Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017IR0093

Euroopan alueiden komitean lausunto aiheesta ”EU:n laajentumisstrategia 2016–2017”

EUVL C 306, 15.9.2017, p. 43–50 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.9.2017   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 306/43


Euroopan alueiden komitean lausunto aiheesta ”EU:n laajentumisstrategia 2016–2017”

(2017/C 306/09)

Esittelijä:

Rait Pihelgas (EE, ALDE), Amblan kunnanjohtaja

Viiteasiakirja:

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Vuoden 2016 tiedonanto EU:n laajentumispolitiikasta

COM(2016) 715 final

EU:n laajentumisstrategia 2016–2017

POLIITTISET SUOSITUKSET

EUROOPAN ALUEIDEN KOMITEA (AK)

Yleistä

1.

katsoo, että laajentumisstrategia ja uusien jäsenvaltioiden liittyminen takaavat EU:n politiikkojen toteutumisen ja koko Euroopan menestyksen, ja vahvistaa, että laajentuminen on EU:n tehokkain ulkopolitiikan väline.

2.

toteaa, että huolimatta nykyisen Euroopan komission näkemyksestä – jonka mukaan sen toimikaudella (2014–2019) Euroopan unioni ei laajennu, mutta meneillään oleva laajentumisprosessi jatkuu – ollaan nyt tilanteessa, jossa laajentumiskeskustelut Turkin kanssa on erinäisistä poliittisista syistä sisällöllisesti jäädytetty. Samalla EU:n jäsenvaltioiden ympäröimät Länsi-Balkanin maat ovat ryhtyneet osallistumaan suoraan Euroopan komission harjoittamaan toimintapolitiikkaan, sillä ne osallistuvat laajentumisprosessin ohella tiiviisti myös EU:n maahanmuuttopolitiikkaan (Länsi-Balkanin reitti) ja siihen liittyviin politiikanaloihin, muun muassa turvallisuuspolitiikkaan.

3.

toteaa, että EU:n jäseneksi pyrkivät Länsi-Balkanin maat ovat yhteistyössä EU:n toimielinten kanssa tarttuneet rakentavasti haasteisiin, ja pitää tervetulleena niiden valmiutta osallistua niiden ongelmien ratkaisemiseen, jotka Euroopan unioni joutuu kohtaamaan maahanmuuton ja myös turvallisuuden alalla.

4.

korostaa, että Euroopan komission ja Länsi-Balkanin maiden välinen uusi yhteistyösuhde edellyttää vastuullista toimintaa EU:n laajentumisesta annettujen lupausten ja ehtojen noudattamisessa. Komitea korostaa, että neuvotteluiden yhteydessä on arvioitava objektiivisesti ehdokasmaiden valmiuksia ja edistymistä poliittisten ja taloudellisten kriteerien täyttämisessä ja että ehtoja ei saa muuttaa prosessin aikana tarkoituksena reagoida jonkin neuvotteluosapuolen tärkeänä pitämiin kysymyksiin.

5.

pitää oleellisena osoittaa julkisesti arvostusta ehdokasmaiden ja mahdollisten ehdokasmaiden saavutuksille ja edistysaskeleille laajentumisprosessissa osoituksena siitä, että Euroopan unionin ovet ovat edelleen avoinna kaikille niille, jotka haluavat saavuttaa samat tavoitteet ja jakaa samat arvot.

6.

on tyytyväinen siihen, että komissio mainitsee paikallis- ja alueviranomaisten keskeisen roolin. Komitea korostaa, että tiedonannoissa ja raporteissa paikallis- ja aluehallintoa tulee tuoda paremmin ja yksityiskohtaisemmin esille, vaikka erillistä hallinnon hajauttamiseen ja monitasoiseen hallintoon liittyvää unionin säännöstön mukaista neuvottelulukua tai vakiintunutta EU-mallia ei olisikaan.

7.

toteaa, että uudet maailmanlaajuiset haasteet ja nimenomaan Länsi-Balkanin maiden välittömässä läheisyydessä tapahtuneet kansainvälisen kontekstin suuret muutokset huomioon ottaen tarvitaan EU:n laajentumisen jatkuvaa ja julkista käsittelyä (tapaamisten, konferenssien jne. muodossa) alueellisella ja yleiseurooppalaisella tasolla, jotta kyseisten maiden Eurooppa-perspektiivi säilyy asialistalla.

8.

katsoo, että kuten Euroopan unionia koskevissa komission päätöksissäkin, myös laajentumisstrategiaa käsitelevissä keskusteluissa ja päätöksissä on nostettava erikseen esiin nuorten näkymät, jotta uusi sukupolvi saadaan tietoiseksi siitä, että sekä nykyiset kotimaat että tuleva yhteinen koti – Euroopan unioni – takaavat kaikille nuorille mahdollisuuksia koulutuksen, kulttuurielämän ja työllisyyden saralla.

9.

pitää tervetulleena Pariisin huippukokouksessa (4. heinäkuuta 2016) tehtyä päätöstä alueellisen nuorisoalan yhteistyöjärjestön (Regional Youth Cooperation Office) perustamisesta ja sen toiminnan aloittamista ja katsoo, että myös uusien ja menestyneiden jäsenvaltioiden nuorisoasioista vastaavat viranomaiset tulisi kutsua mukaan tähän toimintaan.

10.

kannattaa painokkaasti vuosittaisten talouden uudistusohjelmien laatimista ja suosittaa tässä kerättyjen kokemusten perusteella paikallis- ja alueviranomaisten ja myös kansalaisten ottamista mukaan taloussuunnitelmien ja hankkeiden muotoiluun, koska niiden toimivuus ja vaikutukset ilmenevät nimenomaan paikallisella ja alueellisella tasolla.

11.

korostaa paikallis- ja alueviranomaisten lähestymistavan merkitystä laajentumisprosessia kokonaisuutena koskevan tiedotuspolitiikan kannalta, sillä laajentumisprosessille on mahdollista hankkia laaja julkinen tuki, jos yhteiskunnan perustasolle saadaan välitettyä tietoa laajentumisen etujen hyödyntämismahdollisuuksista.

Oikeusvaltioperiaate ja perusoikeudet

12.

toteaa, että oikeusvaltioperiaate, toimivat perusoikeudet sekä rehellinen ja avoin politiikka ovat laajentumisen keskeisiä edellytyksiä, ja odottaa virallisilta ja mahdollisilta jäsenehdokasmailta päättäväisiä ponnisteluita näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

13.

kannattaa laajentumisstrategian painopistettä ”perusasiat ensin”, jonka mukaan kaikissa virallisissa ja mahdollisissa jäsenehdokasmaissa on saavutettava nopeampaa edistystä oikeusvaltioperiaatteen ja oikeusjärjestelmän rakentamisessa samoin kuin perusoikeuksien, vapauden ja turvallisuuden takaamisessa sekä vähemmistöjen suojelun ja sukupuolten tasa-arvon varmistamisessa. Komitea muistuttaa, miten tärkeää on tehdä perusoikeuksiin, oikeusvaltioon ja paikallisdemokratiaan liittyvää yhteistyötä Euroopan neuvostossa ja Euroopan neuvoston kanssa sekä neuvoston paikallis- ja aluehallintoasiain kongressin kanssa.

14.

kannattaa sananvapauden painottamista, mutta korostaa, että siihen on liityttävä poliittisen kulttuurin yleinen laadunparannus, jonka onnistumisen takaa parhaiten – ensisijaisesti paikallis- ja aluetason – poliittisten päätöstentekijöiden esimerkillinen käytös (naapureihin kohdistuvan uhkailun ja provosoinnin lopettaminen, kielteisten julkilausumien välttäminen, huomion kiinnittäminen suojelua tarvitsevien ja heikossa asemassa olevien väestöryhmien tarpeisiin sekä vähemmistöjen tilanteeseen jne.).

15.

pitää lehdistönvapautta olennaisen tärkeänä seikkana demokraattisen yhteiskunnan moniarvoisuuden varmistamiseksi. Tiedotusvälineiden omistussuhteet ovat vakava ongelma. Jos ei voida taata kansalaisten oikeutta riippumattomaan tiedotukseen, on vaikea lisätä julkishallinnon epäpoliittisuutta ja avoimuutta ja edistää demokratiaa yleensä.

16.

pitää korruptiontorjuntaviraston perustamista Montenegroon tervetulleena esimerkkinä kaikille alueen valtioille ja korostaa tarvetta torjua korruptiota julkisella ja yksityisellä sektorilla kaikilla hallitus- ja yhteiskuntatasoilla.

17.

korostaa, että rasismia, muukalaisvihaa, ääriliikkeitä, radikalisoitumista ja terrorismia vastaan on taisteltava, sillä ne asettavat yleisinhimilliset arvot ja oikeudet kyseenalaisiksi. Nuorten parissa tehtävä ennalta ehkäisevä työ on oleellista, jotta he ymmärtäisivät, että EU:n jäsenvaltiot ponnistelevat sen hyväksi, että nuorten tulevaisuuteen kuuluvat turvallinen maailma sekä hyvät koulutus- ja työllisyysnäkymät.

Talouskehitys ja yhteenliitettävyys

18.

pitää tervetulleena tuen ja välineiden tarjoamista virallisille ja mahdollisille jäsenehdokasmaille, mutta samalla on varmistettava, että apu on riittävää ja että sen käyttö ja hallinnointi on tehokasta ja avointa.

19.

pitää tervetulleena, että EU on nostamassa toimintasuunnitelmansa yhteenliitettävyydestä etusijalle, ja kannattaa alueellisia aloitteita, joiden tulisi olla entistä osallistavampia (Berliinin prosessi jne.). Komitea korostaa tässä yhteydessä tarvetta antaa suurempi rooli paikallis-, alue- ja valtion viranomaisille virallisissa ja mahdollisissa jäsenehdokasmaissa. Komitea kehottaa suhtautumaan kiinnostuksella myös uusien jäsenvaltioiden kokemuksiin ja ottamaan erityisesti myös näiden maiden EU-asiantuntijoita mukaan investointien suunnitteluun ja toteuttamiseen (seuraavilla, digitaaliseen kehitykseen liittyvillä aloilla: liikenne, energia, digitaalinen televiestintä, koulutus, nuorisokysymykset).

20.

kannustaa Länsi-Balkanin alueen tuensaajamaiden kansallisia investointikomiteoita luomaan yhdennetyn hankejatkumon, pitää niiden työtä tervetulleena ja kehottaa koordinoimaan rakenteellisia välineitä. Komitea näkee tässä mahdollisuuden käynnistää Länsi-Balkanilla digitaalisia kehityshankkeita.

Alueellinen yhteistyö laajentumismaiden kesken

21.

pitää tervetulleina kaikkia myönteisiä kehityssuuntauksia virallisten ja mahdollisten jäsenehdokasmaiden välisissä suhteissa, erityisesti sovinnon tekemistä ja luottamuksen ilmapiirin luomista, ja antaa niistä tunnustusta. Komitea vaatii kuitenkin tuntuvaa edistymistä kaikissa vielä avoimissa kysymyksissä sekä pitkäkestoisia tuloksia. Samanaikaisesti tulee pitää kiinni hyvien naapuruussuhteiden periaatteesta. Komitea kehottaa paikallis- ja alueviranomaisia kartuttamaan edistysaskeleidensa ja aloitteidensa saamaa huomiota tässä prosessissa ja pitää tervetulleena hyödyllisten käytänteiden ja kokemusten tekemistä tunnetuksi.

22.

kiinnittää huomiota mahdollisuuteen vakiinnuttaa kuntien ja maiden rajat ylittäviä yhteistyömuotoja, joista esimerkki on ympäristönsiistimisaloite ”Let’s Do It!”.

23.

kannustaa virallisia ja mahdollisia jäsenehdokkaita hyödyntämään olemassa olevia ystävyyskaupunki- tai TAIEX-ohjelmia sekä kehittämään ja käynnistämään uusia yhteistyömuotoja.

24.

on ilahtunut neuvoa-antavien sekakomiteoiden sekä Euroopan alueiden komitean ja kyseisten maiden yhteisten työryhmien hiljattaisten kokousten myönteisistä tuloksista. Komitea arvostaa suuresti toisen laajentumisaiheisen teemapäivän (1.–2. kesäkuuta 2016) tuloksia ja suosittelee tällaisen tapahtuman vakiinnuttamista.

25.

pitää tervetulleena komission aloitteesta Speak Up! -otsikolla toteutettavia konferensseja sekä kampanjaa mediapäivien järjestämiseksi alueittain. Nämä tapahtumat tarjoavat mahdollisuuden kehittää tiedotusvälineitä ja sosiaalisia medioita sekä valtakunnallisella että alueellisella tasolla, vertailla käytännössä valtioiden edistysaskeleita laajentumisprosessissa sekä hyötyä naapureiden parhaista saavutuksista.

26.

pitää mahdollisena, että kokonaisen alueen osallistuminen samaan prosessiin käynnistää myös Länsi-Balkanilla kampanjan ja vakiinnuttaa ajatuksen, jonka mukaan yhden maan menestyminen merkitsee kaikkien maiden menestymistä, mikä tähän mennessä on johtanut kaikkialla kiinnostuksen kasvuun naapureita kohtaan ja keskinäisen kanssakäymisen lisääntymiseen sekä terveeseen kilpailuun ja vastavuoroiseen tukeen tavoitteen saavuttamisessa.

Muuttoliike

27.

arvostaa komission päättäväistä toimintaa muuttoliikekysymyksissä ja vuosina 2015 ja 2016 tehdyissä päätöksissä, sillä pakolaisten ja taloudellisista syistä muuttavien nykytilanne vaikuttaa koko alueeseen ja erityisesti nopeasti muodostuneisiin Länsi-Balkanin reitteihin, eikä ratkaisua voi löytyä ilman yhteisiä ponnisteluja, yhteisvastuuta ja sitoumusten vastavuoroista noudattamista.

28.

pitää erityisen tervetulleena komission aloitetta yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän tarkistamiseksi (toinen paketti, 13. heinäkuuta 2016), jossa tarjottiin yksityiskohtaisia ratkaisuja (turvalliset kolmannet maat, ensimmäinen turvapaikkamaa, turvallinen alkuperämaa) kaikille muuttoliikekriisin osapuolille, mm. takuita turvapaikkaa hakeville, ilman huoltajaa oleville alaikäisille sekä oikeusavustusjärjestelmä turvapaikanhakijoille.

29.

on tyytyväinen jäsenvaltioiden ja erityisesti myös ehdokasmaiden ponnisteluihin kriisin voittamiseksi ja resurssien osoittamiseksi. Komitea korostaa EU:n avun jatkumisen tarvetta sekä tarvetta tehdä maahanmuuttajien ja pakolaisten vastaanottamiseen ja kotouttamiseen Länsi-Balkanin maissa kohdistuvia investointeja, jotta siellä voidaan luoda parempia työllistämismahdollisuuksia.

30.

kiittää kaikkia muuttoreitillä sijaitsevia kuntia tähänastisesta korvaamattoman tärkeästä avusta ja yhteistyöstä ja kannustaa niitä keräämään ja jakamaan kokemuksiaan sekä levittämään parhaita käytänteitä ja tietoja, jotka voivat olla hyödyksi apua tarvitsevien ihmisten odottamattoman saapumisen tapauksessa. kehottaa paikallisia viranomaisia tukemaan ihmissalakuljetuksen ja ihmiskaupan torjumista. korostaa samalla, että paikallisviranomaisten voimavarat ovat rajalliset ja epäyhtenäiset ja että on luotava mahdollisuuksia tarjota näille käytännössä lisätukea.

31.

vahvistaa, että neuvoston vuonna 2015 antamissa päätelmissä vahvistettuihin painopisteisiin ja toimenpiteisiin pohjautuen on edelleen tarve ryhtyä ennalta ehkäiseviin toimiin ja suunnattava ponnistelut ensisijassa sellaisiin pakolaisiin, jotka ovat oikeutettuja kansainväliseen suojeluun.

32.

odottaa samalla EU:lta vahvempaa ja käytännönläheisempää osallistumista aloitteisiin ja toimintapolitiikkoihin, jotka kohdistuvat muuttajien alkuperämaihin ja -alueisiin, kun otetaan huomioon tavoite vähentää merkittävästi kotimaansa jättämään joutuneiden pakolaisten ja vaaralliselle matkalle kohti Eurooppaa lähteneiden taloudellisten muuttajien virtaa. Diplomaattisia toimia rauhan edistämiseksi konfliktimaissa on myös lisättävä.

Turkki

33.

panee merkille 16. huhtikuuta järjestetyn, Turkin perustuslakiin tehtäviä muutoksia koskeneen kansanäänestyksen tulokset sekä kansanäänestystä tarkkailleen kansainvälisen valtuuskunnan päätelmät, joiden mukaan kampanjan osapuolilla ei ollut yhtäläisiä mahdollisuuksia ja äänestäjät eivät saaneet puolueetonta tietoa.

34.

muistuttaa vakiintuneesta paikallistasolla sovellettavasta kansainvälisestä käytännöstä, jonka mukaan ääntenlaskua koskevat erimielisyydet voidaan ratkaista osittaisella uudelleenlaskennalla, ja suosittaa tällaista toimintatapaa silloin kun se on asianmukaista ja hyödyllistä.

35.

pahoittelee, että Turkin viimeaikaiset poliittiset tapahtumat herättävät epäilyksiä siitä, onko Turkin hallitus täysin sitoutunut EU:n perusarvoihin ja -periaatteisiin ja etenkin Euroopan unionin perusoikeuskirjaan, ja panee merkille, että liittymisprosessin jatkaminen on näin ollen epävarmaa.

36.

kehottaa Turkin hallitusta hylkäämään kuolemanrangaistuksen selkeästi ja yksiselitteisesti sekä antamaan takeita ja selkeää näyttöä siitä, että se kunnioittaa kaikilta osin oikeusvaltioperiaatetta, Turkin opposition jäsenten ihmisoikeuksia sekä turkkilaisten ja kansainvälisten tiedotusvälineiden vapautta ja riippumattomuutta.

37.

kehottaa Turkin kansallisia viranomaisia varmistamaan, että mahdolliset tulevat perustuslain muutokset eivät heikennä toissijaisuusperiaatteen soveltamista tai Turkin paikallisviranomaisten itsemääräämisoikeutta ja valmiuksia.

38.

ottaen huomioon Turkin virallisen aseman EU:n ehdokasvaltiona muistuttaa esittäneensä Turkin hallitukselle useaan otteeseen kutsuja ja kehotuksia neuvoa-antavan sekakomitean perustamiseksi AK:n kanssa. Sekakomiteassa, jonka kokoonpanossa varmistetaan sukupuolten, maantieteellinen ja poliittisten näkemysten tasapaino, kummankin osapuolen alue- ja paikallishallinnon vaaleilla valitut edustajat voivat kokoontua säännöllisesti ja käydä pysyvää vuoropuhelua. Komitea katsoo, että liittymisprosessin jatkuessa Turkin ja EU:n alue- ja paikallisviranomaiset hyötyisivät huomattavasti neuvoa-antavan sekakomitean tarjoamasta virallisesta yhteydestä.

39.

muistuttaa Turkissa nykyisin oleskelevan lähes kolmen miljoonan syyrialaisen ahdingosta sekä antaa tunnustusta ja ilmaisee solidaarisuutensa etenkin Turkin Syyrian-puoleisen rajaseudun kansalaisille ja pormestareille, joiden on löydettävä käytännön ratkaisuja majoittaakseen valtavia pakolaismääriä, jotka saattavat vastata koko kunnan väestömäärää. Komitea korostaa, että tällaisilla haasteilla on kaikissa kunnissa suuri vaikutus erilaisiin palveluihin, kuten vesi- ja jätehuoltoon, kouluihin, terveyspalveluihin, liikenteeseen ja yrityksiin sekä paikalliseen infrastruktuuriin, ja painottaa, että tilanne on kestämätön.

40.

panee merkille Turkin hallituksen valitukset siitä, että EU ei ole täyttänyt vuonna 2016 solmittuun, Eurooppaan Turkin kautta kulkevien muuttaja- ja pakolaisvirtojen hallintaa koskevaan sopimukseen sisältyviä velvoitteitaan, ja toteaa myös, että monet alueet ja kunnat ovat joutuneet auttamaan muuttajia ja pakolaisia ilman EU:n tukea. Komitea toteaa kuitenkin myös, että EU on antanut humanitaaristen kumppaniorganisaatioiden kautta erittäin merkittävää taloudellista tukea Turkissa oleskeleville syyrialaisille pakolaisille ja että varoja annetaan todellisen tarpeen ja sitoumusten täyttämisen perusteella. Komitea panee merkille paikallisella tasolla esiintyvät kotouttamishaasteet ja korostaa, että taitojen opettamisella voi olla merkittävä rooli kotoutumisen edistämisessä.

41.

pahoittelee, että Kyprosta käsittelevät lupaavat keskustelut ovat keskeytyneet, ja katsoo, että näiden neuvottelujen onnistuminen olisi tärkeä tekijä ja auttaisi palauttamaan Turkin ja EU:n välistä luottamusta.

42.

uskoo vakaasti, että kummankin osapuolen paikallis- ja alueviranomaisten toimiva yhteistyösuhde ja käytännön kysymyksiin liittyvien parhaiden käytäntöjen vaihto voi myös auttaa palauttamaan Turkin ja EU:n välistä luottamusta.

43.

vahvistaa aikeensa jatkaa vuoropuhelun kehittämistä turkkilaisten kunnanjohtajien kanssa asianomaisissa AK:n elimissä parhaiden käytäntöjen vaihdon edistämiseksi ja toissijaisuusperiaatteen puolustamiseksi.

44.

pitää valitettavana vallankaappausyritystä ja ihmishenkien menetyksiä ja ilmaisee solidaarisuutensa demokraattisille instituutioille. Komitea tuo kuitenkin esiin huolensa vallankaappausyrityksen jälkeen toteutetuista mittavista toimenpiteistä, kuten irtisanomisista, pidätyksistä ja vangitsemisista ja etenkin vaaleilla valittujen pormestarien pidätyksistä ja erottamisista sekä näiden korvaamisesta vaaleilla valitsemattomilla, ”keskusviranomaisten nimittämillä pormestareilla”, mikä heikentää vakavasti paikallistason moniarvoista demokratiaa.

45.

odottaa Turkin – varsinkin ehdokasmaan ominaisuudessa – kunnioittavan erittäin korkeita demokratianormeja, oikeusvaltiota ja perusvapauksia. Komitea on erityisen huolissaan oikeuslaitoksen riippumattomuuden ja toiminnan sekä sananvapauden jatkuvasta murenemisesta sekä toimittajiin, tutkijoihin ja ihmisoikeuksien puolustajiin kohdistetuista rajoituksista ja toimenpiteistä sekä tiedotusvälineisiin ja sosiaaliseen mediaan toistuvasti kohdistuneista suhteettomista kielloista.

46.

kehottaa panemaan täytäntöön EU:n ja Turkin assosiaatiosopimuksen lisäpöytäkirjan kaikilta osin ja syrjimättömästi suhteessa kaikkiin jäsenvaltioihin, Kypros mukaan luettuna. Komitea kehottaa Turkkia pitämään yllä hyviä naapuruussuhteita kaikkiin naapurimaihinsa ja ratkaisemaan riidat rauhanomaisesti YK:n peruskirjan mukaisesti. Tässä yhteydessä komitea ilmaisee vakavan huolensa ja kehottaa Turkkia välttämään kaikenlaisia, jäsenvaltioita vastaan kohdistuvia uhkauksia tai toimia. Lisäksi komitea korostaa tarvetta kunnioittaa kaikkien jäsenvaltioiden oikeutta tehdä kahdenvälisiä sopimuksia ja oikeutta tutkia ja hyödyntää luonnonvaroja EU:n säännöstön ja kansainvälisen oikeuden, kuten YK:n merioikeusyleissopimuksen, mukaisesti. Komitea korostaa myös tarvetta kunnioittaa jäsenvaltioiden suvereniteettia ja suvereeneja oikeuksia niiden talousvyöhykkeellä, aluemerellä ja ilmatilassa.

47.

kehottaa Turkkia aloittamaan joukkojensa vetämisen Kyproksesta ja siirtämään Famagustan suljetun alueen YK:n alaisuuteen YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 550 (1984) mukaisesti. Komitea korostaa, että tällaiset luottamusta lisäävät toimenpiteet tarjoaisivat molemmille yhteisöille mahdollisuuden taloudelliseen, sosiaaliseen ja alueelliseen kasvuun. Lisäksi se toteaa, että paikallisten yhteisöjen kansalaisyhteiskuntien välinen vuoropuhelu voi edistää sopuun pääsemistä.

Montenegro

48.

on tyytyväinen siihen, että Montenegro on sitoutunut EU:hun liittymiseen ja edistynyt asianomaisissa toimissa ja että se on allekirjoittanut Naton kanssa liittymisasiakirjan, minkä johdosta Montenegro liittyy vuonna 2017 Natoon. Komitea on myös tyytyväinen rajasopimusten allekirjoittamiseen Bosnia ja Hertsegovinan ja Kosovon kanssa.

49.

toteaa, että äänestäjät ja puolueet olivat erittäin aktiivisia lokakuussa 2016 vaikeissa olosuhteissa järjestetyissä parlamenttivaaleissa. Vaalien onnistunut toteuttaminen perustui oikeusvaltion normien johdonmukaiseen käyttöönottoon, ja vaalitulos vahvisti tuen siihen mennessä noudatetulle sisä- ja ulkopolitiikalle.

50.

korostaa, että nyt on varmistettava oikeusvaltioperiaatteiden ja perusoikeuksien noudattaminen uskottavasti paikallistasolla. Komitea odottaa, että korruptiontorjuntaviraston perustaminen edistää korruptiota ehkäisevien paikallisten toimintasuunnitelmien toteuttamista sekä asianomaisen valvontajärjestelmän luomista.

51.

suhtautuu myönteisesti paikallishallinnon virkamiesten ammatillista kehittämistä koskeviin ponnisteluihin mutta korostaa, että edistystä tarvitaan vielä (mm. koulutus ja avoimemmat, ansioihin perustuvat rekrytointimenettelyt). Komitea on tyytyväinen paikallisen itsehallinnon rahoittamista koskevaan lakiin tehtyihin muutoksiin ja kannustaa jatkamaan toimia paikallisen itsehallinnon taloudellisen riippumattomuuden lisäämiseksi.

Serbia

52.

toteaa, että vuonna 2016 Serbiassa järjestettiin sekä paikallis- ja aluevaalit että ennenaikaiset parlamenttivaalit, joiden myötä vahvistettiin yhteiskunnan lisääntynyt poliittinen monimuotoisuus ja samalla enemmistön tarvittava tuki vallassa oleville puolueille. Vaalivoittajina niiden ensisijaisena tavoitteena on edelleen EU-jäsenyys monimutkaisessa ulkopoliittisessa tilanteessa.

53.

kannustaa Serbiaa jatkamaan liittymisen edellyttämien uudistusten toteuttamista ja kiinnittää erityistä huomiota oikeusjärjestyksen varmistamiseen ja korruption torjuntaan. Komitea on tyytyväinen konkreettisten toimintasuunnitelmien laatimiseen yksittäisten lukujen täytäntöön panemiseksi sekä siihen, että Serbia on ensimmäisenä laajentumisprosessiin kuuluvana maana ottanut käyttöön EU:n tasa-arvoindeksin, mikä on herättänyt yleistä huomiota tähänastisessa työssä.

54.

on tyytyväinen edistykseen kansallisia vähemmistöjä koskevan hallituksen toimintasuunnitelman täytäntöönpanossa. Komitea toteaa ilahtuneena, että hallituksen korkeimmat edustajat tukevat kannanotoissaan etnisiä ja muita vähemmistöjä.

55.

suhtautuu myönteisesti Serbian ja Kroatian suhteiden normalisoitumiseen ja Belgradin ja Pristinan vuoropuheluun (Mitrovican sillan avaaminen), josta saadaan koko väestöä hyödyttäviä tuloksia. Komitea kannustaa jatkamaan tehtyjen sitoumusten noudattamista ja sopimusten täytäntöönpanoa yhteistyön ja luottamuksen vahvistamiseksi. Komitea kehottaa viranomaisia ja mielipidevaikuttajia edistämään aktiivisesti tilanteen normalisoitumista.

56.

on tyytyväinen julkishallinnon uudistusstrategiaan ja paikallisen itsehallinnon koulutusstrategiaan. Komitea suhtautuu myönteisesti Euroopan integraatiota pohtivan kansallisen työryhmän työhön ja paikallistasolla pidettyihin kuulemisiin.

Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia

57.

muistuttaa, että maa allekirjoitti ensimmäisenä vakautus- ja assosiaatiosopimuksen, ja on tämän seikan valossa huolissaan integraatioprosessin sekä sitoumusten ja uudistusten toteuttamisen pysähtymisestä. Komitea on huolissaan entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian poliittisen kriisin pitkittymisestä ja kehottaa sitä herättämään uudelleen poliittisen tahtonsa liittyä EU:hun sekä noudattamaan sitoumuksiaan.

58.

toteaa, että kansainvälisen sovittelun turvin kesä-heinäkuussa 2015 saavutetun poliittisen sopimuksen ja heinä-elokuussa 2016 tehdyn uuden sopimuksen johdosta järjestettiin joulukuussa 2016 ennenaikaiset parlamenttivaalit (sekä kahdella alueella uusintavaalit, jotka olivat myönteinen askel kohti luottamuksen palauttamista). Voidaan odottaa, että tähänastinen politiikka jatkuu ja että ennen kaikkea sovitut kiireelliset poliittiset uudistukset toteutetaan. Entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian on pantava täysimääräisesti täytäntöön kesä-heinäkuun 2015 poliittinen sopimus ja ryhdyttävä välittömiin ja erityisiin toimenpiteisiin kiireellisten uudistusprioriteettien edistämiseksi ja toteuttamiseksi.

59.

painottaa, että tarvittavan suosituksen saaminen liittymisneuvottelujen aloittamisesta, jota tähänastisten saavutusten looginen loppuun vieminen edellyttää, riippuu EU:n asettamien kriteerien täyttämisestä joulukuussa 2015 kokoontuneen EU:n neuvoston päätelmien sekä puheenjohtajavaltio Slovakian 13. joulukuuta 2016 pidetystä yleisten asioiden neuvoston kokouksesta laatimien päätelmien mukaisesti.

60.

panee merkille maan tähänastiset pyrkimykset selviytyä muuttoliikekriisistä ja painottaa, että kaikki tähän liittyvät ongelmat on ratkaistava yhdessä EU:n ja muiden kansainvälisten organisaatioiden kanssa. Komitea muistuttaa, että on edelleen ratkaisevan tärkeää pitää yllä hyviä naapuruussuhteita, joihin kuuluu molempien osapuolten hyväksyttävissä olevan ratkaisun löytäminen nimikysymykseen YK:n johdolla käytävissä neuvotteluissa.

Albania

61.

panee tyytyväisenä merkille Albanian suhteellisen edistymisen ensisijaisten perusuudistusten toteuttamisessa. Albanian on kuitenkin edettävä uudistusten toteuttamisessa erityisesti viiteen tärkeimpään painopisteeseen liittyvillä aloilla kestäväpohjaisella, kokonaisvaltaisella ja osallistavalla tavalla, jolloin on keskityttävä erityisesti oikeusvaltioon ja ihmisoikeuksien, myös vähemmistöjen oikeuksien, suojeluun. Tässä yhteydessä erityisen merkittävä oli oikeusjärjestelmän uudistuksen yksimielinen hyväksyminen parlamentin täysistunnossa 22. heinäkuuta 2016. Näin avautuu mahdollisuuksia tehostaa ihmisoikeuksien suojelua (mukaan luettuina syrjinnän vastainen politiikka, vähemmistöjen oikeudet ja taloudelliset oikeudet kaikkialla Albaniassa), täsmentää omistussuhteita, parantaa yritys- ja investointiympäristöä ja torjua varjotaloutta. Komitea suhtautuu myönteisesti myös korruptiontorjuntastrategiaan ja asianomaiseen toimintasuunnitelmaan. Se kehottaa edistämään uusia poliittisia ja lainsäädäntätoimia sekä panemaan ne asianmukaisesti täytäntöön ja peräänkuuluttaa toimenpiteitä, joilla torjutaan järjestäytynyttä rikollisuutta sekä huumausaineiden, erityisesti kannabiksen, tuotantoa ja kauppaa. Komitea korostaa, miten tärkeää Albanian on saavuttaa konkreettisia ja pysyviä tuloksia näissä asioissa.

62.

toteaa, että Albanian edistystä liittymisprosessissa tukee toukokuussa 2009 alkanut Nato-jäsenyys, joka vaikuttaa myönteisesti maan sisäisten uudistusten toteuttamiseen ja myös Albanian ja Kreikan suhteisiin.

63.

panee merkille, että hallintouudistuksen jälkeen järjestetyt vuoden 2015 paikallisvaalit sujuivat ilman suurempia ongelmia, mutta kehottaa parantamaan puolueettomuutta ja ammattimaisuutta. Lisäksi komitea suhtautuu myönteisesti siihen, että parlamentti on muodostanut vaaliuudistusta käsittelevän tilapäisen komitean, ja korostaa Etyjin/ODIHR:n suosituksia asiasta sekä Euroopan neuvoston paikallis- ja aluehallintoasiain kongressin ja AK:n vaalitarkkailuvaltuuskunnan suosituksia, joissa kehotetaan erottamaan julkishallinto politiikasta ja varmistamaan puolueettomuus. Komitea toivoo myös, että edellä mainitut suositukset pannaan toimeen seuraavissa parlamenttivaaleissa: niiden on oltava vapaat, oikeudenmukaiset ja uskottavat, ja ne on järjestettävä kansainvälisten normien mukaisesti.

64.

toivoo uudistusprosessin olevan edelleen osallistava niin, että siihen otetaan mukaan kaikki asianomaiset poliittiset toimijat, myös vähemmistöjen poliittiset toimijat, ja kansalaisyhteiskunnan toimijat, oppositio ja asianomaiset sidosryhmät mukaan luettuina, ja tuo EU-integraatioasioita käsittelevän kansallisen neuvoston työn esiin hyvänä esimerkkinä tästä.

65.

suhtautuu myönteisesti myös kansalaisyhteiskunnan kansallisneuvoston jäsenten valintaan sekä kansallisneuvoston toiminnan alkamiseen.

Bosnia ja Hertsegovina

66.

on tyytyväinen siihen, että maa on palannut yhdentymispolulle, sillä mahdollisuus liittyä EU:hun on keskeinen kannustin maalle. Komitea kehottaa jatkamaan uudistusohjelman toteuttamista, sillä vakautus- ja assosiaatiosopimuksen voimaantulo osoittaa, että sitoumukset voivat johtaa tuloksiin.

67.

suhtautuu näin ollen myönteisesti siihen, että Bosnia ja Hertsegovina haki EU-jäsenyyttä 15. helmikuuta 2016, sillä tämä on kannustin sekä maalle itselleen että koko laajentumisprosessille. Komitea korostaakin tarvetta pitää yllä tätä myönteistä kehitysvauhtia, jotta jäsenyyteen johtavalla polulla etenemiseen tarvittavat merkitykselliset edistysaskeleet uudistusohjelman toteuttamisessa voidaan tehdä.

68.

toteaa, että lokakuussa 2013 toteutetun väestölaskennan tulosten julkaiseminen 30. kesäkuuta 2016 auttoi ihmisiä ymmärtämään paremmin syyskuun 2016 kuntavaalien myötä syntyneitä muutoksia poliittisessa kentässä, johon kohdistuu jatkuvasti myös alueen ulkopuolisia paineita.

69.

kehottaa kaikkia Bosnia ja Hertsegovinan poliittisia johtajia hyödyntämään vaalien jälkeistä aikaa uuden vuoropuhelun käynnistämiseksi EU:n ja muiden kansainvälisten elinten kanssa, jotta voidaan ratkaista historian perintönä saadut ongelmat ja luoda uusi ja myönteinen ilmapiiri etnisten ryhmien välille. Komitea korostaa, että valtiollisten järjestelyjen johdosta alueiden poliittiset päätöksentekijät ja mielipidevaikuttajat voivat omalla esimerkillään ja omilla aloitteillaan saada paljon aikaan paikalliskehityksen edistämiseksi.

70.

painottaa eri hallintotasojen välisen koordinoinnin parantamisen merkitystä, jotta maan toimivuuden, uudistusohjelman tehokkaan toteuttamisen, liikkuvuuden, investointien ja eri politiikanalojen välisten yhteyksien esteet poistuvat ja jotta voidaan luoda yhtenäinen talousalue. Komitea muistuttaa, että hallinnon hajauttaminen ei tarkoita hajanaisuutta ja että uudistusten toteuttamiseksi tarvitaan kaikilla tasoilla koordinoituja puitestrategioita. Komitea kannustaa määrittämään yhteisiä tavoitteita, jotka ovat yhteensopivia ja ylittävät kunkin tahon yksittäiset edut.

71.

on vakuuttunut siitä, että elokuussa 2016 perustettu EU-kysymysten koordinointimekanismi auttaa parantamaan maan ja sen eri osien yhteistyötä EU:n ja sen toimielinten kanssa sekä hyödyntämään täysimääräisesti EU:n varoja.

Kosovo  (1)

72.

on tyytyväinen vakautus- ja assosiaatiosopimuksen allekirjoittamiseen ja ratifiointiin ja sen voimaantuloon 1. huhtikuuta 2016, sillä tästä alkaa uusi luku Kosovon EU-suhteissa. Komitea pitää tervetulleena myös asiantuntijalautakuntien asettamista. Se kannustaa Kosovoa jatkamaan EU:hun liittyviä uudistuksia (esim. ihmisoikeuslainsäädännön antaminen ja EU-uudistusohjelman täytäntöönpano) ja muita myönteisiä edistysaskeleita (esim. normalisointiprosessi).

73.

on tyytyväinen viisumivapausasiassa saavutettuihin tuloksiin, korostaa kaikkien asetettujen asianomaisten ehtojen täyttämisen merkitystä ja kehottaa jatkamaan edistysaskeleita.

74.

pitää tärkeänä, että Kosovo kehittää parlamentissa ja paikallisissa hallintoelimissä käytävää rauhanomaista ja monenvälistä poliittista vuoropuhelua, jotta Kosovon julkista kuvaa kansainvälisellä näyttämöllä voidaan parantaa pikaisesti.

75.

on tyytyväinen Belgradin ja Pristinan vuoropuhelun myönteiseen kehitykseen ja tukee sitä (Mitrovican sillan avaaminen, televiestintäalan sopimus), sillä näin saadaan koko väestöä hyödyttäviä tuloksia. Komitea kannustaa jatkamaan tehtyjen sitoumusten noudattamista ja sopimusten täytäntöönpanoa sekä vahvistamaan näin yhteistyötä ja luottamusta. Komitea kehottaa viranomaisia, poliittisia johtajia ja mielipidevaikuttajia näyttämään tilanteen normalisoitumiseksi esimerkkiä ja edistämään kitkattomasti liittymisprosessia.

Bryssel 12. toukokuuta 2017.

Euroopan alueiden komitean puheenjohtaja

Markku MARKKULA


(1)  Tämä nimitys ei vaikuta Kosovon asemaa koskeviin kantoihin, ja se on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244 (1999) ja Kansainvälisen tuomioistuimen Kosovon itsenäisyysjulistuksesta antaman lausunnon mukainen.


Top