Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018DC0056

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE Tieliikenteessä käytettävän bensiinin ja dieselpolttoaineen laatu Euroopan unionissa (Raportointivuosi 2016)

COM/2018/056 final

Bryssel 6.2.2018

COM(2018) 56 final

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

Tieliikenteessä käytettävän bensiinin ja dieselpolttoaineen laatu Euroopan unionissa
(Raportointivuosi 2016)


KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

Tieliikenteessä käytettävän bensiinin ja dieselpolttoaineen laatu Euroopan unionissa
(Raportointivuosi 2016)

1.    Johdanto

Bensiinin ja dieselpolttoaineiden laatua koskevan direktiivin 98/70/EY 1 (jäljempänä ’polttoainelaatudirektiivi’) 8 artiklan 3 kohdan mukaan jäsenvaltioiden on ilmoitettava vuosittain tiedot tieliikennekäyttöön myydyn bensiinin ja dieselpolttoaineen kokonaismäärästä ja laadusta.

Tämä kertomus perustuu vuotta 2016 koskeviin tietoihin, jotka jäsenvaltiot ovat toimittaneet Euroopan ympäristökeskukselle (EEA). Jäsenvaltioiden tietoihin perustuva kooste ja analyysi esitetään EEA:n teknisessä raportissa No 24/2017 Fuel quality in the EU in 2016.

Jäsenvaltiot arvioivat polttoaineiden laatua polttoaineiden laadun seurantajärjestelmällä (FQMS) 2 . Jäsenvaltioiden on otettava polttoainenäytteitä vuosittain ja analysoitava polttoaineiden teknisiä ominaisuuksia sen todentamiseksi, ovatko polttoaineet polttoainelaatudirektiivissä asetettujen vaatimusten mukaisia. Polttoainelaatudirektiivissä vahvistetut raja-arvot koskevat

bensiinin osalta muun muassa seuraavia: tislausarvo, hiilivetyanalyysi, lyijypitoisuus, mangaanipitoisuus, moottorioktaaniluku (MON), happipitoisuus, hapettavat lisäaineet, tutkimusoktaaniluku (RON), rikkipitoisuus ja höyrynpaine kesäkaudella;

dieselpolttoaineiden osalta muun muassa seuraavia: setaaniluku, tiheys 15 °C:ssa, tislautuminen, rasvahappojen metyyliestereiden (FAME) pitoisuus, mangaanipitoisuus, polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen pitoisuus ja rikkipitoisuus.

2.    Yleiskatsaus vuoden 2016 polttoainelaatutiedoista EU:ssa

Kaikki EU:n jäsenvaltiot sekä Norja ja Islanti toimittivat polttoaineiden laatua koskevan vuoden 2016 kertomuksen.

Polttoaineiden myynti, polttoainetyypit ja biokomponenttien osuus

EU:n polttoainemyyntiä hallitsee edelleen dieselpolttoaine. Kaikista myydyistä polttoaineista dieselpolttoaineita oli 71,8 prosenttia (257 206 miljoonaa litraa) ja bensiiniä 28,2 prosenttia (100 838 miljoonaa litraa). Polttoaineiden kokonaismyynti kasvoi 2,7 prosenttia vuoteen 2015 verrattuna. Bensiinin myynnissä ei vuonna 2016 tapahtunut muutoksia, mutta dieselpolttoaineen myynti kasvoi 3,8 prosenttia.

Dieselpolttoaineen osuus kokonaismyynnistä on kasvanut vuosien mittaan 55,6 prosentista (vuonna 2001) 71,8 prosenttiin (vuonna 2016). Tämä ilmentää suuressa määrin dieselajoneuvojen määrän kasvua Euroopan ajoneuvokannassa vuosina 2001–2016. Dieselpolttoaine on suosituin polttoaine (yli 60 prosenttia polttoaineiden kokonaismyynnistä) lähes kaikissa EU:n 28 jäsenvaltiosta. Poikkeuksia ovat Kypros, Kreikka, Malta ja Alankomaat.

Vuonna 2016 bensiinin kokonaismyynnistä suurin osa eli 86,3 prosenttia kuului bensiiniluokkaan RON 95, 7,6 prosenttia bensiiniluokkaan 95 < RON < 98 ja 5,8 prosenttia bensiiniluokkaan RON ≥ 98. Bensiiniluokan RON = 91 myynti oli hyvin vähäistä.

Lähes kaikki EU:ssa myydyt dieselpolttoaineet sisältävät biodieseliä. EU:ssa myydystä bensiinistä 85 prosenttia sisältää bioetanolia. Vuonna 2016 EU:ssa myydystä bensiinistä 75 prosentissa etanolipitoisuus oli enintään 5 tilavuusprosenttia ja 10 prosentissa enintään 10 tilavuusprosenttia. Myydystä dieselpolttoaineesta 83 prosentissa rasvahappojen metyyliestereiden (FAME) pitoisuus oli enintään 7 prosenttia, ja lopuissa 17 prosentissa osuus oli suurempi.

Ovatko myydyt polttoaineet polttoainelaatudirektiivissä asetettujen raja-arvojen mukaisia?

Viisi jäsenvaltiota (Kreikka, Liettua, Alankomaat, Slovenia ja Ruotsi) ilmoitti vaatimusten täyttyvän bensiinin osalta ja yhdeksän jäsenvaltiota (Bulgaria, Kroatia, Suomi, Saksa, Irlanti, Liettua, Malta, Slovenia ja Ruotsi) dieselpolttoaineen osalta. Liettua, Slovenia ja Ruotsi ilmoittivat vaatimusten täyttyvän molempien polttoaineiden osalta. Yksi jäsenvaltio (Belgia) ilmoitti ylittymisiä olleen vuonna 2016 yli 100 tapauksessa bensiinin osalta.

Jäsenvaltiot ilmoittivat ylittymisiä olleen vuonna 2016 yhteensä 507 tapauksessa bensiinin osalta ja 101 tapauksessa dieselpolttoaineen osalta. Bensiinin osalta ylitykset koskivat useimmissa tapauksissa kesäkauden höyrynpainetta (14 jäsenvaltiossa), RON-arvoa (11 jäsenvaltiossa) ja MON-arvoa (7 jäsenvaltiossa). Jäsenvaltioista 14 ilmoitti ylityksiä olleen aromaattisten aineiden, happipitoisuuden tai tislauksen raja-arvoissa. Dieselpolttoaineen osalta ylitykset koskivat useimmissa tapauksissa rikkipitoisuutta (7 jäsenvaltiossa) ja rasvahapon metyyliesterin (FAME) pitoisuutta (7 jäsenvaltiossa).

Kaikki jäsenvaltiot ovat kuvanneet, mitä toimia toteutettiin tapauksissa, joissa näytteiden havaittiin olevan vaatimustenvastaisia. Näitä toimia olivat muun muassa ilmoituksen tekeminen toimivaltaisille viranomaisille, tutkimusten käynnistäminen, seuraamusten ja sakkojen määrääminen ja näytteenoton uusiminen. Muutamissa tapauksissa, joissa toimia ei toteutettu lainkaan, oli kyse siitä, että vaatimustenvastaiset tulokset olivat hyvin lähellä raja-arvoja.

Sen vuoksi komission ei tarvinnut aloittaa asiaa koskevia uusia tutkimuksia.

(1)

   Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 98/70/EY bensiinin ja dieselpolttoaineiden laadusta ja neuvoston direktiivin 93/12/ETY muuttamisesta (EYVL L 350, 28.12.1998, s. 58).

(2)

     Eurooppalaisessa standardissa EN 14274 opastetaan, miten FQMS otetaan käyttöön – riippuen kunkin maan koosta ja käytetystä tilastomallista – ja miten näytteiden vähimmäismäärä määritetään.

Top