EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0435

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Libanonin tasavallan osallistumista Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen (PRIMA) koskevat ehdot ja edellytykset vahvistavan Euroopan unionin ja Libanonin tasavallan välistä tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan sopimuksen allekirjoittamisesta unionin puolesta ja väliaikaisesta soveltamisesta

COM/2017/0435 final - 2017/0201 (NLE)

Bryssel 11.8.2017

COM(2017) 435 final

2017/0201(NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

Libanonin tasavallan osallistumista Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen (PRIMA) koskevat ehdot ja edellytykset vahvistavan Euroopan unionin ja Libanonin tasavallan välistä tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan sopimuksen allekirjoittamisesta unionin puolesta ja väliaikaisesta soveltamisesta


PERUSTELUT

1.EHDOTUKSEN TAUSTA

Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös unionin osallistumisesta useiden jäsenvaltioiden yhdessä käynnistämään Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen (PRIMA) 1 annettiin SEUT-sopimuksen 185 artiklan mukaista PRIMA-aloitetta koskevan komission ehdotuksen 2 perusteella.

PRIMAn tavoitteena on panna täytäntöön yhteinen ohjelma, jolla edistetään tutkimus- ja innovointivalmiuksia sekä kehitetään osaamista ja yhteisiä innovatiivisia ratkaisuja Välimeren alueen elintarviketuotantojärjestelmien sekä integroidun vesihuollon ja vesivarojen hoidon tehokkuuden, turvan, turvallisuuden ja kestävyyden parantamiseksi. PRIMA-aloitten käynnistämisestä vastaavat yhdessä useat jäsenvaltiot ja kolmannet maat, jotka ovat vahvasti sitoutuneet tieteelliseen, hallinnolliseen ja taloudelliseen yhdentymiseen samoin ehdoin.

Libanonin tasavalta, jäljempänä ”Libanon”, ilmaisi 1. syyskuuta 2014, 17. helmikuuta 2016 ja 4. huhtikuuta 2017 päivätyillä kirjeillä halukkuutensa liittyä PRIMAan osallistujavaltiona ja sitoutui antamaan aloitteelle 7 miljoonan euron rahoitusosuuden.

Sen varmistamiseksi, että Libanon osallistuu PRIMAan tasavertaisesti jäsenvaltioiden ja Horisontti 2020 -puiteohjelmaan assosioituneiden kolmansien maiden kanssa, unionin kanssa on tehtävä kansainvälinen sopimus, jotta päätöksessä (EU) 2017/1324 säädetty oikeudellinen järjestelmä voidaan laajentaa koskemaan Libanonia.

Neuvosto valtuutti komission 30. toukokuuta 2017 aloittamaan unionin puolesta neuvottelut Libanonin kanssa unionin ja Libanonin välisestä kansainvälisestä sopimuksesta, jossa vahvistetaan ehdot ja edellytykset Libanonin osallistumiselle PRIMAan, sillä varauksella, että päätös (EU) 2017/1324 annetaan.

Neuvottelut aloitettiin 26. kesäkuuta 2017, ja ne saatiin menestyksellisesti päätökseen 18. heinäkuuta 2017, jolloin tulevien osapuolten pääneuvottelijat allekirjoittivat pöytäkirjan, jossa osoitetaan neuvotteluprosessin saattaminen päätökseen. Tähän ehdotukseen liitetty sopimusluonnos on neuvoston antamien neuvotteluohjeiden mukainen. Siinä vahvistetaan erityisesti, että Libanonin osallistumista PRIMAan koskevat ehdot ja edellytykset ovat samat kuin päätöksessä (EU) 2017/1324, johon siinä viitataan suoraan.

Jotta voidaan suojata unionin taloudelliset edut ja varsinkin komission, Euroopan petostentorjuntaviraston, Euroopan tilintarkastustuomioistuimen ja PRIMAn täytäntöönpanorakenteen, jäljempänä ’PRIMA-IS”, valtuudet tehdä tarkastuksia ja tutkimuksia sovellettavan unionin lainsäädännön mukaisesti, sopimuksessa viitataan nimenomaisesti päätöksen (EU) 2017/1324 asiaankuuluviin säännöksiin ja velvoitetaan osapuolet antamaan kaikki tarvittava apu niiden täytäntöönpanemiseksi. Lisäksi sopimuksessa määrätään, että osapuolten on sovittava apua koskevista yksityiskohtaisista järjestelyistä, jotka ovat välttämättömiä niiden tämän sopimuksen mukaiselle yhteistyölle. Libanonin pyynnöstä ja siten kuin neuvottelujen aikana sovittiin, sopimuksen johdanto-osaan lisättiin uusi johdanto-osan kappale, jotta otettaisiin huomioon, että molempien tulevien osapuolten toimivaltaisten viranomaisten välinen täysimääräinen yhteistyö ja koordinointi ovat olennaisen tärkeitä tulevan sopimuksen täytäntöönpanemiseksi.

Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

Kuten PRIMAsta laaditussa vaikutustenarviointiraportissa 3 todetaan, PRIMAn avoimuus kolmansien maiden, kuten Libanonin, osallistumiselle on sopusoinnussa kansainvälistä tutkimus- ja innovointiyhteistyötä koskevien tavoitteiden kanssa. Nämä tavoitteet vahvistetaan vuoden 2012 komission tiedonannossa ”EU:n kansainvälisen tutkimus- ja innovaatioyhteistyön vahvistaminen ja keskittäminen: strateginen lähestymistapa” 4 sekä Horisontti 2020 -puiteohjelmassa, jolla edistetään yhteistyötä kolmansien maiden kanssa tieteen, teknologian ja innovoinnin aloilla maailmanlaajuisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin puuttumiseksi sekä unionin ulkoasioiden tukemiseksi. Tämä sopimus on myös yhdenmukainen Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Libanonin tasavallan Euro–Välimeri-assosiaatiosopimuksen 5 kanssa. Kyseisessä sopimuksessa määrätään unionin ja Libanonin välisestä yhteistyöstä tutkimuksen ja teknologisen kehittämisen alalla ja kannustetaan tutkimus- ja kehittämistoimintaa yhteisen edun mukaisilla aloilla.

Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

Tiiviissä yhteistyössä kolmansien maiden, kuten Libanonin, kanssa tapahtuva PRIMAn täytäntöönpano on myös yhdenmukainen muuttoliike-, kehitysyhteistyö- ja naapuruuspolitiikan kaltaisten muiden unionin politiikkojen kanssa ja vaikuttaa niihin.

2.EHDOTUKSEN OIKEUDELLINEN SISÄLTÖ

Ehdotus neuvoston päätökseksi perustuu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 186 artiklaan ja 218 artiklan 5 kohdan a alakohtaan.

3.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Tähän päätökseen liittyvässä rahoitusselvityksessä esitetään ohjeelliset talousarviovaikutukset.

Edellä esitetyn perusteella komissio ehdottaa, että neuvosto

- päättää sopimuksen allekirjoittamisesta ja väliaikaisesta soveltamisesta unionin puolesta;

- valtuuttaa sopimuksen neuvottelijan allekirjoittamaan unionin puolesta Libanonin tasavallan osallistumista Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen (PRIMA) koskevat ehdot ja edellytykset vahvistavan Euroopan unionin ja Libanonin tasavallan välistä tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan sopimuksen.

2017/0201 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

Libanonin tasavallan osallistumista Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen (PRIMA) koskevat ehdot ja edellytykset vahvistavan Euroopan unionin ja Libanonin tasavallan välistä tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan sopimuksen allekirjoittamisesta unionin puolesta ja väliaikaisesta soveltamisesta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 186 artiklan yhdessä sen 218 artiklan 5 kohdan a alakohdan kanssa,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksessä (EU) 2017/1324 6 säädetään unionin osallistumisesta useiden jäsenvaltioiden yhdessä käynnistämään Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen, jäljempänä ’PRIMA’.

(2)PRIMAn tavoitteena on panna täytäntöön yhteinen ohjelma, jolla edistetään tutkimus- ja innovointivalmiuksia sekä kehitetään osaamista ja yhteisiä innovatiivisia ratkaisuja Välimeren alueen elintarviketuotantojärjestelmien sekä integroidun vesihuollon ja vesivarojen hoidon tehokkuuden, turvan, turvallisuuden ja kestävyyden parantamiseksi.

(3)PRIMA-aloitten käynnistämisestä vastaavat yhdessä useat jäsenvaltiot ja kolmannet maat, jäljempänä ’PRIMAn osallistujamaat’, jotka ovat vahvasti sitoutuneet tieteelliseen, hallinnolliseen ja taloudelliseen yhdentymiseen samoin ehdoin.

(4)Libanonin tasavalta, jäljempänä ’Libanon’, on ilmaissut halukkuutensa liittyä PRIMAan osallistujavaltiona ja tasavertaisesti PRIMAan osallistuvien jäsenvaltioiden ja Horisontti 2020 -puiteohjelmaan assosioituneiden maiden kanssa.

(5)Päätöksen (EU) 2017/1324 1 artiklan 2 kohdan mukaisesti Libanonista tulee PRIMAn osallistujavaltio edellyttäen, että Libanon tekee unionin kanssa tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan kansainvälisen sopimuksen, jossa vahvistetaan sen osallistumista PRIMAan koskevat ehdot ja edellytykset.

(6)Neuvosto valtuutti komission 30. toukokuuta 2017 aloittamaan unionin puolesta neuvottelut Libanonin kanssa kansainvälisestä sopimuksesta, jossa vahvistetaan ehdot ja edellytykset Libanonin osallistumiselle PRIMAan, sillä varauksella, että päätös (EU) 2017/1324 annetaan. Neuvottelut on saatu onnistuneesti päätökseen.

(7)Sopimus olisi sen vuoksi allekirjoitettava unionin puolesta sillä varauksella, että sopimuksen tekeminen saatetaan myöhemmin päätökseen.

(8)Jotta Libanon voisi osallistua PRIMAan alusta alkaen, sopimusta olisi sovellettava väliaikaisesti,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Hyväksytään unionin puolesta Libanonin tasavallan osallistumista Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen (PRIMA) koskevat ehdot ja edellytykset vahvistavan Euroopan unionin ja Libanonin tasavallan välistä tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan sopimuksen allekirjoittaminen, sillä varauksella, että sopimuksen tekeminen saatetaan myöhemmin päätökseen.

Sopimuksen teksti on liitetty tähän päätökseen.

2 artikla

Neuvoston pääsihteeristö laatii valtakirjan, jolla sopimuksen neuvottelijan nimeämä(t) henkilö(t) valtuutetaan allekirjoittamaan sopimus sillä varauksella, että sopimuksen tekeminen saatetaan myöhemmin päätökseen.

3 artikla

Sopimusta sovelletaan sen 4 artiklan mukaisesti väliaikaisesti sen allekirjoituspäivästä sen voimaantuloon saakka.

4 artikla

Tämä päätös tulee voimaan [päivänä, jona se hyväksytään].

Tehty Brysselissä

   Neuvoston puolesta

   Puheenjohtaja

SÄÄDÖKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS

1.PERUSTIEDOT EHDOTUKSESTA/ALOITTEESTA

1.1.Ehdotuksen/aloitteen nimi

1.2.Toimintalohko(t) toimintoperusteisessa johtamis- ja budjetointijärjestelmässä (ABM/ABB)

1.3.Ehdotuksen/aloitteen luonne

1.4.Tavoite (Tavoitteet)

1.5.Ehdotuksen/aloitteen perustelut

1.6.Kesto ja rahoitusvaikutukset

1.7.Hallinnointitapa (Hallinnointitavat)

2.HALLINNOINTI

2.1.Seuranta- ja raportointisäännöt

2.2.Hallinnointi- ja valvontajärjestelmä

2.3.Toimenpiteet petosten ja sääntöjenvastaisuuksien ehkäisemiseksi

3.EHDOTUKSEN/ALOITTEEN ARVIOIDUT RAHOITUSVAIKUTUKSET

3.1.Kyseeseen tulevat monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeet ja menopuolen budjettikohdat

3.2.Arvioidut vaikutukset menoihin 

3.2.1.Yhteenveto arvioiduista vaikutuksista menoihin

3.2.2.Arvioidut vaikutukset toimintamäärärahoihin

3.2.3.Arvioidut vaikutukset hallintomäärärahoihin

3.2.4.Yhteensopivuus nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen kanssa

3.2.5.Ulkopuolisten tahojen rahoitusosuudet

3.3.Arvioidut vaikutukset tuloihin

SÄÄDÖKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS

1.PERUSTIEDOT EHDOTUKSESTA/ALOITTEESTA

1.1.Ehdotuksen/aloitteen nimi

Ehdotus neuvoston päätökseksi Libanonin tasavallan osallistumista Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen (PRIMA) koskevat ehdot ja edellytykset vahvistavan Euroopan unionin ja Libanonin tasavallan välistä tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan sopimuksen tekemisestä.

1.2.Toimintalohko(t) toimintoperusteisessa johtamis- ja budjetointijärjestelmässä (ABM/ABB) 7  

Osasto 08 Tutkimus ja innovointi, Horisontti 2020 -puiteohjelma

1.3.Ehdotuksen/aloitteen luonne

Ehdotus/aloite liittyy uuteen toimeen 

 Ehdotus/aloite liittyy uuteen toimeen, joka perustuu pilottihankkeeseen tai valmistelutoimeen 8  

Ehdotus/aloite liittyy käynnissä olevan toimen jatkamiseen 

Ehdotus/aloite liittyy toimeen, joka on suunnattu uudelleen 

1.4.Tavoite (Tavoitteet)

1.4.1.Komission monivuotinen strateginen tavoite (monivuotiset strategiset tavoitteet), jonka (joiden) saavuttamista ehdotus/aloite tukee

Aloitteen tavoitteena on mahdollistaa se, että Libanonista tulee PRIMA:n osallistujavaltio. PRIMAn strategisena tavoitteena on luoda tutkimus- ja innovointivalmiuksia ja kehittää osaamista ja yhteisiä innovatiivisia ratkaisuja elintarviketuotantojärjestelmiä varten, jotta niistä saadaan kestäviä, sekä Välimeren alueen integroidun vesihuollon ja vesivarojen hoidon osalta tehdä kyseisistä järjestelmistä sekä kyseisestä vesihuollosta ja vesivarojen hoidosta ilmastonmuutosta paremmin kestäviä, tehokkaampia, kustannustehokkaampia ja ympäristöllisesti ja sosiaalisesti kestävämpiä sekä edistää veden niukkuuteen, elintarviketurvaan, ravitsemukseen, terveyteen, hyvinvointiin ja muuttoliikkeeseen liittyvien ongelmien ratkaisemista niiden alkuvaiheessa.

1.4.2.Erityistavoite (erityistavoitteet) sekä toiminto (toiminnot) toimintoperusteisessa johtamis- ja budjetointijärjestelmässä

Erityistavoite nro

Jotta PRIMAn tavoitteet saavutettaisiin, PRIMAn käynnistämiseen osallistuu yhdessä useita jäsenvaltioita ja kolmansia maita samoin ehdoin ja edellytyksin. Sen varmistamiseksi, että Libanon osallistuu PRIMAan tasavertaisesti jäsenvaltioiden ja Horisontti 2020 -puiteohjelmaan assosioituneiden kolmansien maiden kanssa, unionin kanssa on tehtävä kansainvälinen sopimus, jotta päätöksessä (EU) 2017/1324 säädetty oikeudellinen järjestelmä voidaan laajentaa koskemaan Libanonia.

1.4.3.Odotettavissa olevat tulokset ja vaikutukset

Selvitys siitä, miten ehdotuksella/aloitteella on tarkoitus vaikuttaa edunsaajien/kohderyhmien tilanteeseen

Tämän aloitteen myötä Libanonista tulee PRIMAn osallistujavaltio ja se saa siten tasavertaisen aseman jäsenvaltioiden ja Horisontti 2020 -puiteohjelmaan assosioituneiden kolmansien maiden kanssa. Päätöksen (EU) 2017/1324 säännösten mukaisesti Libanonin oikeussubjektit saavat automaattisesti hakea EU:n rahoitusta EU:n talousarviosta rahoitettaville hankkeille.

1.4.4.Tulos- ja vaikutusindikaattorit

Selvitys siitä, millaisin indikaattorein ehdotuksen/aloitteen toteuttamista seurataan

Tämän aloitteen tarkoituksena on mahdollistaa Libanonin osallistuminen PRIMAan. Tämän aloitteen tulos- ja vaikutusindikaattorit liittyvät näin ollen läheisesti koko PRIMA-aloitteen indikaattoreihin, sellaisina kuin ne esitetään asianomaisessa komission ehdotuksessa 9 .

1.5.Ehdotuksen/aloitteen perustelut

1.5.1.Tarpeet, joihin ehdotuksella/aloitteella vastataan lyhyellä tai pitkällä aikavälillä

Ks. edellä mainittu SEUT-sopimuksen 185 artiklan nojalla annettu PRIMA-aloitetta koskeva komission ehdotus ja tähän komission ehdotukseen liitetty PRIMA-aloitetta koskeva vaikutustenarviointiraportti 10 .

1.5.2.EU:n osallistumisesta saatava lisäarvo

Ks. edellä mainittu SEUT-sopimuksen 185 artiklan nojalla annettu PRIMA-aloitetta koskeva komission ehdotus.

1.5.3.Vastaavista toimista saadut kokemukset

Ennakkotapauksia ei ole, koska PRIMA on ensimmäinen tämäntyyppinen aloite, jolla EU:n tutkimuksen puiteohjelmaan assosioitumattomat kolmannet maat otetaan aloitteeseen mukaan tasavertaisesti jäsenvaltioiden kanssa. Näin ollen unionin kanssa on tehtävä kansainvälinen sopimus.

1.5.4.Yhteensopivuus muiden kyseeseen tulevien välineiden kanssa ja mahdolliset synergiaedut

Ks. edellä mainittu SEUT-sopimuksen 185 artiklan nojalla annettu PRIMA-aloitetta koskeva komission ehdotus.

1.6.Kesto ja rahoitusvaikutukset

☑ Ehdotuksen/aloitteen mukaisen toiminnan kesto on rajattu

Ehdotus/aloite on voimassa sopimuksen voimaantulosta alkaen niin pitkään, kuin päätös (EU) 2017/1324 on voimassa (31.12.2028 asti).

Rahoitusvaikutukset sopimuksen voimaantulosta 31.12.2020 asti (sopimuksen täytäntöönpanoa koskeva järjestely on perustettava tänä aikana. Tämän jälkeen muita sopimuksen mukaisia toimia ei ole tarkoitus toteuttaa).

◻ Ehdotuksen/aloitteen mukaisen toiminnan kestoa ei ole rajattu

Käynnistysvaihe alkaa vuonna VVVV ja päättyy vuonna VVVV,

minkä jälkeen toteutus täydessä laajuudessa.

1.7.Hallinnointitapa (Hallinnointitavat) 11  

Suora hallinnointi, jonka komissio toteuttaa käyttämällä

yksiköitään, myös unionin edustustoissa olevaa henkilöstöään

toimeenpanovirastoja

Hallinnointi yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa

Välillinen hallinnointi, jossa täytäntöönpanotehtäviä on siirretty

kolmansille maille tai niiden nimeämille elimille;

kansainvälisille järjestöille ja niiden erityisjärjestöille (tarkennettava);

Euroopan investointipankille tai Euroopan investointirahastolle;

varainhoitoasetuksen 208 ja 209 artiklassa tarkoitetuille elimille;

julkisoikeudellisille yhteisöille;

sellaisille julkisen palvelun tehtäviä hoitaville yksityisoikeudellisille elimille, jotka antavat riittävät rahoitustakuut;

sellaisille jäsenvaltion yksityisoikeuden mukaisille elimille, joille on annettu tehtäväksi julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuden täytäntöönpano ja jotka antavat riittävät rahoitustakuut;

henkilöille, joille on annettu tehtäväksi toteuttaa SEU-sopimuksen V osaston mukaisia yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan erityistoimia ja jotka nimetään asiaa koskevassa perussäädöksessä.

Jos käytetään useampaa kuin yhtä hallinnointitapaa, huomautuksille varatussa kohdassa olisi annettava lisätietoja.

Huomautukset

Perustetaan uusi oikeussubjekti, jonka tehtävänä on yksinomaan PRIMAn täytäntöönpano. EU:n rahoitusosuus PRIMAan annetaan tämän rakenteen kautta.

2.HALLINNOINTI

2.1.Seuranta- ja raportointisäännöt

Ilmoitetaan sovellettavat aikavälit ja edellytykset.

Ks. edellisissä jaksoissa mainittu SEUT-sopimuksen 185 artiklan nojalla annettu PRIMA-aloitetta koskeva komission ehdotus.

2.2.Hallinnointi- ja valvontajärjestelmä

2.2.1.Todetut riskit

Ks. edellisissä jaksoissa mainittu SEUT-sopimuksen 185 artiklan nojalla annettu PRIMA-aloitetta koskeva komission ehdotus.

2.2.2.Tiedot käyttöön otetusta sisäisen valvonnan järjestelmästä.

Ks. edellisissä jaksoissa mainittu SEUT-sopimuksen 185 artiklan nojalla annettu PRIMA-aloitetta koskeva komission ehdotus.

2.2.3.Arvio tarkastusten kustannustehokkuudesta ja odotettavissa olevasta virheriskin tasosta.

Ks. edellisissä jaksoissa mainittu SEUT-sopimuksen 185 artiklan nojalla annettu PRIMA-aloitetta koskeva komission ehdotus.

2.3.Toimenpiteet petosten ja sääntöjenvastaisuuksien ehkäisemiseksi

Ilmoitetaan käytössä olevat ja suunnitellut torjunta- ja suojatoimenpiteet

Jotta voidaan suojata unionin taloudelliset edut ja varsinkin komission, Euroopan petostentorjuntaviraston, Euroopan tilintarkastustuomioistuimen ja PRIMAn täytäntöönpanorakenteen, jäljempänä ’PRIMA-IS”, valtuudet tehdä tarkastuksia ja tutkimuksia sovellettavan unionin lainsäädännön mukaisesti, EU:n ja Libanonin välillä tehtävässä sopimuksessa viitataan nimenomaisesti päätöksen (EU) 2017/1324 asiaankuuluviin säännöksiin ja velvoitetaan osapuolet antamaan kaikki tarvittava apu näiden säännösten täytäntöönpanemiseksi. Lisäksi sopimuksessa määrätään, että osapuolten on sovittava apua koskevista yksityiskohtaisista järjestelyistä, jotka ovat välttämättömiä niiden tämän sopimuksen mukaiselle yhteistyölle.

3.EHDOTUKSEN/ALOITTEEN ARVIOIDUT RAHOITUSVAIKUTUKSET

3.1.Kyseeseen tulevat monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeet ja menopuolen budjettikohdat

·Talousarviossa jo olevat budjettikohdat

Monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeiden ja budjettikohtien mukaisessa järjestyksessä.

Moni-vuotisen rahoitus-kehyksen otsake

Budjettikohta

Määrärahalaji

Rahoitusosuudet

Otsake 1a – Kasvua ja työllisyyttä edistävä kilpailukyky

JM/EI-JM 12

EFTA-mailta 13

ehdokasmailta 14

kolmansilta mailta

varainhoitoasetuksen 21 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetut rahoitusosuudet

1a

08.01.05

EI-JM

KYLLÄ

KYLLÄ

EI

EI

·Uudet perustettaviksi esitetyt budjettikohdat

Monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeiden ja budjettikohtien mukaisessa järjestyksessä.

Moni-vuotisen rahoitus-kehyksen otsake

Budjettikohta

Määrärahalaji

Rahoitusosuudet

Numero
[Nimi………………………………………]

JM/EI-JM

EFTA-mailta

ehdokasmailta

kolmansilta mailta

varainhoitoasetuksen 21 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetut rahoitusosuudet

[XX.YY.YY.YY]

KYLLÄ/EI

KYLLÄ/EI

KYLLÄ/EI

KYLLÄ/EI

3.2.Arvioidut vaikutukset menoihin

[Tämän osan täyttämisessä on käytettävä hallintomäärärahoja koskevaa laskentataulukkoa (tämän rahoitusselvityksen liitteessä oleva toinen asiakirja), joka on asetettava saataville CISNETiin komission sisäistä lausuntokierrosta varten.]

3.2.1.Yhteenveto arvioiduista vaikutuksista menoihin

euro

Monivuotisen rahoituskehyksen otsake

1a

Kasvua ja työllisyyttä edistävä kilpailukyky

PO: <RTD>

Vuosi
2018 15

Vuosi
2019

Vuosi
2020

Vuosi
2021–2029

YHTEENSÄ

•Toimintamäärärahat

Budjettikohdan numero

Sitoumukset

(1)

Maksut

(2)

Budjettikohdan numero

Sitoumukset

(1a)

Maksut

(2a)

Tiettyjen ohjelmien määrärahoista katettavat hallintomäärärahat 16  

Budjettikohdan numero: 08.010501

(3)

23 000

23 000

23 000

69 000

RTD PO:n
määrärahat YHTEENSÄ

Sitoumukset

=1+1a +3

23 000

23 000

23 000

69 000

Maksut

=2+2a

+3

23 000

23 000

23 000

69 000






Toimintamäärärahat YHTEENSÄ

Sitoumukset

(4)

Maksut

(5)

• Tiettyjen ohjelmien määrärahoista katettavat hallintomäärärahat YHTEENSÄ

(6)

23 000

23 000

23 000

69000

Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 1 a kuuluvat
määrärahat YHTEENSÄ

Sitoumukset

=4+ 6

23 000

23 000

23 000

69000

Maksut

=5+ 6

23 000

23 000

23 000

69 000

Jos ehdotuksella/aloitteella on vaikutuksia useampaan otsakkeeseen:

• Toimintamäärärahat YHTEENSÄ

Sitoumukset

(4)

Maksut

(5)

• Tiettyjen ohjelmien määrärahoista katettavat hallintomäärärahat YHTEENSÄ

(6)

Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEISIIN 1–4 kuuluvat määrärahat YHTEENSÄ
(viitemäärä)

Sitoumukset

=4+ 6

Maksut

=5+ 6





Monivuotisen rahoituskehyksen otsake
 

5

”Hallintomenot”

euro

Vuosi
2018 17

Vuosi
2019

Vuosi
2020

Vuosi
2021–2029

YHTEENSÄ

PO: <RTD>

•Henkilöresurssit

• Muut hallintomenot

4 600

4 600

4 600

13 800

RTD PO YHTEENSÄ

Määrärahat

4 600

4 600

4 600

13 800

Monivuotisen rahoituskehyksen
OTSAKKEESEEN 5 kuuluvat
määrärahat YHTEENSÄ

(Sitoumukset yhteensä = maksut yhteensä)

4 600

4 600

4 600

13 800

euro

Vuosi
2018 18

Vuosi
2019

Vuosi
2020

Vuosi
2021–2029

YHTEENSÄ

Monivuotisen rahoituskehyksen
OTSAKKEISIIN 1–5 kuuluvat
määrärahat YHTEENSÄ

Sitoumukset

27 600

27 600

27 600

82 800

Maksut

27 600

27 600

27 600

82 800

3.2.2.Arvioidut vaikutukset toimintamäärärahoihin

Ehdotus/aloite ei edellytä toimintamäärärahoja.

Ehdotus/aloite edellyttää toimintamäärärahoja seuraavasti:

Maksusitoumusmäärärahat (euroa)

Tavoitteet ja tuotokset

Vuosi
N

Vuosi
N+1

Vuosi
N+2

Vuosi
N+3

ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

YHTEENSÄ

TUOTOKSET

Tyyp-pi 19

Keskimäär. kustannukset

Lukumäärä

Kustannus

Lukumäärä

Kustannus

Lukumäärä

Kustannus

Lukumäärä

Kustannus

Lukumäärä

Kustannus

Lukumäärä

Kustannus

Lukumäärä

Kustannus

Lukumäärä yhteensä

Kustannukset yhteensä

ERITYISTAVOITE 1 20 ...

- tuotos

- tuotos

- tuotos

Välisumma erityistavoite 1

ERITYISTAVOITE 2

- tuotos

Välisumma erityistavoite 2

KUSTANNUKSET YHTEENSÄ

3.2.3.Arvioidut vaikutukset hallintomäärärahoihin

3.2.3.1.Yhteenveto

Ehdotus/aloite ei edellytä hallintomäärärahoja.

Ehdotus/aloite edellyttää hallintomäärärahoja seuraavasti:

euro

Vuosi
2018 21

Vuosi
2019

Vuosi
2020

Vuosi
2021–2029

YHTEENSÄ

Monivuotisen rahoituskehyksen
OTSAKE 5

Henkilöresurssit

Muut hallintomenot

4 600

4 600

4 600

4 600

13800

Monivuotisen rahoituskehyksen
OTSAKE 5, välisumma

4 600

4 600

4 600

4 600

13 800

Monivuotisen rahoituskehyksen
OTSAKKEESEEN 5 sisältymättömät
22  

Henkilöresurssit

23 000

23 000

23 000

69 000

Muut hallintomenot

Monivuotisen rahoituskehyksen
OTSAKKEESEEN 5 sisältymättömät,

välisumma

23 000

23 000

23 000

69 000

YHTEENSÄ

27 600

27 600

27 600

82 800

Henkilöresursseja ja muita hallintomenoja koskeva määrärahatarve katetaan toimen hallinnointiin jo osoitetuilla pääosaston määrärahoilla ja/tai pääosastossa toteutettujen uudelleenjärjestelyjen tuloksena saaduilla määrärahoilla sekä tarvittaessa sellaisilla lisäresursseilla, jotka toimea hallinnoiva pääosasto voi saada käyttöönsä vuotuisessa määrärahojen jakomenettelyssä talousarvion puitteissa.

3.2.3.2.Henkilöresurssien arvioitu tarve

Ehdotus/aloite ei edellytä henkilöresursseja.

Ehdotus/aloite edellyttää henkilöresursseja seuraavasti:

Arvio kokoaikaiseksi henkilöstöksi muutettuna

Vuosi
2018

Vuosi
2019

Vuosi
2020

Vuosi

2021–2029

•Henkilöstötaulukkoon sisältyvät virat/toimet (virkamiehet ja väliaikainen henkilöstö)

XX 01 01 01 (päätoimipaikka ja komission edustustot EU:ssa)

XX 01 01 02 (edustustot EU:n ulkopuolella)

08 01 05 01 (epäsuora tutkimustoiminta)

0,2

0,2

0,2

10 01 05 01 (suora tutkimustoiminta)

 Ulkopuolinen henkilöstö (kokoaikaiseksi muutettuna) 23

XX 01 02 01 (kokonaismäärärahoista katettavat sopimussuhteiset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat ja vuokrahenkilöstö)

XX 01 02 02 (sopimussuhteiset ja paikalliset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat, vuokrahenkilöstö ja nuoremmat asiantuntijat EU:n ulkopuolisissa edustustoissa)

XX 01 04 yy  24

- päätoimipaikassa

- EU:n ulkop. edustustoissa

XX 01 05 02 (epäsuora tutkimustoiminta: sopimussuhteiset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat ja vuokrahenkilöstö)

10 01 05 02 (suora tutkimustoiminta: sopimussuhteiset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat ja vuokrahenkilöstö)

Muu budjettikohta (mikä?)

YHTEENSÄ

0,2

0,2

0,2

XX viittaa kyseessä olevaan toimintalohkoon eli talousarvion osastoon.

Henkilöresurssien tarve katetaan toimen hallinnointiin jo osoitetulla pääosaston henkilöstöllä ja/tai pääosastossa toteutettujen henkilöstön uudelleenjärjestelyjen tuloksena saadulla henkilöstöllä sekä tarvittaessa sellaisilla lisäresursseilla, jotka toimea hallinnoiva pääosasto voi saada käyttöönsä vuotuisessa määrärahojen jakomenettelyssä talousarvion puitteissa.

Kuvaus henkilöstön tehtävistä:

Virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt

Sopimuksen 2 artiklassa määrättyä EU:n taloudellisten etujen suojelemiseksi annettavaa apua koskevien hallinnollisen järjestelyjen valmistelu ja loppuun saattaminen Libanonin viranomaisten kanssa.

Ulkopuolinen henkilöstö

3.2.4.Yhteensopivuus nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen kanssa

Ehdotus/aloite on nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen mukainen.

Ehdotus/aloite edellyttää monivuotisen rahoituskehyksen asianomaisen otsakkeen rahoitussuunnitelman muuttamista.

Selvitys rahoitussuunnitelmaan tarvittavista muutoksista, mainittava myös kyseeseen tulevat budjettikohdat ja määrät

Ehdotus/aloite edellyttää joustovälineen varojen käyttöön ottamista tai monivuotisen rahoituskehyksen tarkistamista.

Selvitys tarvittavista toimenpiteistä, mainittava myös kyseeseen tulevat rahoituskehyksen otsakkeet, budjettikohdat ja määrät

3.2.5.Ulkopuolisten tahojen rahoitusosuudet

Ehdotuksen/aloitteen rahoittamiseen ei osallistu ulkopuolisia tahoja.

Ehdotuksen/aloitteen rahoittamiseen osallistuu ulkopuolisia tahoja seuraavasti (arvio):

Määrärahat euroina

Vuosi
N

Vuosi
N+1

Vuosi
N+2

Vuosi
N+3

ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

Yhteensä

Rahoitukseen osallistuva taho 

Yhteisrahoituksella katettavat määrärahat YHTEENSÄ



3.3.Arvioidut vaikutukset tuloihin

Ehdotuksella/aloitteella ei ole vaikutuksia tuloihin.

Ehdotuksella/aloitteella on vaikutuksia tuloihin seuraavasti:

   vaikutukset omiin varoihin

   vaikutukset sekalaisiin tuloihin

euro

Tulopuolen budjettikohta:

Käytettävissä olevat määrärahat kuluvana varainhoitovuonna

Ehdotuksen/aloitteen vaikutus 25

Vuosi
N

Vuosi
N+1

Vuosi
N+2

Vuosi
N+3

ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6)

Momentti ….

Vastaava(t) menopuolen budjettikohta (budjettikohdat) käyttötarkoitukseensa sidottujen sekalaisten tulojen tapauksessa:

Selvitys tuloihin kohdistuvan vaikutuksen laskentamenetelmästä

(1) Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös (EU) 2017/1324, annettu 4 päivänä heinäkuuta 2017, unionin osallistumisesta useiden jäsenvaltioiden yhdessä käynnistämään Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen (PRIMA) (EUVL L 185, 18.7.2017, s. 1.).
(2) COM(2016)662 final, 18.10.2016.
(3) SWD(2016)332 final, 18.10.2016.
(4) KOM(2012) 497 final.
(5) EYVL L 143, 30.5.2006, s. 2.
(6) Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös (EU) 2017/1324, annettu 4 päivänä heinäkuuta 2017, unionin osallistumisesta useiden jäsenvaltioiden yhdessä käynnistämään Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen (PRIMA) (EUVL L 185, 18.7.2017, s. 1).
(7) ABM: toimintoperusteinen johtaminen; ABB: toimintoperusteinen budjetointi.
(8) Sellaisina kuin nämä on määritelty varainhoitoasetuksen 54 artiklan 2 kohdan a ja b alakohdassa.
(9) COM(2016)662 final, 18.10.2016.
(10) SWD(2016)332 final, 18.10.2016.
(11) Kuvaukset eri hallinnointitavoista ja viittaukset varainhoitoasetukseen ovat saatavilla budjettipääosaston verkkosivuilla osoitteessa: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html
(12) JM = jaksotetut määrärahat / EI-JM = jaksottamattomat määrärahat.
(13) EFTA: Euroopan vapaakauppaliitto.
(14) Ehdokasmaat ja soveltuvin osin Länsi-Balkanin mahdolliset ehdokasmaat.
(15) Vuosi N on ehdotuksen/aloitteen toteutuksen aloitusvuosi.
(16) Tekninen ja/tai hallinnollinen apu sekä EU:n ohjelmien ja/tai toimien toteuttamiseen liittyvät tukimenot (entiset BA-budjettikohdat), epäsuora ja suora tutkimustoiminta.
(17) Vuosi 2018 on ehdotuksen/aloitteen toteutuksen aloitusvuosi.
(18) Vuosi 2018 on ehdotuksen/aloitteen toteutuksen aloitusvuosi.
(19) Tuotokset ovat tuloksena olevia tuotteita ja palveluita (esim. rahoitettujen opiskelijavaihtojen määrä tai rakennetut tiekilometrit),
(20) Kuten kuvattu kohdassa 1.4.2 ”Erityistavoitteet...”
(21) Vuosi 2018 on ehdotuksen/aloitteen toteutuksen aloitusvuosi.
(22) Tekninen ja/tai hallinnollinen apu sekä EU:n ohjelmien ja/tai toimien toteuttamiseen liittyvät tukimenot (entiset BA-budjettikohdat), epäsuora ja suora tutkimustoiminta.
(23) Sopimussuhteiset toimihenkilöt; Paikalliset toimihenkilöt; Kansalliset asiantuntijat; Vuokrahenkilöstö; Nuoremmat asiantuntijat EU:n ulkopuolisissa edustustoissa.
(24) Toimintamäärärahoista katettavan ulkopuolisen henkilöstön enimmäismäärä (entiset BA-budjettikohdat).
(25) Perinteiset omat varat (tulli- ja sokerimaksut) on ilmoitettava nettomääräisinä eli bruttomäärästä on vähennettävä kantokuluja vastaava 25 prosentin osuus.
Top

Bryssel 11.8.2017

COM(2017) 435 final

LIITE

asiakirjaan

ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI

Libanonin tasavallan osallistumista Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen (PRIMA) koskevat ehdot ja edellytykset vahvistavan Euroopan unionin ja Libanonin tasavallan välistä tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan sopimuksen allekirjoittamisesta unionin puolesta ja väliaikaisesta soveltamisesta


Libanonin tasavallan osallistumista Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen (PRIMA) koskevat ehdot ja edellytykset vahvistava Euroopan unionin ja Libanonin tasavallan välistä tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskeva sopimus

Euroopan unioni,

jäljempänä ’unioni’,

sekä

Libanonin tasavalta,

jäljempänä ’Libanon’,

jäljempänä ’osapuolet’

ottavat huomioon, että 1 päivänä huhtikuuta 2006 voimaan tulleessa Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Libanonin tasavallan Euro–Välimeri-assosiaatiosopimuksessa määrätään tieteellisestä, teknisestä ja teknologisesta yhteistyöstä;

ottavat huomioon, että unionin osallistumisesta useiden jäsenvaltioiden yhdessä käynnistämään Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen (PRIMA) annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksessä (EU) 2017/1324 vahvistetaan EU:n jäsenvaltioiden ja Horisontti 2020 -puiteohjelmaan assosioituneiden maiden, jotka ovat aloitteen osallistujavaltioita, osallistumisehdot ja -edellytykset ja erityisesti niiden taloudelliset velvoitteet ja niiden osallistuminen aloitteen hallintorakenteisiin;

ottavat huomioon, että päätöksen (EU) 2017/1324 mukaisesti Libanonista tulee PRIMAn osallistujavaltio edellyttäen, että Libanon tekee unionin kanssa tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan kansainvälisen sopimuksen, jossa vahvistetaan sen osallistumista PRIMAan koskevat ehdot ja edellytykset;

 

ottavat huomioon, että Libanon ilmaisi halukkuutensa liittyä PRIMAan osallistujavaltiona ja tasavertaisesti PRIMAan osallistuvien jäsenvaltioiden ja Horisontti 2020 -puiteohjelmaan assosioituneiden maiden kanssa;

ottavat huomioon, että unionin ja Libanonin välillä on tehtävä kansainvälinen sopimus Libanoniin PRIMAn osallistujavaltiona sovellettavien oikeuksien ja velvollisuuksien vahvistamiseksi;

ottavat huomioon, että täysimääräinen yhteistyö ja koordinointi sopimuspuolten toimivaltaisten viranomaisten välillä ovat olennaisen tärkeitä tämän sopimuksen täytäntöönpanemiseksi,



OVAT SOPINEET SEURAAVAA:

1 artikla

Tarkoitus

Tämän sopimuksen tarkoituksena on vahvistaa ehdot ja edellytykset Libanonin osallistumiselle Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen (PRIMA).

2 artikla

Ehdot ja edellytykset Libanonin osallistumiselle PRIMAan

Ehdot ja edellytykset Libanonin osallistumiselle PRIMAan vahvistetaan unionin osallistumisesta useiden jäsenvaltioiden yhdessä käynnistämään Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen (PRIMA) annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksessä (EU) 2017/1324. Osapuolet noudattavat kyseisessä päätöksessä vahvistettuja velvoitteita ja toteuttavat asianmukaiset toimenpiteet erityisesti antamalla kaiken tarvittavan avun päätöksen 10 artiklan 2 kohdan sekä 11 artiklan 3 ja 4 kohdan soveltamisen varmistamiseksi. Osapuolet sopivat keskenään apua koskevat yksityiskohtaiset järjestelyt, jotka ovat välttämättömiä niiden tämän sopimuksen mukaiselle yhteistyölle.

3 artikla

Alueellinen soveltaminen

Tätä sopimusta sovelletaan alueisiin, joihin sovelletaan Euroopan unionin toiminnasta tehtyä sopimusta ja Euroopan unionista tehtyä sopimusta, sekä Libanonin alueeseen.

4 artikla

Allekirjoittaminen ja väliaikainen soveltaminen

Tätä sopimusta sovelletaan väliaikaisesti sen allekirjoituspäivästä alkaen.

5 artikla

Voimaantulo ja kesto

1. Osapuolet hyväksyvät tämän sopimuksen omia menettelyjään noudattaen.

2. Tämä sopimus tulee voimaan päivänä, jona molemmat osapuolet ovat ilmoittaneet toisilleen diplomaattikanavien kautta, että ensimmäisessä kohdassa tarkoitetut menettelyt on saatettu päätökseen.

3. Tämä sopimus on voimassa niin kauan kuin päätös (EU) 2017/1324 on voimassa, ellei jompikumpi osapuoli sano sopimusta irti 6 artiklan mukaisesti.

6 artikla

Irtisanominen

1. Kumpi tahansa osapuoli voi milloin tahansa irtisanoa tämän sopimuksen ilmoittamalla toiselle osapuolelle kirjallisesti aikeensa irtisanoa sopimus.

Irtisanominen tulee voimaan kuuden kuukauden kuluttua päivästä, jona kirjallinen ilmoitus saapuu sen vastaanottajalle.

2. Tämän sopimuksen irtisanomishetkellä käynnissä olevia hankkeita ja toimintoja jatketaan, kunnes ne on saatettu päätökseen tässä sopimuksessa määrättyjen edellytysten mukaisesti.

3. Osapuolet sopivat yhteisellä suostumuksella mahdollisista muista sopimuksen irtisanomisen seurauksista.

7 artikla

Riitojen ratkaiseminen

Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Libanonin tasavallan Euro–Välimeri-assosiaatiosopimuksen 82 artiklassa määrättyä riitojenratkaisumenettelyä sovelletaan kaikkiin riita-asioihin, jotka liittyvät tämän sopimuksen soveltamiseen tai tulkintaan.

Tämä sopimus on laadittu kahtena kappaleena bulgarian, englannin, espanjan, hollannin, italian, kreikan, kroaatin, latvian, liettuan, maltan, portugalin, puolan, ranskan, romanian, ruotsin, saksan, slovakin, sloveenin, suomen, tanskan, tšekin, unkarin, viron ja arabian kielellä, ja kukin teksti on yhtä todistusvoimainen.

Top