Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0477

    Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS kymmenennestä Euroopan kehitysrahastosta rahoitetuista hankkeista vapautuneiden varojen osoittamisesta Afrikan rauhanrahaston täydentämiseen

    COM/2020/477 final

    Bryssel 3.9.2020

    COM(2020) 477 final

    2020/0228(NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    kymmenennestä Euroopan kehitysrahastosta rahoitetuista hankkeista vapautuneiden varojen osoittamisesta Afrikan rauhanrahaston täydentämiseen


    PERUSTELUT

    1.EHDOTUKSEN TAUSTA

    Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

    Afrikan rauhanrahasto perustettiin vuonna 2003 Cotonoun sopimuksen 1 puitteissa Cotonoun sopimuksen soveltamisajaksi. Se rahoitetaan Euroopan kehitysrahastosta (EKR), joka ei kuulu EU:n yleiseen talousarvioon. Afrikan rauhanrahastosta on tullut yksi tärkeimmistä rauhaan ja turvallisuuteen liittyvän EU:n ja Afrikan yhteistyön rahoitusvälineistä.

    Nykyisestä yhdennestätoista EKR:stä osoitettiin alun perin 750 miljoonaa euroa Afrikan rauhanrahastolle kaudeksi 2014–2020. Tässä määrässä, joka perustui kymmenennessä EKR:ssä Afrikan rauhanrahastolle tehtyihin maksusitoumuksiin, ei otettu riittävällä tavalla huomioon sitä, että Afrikan rauhanrahaston taloudellinen merkitys kasvoi huomattavasti vuoden 2012 jälkeen vuoteen 2015 saakka, jolloin komissio rajoitti rauhanoperaatioihin kohdistamansa rahoituksen 80 prosenttiin YK:n tuolloisesta osuudesta, kun oli kyse palkkioista, joita maksettiin Afrikan johtamissa rauhanoperaatioissa toimiville joukoille ja poliisivoimille. Tämän enimmäismäärän käyttöönotto johti Afrikan rauhanrahastosta tehtyjen maksujen määrän vakiintumiseen mutta ei vähenemiseen, sillä säästöt, joita saatiin aikaan asettamalla enimmäismäärä Afrikan rauhanrahastosta myönnettäviin palkkioihin osoitetuille rahoitusosuuksille, hupenivat rauhanoperaatioiden kokonaismäärän kasvaessa. Rahoituksen kysynnän kasvun taustalla on ollut erityisesti se, että nykyisten operaatioiden (Somaliassa toteutettava Afrikan unionin operaatio, AMISOM) rahoittamista on jatkettu, minkä lisäksi on käynnistetty uusia rauhanoperaatioita (Länsi-Afrikan valtioiden talousyhteisön operaatio Guinea-Bissaussa, Boko Haramin vastaiset monikansalliset joukot (MNJTF) ja G5 Sahel -ryhmän yhteiset turvallisuusjoukot).

    Afrikan rauhanrahastoa on näin ollen tähän mennessä täydennetty neljä kertaa yhteensä 1,635 miljoonalla eurolla: lisärahoitusta on myönnetty kahdesti 150 miljoonaa euroa (päätökset 24. syyskuuta 2015 2 ja 2. elokuuta 2016 3 ) toimintaohjelmalle 2014–2016, kolmannella kerralla (päätös (myös) 2. elokuuta 2016 4 ) osoitettiin 535 miljoonaa euroa vuosien 2017–2018 toimintaohjelman rahoittamiseen ja neljännellä kerralla 800 miljoonaa euroa (päätös 11. huhtikuuta 2019 5 ) vuosien 2019–2020 toimintaohjelman rahoittamiseen. Nämä varat mahdollistavat Afrikan rauhanrahaston toimien toteuttamisen vuoden 2020 loppuun asti.

    Monivuotista rahoituskehystä 2021–2027 koskevan komission ehdotuksen 6 ja korkean edustajan esittämän Euroopan rauhanrahastoa koskevan ehdotuksen 7 mukaisesti Afrikan rauhanrahastosta nykyisin rahoitettavien toimien odotetaan siirtyvän naapuruus-, kehitys- ja kansainvälisen yhteistyön välineen (NDICI) ja Euroopan rauhanrahaston vastuulle 1. tammikuuta 2021 alkaen. Jotta voidaan varmistaa EU:n jatkuva ja luotettava tuki Afrikka-johtoisille rauhan- ja turvallisuustoimille, olisi helpotettava sujuvaa siirtymistä Afrikan rauhanrahastosta näihin uusiin välineisiin tammikuusta kesäkuuhun 2021 tai Cotonoun sopimuksen voimassaolon päättymiseen saakka riippuen siitä, kumpi näistä ajankohdista on aikaisempi.

    Tämän neuvoston päätösehdotuksen tavoitteena on saada neuvostolta lupa käyttää kymmenennen EKR:n varoja Afrikan rauhanrahaston täydentämiseen enintään 129 miljoonalla eurolla. Nämä määrärahat käytetään soveltamalla kymmenennessä EKR:ssä vahvistettua kunkin jäsenvaltion rahoitusosuutta koskevaa jakoperustetta. 8

    Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

    EU:n globaalistrategiassa 9 rauha ja turvallisuus määritellään yhdeksi EU:n elintärkeistä eduista, ja siinä todetaan, että Euroopan turvallisuus on vahvasti kytköksissä naapuri- ja lähialueiden rauhaan. Vuonna 2017 hyväksytyssä uudistetussa kehityspolitiikkaa koskevassa eurooppalaisessa konsensuksessa 10 ”rauha” vahvistetaan yhdeksi sen viidestä kohdealasta. Siinä myös vahvistetaan jälleen kerran EU:n sitoutuminen sääntöihin perustuvaan maailmanjärjestykseen, jonka keskiössä on monenvälisyys.

    Afrikan rauhanrahasto on yksi tärkeimmistä rahoitusvälineistä rauhaan ja turvallisuuteen liittyvässä EU:n ja Afrikan yhteistyössä, jota toteutetaan Lissabonissa vuonna 2007 hyväksytyn yhteisen Afrikka–EU-strategian puitteissa. Vuonna 2014 pidetyn neljännen Afrikka–EU-huippukokouksen mukaan rauha ja turvallisuus ovat edelleen yksi yhteisen strategian viidestä ensisijaisesta täytäntöönpanoalasta. Vuoden 2017 marraskuussa pidetyssä viidennessä AU:n ja EU:n huippukokouksessa johtajat sopivat neljästä yhteisestä strategisesta painopisteestä seuraavaa huippukokousta edeltävää ajanjaksoa varten. Yksi painopisteistä oli selviytymiskyvyn, rauhan, turvallisuuden ja hallinnon vahvistaminen. Rauhan ja turvallisuuden alan yhteistyö on edelleen Afrikan ja EU:n kumppanuuden keskiössä, kun otetaan huomioon uusi kehityspolitiikkaa koskeva eurooppalainen konsensus, jossa muistutetaan turvallisuuden ja kehityksen välisestä yhteydestä, sekä EU:n globaalistrategia, jossa korostetaan tarvetta noudattaa yhtenäistä lähestymistapaa konflikteihin. Tämän vuoksi Euroopan komissio ja Afrikan unionin komissio allekirjoittivat 23. toukokuuta 2018 rauhaa, turvallisuutta ja hallintoa koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan. Se muodostaa kehyksen AU:n ja EU:n tiiviimmälle yhteistyölle, jonka tavoitteena on vastata rauhaan ja turvallisuuteen liittyviin haasteisiin. Viimeksi painotus jatkuvaan ja vahvaan yhteistyöhön afrikkalaisten kumppanien kanssa rauhan ja turvallisuuden alalla on vahvistettu komission ja Euroopan ulkosuhdehallinnon maaliskuussa 2020 antamassa yhteisessä tiedonannossa ”Tavoitteena kokonaisvaltainen EU–Afrikka-strategia” 11 .

    Tämä ehdotus, jolla mahdollistetaan Afrikan rauhanrahaston toiminta vuoden 2021 puoliväliin tai Cotonoun sopimuksen voimassaolon päättymiseen saakka riippuen siitä, kumpi näistä ajankohdista on aikaisempi, edistää osaltaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden ja etenkin tavoitteen 16 saavuttamista: ”Tuetaan rauhanomaisia ja osallistavia yhteiskuntia kestävän kehityksen edistämiseksi, taataan kaikille oikeussuojan saatavuus ja rakennetaan tehokkaita, vastuullisia ja osallistavia instituutioita kaikilla tasoilla”.

    Afrikan rauhanrahastoa rahoitetaan yleensä EKR:n AKT-maiden väliseen ja alueelliseen yhteistyöhön varatuista määrärahoista. Suoritusvarauksesta rauhanrahastoon otettavilla lisävaroilla rahoitettavat toimet ovat AKT-valtioiden välisessä strategiassa 12 vahvistettujen yleisten ja erityisesti rauhanrahastolle asetettujen tavoitteiden mukaisia.

    Lisävarat käytetään yhdenteentoista EKR:ään sovellettavien sääntöjen ja menettelyjen mukaisesti. Näiden varojen käyttö ohjelmassa vahvistetaan muuttamalla Afrikan rauhanrahaston toimintaohjelmaa 2019–2020 siten, että siihen lisätään toimien täytäntöönpano tammikuusta 2021 tai Cotonoun sopimuksen voimassaolon päättymiseen saakka sen mukaan, kumpi ajankohdista on aikaisempi. Tämä Afrikan rauhanrahaston vuosien 2019–2020 toimintaohjelman muutos edellyttää Coreperin hyväksyntää ennen kuin komissio voi hyväksyä sen yhdennentoista EKR:n täytäntöönpanoasetuksen 13 15 artiklan b alakohdan mukaisesti.

    Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

    Ei sovelleta.

    2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

    Oikeusperusta

    Yhdennentoista EKR:n sisäisen sopimuksen 14 1 artiklan 4 kohta.

    Yhdennentoista EKR:n sisäisen sopimuksen 1 artiklan 4 kohdassa edellytetään, että neuvosto tekee päätöksensä yksimielisesti.

    Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

    Ei sovelleta

     
    EKR on perustettu jäsenvaltioiden edustajien sisäisellä sopimuksella, joka sallii vapautettujen määrärahojen käytön, jos neuvosto sen hyväksyy
    15 .

    Suhteellisuusperiaate

    Ehdotus ja erityisesti ehdotetut määrät perustuvat komission yksiköiden ja Euroopan ulkosuhdehallinnon tekemään laajaan selvitykseen. Ehdotuksen pohjana on myös oletus, että rahoitukseen osallistuu muita yhteistyökumppaneita. Lisäksi EU:n jäsenvaltiot voivat ohjata vapaaehtoisia rahoitusosuuksia Afrikan rauhanrahaston kautta.

    Heinäkuussa 2016 Afrikan unioni päätti ottaa käyttöön etuuskohteluun oikeutettuun tuontiin sovellettavan 0,2 prosentin veron Afrikan unionin rahoittamiseksi. Päätöksen tarkoituksena on tarjota luotettavaa ja ennakoitavissa olevaa rahoitusta maanosan rauhan ja turvallisuuden takaamiseksi Afrikan unionin rauhanrahaston kautta. Tarvittavan lainsäädännön ja käytännön toimenpiteiden täytäntöönpano edistyy, joskin eri tahtiin Afrikan unionin jäsenvaltioissa. Afrikan unionin rauhanrahaston käytettävissä oleva rahoitus kasvaa tasaisesti, ja se on noussut yli 160 miljoonaan euroon.

    Toimintatavan valinta

    EKR on ainoa Afrikan rauhanrahaston rahoituslähde EU:n tasolla. Unionin yleisestä talousarviosta rahoitettavia EU:n nykyisiä rahoitusvälineitä ei voida oikeudellisten rajoitusten vuoksi käyttää operaatioihin, joilla on sotilaallista tai puolustukseen liittyvää merkitystä, tai sotilaallisten tuensaajien tukemiseen, ellei kyse ole kehityksen ja kehityksen mahdollistavan turvallisuuden edistämisestä valmiuksia kehittämällä.

    Vuosia 2014–2020 koskevaan monivuotiseen rahoituskehykseen perustuvan Euroopan unionin avun rahoituksesta AKT‒EU-kumppanuussopimuksen mukaisesti sekä rahoitustuen myöntämisestä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen neljännessä osassa tarkoitetuille merentakaisille maille ja alueille tehdyn neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien sisäisen sopimuksen 16 1 artiklan 4 kohdan mukaisesti neuvosto tekee päätöksen komission ehdotuksesta.

    3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

    Jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset

    Ei sovelleta

    Sidosryhmien kuuleminen

    Ei sovelleta

    Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö

    Ei sovelleta

    Vaikutustenarviointi

    Ei sovelleta

    Sääntelyn toimivuus ja yksinkertaistaminen

    Ei sovelleta

    Perusoikeudet

    Ihmisoikeusulottuvuuden vahvistaminen konfliktien ehkäisemisessä, kriisinhallinnassa ja konfliktien jälkeisissä prosesseissa on yksi yhteisen EU–Afrikka-strategian rauhaa ja turvallisuutta koskevan ensisijaisen osa-alueen keskeisistä yhteistyöaloista. Toukokuussa 2018 allekirjoitetussa AU:n ja EU:n rauhaa, turvallisuutta ja hallintoa koskevassa yhteisymmärryspöytäkirjassa korostetaan sitä, miten ihmisoikeuksilla, myös konflikteihin liittyvän sukupuoleen perustuvan väkivallan torjunnalla, on keskeinen merkitys rauhan ja turvallisuuden saavuttamisessa Afrikan mantereella.

    Afrikan rauhanrahaston toimintaohjelmassa vuosiksi 2019–2020 17 kiinnitetään erityistä huomiota kaikkien asiaankuuluvien toimien sukupuoli- ja ihmisoikeusulottuvuuteen. Toimintaohjelmaan sisältyy rahoitusta Afrikan unionin ja muiden asiaankuuluvien toimijoiden tukemiseksi, jotta ne voivat luoda ihmisoikeuksien ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattamista koskevan maanosan laajuisen kehyksen, jota voidaan soveltaa kaikkiin Afrikan johtamiin rauhanoperaatioihin.

    4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

    Ei sovelleta

    EKR ei ole osa EU:n talousarviota.

    5.LISÄTIEDOT

    Toteuttamissuunnitelmat ja seuranta-, arviointi- ja raportointijärjestelyt

    Seuranta-, arviointi- ja raportointijärjestelyt ovat samat, joita sovelletaan yhdennentoista EKR:n yhteydessä ja jotka vahvistetaan Afrikan rauhanrahaston toimintaohjelmassa 2019–2020.

    Selittävät asiakirjat (direktiivien osalta)

    Ei sovelleta

    Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset

    Ehdotuksen 1 artiklan 1 kohdassa säädetään, että kymmenennestä EKR:stä rahoitetuista hankkeista vapautuneita varoja osoitetaan Afrikan rauhanrahaston täydentämiseen enintään 129 miljoonaa euroa, joiden avulla on tarkoitus täyttää Afrikan rauhanrahaston arvioidut rahoitustarpeet vuoden 2021 ensimmäisten kuuden kuukauden aikana.

    Ehdotuksen 1 artiklan 2 kohdassa säädetään, että on sovellettava yhdennentoista EKR:n sääntöjä (täytäntöönpano- ja varainhoitoasetukset 18 ).

    Ehdotuksen 2 artiklassa vahvistetaan päätöksen voimaantulopäivä.

    2020/0228 (NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    kymmenennestä Euroopan kehitysrahastosta rahoitetuista hankkeista vapautuneiden varojen osoittamisesta Afrikan rauhanrahaston täydentämiseen

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon vuosia 2014–2020 koskevaan monivuotiseen rahoituskehykseen perustuvan Euroopan unionin avun rahoituksesta AKT–EU-kumppanuussopimuksen mukaisesti sekä rahoitustuen myöntämisestä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen neljännessä osassa tarkoitetuille merentakaisille maille ja alueille tehdyn neuvostossa kokoontuneiden Euroopan unionin jäsenvaltioiden hallitusten edustajien sisäisen sopimuksen 19 ja erityisesti sen 1 artiklan 4 kohdan,

    ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)Euroopan unionin jatkuvaa sitoutumista Afrikan mantereen rauhaan ja turvallisuuteen Afrikan rauhanrahaston puitteissa olisi jatkettava kesäkuun 2021 loppuun saakka tai kunnes Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden ryhmän, jäljempänä ’AKT-valtiot’, jäsenten sekä Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden välisen kumppanuussopimuksen, jäljempänä ’AKT-EU-kumppanuussopimus’ 20 , soveltaminen päättyy sen mukaan, kumpi ajankohdista on aikaisempi.

    (2)Afrikan rauhanrahaston rahoitustarpeen tammikuusta kesäkuuhun 2021 ulottuvalla kaudella arvioidaan olevan enintään 129 000 000 euroa.

    (3)On aiheellista käyttää kymmenennestä EKR:stä rahoitetuista hankkeista vapautuneita varoja Afrikan rauhanrahaston rahoittamiseen kesäkuun 2021 loppuun saakka tai AKT-EU-kumppanuussopimuksen soveltamisen päättymiseen saakka riippuen siitä, kumpi ajankohdista on aikaisempi.

    (4)Näillä lisävaroilla olisi tuettava Afrikan johtamia rauhanoperaatioita.

    (5)Näitä varoja olisi käytettävä Afrikan rauhanrahaston monivuotisen toimintaohjelman mukaisesti ja noudattaen yhdenteentoista EKR:ään sovellettavia sääntöjä ja menettelyjä, joista säädetään yhdennentoista Euroopan kehitysrahaston täytäntöönpanosta 2 päivänä maaliskuuta 2015 annetussa neuvoston asetuksessa (EU) 2015/322 21 sekä yhdenteentoista Euroopan kehitysrahastoon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta 26 päivänä marraskuuta 2018 annetussa neuvoston asetuksessa (EU) 2018/1877 22 ,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Osoitetaan enintään 129 000 000 euroa kymmenennestä Euroopan kehitysrahastosta (EKR) rahoitetuista hankkeista vapautuneita varoja Afrikan rauhanrahaston täydentämiseen 1 päivästä tammikuuta 30 päivään kesäkuuta 2021 tai AKT–EU-kumppanuussopimuksen voimassaolon päättymiseen saakka sen mukaan, kumpi ajankohta on aikaisempi.

    Näiden varojen käytössä on noudatettava yhdenteentoista EKR:ään sovellettavia sääntöjä ja menettelyjä.

    2 artikla

    Tämä päätös tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se hyväksytään.

    Tehty Brysselissä

       Neuvoston puolesta

       Puheenjohtaja

    (1)    Cotonoussa 23. kesäkuuta 2000 allekirjoitettu Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden ryhmän jäsenten sekä Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden välinen kumppanuussopimus.
    (2)    Komission päätös C(2015) 8627, annettu 7. joulukuuta 2015.
    (3)    Komission päätös C(2016) 7258, annettu 17. marraskuuta 2016.
    (4)    Komission päätös C(2017) 2579, annettu 27. huhtikuuta 2017, sellaisena kuin se on muutettuna 23. helmikuuta 2018 annetulla komission päätöksellä C(2018) 1258.
    (5)    Komission päätös C(2019) 4070, annettu 6. kesäkuuta 2019.
    (6)    Komission ehdotus monivuotiseksi rahoituskehykseksi 2021–2027, toukokuu 2018.
    (7)    HR(2018)94, annettu 13. kesäkuuta 2018.
    (8)    Tämä ei muodosta ennakkotapausta aiemmista EKR:istä vapautuneiden varojen mahdollisesta tulevasta käytöstä, josta jäsenvaltioiden on päätettävä tapauskohtaisesti, yhdenteentoista Euroopan kehitysrahastoon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta 26 päivänä marraskuuta 2018 annetun neuvoston asetuksen (EU) 2018/1877 55 artiklan mukaisesti.
    (9)    Jaettu näkemys, yhteinen toiminta: vahvempi Eurooppa. EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittinen globaalistrategia, kesäkuu 2016.
    (10)    Neuvoston ja neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien, Euroopan parlamentin ja komission yhteinen julkilausuma (2017/C 210/01): Uusi kehityspolitiikkaa koskeva eurooppalainen konsensus – meidän maailmamme, meidän ihmisarvomme, meidän tulevaisuutemme, 7. kesäkuuta 2017.
    (11)    Euroopan komission ja unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan yhteinen tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle: Tavoitteena kokonaisvaltainen EU–Afrikka-strategia, JOIN(2020) 4, 9. maaliskuuta 2020.
    (12)    Komission päätös ”On the adoption of the 2014-2020 Strategy Paper and Indicative Programme for intra-ACP cooperation between the European Union and the ACP Group of States” C(2015) 7766, annettu 13. marraskuuta 2015 (vuosien 2014–2020 strategia-asiakirjan ja ohjelman hyväksyminen EU:n ja AKT-valtioiden ryhmän välillä AKT-maiden välistä yhteistyötä varten) (ei julkaistu suomeksi).
    (13)    Neuvoston asetus (EU) 2015/322, annettu 2 päivänä maaliskuuta 2015.
    (14)    Neuvostossa kokoontuneiden Euroopan unionin jäsenvaltioiden hallitusten edustajien sisäinen sopimus vuosia 2014–2020 koskevaan monivuotiseen rahoituskehykseen perustuvan Euroopan unionin avun rahoituksesta AKT–EU-kumppanuussopimuksen mukaisesti sekä rahoitustuen myöntämisestä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen neljännessä osassa tarkoitetuille merentakaisille maille ja alueille (EUVL L 210, 6.8.2013, s. 1).
    (15)    Yhdennentoista EKR:n sisäisen sopimuksen 1 artiklan 4 kohta ja yhdenteentoista Euroopan kehitysrahastoon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta 26 päivänä marraskuuta 2018 annetun neuvoston asetuksen (EU) 2015/1877 55 artikla.
    (16)    EUVL L 210, 6.8.2013, s. 1–14.
    (17)    Komission päätös C(2019) 4070, annettu 6. kesäkuuta 2019.
    (18)    Neuvoston asetus (EU) 2015/322, annettu 2 päivänä maaliskuuta 2015, yhdennentoista Euroopan kehitysrahaston täytäntöönpanosta ja neuvoston asetus (EU) 2018/1877, annettu 26 päivänä marraskuuta 2018, yhdenteentoista Euroopan kehitysrahastoon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta.
    (19)    EUVL L 210, 6.8.2013, s. 1.
    (20)    Sopimus (EYVL L 317, 15.12.2000, s. 3), sellaisena kuin se on muutettuna Luxemburgissa 25 päivänä kesäkuuta 2005 allekirjoitetulla sopimuksella (EUVL L 209, 11.8.2005, s. 27) ja Ouagadougoussa 22 päivänä kesäkuuta 2010 allekirjoitetulla sopimuksella (EUVL L 287, 4.11.2010, s. 3).
    (21)    EUVL L 58, 3.3.2015, s. 1–16.
    (22)    EUVL L 307, 3.12.2018, s. 1–21.
    Top