EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0263

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS kansainvälisen oliivineuvoston jäsenneuvostossa esitettävien unionin kantojen vahvistamista koskevasta yksinkertaistetusta menettelystä

COM/2017/0263 final - 2017/0108 (NLE)

Bryssel 1.6.2017

COM(2017) 263 final

2017/0108(NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

kansainvälisen oliivineuvoston jäsenneuvostossa esitettävien unionin kantojen vahvistamista koskevasta yksinkertaistetusta menettelystä


PERUSTELUT

1.EHDOTUKSEN TAUSTA

Oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevan vuoden 2005 kansainvälisen sopimuksen 1 voimassaolo päättyi 31. joulukuuta 2014. Sen voimassaoloa jatkettiin 31. joulukuuta 2015 asti. Sopimus pysyy sen 47 artiklan 3 kohdan mukaisesti voimassa siihen asti, kun uusi sopimus tulee voimaan.

Neuvosto antoi 19. marraskuuta 2013 komissiolle valtuutuksen käynnistää unionin puolesta neuvottelut uuden oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevan kansainvälisen sopimuksen tekemiseksi.

Genevessä (Palais des Nations) järjestettiin 5.–9. lokakuuta 2015 oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevan vuoden 2005 kansainvälisen sopimuksen jatkosopimuksesta neuvotteleva Yhdistyneiden kansakuntien konferenssi, jonka aikana YK:n kauppa- ja kehityskonferenssin (UNCTAD) 24 jäsenvaltion edustajat sekä kahden hallitusten välisen organisaation edustajat laativat uuden sopimuksen tekstin.

Sopimuksen tekstistä on neuvoteltu perushyödyketyöryhmää (PROBA) kuullen, ja se on neuvoston antamien neuvotteluohjeiden mukainen.

Lokakuun 10. päivänä 2016 annetun neuvoston päätöksen (EU) 2016/1892 2 mukaisesti oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskeva vuoden 2015 kansainvälinen sopimus allekirjoitettiin unionin puolesta 28. marraskuuta 2016 Yhdistyneiden kansakuntien päämajassa New Yorkissa sillä varauksella, että sopimuksen tekeminen saatetaan myöhemmin päätökseen.

Uusi sopimus tuli sen 31 artiklan 2 kohdan mukaisesti väliaikaisesti voimaan 1. tammikuuta 2017, ja se hyväksyttiin neuvoston päätöksellä [2017/…] 3 .

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan mukaisesti kanta, joka esitetään unionin puolesta kansainvälisellä sopimuksella perustetuissa elimissä silloin, kun niiden on annettava säädöksiä, joilla on oikeusvaikutuksia, lukuun ottamatta säädöksiä, joilla täydennetään tai muutetaan sopimuksen institutionaalisia rakenteita, on määritettävä neuvoston päätöksellä komission ehdotuksesta.

Sopimuksella perustetaan päätöksentekoelin, jäsenneuvosto, joka käyttää kaikkia toimivaltuuksia ja vastaa kaikista tehtävistä, jotka ovat tarpeen mainitun sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Jotta voidaan helpottaa päätösten hyväksymistä jäsenneuvostossa ja varmistaa, että sopimus toimii tehokkaasti, on aiheellista vahvistaa unionin kantaa koskevat yleiset periaatteet sekä yksinkertaistettu sisäinen menettely jäsenneuvostossa esitettävän unionin kannan vahvistamiseksi, kun on kyse tietyistä päätöksistä, joilla on oikeusvaikutuksia ja joilla ei muuteta sopimuksen institutionaalisia rakenteita.

2.EHDOTUS

Edellä esitetty huomioon ottaen komissio ehdottaa, että neuvosto säätää yksinkertaistetusta menettelystä, jonka avulla komissio voi määrittää tiettyjä jäsenneuvostossa unionin puolesta esitettäviä kantoja, kun on kyse tietyistä päätöksistä, joilla on oikeusvaikutuksia ja joilla ei muuteta sopimuksen institutionaalisia rakenteita. Liitteessä esitetään säännöt ja menettelyt, joita komissio noudattaa. Unionin kannat, jotka koskevat sellaisia jäsenneuvoston päätöksiä, joilla on oikeusvaikutuksia, ja joiden osalta liitteessä ei säädetä yksinkertaistetun menettelyn soveltamisesta, vahvistaa Euroopan unionin neuvosto.

3.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Tällä yksinkertaistettua menettelyä koskevalla ehdotuksella ei ole vaikutuksia talousarvioon.

2017/0108 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

kansainvälisen oliivineuvoston jäsenneuvostossa esitettävien unionin kantojen vahvistamista koskevasta yksinkertaistetusta menettelystä

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 207 artiklan 4 kohdan yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)Neuvosto antoi 19 päivänä marraskuuta 2013 komissiolle valtuutuksen käynnistää unionin puolesta neuvottelut uuden oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevan kansainvälisen sopimuksen tekemiseksi. 4

(2)YK:n kauppa- ja kehityskonferenssin (UNCTAD) 24 jäsenvaltion sekä kahden hallitusten välisen organisaation edustajat hyväksyivät uuden oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevan kansainvälisen sopimuksen tekstin 9 päivänä lokakuuta 2015 oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevan vuoden 2005 kansainvälisen sopimuksen jatkosopimuksesta neuvottelevan Yhdistyneiden kansakuntien konferenssin yhteydessä.

(3)Lokakuun 10 päivänä 2016 annetun neuvoston päätöksen (EU) 2016/1892 5 mukaisesti oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskeva vuoden 2015 kansainvälinen sopimus, jäljempänä ’sopimus’, allekirjoitettiin unionin puolesta 28 päivänä marraskuuta 2016 Yhdistyneiden kansakuntien päämajassa New Yorkissa sillä varauksella, että sopimuksen tekeminen saatetaan myöhemmin päätökseen.

(4)Sopimus tuli sen 31 artiklan 2 kohdan mukaisesti väliaikaisesti voimaan 1 päivänä tammikuuta 2017, ja se hyväksyttiin neuvoston päätöksellä (EU) [2017/…] 6 .

(5)Jotta voitaisiin helpottaa päätösten hyväksymistä kansainvälisen oliivineuvoston jäsenneuvostossa, jäljempänä ’jäsenneuvosto’, ja varmistaa, että sopimus toimii tehokkaasti, on asianmukaista vahvistaa unionin kantaa koskevat yleiset periaatteet sekä yksinkertaistettu sisäinen menettely jäsenneuvostossa esitettävän unionin kannan määrittämiseksi, kun on kyse tietyistä päätöksistä, joilla on oikeusvaikutuksia ja joilla ei muuteta sopimuksen institutionaalisia rakenteita.

(6)Jotta voidaan hyödyntää jäsenvaltioiden asiantuntemusta ja varmistaa, että jäsenneuvoston päätökset ja unionin säännöt, joita annetaan delegoidulla tai täytäntöönpanosäädöksellä jäsenneuvoston päätösten perusteella, ovat mahdollisimman johdonmukaisia, on aiheellista, että yksinkertaistetussa menettelyssä jäsenvaltioiden edustajat avustavat komissiota ja että näille ilmoitetaan jo valmisteluvaiheessa kannoista, joita komissio aikoo esittää unionin puolesta. Kun on kyse oliiviöljyn tai syötäväksi tarkoitettujen oliivien kansainvälisessä kaupassa sovellettavista vaatimuksista ja kansainvälisestä takuumerkistä, joka antaa takeet kansainvälisen oliivineuvoston kansainvälisten standardien noudattamisesta, on aiheellista säätää, että jos perussopimuksen 238 artiklan 3 kohdan a alakohdan toisessa alakohdassa vahvistettua määrävähemmistöä vastaava jäsenvaltioiden lukumäärä vastustaa komission määrittämää kantaa, yksinkertaistettua menettelyä ei voida soveltaa. Siinä tapauksessa komissio esittää neuvostolle päätösehdotuksen perussopimuksen 218 artiklan 9 kohdan mukaisesti,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Kun sopimuksella perustetun jäsenneuvoston on hyväksyttävä päätöksiä, jotka koskevat liitteessä olevan A osan 2 ja 3 kohdassa lueteltuja seikkoja, unionin kanta vahvistetaan liitteessä olevassa A osassa esitettyjen yleisten periaatteiden mukaisesti, ja komissio määrittää sen liitteessä olevassa B osassa mainittujen edellytysten ja menettelyjen mukaisesti.

2 artikla

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

Sitä sovelletaan 31 päivään joulukuuta 2026.

Tehty Brysselissä

   Neuvoston puolesta

   Puheenjohtaja

(1) EUVL L 302, 19.11.2005, s. 47.
(2) Neuvoston päätös (EU) 2016/1892, annettu 10 päivänä lokakuuta 2016, oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevan vuoden 2015 kansainvälisen sopimuksen allekirjoittamisesta unionin puolesta ja sen väliaikaisesta soveltamisesta (EUVL L 193, 28.10.2016, s. 2).
(3) Neuvoston päätös […/2017], annettu […] päivänä [...]kuuta [...], oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevan vuoden 2015 kansainvälisen sopimuksen tekemisestä [EUVL….].
(4) COM(2013) 646 final, 19.9.2013.
(5) Neuvoston päätös (EU) 2016/1892, annettu 10 päivänä lokakuuta 2016, oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevan vuoden 2015 kansainvälisen sopimuksen allekirjoittamisesta unionin puolesta ja sen väliaikaisesta soveltamisesta (EUVL L 293, 28.10.2016, s. 2).
(6) Neuvoston päätös (EU) [2017/...], annettu […] päivänä [...]kuuta [...], oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevan vuoden 2015 kansainvälisen sopimuksen tekemisestä [EUVL….].
Top

Bryssel 1.6.2017

COM(2017) 263 final

LIITE

asiakirjaan

Ehdotus

neuvoston päätökseksi kansainvälisen oliivineuvoston jäsenneuvostossa esitettävien unionin kantojen vahvistamista koskevasta yksinkertaistetusta menettelystä


LIITE

asiakirjaan

Ehdotus

neuvoston päätökseksi kansainvälisen oliivineuvoston jäsenneuvostossa esitettävien unionin kantojen vahvistamista koskevasta yksinkertaistetusta menettelystä

LIITE

A. Unionin kantaa jäsenneuvoston päätösluonnoksiin koskevat yleiset periaatteet, joita tarkoitetaan 1 artiklassa.

1.    Kun on kyse 2 ja 3 kohdassa tarkoitetuista jäsenneuvoston päätösluonnoksista, unionin kanta olisi muodostettava niin, että kyseiset päätökset

a)    ovat unionin edun mukaisia;

b)    edistävät unionin kauppapolitiikan puitteissa asetettuja tavoitteita;

c)    eivät ole ristiriidassa unionin tai kansainvälisen oikeuden kanssa eivätkä etenkään ole ristiriidassa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 1 kanssa, sanotun kuitenkaan rajoittamatta komission toimivaltaa mukauttaa delegoidulla tai täytäntöönpanosäädöksellä unionin säännöt jäsenneuvoston hyväksymiin päätöksiin.

2.Jos jäsenneuvoston päätösluonnokset koskevat 2.1 kohdassa lueteltuja seikkoja, unionin kanta on 2.2 kohdan mukainen.

2.1. Kyseessä olevat seikat:

a)    jäsenten kansainvälisessä kaupassa sovellettavia laatu- ja puhtausvaatimuksia koskevien standardien määrittäminen sopimuksen 20 artiklan 3 kohdan mukaisesti;

b)    kansainvälisen oliivineuvoston kansainvälisten vaatimusten noudattamisesta takeet antavan kansainvälisen takuumerkin soveltaminen,

2.2. Unionin kanta:

a)    sillä pyritään jäsenten kansallisten lainsäädäntöjen ja kansainvälisten sääntöjen, jotka koskevat oliivituotteiden fysikaalis-kemiallisia ja aistinvaraisia ominaisuuksia, parantamiseen ja yhdenmukaistamiseen ottaen huomioon tuottajien, elinkeinonharjoittajien ja kuluttajien edut;

b)    siinä otetaan huomioon oliivialan tekninen kehitys ja tutkimustyö, jotta kemiallisia analyysimenetelmiä ja aistinvaraisen arvioinnin menetelmiä voidaan parantaa;

c)    sillä edistetään oliivituotteiden laadun paranemista;

d)    sillä vältetään innovoinnin esteiden syntyminen;

e)    sillä ajetaan kaikkien jäsenten yhteistä etua.

3.Jos jäsenneuvoston päätösluonnokset koskevat 3.1 kohdassa lueteltuja seikkoja, unionin kanta on 3.2 kohdan mukainen.

3.1. Kyseessä olevat seikat:

a)    kansainvälisen oliivineuvoston toiminnan edellyttämien sääntöjen hyväksyminen tai muuttaminen, joista säädetään sopimuksen 7 artiklan ensimmäisen kohdan c alakohdan i, ii ja iii alakohdassa, 13 artiklan 4 kohdassa ja 21 artiklassa;

b)    äänestys- ja edustusmenettelyjen soveltaminen sopimuksen 10 artiklan 5 kohdan mukaisesti jäseniin, jotka eivät ole suorittaneet maksuosuuttaan, ja maksuosuuden laiminlyönnin vuoksi tarpeellisiksi katsottavien päätösten tekeminen sopimuksen 16 artiklan 6 ja 8 kohdan mukaisesti;

c)    sopimuksen tulkintaa tai soveltamista koskevien riitojen ratkaiseminen sopimuksen 26 artiklan mukaisesti;

d)    uuden jäsenen liittymisehtojen määrittely sopimuksen 29 artiklan 1 kohdan mukaisesti,

3.2. Unionin kanta:

a)    siinä otetaan huomioon oliivimarkkinoiden globaalistuminen ja sillä pyritään vahvistamaan ja laajentamaan organisaatiota kattamaan uusia jäseniä sekä tarjonta- että kysyntäpuolelta;

b)    siinä asetetaan etusijalle kansainväliset toimet, jotka koskevat olennaisia yhteisiä etuja, kuten kansainvälistä kauppaa koskevia vaatimuksia ja yhteisiä tarkastusmenetelmiä laadun parantamiseksi ja varmistamiseksi;

c)    sillä turvataan selkeä päätöksentekoprosessi, joka vastaa organisaation tarpeita ja tavoitteita ottaen huomioon kaikkien jäsenten edut;

d)    sillä varmistetaan organisaatioon liittyvien näkökohtien jatkuva parantaminen;

e)    sillä edistetään sopimuksen tavoitteiden saavuttamista tukevan organisaatiorakenteen toteuttamista;

f)    sillä varmistetaan talousarvion ja varainhoidon hallinnan ja valvonnan tinkimättömyys ja tehokkuus, taataan unionin ja organisaation taloudellisten etujen suojaaminen ja lisätään rahoituksen avoimuutta.

B. Yksinkertaistettu sisäinen menettely jäsenneuvostossa esitettävän unionin kannan täsmentämiseksi.

Ennen unionin kannan puolustamista kansainvälisen oliivineuvoston jäsenneuvostossa komissio täsmentää kyseisen kannan ja ilmoittaa täsmentämästään unionin kannasta jäsenvaltioiden edustajille asianmukaisen määräajan puitteissa.

Kun on kyse A osan 2 kohdassa tarkoitetuista päätöksistä ja perussopimuksen 238 artiklan 3 kohdan a alakohdan toisessa alakohdassa vahvistettua määrävähemmistöä vastaava jäsenvaltioiden lukumäärä vastustaa komission määrittämää kantaa, komissio esittää ehdotuksen neuvoston päätökseksi perussopimuksen 218 artiklan 9 kohdan mukaisesti.

(1) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1308/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 992/72, (ETY) N:o 234/79, (EY) N:o 1037/2001 ja (EY) N:o 1234/2007 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 671).
Top