Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022PC0231

    Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS asetuksen (EU) 2021/241 muuttamisesta elpymis- ja palautumissuunnitelmien REPowerEU-lukujen osalta sekä asetuksen (EU) 2021/1060, asetuksen (EU) 2021/2115, direktiivin 2003/87/EY ja päätöksen (EU) 2015/1814 muuttamisesta

    COM/2022/231 final

    Bryssel 18.5.2022

    COM(2022) 231 final

    2022/0164(COD)

    Ehdotus

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

    asetuksen (EU) 2021/241 muuttamisesta elpymis- ja palautumissuunnitelmien REPowerEU-lukujen osalta sekä asetuksen (EU) 2021/1060, asetuksen (EU) 2021/2115, direktiivin 2003/87/EY ja päätöksen (EU) 2015/1814 muuttamisesta


    PERUSTELUT

    1.EHDOTUKSEN TAUSTA

     Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

    Elpymis- ja palautumistukivälineen perustamisesta annetun asetuksen (EU) 2021/241, jäljempänä ’elpymis- ja palautumistukivälinettä koskeva asetus’, hyväksymisen jälkeen ennennäkemättömät geopoliittiset ja taloudelliset tapahtumat ovat vaikuttaneet rajusti unionin yhteiskuntaan ja talouteen. Venäjän hyökkäyksen jälkeen on entistä selvempää, että puhtaaseen energiaan on siirryttävä nopeasti EU:n vuoden 2030 ilmastotavoitteiden ja vuoden 2050 ilmastoneutraaliustavoitteen mukaisesti. EU tuo 90 prosenttia kuluttamastaan kaasusta, ja Venäjän osuus tuonnista on yli 40 prosenttia. Öljyn tuonnista Venäjän osuus on 27 prosenttia ja hiilen tuonnista 46 prosenttia.

    Tämä on tausta, jota vasten EU:n johtajat ovat pyytäneet Euroopan komissiota toteuttamaan asiaan liittyviä toimia kohdennetusti ja tehokkaasti. Euroopan valtion- ja hallitusten päämiehet antoivat 10. ja 11. maaliskuuta 2022 antamassaan Versailles’n julistuksessa komissiolle nimenomaiseksi tehtäväksi tehdä toukokuun loppuun mennessä ehdotuksen REPowerEU-suunnitelmasta, jonka keskeiseksi tavoitteeksi asetetaan unionin energiariippuvuuksien vähentäminen. Julistukseen sisältyy erityisesti sopimus, jonka mukaan Venäjän kaasun, öljyn ja hiilen tuonnista riippuvuutta vähennetään asteittain mahdollisimman pian. Versailles’n julistuksen sitoumukset toistettiin myöhemmin 24. ja 25. maaliskuuta kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätelmissä, joissa kiinnitettiin lisäksi huomiota jatkuvasti korkeisiin energian hintoihin, joilla on yhä kielteisempi vaikutus kansalaisiin ja yrityksiin ja joita Venäjän Ukrainaan kohdistamat sotilaalliset hyökkäykset nostavat entisestään.

    NextGenerationEU käynnistettiin vuonna 2020, ja sen myötä Euroopan taloudelle on valmisteltu perustaa nopeutettua vihreää ja digitaalista siirtymää varten. Siirtymien toteutumiseen kuitenkin vaikuttaa epävarma globaali tilanne, johon liittyy uusia epävarmuustekijöitä. Kuten EU:n johtajat ovat todenneet, on entistä selvempää, että unionin energian toimitusvarmuutta on parannettava ja EU:n riippuvuutta Venäjän fossiilisista polttoaineista vähennettävä, jotta covid-19-kriisistä voidaan toipua onnistuneesti ja kestävästi.

    Korkeat energian hinnat ja energiahuollon häiriöiden riskit, joita ennakoimattomat ulkoiset tekijät pahentavat, uhkaavat heikentää kaikkien jäsenvaltioiden talousnäkymiä sekä sosiaalista ja alueellista yhteenkuuluvuutta. Energian hintojen vaihtelu saattaa vaikuttaa yritysten ja varsinkin teollisuuspohjan kilpailukykyyn ja pahentaa erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien sekä pieni- ja keskituloisten kotitalouksien eriarvoisuutta ja energiaköyhyyttä.

    Elpymis- ja palautumistukiväline on covid-19-kriisin jälkeisen Euroopan unionin tulevaisuuteen suuntautuvan kasvustrategian kulmakivi, sillä siihen liittyvissä kansallisissa elpymis- ja palautumissuunnitelmissa vahvistetaan tulevien vuosien investointi- ja uudistusohjelma. Monien elpymis- ja palautumissuunnitelmiin sisältyvien toimenpiteiden odotetaan jo nyt parantavan merkittävästi unionin energiahuollon palautumiskykyä, vähentävän riippuvuutta energiantuonnista ja tukevan oikeudenmukaista siirtymää. Elpymis- ja palautumistukivälineen suunnitelmat sekä jo suunnitellut investoinnit ja uudistukset vihreän ja digitaalisen siirtymän toteuttamiseksi ovat edelleen keskeisen tärkeitä. Viime aikojen geopoliittiset ja taloudelliset tapahtumat aiheuttavat samaan aikaan sen, että tarve on entistä kiireellisempi ja tavoitteiden on oltava vieläkin kunnianhimoisempia, jotta voidaan varmistaa onnistunut toipuminen covid-19-kriisistä. Alan uudistuksia ja investointeja on nopeutettava ja syvennettävä sekä EU:n että jäsenvaltioiden tasolla.

    EU:n riippuvuus Venäjältä tuotavista fossiilisista polttoaineista voidaan poistaa asteittain selvästi ennen vuotta 2030 – ja tämä on myös tarpeen. Tätä varten REPowerEU-ohjelmalla täydennetään energian toimitusvarmuuden ja varastoinnin suhteen toteutettuja toimia toimenpiteillä, joilla pyritään säästämään energiaa, monipuolistamaan energian toimittajia ja nopeuttamaan Euroopan siirtymistä puhtaaseen energiaan. Kaasuntoimitusten monipuolistaminen voidaan toteuttaa lisäämällä nesteytetyn maakaasun tuontia ja putkien kautta tapahtuvaa tuontia muilta kuin venäläisiltä toimittajilta sekä lisäämällä kestävän eli orgaanisesta ja maatalous- ja hakkuujätteestä tuotetun biometaanin sekä uusiutuvan ja fossiilittoman vedyn määrää. Energiansäästöjä voidaan saavuttaa kotitalouksien, rakennusten, liikenteen ja teollisuuden tasolla sekä koko sähkövoimajärjestelmän tasolla parantamalla energiatehokkuutta. Euroopan puhtaan siirtymän nopeuttamiseksi on lisättävä uusiutuvien energialähteiden osuutta energialähteiden yhdistelmässä ja toteutettava toimenpiteitä infrastruktuurin pullonkaulojen sekä työvoima- ja osaamisvajeen korjaamiseksi ja poistamiseksi. Näitä kolmea toimenpidekokonaisuutta voidaan tukea investointien ja uudistusten yhdistelmällä.

    Tämän perusteella elpymis- ja palautumissuunnitelmat ovat sopiva väline panna nämä yhä kiireellisemmät painopisteet täytäntöön. Jäsenvaltioiden elpymis- ja palautumissuunnitelmat toimivat tämän ehdotuksen mukaisesti strategisena kehyksenä uudistuksille ja investoinneille, joilla varmistetaan EU:n yhteiset toimet palautumiskykyisempien, turvallisempien ja kestävämpien energiajärjestelmien rahoittamiseksi. Erityisen hyvin REPowerEU-tavoitteiden saavuttamiseen soveltuvat useita maita kattavat ja luonteeltaan rajatylittävät toimenpiteet, ja erityisesti sellaiset, joilla pyritään parantamaan energiayhteyksiä jäsenvaltioiden välillä ja siten monipuolistamaan energiatarjontaa. Elpymis- ja palautumistukiväline voi täydentää TEN-E-asetuksen perusteella valittuja yhteistä etua koskevia hankkeita hyödyllisellä tavalla. Yhteistä etua koskevia hankkeita voidaan tukea myös Verkkojen Eurooppa -välineestä.

    Elpymis- ja palautumissuunnitelmien lisäykset eivät kuitenkaan saisi häiritä neuvoston täytäntöönpanopäätöksiin sisältyvien kunnianhimoisten uudistusten ja investointiohjelmien meneillään olevaa täytäntöönpanoa. Tämän vuoksi geopoliittiseen ja sosioekonomiseen tilanteeseen vastaamiseksi ehdotettujen uusien toimenpiteiden olisi oltava kohdennettuja, ne olisi toteutettava näiden ohjelmien lisäksi ja niiden olisi oltava johdonmukaisia niiden kanssa.

    Tätä varten tässä ehdotuksessa esitetään kohdennettuja muutoksia elpymis- ja palautumistukivälinettä koskevaan asetukseen seuraavien tavoitteiden saavuttamiseksi:

    lisätään elpymis- ja palautumissuunnitelmiin asiaa koskevat luvut, joihin sisältyy uusia uudistuksia ja investointeja REPowerEU-tavoitteiden saavuttamiseksi, ja

    varmistetaan elpymis- ja palautumistukivälineestä rahoitettujen toimenpiteiden ja muista kansallisista tai unionin rahastoista tuettujen toimien välinen synergia ja täydentävyys.

    Elpymis- ja palautumistukivälinettä koskevaan asetukseen tehtäviä muutoksia olisi täydennettävä lainsäädäntömuutoksilla, jotta voidaan saada lisärahoituslähteitä elpymis- ja palautumistukikehykseen kuuluvien uusien REPowerEU-tavoitteiden rahoittamiseksi. Tätä varten tulot, jotka saadaan huutokauppaamalla rajattu osa markkinavakausvarannossa olevista EU:n päästökauppajärjestelmän päästöoikeuksista, olisi kohdennettava REPowerEU-ohjelmaan liittyvien uusien toimenpiteiden rahoittamiseen. Jäsenvaltioille olisi myös annettava enemmän joustoa siirtää niille osoitettuja varoja sekä yhteisiä säännöksiä koskevan asetuksen (EU) 2021/1060 että YMP:n strategiasuunnitelmia koskevan asetuksen (EU) 2021/2115 nojalla.

     Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

    Tällä ehdotuksella muutetaan elpymis- ja palautumistukivälineen perustamisesta annettua asetusta (EU) 2021/241, asetusta (EU) 2021/1060 (yhteisiä säännöksiä koskeva asetus), päätöstä (EU) 2015/1814 (markkinavakausvarantoa koskeva päätös), direktiiviä 2003/87/EY (päästökauppadirektiivi) ja YMP:n strategiasuunnitelmia koskevaa asetusta (EU) 2021/2115.

    Ehdotus perustuu nykyiseen hyvin toimivaan elpymis- ja palautumistukikehykseen. Siitä saadaan lisätukea toimenpiteille, joita tarvitaan nopeuttamaan unionin toimia Venäjän fossiilisista polttoaineista riippuvuuden vähentämiseksi, jotta voidaan varmistaa onnistunut toipuminen covid-19-kriisistä tukivälineen yleisen ja erityisen tavoitteen mukaisesti.

    Lisäksi ehdotuksella edistetään koordinointia ja synergiaa elpymis- ja palautumistukivälineestä tuettujen toimenpiteiden ja muista lähteistä, myös kansallisista varoista, rahoitettavien toimien välillä ottamalla käyttöön kansallisten REPowerEU-lukujen käsite. Näin elpymis- ja palautumistukiväline voi toimia REPowerEU-aloitteiden strategisena kehyksenä, minkä avulla maksimoidaan unionin energiahuollon riippumattomuuden ja varmuuden edistämiseksi toteutettavien politiikkojen ja toimien täydentävyys, yhdenmukaisuus ja johdonmukaisuus. Näin lievennetään myös sosioekonomisia kustannuksia ja vaikutuksia siirtymän aikana.

    Ehdotukseen sisältyvillä lisävaroilla pyritään vauhdittamaan REPowerEU-tavoitteiden saavuttamista. Mahdollisuus siirtää enemmän varoja muista unionin välineistä, kuten koheesiorahastoista, elpymis- ja palautumistukivälineeseen REPowerEU:n tavoitteiden saavuttamiseksi on perusteltua, sillä kyseisten välineiden ja tämän ehdotuksen tavoitteet ovat yhdenmukaiset.

    Ehdotus vastaa koheesiopolitiikan rahastojen ja yhteisen maatalouspolitiikan tavoitteita. Kun otetaan huomioon REPowerEU-ohjelman tavoite irrottaa talous nopeasti hiilestä, elpymis- ja palautumistukivälineestä tuettavien hankkeiden tyyppi vastaa hyvin koheesiopolitiikan rahastojen yhteydessä tarkasteltujen, esimerkiksi energiatehokkuustoimenpiteisiin liittyvien, investointien tyyppejä. Sama koskee yhteistä maatalouspolitiikkaa ja uusiutuvaa energiaa, joka on yksi REPowerEU-ohjelman keskeisiä painopisteitä.

    Ehdotus on yhdenmukainen talouspolitiikan eurooppalaisen ohjausjakson yhteydessä annettujen politiikkaohjeiden kanssa. Jos jäsenvaltio ehdottaa elpymis- ja palautumissuunnitelmansa muuttamista, sen on osoitettava, että toimenpiteillä edistetään tehokkaasti annettuja maakohtaisia suosituksia. Kansallisiin REPowerEU-lukuihin sisältyvien toimenpiteiden ja toimien täytäntöönpanon edistymisestä raportoidaan olemassa olevan talouspolitiikan eurooppalaisen ohjausjakson puitteissa elpymis- ja palautumistukivälinettä koskevan asetuksen mukaisesti.

    Komission 14. heinäkuuta 2021 antamassa ehdotuksessa COM(2021) 571 ehdotetaan markkinavakausvarantoa koskevan päätöksen muuttamista siten, että prosenttiosuuden ja vähimmäisvarannon kaksinkertaistamista jatketaan vuoteen 2030. Ehdotuksen tavoitteena on varmistaa, ettei markkinavakausvarannon pitkän aikavälin tavoitteisiin eli ylijäämän pienentämiseen ja markkinoiden palautumiskyvyn varmistamiseen kohistu vaikutuksia. Lyhyellä aikavälillä Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen aiheuttama poikkeuksellinen tilanne energiamarkkinoilla edellyttää kuitenkin, että unioni ottaa kaikki käytettävissä olevat resurssit käyttöön nopeuttaakseen siirtymistä pois venäläisistä fossiilisista polttoaineista. Tätä varten olisi vapautettava markkina-arvoltaan 20 miljardin euron osa markkinavakausvarantoon tällä hetkellä kuuluvista päästöoikeuksista osoitettavaksi elpymis- ja palautumistukivälineeseen REPowerEU-tavoitteiden edistämistä varten. Ehdotetut muutokset kuuluvat laajempaan toimenpidepakettiin, jonka unioni on toteuttanut REPowerEU:n yhteydessä vastauksena muuttuneeseen sosioekonomiseen ja geopoliittiseen tilanteeseen. Näitä ovat asetusehdotus kaasun varastoinnista, ehdotus energiamarkkinoiden rakenteesta, yhteisten kaasuhankintojen alusta ja EU:n aurinkoenergiastrategia. Nämä välineet täydentävät toisiaan, sillä tässä ehdotuksessa keskitytään REPowerEU-toimiin kannustamiseen ja niiden mahdollistamiseen kansallisella tasolla, kun taas muilla toimilla keskitytään REPowerEU-välineen eurooppalaiseen ulottuvuuteen.

     Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa 

    Ehdotus on yhdenmukainen unionin muiden politiikkojen kanssa, ja sillä on täydentävyyttä ja synergiaa niiden kanssa.

    Ehdotus on johdonmukainen unionin energia-alan palautumiskyvyn parantamista koskevien laajojen aloitekokonaisuuksien kanssa. Erityisesti tämä koskee komission 55-valmiuspakettia, kuten kolmannen energiapaketin (direktiivi 2009/73/EU ja asetus 715/2009/EU) tarkistamista, uusiutuvia energialähteitä koskevan direktiivin (direktiivi (EU) 2018/2001) tarkistamista ja energiatehokkuusdirektiivin (direktiivi 2012/27/EU) tarkistamista. Odotuksena on, että niiden avulla unioniin luodaan palautumiskykyinen ja kestävä energiajärjestelmä.

    2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

    Oikeusperusta

    Ehdotetulla asetuksella pyritään edistämään Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 175 artiklan kolmannen kohdan mukaisesti yhteenkuuluvuutta toimenpiteillä, joiden avulla jäsenvaltiot voivat vähentää riippuvuuttaan fossiilisten polttoaineiden ulkoisesta tarjonnasta ja parantaa energian toimitusvarmuutta vahvistamalla kestävän energian tuotantoa ja toimittamista unionissa sekä kokoamalla jäsenvaltioiden ja alueiden resursseja yhteen. Yleisenä tavoitteena on varmistaa ympäristön kannalta kestävä ja turvallinen energiahuolto kaikille jäsenvaltioille ja unionin kansalaisille ottaen huomioon suuret kansalliset ja alueelliset erot sekä edistää samalla sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja varmistaa oikeudenmukainen ja osallistava siirtymä, jossa ei jätetä yhtään aluetta eikä henkilöä jälkeen. Vallitseva geopoliittinen tilanne on tuonut esiin jäsenvaltioiden ja alueiden väliset merkittävät erot riippuvuudessa fossiilisista, erityisesti Venäjältä tuoduista polttoaineista. EU tekee tällä aloitteella yhteistyötä kaikkien jäsenvaltioiden kanssa ja kokoaa yhteen varoja EU:n eri lähteistä jakaakseen resursseja oikeudenmukaisesti ja tukeakseen toimia, joilla pyritään vastaamaan kunkin jäsenvaltion erityisiin energiahaasteisiin.

    Ehdotettu asetus vaikuttaa Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 177 artiklan ensimmäisen kohdan mukaisesti rakennerahastojen rakenteeseen lisäämällä joustavuutta koheesiopolitiikan rahastoista tehtävien määrärahasiirtojen tekemiseen.

    Ehdotetun asetuksen tarkoituksena on tehdä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 192 artiklan ensimmäisen kohdan ja 194 artiklan toisen kohdan mukaisesti muutoksia päästökauppajärjestelmään unionissa energian toimitusvarmuuden turvaamiseksi.

    Ehdotetussa asetuksessa vahvistetaan Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 322 artiklan mukaisesti talousarvion toteuttamista koskevat varainhoitosäännöt ottamalla käyttöön säännöt, jotka koskevat uusien tulojen ottamista määrärahoiksi.

    Toissijaisuusperiaate

    Ehdotuksen yleisenä tavoitteena on lisätä yhteenkuuluvuutta toimenpiteillä, joiden avulla jäsenvaltiot voivat edistää jäsenvaltioiden ja unionin energiahuollon riippumattomuutta ja varmuutta. Tätä varten ehdotuksessa asetetaan jäsenvaltioille, jotka esittävät elpymis- ja palautumissuunnitelmansa tai muuttavat niitä, uusi velvoite sisällyttää suunnitelmaan REPowerEU-luku, johon sisältyy erityisiä uudistuksia ja investointeja energiaan liittyviin haasteisiin vastaamiseksi. On tärkeä huomata, että jäsenvaltiot päättävät itse, haluavatko ne rahoittaa nämä toimenpiteet unionin ja/tai kansallisista varoista. Asiaankuuluvien toimenpiteiden toteuttaminen unionin häiriönsietokyvyn parantamiseksi ja riippuvuuden vähentämiseksi monipuolistamalla energian toimitusketjuja on koko unionin yhteisen edun mukaista. Tarvitaan unionin tason toimia, jotta voidaan koordinoida voimakas reaktio energiaan liittyviin lisääntyviin haasteisiin, joihin liittyy ennennäkemätön energian hintojen nousu – ja sen myötä riski sosioekonomisten erojen ja eriarvoisuuden pahenemisesta – sekä huolestuttava geopoliittinen kehitys unionin rajalla. Lisäksi tietyillä alueilla on keskenään samankaltaisia energiaan liittyviä haasteita, jotka edellyttävät koordinoituja rajat ylittäviä toimia, minkä ansiosta syntyy synergiaa.

    Unionin toiminta tuo lisäarvoa, kun luodaan erityinen kehys jäsenvaltioiden tukemiseksi kipeästi kaivattujen energiaan liittyvien uudistusten ja investointien suunnittelussa ja täytäntöönpanossa. Lisäarvoa saadaan myös näiden toimien koordinoinnista, jotta varmistetaan johdonmukainen EU:n laajuinen reagointi. Samalla kuitenkin esitetään kunkin jäsenvaltion erityispiirteisiin räätälöityjä toimenpiteitä.

    Suhteellisuusperiaate

    Ehdotus on suhteellisuusperiaatteen mukainen, koska siinä ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen tavoitteiden saavuttamiseksi Euroopan tasolla. Jäsenvaltioille on jätetty harkintavalta päättää, mitä REPowerEU-toimenpiteitä ne haluavat tukea elpymis- ja palautumistukivälineestä myönnettävällä erityisellä rahoituksella, ja yhteistyö perustuu koko prosessin ajan yhteisymmärrykseen. Nämä ovat lisätakeita suhteellisuusperiaatteen noudattamiselle sekä keskinäisen luottamuksen ja jäsenvaltioiden ja komission välisen yhteistyön kehittämiselle.

    Toimintatavan valinta

    Jotta voidaan hyödyntää elpymis- ja palautumistukivälineen yhteydessä jo laadittua kehystä, tarkoituksenmukainen oikeudellinen väline REPowerEU-tavoitteiden saavuttamiseksi on asetus, jolla muutetaan elpymis- ja palautumistukivälinettä koskevaa asetusta, yhteisiä säännöksiä koskevaa asetusta, jäsenvaltioiden yhteisen maatalouspolitiikan nojalla laadittavien strategiasuunnitelmien tukea koskevista säännöistä annettua asetusta, päästökauppadirektiiviä ja päätöstä markkinavakausvarannon perustamisesta.

    3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

    Jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset

    Komissio hyväksyi 1. maaliskuuta 2022 ensimmäisen vuosikertomuksen elpymis- ja palautumistukivälineen täytäntöönpanosta. Se osoittaa, että elpymis- ja palautumistukivälineen täytäntöönpanossa on edistytty merkittävästi, ja vahvistaa, että toteutus etenee hyvin.

    Elpymis- ja palautumistukivälineen vihreän siirtymän pilariin osoitetaan arviolta 224,1 miljardia euroa, mikä on 50 prosenttia maaliskuun 2022 loppuun mennessä hyväksyttyjen 22 elpymis- ja palautumissuunnitelman kokonaismenoista. Toimintalohkoista vihreään siirtymään liittyvistä menoista 29 prosenttia (kokonaiskustannusten arvio 64,4 miljardia euroa) osoitetaan energiatehokkuustoimenpiteisiin ja 12 prosenttia (kokonaiskustannukset 26,7 miljardia euroa) puhtaaseen energiaan eli uusiutuvaan energiaan ja verkkoihin. Usean maan alueella toteutettavien tai rajat ylittävien vihreiden hankkeiden arvioidut kokonaiskustannukset ovat yli 27 miljardia euroa.

    Sidosryhmien kuuleminen

    Virallista sidosryhmien kuulemista ei järjestetty, mutta RePowerEU-ohjelmasta keskusteltiin laajasti jäsenvaltioiden kanssa. Komissio järjesti esimerkiksi 6. huhtikuuta 2022 elpymis- ja palautumistukivälineen täytäntöönpanoa käsittelevän epävirallisen asiantuntijaryhmän puitteissa keskustelun tästä aiheesta. Tämän jälkeen komissio järjesti kunkin jäsenvaltion kanssa useita kahdenvälisiä kokouksia, joissa keskusteltiin REPowerEU-ohjelmaan liittyvistä kansallisista painopisteistä.

    Vaikutustenarviointi

    Ehdotuksen kiireellisyyden vuoksi vaikutustenarviointia ei ole tehty.

    Perusoikeudet

    Ehdotus vaikuttaa myönteisesti unionin perusoikeuksien kunnioittamiseen ja kehittämiseen edellyttäen, että jäsenvaltiot pyytävät ja saavat tukea niihin liittyvillä aloilla. Esimerkiksi energiaköyhyyden torjuntaan liittyvillä uudistuksilla ja investoinneilla voidaan tukea unionin perusoikeuksia, kuten oikeutta henkilökohtaiseen koskemattomuuteen.

    4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

    Tukivälineen määrärahoja lisätään 20 miljardia euroa (käypinä hintoina), joka rahoitetaan päästökauppajärjestelmän päästöoikeuksien huutokaupalla. Määrä asetetaan jäsenvaltioiden saataville suoran hallinnoinnin piiriin kuuluvana rahoitustukena, jota ei makseta takaisin ja jolla tuetaan yksinomaan REPowerEU-lukuun sisältyviä uudistuksia ja investointeja. Tukea, jota ei makseta takaisin, pidetään varainhoitoasetuksen 21 artiklan 5 kohdassa tarkoitettuna ulkoisena käyttötarkoitukseensa sidottuna tulona.

    Lisäksi jäsenvaltioilla on mahdollisuus siirtää enintään 12,5 prosenttia koheesiopolitiikan määrärahoistaan elpymis- ja palautumistukivälineeseen. Näin voidaan hyödyntää jo käytettävissä olevaa 5 prosentin (enintään 17,9 miljardia euroa) siirtomahdollisuutta ja lisätään 7,5 prosentin siirtomahdollisuus ainoastaan REPowerEU-tavoitteisiin (enintään 26,9 miljardia euroa). Jäsenvaltioilla on myös mahdollisuus siirtää enintään 12,5 prosenttia Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston, jäljempänä ’maatalousrahasto’, alkuperäisistä määrärahoistaan (enintään 7,5 miljardia euroa) elpymis- ja palautumistukivälineeseen REPowerEU-lukuun sisältyvien toimenpiteiden tukemiseksi.

    Maksusitoumusmäärärahojen vapaaehtoiset siirrot yhteisiä säännöksiä koskevan asetuksen soveltamisalaan kuuluvista rahastoista ja maatalousrahastosta johtavat maksusitoumuksiin vuodesta 2022 alkaen yhteisiä säännöksiä koskevan asetuksen soveltamisalaan kuuluvien rahastojen ja vuodesta 2023 alkaen maaseuturahaston osalta. Ne noudattavat otsakkeiden 2 a ja 3 maksusitoumusmäärärahojen enimmäismääriä vuosina 2021–2027. Maksut suoritetaan vuosina 2023–2026 elpymis- ja palautumistukivälineen täytäntöönpanon määräaikoja noudattaen. Tarkka vuotuinen vaikutus riippuu jäsenvaltioiden tosiasiallisesti siirtämistä määristä. Komissio ottaa siirrot huomioon vuotuisessa talousarviomenettelyssä. Maksut suoritetaan edellyttäen, että varoja on käytettävissä.

    5.LISÄTIEDOT

    Toteuttamissuunnitelmat, seuranta, arviointi ja raportointijärjestelyt

    Ehdotus perustuu voimassa oleviin menettelyihin, joilla seurataan ja arvioidaan elpymis- ja palautumissuunnitelmiin sisältyvien uudistusten ja investointien edistymistä ja raportoidaan siitä elpymis- ja palautumistukivälinettä koskevan asetuksen mukaisesti. REPowerEU-lukuun sisältyviin toimenpiteisiin sovelletaan samoja valvontajärjestelyjä kuin muihin elpymis- ja palautumistukivälineen toimenpiteisiin, ja edistymistä suhteessa REPowerEU-ohjelman tavoitteisiin on tarkoitus seurata lisäindikaattorin avulla.

    Synergian ja täydentävyyden varmistamiseksi uudessa REPowerEU-luvussa olisi annettava tietoa myös niistä toimista, joilla toteutetaan REPowerEU-tavoitteita mutta joita ei rahoiteta elpymis- ja palautumistukivälineestä vaan kansallisista tai muista unionin varoista. Näitä toimia seurataan nykyisen eurooppalaisen ohjausjakson puitteissa elpymis- ja palautumistukivälinettä koskevan asetuksen mukaisesti, ja niillä täydennetään täysin energiaunionin ja ilmastotoimien hallinnosta annetun asetuksen mukaisia yhdennettyjä kansallisia energia- ja ilmastosuunnitelmia. Näin jäsenvaltiot voisivat antaa kattavan yleiskuvan REPowerEU-tavoitteiden saavuttamiseksi suunnitelluista politiikkatoimista ja varmistaa, että kutakin uudistusta ja investointia tuetaan asianmukaisimmalla rahoituslähteellä, kun otetaan huomioon soveltamisala, täytäntöönpanotavat ja aikataulu. Tämä mahdollistaisi erityisesti elpymis- ja palautumistukivälineen ja koheesiorahastojen välisen täydentävyyden parhaan mahdollisen hyödyntämisen esimerkiksi toteuttamisajankohdan suhteen.

    Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset

    Tässä ehdotuksessa säädetään edellä mainittujen unionin säädösten kohdennetuista muutoksista, jotta REPowerEU-tavoitteiden saavuttamista voidaan edistää, erityisesti kannustamalla jäsenvaltioita toimittamaan asiaa koskevia lisäyksiä nykyiseen kansalliseen elpymis- ja palautumissuunnitelmaansa.

    Tätä varten ehdotuksessa esitetään seuraavaa:

    ·Muutetaan elpymis- ja palautumistukivälinettä koskeva asetus seuraavasti:

    ·velvoite, jonka mukaan elpymis- ja palautumissuunnitelmaansa muuttavien jäsenvaltioiden on toimitettava myös erityinen REPowerEU-luku, jossa esitetään toimenpiteet ja toimet REPowerEU-tavoitteiden saavuttamiseksi;

    ·vapautus 19 artiklan 3 kohdan f alakohdassa säädetystä digitaalista tavoitetta koskevasta vaatimuksesta REPowerEU-lukuun sisältyvien uusien toimenpiteiden osalta (19 artiklan 3 kohdan e alakohdan ilmastotavoitetta koskeva vaatimus säilytetään);

    ·kohdennettu poikkeus velvoitteesta soveltaa 5 artiklan 2 kohdassa säädettyä ”ei merkittävää haittaa” -periaatetta niihin uudistuksiin ja investointeihin, joilla parannetaan energiainfrastruktuuria öljyn ja kaasun välittömän toimitusvarmuuden tukemiseksi erityisesti toimitusten monipuolistamisen mahdollistamiseksi koko unionin edun mukaisesti,

    ·uusi arviointikriteeri, jossa otetaan huomioon REPowerEU-erityistavoitteet;

    ·REPowerEU-lukua koskevat raportointivelvoitteet.

    ·Muutetaan päätöstä (EU) 2015/1814 siten, että jatketaan markkinavakausvarannon päästöoikeuksien nykyistä prosenttiosuutta vuoteen 2030 ja annetaan mahdollisuus vapauttaa huutokaupattavaksi osa siinä olevista päästöoikeuksista ja kohdentaa saadut tulot elpymis- ja palautumistukivälineeseen.

    ·Muutetaan direktiiviä 2003/87/EY siten, että vahvistetaan markkinavakausvarannosta vapautuvien päästöoikeuksien huutokauppaa koskevat yksityiskohtaiset säännöt ja siirretään syntyneet 20 miljardin euron tulot elpymis- ja palautumistukivälineeseen.

    ·Muutetaan asetusta (EU) 2021/1060 siten, että jäsenvaltioiden on mahdollista siirtää enintään 7,5 prosenttia rahoituksen elpymis- ja palautumistukivälineen kansallisista määrärahoista REPowerEU-lukuun sisältyvien uudistusten ja investointien tukemiseen nykyisen 5 prosentin siirtomahdollisuuden lisäksi.

    ·Asetuksen (EU) 2021/2115, jossa säädetään jäsenvaltioiden mahdollisuudesta rahoittaa osa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta elpymis- ja palautumistukivälineen kautta, muuttaminen REPowerEU-lukuun sisältyvien uudistusten ja investointien tukemiseksi.

    2022/0164 (COD)

    Ehdotus

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

    asetuksen (EU) 2021/241 muuttamisesta elpymis- ja palautumissuunnitelmien REPowerEU-lukujen osalta sekä asetuksen (EU) 2021/1060, asetuksen (EU) 2021/2115, direktiivin 2003/87/EY ja päätöksen (EU) 2015/1814 muuttamisesta

    EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

    ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 175 artiklan kolmannen alakohdan, 177 artiklan ensimmäisen alakohdan, 192 artiklan 1 kohdan, 194 artiklan 2 kohdan ja 322 artiklan 1 kohdan,

    ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

    ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon 1 ,

    ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon 2 ,

    ottavat huomioon tilintarkastustuomioistuimen lausunnon,

    noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä,

    sekä katsovat seuraavaa:

    (1)Elpymis- ja palautumistukivälineen perustamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/241 3 hyväksymisen jälkeen ennennäkemättömät geopoliittiset tapahtumat ja niiden suorat ja välilliset sosioekonomiset seuraukset ovat vaikuttaneet merkittävästi unionin yhteiskuntaan ja talouteen. Erityisesti on käynyt entistä selvemmäksi, että unionin energiaturvallisuus on välttämätön onnistuneelle, kestävälle ja osallistavalle elpymiselle covid-19-kriisistä, koska se myös merkittävä Euroopan talouden palautumiskykyä edistävä tekijä.

    (2)Koska kestävän elpymisen, unionin palautumiskyvyn kehittämisen ja unionin energiaturvallisuuden välillä on suora yhteys, ja elpymis- ja palautumistukivälineellä on myös rooli oikeudenmukaisessa ja osallistavassa siirtymässä, se on unionille sopiva väline vastata näihin uusiin esiin tuleviin haasteisiin.

    (3)Komissiota kehotettiin valtion- ja hallitusten päämiesten 10 ja 11 päivänä maaliskuuta 2022 antamassa Versailles’n julkilausumassa ehdottamaan toukokuun loppuun mennessä REPowerEU-suunnitelmaa, jolla poistetaan asteittain riippuvuus fossiilisten polttoaineiden tuonnista Venäjältä, ja tämä kehotus toistettiin 24 ja 25 päivänä maaliskuuta 2022 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätelmissä. Tämä olisi toteutettava hyvissä ajoin ennen vuotta 2030 tavalla, joka on johdonmukainen EU:n vihreän kehityksen ohjelman ja eurooppalaisessa ilmastolaissa vuosiksi 2030 ja 2050 vahvistettujen ilmastotavoitteiden kanssa. Asetusta (EU) 2021/241 olisi sen vuoksi muutettava, jotta voidaan parantaa sen kykyä tukea uudistuksia ja investointeja, joiden tarkoituksena on monipuolistaa energiahuoltoa, erityisesti fossiilisten polttoaineiden osalta, ja vahvistaa siten unionin strategista riippumattomuutta ja avointa taloutta. Tukea olisi annettava myös uudistuksiin ja investointeihin, joilla parannetaan jäsenvaltioiden talouksien energiatehokkuutta.

    (4)Unionin ja jäsenvaltioiden unionin energiahuollon riippumattomuuden ja varmuuden edistämiseksi toteuttamien politiikkojen ja toimien täydentävyyden, yhdenmukaisuuden ja johdonmukaisuuden maksimoimiseksi nämä energiaan liittyvät uudistukset ja investoinnit olisi vahvistettava erityisessä elpymis- ja palautumissuunnitelmiin sisältyvässä REPowerEU-luvussa.

    (5)Jotta unionin toimet olisivat mahdollisimman laajat, kaikilta jäsenvaltioilta, jotka toimittavat elpymis- ja palautumissuunnitelman tämän asetuksen voimaantulon jälkeen, olisi edellytettävä, että ne sisällyttävät suunnitelmaansa REPowerEU-luvun. Tätä vaatimusta olisi sovellettava erityisesti tarkistettuihin suunnitelmiin, jotka jäsenvaltiot toimittavat 30 päivästä kesäkuuta 2022 alkaen, jotta voidaan ottaa huomioon päivitetty enimmäisrahoitusosuus.

    (6)REPowerEU-lukuihin olisi sisällyttävä uusia uudistuksia ja investointeja, joilla edistetään REPowerEU-tavoitteiden saavuttamista. Lisäksi kyseisessä luvussa olisi esitettävä yhteenveto muista toimenpiteistä, jotka rahoitetaan eri lähteistä kuin elpymis- ja palautumistukivälineestä ja joilla edistetään johdanto-osan 3 kappaleessa kuvattuja energiaan liittyviä tavoitteita. Yhteenvedon olisi katettava toimenpiteet, jotka on tarkoitus panna täytäntöön 1 päivän helmikuuta 2022 ja 31 päivän joulukuuta 2026 välisenä aikana eli kaudella, jonka aikana tässä asetuksessa asetetut tavoitteet on määrä saavuttaa. Maakaasuinfrastruktuurin osalta REPowerEU-lukuihin sisältyvien investointien ja uudistusten, joilla monipuolistetaan tarjontaa pois venäläisistä toimittajista, olisi perustuttava tarpeisiin, jotka on tällä hetkellä yksilöity yhteisvastuun hengessä toimitusvarmuuden alalla perustetun kaasun siirtoverkonhaltijoiden eurooppalaisen verkoston (ENTSOG) tekemässä ja hyväksymässä arvioinnissa, ja niissä olisi otettava huomioon uusiin geopoliittisiin uhkiin sopeutumiseksi toteutetut tehostetut valmiustoimenpiteet. REPowerEU-luvuissa olisi myös annettava selvitys ja kvantifiointi elpymis- ja palautumistukivälineestä rahoitettujen uudistusten ja investointien ja muiden, eri lähteistä kuin elpymis- ja palautumistukivälineestä rahoitettujen toimenpiteiden yhdistelmän vaikutuksista.

    (7)Olisi lisättävä asianmukainen arviointikriteeri, jonka perusteella komissio voi arvioida REPowerEU-lukuun sisältyviä uudistuksia ja investointeja varmistaakseen, että ne soveltuvat erityisten REPowerEU-tavoitteiden saavuttamiseen. Elpymis- ja palautumissuunnitelmalta olisi edellytettävä tämän uuden arviointikriteerin mukaan A-luokitusta, jotta komissio voi antaa siitä myönteisen arvion.

    (8)Investoinnit infrastruktuuriin ja teknologioihin eivät yksin riitä varmistamaan, että riippuvuus fossiilisista polttoaineista vähenee. Uudelleen- ja täydennyskoulutukseen olisi osoitettava resursseja, jotta työvoima saisi vihreitä taitoja. Tämä vastaa Euroopan sosiaalirahasto plussan tavoitetta, joka on jäsenvaltioiden tukeminen tulevaisuuden työelämään valmiin ammattitaitoisen ja sopeutumiskykyisen työvoiman saavuttamisessa. Tämän vuoksi Euroopan sosiaalirahasto plussasta siirrettävillä varoilla olisi tuettava työvoiman uudelleen- ja täydennyskoulutukseen tarkoitettuja tukitoimenpiteitä. Komissio arvioi, edistetäänkö REPowerEU-lukuihin sisältyvillä toimenpiteillä merkittävästi työvoiman uudelleenkoulutusta vihreissä taidoissa.

    (9)Tämän järjestelmän soveltaminen ei saisi rajoittaa muiden asetuksen (EU) 2021/241 mukaisten oikeudellisten vaatimusten soveltamista, jollei tässä asetuksessa toisin säädetä.

    (10)Elpymis- ja palautumissuunnitelman, myös REPowerEU-luvun, olisi vastattava tehokkaasti kaikkiin asiaankuuluvissa maakohtaisissa suosituksissa yksilöityihin haasteisiin tai niiden merkittävään osaan, mukaan lukien vuoden 2022 talouspolitiikan eurooppalaisella ohjausjaksolla hyväksyttävät maakohtaiset suositukset, joissa viitataan muun muassa jäsenvaltioiden kohtaamiin energiahaasteisiin.

    (11)Tuloksellinen siirtyminen vihreään energiaan ja energiariippuvuuden vähentäminen edellyttävät merkittäviä digitaalisia investointeja. Jäsenvaltioiden olisi annettava asetuksen (EU) 2021/241 nojalla selvitys siitä, mikä merkitys elpymis- ja palautumissuunnitelman toimenpiteillä, REPowerEU-lukuun sisältyvät toimenpiteet mukaan luettuina, odotetaan olevan digitaalisen siirtymän tai siitä johtuvien haasteiden kannalta ja siitä, vastaavatko ne määrää, joka edistää digitaalisen tavoitteen saavuttamista digitaalisten toimien seurantaa koskevan menetelmän perusteella. Unionin energiahaasteiden ennennäkemättömän kiireellisyyden ja merkityksen vuoksi REPowerEU-lukuun sisältyviä uudistuksia ja investointeja ei kuitenkaan pitäisi ottaa huomioon laskettaessa suunnitelman kokonaismäärärahoja asetuksessa (EU) 2021/241 asetetun digitaalista tavoitetta koskevan vaatimuksen soveltamiseksi.

    (12)Asetuksen (EU) 2021/241 18 artiklan 4 kohdan q alakohdan mukaan jäsenvaltioiden olisi myös toimitettava tiivistelmä paikallis- ja alueviranomaisten ja muiden asiaankuuluvien sidosryhmien, tarvittaessa myös maatalousalan sidosryhmien, kuulemisprosessista REPowerEU-lukuun sisältyvien uudistusten ja investointien osalta. Näissä tiivistelmissä olisi selvitettävä kuulemisten tulokset ja esitettävä, kuinka saadut tiedot on otettu REPowerEU-luvuissa huomioon.

    (13)”Ei merkittävää haittaa” -periaatteen soveltaminen on olennaisen tärkeää sen varmistamiseksi, että pandemiasta elpymiseen liittyvät investoinnit ja uudistukset toteutetaan kestävällä tavalla. Sitä olisi edelleen sovellettava tukivälineestä tuettuihin uudistuksiin ja investointeihin, ja siten, että EU:n välittömien energiaturvallisuuteen liittyvien huolenaiheiden turvaamiseksi sovelletaan yhtä kohdennettua poikkeusta. Kun otetaan huomioon tavoite monipuolistaa energiahuoltoa pois venäläisistä toimittajista, ei pitäisi vaatia, että REPowerEU-luvuissa esitetyt uudistukset ja investoinnit, joilla pyritään parantamaan energiainfrastruktuuria ja -laitteistoja öljyn ja kaasun toimitusvarmuuteen liittyvien välittömien tarpeiden täyttämiseksi, noudattavat ”ei merkittävää haittaa” -periaatetta, ja ne olisi sen vuoksi vapautettava tästä arvioinnista.

    (14)Jäsenvaltioille olisi tarjottava lisäkannustimia lainojen hakemiseen selkiyttämällä lainojen myöntämismenettelyä. Asetuksen (EU) 2021/241 mukaan jäsenvaltiot voivat hakea lainoja 31 päivään elokuuta 2023 asti. Komissiolle olisi ilmoitettava 30 päivän kuluessa tämän asetuksen voimaantulosta aikomuksesta esittää lainahakemus, jotta jäljellä olevat varat voidaan jakaa uudelleen hallitusti.

    (15)Lisäksi olisi tarjottava uusia erityisiä rahoituslähteitä, jotta voitaisiin asettaa kannustimia REPowerEU-lukuun sisällytettävien uudistusten ja investointien korkean tavoitetason saavuttamiseksi.

    (16)Vaikka markkinavakausvarannon päästöoikeuksien nykyistä prosenttiosuutta on laajennettava, jotta voidaan pitkällä aikavälillä estää päästöoikeuksien ylijäämän merkittävä kasvu unionin sisäisessä kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupassa, vallitseva taloudellinen ja geopoliittinen tilanne edellyttää, että unioni ottaa saatavana olevia resursseja käyttöön unionin energiahuollon nopeaa monipuolistamista ja fossiilisista polttoaineista riippuvuuden vähentämistä varten ennen vuotta 2030. Tätä varten Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöstä (EU) 2015/1814 4 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviä 2003/87/EY 5 olisi muutettava siten, että markkinavakausvarannon 24 prosentin osuuden kaksinkertaistamista jatketaan vuoteen 2030 saakka ja sallitaan samalla markkinavakausvarannon päästöoikeuksien osan poikkeuksellinen vapauttaminen ja muuntaminen rahaksi sekä tulojen ohjaaminen REPowerEU-tavoitteita edistäviin uudistuksiin ja investointeihin elpymis- ja palautumistukivälineen puitteissa.

    (17)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EU) 2021/1060 6 olisi muutettava siten, että siinä säädetään mahdollisuudesta siirtää enintään 7,5 prosenttia kyseisen asetuksen soveltamisalaan kuuluvien yhteistyössä hallinnoitavien ohjelmien määrärahoista tukivälineeseen REPowerEU-tavoitteiden saavuttamiseksi nykyisen 5 prosentin siirtomahdollisuuden lisäksi. Tällaisen mahdollisuuden perusteluna on tarve kattaa REPowerEU-tavoitteet ja antaa jäsenvaltioille enemmän joustovaraa vastata näihin kiireellisiin tarpeisiin. Lisäksi tukiväline mahdollistaa varojen nopean maksamisen, minkä vuoksi se soveltuu erityisen hyvin kiireellisten energiaan liittyvien toimenpiteiden rahoittamiseen. Tällaisten siirtojen perusteluna on kasvanut rahoitustarve, joka liittyy REPowerEU-lukuun sisältyviin lisäuudistuksiin ja -investointeihin.

    (18)Myös Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EU) 2021/2115 7 olisi muutettava, jotta 12,5 prosenttia Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta voidaan panna täytäntöön elpymis- ja palautumistukivälineen kautta. Tällainen täytäntöönpanomenetelmä on perusteltu, koska näiden välineiden välillä on täydentävyyttä ja synergiaa synteettisten lannoitteiden käytön vähentämistä tai kestävän biometaanin tai uusiutuvan energian tuotannon lisäämistä koskevien tavoitteiden osalta SEUT-sopimuksen 39 artiklassa vahvistettujen yhteisen maatalouspolitiikan tavoitteiden mukaisesti. Elpymis- ja palautumistukivälineen kautta toimeen pantavalla rahoituksella pitäisi voida nopeuttaa varojen maksamista maatalousalan tuensaajille, mikä on ratkaisevan tärkeää energiaan liittyvien tavoitteiden kiireellisyyden vuoksi.

    (19)REPowerEU-välineen mukaisia maksuja suoritetaan elpymis- ja palautumistukivälineen sääntöjen mukaisesti vuoden 2026 loppuun saakka. Yhteistyössä hallinnoitavista varoista siirrettyihin varoihin liittyvien maksujen edellytyksenä on, että EU:n vuotuisessa talousarviossa hyväksyttyjä varoja on käytettävissä.

    (20)Suunnitelman yhteydessä esitetyn pyynnön saada kohdennettua rahoitusta REPowerEU-toimenpiteille, mukaan lukien osuus markkinavakausvarannosta sekä siirrot asetuksen (EU) 2021/1060 soveltamisalaan kuuluvista rahastoista ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta, perusteluna olisi oltava REPowerEU-lukuun sisältyviin lisäuudistuksiin ja -investointeihin liittyvä kasvanut rahoitustarve.

    (21)Komission olisi seurattava REPowerEU-luvussa esitettyjen uudistusten ja investointien täytäntöönpanoa ja niiden vaikutusta asetuksessa (EU) 2021/241 vahvistettujen REPowerEU-tavoitteiden saavuttamiseen.

    (22)Viimeaikaiset geopoliittiset tapahtumat ovat vaikuttaneet energian ja rakennusmateriaalien hintoihin ja aiheuttaneet myös toimitusongelmia globaaleissa toimitusketjuissa. Tämä kehitys voi vaikuttaa suoraan valmiuksiin toteuttaa joitakin elpymis- ja palautumissuunnitelmiin sisältyviä investointeja. Jos jäsenvaltiot voivat osoittaa, että tietty välitavoite tai tavoite ei ole tämän tilanteen vuoksi ole enää kokonaan tai osittain saavutettavissa, tilanne voidaan esittää 21 artiklassa tarkoitettuna objektiivisena olosuhteena. Tällainen tilanne ei voi muodostaa objektiivisia olosuhteita uudistusten tarkistamiselle, koska uudistukset eivät yleensä ole kustannussidonnaisia. Lisäksi yksikään muutospyyntö ei saisi heikentää elpymis- ja palautumissuunnitelmien yleistä täytäntöönpanoa,

    OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Muutetaan asetus (EU) 2021/241 seuraavasti:

    (1)Korvataan 4 artiklan 1 kohta seuraavasti:

    1. Tämän asetuksen 3 artiklassa tarkoitettujen kuuden pilarin ja niiden aikaan saamien yhteenkuuluvuuden ja synergioiden mukaisesti tukivälineen yleisenä tavoitteena on edistää covid-19-kriisin yhteydessä unionin taloudellista, sosiaalista ja alueellista yhteenkuuluvuutta parantamalla jäsenvaltioiden palautumiskykyä, kriisivalmiutta, sopeutumiskykyä ja kasvupotentiaalia, lieventämällä erityisesti naisiin kohdistuvia kyseisen kriisin sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia, edistämällä Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin täytäntöönpanoa, tukemalla vihreää siirtymää, edistämällä asetuksen (EU) 2018/1999 2 artiklan 11 alakohdassa asetettujen unionin vuoden 2030 ilmastotavoitteiden saavuttamista, janoudattamalla EU:n vuoden 2050 ilmastoneutraaliutta ja digitaalista muutosta koskevaa tavoitetta ja parantamalla unionin energiajärjestelmän palautumiskykyä vähentämällä riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja monipuolistamalla energiahuoltoa unionin tasolla, jäljempänä ’REPowerEU-tavoitteet’; näin voidaan myötävaikuttaa taloudelliseen ja sosiaaliseen noususuuntaiseen lähentymiseen, palauttaa ja edistää unionin talouksien kestävää kasvua ja yhdentymistä, tukea laadukkaiden työpaikkojen luomista ja edistää unionin strategista riippumattomuutta ja avointa taloutta sekä luoda eurooppalaista lisäarvoa.”

    (2)Muutetaan 14 artikla seuraavasti:

    (a)Lisätään 3 kohtaan b alakohdan jälkeen alakohta seuraavasti:

    ”ba) tarvittaessa 21 c artiklan 1 kohdan mukaiset uudistukset ja investoinnit;”

    (b)Korvataan 4 kohta seuraavasti:

    4. Asianomaisen jäsenvaltion elpymis- ja palautumissuunnitelmalle myönnettävä lainatuki ei saa olla suurempi kuin elpymis- ja palautumissuunnitelman, sellaisena kuin se on tarvittaessa tarkistettuna, kokonaiskustannusten ja 11 artiklassa tarkoitetun enimmäisrahoitusosuuden välinen erotus mukaan lukien tarpeellisessa määrin 21 a artiklassa tarkoitettu tulo sekä tarpeellisessa määrin yhteistyössä hallinnoitavista ohjelmista peräisin olevat varat, joilla tuetaan 21 b artiklassa tarkoitettuja REPowerEU-tavoitteita. 

    (c) Korvataan 6 kohta seuraavasti:

    6. Poiketen siitä, mitä 5 kohdassa säädetään, lainatuen määrää voidaan poikkeuksellisissa olosuhteissa korottaa käytettävissä olevien varojen puitteissa ottaen huomioon hakemuksen esittäneen jäsenvaltion tarpeet sekä lainatukea koskevat pyynnöt, jotka muut jäsenvaltiot ovat jo toimittaneet tai suunnittelevat toimittavansa, soveltaen samalla yhdenvertaisen kohtelun, solidaarisuuden, oikeasuhteisuuden ja avoimuuden periaatteita. Näiden periaatteiden soveltamisen helpottamiseksi jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle 30 päivän kuluessa [tämän muutosasetuksen voimaantulosta], aikovatko ne hakea lainatukea.”

    (3)Lisätään 18 artiklan 4 kohdan q alakohtaan virke seuraavasti:

    ”q) elpymis- ja palautumissuunnitelmien valmistelua ja soveltuvissa tapauksissa täytäntöönpanoa varten tiivistelmä kansallisen lainsäädännön mukaisesti toteutetusta paikallis- ja alueviranomaisten, työmarkkinaosapuolten, kansalaisyhteiskunnan järjestöjen, nuorisojärjestöjen ja muiden asiaankuuluvien sidosryhmien kuulemisprosessista sekä selvitys siitä, kuinka sidosryhmiltä saadut tiedot on otettu elpymis- ja palautumissuunnitelmassa huomioon; kuulemisprosessin tiivistelmässä on erityisesti selvitettävä paikallis- ja alueviranomaisten ja muiden asiaankuuluvien sidosryhmien kuulemisten tulokset REPowerEU-lukuun sisältyvistä uudistuksista ja investoinneista ja esitettävä, miten saadut tiedot on otettu huomioon REPowerEU-luvussa;”

    (4)Lisätään 19 artiklan 3 kohtaan alakohta seuraavasti:

    ”da) edistävätkö 21 c artiklan 1 kohdassa tarkoitetut uudistukset ja investoinnit tuloksellisesti unionin energiahuollon monipuolistamista tai fossiilisista polttoaineista riippuvuuden vähentämistä ennen vuotta 2030.”

    (5)Korvataan 23 artiklan 1 kohta seuraavasti:

    ”Neuvoston hyväksyttyä 20 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun täytäntöönpanopäätöksen komissio tekee asianomaisen jäsenvaltion kanssa sopimuksen, joka muodostaa varainhoitoasetuksessa tarkoitetun yksittäisen oikeudellisen sitoumuksen. Oikeudellinen sitoumus ei saa minkään jäsenvaltion osalta olla suurempi kuin 11 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettu rahoitusosuus vuosiksi 2021 ja 2022 yhteensä, 11 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu päivitetty rahoitusosuus vuodeksi 2023 tai 21 a artiklan 2 kohdan mukaisesti laskettu määrä.”

    (6)Lisätään III luvun jälkeen luku seuraavasti:

    ”III a LUKU

    REPowerEU

    21 a artikla

    Uudet tulot

    (1)Tämän asetuksen nojalla on direktiivin 2003/87/EY 10 e artiklan 4 kohdan mukaisesti käytettävissä 20 000 000 000 euroa käypinä hintoina unionin energiajärjestelmän palautumiskyvyn parantamiseen vähentämällä riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja monipuolistamalla energiahuoltoa unionin tasolla. Kyseinen määrä asetetaan saataville varainhoitoasetuksen 21 artiklan 5 kohdassa tarkoitettuina ulkoisina käyttötarkoitukseensa sidottuina tuloina.

    (2)Kunkin jäsenvaltion käytettävissä oleva 1 kohdassa tarkoitettujen varojen osuus lasketaan enimmäisrahoitusosuutta varten määriteltyjen indikaattoreiden perusteella liitteessä II esitetyn menetelmän mukaisesti 70 prosentille määrästä ja liitteessä III esitetyn menetelmän mukaisesti 30 prosentille määrästä.

    (3)Edellä 1 kohdassa tarkoitettu määrä osoitetaan yksinomaan 21 c artiklan 1 kohdassa tarkoitettuihin toimenpiteisiin.

    (4)Edellä 1 kohdassa tarkoitetun määrän kattavat maksusitoumusmäärärahat ovat käytettävissä automaattisesti kyseisessä kohdassa tarkoitettuihin määriin asti [tämän muutosasetuksen voimaantulopäivästä].

    (5)Kukin jäsenvaltio voi esittää komissiolle pyynnön sellaisen määrän osoittamisesta, joka ei ylitä sen osuutta, sisällyttämällä suunnitelmaansa 21 c artiklan 1 kohdassa kuvatut uudistukset ja investoinnit ja ilmoittamalla niiden arvioidut kustannukset.

    (6)Neuvoston täytäntöönpanopäätöksessä, joka hyväksytään 20 artiklan 1 kohdan nojalla komission ehdotuksesta, vahvistetaan direktiivin 2003/87/EY 10 e artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen, jäsenvaltiolle 2 kohdan soveltamisen jälkeen osoitettujen tulojen määrä, joka maksetaan erissä käytettävissä olevien varojen rajoissa tämän asetuksen 24 artiklan mukaisesti, kun jäsenvaltio on tyydyttävästi saavuttanut 21 c artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen toimenpiteiden täytäntöönpanoon liittyvät yksilöidyt välitavoitteet ja tavoitteet.

    21 b artikla

    Yhteistyössä hallinnoitavista ohjelmista REPowerEU-tavoitteiden tukemiseen saatavat varat

    (1)Jäsenvaltioille yhteistyöhön perustuvan hallinnoinnin puitteissa myönnettyjä varoja voidaan asianomaisen jäsenvaltion pyynnöstä siirtää tai osoittaa tukivälineen käyttöön, jollei asetuksen (EU) 2021/1060 26 a artiklassa tai asetuksen (EU) 2021/2115 81 a artiklassa säädetyistä edellytyksistä muuta johdu. Kyseiset varat on käytettävä yksinomaan asianomaisen jäsenvaltion hyväksi.

    (a)Varoja voidaan siirtää asetuksen (EU) 2021/1060 26 a artiklan mukaisesti tämän asetuksen 21 c artiklan 1 kohdassa tarkoitettuihin tukitoimenpiteisiin edellyttäen, että jäsenvaltio on jo pyytänyt siirtoja tietystä rahastosta enintään 5 prosentin enimmäismäärään asti 26 artiklan 1 kohdan ensimmäisen ja toisen alakohdan mukaisesti.

    (b)Asetuksen (EU) 2021/2115 81 a artiklan mukaisesti osoitetuilla varoilla tuetaan tämän asetuksen 21 c artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettuja toimenpiteitä, ja ne on käytettävä viljelijöiden tai viljelijäryhmien hyödyksi tehtäviin maatilainvestointeihin, erityisesti synteettisten lannoitteiden käytön vähentämiseen, uusiutuvan energian ja kestävän biometaanin tuotannon lisäämiseen ja energiatehokkuuden parantamiseen.

    (2)Maksut suoritetaan tämän asetuksen 24 artiklan mukaisesti ja käytettävissä olevan rahoituksen rajoissa.

    (3)Komissio käyttää kyseisiä varoja suoraan varainhoitoasetuksen 62 artiklan 1 kohdan ensimmäisen alakohdan a alakohdan mukaisesti. 

    21 c artikla

    Elpymis- ja palautumissuunnitelmien REPowerEU-luku

    (1)Komissiolle [tämän muutosasetuksen voimaantulon] jälkeen toimitettavaan elpymis- ja palautumissuunnitelmaan on sisällyttävä REPowerEU-luku. REPowerEU-luvussa esitetään uudistuksia ja investointeja, joilla pyritään edistämään REPowerEU:n tavoitteita seuraavasti, sekä niitä vastaavat välitavoitteet ja tavoitteet lukuun ottamatta 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettuja toimenpiteitä:

    (a)energiainfrastruktuurin ja -laitteistojen parantaminen, jotta voidaan vastata öljyn ja kaasun toimitusvarmuuteen liittyviin välittömiin tarpeisiin erityisesti toimitusten monipuolistamisen mahdollistamiseksi koko unionin edun mukaisesti,

    (b)rakennusten energiatehokkuuden parantaminen, teollisuuden irrottaminen hiilestä, kestävän biometaanin ja uusiutuvan tai fossiilittoman vedyn tuotannon ja käyttöönoton lisääminen sekä uusiutuvan energian osuuden lisääminen,

    (c)sisäisen ja rajat ylittävän energiansiirron pullonkauloihin puuttuminen ja päästöttömän liikenteen ja sen infrastruktuurin, myös rautateiden, tukeminen,

    (d)a, b ja c alakohdan tavoitteiden tukeminen nopeuttamalla vihreitä taitoja koskevaa työvoiman uudelleenkoulutusta sekä tukemalla vihreään siirtymään liittyvien keskeisten materiaalien ja teknologioiden arvoketjuja.

    (2)REPowerEU-lukuun on sisällyttävä myös seuraavat:

    (a)tarvittaessa kuvaus jo hyväksyttyihin neuvoston täytäntöönpanopäätöksiin sisältyvistä uudistuksista ja investoinneista, joiden odotetaan edistävän REPowerEU-tavoitteiden saavuttamista;

    (b)kuvaus muista REPowerEU-tavoitteita edistävistä toimenpiteistä ja vastaava aikataulu, joka toteutetaan 1 päivän helmikuuta 2022 ja 31 päivän joulukuuta 2026 välisenä aikana ilman tukivälineestä myönnettävää rahoitustukea;

    (c)selvitys siitä, miten 1 kohdassa ja tämän kohdan a ja b alakohdassa tarkoitettujen toimenpiteiden yhdistelmä on johdonmukainen ja tehokas ja miten sen odotetaan edistävän REPowerEU-tavoitteiden saavuttamista, sekä energiansäästöjen kvantifiointi.

    (3)REPowerEU-luvussa esitettyjen 1 kohdan mukaisten uudistusten ja investointien arvioituja kustannuksia ei oteta huomioon laskettaessa suunnitelman kokonaismäärärahoja 18 artiklan 4 kohdan f alakohdan ja 19 artiklan 3 kohdan f alakohdan mukaisesti.

    (4)Poiketen siitä, mitä 5 artiklan 2 kohdassa, 17 artiklan 4 kohdassa, 18 artiklan 4 kohdan d alakohdassa ja 19 artiklan 3 kohdan d alakohdassa säädetään, asetuksen (EU) 2020/852 17 artiklassa tarkoitettua ”ei merkittävää haittaa” -periaatetta ei sovelleta uudistuksiin ja investointeihin, joiden odotetaan edistävän REPowerEU-tavoitteiden saavuttamista tämän artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaisesti.

    (5)Tämän asetuksen säännöksiä sovelletaan soveltuvin osin REPowerEU-luvun uudistuksiin ja investointeihin, jollei toisin säädetä.

    21 d artikla

    REPowerEU-lukujen täytäntöönpanon seuranta

    (1)Komissio seuraa REPowerEU-luvussa esitettyjen uudistusten ja investointien täytäntöönpanoa ja niiden vaikutusta REPowerEU-tavoitteiden saavuttamiseen.

    (2)Komissio antaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle tietoja REPowerEU-luvun täytäntöönpanon edistymisestä 31 artiklan mukaisesti annettavassa vuosikertomuksessa.”

    (7)Muutetaan liite V tämän asetuksen liitteen I mukaisesti.

    2 artikla

    Muutetaan asetus (EU) 2021/1060 seuraavasti:

    (1)Lisätään 11 artiklan 1 kohtaan alakohta seuraavasti:

    ”e) tarvittaessa varojen jakautuminen alueluokittain 108 artiklan 2 kohdan mukaisesti ja 26, 26 a ja 111 artiklan mukaisesti siirrettäviksi ehdotetut määrärahat sekä perustelut tällaisille siirroille;”

    (2)Lisätään 22 artiklan 3 kohdan g alakohtaan alakohta seuraavasti:

    ”i) taulukko, jossa eritellään kokonaismäärärahat kunkin rahaston ja tarvittaessa kunkin alueluokan osalta koko ohjelmakauden ajalta ja vuosikohtaisesti, mukaan lukien 26, 26 a tai 27 artiklan nojalla siirretyt määrät;”

    (3)Lisätään 26 artiklan 1 kohdan ensimmäisen alakohdan loppuun seuraava:

    ”Jos kumppanuussopimus on hyväksytty mutta yhtä tai useampaa ohjelmaa ole vielä hyväksytty, voidaan pyytää asetuksen (EU) 2021/241 mukaista siirtoa elpymis- ja palautumistukivälineeseen ilmoittamalla 11 artiklan 1 kohdan c, e ja h alakohdassa tarkoitettujen tietojen tarkistuksesta 69 artiklan 9 kohdan mukaisesti.”

    (4)Lisätään 26 artiklan 1 kohtaan uusi alakohta seuraavasti:

    ”2. Poiketen siitä, mitä 40 artiklan 2 kohdan d alakohdassa ja edellisessä kohdassa säädetään, seurantakomiteaa on kuultava ohjelman muutoksesta, jos tällainen muutos rajoittuu tiukasti siihen, mikä on tarpeen elpymis- ja palautumistukivälineeseen tehtävien siirtojen kannalta.

    3. Jos kumppanuussopimus on hyväksytty ja siirtoa pyydetään ohjelman toimittamisen yhteydessä, tästä johtuvaa ristiriitaa ei oteta huomioon arvioitaessa ohjelmaa 23 artiklan 1 kohdan mukaisesti.”

    (5)Lisätään artikla seuraavasti:

    ”26 a artikla

    Siirto elpymis- ja palautumistukivälineeseen

    (1)Jäsenvaltiot, jotka toimittavat komissiolle asetuksen (EU) 2021/241 mukaisen REPowerEU-luvun sisältävän elpymis- ja palautumissuunnitelman, voivat pyytää, että enintään 7,5 prosenttia kunkin rahaston alkuperäisistä kansallisista määrärahoista siirretään elpymis- ja palautumistukivälineeseen edellyttäen, että jäsenvaltio on jo pyytänyt kyseisestä erityisrahastosta 5 prosentin enimmäismäärän mukaista siirtoa 26 artiklan 1 kohdan ensimmäisen ja toisen alakohdan mukaisesti. Siirtopyyntö on tehtävä joko kumppanuussopimuksessa, myös 11 artiklan 1 kohdan c, e ja h alakohdassa tarkoitettujen tietojen tarkistamisesta ilmoittamisen yhteydessä 69 artiklan 9 kohdan mukaisesti, tai ohjelman muuttamista koskevassa pyynnössä. Kun siirtämistä koskeva pyyntö koskee ohjelman muuttamista, ainoastaan tulevien kalenterivuosien varoja voidaan siirtää. Tällaisilla siirroilla täydennetään mahdollisuutta siirtää varoja tämän asetuksen 26 artiklan mukaisesti.

    (2)Siirretyt varat pannaan täytäntöön asetuksen (EU) 2021/241 säännösten mukaisesti, ja ne käytetään kyseisen jäsenvaltion hyväksi.

    (3)Jos kumppanuussopimus on hyväksytty ja siirtoa pyydetään ennen kuin yksi tai useampi ohjelma on hyväksytty, tästä johtuvaa ristiriitaa kumppanuussopimuksen ja ohjelman välillä ei oteta huomioon arvioitaessa ohjelmaa 23 artiklan 1 kohdan mukaisesti. Tällaisissa tapauksissa asianomaisen jäsenvaltion on toimitettava 11 artiklan 1 kohdan c, e ja h alakohdassa tarkoitettujen tietojen tarkistus, joka muodostaa tässä artiklassa tarkoitetun siirtopyynnön.

    (4)Poiketen siitä, mitä 24 artiklan 2 ja 4 kohdassa säädetään, jos ohjelmaa on muutettava tässä artiklassa säädettyjen siirtojen vuoksi, komissio hyväksyy tai hylkää siirron ja siitä johtuvat ohjelmaan tehtävät muutokset kuukauden kuluessa päivästä, jona jäsenvaltio on toimittanut ohjelman. Poiketen siitä, mitä 40 artiklan 2 kohdan d alakohdassa säädetään, seurantakomiteaa on kuultava ohjelman muutoksesta. Ohjelman muuttamista koskevassa pyynnössä on määritettävä kunakin vuonna siirrettävän rahoitusosuuden kokonaismäärä rahastoittain ja tarvittaessa alueluokittain.

    (5)JTF:n varoja, mukaan lukien EAKR:stä ja ESR+:sta 27 artiklan mukaisesti siirretyt varat, ei saa siirtää elpymis- ja palautumistukivälineeseen tämän artiklan nojalla.

    (6)Jos komissio ei ole tehnyt oikeudellista sitoumusta 1 kohdan mukaisesti siirrettyjen varojen osalta, vastaavat sitomattomat varat voidaan siirtää takaisin siihen rahastoon, josta ne oli alun perin siirretty, ja osoittaa yhteen tai useampaan ohjelmaan 26 artiklan 7, 8 ja 9 kohdan säännösten mukaisesti.”

    (6)Muutetaan liitteet II ja V tämän asetuksen liitteen mukaisesti.

    3 artikla

    Muutetaan asetus (EU) 2021/2115 seuraavasti:

    (1)Lisätään artikla seuraavasti:

    81 a artikla

    Maaseuturahaston käyttö elpymis- ja palautumistukivälineen kautta

    (1)Jäsenvaltiot, jotka toimittavat komissiolle Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/241 mukaisen REPowerEU-luvun sisältävän elpymis- ja palautumissuunnitelman, voivat varata 118 artiklassa tarkoitetussa YMP:n strategiasuunnitelmaehdotuksessa tai 119 artiklassa tarkoitetussa YMP:n strategiasuunnitelman muutospyynnössä enintään 12,5 prosenttia alun perin maaseuturahastoon osoittamistaan määrärahoista osoitettaviksi elpymis- ja palautumistukivälineeseen.

    (2)Jäsenvaltioiden on määritettävä kunakin vuonna osoitettavan rahoitusosuuden kokonaismäärä. Jos kyseessä on YMP:n strategiasuunnitelman muuttamispyyntö, kyseiset määrät koskevat vain tulevia vuosia.

    (3)Poiketen siitä, mitä 119 artiklan 6 kohdassa säädetään, jos YMP:n strategiasuunnitelmaa on muutettava tässä artiklassa säädettyjen siirtojen vuoksi, komissio hyväksyy tai hylkää määrärahan sisältävän muutoksen ja siitä johtuvat YMP:n strategiasuunnitelmaan tehtävät muutokset kuukauden kuluessa päivästä, jona jäsenvaltio on toimittanut pyynnön. Tätä muutosta ei lasketa mukaan 119 artiklan 7 kohdassa säädettyyn muutospyyntöjen enimmäismäärään.

    (4)Jäsenvaltio voi tarkistaa ehdotettuja YMP:n strategiasuunnitelmia tässä artiklassa vahvistettua varaamista varten milloin tahansa ennen kuin komissio hyväksyy ne.

    (5)Elpymis- ja palautumistukivälineen kautta 1 kohdan mukaisesti varatut maaseuturahaston määrärahat on otettava kokonaan huomioon

    (a)laskettaessa 93 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja vähimmäismäärärahoja, ja 93 artiklan 3 kohtaa sovellettaessa ne katsotaan 93 artiklan 2 kohdassa tarkoitetuksi interventioksi. Varatuista menoista 100 prosenttia otetaan huomioon 93 artiklan 2 kohdassa tarkoitetussa laskelmassa;

    (b)laskettaessa 97 artiklan 2 kohdassa määriteltyjen ekojärjestelmien vähimmäismäärärahojen alennusta, ja 97 artiklan 3 kohtaa sovellettaessa ne katsotaan interventioksi 70, 72, 73 ja 74 artiklan mukaisesti.

    (6)Jos komissio ei ole tehnyt oikeudellista sitoumusta 1 kohdan mukaisesti myönnetyistä varoista, vastaavat sitomattomat varat voidaan siirtää takaisin maaseuturahastoon.

    (a)Tätä varten jäsenvaltion on toimitettava YMP:n strategiasuunnitelman muuttamista koskeva pyyntö 119 artiklan mukaisesti viimeistään neljä kuukautta ennen varainhoitoasetuksen 114 artiklan 2 kohdan ensimmäisessä alakohdassa säädettyä sitoumusten määräaikaa. Tätä muutosta ei lasketa mukaan 119 artiklan 7 kohdassa säädettyyn muutospyyntöjen enimmäismäärään.

    (b)Takaisin maaseuturahastoon siirrettävät varat pannaan täytäntöön tässä asetuksessa vahvistettujen sääntöjen mukaisesti siitä päivästä alkaen, jona ohjelman muuttamista koskeva pyyntö esitetään edellä olevan a alakohdan mukaisesti.

    (c)Tämän artiklan 6 kohdan mukaisesti takaisin maaseuturahastoon siirrettyjen varojen osalta asetuksen (EU) 2021/2116 34 artiklan 1 kohdassa määritetty määräaika talousarviositoumusten vapauttamiselle alkaa sinä vuonna, jona vastaavat talousarviositoumukset tehdään.”

    Korvataan 112 artiklan 2 kohdan d alakohta seuraavasti:

    ”d) tarvittaessa jäsenvaltioiden määrärahojen siirtäminen maaseuturahastosta InvestEU-ohjelman mukaiseen tukeen tämän asetuksen 81 artiklan mukaisesti, elpymis- ja palautumistukivälineen mukaiseen tukeen tämän asetuksen 81 a artiklan mukaisesti tai asetuksen (EU) 2021/783 mukaiseen tai asetuksen (EU) 2021/817 mukaiseen tukeen tämän asetuksen 99 artiklan mukaisesti;”.

    4 artikla

    (1)Lisätään direktiiviin 2003/87/EY artikla seuraavasti:

    ”10 e artikla

    Elpymis- ja palautumistukiväline

    (1)Päätöksen (EU) 2015/1814 1 artiklan 6 kohdan mukaisesti vapautettuja päästöoikeuksia huutokaupataan 31 päivänä joulukuuta 2026 päättyvällä kaudella, kunnes tällaisesta huutokaupasta saatujen tulojen määrä on saavuttanut 20 miljardin euron määrän. Nämä tulot asetetaan asetuksella (EU) 2021/241 perustetun elpymis- ja palautumistukivälineen käyttöön ja pannaan täytäntöön kyseisen asetuksen säännösten mukaisesti.

    (2)Komissio varmistaa, että elpymis- ja palautumistukivälineeseen tarkoitetut päästöoikeudet huutokaupataan direktiivin 2003/87/EY 10 artiklan 4 kohdassa säädettyjen periaatteiden ja yksityiskohtaisten sääntöjen sekä komission asetuksen (EU) N:o 1031/2010 [1] 24 artiklan mukaisesti.

    (3)Euroopan investointipankki, jäljempänä ’EIP’, toimii tämän artiklan mukaisesti huutokaupattavien päästöoikeuksien huutokaupanpitäjänä komission asetuksen (EU) N:o 1031/2010 [2] 26 artiklan 1 kohdan mukaisesti nimetyssä huutokauppapaikassa ja toimittaa huutokauppatulot komissiolle.

    (4)Kyseisten päästöoikeuksien huutokaupasta saadut tulot ovat Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 21 artiklan 5 kohdassa tarkoitettuja ulkoisia käyttötarkoitukseensa sidottuja tuloja.”

    5 artikla

    Päätökseen (EU) 2015/1814 tehtävät muutokset 

    Muutetaan päätöksen (EU) 2015/1814 1 artikla seuraavasti:

    korvataan 5 kohdan ensimmäisen alakohdan kolmas virke seuraavasti:

    ”Poiketen siitä, mitä ensimmäisessä ja toisessa virkkeessä säädetään, kyseisissä virkkeissä tarkoitetut prosenttiluvut ja 100 miljoonaa päästöoikeutta kaksinkertaistetaan 31 päivään joulukuuta 2030 saakka.”

    Lisätään 6 kohtaan alakohta seuraavasti:

    ”Poiketen siitä, mitä ensimmäisessä alakohdassa säädetään, tietty määrä päästöoikeuksia vapautetaan varannosta ja huutokaupataan 31 päivänä joulukuuta 2026 päättyvällä kaudella direktiivin 2003/87/EY 10 e artiklan mukaisesti, kunnes tällaisesta huutokaupasta saatujen tulojen määrä on saavuttanut 20 miljardin euron määrän.”

    6 artikla

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä

    Euroopan parlamentin puolesta    Neuvoston puolesta

    Puhemies    Puheenjohtaja

    SÄÄDÖSEHDOTUKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS

    1.PERUSTIEDOT EHDOTUKSESTA/ALOITTEESTA 

    1.1.Ehdotuksen/aloitteen nimi

    Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi elpymis- ja palautumissuunnitelmien REPowerEU-luvuista

    1.2.Toimintalohko(t) 

    Koheesio

    Talous- ja rahoitusasiat

    1.3.Ehdotus/aloite liittyy 

     uuteen toimeen 

     uuteen toimeen, joka perustuu pilottihankkeeseen tai valmistelutoimeen 8  

    käynnissä olevan toimen jatkamiseen 

     yhden tai useamman toimen sulauttamiseen tai uudelleen suuntaamiseen johonkin toiseen/uuteen toimeen 

    1.4.Tavoite (Tavoitteet)

    1.4.1.Yleistavoite (Yleistavoitteet)

    Ehdotetun asetuksen yleisenä tavoitteena on poistaa asteittain unionin riippuvuus fossiilisista polttoaineista hyvissä ajoin ennen vuotta 2030 lisäämällä nesteytetyn maakaasun tuontia ja putkien kautta tapahtuvaa tuontia muilta kuin venäläisiltä toimittajilta sekä lisäämällä kestävän eli orgaanisesta ja maatalous- ja hakkuujätteestä tuotetun biometaanin sekä uusiutuvan ja fossiilittoman vedyn määrää, jäljempänä ’REPowerEU-tavoitteet’.

    Tavoitteena on lisätä koheesiota varmistamalla kestävä ja turvallinen energiahuolto vallitsevassa geopoliittisessa tilanteessa ottaen huomioon kansalliset ja alueelliset erot.

    1.4.2.Erityistavoite (Erityistavoitteet)

    Erityistavoite nro

    Erityistavoitteena on käyttää elpymis- ja palautumistukivälinettä strategisena kehyksenä, josta voidaan rahoittaa keskeisiä uudistuksia ja investointeja REPowerEU-tavoitteiden edistämiseksi. Nykyistä järjestelmää täydennetään erityisillä lisärahoituslähteillä ja lisäämällä joustavuutta jäsenvaltioille muiden ohjelmien osana osoitettujen varojen siirtämiseksi. Erityistavoitteeseen olisi pyrittävä tiiviissä yhteistyössä asianomaisten jäsenvaltioiden kanssa.

    1.4.3.Odotettavissa olevat tulokset ja vaikutukset

    Selvitys siitä, miten ehdotuksella/aloitteella on tarkoitus vaikuttaa edunsaajien/kohderyhmän tilanteeseen

    Jäsenvaltioilla on mahdollisuus vahvistaa elpymis- ja palautumissuunnitelmiaan joko päivitetyn kokonaisrahoitusosuuden mukaisesti tai lisäämällä uusia uudistuksia ja investointeja, jotka rahoitetaan lisärahoituksella. Nykyisiä vaihtoehtoja kalibroidaan vahvemmin RePowerEU-tavoitteiden suuntaisiksi. Elpymis- ja palautumissuunnitelmiin tehtävillä muutoksilla on varmistettava, että elpymis- ja palautumistukivälineestä vielä saatavilla olevat varat käytetään mahdollisimman asianmukaisella ja tehokkaalla tavalla, jotta voidaan esimerkiksi edistää siirtymistä uusiutuvaan energiaan ja monipuolistaa energiahuoltoa.

    1.4.4.Tulosindikaattorit

    Selvitys siitä, millaisin indikaattorein ehdotuksen/aloitteen etenemistä ja tuloksia seurataan.

    Tuotosindikaattorit:

    niiden muutettujen suunnitelmien lukumäärä, joihin sisältyy komission hyväksymä REPowerEU-luku

    Tulosindikaattorit:

    REPowerEU-lukuihin sisältyneiden toteutettujen toimenpiteiden lukumäärä; kokonaispanos REPowerEU-tavoitteiden saavuttamiseen ja erityisesti siihen, että unionin riippuvuutta Venäjän kaasusta poistetaan asteittain.

    Vaikutusindikaattorit:

    asianomaisissa luvuissa asetetut REPowerEU-tavoitteet, jotka on saavutettu muun muassa saadun rahoitustuen ansiosta.

    1.5.Ehdotuksen/aloitteen perustelut 

    1.5.1.Tarpeet, joihin ehdotuksella/aloitteella vastataan lyhyellä tai pitkällä aikavälillä sekä aloitteen yksityiskohtainen toteutusaikataulu

    NextGenerationEU otettiin käyttöön vuonna 2020, ja sen jälkeen Euroopan taloudessa on ollut käynnissä nopeutettu vihreä ja digitaalinen siirtymä. Siirtymien toteutumiseen kuitenkin vaikuttaa epävarma globaali tilanne, johon liittyy uusia epävarmuustekijöitä. Unionin energian toimitusvarmuuden parantamisesta on tämän vuoksi tullut keskeisen tärkeää, jotta covid-19-kriisistä voitaisiin toipua menestyksekkäästi ja kestävästi.

    1.5.2.EU:n osallistumisesta saatava lisäarvo (joka voi olla seurausta eri tekijöistä, kuten koordinoinnin paranemisesta, oikeusvarmuudesta tai toiminnan vaikuttavuuden tai täydentävyyden paranemisesta). EU:n osallistumisesta saatavalla lisäarvolla tarkoitetaan tässä kohdassa arvoa, jonka EU:n osallistuminen tuottaa sen arvon lisäksi, joka olisi saatu aikaan pelkillä jäsenvaltioiden toimilla.

    REPowerEU-tavoitteet voidaan saavuttaa vain, jos unioni voi mahdollistaa älykkäät ja nopeat investoinnit kaikkialla Euroopassa. Tavoitteet edellyttävät lisäkapasiteettia ja infrastruktuurin lisäämistä ja mukauttamista sekä koordinoituja ja jatkuvia toimia energiajärjestelmän ja teollisuuskäytäntöjen uudistamiseksi. Unionin toiminta tuo lisäarvoa, kun perustetaan erityinen kehys, jonka avulla jäsenvaltioita voidaan tukea taloudellisesti energiaan liittyvien uudistusten ja investointien suunnittelussa ja täytäntöönpanossa. Lisäarvoa saadaan toimien koordinoinnilla, jotta varmistetaan johdonmukainen EU:n laajuinen reagointi. Samalla ehdotetaan kunkin jäsenvaltion erityispiirteisiin räätälöityjä toimenpiteitä.

    1.5.3.Vastaavista toimista saadut kokemukset

    Elpymis- ja palautumistukiväline on jo olemassa oleva, hyvin toimiva kehys lisätuen antamiseksi toimenpiteille, joita tarvitaan nopeuttamaan unionin riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Se tarjoaa olemassa olevan seuranta- ja raportointikehyksen, jonka puitteissa jäsenvaltiot voivat raportoida REPowerEU-välineen tavoitteiden saavuttamisessa saavutetusta edistyksestä täysin synergiassa nykyisten kansallisten suunnitelmien toteuttamisen ja talouspolitiikan eurooppalaisen ohjausjakson kanssa.

    Tavoitteiden saavuttamiseksi sitä on edelleen vahvistettava, jotta voidaan lisätä rahoitusta ja tarjota lisäkannustimia REPowerEU-toimenpiteiden lisäämiseksi elpymis- ja palautumissuunnitelmissa.

    1.5.4.Yhteensopivuus monivuotisen rahoituskehyksen kanssa ja mahdolliset synergiaedut suhteessa muihin kyseeseen tuleviin välineisiin

    Ehdotuksella edistetään elpymis- ja palautumistukivälineestä tuettujen toimenpiteiden ja muista lähteistä, myös kansallisista varoista, rahoitettavien toimien välistä koordinointia ja synergiaa ottamalla käyttöön kansallisten ’REPowerEU-lukujen’ käsite. Näin elpymis- ja palautumistukivälineellä voidaan helpottaa unionin energiahuollon riippumattomuuden ja varmuuden edistämiseksi toteutettujen politiikkojen ja toimien täydentävyyttä, yhdenmukaisuutta ja johdonmukaisuutta ja maksimoida ne. Ehdotus on hyvin yhdenmukainen talouspolitiikan eurooppalaisen ohjausjakson yhteydessä annettujen toimintaohjeiden kanssa.

    1.5.5.Arvio käytettävissä olevista rahoitusvaihtoehdoista, mukaan lukien mahdollisuudet määrärahojen uudelleenkohdentamiseen

    Elpymis- ja palautumistukivälinettä koskevaan asetukseen tehtyjä muutoksia täydennetään lainsäädäntömuutoksilla, joilla luodaan lisärahoituslähteitä elpymis- ja palautumistukivälineen uusien REPowerEU-tavoitteiden rahoittamiseksi. Tätä varten joidenkin päästökauppajärjestelmän päästöoikeuksien huutokaupasta saatavat tulot kohdennetaan uusien energiaan liittyvien toimenpiteiden rahoittamiseen. Jäsenvaltiot hyötyvät myös suuremmasta joustavuudesta, jonka ansiosta ne voivat siirtää niille osoitettuja varoja sekä yhteisiä säännöksiä koskevan asetuksen (EU) 2021/1060 että YMP:n strategiasuunnitelmia koskevan asetuksen (EU) 2021/2115 nojalla.

    1.6.Ehdotetun toimen/aloitteen kesto ja rahoitusvaikutukset

     kesto on rajattu

       toiminta alkaa [PP/KK]VVVV ja päättyy [PP/KK]VVVV.

           Rahoitusvaikutukset alkavat vuonna 2022 ja päättyvät vuonna 2023 maksusitoumusmäärärahojen osalta ja alkavat vuonna 2022 ja päättyvät vuonna 2026 maksumäärärahojen osalta.

     kestoa ei ole rajattu

    Käynnistysvaihe alkaa vuonna VVVV ja päättyy vuonna VVVV,

    minkä jälkeen toteutus täydessä laajuudessa.

    1.7.Hallinnointitapa (Hallinnointitavat) 9  

     Suora hallinnointi, jonka komissio toteuttaa käyttämällä

    yksiköitään, myös unionin edustustoissa olevaa henkilöstöään

    toimeenpanovirastoja

     Hallinnointi yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa

     Välillinen hallinnointi, jossa täytäntöönpanotehtäviä on siirretty

    kolmansille maille tai niiden nimeämille elimille

    kansainvälisille järjestöille ja niiden erityisjärjestöille (tarkennettava)

    Euroopan investointipankille tai Euroopan investointirahastolle

    varainhoitoasetuksen 70 ja 71 artiklassa tarkoitetuille elimille

    julkisoikeudellisille yhteisöille

    sellaisille julkisen palvelun tehtäviä hoitaville yksityisoikeudellisille elimille, joille annetaan riittävät rahoitustakuut;

    sellaisille jäsenvaltion yksityisoikeuden mukaisille elimille, joille on annettu tehtäväksi julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuden täytäntöönpano ja joille annetaan riittävät rahoitustakuut;

    henkilöille, joille on annettu tehtäväksi toteuttaa SEU-sopimuksen V osaston mukaisia yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan erityistoimia ja jotka nimetään asiaa koskevassa perussäädöksessä.

    Jos käytetään useampaa kuin yhtä hallinnointitapaa, olisi annettava lisätietoja kohdassa ”Huomautukset”.

    Huomautukset:

    2.HALLINNOINTI 

    2.1.Seuranta- ja raportointisäännöt 

    Ilmoitetaan sovellettavat aikavälit ja edellytykset.

    Ehdotus perustuu voimassa oleviin menettelyihin, joilla seurataan ja arvioidaan elpymis- ja palautumissuunnitelmiin sisältyvien uudistusten ja investointien edistymistä ja raportoidaan siitä elpymis- ja palautumistukivälinettä koskevan asetuksen mukaisesti. REPowerEU-lukuun sisältyviin uudistuksiin ja investointeihin sovelletaan samoja valvontajärjestelyjä kuin muihin elpymis- ja palautumistukivälineen toimenpiteisiin. REPowerEU-tavoitteissa edistymisen seuraamisesta on annettu erityisiä säännöksiä.

    Uusissa REPowerEU-luvuissa on myös tarkoitus antaa tietoja toimenpiteistä, joita ei rahoiteta elpymis- ja palautumistukivälineestä vaan joko kansallisista tai muista unionin varoista. Näin saadaan kattava ja kvantifioitu yleiskuva REPowerEU-tavoitteiden saavuttamiseksi suunnitelluista politiikkatoimista ja varmistetaan, että kutakin uudistusta ja investointia tuetaan asianmukaisimmalla rahoituslähteellä, kun otetaan huomioon soveltamisala, täytäntöönpanotavat ja aikataulu.

    Muista lähteistä kuin elpymis- ja palautumistukivälineestä rahoitettuja toimenpiteitä seurataan nykyisen eurooppalaisen ohjausjakson puitteissa.

    2.2.Hallinnointi- ja valvontajärjestelmä(t) 

    2.2.1.Perustelut ehdotetu(i)lle hallinnointitavalle(/-tavoille), rahoituksen toteutusmekanismille(/-mekanismeille), maksujärjestelyille sekä valvontastrategialle

    Elpymis- ja palautumistukiväline on sopiva oikeudellinen kehys, jolla säännellään Euroopan vastausta uusiin energiahaasteisiin, kun otetaan huomioon suora yhteys kestävän elpymisen ja selviytymiskykyisen unionin sekä EU:n energiavarmuuden välillä.

    Ehdotuksella käyttöön otetuissa REPowerEU-luvuissa laajennetaan elpymis- ja palautumistukivälineen hyvin toimiva hallinto- ja valvontakehys kattamaan REPowerEU-tavoitteita tukevat lisäuudistukset ja -investoinnit.

    Lisäksi REPowerEU-luvulla varmistetaan elpymis- ja palautumistukivälineestä tuettavien toimenpiteiden tuloksellisuus ja johdonmukaisuus muiden vaihtoehtoisista lähteistä rahoitettujen toimenpiteiden kanssa.

    REPowerEU-lukuihin sovelletaan yleistä valvontajärjestelmää eli jäsenvaltioiden olisi osoitettava, miten niiden käyttöön ottamilla valvontajärjestelmillä varmistetaan tehokkaasti täydentävyys ja päällekkäisen rahoituksen välttäminen.

    2.2.2.Tiedot todetuista riskeistä ja niiden vähentämiseksi käyttöön otetuista sisäisistä valvontajärjestelmistä

    Kuten nykyisessäkin elpymis- ja palautumistukivälineen järjestelyssä, riski liittyy tuloksellisuuden mittaamiseen (ennalta määriteltyjen tavoitteiden/välitavoitteiden saavuttamatta jättäminen).

    Riskien vähentämiseksi otetaan käyttöön seuraavia toimenpiteitä:

    perusteellinen arviointiprosessi ennen varojen maksamista tukea saavien jäsenvaltioiden saavuttamien välitavoitteiden/tavoitteiden perusteella;

    maksujen keskeyttämisen aktivointi ja maksujen peruuttaminen, jos edunsaajajäsenvaltiot eivät saavuta välitavoitteita/tavoitteita.

    Komissio hallinnoi tukivälineen toiminnan täytäntöönpanoa suoraan varainhoitoasetuksen mukaisesti.

    2.2.3.Valvonnan kustannustehokkuutta (valvontakustannusten suhde hallinnoitujen varojen arvoon) koskevat arviot ja perustelut sekä arviot maksujen suoritusajankohdan ja toimen päättämisajankohdan odotetuista virheriskitasoista 

    Rahoitusosuus myönnetään jäsenvaltiolle varainhoitoasetuksen 125 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettuna rahoituksena, joka ei perustu kustannuksiin.

    2.3.Toimenpiteet petosten ja sääntöjenvastaisuuksien ehkäisemiseksi 

    Ilmoitetaan käytössä olevat ja suunnitellut ehkäisy- ja suojatoimenpiteet, esimerkiksi petostentorjuntastrategian pohjalta

    Voimassa olevaan elpymis- ja palautumistukivälinettä koskevaan asetukseen sisältyy vakiomuotoisia petosten ja sääntöjenvastaisuuksien ehkäisyä ja suojelua koskevia säännöksiä.

    Talouden ja rahoituksen pääosasto soveltaa petostentorjuntastrategiaansa ottaen huomioon toteutettavien toimenpiteiden oikeasuhteisuuden ja kustannushyödyn.

    Johdon tasoilla sovelletaan asianmukaisia sisäisen valvonnan prosesseja, ja ne on suunniteltava siten, että saadaan kohtuullinen varmuus seuraavien tavoitteiden saavuttamisesta: toimien tehokkuus, vaikuttavuus ja taloudellisuus; raportoinnin luotettavuus; varojen ja tietojen turvaaminen; tilien perustana olevien toimien laillisuuteen ja asianmukaisuuteen liittyvien riskien asianmukainen hallinta sekä petosten ja sääntöjenvastaisuuksien ehkäiseminen, havaitseminen, korjaaminen ja seuranta.

    3.EHDOTUKSEN/ALOITTEEN ARVIOIDUT RAHOITUSVAIKUTUKSET 

    3.1.Kyseeseen tulevat monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeet ja menopuolen budjettikohdat 

    Jäsenvaltioilla on mahdollisuus siirtää enintään 7,5 prosenttia koheesiovälineiden 10 määrärahoistaan (enintään 26,9 miljardia euroa) ja 12,5 prosenttia Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston määrärahoistaan (enintään 7,5 miljardia euroa) elpymis- ja palautumistukirahastoon REPowerEU-lukuun sisältyvien toimenpiteiden rahoittamiseksi.

    ·Talousarviossa jo olevat budjettikohdat

    Monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeiden ja budjettikohtien mukaisessa järjestyksessä.

    Monivuotisen rahoituskehyksen otsake

    Budjettikohta

    Menolaji

    Rahoitusosuudet

    Numero  

    JM/EI-JM 11 .

    EFTA-mailta 12

    ehdokasmailta 13

    kolmansilta mailta

    varainhoitoasetuksen 21 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetut rahoitusosuudet

    [06.00201] Elpymis- ja palautumistukiväline — Tuki jota ei makseta takaisin

    JM

    Ei

    Ei

    Ei

    Ei

    ·Uudet perustettaviksi esitetyt budjettikohdat

    Monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeiden ja budjettikohtien mukaisessa järjestyksessä.

    Monivuotisen rahoituskehyksen otsake

    Budjettikohta

    Menolaji 

    Rahoitusosuudet

    Numero  

    JM/EI-JM

    EFTA-mailta

    ehdokasmailta

    kolmansilta mailta

    varainhoitoasetuksen 21 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetut rahoitusosuudet

    [XX.YY.YY.YY]

    KYLLÄ/EI

    KYLLÄ/EI

    KYLLÄ/EI

    KYLLÄ/EI

    3.2.Arvioidut vaikutukset määrärahoihin 

    Aloite rahoitetaan pääasiassa ulkoisilla käyttötarkoitukseensa sidotuilla tuloilla (ks. 3.3 kohta).

    Jäsenvaltioilla on mahdollisuus siirtää enintään 7,5 prosenttia koheesiovälineiden 14 määrärahoistaan (enintään 26,9 miljardia euroa) ja 12,5 prosenttia Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston määrärahoistaan (enintään 7,5 miljardia euroa) elpymis- ja palautumistukirahastoon REPowerEU-lukuun sisältyvien toimenpiteiden rahoittamiseksi.

    3.2.1.Yhteenveto arvioiduista vaikutuksista toimintamäärärahoihin 

       Ehdotus/aloite ei edellytä toimintamäärärahoja.

       Ehdotus/aloite edellyttää toimintamäärärahoja seuraavasti:

    milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    Monivuotisen rahoituskehyksen otsake

    Numero

    Pääosasto: <…….>

    Vuosi 
    N 15

    Vuosi 
    N+1

    Vuosi 
    N+2

    Vuosi 
    N+3

    ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    YHTEENSÄ

    □ Toimintamäärärahat

    Budjettikohta 16

    Sitoumukset

    (1a)

    p.m

    p.m

    p.m

    p.m

    Maksut

    (2 a)

    p.m

    p.m

    p.m

    p.m

    Budjettikohta

    Sitoumukset

    (1b)

    Maksut

    (2b)

    Tiettyjen ohjelmien määrärahoista katettavat hallintomäärärahat 17  

    Budjettikohta

    (3)

    PO <…….>:n 
    määrärahat YHTEENSÄ

    Sitoumukset

    =1a+1b +3

    Maksut

    =2a+2b

    +3

     



    Toimintamäärärahat YHTEENSÄ 

    Sitoumukset

    (4)

    Maksut

    (5)

    Tiettyjen ohjelmien määrärahoista katettavat hallintomäärärahat YHTEENSÄ 

    (6)

    Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN <...> kuuluvat määrärahat YHTEENSÄ

    Sitoumukset

    =4+ 6

    Maksut

    =5+ 6

    Jos ehdotuksella/aloitteella on vaikutuksia useampaan otsakkeeseen, toistetaan edellä oleva osa:

    □ Toimintamäärärahat (kaikki otsakkeet) YHTEENSÄ

    Sitoumukset

    (4)

    Maksut

    (5)

    Tiettyjen ohjelmien määrärahoista katettavat hallintomäärärahat (kaikki otsakkeet) YHTEENSÄ

    (6)

    Monivuotisen rahoituskehyksen 
    OTSAKKEISIIN 1–6  
    kuuluvat määrärahat YHTEENSÄ 
    (Viitemäärä)

    Sitoumukset

    =4+ 6

    Maksut

    =5+ 6





    Monivuotisen rahoituskehyksen otsake

    7

    ”Hallintomenot”

    Tämän osan täyttämisessä on käytettävä rahoitusselvityksen liitteessä (sisäisten sääntöjen liite V) olevaa hallintomäärärahoja koskevaa selvitystä, joka on laadittava ennen rahoitusselvityksen laatimista. Liite ladataan DECIDE-tietokantaan komission sisäistä lausuntokierrosta varten.

    milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    Vuosi 
    N

    Vuosi 
    N+1

    Vuosi 
    N+2

    Vuosi 
    N+3

    ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    YHTEENSÄ

    Pääosasto: <…….>

     Henkilöresurssit

    □ Muut hallintomenot

    Pääosasto <…….>YHTEENSÄ

    Määrärahat

    Monivuotisen rahoituskehyksen 
    OTSAKKEESEEN 7  
    kuuluvat määrärahat YHTEENSÄ

    (Sitoumukset yhteensä = maksut yhteensä)

    milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    Vuosi 
    N 18

    Vuosi 
    N+1

    Vuosi 
    N+2

    Vuosi 
    N+3

    ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    YHTEENSÄ

    Monivuotisen rahoituskehyksen 
    OTSAKKEISIIN 1–7  
    kuuluvat määrärahat YHTEENSÄ

    Sitoumukset

    Maksut

    3.2.2.Arvioidut toimintamäärärahoista rahoitetut tuotokset 

    maksusitoumusmäärärahat, milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    Tavoitteet ja tuotokset

    Vuosi 
    N

    Vuosi 
    N+1

    Vuosi 
    N+2

    Vuosi 
    N+3

    ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    YHTEENSÄ

    TUOTOKSET

    Tyyp-pi 19

    Keski-määr. kus-tan-nukset

    Lkm

    Kus-tannus

    Lkm

    Kus-tannus

    Lkm

    Kus-tannus

    Lkm

    Kus-tannus

    Lkm

    Kustannus

    Lkm

    Kus-tannus

    Lkm

    Kus-tannus

    Luku-määrä yh-teensä

    Kustan-nukset yhteensä

    ERITYISTAVOITE 1… 20

    – Tuotos

    – Tuotos

    – Tuotos

    Välisumma, erityistavoite 1

    ERITYISTAVOITE 2

    – Tuotos

    Välisumma, erityistavoite 2

    KAIKKI YHTEENSÄ

    3.2.3.Yhteenveto arvioiduista vaikutuksista hallintomäärärahoihin 

       Ehdotus/aloite ei edellytä hallintomäärärahoja.

       Ehdotus/aloite edellyttää hallintomäärärahoja seuraavasti:

    milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    Vuosi 
    N 21

    Vuosi 
    N+1

    Vuosi 
    N+2

    Vuosi 
    N+3

    ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    Moni-vuotisen rahoitus-kehyksen
    OTSAKE 7 YHTEEN
    -

    Henkilöresurssit

    Muut hallintomenot

    Monivuotisen rahoituskehyksen 
    OTSAKE 7, välisumma

    Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 7 sisältymättömät 22  

    Henkilöresurssit

    Muut hallintomenot

    Monivuotisen rahoituskehyksen 
    OTSAKKEESEEN 7 
    sisältymättömät, välisumma

    YHTEENSÄ

    Henkilöresursseja ja muita hallintomenoja koskeva määrärahatarve katetaan toimen hallinnointiin jo osoitetuilla pääosaston määrärahoilla ja/tai pääosastossa toteutettujen uudelleenjärjestelyjen tuloksena saaduilla määrärahoilla sekä tarvittaessa sellaisilla lisäresursseilla, jotka toimea hallinnoiva pääosasto voi saada käyttöönsä vuotuisessa määrärahojen jakomenettelyssä talousarvion puitteissa.

    3.2.3.1.Henkilöresurssien arvioitu tarve

       Ehdotus/aloite ei edellytä henkilöresursseja.

       Ehdotus/aloite edellyttää henkilöresursseja seuraavasti:

    Arvio kokoaikaiseksi henkilöstöksi muutettuna

    ·

    Vuosi 
    N

    Vuosi 
    N+1

    Vuosi N+2

    Vuosi N+3

    ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

     Henkilöstötaulukkoon sisältyvät virat/toimet (virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt)

    ·20 01 02 01 (päätoimipaikka ja komission edustustot EU:ssa)

    ·20 01 02 03 (EU:n ulkopuoliset edustustot)

    ·01 01 01 01 (epäsuora tutkimustoiminta)

    · 01 01 01 11 (suora tutkimustoiminta)

    ·Muu budjettikohta (mikä?)

    · Ulkopuolinen henkilöstö (kokoaikaiseksi muutettuna) 23

    ·

    ·20 02 01 (kokonaismäärärahoista katettavat sopimussuhteiset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat ja vuokrahenkilöstö)

    ·20 02 03 (sopimussuhteiset ja paikalliset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat, vuokrahenkilöstö ja nuoremmat asiantuntijat EU:n ulkopuolisissa edustustoissa)

    ·XX 01 xx yy zz   24

    ·

    ·– päätoimipaikassa

    ·

    ·

    ·

    ·– EU:n ulkopuolisissa edustustoissa

    ·

    ·01 01 01 02 (sopimussuhteiset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat ja vuokrahenkilöstö - epäsuora tutkimustoiminta)

    · 01 01 01 12 (sopimussuhteiset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat ja vuokrahenkilöstö - suora tutkimustoiminta)

    ·Muu budjettikohta (mikä?)

    ·YHTEENSÄ

    XX viittaa kyseessä olevaan toimintalohkoon eli talousarvion osastoon.

    Henkilöresurssien tarve katetaan toimen hallinnointiin jo osoitetulla pääosaston henkilöstöllä ja/tai pääosastossa toteutettujen henkilöstön uudelleenjärjestelyjen tuloksena saadulla henkilöstöllä sekä tarvittaessa sellaisilla lisäresursseilla, jotka toimea hallinnoiva pääosasto voi saada käyttöönsä vuotuisessa määrärahojen jakomenettelyssä talousarvion puitteissa.

    Kuvaus henkilöstön tehtävistä:

    Virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt

    Ulkopuolinen henkilöstö

    3.2.4.Yhteensopivuus nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen kanssa 

    Ehdotus/aloite

       voidaan rahoittaa kokonaan kohdentamalla menoja uudelleen monivuotisen rahoituskehyksen kyseisen otsakkeen sisällä.

    Jäsenvaltioilla on mahdollisuus siirtää enintään 7,5 prosenttia koheesiovälineiden määrärahoistaan (enintään 26,9 miljardia euroa) ja 12,5 prosenttia Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston määrärahoistaan (enintään 7,5 miljardia euroa) elpymis- ja palautumistukirahastoon REPowerEU-lukuun sisältyvien toimenpiteiden rahoittamiseksi. Tämä ei edellytä monivuotisen rahoituskehyksen asianomaisten otsakkeiden tarkistamista.

       edellyttää monivuotisen rahoituskehyksen kyseiseen otsakkeeseen sisältyvän kohdentamattoman liikkumavaran ja/tai monivuotista rahoituskehystä koskevassa asetuksessa määriteltyjen erityisvälineiden käyttöä.

    Selvitys tarvittavista toimenpiteistä, mainittava myös kyseeseen tulevat rahoituskehyksen otsakkeet, budjettikohdat ja määrät sekä ehdotetut välineet.

       edellyttää monivuotisen rahoituskehyksen tarkistamista.

    Selvitys tarvittavista toimenpiteistä, mainittava myös kyseeseen tulevat rahoituskehyksen otsakkeet, budjettikohdat ja määrät

    3.2.5.Ulkopuolisten tahojen rahoitusosuudet 

    Ehdotus/aloite

       rahoittamiseen ei osallistu ulkopuolisia tahoja

       rahoittamiseen osallistuu ulkopuolisia tahoja seuraavasti (arvio):

    Määrärahat, milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    Vuosi 
    N 25

    Vuosi 
    N+1

    Vuosi 
    N+2

    Vuosi 
    N+3

    ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    Yhteensä

    Rahoitukseen osallistuva taho 

    Yhteisrahoituksella katettavat määrärahat YHTEENSÄ

     

    3.3.Arvioidut vaikutukset tuloihin 

       Ehdotuksella/aloitteella ei ole vaikutuksia tuloihin.

       Ehdotuksella/aloitteella on vaikutuksia tuloihin seuraavasti:

       vaikutukset omiin varoihin

       vaikutukset muihin tuloihin

    tulot on kohdennettu menopuolen budjettikohtiin    

    milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

    Tulopuolen budjettikohta:

    Käytettävissä olevat määrärahat kuluvana varainhoitovuonna

    Ehdotuksen/aloitteen vaikutus 26

    2023

    2024

    Vuosi 
    N+2

    Vuosi 
    N+3

    ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

    Momentti ….

    p.m

    p.m

    p.m

    p.m

    Vastaava(t) menopuolen budjettikohta (budjettikohdat) käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen tapauksessa:

    Tukivälineen kokonaisrahoitusta lisätään 20 miljardilla eurolla (käypinä hintoina). Kokonaisrahoitus (maksusitoumus- ja maksumäärärahat) rahoitetaan päästökauppajärjestelmän päästöoikeuksien huutokaupasta. Määrä annetaan jäsenvaltioiden käyttöön ja sisällytetään REPowerEU-lukuun. Sen tuen määrä, jota ei makseta takaisin, vastaa varainhoitoasetuksen 21 artiklan 5 kohdassa tarkoitettuja ulkoisia käyttötarkoitukseensa sidottuja tuloja suoran hallinnoinnin alaisena tukena, jota ei makseta takaisin. Niillä tuetaan yksinomaan uudistuksia ja investointeja koskevaa asetusta. Tässä vaiheessa ei ole tietoja jakautumisesta vuosittain.

    Muita huomautuksia (esim. tuloihin kohdistuvan vaikutuksen laskentamenetelmä/-kaava tai muita lisätietoja).

    (1)    EUVL C , , s. .
    (2)    EUVL C , , s. .
    (3)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/241, annettu 12 päivänä helmikuuta 2021, elpymis- ja palautumistukivälineen perustamisesta (EUVL L 57, 18.2.2021, s. 17).
    (4)    Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös (EU) 2015/1814, annettu 6 päivänä lokakuuta 2015, markkinavakausvarannon perustamisesta unionin kasvihuonekaasupäästöjen kauppajärjestelmään, sen toiminnasta sekä direktiivin 2003/87/EY muuttamisesta (EUVL L 264, 9.10.2015, s. 1).
    (5)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2003/87/EY, annettu 13 päivänä lokakuuta 2003,kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmän toteuttamisesta yhteisössä ja neuvoston direktiivin 96/61/EY muuttamisesta (EUVL L 275, 25.10.2003, s. 32).
    (6)

       Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/1060, annettu 24 päivänä kesäkuuta 2021, Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahasto plussaa, koheesiorahastoa, oikeudenmukaisen siirtymän rahastoa ja Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahastoa koskevista yhteisistä säännöksistä ja varainhoitosäännöistä sekä turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastoa, sisäisen turvallisuuden rahastoa ja rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitusvälinettä koskevista varainhoitosäännöistä (EUVL L 231, 30.6.2021, s. 159).

    (7)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/2115, annettu 2 päivänä joulukuuta 2021, jäsenvaltioiden yhteisen maatalouspolitiikan nojalla laadittavien, Euroopan maatalouden tukirahastosta (maataloustukirahasto) ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta (maaseuturahasto) rahoitettavien strategiasuunnitelmien (YMP:n strategiasuunnitelmat) tukea koskevista säännöistä sekä asetusten (EU) N:o 1305/2013 ja (EU) N:o 1307/2013 kumoamisesta (EUVL L 435, 6.12.2021, s. 1).
    (8)    Sellaisina kuin nämä on määritelty varainhoitoasetuksen 58 artiklan 2 kohdan a ja b alakohdassa.
    (9)    Kuvaukset eri hallinnointitavoista ja viittaukset varainhoitoasetukseen ovat saatavilla budjettipääosaston verkkosivuilla osoitteessa: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
    (10)    Euroopan aluekehitysrahasto, koheesiorahasto, Euroopan sosiaalirahasto plus ja Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahasto.
    (11)    JM = jaksotetut määrärahat; EI-JM = jaksottamattomat määrärahat.
    (12)    EFTA: Euroopan vapaakauppaliitto.
    (13)    Ehdokasmaat ja soveltuvin osin Länsi-Balkanin mahdolliset ehdokasmaat.
    (14)    Euroopan aluekehitysrahasto, koheesiorahasto, Euroopan sosiaalirahasto plus ja Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahasto.
    (15)    Vuosi N on ehdotuksen/aloitteen toteutuksen aloitusvuosi. ”N” korvataan oletetulla ensimmäisellä toteutusvuodella (esimerkiksi: 2021). Seuraavat vuodet täydennetään vastaavasti.
    (16)    Virallisen budjettinimikkeistön mukaisesti. Määrät riippuvat siitä, miten jäsenvaltiot käyttävät siirtomahdollisuuksia.
    (17)    Tekninen ja/tai hallinnollinen apu sekä EU:n ohjelmien ja/tai toimien toteuttamiseen liittyvät tukimenot (entiset BA-budjettikohdat), epäsuora ja suora tutkimustoiminta.
    (18)    Vuosi N on ehdotuksen/aloitteen toteutuksen aloitusvuosi. ”N” korvataan oletetulla ensimmäisellä toteutusvuodella (esimerkiksi: 2021). Seuraavat vuodet täydennetään vastaavasti.
    (19)    Tuotokset ovat tuloksena olevia tuotteita ja palveluita (esim. rahoitettujen opiskelijavaihtojen määrä tai rakennetut tiekilometrit).
    (20)    Kuten kuvattu kohdassa 1.4.2 ”Erityistavoitteet”.
    (21)    Vuosi N on ehdotuksen/aloitteen toteutuksen aloitusvuosi. ”N” korvataan oletetulla ensimmäisellä toteutusvuodella (esimerkiksi: 2021). Seuraavat vuodet täydennetään vastaavasti.
    (22)    Tekninen ja/tai hallinnollinen apu sekä EU:n ohjelmien ja/tai toimien toteuttamiseen liittyvät tukimenot (entiset BA-budjettikohdat), epäsuora ja suora tutkimustoiminta.
    (23)    Sopimussuhteiset toimihenkilöt, paikalliset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat, vuokrahenkilöstö ja nuoremmat asiantuntijat EU:n ulkopuolisissa edustustoissa.
    (24)    Toimintamäärärahoista katettavan ulkopuolisen henkilöstön enimmäismäärä (entiset BA-budjettikohdat).
    (25)    Vuosi N on ehdotuksen/aloitteen toteutuksen aloitusvuosi. ”N” korvataan oletetulla ensimmäisellä toteutusvuodella (esimerkiksi: 2021). Seuraavat vuodet täydennetään vastaavasti.
    (26)    Enimmäismäärä on 20 miljardia euroa. Jakautuminen eri vuosille riippuu päästökauppajärjestelmän päästöoikeuksien huutokaupasta.
    Top

    Bryssel 18.5.2022

    COM(2022) 231 final

    LIITTEET

    asiakirjaan

    Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

    asetuksen (EU) 2021/241 muuttamisesta elpymis- ja palautumissuunnitelmien REPowerEU-lukujen osalta sekä asetuksen (EU) 2021/1060, asetuksen (EU) 2021/2115, direktiivin 2003/87/EY ja päätöksen (EU) 2015/1814 muuttamisesta


    LIITE I

    Muutetaan asetuksen (EU) 2021/241 liite V seuraavasti:

    (a)Lisätään 2 jaksoon kohta seuraavasti:

    ”2.12. Asetuksen 21 c artiklan 1 ja 2 kohdassa tarkoitettujen toimenpiteiden odotetaan edistävän tuloksellisesti koko unionin toimitusvarmuutta erityisesti monipuolistamalla energian tarjontaa tai vähentämällä riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ennen vuotta 2030.

    Arvioidessaan 21 c artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja toimenpiteitä tämän kriteerin mukaisesti komissio ottaa huomioon seuraavat seikat:

    Soveltamisala

    — suunniteltujen toimenpiteiden toteuttamisen odotetaan edistävän merkittävästi energiainfrastruktuurin ja -laitteistojen parantamista siten, että voidaan vastata öljyn ja kaasun toimitusvarmuuteen liittyviin välittömiin tarpeisiin erityisesti toimitusten monipuolistamisen mahdollistamiseksi koko unionin edun mukaisesti,

    tai

    — suunniteltujen toimenpiteiden toteuttamisen odotetaan edistävän merkittävästi rakennusten energiatehokkuuden parantamista, teollisuuden hiilestä irrottamista, kestävän biometaanin ja uusiutuvan tai fossiilittoman vedyn tuotannon ja käyttöönoton lisäämistä sekä uusiutuvan energian osuuden kasvattamista,

    tai

    — suunniteltujen toimenpiteiden toteuttamisen odotetaan helpottavan energiainfrastruktuurin pullonkauloja erityisesti rakentamalla rajatylittäviä yhteyksiä muihin jäsenvaltioihin tai tukevan päästötöntä liikennettä ja sen infrastruktuuria, myös rautateitä,

    tai

    — suunniteltujen toimenpiteiden toteuttamisen odotetaan edistävän merkittävästi vihreitä taitoja koskevaa työvoiman uudelleenkoulutusta sekä tukevan vihreään siirtymään liittyvien keskeisten materiaalien ja teknologioiden arvoketjuja

    sekä

    — täydentävätkö 21 c artiklan 1 kohdassa säädetyt toimenpiteet ja selvitykset toisiaan ja edistävätkö ne yhdessä 21 c artiklan 2 kohdan a ja b alakohdan mukaisten toimenpiteiden kanssa merkittävästi unionin energiahuollon monipuolistamista tai fossiilisista polttoaineista riippuvuuden vähentämistä ennen vuotta 2030.

    Luokitus

    A – suuressa määrin

    B – jossakin määrin

    C – vähäisessä määrin”.

    (b)Korvataan seuraavasti 3 jaksossa oleva osa, joka alkaa sanoilla ”Arviointiprosessin tuloksena ja luokitukset huomioon ottaen”:

    ”Arviointiprosessin tuloksena ja luokitukset huomioon ottaen:

    a) Elpymis- ja palautumissuunnitelma täyttää tyydyttävästi arviointikriteerit,

    jos 2 kohdan mukaisten kriteerien lopulliset luokitukset tuottavat seuraavat tulokset:

    — A-luokitus kriteerien 2.2, 2.3, 2.5, 2.6 ja 2.12 osalta;

    ja muiden kriteerien osalta:

    — kaikista A-luokitus

    tai

    — ei enemmän B- kuin A-luokituksia eikä yhtään C-luokitusta.

    b) Elpymis- ja palautumissuunnitelma ei täytä tyydyttävästi arviointikriteerejä,

    jos 2 kohdan mukaisten kriteerien lopulliset luokitukset tuottavat seuraavat tulokset:

    — ei yhtään A-luokitusta kriteerien 2.2, 2.3, 2.5, 2.6 ja 2.12 osalta;

    ja muiden kriteerien osalta:

    — enemmän B- kuin A-luokituksia

    tai

    — vähintään yksi C-luokitus.”

    LIITE II

    (1)Lisätään asetuksen (EU) 2021/1060 liitteessä II olevaan 4.2 kohtaan seuraava:

    ”Viite: yhteisiä säännöksiä koskevan asetuksen 26 artiklan 1 kohta ja 26 a artikla”.

    (2)Lisätään asetuksen (EU) 2021/1060 liitteessä V olevaan 3.1 kohtaan seuraava:

    ”Viite: Yhteisiä säännöksiä koskevan asetuksen 14, 26, 26 a ja 27 artikla”.

    (3)Lisätään asetuksen (EU) 2021/1060 liitteessä V olevan 3.1 kohdan alaviitteeseen 1 seuraava:

    ” Sovelletaan ainoastaan 14, 26 ja 26 a artiklan mukaisiin ohjelman muutoksiin lukuun ottamatta yhteisiä säännöksiä koskevan asetuksen 27 artiklan mukaisia täydentäviä siirtoja JTF:ään. Siirrot eivät vaikuta jäsenvaltion määrärahojen vuosijakaumaan monivuotisen rahoituskehyksen tasolla. ”

    Top