EUROOPAN KOMISSIO
Bryssel 11.2.2022
COM(2022) 40 final
2022/0028(NLE)
Ehdotus
NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS
täytäntöönpanopäätöksen 2013/54/EU muuttamisesta siltä osin kuin on kyse Slovenian tasavallalle annettavasta luvasta jatkaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeavan erityistoimenpiteen soveltamista
PERUSTELUT
Yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annetun neuvoston direktiivin 2006/112/EY (alv-direktiivi) 395 artiklan 1 kohdan mukaan neuvosto voi yksimielisesti komission ehdotuksesta antaa jäsenvaltiolle luvan soveltaa kyseisestä direktiivistä poikkeavia erityistoimenpiteitä veronkannon yksinkertaistamiseksi tai tietyntyyppisten verovilppien taikka veron kiertämisen estämiseksi.
Slovenia pyysi 27. lokakuuta 2021 komissioon saapuneeksi kirjatulla kirjeellä lupaa jatkaa 31. joulukuuta 2024 asti alv-direktiivin 287 artiklasta poikkeavan toimenpiteen soveltamista, jotta Slovenia voisi vapauttaa arvonlisäverosta sellaiset verovelvolliset, joiden vuosiliikevaihto on enintään 50 000 euroa.
Komissio antoi alv-direktiivin 395 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti Slovenian pyynnön tiedoksi muille jäsenvaltioille 15. marraskuuta 2021 päivätyllä kirjeellä. Komissio ilmoitti Slovenialle 16. marraskuuta 2021 päivätyllä kirjeellä saaneensa kaikki pyynnön arviointiin tarvittavat tiedot.
1.EHDOTUKSEN TAUSTA
•Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet
Alv-direktiivin XII osaston 1 luvussa annetaan jäsenvaltioille mahdollisuus soveltaa pieniin yrityksiin erityisjärjestelmiä, kuten mahdollisuutta myöntää verovapautus verovelvollisille, joiden vuosiliikevaihto jää tietyn raja-arvon alle. Alv-vapautus merkitsee sitä, että verovelvollisen ei tarvitse veloittaa arvonlisäveroa luovutuksistaan ja suorituksistaan, jolloin verovelvollinen ei voi myöskään vähentää arvonlisäveroa tuotantopanoksistaan.
Alv-direktiivin 287 artiklan mukaan tietyt jäsenvaltiot, jotka ovat liittyneet unioniin 1. tammikuuta 1978 jälkeen, voivat myöntää verovapautuksen sellaisille verovelvollisille, joiden vuosiliikevaihto on kansallisena valuuttana niiden liittymispäivänä voimassa olleen muuntokurssin mukaan enintään kyseisessä säännöksessä mainittujen määrien suuruinen.
Alv-direktiivin 287 artiklan 15 kohdan mukaan Slovenia voi vapauttaa arvonlisäverosta verovelvolliset, joiden kansallisena valuuttana ilmaistu vuosiliikevaihto on enintään 25 000 euroa.
Neuvoston täytäntöönpanopäätöksellä 2013/54/EU Slovenialle annettiin lupa soveltaa 31. joulukuuta 2015 asti korkeampaa raja-arvoa ja siten myöntää vapautus arvonlisäverosta sellaisille verovelvollisille, joiden vuosiliikevaihto on enintään 50 000 euroa. Luvan voimassaoloa jatkettiin alun perin 31. joulukuuta 2018 asti neuvoston täytäntöönpanopäätöksellä (EU) 2015/2089 ja sen jälkeen 31. joulukuuta 2021 asti neuvoston täytäntöönpanopäätöksellä (EU) 2018/1700.
Slovenia pyysi, että erityistoimenpiteen voimassaoloa jatkettaisiin vielä rajoitetun ajan.
Lupa jatkaa alv-vapautuksen soveltamista vuoden 2021 jälkeen sellaisiin verovelvollisiin, joiden vuosiliikevaihto on enintään 50 000 euroa, merkitsisi huomattavaa yksinkertaistamista suhteellisen pienimuotoista yritystoimintaa harjoittavien verovelvollisten kannalta. Tämän alv-vapautuksen piiriin kuuluvien verovelvollisten ei tarvitse vähentää eikä maksaa arvonlisäveroa tai rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi tai pitää täydellistä yksityiskohtaista kirjanpitoa arvonlisäveron alaisista liiketoimista. Yksinkertaistamisen ansiosta pienten yritysten omistajat voivat käyttää enemmän aikaa ja resursseja liiketoimintansa kehittämiseen. Erityistoimenpide on ja tulee jatkossakin olemaan verovelvollisten kannalta täysin vapaaehtoinen. Sen vuoksi pienet yritykset, joiden liikevaihto ei ylitä raja-arvoa, voivat edelleen käyttää oikeuttaan soveltaa tavallista alv-järjestelmää.
Lisäksi kustannukset, joita aiheutuu arvonlisäveron kantamisesta sellaisilta verovelvollisilta, joiden yritysten liikevaihto on melko pieni, ovat suhteettoman suuret verrattuna kannetun veron määrään. Nämä kustannukset liittyvät veronmaksajille tarkoitettujen palvelujen tarjoamiseen kyseisille verovelvollisille ja näiden verovelvollisten veroilmoitusten tarkastamiseen. Tämän vuoksi soveltamalla alv-vapautusta pienten yritysten omistajiin verohallinto voi ohjata enemmän resursseja veropetosten, veron kiertämisen ja verovilpin ehkäisemiseen ja torjuntaan sekä veronmaksajille tarjottavien palvelujen laadun parantamiseen ja suurilta yrityksiltä kannettavan arvonlisäveron kannon tehostamiseen.
Slovenian mukaan 48 prosentilla kaikista rekisteröidyistä verovelvollisista (eli noin 60 000:lla) oli vuonna 2019 enintään 50 000 euron vuosiliikevaihto. Yhdessä nämä muodostavat yhden prosentin arvonlisäveron kannalta merkityksellisestä verotettavasta kokonaisliikevaihdosta. Se arvioi, että noin 2 000:lla näistä verovelvollisista (lukuun ottamatta niitä, jotka ovat itse valinneet tulla verotetuiksi) vuosiliikevaihto on 25 000–50 000 euroa. Näiden verovelvollisten sisällyttäminen alv-järjestelmään lisäisi valtion alv-tuloja 0,3 prosenttia.
Toimenpide ei siis vaikuta merkittävästi alv-tulojen kokonaismäärään eikä lopullisessa kulutusvaiheessa kannettavien verotulojen kokonaismäärään.
Erityistoimenpide, jolla yksinkertaistetaan pienten toimijoiden velvoitteita, on pieniä yrityksiä koskevien Euroopan unionin tavoitteiden mukainen.
Koska poikkeava toimenpide vaikuttaa myönteisesti yritysten ja verohallinnon hallinnollisten rasitteiden vähentämiseen ilman että sillä on suurta vaikutusta arvonlisäveron kokonaiskertymään, on aiheellista antaa Slovenialle lupa jatkaa erityistoimenpiteen soveltamista 31. joulukuuta 2024 asti.
•Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa
Poikkeava toimenpide on neuvoston direktiivissä (EU) 2020/285 asetettujen tavoitteiden mukainen. Kyseisellä direktiivillä muutetaan alv-direktiivin 281–294 artiklaa, jotka koskevat pienten yritysten erityisjärjestelmää. Toimenpide perustuu arvonlisäveroa koskevaan toimintasuunnitelmaan, ja sen tavoitteena on luoda nykyaikainen ja yksinkertaistettu järjestelmä pieniä yrityksiä varten. Sillä pyritään erityisesti vähentämään alv-säännösten noudattamisesta aiheutuvia kustannuksia ja kilpailun vääristymistä sekä kansallisella että EU:n tasolla, vähentämään raja-arvovaikutuksesta johtuvia kielteisiä seurauksia ja huolehtimaan siitä, että yritysten on helpompi noudattaa säännöksiä ja verohallintojen helpompi valvoa niiden noudattamista.
Lisäksi 50 000 euron raja-arvo on yhdenmukainen direktiivin (EU) 2020/285 kanssa, koska siinä annetaan jäsenvaltioille mahdollisuus vahvistaa alv-vapautuksen edellyttämäksi vuosiliikevaihdon raja-arvoksi enintään 85 000 euroa (tai kansallisena valuuttana ilmaistava vasta-arvo).
Muille jäsenvaltioille on myönnetty alv-direktiivin 285 ja 287 artiklan nojalla vastaavia poikkeuksia, joilla on vapautettu arvonlisäverosta sellaisia verovelvollisia, joiden vuosiliikevaihto on alle tietyn raja-arvon. Alankomaille ja Belgialle on myönnetty 25 000 euron raja-arvo, Italialle 30 000 euron ja Luxemburgille 35 000 euron raja-arvo, Puolalle, Latvialle ja Virolle on myönnetty 40 000 euron raja-arvo, Unkarille 48 000 euron raja-arvo, Liettualle 55 000 euron raja-arvo, Kroatialle 45 000 euron raja-arvo, Maltalle 30 000 euron raja-arvo, ja Romanialle 88 500 euron raja-arvo.
Poikkeukset alv-direktiivistä olisi aina rajoitettava ajallisesti, jotta niiden vaikutuksia voidaan arvioida. Lisäksi Slovenian pyytämä erityistoimenpiteen voimassaolon jatkaminen 31. joulukuuta 2024 asti vastaa direktiivin (EU) 2020/285 vaatimuksia. Direktiivissä vahvistetaan 1. tammikuuta 2025 päiväksi, josta alkaen jäsenvaltioiden on sovellettava kansallisia säännöksiä, jotka niiden on annettava direktiivin noudattamiseksi.
Ehdotettu toimenpide on näin ollen yhdenmukainen alv-direktiivin säännösten kanssa.
•Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa
Komissio on korostanut johdonmukaisesti sitä, että pienet yritykset tarvitsevat yksinkertaisempia sääntöjä. Tässä yhteydessä komissio hyväksyi maaliskuussa 2020 pk-yritysstrategian kestävää ja digitaalista Eurooppaa varten ja sitoutui tässä strategiassa jatkamaan työtä pk-yrityksiin kohdistuvan rasitteen vähentämiseksi. Tavoite, joka koskee pk-yrityksiin kohdistuvien lainsäädännöstä johtuvien rasitteiden keventämistä, on yksi strategian pilareista. Tämä erityistoimenpide on verosääntöjen osalta näiden tavoitteiden mukainen. Se on myös vuonna 2020 laaditun oikeudenmukaista ja yksinkertaista verotusta koskevan, elpymisstrategiaa tukevan toimintasuunnitelman mukainen. Kyseisessä toimintasuunnitelmassa todetaan, että verosäännösten noudattamisesta aiheutuvat kustannukset ovat EU:ssa edelleen suuria ja että säännösten noudattamisesta aiheutuu tyypillisesti huomattavasti enemmän kustannuksia pienille kuin suurille yrityksille.
2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE
•Oikeusperusta
Alv-direktiivin 395 artikla.
•Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)
Kun otetaan huomioon ehdotuksen perustana oleva alv-direktiivin säännös, ehdotus kuuluu Euroopan unionin yksinomaiseen toimivaltaan. Sen vuoksi toissijaisuusperiaatetta ei sovelleta.
•Suhteellisuusperiaate
Päätös koskee jäsenvaltiolle sen omasta pyynnöstä annettavaa lupaa, eikä siihen liity velvollisuuksia.
Koska poikkeuksen soveltamisala on rajallinen, erityistoimenpide on oikeassa suhteessa tavoitteeseen eli siihen nähden, että sillä pyritään yksinkertaistamaan veronkantoa pienten verovelvollisten ja verohallinnon kannalta.
•Toimintatavan valinta
Ehdotettu toimintatapa on neuvoston täytäntöönpanopäätös.
Alv-direktiivin 395 artiklan mukaan yhteisistä alv-säännöistä voidaan poiketa vain, jos neuvosto antaa siihen luvan yksimielisellä päätöksellä, jonka se tekee komission ehdotuksesta. Neuvoston täytäntöönpanopäätös on parhaiten soveltuva toimintatapa, koska tällainen päätös voidaan osoittaa yksittäiselle jäsenvaltiolle.
3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET
•Sidosryhmien kuuleminen
Sidosryhmien kuulemista ei järjestetty. Tämä ehdotus perustuu Slovenian esittämään pyyntöön ja koskee ainoastaan kyseistä jäsenvaltiota.
•Vaikutustenarviointi
Ehdotetun neuvoston täytäntöönpanopäätöksen tarkoituksena on jatkaa vielä kolmen vuoden ajan yksinkertaistamistoimenpidettä, jolla poistetaan monia arvonlisäverovelvoitteita yrityksiltä, joiden vuosiliikevaihto on enintään 50 000 euroa. Näin ollen toimenpiteellä on myönteinen vaikutus yritysten ja verohallinnon hallinnollisiin rasitteisiin ilman että sillä on suurta vaikutusta arvonlisäveron kokonaiskertymään. Koska poikkeuksen soveltamisala on suppea ja sen voimassaoloaika rajattu, toimenpiteen vaikutukset ovat joka tapauksessa rajalliset.
Poikkeava toimenpide on verovelvollisille valinnainen. Verovelvolliset voivat edelleen valita tavallisen alv-järjestelmän direktiivin 2006/112/EY 290 artiklan mukaisesti.
•Perusoikeudet
Ehdotuksella ei ole vaikutuksia perusoikeuksien suojeluun.
4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET
Arvonlisäverosta kertyvien omien varojen lopullisesta yhdenmukaisesta kantomenettelystä annetun asetuksen (ETY, Euratom) N:o 1553/89 muuttamisesta 30 päivänä huhtikuuta 2021 annetun neuvoston asetuksen (EU, Euratom) 2021/769 tultua voimaan Slovenia ei tee kompensaatiolaskelmaa alv-perusteisia omia varoja koskevasta varainhoitovuoden 2021 selvityksestä alkaen.
2022/0028 (NLE)
Ehdotus
NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS
täytäntöönpanopäätöksen 2013/54/EU muuttamisesta siltä osin kuin on kyse Slovenian tasavallalle annettavasta luvasta jatkaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeavan erityistoimenpiteen soveltamista
EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka
ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,
ottaa huomioon yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annetun neuvoston direktiivin 2006/112/EY ja erityisesti sen 395 artiklan 1 kohdan,
ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,
sekä katsoo seuraavaa:
(1)Direktiivin 2006/112/EY 287 artiklan 15 alakohdan mukaan Slovenia voi myöntää vapautuksen arvonlisäverosta sellaisille verovelvollisille, joiden kansallisena valuuttana ilmaistavan vuosittaisen liikevaihdon vasta-arvo on Slovenian liittymispäivänä voimassa olleen muuntokurssin mukaan laskettuna enintään 25 000 euroa.
(2)Neuvoston täytäntöönpanopäätöksellä 2013/54/EU Slovenialle annettiin lupa ottaa direktiivin 2006/112/EY 15 artiklan 287 kohdasta poiketen 31 päivään joulukuuta 2015 asti käyttöön erityistoimenpide, jolla myönnetään vapautus arvonlisäverosta sellaisille verovelvollisille, joiden vuosittainen liikevaihto on enintään 50 000 euroa, jäljempänä ’erityistoimenpide’. Luvan voimassaoloa on jatkettu kahdesti, viimeksi 31 päivään joulukuuta 2021 asti neuvoston täytäntöönpanopäätöksellä (EU) 2018/1700.
(3)Slovenia pyysi 27 päivänä lokakuuta 2021 komissioon saapuneeksi kirjatulla kirjeellä lupaa jatkaa erityistoimenpiteen soveltamista 31 päivään joulukuuta 2024 asti, johon mennessä jäsenvaltioiden on saatettava neuvoston direktiivi (EU) 2020/285 osaksi kansallista lainsäädäntöään. Kyseisestä direktiivistä seuraa, että jäsenvaltiot voivat 1 päivästä tammikuuta 2025 alkaen vapauttaa arvonlisäverosta sellaisten verovelvollisten suorittamat tavaroiden luovutukset ja palvelujen suoritukset, joiden vuosiliikevaihto jäsenvaltiossa ei ylitä 85 000 euron raja-arvoa tai sen kansallisena valuuttana ilmaistavaa vasta-arvoa.
(4)Komissio toimitti direktiivin 2006/112/EY 395 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti Slovenian pyynnön muille jäsenvaltioille 15 päivänä marraskuuta 2021 päivätyllä kirjeellä. Komissio ilmoitti Slovenialle 16 päivänä marraskuuta 2021 päivätyllä kirjeellä saaneensa kaikki hakemuksen arviointiin tarvittavat tiedot.
(5)Erityistoimenpide on johdonmukainen direktiivin (EU) 2020/285 kanssa, jolla pyritään vähentämään pienille yrityksille säännösten noudattamisesta aiheutuvaa rasitusta sekä ehkäistä kilpailun vääristymistä sisämarkkinoilla.
(6)Erityistoimenpide säilyy vapaaehtoisena verovelvollisille, sillä ne voivat edelleen valita tavallisen arvonlisäverojärjestelmän direktiivin 2006/112/EY 290 artiklan mukaisesti.
(7)Slovenian toimittamista tiedoista ilmenee, että erityistoimenpiteellä on vain vähäinen vaikutus Sloveniassa lopullisessa kulutusvaiheessa kannettavien verotulojen kokonaismäärään.
(8)Neuvoston asetuksen (EU, Euratom) 2021/769 tultua voimaan Slovenia ei tee kompensaatiolaskelmaa alv-perusteisista omista varoista varainhoitovuoden 2021 selvityksestä alkaen.
(9)Koska erityistoimenpide vaikuttaa myönteisesti sekä pieniin yrityksiin että veroviranomaisiin vähentämällä niiden hallinnollisia rasitteita ja säännösten noudattamisesta aiheutuvia kustannuksia ja koska se ei vaikuta suuresti arvonlisäverotulojen kokonaiskertymään, Slovenialle olisi annettava lupa jatkaa erityistoimenpiteen soveltamista.
(10)Erityistoimenpiteen soveltamisen jatkamista koskevan luvan olisi oltava määräaikainen. Aikarajan olisi oltava riittävä, jotta raja-arvon vaikuttavuus ja asianmukaisuus pystytään arvioimaan. Lisäksi direktiivin (EU) 2020/285 3 artiklan 1 kohdan mukaan jäsenvaltioiden on annettava ja julkaistava kyseisen direktiivin, jolla muutetaan direktiiviä 2006/112/EY, 1 artiklan noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset 31 päivään joulukuuta 2024 mennessä ja sovellettava kyseisiä säännöksiä 1 päivästä tammikuuta 2025. Tästä syystä on aiheellista antaa Slovenialle lupa soveltaa erityistoimenpidettä 31 päivään joulukuuta 2024 asti.
(11)Sen vuoksi täytäntöönpanopäätöstä 2013/54/EU olisi muutettava,
ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:
1 artikla
Korvataan täytäntöönpanopäätöksen 2013/54/EU 2 artiklan toinen kohta seuraavasti:
”Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2013 31 päivään joulukuuta 2024.”
2 artikla
Tämä päätös on osoitettu Slovenian tasavallalle.
Tehty Brysselissä
Neuvoston puolesta
Puheenjohtaja