Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0307

    Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS muuttoliikettä ja kansainvälistä suojelua koskevista yhteisön tilastoista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 862/2007 muuttamisesta

    COM/2018/307 final - 2018/0154 (COD)

    Bryssel 16.5.2018

    COM(2018) 307 final

    2018/0154(COD)

    Ehdotus

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

    muuttoliikettä ja kansainvälistä suojelua koskevista yhteisön tilastoista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 862/2007 muuttamisesta

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)


    PERUSTELUT

    1.EHDOTUKSEN TAUSTA

    Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

    Komissio (Eurostat) kerää säännöllisesti turvapaikka-asioita ja hallittua muuttoliikettä koskevia tilastoja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 862/2007 1 mukaisesti. Pakollisten turvapaikka-asioita ja hallittua muuttoliikettä koskevien tilastojen keruussa tärkeimmät välineet ovat kyseinen asetus ja komission asetus (EU) N:o 216/2010 2 , jolla määritellään oleskeluluvan eri myöntämisperusteet. Lisäksi komissio (Eurostat) kerää tilastoja muuttoliikkeeseen liittyvistä hallinnollisista tapahtumista muiden sellaisten oikeudellisten välineiden pohjalta, joiden mukaisesti tietojen keruu on pakollista. Nämä muut tilastot koskevat tietoja EU:n sinisistä korteista (direktiivi 2009/50/EY 3 ), yhdistelmäluvista (direktiivi 2011/98/EU 4 ), kausityöntekijöistä (direktiivi 2014/36/EU 5 ), yrityksen sisäisistä siirroista (direktiivi 2014/66/EU 6 ) sekä tutkijoista, opiskelijoista, harjoittelijoista, vapaaehtoistyöntekijöistä, oppilaista ja au paireista (direktiivi EU 2016/801 7 ). Tällaiset tiedot annetaan asetuksen (EY) N:o 862/2007 mukaisesti.

    EU:hun suuntautuva muuttoliike on muuttunut rajusti viime vuosina. Jotta muutoksen aiheuttamiin haasteisiin voidaan vastata, komissio on pannut täytäntöön ja kehittänyt edelleen Euroopan muuttoliikeagendassa 8 esiteltyä kokonaisvaltaista eurooppalaista muuttoliikepolitiikkaa, jonka tarkoituksena on parantaa muuttovirtojen hallintaa sekä EU:n sisällä että sen ulkopuolella ja johon sisältyy erilaisia välittömiä toimia, joilla reagoidaan Eurooppaan suuntautuviin muuttovirtoihin, ja neljään pilariin perustuva rakenneuudistus: i) vähennetään laittoman muuttoliikkeen houkuttelevuutta; ii) rajavalvonta: ihmishenkien pelastaminen ja ulkorajojen turvaaminen; iii) Euroopan velvollisuus suojella: vahva yhteinen turvapaikkapolitiikka; iv) uusi laillista muuttoliikettä koskeva politiikka. Tässä yhteydessä sidosryhmät ovat toistuvasti katsoneet, että tietopohjaa on tarpeen lujittaa näillä aloilla.

    Komissio on useaan otteeseen myöntänyt, että tilastotietojen keruuta on tarpeen parantaa, erityisesti siltä osin kuin kyse on laittomasti EU:ssa oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten palauttamista koskevista luvuista 9 sekä toisaalta lapsista 10 . Eurostatin vuoden 2018 työohjelman painopistealueissa on jo nyt asetettu etusijalle uuteen ja entistä nopeammin muuttuvaan poliittiseen ympäristöön vastaaminen, ja erityisesti on painotettu turvapaikanhakijoita ja lainvalvontaa muuttoliikkeen alalla (palautukset mukaan luettuina). Työohjelmassa todetaan, että nykyistä lainsäädäntöä voidaan tarkistaa, jotta käyttäjien asettamia painopisteitä, uudet ja tulevat vaatimukset mukaan luettuina, voidaan käsitellä.

    Asetuksen (EY) N:o 862/2007 mukaisesti tuotettujen muuttoliikettä koskevien tilastojen sisältö ja laatu täyttävät tiettyjä tarpeita. Niiden puutteet ovat kuitenkin yhä selvempiä, erityisesti kun otetaan huomioon EU:hun suuntautuvan muuttoliikkeen viimeaikainen kehitys. Tarvitaan lisätietoja monista uusista muuttoliikkeen ja maahanmuuttajien lajeista, ja tällaisten tietojen on oltava entistä tarkempia, niitä tarvitaan useammin ja niiden on oltava oikea-aikaisempia. Nykyisessä oikeudellisessa kehyksessä ei ole tällaisia tietoja koskevia säännöksiä. Tähän mennessä uusia tarpeita on käsitelty täysin vapaaehtoisesti (eli asetusta (EY) N:o 862/2007 ei ole muutettu) asiaa käsittelevän asiantuntijaryhmän sopimuksen pohjalta yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa. Esimerkiksi palauttamista koskevista tilastoista saadut kokemukset osoittavat, että tällainen toimintatapa ei aina ole tehokas. Tästä seuraa, että asetusta (EY) N:o 862/2007 olisi tarkistettava ja parannettava, jotta voidaan varmistaa, että tarvittavat tilastot ovat helpommin saatavilla.

    Euroopan muuttoliikeagendan mukaisesti turvapaikka-asioita ja hallittua muuttoliikettä säätelevät Euroopan tasoiset ja kansalliset järjestelmät ovat muuttumassa. Koska muuttoliikkeen ja maahanmuuttajien merkitykselliset ominaispiirteet muuttuvat, kummastakin tarvitaan tilastoja, jotka vastaavat sidosryhmien kehittyviä tarpeita. Tämä merkitsee tilastojen relevanssin lisäämistä, jotta päätöksenteon ja arvioinnin perustaksi saadaan vankempi tietopohja. Tämän vuoksi komission antamassa Euroopan muuttoliikeagendaa koskevassa tilanneselvityksessä 11 mainitaan, että asetukseen (EY) N:o 862/2007 tarvitaan selvästi tiettyjä muutoksia, ja siihen osoitetaan joitakin tarkkoja parannusmahdollisuuksia, erityisesti palautusten (tiheämmin tuotettavat tilastot), uudelleensijoittamisten, oleskelulupien ja maahantulijalasten osalta. Sitä seuranneessa viimeisimmässä ”Euroopan muuttoliikeagendaa koskevassa edistymiskertomuksessa” 12 todetaan, että komissio harkitsee muuttoliikettä ja kansainvälistä suojelua koskevien tilastojen keruuseen ja säännöllisyyteen sovellettavien EU:n sääntöjen muuttamista, jotta voidaan varmistaa, että ne tarjoavat kattavan kokonaiskuvan, ja korjata joitakin saatavilla olevissa tilastoissa todettuja puutteita.

    Kysymys on vieläkin kiireellisempi EU-tason poliittisille päättäjille ja politiikan arvioijille. Muuttoliikkeeseen liittyviä hallinnollisia tapahtumia koskevien tilastojen parantamiselle on selvästikin kysyntää, jotta tällaiset tilastot kuvastaisivat nykyisiä ja tulevia poliittisia muutoksia ja jotta Euroopan tilastojärjestelmässä (ESS) 13 voidaan herkemmin huomioida muuttoliikkeen ja siihen liittyvien EU-tason toimintalinjojen muutokset. On myös varmistettava, että vapaaehtoiset kansallisten tietojen toimitukset ovat nykyistä kattavampia ja luotettavampia. Lisäksi on laadittava järjestely, jolla muuttoliiketilastoja voidaan edelleen kehittää ja Euroopan tilastojärjestelmä voi paremmin vastata muuttoliikettä koskevien tietotarpeiden tulevaan kehitykseen. Jos alan eurooppalaisia tilastoja ei uudisteta, tällaisten tilastojen kysynnän ja saatavilla olevan tarjonnan välinen kuilu todennäköisesti syvenee nopeasti, erityisesti poliittisessa päätöksenteossa ja politiikan arvioinnissa, eivätkä poliittiset päättäjät voi vastata muuttoliikkeeseen liittyviin haasteisiin näytön perusteella.

    Tämän ehdotuksen tavoitteena on tukea Euroopan muuttoliikeagendaa tarjoamalla EU:n politiikkaa ja päätöksentekoa varten entistä parempia ja oikea-aikaisempia politiikan kannalta merkityksellisiä tilastoja sekä vahvistaa muuttoliikkeen asettamiin haasteisiin annettavaa vastausta. Aloitteella pyritään erityisesti parantamaan turvapaikka-asioita ja hallittua muuttoliikettä koskevia Euroopan tilastoja tarjoamalla oikeusperusta tilastoille, joita nyt kerätään vapaaehtoisuuden pohjalta.

    Näin ollen asetuksen (EY) N:o 862/2007 muuttaminen parantaisi kattavuutta, tarkkuutta, oikea-aikaisuutta ja varmuutta kansallisten viranomaisten nyt vapaaehtoisesti toteuttamiin tietojen toimituksiin nähden. Erityisesti varmistetaan tilastojen tarjonta aloilla, joilla sidosryhmät ovat ilmaisseet selkeitä tarpeita – eli turvapaikat, palautukset (tiheämmin tuotettavat tilastot), uudelleensijoittaminen, oleskeluluvat ja maahantulijalapset.

    Kun tarkastellaan asiaa näitä erityisiä ja välittömiä tarpeita laajemmin ja jotta voidaan tukea muuttoliikepolitiikan tulevaa kehitystä yleisesti, asetuksen muutos tarjoaa mahdollisuuden lisätä sisäistä joustavuutta, jolloin muuttoliikettä koskevia tilastoja voidaan edelleen parantaa. Tarkistuksen ansiosta voidaan myös reagoida paremmin ja laatia uusia muuttoliikettä koskevia indikaattoreita, joilla voidaan tukea muuttoliikeagendan painopisteitä tarjoamalla tietopohja. Tällä joustavuudella parannetaan Euroopan tilastojen laatua, lähinnä lisäämällä niiden relevanssia.

    Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

    Kaikkien turvapaikka-asioita ja hallittua muuttoliikettä koskevien tilastojen, joita Eurostat kerää säännöllisesti, odotetaan olevan kaikilta osiltaan asetuksen (EY) N:o 862/2007 mukaisia. Myös muulla nykyisellä lainsäädännöllä, joka koskee tietojen toimittamista komissiolle (Eurostatille), eli edellä mainituilla direktiiveillä 2009/50/EY, 2011/98/EU, 2014/36/EU, 2014/66/EU ja (EU) 2016/801 varmistetaan johdonmukaisuus asetuksella (EY) N:o 862/2007 vahvistettuihin menetelmäpuitteisiin nähden. Näin ollen muuttamalla asetusta (EY) N:o 862/2007 autetaan varmistamaan, että tämän politiikan alan tilastot ovat mahdollisimman johdonmukaisia, kun vahvistetaan yhtenäiset ja johdonmukaiset menetelmäpuitteet turvapaikka-asioita ja hallittua muuttoliikettä koskeville aiemmille, nykyisille ja tuleville tilastoille. Aloitteella edistetään Euroopan muuttoliikeagendan täytäntöönpanoa.

    Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

    Ehdotetut muutokset ovat rajattuja ja niillä vastataan uusiin tarpeisiin ja aloihin, joiden osalta kattavuus on riittämätöntä, mikä on käynyt yhä selvemmin ilmi komission tiedonannossa Euroopan muuttoliikeagendan täytäntöönpanosta vahvistettujen erityisten toimintalinjojen viimeaikaisen kehityksen myötä. Näihin kuuluvat Euroopan yhteinen turvapaikkajärjestelmä, maahantulijalapset, laillinen muuttoliike, uudelleensijoittaminen, humanitaarinen maahanpääsy ja muut lailliset maahanpääsyn muodot. Jotta voidaan varmistaa johdonmukaisuus EU:n muihin toimintalinjoihin nähden, käsillä oleva ehdotus muodostaa osan paketista ”EU:n muuttoliikeagendan toteuttaminen”, johon sisältyy useita muita komission ehdottamia muuttoliikkeeseen liittyviä lainsäädäntöaloitteita. Näiden aloitteiden joustavuudella pyritään varmistamaan mahdollisimman hyvä reagointi ja johdonmukaisuus vastaisuudessa.

    2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

    Oikeusperusta

    Euroopan tilastojen oikeusperustana on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 338 artikla. Euroopan parlamentti ja neuvosto päättävät tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen toimenpiteistä, jotka ovat tarpeen unionin toiminnan kannalta tarpeellisten tilastojen tuottamiseksi. 338 artiklassa vahvistetaan vaatimukset, jotka koskevat unionin toimintojen suorittamiseksi tarvittavien Euroopan tilastojen tuottamista; niiden on täytettävä tietyt puolueettomuutta, luotettavuutta, objektiivisuutta, tieteellistä riippumattomuutta, kustannustehokkuutta ja tilastosalaisuutta koskevat vaatimukset aiheuttamatta kohtuutonta rasitusta talouden toimijoille.

    Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

    Aloitteen tavoitetta eli muuttoliikettä ja kansainvälistä suojelua koskevien Euroopan tilastojen keruuta ja kokoamista koskevien nykyisten yhteisten sääntöjen tarkistamista ja täydentämistä ei voida riittävällä tavalla saavuttaa yksittäisten EU-maiden erillisin toimin. Aloitteen laajuuden ja vertailukelpoisuuden varmistamistarpeen vuoksi tavoite voidaan saavuttaa paremmin EU:n tasolla. Jotta muuttoliikettä ja kansainvälistä suojelua koskevia tilastoja voidaan koota EU:n tasolla, tarvitaan standardoituja menetelmiä, ja on myös määriteltävä standardoidut tuotokset, joita jäsenvaltiot toimittavat.


    Turvapaikka-asioita ja hallittua muuttoliikettä koskevat uudet tilastotarpeet, jotka ovat Euroopan muuttoliikeagendan ja sen kehityksen mukaisia, eivät kuulu nykyisen asetuksen (EY) N:o 862/2007 piiriin. Asetusta on näin ollen muutettava, jos sen halutaan tarjoavan vankan perustan tarvittavien tietojen keräämiseen. Toissijaisuusperiaatetta sovelletaan, koska asia, jota ehdotus koskee, ei kuulu EU:n yksinomaiseen toimivaltaan. Aloitteen tarkoituksena on varmistaa, että kansallisten viranomaisten nykyisellään vapaaehtoisesti jakamat tiedot ovat täydellisiä ja luotettavia, mahdollistaa muuttoliikettä koskevien tilastojen jatkokehitys, ja osoittaa, että komissio vastaa sellaisten muuttoliikettä koskevien tietojen tarpeeseen, joilla voidaan paremmin tukea muuttoliikeagendan painopisteitä. Kyseisten tietojen keruun voivat toteuttaa erilaiset kansalliset viranomaiset. Tämän vuoksi EU voi toteuttaa toimenpiteitä tällä alalla perussopimuksen 5 artiklassa esitetyn toissijaisuusperiaatteen mukaisesti.

    Suhteellisuusperiaate

    Ehdotus on suhteellisuusperiaatteen mukainen. Euroopan muuttoliikeagendan yhteydessä toteutettujen toimien myötä syntyviin sidosryhmien tarpeisiin voidaan vastata vähäisellä asetuksen (EY) N:o 862/2007 muuttamisella, joka pohjautuu lähinnä nykyisiin vapaaehtoisiin tiedonkeruisiin yhdistettynä täytäntöönpanosäädöksillä toteutettavaan joustavuuden lisäämiseen. Näin tulevaisuudessa voidaan nopeammin vastata uusiin ja tuleviin tietotarpeisiin.

    Ehdotetussa asetuksessa säädetään suhteellisuusperiaatteen mukaisesti vain asetuksen tavoitteen saavuttamisen edellyttämistä vähimmäisvaatimuksista, eikä siinä mennä pidemmälle kuin on tämän vuoksi tarpeen.

    Toimintatavan valinta

    Ehdotettu toimintatapa: asetus. Kun otetaan huomioon ehdotuksen tavoitteet ja sisältö sekä se, että ehdotuksella muutetaan voimassa olevaa asetusta, soveltuvin sääntelytapa on asetus.

    3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

    Jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset

    Kuten asetuksen (EY) N:o 862/2007 12 artiklassa edellytetään, komissio on toimittanut kaksi mainitun asetuksen mukaisesti koottuja tilastoja ja niiden laatua koskevaa kertomusta Euroopan parlamentille ja neuvostolle 14 . On myös huomattava, että asetuksen nojalla vaadittavien tietojen olisi kuvastettava käyttäjien muuttuvia tarpeita ja niissä olisi samalla otettava huomioon tiedontoimittajien valmiudet. Tämän vuoksi esitetään ehdotuksia asetuksen (EY) N:o 862/2007 muuttamiseksi, jotta siihen lisätään uusia, täsmennettyjä erittelyjä.

    Mainituissa kahdessa kertomuksessa tarkasteltiin nykyisiä tietoja suhteessa asetuksella (EY) N:o 223/2009 15 vahvistettuihin Euroopan tilastojen yhä tarkempiin ja yksityiskohtaisempiin laatukriteereihin. Niissä pääteltiin, että asetuksen (EY) N:o 862/2007 nojalla vaadittuja tietoja on parannettava, jotta ne täyttävät tällaiset laatukriteerit, erityisesti relevanssin, täsmällisyyden ja oikea-aikaisuuden osalta. Jotta tähän voidaan vastata tarkoin, Eurostat on käynnistänyt vapaaehtoiset tiedonkeruut, joissa on vahvistunut entistä oikea-aikaisempien ja tarkemmin eriteltyjen tietojen tarve. Näiden vapaaehtoisten keruiden pohjalta yksilöityihin tarpeisiin vastataan kaavaillussa ehdotuksessa suoraan ja kohdistetusti.

    Muuttoliikekriisin viimeisimmät vaiheet ovat tehneet yhä selvemmäksi sen, että nykymuotoista asetusta (EY) N:o 862/2007 varten toimitettujen tilastotietojen tiheys ja erittelyn taso eivät enää ole riittäviä politiikan seurantaa varten, kuten komission tiedonannossa ”Euroopan muuttoliikeagendaa koskeva edistymiskertomus”  16 selitetään. Mitä tulee tietojen toimitustiheyteen, esimerkiksi Eurostatin keräämät vuosittaiset tiedot kolmansien maiden kansalaisten palautuksista eivät ole riittävän tiheästi saatavilla, jotta palautuksia koskevan politiikan alan kehitystä voitaisiin seurata tiiviisti. Tietojen riittämätön erittely ja puuttuvat tiedot lasten, ilman huoltajaa olevat alaikäiset mukaan luettuina, turvapaikkamenettelyiden osalta ovat esimerkkejä puuttuvista tiedoista, joita tarvitaan tämän erityisesti haavoittuvassa asemassa olevan turvapaikanhakijaryhmän tilanteen tarkkailuun. Koska tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvilla tilastoilla on merkittävä rooli poliittisessa päätöksenteossa, on tärkeää, että ne kattavat täysin kaikki jäsenvaltiot ja että tietojen toimittamisesta on varmuus, mitä ei voida taata vapaaehtoisella keruulla. Ehdotus asetukseksi, jolla muutetaan asetusta (EY) N:o 862/2009, on ainoa vaihtoehto näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

    Komission kertomuksissa vuosina 2012 ja 2015 esitetyt päätelmät perustuvat EU-maiden kansallisten viranomaisten kanssa tehtyyn yhteistyöhön yli vuosikymmenen ajalta. Nykyisen kehyksen puutteita on arvioitu tiiviissä yhteistyössä asianomaisten pääosastojen kanssa – pääasiassa muuttoliike- ja sisäasioiden pääosaston ja oikeusasioiden pääosaston mutta myös muuttoliikkeen alalla toimivien EU:n virastojen (Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto – EASO, Euroopan raja- ja merivartiovirasto – Frontex ja Euroopan unionin perusoikeusvirasto – FRA) kanssa eri yhteyksissä (henkilökohtaisissa tapaamisissa, asiantuntijaryhmissä ja tilastoalan konferensseissa). Arviointiin on osallistunut myös muita sidosryhmiä, kuten tutkijoita, etujärjestöjä ja kansainvälisiä järjestöjä. Samanlaisia jatkuvia keskusteluja on käyty myös kansallisten tiedontoimittajien kanssa, joita ovat asiantuntijaryhmien kokouksissa ja muissa yhteyksissä edustaneet EU-maiden sisä- tai oikeusministeriöt tai niihin liittyvät kansalliset maahanmuuttoviranomaiset.

    Edellä mainittujen keskustelujen aikana saatujen vastausten pohjalta Eurostat on laatinut vapaaehtoisten tiedonkeruiden sarjan, jolla on tarkoitus täyttää todetut tietojen puutteet. Tässä yhteydessä on otettu huomioon joustavuuden tarve. Eurostat on yli 10 vuoden aikana pidetyissä 10:ssä asiantuntijaryhmän kokouksessa keskustellut ongelmista, joita asetuksen (EY) N:o 862/2007 mukaisesti kerättyjen tilastojen rajoituksista aiheutuu. Näissä asiantuntijaryhmien kokouksissa esitellyt asiakirjat, kuten myös neuvottelujen asialistat ja pöytäkirjat, ovat julkisia. Ne ovat saatavilla CIRCABC:n 17 julkisesti saatavilla olevasta osata, johon sisältyvät turvapaikka-asioita, oleskelulupia, täytäntöönpanoa ja maahanmuuttajien kotouttamista käsittelevän asiantuntijaryhmän 18 asiakirjat. Tämä asiantuntijaryhmä koostuu valtionhallinnon asiantuntijoista, jotka työskentelevät turvapaikka-asioiden ja hallitun muuttoliikkeen alalla sisäministeriöissä tai kansallisissa maahanmuuttoviranomaisissa. Lisäksi jo vuonna 2009 kansallisten tilastolaitosten pääjohtajat vahvistivat, että tällainen kehitys on tarpeen, korostaessaan, että asetuksen (EY) N:o 862/2007 piiriin kuuluvat tilastot täyttävät vain osittain politiikan tietotarpeet. 19

    Tällä aloitteella parannetaan muuttoliikettä koskevien EU-tilastojen relevanssia. Kuten edellä mainittiin, muuttoliike on nopeasti muuttuva ilmiö, joka edellyttää politiikan nopeaa sopeutumista uusiin tarpeisiin. Tämän vuoksi tilastotietojen on oltava erittäin joustavia, jotta ne pysyvät merkityksellisinä.

    Myös muuttoliikettä ja väestörakennetta koskeva komission tietokeskus 20 (KCMD) on useaan otteeseen myöntänyt nykyisen lainsäädäntökehyksen rajoitukset. KCMD:n kolmessa äskettäisessä EU:n muuttoliiketietoja koskeneessa työpajassa komission pääosastoille tarjoutui mahdollisuus keskustella muuttoliiketilastojen tietopuutteista ja antaa panoksensa pohjustavaan asiakirjaan ”Towards an EU policy on migration data” (tavoitteena muuttoliiketietoja koskeva EU:n politiikka). Asiakirjassa nimettiin mahdollisia toimia, joilla näitä puutteita voitaisiin korjata.

    Eurostat osallistui lisäksi erittäin aktiivisesti YK:n tilastotoimikunnan äskettäin hyväksymien pakolaistilastoja koskevien kansainvälisten suositusten laadintaan. Näitä suosituksia laativan asiantuntijaryhmän suosittelemiin kansainvälisiin standardeihin sisältyy toive turvapaikanhakijoita ja pakolaisia, myös ilman huoltajaa olevia alaikäisiä, koskevista entistä yksityiskohtaisemmista tiedoista.

    Esitettyyn ehdotukseen sisältyvissä parannuksissa otettaan huomioon se, että useimmat kansalliset viranomaiset toimittavat jo nyt Eurostatille vapaaehtoisesti tietoja kaikilta ehdotettujen muutosten piiriin kuuluvilta aloilta, tai ne ovat ilmoittaneet olevansa halukkaita tekemään niin. Asiantuntijaryhmän kokoukselle esitellään säännöllisesti sellaisia päivitettyjä taulukoita, joissa esitetään Eurostatille toimitetut tiedot.

    Ehdotettujen muutosten ei pitäisi merkittävästi lisätä erilaisten kansallisten viranomaisten rasitusta, sillä ne perustuvat nykyiseen vapaaehtoisen tiedonkeruuseen. Lisäksi nämä tiedot ovat yleensä jo saatavilla kansallisten viranomaisten hallinnollisista lähteistä.

    Sidosryhmien kuuleminen

    Koska komissio (Eurostat) katsoo, että asetuksen (EY) N:o 862/2007 ehdotetulla muutoksella ei olisi merkittävää yhteiskunnallista tai taloudellista vaikutusta (ks. selvitys jäljempänä), se on kuullut Euroopan tilastojärjestelmää käsittelevää komiteaa, sillä kansalliset tilastolaitokset ovat vastuussa kaikkien Euroopan tilastoihin liittyvien toimien koordinoinnista kansallisella tasolla.

    Lisäksi on useaan otteeseen kuultu muuttoliikettä ja kansainvälistä suojelua koskevien tilastojen tärkeintä poliittista käyttäjää eli muuttoliike- ja sisäasioiden pääosastoa, joka on myös antanut arvokasta palautetta.

    Tärkeimmät painopisteet ovat: palauttamispäätöksiä ja palautuksia koskevien tilastojen toimitustiheyden lisääminen vuosittaisesta neljännesvuosittaiseksi ja samalla lisäerittelyiden käyttöönotto; uusien erittelyiden lisääminen ilmaa huoltajaa olevia alaikäisiä koskeviin muuttoliiketilastoihin; uudelleensijoittamista koskevien tilastojen muuttaminen; ensimmäistä kertaa turvapaikkaa hakeneita koskevien tilastojen käyttöön ottaminen, uudet tilastot Dublin-järjestelmän mukaisista uudelleentarkastelupyynnöistä sekä muutokset oleskelulupatilastoihin.

    Koska tämä ehdotus on luonteeltaan täysin rajattu, ei katsottu tarpeelliseksi ottaa mukaan muita elimiä.

    Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö

    Ehdotetut muutokset perustuvat suurelta osin nykyisiin useimpien kansallisten viranomaisten toteuttamiin vapaaehtoisiin tiedonkeruisiin. Kehitys- ja täytäntöönpanovaiheessa ja vapaaehtoisen tietojenkeruun yhteydessä on käyty lukuisia näkemystenvaihtoja kansallisten tilastoviranomaisten asiantuntijoiden kanssa, ja niiden perusteella on valittu käytännössä toteutettavissa olevat menetelmät ja tekniset ratkaisut. Tämän jälkeen prosesseja on hienosäädetty ja optimoitu, jotta voidaan parhaalla mahdollisella tavalla vastata poliittisiin tarpeisiin ja relevanssin vaatimukseen sekä toisaalta tietojen saatavuutta kansallisella tasolla koskevaan vaatimukseen. Jäljempänä yksilöityjen muutosten kautta tällaiset käytännössä koetellut vaihtoehdot tuodaan osaksi EU:n lainsäädäntöä.

    Vaikutusten arviointi

    Vaikutusten arviointia ei tehty, koska ehdotuksella ei ole merkittäviä taloudellisia, yhteiskunnallisia ja ympäristöön kohdistuvia vaikutuksia ja koska siitä ei aiheudu lisärasitusta yrityksille tai kansalaisille.

    Aloitteella on tarkoitus lähinnä muuttaa asetusta (EY) N:o 862/2007, joka muodostaa nykyisten vapaaehtoisten tiedonkeruiden oikeusperustan, ja samalla tarjota tarvittavaa joustavuutta tulevia tietotarpeita silmällä pitäen. Aloitteeseen ei liity mitään muutoksia kyseisen asetuksen nojalla jo nyt kerättävien tilastojen aihepiireihin tai kohteisiin.

    Valtaosa EU:n kansallisista viranomaisista kerää suunnitelluissa muutoksissa kaavaillut tilastot jo nyt vapaaehtoisesti tai on ilmoittanut valmiutensa toimia näin. Näin ollen päätellään, että nämä tiedot ovat yleisesti saatavilla jäsenvaltioiden viranomaisten hallinnollisista lähteistä.

    Sääntelyn toimivuus ja yksinkertaistaminen

    Nykyisen sääntelykehyksen säännöllisellä arvioinnilla on päätelty, että asetuksen nojalla vaadittavien tietojen olisi vastattava käyttäjien muuttuvia tarpeita samalla kun niissä otetaan huomioon tiedontoimittajien valmiudet. Tämän vuoksi ehdotetaan, että asetusta muutetaan lisäämällä uusia erittelyitä. Tällä tavoin vapaaehtoisia tiedonkeruita on kehitetty edelleen ja joustavuuden tarve on otettu huomioon. Muutosten ei pitäisi johtaa rasituksen merkittävään lisääntymiseen, sillä muutokset pohjautuvat nykyisiin vapaaehtoisiin tiedonkeruisiin ja tiedot ovat jo yleisesti saatavilla jäsenvaltioiden hallinnollisista lähteistä.

    Muutoksessa ehdotettujen tietojen toimittaminen aiheuttaisi jäsenvaltioille vain erittäin vähäisiä lisäkustannuksia ja rasitusta; jatkuva kokemusten ja käytäntöjen vaihto kansallisten tiedontoimittajien kanssa asiantuntijaryhmän kokouksissa useiden vuosien ajan on keventänyt rasitusta. Tietojen toimitusmenetelmien osalta on ajan mittaan saavutettu huomattavia parannuksia, mikä on vähentänyt tietojen valmisteluun ja toimittamiseen tarvittavaa työpanosta. Eurostat on muun muassa toteuttanut tietojen toimitusmuotoja, joiden ansiosta kansalliset tiedontoimittajat voivat ottaa tiedot suoraan tietokannoistaan (jolloin vältetään aikaa vievä käsityönä tehtävä tiedonkeruu Excel-muodossa) ja toimittaa ne automaattisilla tiedonsiirtotyökaluilla, joihin kuuluu myös standardoituja ja automaattisia validointimenettelyitä.


    Välitön laatupalaute vähentää tarvittavaa työpanosta, sillä jäsenvaltioiden tarvitsee toimittaa tiedot vain yhden kerran sen sijaan, että ne palaisivat tietoihin toistuvasti. Tämä on lisännyt tehokkuutta ja merkittävästi vähentänyt toimitetuissa tiedoissa havaittujen virheiden vuoksi tapahtunutta tietojen toimittamista useampaan kertaan. Nämä kansallisella tasolla toteutuneet tehokkuuden lisäykset ovat vähentäneet yhteydenottoja kansallisten tiedontoimittajien välillä ja keventäneet niiden rasitusta. Asiantuntijaryhmän kokouksissa ja käytännön työn tasolla asianomaisista maista kerätty palaute osoittaa, että näiden parannusten nähdään vähentäneen sekä tiedot toimittavien yksiköiden työtä että niiden kustannuksia.

    Jäsenvaltiot ovat jo perustaneet asetukseen (EY) N:o 862/2007 pohjautuvia tietojen toimittamisjärjestelmiä. Kun pysyttäydytään tässä rakenteessa ja liitetään sen osaksi myös nykyiset tarpeet ja tulevaisuuteen suuntautunut joustavuusjärjestely, voidaan minimoida tiedontoimittajille koituva lisärasitus, kun menetelmäkehys pysyy ennallaan.

    Perusoikeudet

    Parantamalla kattavuutta, tarkkuutta, ajantasaisuutta ja varmuutta kansallisten viranomaisten nykyisiin vapaaehtoisiin tietojen toimittamisiin nähden ja tuomalla järjestelyyn joustavuutta muuttoliiketilastojen lisäparannusten osalta, jolloin alan eurooppalaisten tilastojen laatua ja relevanssia voidaan lisätä poliittista päätöksentekoa ja arviointia varten, ehdotuksella tuetaan EU:n perusoikeuskirjan ja erityisesti sen 18 artiklan (Oikeus turvapaikkaan), 19 artiklan (Suoja palauttamis-, karkottamis- ja luovuttamistapauksissa) ja 24 artiklan (Lapsen oikeudet) täytäntöönpanoa.

    Tämän ehdotuksen tärkeimmät näkökohdat ovat sen mahdolliset vaikutukset tietosuojaan (jota koskevista oikeuksista säädetään Euroopan unionin perusoikeuskirjan 8 artiklassa (Henkilötietojen suoja), Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 16 artiklassa ja johdetussa oikeudessa 21 ). Valituissa säännöksissä ei kuitenkaan esitetä tietosuojasäännösten muuttamista. Kansallisten tilastolaitosten nykyisiä velvoitteita ja niihin liittyviä kansallisen ja EU:n tietosuojalainsäädännön mukaisia takeita ja suojatoimia sovelletaan edelleen tilastoalalla. Niillä tarjotaan vankka oikeudellinen kehys, joka kattaa kaikki tietosuojan näkökohdat, kuten vastaajien luottamuksellisuuden turvaamisen, tietueiden anonymisoinnin ja tarvittaessa kyselyvastausten suojan.

    4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

    Ehdotuksella ei ole vaikutuksia EU: n talousarvioon.

    5.LISÄTIEDOT

    Toteuttamissuunnitelmat, seuranta, arviointi ja raportointijärjestelyt

    Koska ehdotetut muutokset perustuvat nykyisiin vapaaehtoisiin tietojen toimituksiin, täytäntöönpano rajoittuu uusien säännösten liittämiseen osaksi lainsäädäntöä, ja sitä valvotaan oikeudellisten vaatimusten mukaisesti.

    Asetuksen (EY) N:o 862/2007 12 artiklassa säädetään, että komissio antaa vuodesta 2012 lähtien joka kolmas vuosi Euroopan parlamentille ja neuvostolle seuranta- ja arviointikertomuksen kyseisen asetuksen mukaisesti laadituista tilastoista ja niiden laadusta. Komissio hyväksyi viimeisimmän kertomuksen muuttoliikkeitä ja kansainvälistä suojelua koskevista tilastoista 30. heinäkuuta 2015 22 , ja seuraava on määrä antaa elokuuhun 2018 mennessä.

    Selittävät asiakirjat (direktiivien osalta)

    Ei sovelleta.

    Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset

    Sidosryhmiltä, erityisesti muuttoliike- ja sisäasioiden pääosastolta, saadun palautteen perusteella merkittävimpiin tietopuutteisiin pohjautuviksi ensisijaisiksi painopisteiksi määriteltiin seuraavat:

    palautuksia ja palauttamispäätöksiä koskevien tilastojen toimitustiheyden lisääminen vuosittaisesta neljännesvuosittaiseksi ja lisäerittelyiden käyttöönotto;

    uudet erittelyt ilmaa huoltajaa olevia alaikäisiä koskeviin muuttoliiketilastoihin; ja

    uusien erittelyiden lisääminen uudelleensijoittamista koskeviin tilastoihin; ensimmäistä kertaa turvapaikkaa hakeneita koskevien tilastojen käyttöön ottaminen ja uudet tilastot Dublin-järjestelmän mukaisista uudelleentarkastelupyynnöistä; ja uusien erittelyiden käyttöönotto oleskelulupatilastoissa.

    Sidosryhmien ilmaisemiin tarpeisiin voidaan vastata vähäisellä asetuksen (EY) N:o 862/2007 muuttamisella, joka pohjautuu lähinnä nykyisiin vapaaehtoisiin tiedonkeruisiin yhdistettynä joustavuuden lisäämiseen, jolloin uusiin ja tuleviin tietotarpeisiin voidaan vastaisuudessa reagoida nopeammin.

    Ehdotuksella ei muuteta asetusta (EY) N:o 862/2007 olennaisesti, koska sillä muutetaan vain sitä, mikä on täysin välttämätöntä sen rajattujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

    Tämän vuoksi ehdotetaan, että tiettyjä asetuksen (EY) N:o 862/2007 säännöksiä muutetaan tai ne korvataan seuraavasti:

    4 artikla:

    Kansainvälistä suojelua koskevissa tilastoissa muutoksella säädetään uudesta erittelystä ilman huoltajaa olevan alaikäisen osalta, otetaan käyttöön uusia tilastoja, jotka koskevat ensimmäistä kertaa turvapaikkaa hakeneita ja Dublin-järjestelmän mukaisia uudelleentarkastelupyyntöjä, ja lisätään pyydettyjä asuinmaan ja turvapaikkapäätöksen lajin mukaisia erittelyitä niiden osalta, joita koskee uudelleensijoittamisohjelma.

    6 artikla:

    Oleskelulupatilastoissa muutoksella säädetään iän ja sukupuolen mukaisista lisäerittelyistä, jotka myös ovat tarpeen. Lisäksi otetaan käyttöön pitkään oleskelleiden kolmannen maan kansalaisten määrän erittely pitkään oleskelleen ulkomaalaisen aseman lajin mukaisesti.

    7 artikla:

    Tilastoissa, jotka koskevat niiden kolmannen maan kansalaisten lukumäärää, joiden on todettu olevan jäsenvaltion alueella laittomasti ja jotka ovat sellaisen hallinnollisen tai oikeudellisen päätöksen tai toimen kohteena, jolla oleskelu todetaan laittomaksi ja asetetaan velvoite poistua jäsenvaltion alueelta, ja tilastoissa, jotka koskevat niiden kolmannen maan kansalaisten lukumäärää, jotka ovat poistuneet jäsenvaltion alueelta hallinnollisen tai oikeudellisen päätöksen tai toimen nojalla, muutoksella säädetään tilastojen toimitustiheyden muuttamisesta vuosittaisesta neljännesvuosittaiseksi.

    Tilastoissa, jotka koskevat niiden kolmannen maan kansalaisten lukumäärää, jotka ovat poistuneet jäsenvaltion alueelta hallinnollisen tai oikeudellisen päätöksen tai toimen nojalla, muutoksella säädetään kolmen erittelyn käyttöön ottamisesta: palauttamistapa ja saadun avun laji, sopimusmenettelyn laji ja kohdemaa.

    8 artikla poistetaan tarpeettomana.

    Jotta varmistetaan turvapaikka-asioita ja hallittua muuttoliikettä koskevien Euroopan tilastojen parempi saatavuus ja turvataan joustomekanismi, muutetaan 10 artiklan 1 kohta antamalla komissiolle valtuudet antaa täytäntöönpanosäädöksiä, jotta erittelyjä koskevat säännökset voidaan panna täysimittaisesti täytäntöön, kun niiden sisältö täsmennetään yksityiskohtaisesti 4, 5, 6 ja 7 artiklan mukaisesti.

    2018/0154 (COD)

    Ehdotus

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

    muuttoliikettä ja kansainvälistä suojelua koskevista yhteisön tilastoista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 862/2007 muuttamisesta

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

    ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 338 artiklan 1 kohdan,

    ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

    noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä

    sekä katsovat seuraavaa:

    (1)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 862/2007 23 vahvistetaan yhteinen ja vertailukelpoinen oikeudellinen kehys muuttoliikettä ja kansainvälistä suojelua koskeville Euroopan tilastoille.

    (2)Jotta unionissa voidaan vastata uusiin turvapaikka-asioita ja hallittua muuttoliikettä koskeviin tilastotarpeisiin ja koska muuttoliikkeen ominaispiirteet voivat muuttua nopeasti, tarvitaan kehys, joka mahdollistaa nopean reagoinnin muuttuviin tarpeisiin turvapaikka-asioita ja hallittua muuttoliikettä koskevien tilastojen osalta.

    (3)Jotta voidaan tukea unionia, kun se pyrkii reagoimaan tehokkaasti muuttoliikkeen asettamiin haasteisiin, turvapaikka-asioita ja hallittua muuttoliikettä koskevia tietoja tarvitaan vuosittaista toimitusta tiheämmin.

    (4)Turvapaikka-asioita ja hallittua muuttoliikettä koskevat tilastot ovat olennaisen tärkeitä lukuisten politiikan alojen tutkimuksessa, määrittelyssä ja arvioinnissa, erityisesti kun vastataan suojelua Euroopasta hakevien henkilöiden saapumiseen.

    (5)Käytettävien tietojen olisi perustuttava samoihin käsitteisiin ja oltava samalta viiteajankohdalta tai kaudelta, jotta jäsenvaltioiden toimittamien tietojen laatu ja erityisesti vertailukelpoisuus voidaan taata ja jotta unionin tasolla voidaan tehdä luotettavia katsauksia.

    (6)Turvapaikka-asioita ja hallittua muuttoliikettä koskevien tilastojen olisi oltava yhdenmukaisia asetuksen (EY) N:o 862/2007 nojalla kerättyjen tietojen kanssa.

    (7)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 223/2009 24 vahvistetaan viitekehys muuttoliikettä ja kansainvälistä suojelua koskeville Euroopan tilastoille. Siinä vaaditaan erityisesti ammatillisen riippumattomuuden, puolueettomuuden, objektiivisuuden, luotettavuuden, tilastosalaisuuden ja kustannustehokkuuden periaatteiden noudattamista.

    (8)Kansallisten ja Euroopan tilastoviranomaisten sekä soveltuvin osin muiden asiaankuuluvien kansallisten ja alueellisten viranomaisten olisi Euroopan tilastoja kehittäessään, tuottaessaan ja levittäessään otettava huomioon Euroopan tilastoja koskevissa käytännesäännöissä, sellaisina kuin Euroopan tilastojärjestelmää käsittelevä komitea on ne 28 päivänä syyskuuta 2011 tarkistanut ja saattanut ajan tasalle, vahvistetut periaatteet.

    (9)Asetuksen tavoitetta eli muuttoliikettä ja kansainvälistä suojelua koskevien Euroopan tilastojen keruuta ja kokoamista koskevien nykyisten yhteisten sääntöjen tarkistamista ja täydentämistä ei voida riittävällä tavalla saavuttaa yksittäisten jäsenvaltioiden erillisin toimin. Yhdenmukaistamisen ja vertailukelpoisuuden vuoksi tavoite voidaan saavuttaa paremmin unionin tasolla. EU voi sen vuoksi toteuttaa asianmukaisia toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

    (10)Tällä asetuksella taataan Euroopan unionin perusoikeuskirjan 7 ja 8 artiklassa tarkoitettu oikeus yksityis- ja perhe-elämän kunnioittamiseen ja henkilötietojen suojaan.

    (11)Jotta varmistettaisiin tämän asetuksen täytäntöönpanon yhdenmukaiset edellytykset, komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovalta erittelyiden vahvistamisen osalta. Tätä valtaa olisi käytettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 182/2011( 25 ) mukaisesti.

    (12)Sen vuoksi asetusta (EY) N:o 862/2007 olisi muutettava.

    (13)Euroopan tilastojärjestelmää käsittelevää komiteaa on kuultu,

    OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Muutetaan asetus (EY) N:o 862/2007 seuraavasti:

    1) Muutetaan 4 artikla seuraavasti:

    a) Lisätään 1 kohtaan d alakohta seuraavasti:

    ”d) henkilöt, jotka ovat tehneet kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen tai jotka on merkitty perheenjäseniksi tällaiseen hakemukseen viitejakson aikana ja jotka hakevat kansainvälistä suojelua ensimmäisen kerran.”

    b) Korvataan 1 kohdan viimeinen alakohta seuraavasti:

    ”Tilastot on eriteltävä henkilöiden iän ja sukupuolen sekä kansalaisuuden ja ilman huoltajaa olevien alaikäisten mukaan. Ne on laadittava yhden kalenterikuukauden viitejaksoittain ja toimitettava komissiolle (Eurostat) kahden kuukauden kuluessa viitekuukauden päättymisestä. Tammikuu 2020 on ensimmäinen viitekuukausi.”

    c) Korvataan 2 kohdan viimeinen alakohta seuraavasti:

    ”Tilastot on eriteltävä henkilöiden iän ja sukupuolen sekä kansalaisuuden ja ilman huoltajaa olevien alaikäisten mukaan. Ne on laadittava kolmen kalenterikuukauden viitejaksoittain ja toimitettava komissiolle (Eurostat) kahden kuukauden kuluessa viitejakson päättymisestä. Tammikuu–maaliskuu 2020 on ensimmäinen viitejakso.”

    d) Poistetaan 3 kohdan a alakohta.

    e) Korvataan 3 kohdan viimeinen alakohta seuraavasti:

    ”Edellä olevien b, c, d, e, f ja g alakohdan tilastot on eriteltävä henkilöiden iän ja sukupuolen sekä kansalaisuuden ja ilman huoltajaa olevien alaikäisten mukaan. Lisäksi g alakohdan tilastotiedot on eriteltävä asuinmaan ja turvapaikkapäätöksen lajin mukaisesti. Ne on laadittava yhden kalenterivuoden viitejaksoittain ja toimitettava komissiolle (Eurostat) kolmen kuukauden kuluessa viitevuoden päättymisestä. Ensimmäinen viitevuosi on 2020.”

    f) Korvataan 4 kohdan d alakohta seuraavasti:

    ”d) c ja h alakohdassa tarkoitettujen päätösten johdosta tehtyjen siirtojen lukumäärät;”

    g) Lisätään 4 kohtaan f, g ja h alakohta seuraavasti:

    ”f) turvapaikanhakijan takaisinottoa ja vastaanottoa koskevien uudellentarkastelupyyntöjen lukumäärä;

    g) säännökset, joihin f alakohdassa tarkoitetut pyynnöt perustuvat;

    h) f alakohdassa tarkoitettujen pyyntöjen johdosta tehdyt päätökset.”

    e) Korvataan 4 kohdan viimeinen alakohta seuraavasti:

    ”Nämä tilastot on laadittava yhden kalenterivuoden viitejaksoittain ja toimitettava komissiolle (Eurostat) kolmen kuukauden kuluessa viitevuoden päättymisestä. Ensimmäinen viitevuosi on 2020.”

    2) Muutetaan 6 artikla seuraavasti:

    Korvataan 1 kohta seuraavasti:

    ”1. Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle (Eurostat) seuraavat tilastot lukumäärinä:

    a) Kolmannen maan kansalaisille myönnettyjen oleskelulupien lukumäärä eriteltynä seuraavasti:

    i) viitejakson aikana myönnetyt oleskeluluvat, joilla henkilölle on myönnetty oleskelulupa ensimmäistä kertaa, eriteltynä kansalaisuuden, oleskeluluvan myöntämisperusteen, oleskeluluvan voimassaolon pituuden sekä iän ja sukupuolen mukaan;

    ii) viitejakson aikana myönnetyt oleskeluluvat, jotka on myönnetty henkilön muuttaessa maahanmuuttaja-asemaansa tai oleskeluperustetta, eriteltynä kansalaisuuden, oleskeluluvan myöntämisperusteen, oleskeluluvan voimassaolon pituuden sekä iän ja sukupuolen mukaan;

    iii) viitejakson päättyessä voimassaolevat oleskeluluvat (myönnettyjen oleskelulupien, joita ei ole peruutettu ja jotka eivät ole lakanneet olemasta voimassa, lukumäärä), eriteltynä kansalaisuuden, oleskeluluvan myöntämisperusteen, oleskeluluvan voimassaolon pituuden sekä iän ja sukupuolen mukaan;

    b) pitkään oleskelleiden kolmannen maan kansalaisten lukumäärä viitejakson päättyessä, eriteltynä kansalaisuuden, pitkään oleskelleen ulkomaalaisen aseman lajin sekä iän ja sukupuolen mukaan.”

    b) Korvataan 3 kohta seuraavasti:

    ”Edellä 1 kohdassa tarkoitetut tilastot on laadittava yhden kalenterivuoden viitejaksoittain ja toimitettava komissiolle (Eurostat) kuuden kuukauden kuluessa viitevuoden päättymisestä. Ensimmäinen viitevuosi on 2020.”

    3) Muutetaan 7 artikla seuraavasti:

    a) Korvataan 1 kohdan b alakohta seuraavasti:

    b) niiden kolmannen maan kansalaisten lukumäärä, jotka ovat tosiasiallisesti poistuneet jäsenvaltion alueelta a alakohdassa tarkoitetun hallinnollisen tai oikeudellisen päätöksen tai toimen nojalla, eriteltynä kansalaisuuden, palauttamistavan ja saadun avun lajin sekä kohdemaan mukaan.”

    b) Korvataan 2 kohta seuraavasti:

    ”2. Edellä 1 kohdassa tarkoitetut tilastot on laadittava kolmen kalenterikuukauden viitejaksoittain ja toimitettava komissiolle (Eurostat) kahden kuukauden kuluessa viitejakson päättymisestä. Tammikuu–maaliskuu 2020 on ensimmäinen viitejakso.”

    4) Poistetaan 8 artikla.

    5) Muutetaan 10 artikla seuraavasti:

    Korvataan 1 kohta seuraavasti:

    ”1.    Siirretään komissiolle valta antaa täytäntöönpanosäädöksiä erittelyjen täsmentämiseksi 4, 5, 6 ja 7 artiklan mukaisesti ja tietojen asianmukaista toimittamismuotoja koskevien sääntöjen vahvistamiseksi 9 artiklan säännösten mukaisesti.

    Nämä täytäntöönpanosäädökset annetaan 11 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun menettelyn mukaisesti.”

    b) Poistetaan 2 kohdan d alakohta.

    2 artikla

    Voimaantulo ja soveltaminen

    Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Asetuksen (EY) N:o 862/2007 4 artiklan 1 ja 2 kohtaa sekä 7 artiklan 1 kohdan b alakohtaa ja 2 kohtaa sovelletaan 1 päivästä maaliskuuta 2020.

    Asetuksen (EY) N:o 862/2007 4 artiklan 3 ja 4 kohtaa sekä 6 artiklan 1 ja 3 kohtaa sovelletaan 1 päivästä heinäkuuta 2020.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä

    Euroopan parlamentin puolesta    Neuvoston puolesta

    Puhemies    Puheenjohtaja

    (1)

       Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 862/2007, annettu 11 päivänä heinäkuuta 2007, muuttoliikettä ja kansainvälistä suojelua koskevista yhteisön tilastoista sekä ulkomaisia työntekijöitä koskevien tilastojen laatimisesta annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 311/76 kumoamisesta (EUVL L 199, 31.7.2007, s. 23).

    (2)

       Komission asetus (EU) N:o 216/2010, annettu 15 päivänä maaliskuuta 2010, muuttoliikettä ja kansainvälistä suojelua koskevista yhteisön tilastoista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 862/2007 täytäntöönpanosta siltä osin kuin on kyse oleskelulupien myöntämisperusteiden määrittelemisestä (EUVL L 66, 16.3.2010, s. 1).

    (3)

       Neuvoston direktiivi 2009/50/EY, annettu 25 päivänä toukokuuta 2009, kolmansien maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytyksistä korkeaa pätevyyttä vaativaa työtä varten (EUVL L 155, 18.6.2009, s. 17).

    (4)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/98/EU, annettu 13 päivänä joulukuuta 2011, kolmansien maiden kansalaisille jäsenvaltion alueella oleskelua ja työskentelyä varten myönnettävää yhdistelmälupaa koskevasta yhden hakemuksen menettelystä sekä jäsenvaltiossa laillisesti oleskelevien kolmansista maista tulleiden työntekijöiden yhtäläisistä oikeuksista (EUVL L 343, 23.12.2011, s. 1).
    (5)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/36/EU, annettu 26 päivänä helmikuuta 2014, kolmansien maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytyksistä kausityöntekijänä työskentelyä varten (EUVL L 94, 28.3.2014, s. 375).
    (6)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/66/EU, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, kolmansien maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytyksistä yrityksen sisäisen siirron yhteydessä (EUVL L 157, 27.5.2014, s. 1).
    (7)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2016/801, annettu 11 päivänä toukokuuta 2016, tutkimusta, opiskelua, harjoittelua, vapaaehtoistyötä, oppilasvaihto-ohjelmaa tai koulutushanketta ja au pairina työskentelyä varten tapahtuvan kolmansien maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytyksistä (EUVL L 132, 21.5.2016, s. 21).
    (8)    COM(2017) 558 final.
    (9)    COM(2015) 453 final, Palauttamista koskeva EU:n toimintaohjelma.
    (10)    COM(2017) 211 final, Lasten suojelu muuttoliikkeen yhteydessä.
    (11)    COM(2017) 669 final.
    (12)    COM(2018) 250 final.
    (13)    Euroopan tilastojärjestelmä on kumppanuussuhde, johon osallistuvat unionin tilastoviranomainen eli Euroopan komissio (Eurostat) sekä kansalliset tilastolaitokset ja muut kansalliset viranomaiset, jotka vastaavat kussakin jäsenvaltiossa Euroopan tilastojen kehittämisestä, tuottamisesta ja jakelusta.
    (14)    COM(2015) 374 ja COM (2012) 528 final.
    (15)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 223/2009, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2009, Euroopan tilastoista sekä salassapidettävien tilastotietojen luovuttamisesta Euroopan yhteisöjen tilastotoimistolle annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1101/2008, yhteisön tilastoista annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 322/97 ja Euroopan yhteisöjen tilasto-ohjelmakomitean perustamisesta tehdyn neuvoston päätöksen 89/382/ETY, Euratom kumoamisesta (EUVL L 87, 31.3.2009, s. 164).
    (16)    COM(2018) 250 final, komission tiedonanto Euroopan parlamentille, Eurooppa-neuvostolle ja neuvostolle, Euroopan muuttoliikeagendaa koskeva edistymiskertomus .
    (17)    CIRCABC (hallintotahojen, yritysten ja kansalaisten viestintä- ja tietoresurssikeskus) on sovellus, jota käytetään sellaisten yhteisten työalueiden luomiseen, joissa käyttäjäyhteisöt voivat tehdä verkon välityksellä yhteistyötä ja jakaa tietoa ja resursseja.
    (18)     https://circabc.europa.eu/w/browse/1977c9be-d5af-452a-9bf4-3b5e888fa35d (saatavilla ainoastaan englanniksi).
    (19)     http://ec.europa.eu/eurostat/documents/1001617/4339944/malta-declaration.pdf/b83b3965-27f0-47af-8b3f-5c84735b91bc (saatavilla ainoastaan englanniksi).
    (20)    KCMD:n ohjausryhmään kuuluvat: Yhteinen tutkimuskeskus (JRC) ja muuttoliike- ja sisäasioiden pääosasto (puheenjohtajat), pääsihteeristö, kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden pääosasto, pelastuspalveluasioiden ja humanitaarisen avun operaatioiden pääosasto, tutkimuksen ja innovoinnin pääosasto, Eurostat, EU:n poliittisen strategian keskus (EPSC) ja Euroopan ulkosuhdehallinto (EEAS). JRC vastaa sen päivittäisestä toiminnasta. KCMD:n toimintaan liittyvät pääosastot ovat ilmastotoimien pääosasto, talouden ja rahoituksen pääosasto, koulutuksen, nuorisoasioiden, urheilun ja kulttuurin pääosasto, työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto, oikeusasioiden pääosasto, naapuruuspolitiikan ja laajentumisneuvottelujen pääosasto, alue- ja kaupunkipolitiikan pääosasto, viestinnän pääosasto ja pääsihteeristö. KCMD:n strategisia kumppaneita ovat muun muassa kansainvälinen sovelletun järjestelmäanalyysin instituutti (International Institute for Applied Systems Analysis – IIASA), Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö (OECD) ja Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM) – maailmanlaajuisten muuttoliiketietojen analyysikeskus (Global Migration Data Analysis Centre – GMDAC).
    (21)

       Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/679, annettu 27 päivänä huhtikuuta 2016, luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja direktiivin 95/46/EY kumoamisesta (yleinen tietosuoja-asetus) (EUVL L 119, 4.5.2016, s. 1) ja yksilöiden suojelusta yhteisöjen toimielinten ja elinten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta 18 päivänä joulukuuta 2000 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 45/2001 (EYVL L 8, 12.1.2001, s. 1).

    (22)    COM(2015) 374.
    (23)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 862/2007, annettu 11 päivänä heinäkuuta 2007, muuttoliikettä ja kansainvälistä suojelua koskevista yhteisön tilastoista sekä ulkomaisia työntekijöitä koskevien tilastojen laatimisesta annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 311/76 kumoamisesta (EUVL L 199, 31.7.2007, s. 23).
    (24)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 223/2009, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2009, Euroopan tilastoista sekä salassapidettävien tilastotietojen luovuttamisesta Euroopan yhteisöjen tilastotoimistolle annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1101/2008, yhteisön tilastoista annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 322/97 ja Euroopan yhteisöjen tilasto-ohjelmakomitean perustamisesta tehdyn neuvoston päätöksen 89/382/ETY, Euratom kumoamisesta (EUVL L 87, 31.3.2009, s. 164).
    (25)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 182/2011, annettu 16 päivänä helmikuuta 2011, yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä (EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13).
    Top