EUROOPAN KOMISSIO
Bryssel 21.3.2018
COM(2018) 151 final
Suositus
NEUVOSTON PÄÄTÖS
komission valtuuttamisesta aloittamaan Euroopan unionin puolesta Marokon kuningaskunnan kanssa käytävät neuvottelut kalastuskumppanuussopimuksen muuttamisesta ja pöytäkirjan tekemisestä
PERUSTELUT
1.EHDOTUKSEN TAUSTA
•Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet
Komissio ehdottaa neuvottelujen käymistä Euroopan yhteisön ja Marokon kuningaskunnan välisen kalastuskumppanuussopimuksen muutoksesta sekä sopimuksen täytäntöönpanemiseksi sellaisen pöytäkirjan tekemistä, joka vastaa unionin laivaston tarpeita ja on yhteisestä kalastuspolitiikasta annetun asetuksen (EU) N:o 1380/2013 ja yhteisen kalastuspolitiikan ulkoista ulottuvuutta koskevasta komission tiedonannosta 19. maaliskuuta 2012 annettujen neuvoston päätelmien mukainen.
Tämä ehdotus perustuu Euroopan unionin tuomioistuimen asiassa C-266/16 (Western Sahara Campaign UK) 27. helmikuuta 2018 antamaan tuomioon, jossa tuomioistuin katsoo, etteivät Länsi-Saharan alueen lähivedet ole osa kalastussopimuksessa tarkoitettua kalastusaluetta.
•Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa
Euroopan unionin ja Marokon kuningaskunnan nykyinen kalastuskumppanuussopimus tuli voimaan 28. helmikuuta 2007. Sopimus pantiin täytäntöön kahdella peräkkäin tehdyllä pöytäkirjalla, joissa määrättiin pelagisia ja pohjakalalajeja pyytävien unionin alusten pääsystä Marokon kalastusalueelle 14. joulukuuta 2011 asti. Tuona päivänä päättyi toisen täytäntöönpanopöytäkirjan voimassaolo, koska Euroopan parlamentti ei antanut hyväksyntäänsä sen tekemiselle. Euroopan parlamentti asetti kyseenalaiseksi ehdotetun välineen kestävyyden, kustannustehokkuuden ja kansainvälisen lainmukaisuuden. Kolmas pöytäkirja, jossa otettiin huomioon Euroopan parlamentin esittämät huolenaiheet, tehtiin vuonna 2014, ja sen voimassaolo päättyy 14. heinäkuuta 2018.
Marokon kanssa tehdyn kalastuskumppanuussopimuksen nojalla kaikkiaan 11 jäsenvaltion alukset voivat harjoittaa toimintaa kuudessa eri kalastusluokassa, jotka kattavat pienten pelagisten lajien, pohjakalalajien ja laajasti vaeltavien lajien pyynnin. Marokon kalastusalue muodostaa pienten pelagisten lajien C-kannan esiintymisalueen pohjoisen rajan. Kyseinen alue ulottuu läpi Mauritanian, Senegalin ja Guinea-Bissaun vesialueiden, jotka kaikki sisältyvät kahdenvälisten kestävää kalastusta koskevien kumppanuussopimusten (kalastuskumppanuussopimusten) verkostoon.
Kalastuskumppanuussopimuksilla tuetaan yhteisen kalastuspolitiikan tavoitteiden edistämistä kansainvälisellä tasolla ja varmistetaan, että unionin vesien ulkopuolella harjoitettava unionin kalastustoiminta perustuu samoihin periaatteisiin ja vaatimuksiin kuin unionin oikeuden nojalla sovelletaan. Lisäksi kalastuskumppanuussopimukset vahvistavat Euroopan unionin asemaa kansainvälisissä ja alueellisissa kalastusjärjestöissä, erityisesti Kansainvälisessä Atlantin tonnikalojen suojelukomissiossa (ICCAT). Kestävää kalastusta koskevat kumppanuussopimukset perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan tieteelliseen tietoon, ja ne auttavat parantamaan kansainvälisten toimenpiteiden noudattamista, mukaan lukien laittoman, ilmoittamattoman ja sääntelemättömän kalastuksen (LIS-kalastus) torjunta.
Erityistä huomiota kiinnitetään Marokolle kestävän kalastuksenhoidon tukemiseksi myönnettävän taloudellisen korvauksen täytäntöönpanoon, ottaen erityisesti huomioon Euroopan tilintarkastustuomioistuimen vuoden 2015 erityiskertomuksessa nro 11 esitetyt kalastuskumppanuussopimuksia koskevat suositukset.
•Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa
Kestävää kalastusta koskevasta kumppanuussopimuksesta ja pöytäkirjasta Marokon kuningaskunnan kanssa käytävät neuvottelut ovat naapurimaita koskevan EU:n ulkoisen toiminnan sekä demokratian periaatteiden ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen liittyvien unionin tavoitteiden mukaiset.
Edellä mainitun, Euroopan unionin tuomioistuimen tuomion perusteella on tarpeen selventää sopimuksen maantieteellistä soveltamisalaa.
EU:n kanta on, että on mahdollista ulottaa Marokon kanssa tehdyt kahdenväliset sopimukset koskemaan myös Länsi-Saharaa tietyin edellytyksin. On kuitenkin selvää, että kaikki järjestelyt ovat vain väliaikaisia niin kauan kuin konfliktiin ei ole saatu aikaan ratkaisua Yhdistyneiden Kansakuntien puitteissa ja asiaa koskevien YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien mukaisesti.
Neuvottelut käydään kuullen koko prosessin ajan kaikkia asianomaisia komission yksiköitä, Euroopan ulkosuhdehallintoa sekä toimivaltaista EU:n edustustoa.
2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE
•Oikeusperusta
Päätöksen oikeusperusta on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 218 artikla, joka sisältyy sopimuksen viidennen osan (unionin ulkoinen toiminta) V osastoon (kansainväliset sopimukset) ja jossa määrätään EU:n ja kolmansien maiden välisten sopimusten neuvottelemisessa ja tekemisessä noudatettavasta menettelystä.
•Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)
Ei sovelleta, yksinomainen toimivalta.
•Suhteellisuusperiaate
Päätös on oikeassa suhteessa toivottuun tavoitteeseen.
•Toimintatavan valinta
Toimintatapa on SEUT-sopimuksen 218 artiklan 3 kohdan ja 218 artiklan 4 kohdan mukainen.
3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET
•Voimassa olevan lainsäädännön jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset
Komissio toteutti vuonna 2017 Marokon kuningaskunnan kanssa tehdyn kalastuskumppanuussopimuksen pöytäkirjan jälkiarvioinnin sekä sen mahdollista uusimista koskevan ennakkoarvioinnin. Arvioinnin päätelmät esitetään erillisessä valmisteluasiakirjassa.
Arviointiraportissa todettiin, että EU:n laivastot ovat erittäin kiinnostuneita jatkamaan kalastusta Marokon alueella. Uusimalla pöytäkirja voidaan myös tehostaa seurantaa, valvontaa ja tarkkailua ja parantaa kalastuksen hallintaa alueella. Arvioinnin mukaan ja ottaen huomioon pöytäkirjan mukaisesti suoritettavan taloudellisen korvauksen suuruus, pöytäkirjan uusiminen hyödyttäisi myös Marokkoa, koska sillä voitaisiin edistää Marokon kalatalousalan kehittämistä koskevaa Halieutis-strategiaa. Marokko on ilmaissut olevansa kiinnostunut aloittamaan EU:n kanssa neuvottelut pöytäkirjan uusimisesta.
•Sidosryhmien kuuleminen
Arvioinnin yhteydessä kuultiin asianomaisia sidosryhmiä, kuten kalastusalan edustajia ja kansalaisyhteiskunnan organisaatioita. Kuulemisia järjestettiin erityisesti aavanmeren ja pitkän matkan laivastojen neuvoa-antavan toimikunnan puitteissa.
•Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö
Ei sovelleta
•Vaikutustenarviointi
Ei sovelleta
•Sääntelyn toimivuus ja yksinkertaistaminen
Ei sovelleta
•Perusoikeudet
Ehdotetuissa päätöksen liitteenä olevissa neuvotteluohjeissa suositetaan, että annetaan valtuutus aloittaa neuvottelut ja sisällytetään mukaan ihmisoikeuksia ja demokratian periaatteita koskeva lauseke, jonka rikkominen voi johtaa sopimuksen ja pöytäkirjan soveltamisen keskeyttämiseen.
4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET
Uuden pöytäkirjan talousarviovaikutuksiin kuuluu Marokon kuningaskunnalle suoritettava taloudellinen korvaus. Sitä vastaavat talousarviomäärärahat (maksusitoumus- ja maksumäärärahat) on otettava vuosittain kestävää kalastusta koskevien kumppanuussopimusten budjettikohtaan (11 03 01) monivuotista rahoituskehystä 2014–2020 koskevan rahoitussuunnittelun mukaisesti. Maksusitoumusten ja maksujen vuotuiset määrät vahvistetaan vuotuisessa talousarviomenettelyssä, mukaan lukien varaus pöytäkirjoille, jotka eivät ole tulleet voimaan vuoden alussa.
Neuvottelut on tarkoitus saada päätökseen ennen nykyisen pöytäkirjan voimassaolon päättymistä eli viimeistään 14. heinäkuuta 2018.
5.LISÄTIEDOT
•Täytäntöönpanosuunnitelmat, seuranta, arviointi ja raportointijärjestelyt
Neuvottelut on tarkoitus aloittaa vuoden 2018 ensimmäisen neljänneksen aikana.
•Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset
Komissio suosittaa, että
- neuvosto valtuuttaa komission aloittamaan ja käymään neuvottelut Marokon kuningaskunnan kanssa tehdyn kalastuskumppanuussopimuksen muuttamisesta ja pöytäkirjan tekemisestä;
- komissio nimetään EU:n neuvottelijaksi tässä asiassa;
- komissio käy neuvottelut erityiskomiteaa kuullen Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen mukaisesti;
- neuvosto hyväksyy tämän suosituksen liitteenä olevat neuvotteluohjeet.
Suositus
NEUVOSTON PÄÄTÖS
komission valtuuttamisesta aloittamaan Euroopan unionin puolesta Marokon kuningaskunnan kanssa käytävät neuvottelut kalastuskumppanuussopimuksen muuttamisesta ja pöytäkirjan tekemisestä
EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka
ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 218 artiklan 3 ja 4 kohdan,
ottaa huomioon komission suosituksen,
sekä katsoo, että olisi aloitettava neuvottelut Marokon kuningaskunnan kanssa Euroopan yhteisön ja Marokon kuningaskunnan välisen kalastuskumppanuussopimuksen muuttamisesta ja sopimuksen täytäntöönpanopöytäkirjan tekemisestä,
on tärkeää, että Euroopan unionin ja Marokon kuningaskunnan välille vuosien myötä kehittynyttä kalastusalan kumppanuutta ei horjuteta ja että samalla varmistetaan asianmukaiset takeet ihmisoikeuksien suojelusta ja kestävästä kehityksestä kyseisillä alueilla,
unioni tukee Yhdistyneiden Kansakuntien ponnisteluja sellaisen molempien osapuolten hyväksyttävissä olevan poliittisen ratkaisun löytämiseksi, jolla Länsi-Saharan väestö saa itsemääräämisoikeuden YK:n peruskirjan periaatteiden ja tavoitteiden mukaisesti,
ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:
1 artikla
1.Komissio valtuutetaan aloittamaan neuvottelut Marokon kuningaskunnan kanssa Euroopan yhteisön ja Marokon kuningaskunnan välisen kalastuskumppanuussopimuksen muuttamisesta ja sopimuksen täytäntöönpanopöytäkirjan tekemisestä.
2.Komissio johtaa neuvotteluryhmää, johon kuuluu myös unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja.
2 artikla
Neuvottelut käydään yhteistyössä neuvoston ulkoisen kalastuspolitiikan työryhmän kanssa tämän päätöksen liitteessä esitettyjen neuvoston neuvotteluohjeiden mukaisesti.
3 artikla
Tämä päätös on osoitettu komissiolle.
Tehty Brysselissä
Neuvoston puolesta
Puheenjohtaja