EUROOPAN KOMISSIO
Bryssel 5.7.2017
COM(2017) 367 final
2017/0152(NLE)
Ehdotus
NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS
uuden psykoaktiivisen aineen N-fenyyli-N-[1-(2-fenyylietyyli)piperidin-4-yyli]-furaani-2-karboksamidi (furanyylifentanyyli) saattamisesta valvontatoimenpiteiden piiriin
PERUSTELUT
1.EHDOTUKSEN TAUSTA
Uusia psykoaktiivisia aineita koskevasta tietojenvaihdosta, riskienarvioinnista ja valvonnasta tehdyssä neuvoston päätöksessä 2005/387/YOS säädetään kolmivaiheisesta menettelystä, jolla voidaan saattaa uusia psykoaktiivisia aineita valvontatoimenpiteiden piiriin unionissa.
Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen (EMCDDA) ja Europolin neuvoston päätöksen 2005/387/YOS 5 artiklan mukaisesti laatima yhteinen raportti julkaistiin 23. tammikuuta 2017. Neuvosto pyysi edellä mainitun neuvoston päätöksen 6 artiklan 1 kohdan mukaisesti komission ja yhdeksän jäsenvaltion esittämän pyynnön johdosta 28. helmikuuta 2017 arviota uuden psykoaktiivisen aineen (furanyylifentanyyli) käytön, valmistuksen ja laittoman kaupan aiheuttamista riskeistä sekä järjestäytyneen rikollisuuden osallisuudesta ja tämän aineen osalta käyttöön otettavien valvontatoimenpiteiden mahdollisista seurauksista.
EMCDDA:n tiedekomitea arvioi furanyylifentanyylin riskejä neuvoston päätöksen 6 artiklan 2, 3 ja 4 kohdan mukaisesti. Tiedekomitean puheenjohtaja toimitti riskienarviointiraportin komissiolle ja neuvostolle 24. toukokuuta 2017. Riskienarvioinnin tärkeimmät tulokset ovat seuraavat:
·Furanyylifentanyyli on synteettinen opioidi, joka liittyy läheisesti kansainvälisessä valvonnassa olevaan fentanyyliin.
·Furanyylifentanyylia on ollut saatavilla Euroopan unionissa ainakin kesäkuusta 2015 lähtien, ja sitä on havaittu 16 jäsenvaltiossa. Viisi jäsenvaltiota on ilmoittanut yhteensä 23 kuolemantapauksesta, jotka on yhdistetty furanyylifentanyyliin. Niistä vähintään 10 tapauksessa furanyylifentanyyli aiheutti kuoleman tai todennäköisesti edesauttoi sitä.
Neuvoston päätöksen 2005/387/YOS 8 artiklan 1 kohdan mukaan komissio tekee kuuden viikon kuluessa riskienarviointiraportin vastaanottamisesta neuvostolle aloitteen uuden psykoaktiivisen aineen saattamiseksi valvontatoimenpiteiden piiriin koko unionissa tai esittää kertomuksen, jossa perustellaan, miksi tämä ei ole tarpeen. Euroopan unionin tuomioistuimen 16. huhtikuuta 2015 yhdistetyissä asioissa C-317/13 ja C-679/13 antaman tuomion mukaan Euroopan parlamenttia on kuultava ennen kuin neuvoston päätöksen 2005/387/YOS 8 artiklan 1 kohtaan perustuva säädös hyväksytään.
Komissio katsoo riskienarviointiraportissa esitettyjen havaintojen perusteella, että on perusteltua saattaa tämä aine valvontatoimenpiteiden piiriin koko unionissa. Riskienarviointiraportin mukaan furanyylifentanyylin akuutti myrkyllisyys voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa ihmisten terveydelle.
2.
EHDOTUKSEN TAVOITE
Tällä ehdotuksella neuvoston täytäntöönpanopäätökseksi on tarkoitus kehottaa jäsenvaltioita saattamaan furanyylifentanyyli valvontatoimenpiteiden ja rikosoikeudellisten seuraamusten piiriin jäsenvaltioiden lainsäädännön ja psykotrooppisista aineista vuonna 1971 tehdystä Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimuksesta niille johtuvien velvoitteiden mukaisesti.
2017/0152 (NLE)
Ehdotus
NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS
uuden psykoaktiivisen aineen N-fenyyli-N-[1-(2-fenyylietyyli)piperidin-4-yyli]-furaani-2-karboksamidi (furanyylifentanyyli) saattamisesta valvontatoimenpiteiden piiriin
EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka
ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,
ottaa huomioon uusia psykoaktiivisia aineita koskevasta tietojenvaihdosta, riskienarvioinnista ja valvonnasta 10 päivänä toukokuuta 2005 tehdyn neuvoston päätöksen 2005/387/YOS ja erityisesti sen 8 artiklan 3 kohdan,
ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,
ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon,
sekä katsoo seuraavaa:
(1)Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen laajennetun tiedekomitean erityisistunnossa on laadittu päätöksen 2005/387/YOS 6 artiklan mukainen uutta psykoaktiivista ainetta N-fenyyli-N-[1-(2-fenyylietyyli)piperidin-4-yyli]-furaani-2-karboksamidi (furanyylifentanyyli) koskeva riskienarviointiraportti, joka toimitettiin komissiolle ja neuvostolle 24 päivänä helmikuuta 2017.
(2)Furanyylifentanyyli on synteettinen opioidi ja rakenteeltaan samankaltainen kuin valvottuihin aineisiin kuuluva fentanyyli, jota käytetään lääketieteessä yleisesti yleisanestesiaan leikkausten aikana ja kivun hallintaan. Furanyylifentanyyli on rakenteeltaan samankaltainen myös asetyylifentanyylin ja akryylifentanyylin kanssa, jotka olivat kumpikin EMCDDA:n ja Europolin yhteisen raportin aiheena joulukuussa 2015 ja joulukuussa 2016.
(3)Furanyylifentanyylia on ollut saatavilla unionissa ainakin kesäkuusta 2015 lähtien, ja sitä on havaittu 16 jäsenvaltiossa. Useimmissa tapauksissa ainetta takavarikoitiin jauheena, mutta myös nestemäisessä muodossa ja tabletteina. Havaitut määrät ovat suhteellisen pieniä. Määrät on kuitenkin suhteutettava aineen voimakkaaseen vaikutukseen.
(4)Viisi jäsenvaltiota on ilmoittanut yhteensä 23 kuolemantapauksesta, jotka on yhdistetty furanyylifentanyyliin. Niistä vähintään 10 tapauksessa furanyylifentanyyli aiheutti kuoleman tai todennäköisesti edesauttoi sitä. Lisäksi kolmessa jäsenvaltiossa raportoitiin 11 akuuttia furanyylifentanyylin aiheuttamaa myrkytystapausta, jotka eivät johtaneet kuolemaan.
(5)Järjestäytyneen rikollisuuden mahdollisesta osallistumisesta furanyylifentanyylin valmistukseen, jakeluun, laittomaan kauppaan ja tarjontaan unionissa ei ole tietoja. Käytettävissä olevien tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että furanyylifentanyylia tuottavat Kiinassa sijaitsevat kemian yritykset.
(6)Furanyylifentanyylia myydään verkossa ”tutkimuskemikaalina” tavallisesti jauheena tai käyttövalmiina nenäsuihkeena sekä pieninä määrinä että tukkupakkauksina. Takavarikoista saadut tiedot viittaavat siihen, että furanyylifentanyylia saatetaan myydä myös laittomien opioidien markkinoilla.
(7)Furanyylifentanyylilla ei ole tunnustettua lääketieteellistä tai eläinlääketieteellistä käyttöä unionissa. Ei ole mitään merkkejä siitä, että furanyylifentanyylia voitaisiin käyttää mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin analyyttisena vertailustandardina ja tieteellisessä tutkimuksessa.
(8)Riskinarviointiraportista käy ilmi, että useisiin kysymyksiin, jotka liittyvät furanyylifentanyylin aiheuttamiin riskeihin terveydelle ja kansanterveydelle sekä sosiaalisiin riskeihin, voitaisiin vastata toteuttamalla lisätutkimuksia. Saatavilla olevat näyttö ja tiedot aineen aiheuttamista terveydellisistä ja sosiaalisista riskeistä sekä sen samankaltaisuus fentanyylin kanssa antavat kuitenkin riittävät perusteet furanyylifentanyylin saattamiselle valvontatoimenpiteiden piiriin koko unionissa.
(9)Furanyylifentanyylia ei ole lueteltu valvottavaksi aineeksi vuonna 1961 tehdyssä Yhdistyneiden kansakuntien huumausaineyleissopimuksessa eikä vuonna 1971 tehdyssä psykotrooppisia aineita koskevassa Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimuksessa. Se ei ole arvioitavana Yhdistyneiden kansakuntien järjestelmässä.
(10)Koska 10 jäsenvaltiota valvovat furanyylifentanyylia kansallisen huumausainelainsäädäntönsä nojalla ja kolme jäsenvaltiota valvovat sitä muun lainsäädännön nojalla, aineen saattaminen valvontatoimenpiteiden piiriin koko unionissa auttaisi ehkäisemään esteitä rajat ylittävässä lainvalvonnassa ja oikeudellisessa yhteistyössä ja suojaamaan riskeiltä, joita aineen saatavuus ja käyttö saattavat aiheuttaa.
(11)Päätöksessä 2005/387/YOS annetaan neuvostolle täytäntöönpanovalta reagoida unionin tasolla nopeasti ja asiantuntevasti jäsenvaltioiden havaitsemien ja raportoimien uusien psykoaktiivisten aineiden ilmaantumiseen saattamalla kyseiset aineet valvontatoimenpiteiden piiriin koko unionissa. Koska tällaisen täytäntöönpanovallan käyttöön ottamista ja menettelyä koskevat edellytykset ovat täyttyneet, olisi annettava täytäntöönpanopäätös furanyylifentanyylin saattamiseksi valvontatoimien piiriin koko unionissa.
(12)Päätös 2005/387/YOS sitoo Tanskaa, ja Tanska osallistuu sen vuoksi tämän, päätöksen 2005/387/YOS täytäntöönpanoa koskevan päätöksen hyväksymiseen ja soveltamiseen.
(13)Päätös 2005/387/YOS sitoo Irlantia, ja Irlanti osallistuu sen vuoksi tämän, päätöksen 2005/387/YOS täytäntöönpanoa koskevan päätöksen hyväksymiseen ja soveltamiseen.
(14)Päätös 2005/387/YOS ei sido Yhdistynyttä kuningaskuntaa, eikä se sen vuoksi osallistu tämän, päätöksen 2005/387/YOS täytäntöönpanoa koskevan päätöksen hyväksymiseen eikä soveltamiseen, päätös ei sido Yhdistynyttä kuningaskuntaa eikä sitä sovelleta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan,
ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:
1 artikla
Saatetaan uusi psykoaktiivinen aine N-fenyyli-N-[1-(2-fenyylietyyli)piperidin-4-yyli]-furaani-2-karboksamidi (furanyylifentanyyli) valvontatoimenpiteiden piiriin koko unionissa.
2 artikla
Jäsenvaltioiden on toteutettava [vuoden kuluessa tämän päätöksen julkaisupäivästä] kansallisen lainsäädäntönsä mukaiset tarvittavat toimenpiteet 1 artiklassa tarkoitetun uuden psykoaktiivisen aineen saattamiseksi lainsäädäntönsä mukaisten valvontatoimenpiteiden ja rikosoikeudellisten seuraamusten piiriin vuonna 1971 tehdystä psykotrooppisia aineita koskevasta Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimuksesta niille johtuvia velvoitteita noudattaen.
3 artikla
Tämä päätös tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.
Tätä päätöstä sovelletaan perussopimusten mukaisesti.
Tehty Brysselissä
Neuvoston puolesta
Puheenjohtaja