopimuksen 458 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu erityissopimus. Osapuoli voi toteuttaa tähän sopimukseen liittyviä aiheellisia toimenpiteitä, jos jotakin assosiaatiosopimuksen 2 artiklan 1 kohdassa olennaiseksi osaksi kuvattua velvoitetta rikotaan erityisen vakavasti ja merkittävästi niin, että se uhkaa kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta ja edellyttää välittömiä toimia. Tällaiset aiheelliset toimenpiteet toteutetaan assosiaatiosopimuksen 455 artiklan mukaisesti.

9 artikla

Suojatoimenpiteet

1.Kumpikin osapuoli voi toteuttaa asianmukaisia suojatoimenpiteitä, jos se katsoo, että toisen osapuolen maanteiden tavaraliikenteen harjoittajien harjoittama kuljetustoiminta uhkaa liikenneturvallisuutta. Suojatoimenpiteet on toteutettava noudattaen täysimääräisesti kansainvälistä oikeutta, niiden on oltava oikeasuhteisia sekä laajuudeltaan ja kestoltaan rajoitettuja siihen, mikä on ehdottoman välttämätöntä tilanteen korjaamiseksi tai tämän sopimuksen tasapainon säilyttämiseksi. Ensisijaisesti on käytettävä toimenpiteitä, jotka aiheuttavat vähiten häiriötä tämän sopimuksen toteutumiselle.

2.Asianomaisen osapuolen on ennen neuvottelujen aloittamista ilmoitettava toiselle osapuolelle toteutetuista toimenpiteistä ja toimitettava kaikki asiaa koskevat tiedot.

3.Osapuolet aloittavat välittömästi neuvottelut sekakomiteassa molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun löytämiseksi.

4.Kaikki tämän artiklan nojalla toteutetut toimet keskeytetään heti, kun rikkomuksesta vastuussa oleva osapuoli täyttää taas tämän sopimuksen määräykset tai kun liikenneturvallisuuteen kohdistuva uhka lakkaa.

10 artikla

Alueellinen soveltamisala

Tätä sopimusta sovelletaan alueisiin, joihin sovelletaan Euroopan unionista tehtyä sopimusta ja Euroopan unionin toiminnasta tehtyä sopimusta niissä määrätyin edellytyksin, sekä Moldovan tasavallan alueeseen.

Sen soveltaminen keskeytetään väliaikaisesti alueilla, jotka eivät ole Moldovan tasavallan hallituksen tosiasiallisessa hallinnassa. Sen soveltamista voidaan jatkaa assosiaationeuvoston tai assosiaatiosekakomitean päätöksellä, jossa vahvistetaan, että Moldovan tasavalta voi varmistaa sopimuksen täysimääräisen noudattamisen.

11 artikla

Irtisanominen

1.Kumpi tahansa osapuoli voi milloin tahansa ilmoittaa kirjallisesti diplomaattiteitse toiselle osapuolelle päätöksestään irtisanoa tämä sopimus. Sopimus irtisanotaan kahden viikon kuluttua tällaisesta ilmoituksesta, jollei ilmoituksen tehnyt osapuoli ilmoita myöhemmästä ajankohdasta, jolloin tällainen ilmoitus tulee voimaan. Jälkimmäisessä tapauksessa päivämäärä saa olla enintään kaksi kuukautta ilmoituksen tekopäivästä.

2.Maanteiden tavaraliikenteen harjoittajat, joiden ajoneuvo on toisen osapuolen alueella tämän sopimuksen voimassaolon päättyessä, saavat kulkea kyseisen osapuolen alueen kautta palatakseen sen osapuolen alueelle, johon ne ovat sijoittautuneet.

3.Selkeyden vuoksi todetaan, että 1 kohdassa tarkoitetulla ilmoituspäivällä tarkoitetaan päivää, jona ilmoitus toimitetaan toiselle osapuolelle.

4.Tämän sopimuksen 5 artiklan mukainen voimassaolon päättyminen tai tämän artiklan 1 kohdan mukainen irtisanominen ei rajoita osapuolten välisten maantiekuljetuspalvelujen markkinoille pääsyn edellytyksiä verrattuna tilanteeseen, joka vallitsi tämän sopimuksen voimaantuloa edeltäneenä päivänä. Tätä varten, jos osapuolet eivät pääse myöhemmin sopimukseen, Euroopan unionin jäsenvaltioiden ja Moldovan tasavallan välillä kyseisenä päivänä voimassa olevissa kahdenvälisissä sopimuksissa vahvistettuja markkinoillepääsyoikeuksia sovelletaan jälleen tämän sopimuksen voimassaolon päättymispäivästä tai sen irtisanomispäivästä alkaen.

12 artikla

Voimaantulo ja väliaikainen soveltaminen

1.Osapuolet ratifioivat tai hyväksyvät tämän sopimuksen omien menettelyjensä mukaisesti. Tämä sopimus tulee voimaan päivänä, jona osapuolet ovat ilmoittaneet toisilleen tätä varten tarvittavien sisäisten oikeudellisten menettelyjensä saattamisesta päätökseen.

2.Sen estämättä, mitä 1 kohdassa määrätään, unioni ja Moldovan tasavalta sopivat soveltavansa tätä sopimusta väliaikaisesti sen allekirjoituspäivästä alkaen.

3.Asianomaisia tämän sopimuksen määräyksiä sovellettaessa niissä olevilla viittauksilla ”tämän sopimuksen voimaantulopäivään” tarkoitetaan tämän artiklan 2 kohdan mukaisesti ”sopimuksen väliaikaisen soveltamisen aloittamispäivää”.

Tehty bulgarian, englannin, espanjan, hollannin, iirin, italian, kreikan, kroaatin, latvian, liettuan, maltan, portugalin, puolan, ranskan, romanian, ruotsin, saksan, slovakin, sloveenin, suomen, tanskan, tšekin, unkarin ja viron kielellä, ja kaikki tekstit ovat yhtä todistusvoimaisia.

TÄMÄN VAKUUDEKSI tätä varten alla mainitut asianmukaisesti valtuutetut täysivaltaiset edustajat ovat allekirjoittaneet tämän sopimuksen.

Tehty Brysselissä … päivänä …kuuta vuonna …

   Euroopan unionin puolesta

   Moldovan tasavallan puolesta

(1)    On selvennettävä, ettei tätä artiklaa eikä tätä sopimusta saa tulkita siten, että sillä myönnettäisiin oikeuksia tai asetettaisiin velvoitteita, joihin voidaan suoraan vedota osapuolten kansallisissa tuomioistuimissa.
Az oldal tetejére