EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0342

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE tiettyjen nestemäisten polttoaineiden rikkipitoisuuden vähentämisestä 11 päivänä toukokuuta 2016 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä (EU) 2016/802 komissiolle siirretyn delegoitujen säädösten antamisvallan käyttämisestä

COM/2017/0342 final

Bryssel 28.6.2017

COM(2017) 342 final

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

tiettyjen nestemäisten polttoaineiden rikkipitoisuuden vähentämisestä 11 päivänä toukokuuta 2016 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä (EU) 2016/802 komissiolle siirretyn delegoitujen säädösten antamisvallan käyttämisestä


KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE
tiettyjen nestemäisten polttoaineiden rikkipitoisuuden vähentämisestä 11 päivänä toukokuuta 2016 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä (EU) 2016/802 komissiolle siirretyn delegoitujen säädösten antamisvallan käyttämisestä

1. JOHDANTO

Tiettyjen nestemäisten polttoaineiden rikkipitoisuuden vähentämisestä 11 päivänä toukokuuta 2016 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä (EU) 2016/802 1 (kodifikaatio) pyritään ehkäisemään ja rajoittamaan ilman pilaantumista, joka aiheutuu erittäin rikkipitoisten nestemäisten polttoaineiden, mukaan lukien meriliikenteessä käytettävien polttoaineiden, palamisesta syntyvistä haitallisista päästöistä, ja joka vahingoittaa terveyttä ja ympäristöä sekä lisää happaman laskeuman määrää.

Tällä direktiivillä annetaan komissiolle valtuudet antaa delegoituja säädöksiä seuraavien artiklojen ja liitteiden mukauttamiseksi tieteen ja tekniikan kehitykseen, jotta voidaan varmistaa yhdenmukaisuus Kansainvälisen merenkulkujärjestön (IMO) hyväksymien asiaankuuluvien välineiden sekä tarvittaessa muiden EU:n tai kansainvälisten standardien kanssa:

·2 artiklan a–e ja p alakohta direktiivin soveltamisalaan kuuluvien polttoaineiden määritelmistä ja eritelmistä;

·13 artiklan 2 kohdan b ja i alakohta, meriliikenteessä käytettävän ja aluksilla poltettavan polttoaineen näytteidenotosta ja analyysista, kun polttoainetta ollaan toimittamassa aluksille;

·13 artiklan 3 kohta vertailumenetelmästä nestemäisten polttoaineiden rikkipitoisuuden määrittelemiseksi;

·liite I ja II tämän direktiivin 8 artiklassa tarkoitetuista päästönvähentämismenetelmien vastaavista päästöarvoista.

2. OIKEUSPERUSTA

Tämän kertomuksen esittämisestä säädetään direktiivin 2016/802/EY 16 artiklan 2 kohdassa. Kyseisen säännöksen mukaan komissiolle siirretään viiden vuoden ajaksi 17. joulukuuta 2012 lähtien viiden vuoden ajaksi valta antaa delegoituja säädöksiä. Komission tulee laatia siirrettyä säädösvaltaa koskeva kertomus viimeistään yhdeksän kuukautta ennen viisivuotiskauden päättymistä. Säädösvallan siirtoa jatketaan ilman eri toimenpiteitä samanpituisiksi kausiksi, jollei Euroopan parlamentti tai neuvosto peruuta siirtoa 16 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

3. SIIRRETYN SÄÄDÖSVALLAN KÄYTTÄMINEN

Siirretyn säädösvallan käyttäminen katsottiin tarpeelliseksi eräiden direktiivin säännösten mukauttamiseksi tieteen ja tekniikan kehitykseen. Viimeisimmän säännösten muuttamisen jälkeen (2012) 2 ei kuitenkaan ole tapahtunut sellaisia merkittäviä muutoksia polttoaineiden eritelmien, polttoaineiden rikkipitoisuuden todentamisstandardien tai päästönvähentämismenetelmien aloilla, jotka olisivat kannustaneet komissiota käyttämään sille direktiivissä siirrettyä säädösvaltaa.

Direktiivin 6 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaisesti tulee 1. tammikuuta 2020 voimaan polttoaineiden rikkipitoisuuden uusi raja-arvo 0,5 painoprosenttia, joka koskee EU:n vesillä rikin oksidipäästöjen valvonta-alueiden (SOx-ECAt) ulkopuolella ja maailmanlaajuisesti liikennöiviä aluksia, joten EU:n markkinoille voi tulla uusia meriliikenteessä käytettäviä polttoaineita ja päästönvähentämismenetelmiä tiukemman vaatimuksen noudattamiseksi. Kansainvälinen merenkulkujärjestö on parhaillaan laatimassa uusia asiaa koskevia normeja ja muita teknisiä määräyksiä. Kumpikin kehitys voi edellyttää komission käyttävän sille delegoitua toimivaltaa direktiivin mukauttamiseksi tieteen ja tekniikan kehitykseen ja yhteensovittamiseksi kansainvälisen merenkulkujärjestön hyväksymien standardien kanssa.

4. PÄÄTELMÄT

Viimeisten viiden vuoden aikana komissio ei ole käyttänyt sille direktiivin 2016/802/EU nojalla siirrettyä säädösvaltaa. Se pyytää Euroopan parlamenttia ja neuvostoa ottamaan huomioon tämän kertomuksen.

(1)  EUVL L 132, 21.5.2016, s. 58–78.
(2)  EUVL L 327, 27.11.2012, s. 1.
Top