Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022AE5926

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi luonnonmukaisen lemmikkieläinten ruoan merkinnöistä” (COM(2022) 659 final – 2022/0390 (COD))

    EESC 2022/05926

    EUVL C 140, 21.4.2023, p. 55–57 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    21.4.2023   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 140/55


    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi luonnonmukaisen lemmikkieläinten ruoan merkinnöistä”

    (COM(2022) 659 final – 2022/0390 (COD))

    (2023/C 140/09)

    Esittelijä:

    Arnaud SCHWARTZ

    Lausuntopyyntö

    Euroopan unionin neuvosto, 8.12.2022

    Oikeusperusta

    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 43 artiklan 2 kohta

    Vastaava jaosto

    maatalous, maaseudun kehittäminen, ympäristö

    Hyväksyminen jaostossa

    10.1.2023

    Hyväksyminen täysistunnossa

    24.1.2023

    Täysistunnon numero

    575

    Äänestystulos

    (puolesta / vastaan / pidättyi äänestämästä)

    187/0/4

    1.   Päätelmät ja suositukset

    1.1

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitea (ETSK) suhtautuu myönteisesti ehdotukseen asetukseksi luonnonmukaisen lemmikkieläinten ruoan merkinnöistä ja kehottaa hyväksymään asetuksen nopeasti, jotta voidaan varmistaa niiden vaatimusten soveltamisen jatkuminen, jotka olivat voimassa ennen luonnonmukaista tuotantoa ja luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden merkintöjä koskevan uuden asetuksen (1) voimaantuloa.

    1.2

    ETSK katsoo, että lemmikkieläinruoka-ala voi edistää omalta osaltaan Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteiden saavuttamista ja että ehdotetut uudet merkintöjä koskevat toimenpiteet ovat omiaan vauhdittamaan alan kehitystä ja parantamaan sen arvostusta sekä tuotteiden myynnissä kuluttajille, joille luonnonmukaisuus on tärkeä ostoperuste, että tarjoamalla mahdollisuuden luoda lisäarvoa luonnonmukaisille sivutuotteille. Ala voi siten edesauttaa edes hieman sen tavoitteen saavuttamista, että 25 prosenttia EU:n maatalousmaasta olisi luonnonmukaisesti viljeltyä vuoteen 2030 mennessä, kuten Pellolta pöytään -strategiassa, biodiversiteettistrategiassa ja EU:n luonnonmukaisen tuotannon kehittämistä koskevassa toimintasuunnitelmassa edellytetään.

    1.3

    ETSK kannustaa komissiota ja EU:n toimielimiä tiedottamaan uudesta asetuksesta ja sen tavoitteista, jotta luomutuotteiden kysyntä ja kuluttajien luottamus tällaisiin tuotteisiin voimistuisivat entisestään.

    1.4

    Kun otetaan huomioon, että lemmikkieläinten ruokia myydään kuluttajille, ETSK suosittaa, että alan toimijat otetaan mukaan laatimaan lainsäädäntöä elintarvikkeisiin liittyvistä kestävyysnäkökohdista, kuten kestävyysperiaatteiden mukaisten elintarvikkeiden merkinnöistä, tuotteiden ympäristötehokkuudesta ja kestävistä pakkauksista, ja että niitä kuullaan tällaisen lainsäädäntötyön yhteydessä (2).

    2.   Taustaa

    2.1

    Tammikuun 1 päivänä 2022 voimaan tulleella uudella EU:n asetuksella luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden merkinnöistä (3) otettiin käyttöön tiukat merkintävaatimukset luonnonmukaisille elintarvikkeille, rehuille ja lemmikkieläinten ruoille. Aikaisemmin lemmikkieläinten, erityisesti kissojen ja koirien, ruoka voitiin merkitä kansallisten sääntöjen tai yksityisten standardien perusteella luonnonmukaiseksi, vaikka kaikki maatalousperäiset ainesosat eivät olleet luonnonmukaisia, mutta 1. tammikuuta 2022 alkaen tällaiset merkinnät eivät ole enää olleet mahdollisia.

    2.2

    Euroopan komissio julkaisikin 28. marraskuuta 2022 ehdotuksen asetukseksi luonnonmukaisen lemmikkieläinten ruoan merkinnöistä (4) erityisten merkintäsääntöjen vahvistamiseksi lemmikkieläinten ruoalle. Tavoitteena on, että lemmikkieläinten, erityisesti kissojen ja koirien, ruoissa voidaan käyttää Euroopan unionin luonnonmukaisen tuotannon tunnusta, jos ne täyttävät EU:n lainsäätäjien määrittelemät tiukat kriteerit.

    2.3

    Luonnonmukaiselle lemmikkieläinten ruoalle ehdotetut merkintäsäännöt vastaavat elintarvikkeisiin sovellettavia merkintäsääntöjä: jotta tuote voidaan merkitä luonnonmukaiseksi ja varustaa Euroopan unionin luonnonmukaisen tuotannon tunnuksella, vähintään 95 painoprosentin maatalousperäisistä ainesosista on oltava luonnonmukaisesti tuotettua. (Jos alle 95 prosenttia maatalousperäisistä ainesosista on luonnonmukaisesti tuotettua, luonnonmukaisuuteen voidaan viitata ainoastaan ainesosaluettelossa ilmoittamalla luonnonmukaisten ainesosien kokonaisprosenttiosuus suhteessa maatalousperäisten ainesosien kokonaismäärään.)

    3.   Yleistä

    3.1

    ETSK muistuttaa kannattavansa EU:n luonnonmukaisen tuotannon kehittämistä koskevaa toimintasuunnitelmaa (5). Komitea tunnustaa luonnonmukaisen maatalouden merkityksen Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteiden saavuttamisessa sekä erityisesti sellaisten toimenpiteiden merkityksen, joilla vahvistetaan entisestään luomutuotteiden kysyntää ja kuluttajien luottamusta tällaisiin tuotteisiin.

    3.2

    ETSK toteaakin, että ehdotettu asetus olisi hyväksyttävä mahdollisimman pian, jotta Euroopan unionin luonnonmukaisen tuotannon tunnusta voidaan käyttää sellaisissa lemmikkieläinten ruoissa, joiden ainesosista vähintään 95 painoprosenttia (mutta ei 100 painoprosenttia) on luonnonmukaisia, mikä vastaa tiettyjen tuotteiden todellista tilannetta. ETSK kehottaa kuitenkin huolehtimaan tulevaisuudessa siitä, että tämänkaltaiset säädökset pannaan täytäntöön samaan aikaan kuin perussäädös tulee voimaan, jotta ei synny oikeudellisia tyhjiöitä, jotka ovat haitallisia sekä tuottajille että tuotteita ostaville kuluttajille.

    3.3

    ETSK kannattaa ehdotettuja luonnonmukaisen lemmikkieläinten ruoan merkintäsääntöjä: vaadittu luomuosuus on suuri (95 painoprosenttia), ja säännöt ovat samankaltaiset kuin luonnonmukaisia elintarvikkeita koskevat säännöt, mikä edistää EU:n luomutunnuksen yhdenmukaista käyttöä ja tekee merkinnästä selkeämmän molempien tuoteryhmien ostajille eli kuluttajille.

    3.4

    ETSK huomauttaa, että vaikka luonnonmukaisten tuotteiden osuus on tällä alalla pieni, lemmikkieläinruoka-ala kasvaa nopeasti (3,1 prosenttia vuodessa; 46 prosentissa eurooppalaisista kotitalouksista on vähintään yksi lemmikkieläin (6)). Alan toimijoiden mukaan monet lemmikkieläinten omistajat haluavat ostaa lemmikeilleen niiden ”inhimillistämisen” yleistyessä sellaista ruokaa, joka vastaa heidän omia mieltymyksiään, ja siten korkealaatuisia tuotteita, myös luomutuotteita (7). ETSK suhtautuukin ehdotettuihin uusiin merkintöjä koskeviin toimenpiteisiin myönteisesti. Ne voivat piristää luonnonmukaisen lemmikkieläinten ruoan markkinoita sekä tuotteiden myynnissä kuluttajille, joille luonnonmukaisuus on tärkeä ostoperuste, että tarjoamalla mahdollisuuden luoda lisäarvoa luonnonmukaisille sivutuotteille.

    3.5

    ETSK katsoo näin ollen, että ehdotetut merkintöjä koskevat uudet toimenpiteet voivat edistää edes hieman sen tavoitteen saavuttamista, että 25 prosenttia EU:n maatalousmaasta olisi luonnonmukaisesti viljeltyä vuoteen 2030 mennessä, kuten Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan liittyvissä Pellolta pöytään -strategiassa, biodiversiteettistrategiassa ja EU:n luonnonmukaisen tuotannon kehittämistä koskevassa toimintasuunnitelmassa edellytetään.

    3.6

    ETSK on tyytyväinen toimenpiteisiin, jotka koskevat velvoitetta esittää tiedot lemmikkieläinten ruoan raaka-aineina käytettyjen ruoka-aineiden alkuperästä muodossa ”EU:n maataloudesta”, ”muusta kuin EU:n maataloudesta”, ”EU:n ja muusta kuin EU:n maataloudesta”, ”[maan nimi] maataloudesta” tai ”[maan ja alueen nimi] maataloudesta”.

    3.7

    ETSK kannustaa komissiota ja EU:n toimielimiä tiedottamaan uudesta asetuksesta ja sen tavoitteista, jotta luomutuotteiden kysyntä ja kuluttajien luottamus tällaisiin tuotteisiin voimistuisivat entisestään.

    3.8

    ETSK katsoo myös, että ehdotettujen merkintöjä koskevien toimenpiteiden myötä tulee käynnistää yhä laajempi vuoropuhelu lemmikkieläinten ruoan tuottajien kanssa, jotta voidaan varmistaa alan sitoutuminen kestävien elintarvikejärjestelmien periaatteisiin ja lisätä alan toimijoiden myötävaikutusta Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteiden saavuttamiseen.

    Bryssel 24. tammikuuta 2023.

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

    Christa SCHWENG


    (1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/848, annettu 30 päivänä toukokuuta 2018, luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden merkinnöistä ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 834/2007 kumoamisesta (EUVL L 150, 14.6.2018, s. 1).

    (2)  Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Kehys kestävyysperiaatteiden mukaisten elintarvikkeiden merkintäjärjestelmää varten – kuluttajille mahdollisuus tehdä kestäviä elintarvikevalintoja” (oma-aloitteinen lausunto) (EUVL C 75, 28.2.2023, s. 97).

    (3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/848, annettu 30 päivänä toukokuuta 2018, luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden merkinnöistä ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 834/2007 kumoamisesta (EUVL L 150, 14.6.2018, s. 1).

    (4)  Ehdotus asetukseksi luonnonmukaisen lemmikkieläinten ruoan merkinnöistä (COM(2022) 659 final).

    (5)  Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle luonnonmukaisen tuotannon kehittämistä koskevasta toimintasuunnitelmasta” (COM(2021) 141 final) (EUVL C 517, 22.12.2021, s. 114).

    (6)  Lähde: FEDIAF (Euroopan lemmikkieläinruokateollisuuden liitto) – https://europeanpetfood.org/about/statistics/

    (7)  Lähde: FEDIAF (Euroopan lemmikkieläinruokateollisuuden liitto) – https://europeanpetfood.org/pet-food-facts/pet-food-trends/


    Top