Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0096

    Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS niiden jäsenvaltioiden tunnistamista koskevan keskitetyn järjestelmän perustamisesta, joilla on kolmansien maiden kansalaisten ja kansalaisuudettomien henkilöiden tuomioita koskevia tietoja (ECRIS-TCN), eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän täydentämiseksi annetun asetuksen (EU) 2019/816 ja kehyksen vahvistamisesta poliisiyhteistyötä ja oikeudellista yhteistyötä sekä turvapaikka- ja muuttoliikeasioita koskevien EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuudelle ja asetusten (EU) 2018/1726, (EU) 2018/1862 ja (EU) 2019/816 muuttamisesta annetun asetuksen (EU) 2019/818 muuttamisesta kolmansien maiden kansalaisten seulonnan käyttöönottamiseksi ulkorajoilla

    COM/2021/96 final

    Bryssel 2.3.2021

    COM(2021) 96 final

    2021/0046(COD)

    Ehdotus

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

    niiden jäsenvaltioiden tunnistamista koskevan keskitetyn järjestelmän perustamisesta, joilla on kolmansien maiden kansalaisten ja kansalaisuudettomien henkilöiden tuomioita koskevia tietoja (ECRIS-TCN), eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän täydentämiseksi annetun asetuksen (EU) 2019/816 ja kehyksen vahvistamisesta poliisiyhteistyötä ja oikeudellista yhteistyötä sekä turvapaikka- ja muuttoliikeasioita koskevien EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuudelle ja asetusten (EU) 2018/1726, (EU) 2018/1862 ja (EU) 2019/816 muuttamisesta annetun asetuksen (EU) 2019/818 muuttamisesta kolmansien maiden kansalaisten seulonnan käyttöönottamiseksi ulkorajoilla


    PERUSTELUT

    1.EHDOTUKSEN TAUSTA

    Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

    Komissio antoi 23. syyskuuta 2020 uutta muuttoliike- ja turvapaikkasopimusta koskevan tiedonannon, jonka tavoitteena on muun muassa luoda yhteinen turvapaikka-asioiden ja muuttoliikkeen hallinnan kehys EU:n tasolla ja edistää jäsenvaltioiden keskinäistä luottamusta. Yksi tiedonantoon liittyvistä lainsäädäntöehdotuksista on ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi kolmansien maiden kansalaisten seulonnan käyttöönotosta ulkorajoilla ja asetusten (EY) N:o767/2008, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240 ja (EU) 2019/817 muuttamisesta, jäljempänä ’ehdotettu seulonta-asetus’ 1 .

    Ehdotetulla seulonta-asetuksella puututaan eri ryhmistä koostuvien muuttovirtojen hallintaan liittyviin haasteisiin ottamalla käyttöön maahantuloa edeltävä seulonta ulkorajoilla. Tämä on merkittävä askel pyrittäessä kuromaan umpeen kuilua ulkorajojen valvonnan sekä turvapaikka- ja palautusmenettelyjen välillä. Maahantuloa edeltävän seulonnan tavoitteena on varmistaa, että ilman lupaa ulkorajan ylittävien kolmansien maiden kansalaisten henkilöllisyys sekä mahdolliset terveys- ja turvallisuusriskit todetaan nopeasti ja että asianomaiset kolmansien maiden kansalaiset ohjataan viipymättä sovellettavaan menettelyyn (turvapaikka tai direktiivin (EU) 2008/115/EY 2 eli palauttamisdirektiivin mukaiset menettelyt). Schengen-alueen suojelun parantamiseksi ehdotetulla seulonta-asetuksella luodaan myös EU:n kehys sellaisten sääntöjenvastaisesti maahan tulleiden henkilöiden seulomista varten, jotka on otettu kiinni jäsenvaltioiden alueella ja jotka ovat välttäneet Schengen-alueelle saapumisen yhteydessä tehtävät rajatarkastukset.

    Osana seulontaa suoritettavien turvallisuustarkastusten olisi oltava vähintään samantasoisia kuin tarkastukset, joita kohdistetaan niihin kolmansien maiden kansalaisiin, jotka hakevat etukäteen lupaa tulla unionin alueelle lyhytaikaista oleskelua varten, riippumatta siitä, kuuluvatko he viisumivelvollisuuden piiriin vai eivät.

    Edellä esitetystä seuraa, että seulonnan yhteydessä turvallisuustarkoituksessa tehtävät automaattiset tarkistukset olisi tehtävä käyttäen samoja järjestelmiä – viisumitietojärjestelmää (VIS) 3 , rajanylitystietojärjestelmää (EES) 4 ja Schengenin tietojärjestelmää (SIS) 5 – kuin viisumia tai matkustuslupaa hakevien kohdalla EU:n matkustustieto- ja lupajärjestelmän (ETIAS) 6 mukaisesti. Seulontaan ohjattujen henkilöiden tiedot olisi tarkastettava myös kolmansien maiden kansalaisia koskevasta eurooppalaisesta rikosrekisteritietojärjestelmästä (ECRIS-TCN) 7 terrorismirikoksista ja muista vakavista rikoksista tuomittujen henkilöiden osalta, Europolin tiedoista, Interpolin varastettujen ja kadonneiden matkustusasiakirjojen tietokannasta (SLTD) sekä kuulutuksiin liitettyjen matkustusasiakirjojen tietokannasta (TDAWN-tietokanta).

    Koska pääsy rajanylitystietojärjestelmään (EES), Euroopan matkustustieto- ja -lupajärjestelmään (ETIAS), viisumitietojärjestelmään (VIS) ja kolmansien maiden kansalaisia koskevaan eurooppalaiseen rikosrekisteritietojärjestelmään (ECRIS-TCN) on välttämätöntä seulonnan suorittamiseen nimetyille viranomaisille, kyseisten tietokantojen perustamista koskevia asetuksia on muutettava tämän lisäkäyttöoikeuden mahdollistamiseksi. Ehdotetulla seulonta-asetuksella muutetaan VIS-, EES- ja ETIAS-järjestelmien perustamisasetuksia. Kaikilla kyseisillä asetuksilla kehitetään Schengenin säännöstöä rajojen osalta, ja tämä koskee myös ehdotettua seulonta-asetusta kokonaisuudessaan.

    Koska ECRIS-TCN-järjestelmän perustamisesta annetulla asetuksella (EU) 2019/816 ei kehitetä Schengenin säännöstöä, sen muuttamista ei voitu sisällyttää osaksi ehdotettua seulonta-asetusta. Sen vuoksi asetusta (EU) 2019/816 on tarpeen muuttaa muista erillään, jotta voidaan säätää käyttöoikeuksista ehdotettua seulonta-asetusta silmällä pitäen.

    Ehdotetulla seulonta-asetuksella otetaan lisäksi käyttöön velvoite tarkistaa asianomaisten kolmansien maiden kansalaisten biometriset tiedot asetuksilla (EU) 2019/817 8 ja (EU) 2019/818 9 perustetun yhteisen henkilöllisyystietovarannon (CIR) tietoihin verraten. Hakujen tekeminen CIR:stä seulonnan yhteydessä mahdollistaa yhdellä kertaa EES-, VIS-, ETIAS-, Eurodac- ja ECRIS-TCN-järjestelmissä olevien henkilötietojen tarkastelun nopeasti ja luotettavasti siten, että samalla varmistetaan tietojen mahdollisimman laaja suoja ja vältetään tietojen tarpeeton käsittely ja päällekkäisyyksien syntyminen.

    Ehdotetussa seulonta-asetuksessa säädetään muutoksista asetukseen (EU) 2019/817, jota sovelletaan eriytetyn yhdentymisen vuoksi EES-, VIS- ja ETIAS-järjestelmiin, mutta ECRIS-TCN:ään ja Eurodaciin sovellettavan asetuksen (EU) 2019/818 muuttaminen ei sisältynyt ehdotettuun seulonta-asetukseen.

    Tästä seuraa, että myös asetusta (EU) 2019/818 on muutettava, jotta nimetyille viranomaisille voidaan antaa pääsy kaikkiin yhteiseen henkilöllisyystietovarantoon tallennettuihin tietoihin seulonnan yhteydessä.

    Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

    Ehdotuksella edistetään tavoitetta tarjota unionin kansalaisille vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue ilman sisärajoja, jolla toteutetaan asianmukaisia toimenpiteitä rikollisuuden, mukaan lukien järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismin, estämiseksi ja torjumiseksi.

    Ehdotus vastaa ECRIS-TCN:n tarkoituksia kuten asetuksen (EU) 2019/816 7 artiklassa säädetään. Erityisesti kyseisen artiklan 1 kohdassa säädetään, että viranomaiset voivat käyttää ECRIS-TCN:ää viisumimenettelyjen, kansalaisuuden saamiseksi toteutettavien menettelyjen ja maahanmuuttomenettelyjen, mukaan lukien turvapaikkamenettelyt, yhteydessä.

    Tämä ei kuitenkaan vaikuta unionin kansalaisia koskevien rikosrekisteritietojen vaihtamismekanismiin jäsenvaltioiden välillä puitepäätöksellä 2009/315/YOS 10 ja päätöksellä 2009/316/YOS 11 perustetun eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän (ECRIS) kautta.

    Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

    Ehdotus mahdollistaa asiaankuuluvien tietokantojen kattavan tarkistuksen ulkorajoilla ja EU:n alueella suoritettavan seulonnan aikana ehdotetun seulonta-asetuksen mukaisesti. Ehdotuksella edistetään siten ulkorajojen suojelua ja luvattoman liikkumisen estämistä Schengen-alueella. Se on myös asetuksen (EU) 2019/816 tavoitteiden mukainen, koska sillä pyritään parantamaan eurooppalaista rikosrekisteritietojärjestelmää kolmansien maiden kansalaisten osalta ja edistämään yhteentoimivuuden kehittämistä kaikkien turvallisuutta, rajaturvallisuutta ja muuttoliikkeen hallintaa koskevien keskitettyjen EU:n tietojärjestelmien välillä.

    Ehdotus on myös johdonmukainen niiden muutosten kanssa, joita ehdotetulla seulonta-asetuksella on määrä tehdä asetuksilla (EU) 2019/817 12 ja (EU) 2019/818 13 vahvistettuun yhteentoimivuuskehykseen. Ehdotuksella varmistetaan seulonnan aikana samat käyttöoikeudet kolmansien maiden kansalaisia koskevaan eurooppalaiseen rikosrekisteritietojärjestelmään kuin muihin asiaan kuuluviin tietokantoihin kuten rajanylitystietojärjestelmään (EES), EU:n matkustustieto- ja -lupajärjestelmään (ETIAS) ja viisumitietojärjestelmään (VIS).

    Ehdotuksessa otetaan lisäksi huomioon asetuksilla (EU) 2019/817 ja (EU) 2019/818 vahvistettu yhteentoimivuuskehys.

    2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

    Oikeusperusta

    Ehdotus perustuu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen, jäljempänä ’SEUT-sopimus’, 82 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan d alakohtaan, joka koskee jäsenvaltioiden oikeusviranomaisten tai vastaavien viranomaisten välisen yhteistyön helpottamista rikosoikeudellisissa menettelyissä ja päätösten täytäntöönpanossa. Tämä perustamissopimuksen määräys toimi oikeusperustana asetuksille, joita ehdotetaan muutettavaksi.

    Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

    Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueeseen liittyvät toimet kuuluvat SEUT-sopimuksen 4 artiklan 2 kohdan mukaisesti EU:n ja jäsenvaltioiden jaetun toimivallan alaan. Siksi sovelletaan toissijaisuusperiaatetta Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklan 3 kohdan nojalla: unioni toimii ainoastaan jos ja siltä osin kuin jäsenvaltiot eivät voi (keskushallinnon tasolla tai alueellisella taikka paikallisella tasolla) riittävällä tavalla saavuttaa suunnitellun toiminnan tavoitteita, vaan ne voidaan (suunnitellun toiminnan laajuuden tai vaikutusten vuoksi) saavuttaa paremmin unionin tasolla.

    Tämän ehdotuksen tavoitteita ei voida saavuttaa riittävällä tavalla pelkästään jäsenvaltioiden toimin, vaan ne voidaan saavuttaa paremmin yhteisön toimilla. Tämä johtuu siitä, että ne koskevat pääsyä EU:n tietokantaan sisältyviin tietoihin ja jäsenvaltioiden oikeusviranomaisten tai vastaavien viranomaisten välisen yhteistyön helpottamista rikosoikeudellisissa menettelyissä ja päätösten täytäntöönpanossa.

    Suhteellisuusperiaate

    Ehdotus on oikeassa suhteessa asetettuihin tavoitteisiin.

    Ehdotuksen tavoitteena on yhdenmukaistaa kolmansien maiden kansalaisia koskevan eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän (ECRIS-TCN) käyttöoikeudet muiden sellaisten tietokantojen kanssa, jotka tarkistetaan automaattisesti ulkorajoilla ja EU:n alueella suoritettavan seulonnan yhteydessä, ja niiden käyttöoikeuksien kanssa, jotka on jo myönnetty viisuminhakijoiden seulonnan tai matkustusluvan hakijoiden seulonnan yhteydessä EU:n matkustustieto- ja -lupajärjestelmän mukaisesti.

    Ehdotetun seulonta-asetuksen mukaisesti turvallisuustarkastukset, mukaan lukien haut kolmansien maiden kansalaisia koskevasta eurooppalaisesta rikosrekisteritietojärjestelmästä, rajoitetaan terrorismirikosten ja muiden vakavien rikosten muotojen tunnistamiseen. Ehdotuksen 1 artiklassa otetaan huomioon asetuksen 2019/816 5 artiklan 1 kohdan c alakohtaan ehdotuksella COM(2019)/3 final 14 (muutokset ETIAS-asetukseen) tehty muutos, jolla otetaan käyttöön terrorismirikoksia ja muita vakavia rikosten muotoja koskeva erityinen liputus. Tämän muutoksen perusteella on mahdollista rajoittaa terrorismirikoksista ja muista vakavista rikoksista tuomittujen kolmansien maiden kansalaisia koskevaan tietokantaan pääsy vain niihin tietoihin, jotka ovat merkityksellisiä ehdotetun seulonta-asetuksen mukaisten turvallisuustarkastusten kannalta. Haut ECRIS-TCN-tietokantaan olisi tehtävä varmistaen, että kyseisistä tietokannoista saadaan ainoastaan turvallisuustarkastusten tekemisen kannalta tarvittavat tiedot. Ehdotuksessa otetaan nämä vaatimukset huomioon.

    Tarvittavat muutokset asetukseen (EU) 2019/818 koskevat ainoastaan nimetyille viranomaisille seulonnan yhteydessä annettavia käyttöoikeuksia yhteiseen henkilöllisyystietovarantoon tallennettuihin tietoihin.

    Toimintatavan valinta

    Tässä ehdotuksessa täsmennetään edellytykset pääsylle kolmansien maiden kansalaisia koskevaan eurooppalaiseen rikosrekisteritietojärjestelmään. Tietojärjestelmä perustettiin EU:n asetuksella sen varmistamiseksi, että sitä sovelletaan yhdenmukaisesti kaikkialla unionissa, ja oikeusvarmuuden varmistamiseksi, jotta vältetään jäsenvaltioiden erilaiset tulkinnat tämän keskustietokannan käytöstä.

    Tällä ehdotuksella täydennetään myös seulonnan aikana suoritettavia turvallisuustarkastuksia koskevia yhdenmukaisia sääntöjä kuten ehdotetussa seulonta-asetuksessa säädetään.

    Tästä seuraa, että asetus on asianmukainen väline.

     

    3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

    Jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset

    Näyttöön perustuva asiakirja, joka liittyy yhdessä uuden muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksen kanssa hyväksyttyihin lainsäädäntöehdotuksiin, on edelleen merkityksellinen tämän, ehdotettua seulonta-asetusta täydentävän ehdotuksen kannalta.

       Sidosryhmien kuuleminen

    Komission uudesta muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksesta toteuttamat kuulemiset ovat edelleen voimassa. Komissio on erityisesti kuullut Euroopan parlamenttia, jäsenvaltioita ja sidosryhmiä useaan otteeseen saadakseen niiltä näkemyksiä uudesta muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksesta. Romania, Suomi ja Kroatia ovat puheenjohtajakausillaan käyneet muuttoliikepolitiikan eri näkökohtien tulevaisuudesta sekä strategisia että teknisiä keskusteluja ja keskustelleet myös seulontaehdotuksesta. Näissä kuulemisissa kannatettiin Euroopan turvapaikka- ja muuttoliikepolitiikan uudistamista.

    Ennen uuden muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksen esittämistä komissio on käynyt jatkuvaa keskustelua Euroopan parlamentin kanssa. Jäsenvaltiot ovat muun muassa todenneet, että tarvitaan vahvaa rajavalvontaa ja että ulkorajoilla olisi oltava selkeät ja tehokkaat menettelyt erityisesti luvattoman liikkumisen estämiseksi ja Schengen-alueen turvallisuuden edistämiseksi. Jotkut jäsenvaltiot ovat kuitenkin korostaneet, että ei pidä luoda tarpeetonta hallinnollista taakkaa.

    Perusoikeudet

    Ehdotus on Euroopan unionin perusoikeuskirjan asiaa koskevien määräysten mukainen, mukaan lukien henkilötietojen suojaa koskevat määräykset ja palauttamiskiellon periaate, suoja palauttamis-, karkottamis- ja luovuttamistapauksissa ja muut EU:n turvapaikka- ja maahanmuuttolainsäädännössä vahvistetut asiaa koskevat vaatimukset ja takeet.

    Henkilötietojen suojan (perusoikeuskirjan 8 artikla) osalta voidaan todeta, että ehdotus vaikuttaa tähän oikeuteen tavalla, joka on ehdottoman välttämätön ja oikeasuhteinen, jotta EU:n kansalaisille voidaan tarjota vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue ilman rajoja, jolla toteutetaan asianmukaisia toimenpiteitä rikollisuuden, myös järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismin, estämiseksi ja torjumiseksi.

    Ensinnäkin ehdotetulla muutoksella mahdollistetaan hakujen tekeminen kolmansien maiden kansalaisia koskevasta eurooppalaisesta rikosrekisteritietojärjestelmästä turvallisuustarkastusten tekemiseksi seulonnan yhteydessä. Tällä täydennetään olemassa olevia rajavalvontatoimenpiteitä. Seulonnassa on kyse henkilö- ja matkustusasiakirjojen tai muiden asiakirjojen tarkastamisesta sekä tarkastuksen kohteena olevien henkilöiden biometristen tietojen käsittelystä sekä hakujen tekemisestä tietokannoista, mukaan lukien ECRIS-TCN-tietokannasta, turvallisuustarkastusten yhteydessä. Tämä edellyttää henkilötietojen käsittelyä. Ehdotetun seulonta-asetuksen mukaisesti tarkastukset on tehtävä sen todentamiseksi, muodostaako kyseinen henkilö uhkan jäsenvaltioiden turvallisuudelle.

    Toiseksi tietolomakkeen, joka täytetään seulonnan päätteeksi, olisi sisällettävä tietoja, jotka ovat tarpeen, jotta jäsenvaltioiden viranomaiset voivat ohjata asianomaiset henkilöt asiaankuuluvaan menettelyyn. Se, että viranomaiset täyttävät ja lukevat tietolomakkeen, on henkilötietojen käsittelyn muoto, joka liittyy siihen, että ulkorajalla olevat kolmansien maiden kansalaiset, jotka eivät täytä maahantulon edellytyksiä (tai jotka on otettu kiinni EU:n alueella), ohjataan asiaankuuluviin turvapaikka- tai palauttamismenettelyihin. Tietolomakkeessa esitetään seulonnan yhteydessä turvallisuustarkoituksessa suoritetun haun tulokset. Haun tulokset näkyvät osuma/ei osumaa -toimintoina. Jos kyseessä on osuma, osuman löytänyt tietokanta ja täsmälliset syyt osumaan olisi mainittava tietolomakkeessa. Olisi korostettava, että jos haku ECRIS-TCN-järjestelmästä tuottaa osuman, haun tulokset sisällytetään tietolomakkeeseen vain, jos saadaan osuma terrorismiin ja muihin vakaviin rikoksen muotoihin liittyvistä tiedoista.

    Ehdotus ei estä soveltamasta jäsenvaltioiden kansalliseen lainsäädäntöön perustuvia velvoitteita, kuten sääntöjä, jotka koskevat alaikäisille ja lapsille annettujen tuomioiden kirjaamista kansallisiin rikosrekistereihin. Se ei myöskään estä soveltamasta jäsenvaltioiden perustuslakia tai niitä sitovia kansainvälisiä sopimuksia. Nämä sopimukset voivat liittyä erityisesti ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamista koskevaan eurooppalaiseen yleissopimukseen, jonka osapuolia kaikki jäsenvaltiot ovat.

    Raportoidessaan asetuksen (EU) 2019/816 soveltamisesta kyseisen asetuksen 36 artiklan 9 kohdan mukaisesti komission on myös otettava huomioon kolmansien maiden kansalaisia koskevan eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän käytön vaikutus kolmansien maiden kansalaisten perusoikeuksiin seulonnan yhteydessä.

    Kyseisen tietokannan käyttöön seulonnan yhteydessä olisi sovellettava ehdotetun seulonta-asetuksen mukaista valvontamekanismia sen varmistamiseksi, että kolmansien maiden kansalaisten perusoikeuksia kunnioitetaan ja että seulonnassa noudatetaan palauttamiskiellon periaatetta.

    4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

    Ehdotetulla asetuksella ei ole vaikutuksia unionin talousarvioon.

    5.LISÄTIEDOT

    Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset

    Ehdotuksen 1 artiklalla muutetaan asetusta (EU) 2019/816 lisäämällä siihen uusi säännös, jonka nojalla nimetyt viranomaiset voivat seulonnan yhteydessä päästä ECRIS-TCN-järjestelmän tietokantaan ja tehdä siitä hakuja terrorismirikoksesta tai muusta vakavasta rikoksesta tuomittuja henkilöitä koskevista tiedoista ja jossa säädetään asiaa koskevista edellytyksistä ja takeista.

    Ehdotuksen 2 artiklalla muutetaan asetusta (EU) 2019/818 lisäämällä siihen uusi säännös, jonka nojalla nimetyt viranomaiset voivat seulonnan yhteydessä päästä yhteiseen henkilöllisyystietovarantoon tallennettuihin tietoihin.

    Ehdotuksen 3 artikla sisältää loppusäännökset.

    2021/0046 (COD)

    Ehdotus

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

    niiden jäsenvaltioiden tunnistamista koskevan keskitetyn järjestelmän perustamisesta, joilla on kolmansien maiden kansalaisten ja kansalaisuudettomien henkilöiden tuomioita koskevia tietoja (ECRIS-TCN), eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän täydentämiseksi annetun asetuksen (EU) 2019/816 ja kehyksen vahvistamisesta poliisiyhteistyötä ja oikeudellista yhteistyötä sekä turvapaikka- ja muuttoliikeasioita koskevien EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuudelle ja asetusten (EU) 2018/1726, (EU) 2018/1862 ja (EU) 2019/816 muuttamisesta annetun asetuksen (EU) 2019/818 muuttamisesta kolmansien maiden kansalaisten seulonnan käyttöönottamiseksi ulkorajoilla

    EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

    ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 16 artiklan 2 kohdan, 74 artiklan, 78 artiklan 2 kohdan e alakohdan, 79 artiklan 2 kohdan c alakohdan, 82 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan d alakohdan, 85 artiklan 1 kohdan, 87 artiklan 2 kohdan a alakohdan ja 88 artiklan 2 kohdan,

    ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sen jälkeen, kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

    noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä,

    sekä katsovat seuraavaa:

    (1)Asetuksessa (EU) .../... [seulonta-asetus] 15 säädetään sellaisten kolmansien maiden kansalaisten henkilöllisyys-, turvallisuus- ja terveystarkastuksista, jotka ovat ulkorajalla mutta eivät täytä maahantulon edellytyksiä tai jotka on otettu kiinni EU:n alueella ja joiden osalta ei ole viitteitä siitä, että heihin on kohdistettu tarkastuksia ulkorajoilla. Asetuksessa (EU) .../... [seulonta-asetus] 16 puututaan eri ryhmistä koostuvien muuttovirtojen hallintaan liittyviin haasteisiin ja luodaan yhdenmukaiset säännöt, joiden avulla kolmansien maiden kansalaiset voidaan tunnistaa nopeasti ja heidät voidaan ohjata sovellettaviin menettelyihin.

    (2)Asetuksessa (EU) .../... [seulonta-asetus] 17 säädetään, että seulonnan yhteydessä turvallisuustarkoituksessa tehdyt tarkistukset olisi tehtävä käyttäen samoja järjestelmiä kuin viisumia tai matkustuslupaa hakevien kohdalla EU:n matkustustieto- ja lupajärjestelmän mukaisesti. Asetuksessa (EU) .../... [seulonta-asetus] 18 säädetään erityisesti, että seulontaan ohjattujen henkilöiden tiedot olisi tarkastettava Europolin tiedoista, Interpolin varastettujen ja kadonneiden matkustusasiakirjojen tietokannasta (SLTD) ja kuulutuksiin liitettyjen matkustusasiakirjojen tietokannasta (TDAWN-tietokanta) sekä kolmansien maiden kansalaisia koskevasta eurooppalaisesta rikosrekisteritietojärjestelmästä (ECRIS-TCN) terrorismirikoksista ja muista vakavista rikoksista tuomittujen henkilöiden osalta.

    (3)Pääsy ECRIS-TCN-järjestelmään on välttämätön viranomaisille, jotka on nimetty tekemään asetuksessa (EU) .../... [seulonta-asetus] 19 säädetty seulonta, jotta voidaan todentaa, muodostaako henkilö uhkan sisäiselle turvallisuudelle tai yleiselle järjestykselle.

    (4)Asetuksella (EU) .../... [seulonta-asetus] 20 , jolla kehitetään Schengenin säännöstöä rajaturvallisuuden osalta, muutetaan asetuksia (EY) N:o 767/2008 21 , (EU) 2017/2226 22 , (EU) 2018/1240 23 ja (EU) 2019/817 24 , joilla myös kehitetään Schengenin säännöstöä rajaturvallisuuden osalta, käyttöoikeuksien myöntämiseksi seulontaa varten viisumitietojärjestelmään (VIS), rajanylitystietojärjestelmään (EES) ja EU:n matkustustieto- ja lupajärjestelmään (ETIAS) sisältyviin tietoihin. Asetukseen (EU) N:o 2019/816 tehtävä vastaava muutos käyttöoikeuksien myöntämiseksi seulontatarkoituksessa ECRIS-TCN-järjestelmään ei kuitenkaan voi sisältyä samaan asetukseen eriytettyyn yhdentymiseen liittyvien syiden vuoksi, sillä ECRIS-TCN:n perustamisasetuksella ei kehitetä Schengenin säännöstöä. Asetusta 2019/816 olisi sen vuoksi muutettava erillisellä säädöksellä.

    (5)Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän asetuksen tavoitetta eli sitä, että mahdollistetaan pääsy ECRIS-TCN-tietojärjestelmään asetuksella (EU) .../... [seulonta-asetus] 25 vahvistettuja turvallisuustarkastuksia varten. Seulonta-asetuksella puolestaan pyritään tehostamaan Schengen-alueelle saapuvien henkilöiden valvontaa ja heidän ohjaamistaan asianmukaisiin menettelyihin. Tavoite voidaan saavuttaa ainoastaan unionin tasolla, minkä vuoksi unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen tämän tavoitteen saavuttamiseksi

    (6)Asetuksessa (EU) .../... [seulonta-asetus] 26 säädetään kolmansien maiden kansalaisten tunnistamista koskevista erityissäännöistä. Tunnistaminen tapahtuu tekemällä hakuja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksilla (EU) 2019/817 ja (EU) 2019/818 perustetusta yhteisestä henkilöllisyystietovarannosta (CIR). Näin helpotetaan ja tuetaan EES-, VIS-, ETIAS-, Eurodac- ja ECRIS-TCN-järjestelmiin rekisteröityjen henkilöiden virheetöntä tunnistamista, mukaan lukien tuntemattomat henkilöt, jotka eivät pysty osoittamaan henkilöllisyyttään.

    (7)Koska yhteiseen henkilöllisyystietovarantoon (CIR) tallennettuihin tietoihin pääsy tunnistamista varten on välttämätöntä seulonnan suorittamiseen nimetyille viranomaisille, asetuksella (EU) .../... [seulonta-asetus] 27 muutetaan asetusta (EU) 2019/817. Asetusta (EU) 2019/818 ei voitu muuttaa eriytettyyn yhdentymiseen liittyvien syiden vuoksi samassa asetuksessa, minkä vuoksi asetusta (EU) 2019/818 olisi muutettava erillisellä säädöksellä.

    (8)Perussopimuksiin liitetyssä, Tanskan asemasta tehdyssä pöytäkirjassa N:o 22 olevan 1 ja 2 artiklan mukaisesti Tanska ei osallistu tämän asetuksen hyväksymiseen, asetus ei sido Tanskaa eikä sitä sovelleta Tanskaan.

    (9)Perussopimuksiin liitetyssä, Irlannin asemasta vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen osalta tehdyssä pöytäkirjassa N:o 21 olevien 1 ja 2 artiklan sekä 4 a artiklan 1 kohdan mukaisesti Irlanti ei osallistu tämän asetuksen hyväksymiseen, asetus ei sido Irlantia eikä sitä sovelleta Irlantiin, sanotun kuitenkaan rajoittamatta mainitun pöytäkirjan 4 artiklan soveltamista,

    OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Muutokset asetukseen (EU) 2019/816

    Muutetaan asetus (EU) 2019/816 seuraavasti:

    1.Lisätään 1 artiklaan e alakohta seuraavasti:

    ”e)    vahvistetaan edellytykset, joiden mukaisesti toimivaltaiset viranomaiset käyttävät ECRIS-TCN:ää suorittaakseen turvallisuustarkastuksen asetuksen (EU) .../... 28 [seulonta-asetus]* mukaisesti.”

    _____________

    *    Asetus (EU) .../... [Asetus kolmansien maiden kansalaisten seulonnan käyttöönotosta ulkorajoilla ja asetusten (EY) N:o 767/2008, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240 ja (EU) 2019/817 muuttamisesta] (EUVL...)

    2.Korvataan 2 artikla seuraavasti:

    ”2 artikla
    Soveltamisala

    Tätä asetusta sovelletaan sellaisten kolmansien maiden kansalaisten henkilöllisyyden määrittämistä koskevien tietojen käsittelyyn, jotka ovat saaneet tuomion jäsenvaltioissa, jotta voidaan selvittää, missä jäsenvaltioissa kyseiset tuomiot on annettu [ja varmistaa rajaturvallisuus] 29 . Jäljempänä olevaa 5 artiklan 1 kohdan b alakohdan ii alakohtaa lukuun ottamatta kolmansien maiden kansalaisiin sovellettavia tämän asetuksen säännöksiä sovelletaan myös unionin kansalaisiin, joilla on myös kolmannen maan kansalaisuus ja jotka ovat saaneet tuomioita jäsenvaltioissa.

    Tällä asetuksella myös

    (a)helpotetaan ja avustetaan henkilöiden virheetöntä tunnistamista tämän asetuksen ja asetuksen (EU) 2019/818 mukaisesti;

    (b)tuetaan asetuksen (EU) .../... [seulonta-asetus] tavoitteita turvallisuustarkastusten suorittamisen osalta.”

    3.Korvataan 3 artiklan 6 kohta seuraavasti:

    ”6) ’toimivaltaisilla viranomaisilla’ keskusviranomaisia sekä Eurojustia, Europolia ja EPPOa, [ETIAS-keskusyksikköä, joka on perustettu osaksi Euroopan raja- ja merivartiovirastoa] 30 ja asetuksen (EU) .../... [seulonta-asetus] 6 artiklan 7 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettuja viranomaisia, joilla on pääsy ECRIS-TCN:ään tai oikeus tehdä hakuja ECRIS-TCN:ssä tämän asetuksen mukaisesti;”

    4.Muutetaan 5 artikla seuraavasti:

    (a)lisätään 1 kohtaan alakohta seuraavasti:

    ”c)liputus, jolla osoitetaan [asetuksen (EU) 2018/1240 ja asetuksen (EU) .../... [seulonta-asetus] 11 ja 12 artiklan mukaisesti, että asianomainen kolmannen maan kansalainen on tuomittu terrorismirikoksesta tai muusta asetuksen (EU) 2018/1240 liitteessä luetellusta rikoksesta, jos häneen voidaan kansallisen lainsäädännön mukaan soveltaa vapaudenmenetyksen käsittävää rangaistusta tai turvaamistoimenpidettä, jonka enimmäiskesto on vähintään kolme vuotta, ja tällaisissa tapauksissa tuomion antaneen jäsenvaltion tai jäsenvaltioiden tunnus.”;

    (b)lisätään 6 kohdan jälkeen 7 kohta seuraavasti:

    ”7.    Jos osumia löydetään asetuksen (EU) .../... [seulonta-asetus] 11 ja 12 artiklassa tarkoitetuissa turvallisuustarkastuksissa, tämän artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitettuihin liputuksiin ja tuomion antaneen jäsenvaltion tai jäsenvaltioiden tunnuksiin on pääsy ja oikeus tehdä hakuja ainoastaan asetuksen (EU) .../... [seulonta-asetus] 6 artiklan 7 kohdassa tarkoitetuilla toimivaltaisilla viranomaisilla kyseisen asetuksen soveltamiseksi.”

    5.Korvataan 7 artiklan 7 kohta seuraavasti:

    ”7. Jos haun tuloksena on osuma, keskusjärjestelmä antaa toimivaltaiselle viranomaiselle automaattisesti tiedot jäsenvaltioista, joilla on rikosrekisteritietoja kolmannen maan kansalaisesta, sekä 5 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut tietoihin liittyvät viitenumerot ja henkilöllisyyden määrittämistä koskevat tiedot. Tällaisia henkilöllisyyden määrittämistä koskevia tietoja saa käyttää ainoastaan kyseessä olevan kolmannen maan kansalaisen henkilöllisyyden todentamiseen. Keskusjärjestelmässä tehdyn haun tuloksia saa käyttää ainoastaan seuraaviin:

    (a)puitepäätöksen 2009/315/YOS 6 artiklan mukaisen pyynnön tekeminen;

    (b)tämän asetuksen 17 artiklan 3 kohdassa tarkoitetun pyynnön tekeminen;

    (c)[rajaturvallisuus] 31 ;

    (d)sen arvioiminen, muodostaako seulontatarkastusten kohteena oleva kolmannen maan kansalainen uhkan yleiselle järjestykselle tai turvallisuudelle asetuksen (EU) .../... [seulonta-asetus] mukaisesti.”

    6.Lisätään 7 artiklan jälkeen 7 a artikla seuraavasti:

    ”7 a artikla

    ECRIS-TCN:n käyttö seulontatarkoituksiin

    Asetuksen (EU) .../... [seulonta-asetus ] 6 artiklan 7 kohdassa tarkoitetuilla toimivaltaisilla viranomaisilla on pääsy kolmansien maiden kansalaisia koskevaan eurooppalaiseen rikosrekisteritietojärjestelmään (ECRIS-TCN) ja oikeus tehdä siitä hakuja asetuksen (EU) 2019/818 6 artiklassa säädettyä eurooppalaista hakuportaalia käyttäen asetuksen (EU) .../... [seulonta-asetus] 11 artiklalla niille annettujen tehtävien suorittamiseksi.

    Asetuksen (EU) .../... [seulonta-asetus] 11 artiklassa tarkoitettua turvallisuustarkastusta varten ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetuilla toimivaltaisilla viranomaisilla on pääsy ainoastaan niihin CIR:ssä oleviin tietueisiin, jotka on liputettu tämän asetuksen 5 artiklan 1 kohdan c alakohdan mukaisesti.

    Haut liputettuihin ECRIS-TCN-tietoihin perustuvissa kansallisissa rikosrekistereissä on tehtävä kansallisen lainsäädännön mukaisesti ja kansallisia kanavia käyttäen. Asianomaiset kansalliset viranomaiset antavat asetuksen (EU) .../... [seulonta-asetus] 6 artiklan 7 kohdassa tarkoitetuille toimivaltaisille viranomaisille lausunnon kahden päivän kuluessa, jos seulonta suoritetaan jäsenvaltioiden alueella, tai neljän päivän kuluessa, jos seulonta suoritetaan ulkorajoilla. Jos lausuntoa ei anneta näissä määräajoissa, huomioon otettavia turvallisuusseikkoja ei ole olemassa.”

    7.Korvataan 24 artiklan 1 kohta seuraavasti:

    ”1. Keskusjärjestelmään ja CIR:ään tallennettuja tietoja voidaan käsitellä ainoastaan seuraavia tarkoituksia varten:

    (a)niiden jäsenvaltioiden tunnistaminen, joilla on rikosrekisteritietoja kolmansien maiden kansalaisista

    (b)[rajaturvallisuus] 32 tai

    (c)asetuksen (EU) .../... [seulonta-asetus] 11 artiklan mukainen seulonta.”

    2 artikla

    Muutokset asetukseen (EU) 2019/818

    Muutetaan asetus (EU) 2019/818 seuraavasti:

    1.Korvataan 7 artiklan 2 kohta seuraavasti:

    ”2) Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen jäsenvaltioiden viranomaisten ja unionin virastojen on käytettävä ESP:tä hakeakseen henkilöihin tai heidän matkustusasiakirjoihinsa liittyviä tietoja Eurodacin ja ECRIS-TCN:n keskusjärjestelmistä EU:n tietojärjestelmiä koskevissa säädöksissä ja kansallisessa lainsäädännössä tarkoitettujen käyttöoikeuksiensa puitteissa. Niiden on käytettävä ESP:tä myös tehdäkseen kyselyjä CIR:stä tämän asetuksen mukaisten käyttöoikeuksiensa puitteissa 20, 20 a, 21 ja 22 artiklassa mainittuihin tarkoituksiin.”

    2.Muutetaan 17 artikla seuraavasti:

    (a)Korvataan 1 kohta seuraavasti:

    ”Perustetaan yhteinen henkilöllisyystietovaranto (CIR), johon luodaan kustakin EES-, VIS-, ETIAS-, Eurodac- tai ECRIS-TCN-järjestelmään rekisteröidystä henkilöstä yksilökohtainen tiedosto, joka sisältää 18 artiklassa tarkoitetut tiedot, jotta voidaan helpottaa ja tukea EES-, VIS-, ETIAS-, Eurodac- ja ECRIS-TCN-järjestelmiin rekisteröityjen henkilöiden virheetöntä tunnistamista tämän asetuksen 20 ja 20 a artiklan mukaisesti, tukea MID:n toimintaa 21 artiklan mukaisesti sekä helpottaa ja virtaviivaistaa nimettyjen viranomaisten ja Europolin pääsyä EES-, VIS-, ETIAS- ja Eurodac-järjestelmiin, jos se on tarpeen terrorismirikosten tai muiden vakavien rikosten torjumiseksi, havaitsemiseksi tai tutkimiseksi 22 artiklan mukaisesti.”

    (b)Korvataan 4 kohta seuraavasti:

    ”Jos kyselyn tekeminen CIR:stä henkilön tunnistamiseksi 20 artiklan mukaisesti, henkilön henkilöllisyyden todentamiseksi tai vahvistamiseksi tämän asetuksen 20 a artiklan mukaisesti, rinnakkaishenkilöllisyyksien tunnistusta varten 21 artiklan mukaisesti taikka terrorismirikosten tai muiden vakavien rikosten torjumiseksi, havaitsemiseksi tai tutkimiseksi 22 artiklan mukaisesti on teknisistä syistä mahdotonta CIR:n toimintahäiriön vuoksi, eu-LISA ilmoittaa asiasta CIR:n käyttäjille automaattisesti.”

    3.Korvataan 18 artiklan 3 kohta seuraavasti:

    ”3) Viranomaisten, joilla on pääsy CIR:ään, on käytettävä CIR:ää EU:n tietojärjestelmiä koskevien säädösten ja kansallisen lainsäädännön mukaisten käyttöoikeuksiensa puitteissa sekä tämän asetuksen mukaisten käyttöoikeuksiensa puitteissa 20, 20 a, 21 ja 22 artiklassa mainittuihin tarkoituksiin.”

    4.Lisätään 20 artiklan jälkeen 20 a artikla seuraavasti:

    20 a artikla

    Pääsy yhteiseen henkilöllisyystietovarantoon tunnistamista varten asetuksen (EU) .../... [seulonta-asetus] mukaisesti.

    1. Asetuksen (EU) .../... [seulonta-asetus] 6 artiklan 7 kohdassa tarkoitettu nimetty toimivaltainen viranomainen tekee kyselyjä CIR:stä ainoastaan todentaakseen tai vahvistaakseen henkilön henkilöllisyyden kyseisen asetuksen 10 artiklan mukaisesti edellyttäen, että menettely on aloitettu kyseisen henkilön läsnä ollessa.

    2. Jos kysely osoittaa, että CIR:ään on tallennettu kyseistä henkilöä koskevia tietoja, 1 kohdassa tarkoitetulla toimivaltaisella viranomaisella on pääsy katsomaan tämän asetuksen 18 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja tietoja.”

    5.Muutetaan 24 artikla seuraavasti:

    (a)Korvataan 1 kohta seuraavasti:

    ”1.   eu-LISA säilyttää tämän artiklan 2, 2 a, 3 ja 4 kohdan mukaisesti lokitiedot kaikista CIR:ssä toteutetuista tietojenkäsittelytoimista, sanotun kuitenkaan rajoittamatta asetuksen (EU) 2019/816 29 artiklan soveltamista.”

    (b)Lisätään 2 kohdan jälkeen 2 a kohta seuraavasti:

    ”2 a. eu-LISA säilyttää lokitiedot kaikista CIR:ssä 20 artiklan nojalla toteutetuista tietojenkäsittelytoimista. Näissä lokitiedoissa on mainittava

    (a)kyselyn käynnistänyt jäsenvaltio;

    (b)kyselyn CIR:n kautta tehneen käyttäjän pääsyn tarkoitus;

    (c)kyselyn päivämäärä ja kellonaika;

    (d)kyselyn käynnistämiseen käytettyjen tietojen tyyppi;

    (e)kyselyn tulokset.”

    (c)Korvataan 5 kohdan ensimmäinen alakohta seuraavasti:

    ”5) Kukin jäsenvaltio säilyttää lokitiedot viranomaisten ja näiden viranomaisten CIR:n käyttöön asianmukaisesti valtuutetun henkilöstön 20, 20 a, 21 ja 22 artiklan nojalla tekemistä kyselyistä. Kukin unionin virasto säilyttää lokitiedot asianmukaisesti valtuutetun henkilöstönsä 21 ja 22 artiklan nojalla tekemistä kyselyistä.”

    3 artikla

    Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa perussopimusten mukaisesti.

    Tehty Brysselissä

    Euroopan parlamentin puolesta    Neuvoston puolesta

    Puhemies    Puheenjohtaja

    (1)    COM(2020) 612.
    (2)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2008/115/EY, annettu 16 päivänä joulukuuta 2008, jäsenvaltioissa sovellettavista yhteisistä vaatimuksista ja menettelyistä laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten palauttamiseksi (EUVL L 348, 24.12.2008, s. 98–107).
    (3)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 767/2008, annettu 9 päivänä heinäkuuta 2008, viisumitietojärjestelmästä (VIS) ja lyhytaikaista oleskelua varten myönnettäviä viisumeja koskevasta jäsenvaltioiden välisestä tietojenvaihdosta (VIS-asetus) (EUVL L 218, 13.8.2008, s. 60–81).
    (4)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/2226, annettu 30 päivänä marraskuuta 2017, rajanylitystietojärjestelmän (EES) perustamisesta jäsenvaltioiden ulkorajat ylittävien kolmansien maiden kansalaisten maahantuloa, maastalähtöä ja pääsyn epäämistä koskevien tietojen rekisteröimiseksi ja edellytysten määrittämisestä pääsylle EES:n tietoihin lainvalvontatarkoituksissa (EUVL L 327, 9.12.2017, s. 20).
    (5)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1987/2006, annettu 20 päivänä joulukuuta 2006, toisen sukupolven Schengenin tietojärjestelmän (SIS II) perustamisesta, toiminnasta ja käytöstä (EUVL L 381, 28.12.2006, s. 4–23).
    (6)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1240, annettu 12 päivänä syyskuuta 2018, Euroopan matkustustieto- ja -lupajärjestelmän (ETIAS) perustamisesta ja asetusten (EU) N:o 1077/2011, (EU) N:o 515/2014, (EU) 2016/399, (EU) 2016/1624 ja (EU) 2017/2226 muuttamisesta (EUVL L 236, 19.9.2018, s. 1).
    (7)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/816, annettu 17 päivänä huhtikuuta 2019, niiden jäsenvaltioiden tunnistamista koskevan keskitetyn järjestelmän perustamisesta, joilla on kolmansien maiden kansalaisten ja kansalaisuudettomien henkilöiden tuomioita koskevia tietoja (ECRIS-TCN), eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän täydentämiseksi ja asetuksen (EU) 2018/1726 muuttamisesta (EUVL L 135, 22.5.2019, s. 1–26).
    (8)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/817, annettu 20 päivänä toukokuuta 2019, kehyksen vahvistamisesta rajoja ja viisumipolitiikkaa koskevien EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuudelle (EUVL L 135, 22.5.2019, s. 27).
    (9)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/818, annettu 20 päivänä toukokuuta 2019, kehyksen vahvistamisesta poliisiyhteistyötä ja oikeudellista yhteistyötä sekä turvapaikka- ja muuttoliikeasioita koskevien EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuudelle (EUVL L 135, 22.5.2019, s. 85).
    (10)    Neuvoston puitepäätös 2009/315/YOS, tehty 26 päivänä helmikuuta 2009, jäsenvaltioiden välisen rikosrekisteritietojen vaihdon järjestämisestä ja sisällöstä (EUVL L 93, 7.4.2009, s. 23–32).
    (11)    Neuvoston päätös 2009/316/YOS, tehty 6 päivänä huhtikuuta 2009, eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän (ECRIS) perustamisesta puitepäätöksen 2009/315/YOS 11 artiklan mukaisesti (EUVL L 93, 7.4.2009, s. 33–48).
    (12)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/817, annettu 20 päivänä toukokuuta 2019, kehyksen vahvistamisesta rajoja ja viisumipolitiikkaa koskevien EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuudelle (EUVL L 135, 22.5.2019, s. 27).
    (13)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/818, annettu 20 päivänä toukokuuta 2019, kehyksen vahvistamisesta poliisiyhteistyötä ja oikeudellista yhteistyötä sekä turvapaikka- ja muuttoliikeasioita koskevien EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuudelle (EUVL L 135, 22.5.2019, s. 85).
    (14)    Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi muihin EU:n tietojärjestelmiin pääsyn edellytyksistä sekä asetuksen (EU) 2018/1862 ja asetuksen (EU) 2019/816 muuttamisesta.
    (15)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) .../... kolmansien maiden kansalaisten seulonnan käyttöönotosta ulkorajoilla ja asetusten (EY) N:o 767/2008, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240 ja (EU) 2019/817 muuttamisesta, EUVL [...]
    (16)    Ks. alaviite 15.
    (17)    Ks. alaviite 15.
    (18)    Ks. alaviite 15.
    (19)    Ks. alaviite 15.
    (20)    Ks. alaviite 15.
    (21)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 767/2008, annettu 9 päivänä heinäkuuta 2008, viisumitietojärjestelmästä (VIS) ja lyhytaikaista oleskelua varten myönnettäviä viisumeja koskevasta jäsenvaltioiden välisestä tietojenvaihdosta (VIS-asetus) (EUVL L 218, 13.8.2008, s. 60–81).
    (22)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/2226, annettu 30 päivänä marraskuuta 2017, rajanylitystietojärjestelmän (EES) perustamisesta jäsenvaltioiden ulkorajat ylittävien kolmansien maiden kansalaisten maahantuloa, maastalähtöä ja pääsyn epäämistä koskevien tietojen rekisteröimiseksi ja edellytysten määrittämisestä pääsylle EES:n tietoihin lainvalvontatarkoituksissa (EUVL L 327, 9.12.2017, s. 20).
    (23)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1240, annettu 12 päivänä syyskuuta 2018, Euroopan matkustustieto- ja -lupajärjestelmän (ETIAS) perustamisesta ja asetusten (EU) N:o 1077/2011, (EU) N:o 515/2014, (EU) 2016/399, (EU) 2016/1624 ja (EU) 2017/2226 muuttamisesta (EUVL L 236, 19.9.2018, s. 1).
    (24)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/817, annettu 20 päivänä toukokuuta 2019, kehyksen vahvistamisesta ulkorajoja ja viisumipolitiikkaa koskevien EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuudelle ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 767/2008, (EU) 2016/399, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240, (EU) 2018/1726 ja (EU) 2018/1861 sekä neuvoston päätösten 2004/512/EY ja 2008/633/YOS muuttamisesta (EUVL L 135, 22.5.2019, s. 27).
    (25)    Ks. alaviite 15.
    (26)    Ks. alaviite 15.
    (27)    Ks. alaviite 15.
    (28)    EUVL...
    (29)    COM(2019) 3 final.
    (30)    Ks. alaviite 29.
    (31)    Ks. alaviite 29.
    (32)    Ks. alaviite 29.
    Top