Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016DC0164

    KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE jäsenvaltioiden vuonna 2015 toimittamien julkistaloutta koskevien tietojen laadusta

    COM/2016/0164 final

    Bryssel 23.3.2016

    COM(2016) 164 final

    KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

    jäsenvaltioiden vuonna 2015 toimittamien julkistaloutta koskevien tietojen laadusta


    KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

    jäsenvaltioiden vuonna 2015 toimittamien julkistaloutta koskevien tietojen laadusta

    SISÄLLYSLUETTELO

    1.    Tausta    

    2.    Keskeiset havainnot julkistalouden alijäämää ja velkaa koskevien tietojen toimituksista vuonna 2015    

    2.1.    Oikea-aikaisuus, luotettavuus ja täydellisyys    

    2.1.1.    Oikea-aikaisuus    

    2.1.2.    Luotettavuus    

    2.1.3.    Taulukoiden ja niitä tukevan aineiston täydellisyys    

    2.1.4.    Rahoituskriisiä koskevat lisätaulukot    

    2.1.5.    Hallitustenvälistä lainanantoa koskeva kyselylomake    

    2.2.    Tilastotietojen kirjaussääntöjen mukaisuus ja yhtenäisyys    

    2.2.1.    Tietojenvaihto ja selvennykset    

    2.2.2.    Konsultointikäynnit ja menetelmiä koskevat tarkastuskäynnit    

    2.2.3.    Eurostatin erityiset neuvot    

    2.2.4.    Tutkimuksia julkisen talouden valvonnan täytäntöönpanosta euroalueella    

    2.2.5.    Viime aikoina käsiteltyjä menetelmäkysymyksiä    

    2.2.6.    Perustana olevan julkisyhteisöjen tilinpidon yhtenäisyys    

    2.3.    Julkaiseminen    

    2.3.1.    Keskeisten lukujen ja yksityiskohtaisten raportointitaulukoiden julkaiseminen        

    2.3.2.    Tietojen laatua koskevat varaumat    

    2.3.3.    Toimitettujen tietojen muutokset    

    2.3.4.    Metatietojen julkaiseminen (kuvaukset)    

    3.    Päätelmät    



    1.Tausta

    Euroopan yhteisön perustamissopimukseen 1 liitetyn liiallisia alijäämiä koskevasta menettelystä tehdyn pöytäkirjan soveltamisesta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 479/2009 8 artiklan 3 kohdassa säädetään, että komissio (Eurostat) antaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle säännöllisesti selvityksen jäsenvaltioiden toimittamien toteutuneiden tietojen laadusta. Vuotuisessa selvityksessä arvioidaan yleisesti sitä, ovatko tiedot oikea-aikaisia, luotettavia, täydellisiä, kirjaussääntöjen mukaisia ja yhtenäisiä. Komissio hyväksyi edellisen kertomuksen (vuonna 2014 ilmoitetuista tiedoista) 3. maaliskuuta 2015 2 .

    Eurostat arvioi säännöllisesti jäsenvaltioiden toimittamien toteutuneiden tietojen laatua sekä niiden perustana olevaa julkisyhteisöjen sektorin tilinpitoa. Tilinpito laadittiin lokakuussa 2014 ensimmäisen kerran Euroopan kansantalouden tilinpito- ja aluetilinpitojärjestelmästä unionissa (EKT 2010) 21. toukokuuta 2013 annetun parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 549/2013 3 mukaisesti. Tässä arvioinnissa keskitytään tekijöihin, jotka selittävät julkisyhteisöjen alijäämän/ylijäämän ja julkista velkaa koskevat muutokset. Jäsenvaltiot lähettävät tiedot Eurostatille kahdesti vuodessa osana liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn raportointitaulukkoja sekä lisätietoina, jotka kuuluvat talouskriisiä koskevissa lisätaulukoissa olevia liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn raportointitaulukoihin liittyviin kyselyihin, ja myös kahdenvälisinä selvennyksinä. Lisäksi Eurostat pitää yhteyttä jäsenvaltioihin tekemällä niihin säännöllisiä konsultointikäyntejä.

    Tämä selvitys perustuu keskeisiin havaintoihin ja tuloksiin jäsenvaltioiden vuonna 2015 liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn mukaisesti toimittamista tiedoista. Siinä keskitytään lokakuussa 2015 toimitettuihin viimeisimpiin tietoihin. Aiheellisissa tapauksissa sitä verrataan vuoden 2015 huhtikuussa sekä vuonna 2014 toimitettuihin tietoihin.

    2.Keskeiset havainnot julkistalouden alijäämää ja velkaa koskevien tietojen toimituksista vuonna 2015

    2.1.Oikea-aikaisuus, luotettavuus ja täydellisyys

    2.1.1.Oikea-aikaisuus

    Jäsenvaltioiden on toimitettava Eurostatille ennakoidut ja toteutuneet liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyvät tiedot kahdesti vuodessa, ennen 1. päivää huhtikuuta ja 1. päivää lokakuuta 4 . Vuonna 2015 liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn mukaiset tietojen toimitukset kattoivat vuodet 2011–2015. Vuotta 2015 koskevat luvut ovat kansallisten viranomaisten ennakoimia, ja vuosia 2011–2014 koskevat luvut ovat toteutuneita 5 . Asetuksen (EY) N:o 479/2009 8 artiklan 1 kohdan mukaisesti Eurostat arvioi jäsenvaltioiden toimittamat toteutuneet tiedot, mutta ei ennakoituja tietoja.

    Tietojen toimittamiselle asetettuja määräaikoja noudatetaan erittäin hyvin. Vuoden 2015 molemmissa toimituksissa kaikki jäsenvaltiot toimittivat toteutuneet tietonsa ennen määräajan umpeutumista. Jotkin jäsenvaltiot toimittivat vuotta 2015 koskevat ennakoidut tiedot myöhemmin kuin toteutuneet tiedot.

    2.1.2.Luotettavuus

    Huhtikuun 2015 ja lokakuun 2015 toimitusten välillä tehdyt tarkistukset johtuivat lähinnä lähdetietojen päivittämisestä ja menetelmien muutoksista, esimerkiksi yksiköiden uudelleenluokituksesta julkisyhteisöjen sektoriin ja joidenkin transaktioiden kirjaamisesta.

    Vuonna 2014 suurimmat positiiviset muutokset, jotka pienensivät alijäämää prosenttiosuutena BKT:sta, saavutettiin Luxemburgissa (+0,8 prosenttiyksikköä), Tanskassa (+0,3 prosenttiyksikköä) sekä Irlannissa ja Ruotsissa (+0,2 prosenttiyksikköä). Suurimmat negatiiviset muutokset (alijäämä suureni) tapahtuivat Bulgariassa (-3,0 prosenttiyksikköä), Portugalissa (2,7 prosenttiyksikköä) ja neljässä muussa jäsenvaltiossa (Saksassa 0,4 prosenttiyksikköä, Itävallassa -0,3 prosenttiyksikköä, Suomessa ja Sloveniassa 0,2 prosenttiyksikköä). Minkään muun maan alijäämä ei ole viiden viime vuoden aikana muuttunut yhtä paljon kuin Bulgarian ja Portugalin alijäämä lokakuussa 2015 sen jälkeen, kun Eurostat oli esittänyt niiden vuoden 2014 alijäämätietojen laatua koskevan varauman. Suurin vuoden 2014 velan tarkistus, noin prosentti BKT:sta, tehtiin Ruotsissa. Myös Saksa tarkisti velkaansa huomattavasti, 0,5 prosenttiyksikköä.

    BKT:n tarkistuksilla on yleensä suurempi nimittäjävaikutus julkisen talouden velkasuhteeseen kuin julkisen talouden alijäämään. BKT:n tarkistuksella oli vaikutusta velkasuhteeseen useissa jäsenvaltioissa, erityisesti Espanjassa ja Kreikassa (yli 1 prosenttiyksikköä) sekä Irlannissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa (alle -1 prosenttiyksikköä). BKT:n tarkistuksella oli vähäinen vaikutus talouden alijäämään (Kypros ja Espanja -0,1 prosenttiyksikköä, Irlanti ja Yhdistynyt kuningaskunta +0,1 prosenttiyksikköä).

    2.1.3.Taulukoiden ja niitä tukevan aineiston täydellisyys

    Raportointitaulukoiden täyttäminen on lakisääteinen velvollisuus ja välttämätön edellytys sille, että Eurostat voi valvoa tietojen laatua. Asetuksen (EY) N:o 479/2009 8 artiklan 2 kohdan mukaan jäsenvaltioiden on toimitettava Eurostatille asiaankuuluvat tilastotiedot, joilla ”tarkoitetaan erityisesti seuraavia:

    a)    kansantalouden tilinpidosta saatavat tiedot;

    b)    kuvaukset;

    c)    liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn lukuja koskevat taulukot;

    d)    liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn puitteissa toimitettavia tietoja koskevat lisäkyselyt ja selvennykset.”

    Liiallisia alijäämiä koskevaa menettelyä varten on neljä raportointitaulukkoa. Taulukko 1 kattaa julkistalouden alijäämää/ylijäämää ja velkaa koskevien tietojen toimitukset. Taulukoissa 2A–2D esitetään tiedot, jotka selittävät julkisen talouden rahoitusaseman kansallisten määritelmien ja kunkin julkistalouden alasektorin alijäämän/ylijäämän väliset erot. Taulukoissa 3A–3D esitetään tiedot, jotka selittävät julkisen talouden alijäämään/ylijäämän ja muiden olennaisten tekijöiden vaikutusta julkisen talouden velan määrän vaihteluun ja velkojen konsolidointiin. Taulukko 4 sisältää tietoja pääasiassa kauppaluotoista ja ennakoista 6 . Taulukot 1 ja 2 kattavat vuodet 2011–2015 7 , muut taulukot kattavat vuodet 2011–2014.

    Kaikki jäsenvaltiot täyttivät kaikki liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyvät taulukot 8 . Lokakuun 2015 tietojen toimituksessa kaikki jäsenvaltiot määrittivät taulukossa 2 yhteyden tasapainoerien ja liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn yli-/alijäämätietojen välillä kaikkien alasektorien osalta. Yhdistyneessä kuningaskunnassa tasapainoerää on arvioitu suoriteperusteisesti. Mukautuksia, joilla tasapainoerät on muutettu alijäämäksi/ylijäämäksi EKT 2010:n mukaisesti, ilmoitettiin vain muutamia. Myös jotkin muut maat ilmoittivat ainoastaan vähäisistä oikaisuerien määristä.

    Taulukossa 3 kaikki jäsenvaltiot eivät tehneet kaikkia jaotteluja. Taulukossa ei aina annettu erityisesti lainoja ja osuuksia koskevia yksityiskohtaisia tietoja.

    Kaikki julkisyhteisöjen kauppaluottoihin ja ennakoihin liittyvät tiedot on annettava taulukossa 4. Kuitenkin vain alle puolet jäsenvaltioista antaa täydelliset tiedot kaikista julkisyhteisöjen alasektoreista ja alasektorien sisäisistä yksiköistä. Muiden jäsenvaltioiden osalta mainitaan, että tiedot ovat väliaikaisia, toisin sanoen tietoja tarkistetaan tulevissa ilmoituksissa. Nämä jäsenvaltiot ovat Belgia, Bulgaria, Tanska, Saksa, Irlanti, Kreikka, Ranska, Kroatia, Italia, Kypros, Luxemburg, Malta, Alankomaat, Itävalta, Puola ja Yhdistynyt kuningaskunta.

    Taulukoiden täyttämistä voitaisiin vieläkin parantaa. Avoimilla kysymyksillä ei kuitenkaan liene suurta vaikutusta tietojen laatuun.

    Kaikki jäsenvaltiot toimittivat vastauksensa raportointitaulukoihin liittyvään kyselyyn 9 . Vaikka kattavuus ja vastausten laatu ovatkin edelleen parantuneet viime vuosista, tilannetta pitäisi vielä parantaa, sillä jotkin jäsenvaltiot eivät ilmoittaneet kaikkia kyselyssä pyydettyjä yksityiskohtia. Kyse on erityisesti tiedoista, jotka koskevat valtionhallinnon saatavia ja velkojen mitätöintiä, muiden saamisten ja velkojen jaottelua sekä valtiontakauksien kirjaamista (lähinnä paikallishallinnon alasektori).

    2.1.4.Rahoituskriisiä koskevat lisätaulukot

    Eurostat on koonnut 15. heinäkuuta 2009 lähtien rahoituskriisiä koskevia tietosarjoja lisätaulukkoon. Vuonna 2015 kerätyt tiedot koskevat vuosia 2007–2014. Seitsemää jäsenvaltiota (Tšekki, Viro, Kroatia, Malta, Puola, Romania ja Slovakia) lukuun ottamatta kaikki jäsenvaltiot toimittivat tietoja finanssikriisin vuoksi vuosina 2007–2014 toteutetuista valtion tukitoimista. Suomessa tehtiin vain ehdollisiin velkoihin liittyviä tukitoimia vuonna 2008. Eurostat julkaisi liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyvien lehdistötiedotteiden ohessa muistion, jossa se analysoi näitä tietoja 10 . 

    2.1.5.Hallitustenvälistä lainanantoa koskeva kyselylomake

    Jäsenvaltiot toimittavat tietoja myös hallitusten kahdenvälisestä lainanannosta, joka yleensä liittyy rahoitustukiohjelmiin. Nämä tiedot ja Euroopan rahoitusvakausvälinettä koskevat lisätiedot esitetään liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyvissä tiedotteissa.

    Hallitusten kahdenvälinen lainananto lisääntyi huomattavasti finanssikriisin aikana. Nämä määrät vähennetään laskettaessa EMU-kriteerien mukaista velkaa koskevia EU-28- ja euroalueaggregaatteja 11 , jotka molemmat esitetään konsolidoinnin perusteella. Konsolidointi tarkoittaa, että EU-28- ja euroalueaggregaatit eivät vastaa jäsenvaltioiden velan aritmeettista summaa (ts. edellä mainittu hallitustenvälinen lainananto ei ole aggregaateissa mukana kaksinkertaisen laskemisen välttämiseksi).

    2.2.Tilastotietojen kirjaussääntöjen mukaisuus ja yhtenäisyys

    2.2.1.Tietojenvaihto ja selvennykset

    Syksyn ilmoitusjaksolla (tietojen toimittamisen määräajasta, joka oli 1. lokakuuta, tietojen julkaisemispäivään eli 21. lokakuuta 2015) Eurostat otti yhteyttä kaikkien jäsenvaltioiden kansallisiin tilastoviranomaisiin pyytääkseen lisätietoja ja saadakseen selvennyksiä kirjaussääntöjen soveltamiseen tiettyjen transaktioiden kohdalla. Tänä aikana Eurostat ja kansalliset viranomaiset kävivät vilkasta kirjeenvaihtoa. Ensimmäiset selvennyspyynnöt lähetettiin kaikille maille 6. päivään lokakuuta mennessä. Sen jälkeen 27 maalle lähetettiin toiset pyynnöt ja kahdeksalle maalle kolmas pyyntö. Eurostat pyysi joitakin jäsenvaltioita toimittamaan tarkistettuja raportointitaulukoita. Lokakuussa 2015 annettuihin tietoihin tehdyt muutokset eivät useimmissa tapauksissa muuttaneet merkittävästi vuosien 2011–2014 alijäämä- ja velkatasoja.

    2.2.2.Konsultointikäynnit ja menetelmiä koskevat tarkastuskäynnit

    Asetuksessa (EY) N:o 479/2009 säädetään konsultointikäynneistä ja menetelmiä koskevista tarkastuskäynneistä. Jäsenvaltioihin tehdään säännöllisesti (vähintään joka toinen vuosi) konsultointikäyntejä, joiden tarkoituksena on tarkastella toimitettuja tietoja ja menetelmällisiä kysymyksiä, keskustella tilastollisista lähteistä ja arvioida, noudatetaanko asiaankuuluvia kirjaussääntöjä (jotka koskevat esimerkiksi julkisyhteisöjen rajaamista, kirjausajankohtaa ja julkisen talouden transaktioiden ja velkojen luokitusta).

    Jäsenvaltioihin tehtävien liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyvien käyntien lukumäärä on kasvanut viime vuosina. Jos Eurostat ottaa jonkin jäsenvaltion kohdalla esiin jonkin erityisen tärkeän kysymyksen, jota ei voida ratkaista muutoin kuin tapaamalla kyseisiä viranomaisia, tähän jäsenvaltioon järjestetään tapauskohtainen käynti.

    Vuonna 2015 Eurostat teki liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyviä konsultointikäyntejä seuraavasti: Viro (20. ja 21. tammikuuta), Italia (2. ja 3. helmikuuta), Kroatia (26. ja 27. helmikuuta), Yhdistynyt kuningasunta (28. ja 29. huhtikuuta), Ruotsi (19. ja 20. toukokuuta), Latvia (26. ja 27. toukokuuta), Puola (29. ja 30. kesäkuuta), Espanja (9. ja 10. heinäkuuta), Alankomaat (1. ja 2. syyskuuta), Slovenia (7. ja 8. syyskuuta), Kreikka (23. ja 24. syyskuuta), Romania (12. ja 13. marraskuuta, 17. ja 18. joulukuuta), Suomi (19. ja 20. marraskuuta) ja Slovakia (8. ja 9. joulukuuta). Lisäksi tehtiin tapauskohtainen käynti Itävaltaan (14. lokakuuta).

    Kunkin konsultointikäynnin lopulliset tulokset, mukaan lukien esitetyt toimenpiteet ja esiin tuotujen ongelmien tilanne, toimitetaan talous- ja rahoituskomitealle ja julkaistaan Eurostatin verkkosivustolla 12 . Toimenpiteiden toteuttaminen parantaa tietojen laatua ajan mittaan.

    Eurostat suorittaa menetelmiä koskevia tarkastuskäyntejä ainoastaan, jos se on havainnut tietojen laadussa merkittäviä riskejä tai mahdollisia ongelmia etenkin sovellettavien menetelmien, käsitteiden tai luokitusten osalta. Eurostat ei tehnyt yhtään menetelmiä koskevaa tarkastuskäyntiä vuonna 2015.

    2.2.3.Eurostatin erityiset neuvot

    Jäsenvaltiot pyytävät Eurostatilta säännöllisesti lausuntoja suunnitteilla olevien tai jo suoritettujen transaktioiden kirjausta koskevista kysymyksistä. Eurostat antaa neuvontaa voimassa olevien ohjeiden mukaisesti. Noudattaakseen asetuksen (EY) N:o 479/2009 avoimuussäännöstä Eurostat julkaisee lausuntonsa 13 , ellei kyseinen jäsenvaltio esitä vastalauseita. Eurostat julkaisi 8 ennakko-ohjetta vuonna 2015. Eurostat on antanut myös Belgialle, Kreikalle, Puolalle ja Slovakialle ohjeita, joiden julkistamista kyseiset jäsenvaltiot vastustivat luottamuksellisista syistä.

    2.2.4.Tutkimuksia julkisen talouden valvonnan täytäntöönpanosta euroalueella

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 1173/2011 valtuutetaan komissio aloittamaan tutkinta, jos epäillään tapahtuneen tahallisesta väärien tietojen ilmoittamisesta tai törkeästä huolimattomuudesta johtuvaa tilastojen väärentämistä.

    Komissio päätti 11. heinäkuuta 2014 aloittaa muodollisen tutkintamenettelyn mahdollisesta tilastojen väärentämisestä Valencian alueella Espanjassa (Comunidad Valenciana) 14 .

    Tämä oli ensimmäinen kerta, kun komissio käytti talouspolitiikan ohjauspaketin (ns. six-pack-lainsäädännön) mukaisia uusia toimivaltuuksiaan tutkiakseen mahdollista jäsenvaltion velka- ja alijäämätietojen väärentämistä.

    Komissio hyväksyi 7. toukokuuta 2015 kertomuksen 15 , jossa otettiin huomioon Espanjan toimittamat huomautukset, ja suositti, että neuvosto määrää sakkoa. Kertomuksessa todettiin, että eräs Espanjan julkisyhteisöjen sektorilla toimiva taho, Valencian autonomisen yhteisön alueellinen tarkastusvirasto, oli törkeästi laiminlyönyt velvoitteitaan kirjata terveydenhuollon menoja ja noudattaa suoriteperusteista kirjanpitoa kansantalouden tilinpidossa (EKT 95). Tästä seurasi, että Espanjan Eurostatille maaliskuussa 2012 ilmoittamat tiedot julkistalouden alijäämästä olivat virheellisiä. Väärien tietojen ilmoittaminen loppui vuonna 2012. Kertomuksessa viitataan erityisesti Valencian alueen toimittamiin tilastoihin. Espanjan kansallisten tilastojen paikkansapitävyyttä ei aseteta kyseenalaiseksi.

    Neuvosto päätti 13. heinäkuuta 2015 langettaa Espanjalle 18,93 miljoonan euron sakon siitä, että julkistalouden alijäämää koskevat tiedot oli esitetty virheellisesti törkeän huolimattomuuden vuoksi.

    Espanja riitautti komission päätöksen aloittaa tutkinta ja neuvoston päätöksen määrätä sakkoa ja vei ne käsiteltäviksi unionin tuomioistuimessa. Unionin yleinen tuomioistuin hylkäsi 3. syyskuuta 2015 komission päätöstä koskevan kumoamiskanteen asiassa T-676/14 antamassaan tuomiossa 16 . Neuvoston päätöksen kumoamista koskeva kanne on edelleen vireillä 17 .

    2.2.5.Viime aikoina käsiteltyjä menetelmäkysymyksiä

    Tavanomaiseen tapaansa Eurostat arvioi EKT 2010:n sääntöjen asianmukaista noudattamista, erityisesti suhteessa tuoreimpiin asetuksen (EY) N:o 479/2009 10 artiklan 2 kohdan mukaisiin päätöksiinsä. Päätökset sisältyvät julkisen talouden alijäämää ja valtion velkaa käsittelevään käsikirjaan (”Manual on Government Deficit and Debt”), jonka viimeisin versio julkaistiin elokuussa 2014 18 . Vuoden 2016 alkupuolella julkaistava käsikirjan uusi versio (vuoden 2016 painos) sisältää EKT 2010:n mukaisiksi muutettuja lukuja, ja siinä on otettu huomioon menetelmäkysymyksiä tarkastelevan työryhmän vuoden 2015 aikana tekemän työn tulokset.

    Vuonna 2015 Eurostat antoi jäsenvaltioille edelleen lisäselvennyksiä liiallista alijäämää koskevan menettelyn ja julkisyhteisöjen rahoitustilastojen kirjaussääntöihin. Nämä selittävät asiakirjat, joihin kuuluvat 17. maaliskuuta 2015 julkaistu asiakirja EU:n talousarvion vaikutuksen tilastollisesta kirjaamisesta omia varoja koskevan asetukseen tehdyn tarkistuksen jälkeen (The statistical recording of EU budgetary contributions, following an amendment to the Own Resources Regulation) ja menetelmiä koskeva ohjausasiakirja energiatehokkuussopimusten vaikutuksesta julkisyhteisöjen tilinpitoon (The impact of energy performance contracts on government accounts), täydentävät EKT 2010:n yleisiä sääntöjä. Eurostat julkaisee ohjeet jäsenvaltioita kuultuaan.

    2.2.6.Perustana olevan julkisyhteisöjen tilinpidon yhtenäisyys

    Asetuksessa (EY) N:o 479/2009 vahvistetut tietojen toimittamisen määräajat, kunkin vuoden 1. huhtikuuta ja 1. lokakuuta, otettiin käyttöön, jotta varmistetaan yhtenäisyys perustana olevan julkisyhteisöjen sektorin vuosittaisen ja neljännesvuosittaisen tilinpidon kanssa. Nämä tilinpitotiedot toimitetaan Eurostatille useissa EKT:n mukaisissa taulukkolähetyksissä. Eurostat tarkistaa säännöllisesti, että liiallista alijäämää koskevan menettelyn mukaisesti ilmoitetut luvut vastaavat niiden perustana olevia julkisyhteisöjen sektorin tilinpitotietoja. Esimerkiksi julkisyhteisöjen kokonaismenojen ja -tulojen olisi vastattava toimitettuja alijäämälukuja. Euroalueen maiden alustavat tiedot neljännesvuosittaisten julkisyhteisöjen rahoitustilien osalta on kuitenkin ilmoitettava ennen liiallista alijäämää koskevan menettelyn mukaista ilmoitusta (t + 85 päivää) 19 .

    Liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyvät tiedot vastaavat yleensä toimitettuja EKT 2010:n mukaisia julkisyhteisöjen tilinpitotietoja, tosin jonkin verran huolta aiheuttavat varoja ja vastuuta koskevat taseet (varasto) sekä neljännesvuosittaiset julkisyhteisöjen rahoitustilit. Vastaavuusongelmia on seuraavien jäsenvaltioiden tiedoissa: Bulgaria, Tšekki, Tanska, Irlanti, Kreikka, Ranska, Luxemburg ja Slovakia.

    Rahoitustoimien nettokirjauksissa oli Kreikalla merkittäviä eroja useiden vuosien ajan. Tämän vuoksi Eurostat on perunut EKT-27-taulukon julkaisun ja muuttanut EU-28- ja euroalueaggregaatteihin käytettyjä lukuja Kreikan osalta.

    Jäsenvaltioiden ilmoittamat liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn mukaiset yli-/alijäämätiedot vastaavat täysin julkisyhteisöjen kokonaismenojen ja -tulojen vuosittain ilmoitettavia tietoja (EKT-taulukko 2).

    Vuosina 2011–2014 neljännesvuosittaiset julkisyhteisöjen rahoitustilitiedot (EKT-taulukko 25) olivat täysin yhtenäiset kaikkien muiden jäsenvaltioiden paitsi Tanskan osalta.

    Tiedot vuosittaisesta velasta ja julkisyhteisöjen neljännesvuosittaisesta velasta (EKT-taulukko 28) ovat kaikkien jäsenvaltioiden osalta täysin vastaavia.

    2.3.Julkaiseminen

    2.3.1.Keskeisten lukujen ja yksityiskohtaisten raportointitaulukoiden julkaiseminen

    Asetuksen (EY) N:o 479/2009 14 artiklan 1 kohdassa sanotaan: ”Komissio (Eurostat) toimittaa tiedot toteutuneesta julkistalouden alijäämästä ja velasta liiallisia alijäämiä koskevasta menettelystä laaditun pöytäkirjan soveltamista varten kolmen viikon kuluessa […] ilmoittamisen määräajoista […]. Tiedot toimitetaan julkaisemalla ne.”

    Eurostat julkaisi julkistalouden alijäämää ja velkaa koskevat tiedot internet-sivustollaan 21. huhtikuuta 2015 20 ja 21. lokakuuta 2015 21 yhdessä raportointitaulukoiden 22 kanssa sellaisina kuin jäsenvaltiot olivat ne toimittaneet. Eurostat on helmikuusta 2012 lähtien julkaissut säännöllisesti lehdistötiedotteen EMU-kriteerien mukaisesta julkisyhteisöjen neljännesvuosittaisesta velasta. Julkaisun aikataulu on noin t + 115 päivää. Helmikuusta 2014 lähtien Eurostat on julkaissut myös lehdistötiedotteen julkisyhteisöjen neljännesvuosittaisesta alijäämästä.

    Asetuksen (EY) N:o 479/2009 mukaan jäsenvaltioiden on julkaistava toteutuneet alijäämä- ja velkatiedot. Kaikki jäsenvaltiot julkaisevat alijäämä- ja velkaluvut kansallisesti. Useimmat jäsenvaltiot ovat ilmoittaneet Eurostatille, että ne julkaisevat kaikki raportointitaulukot. Kuusi jäsenvaltiota (Bulgaria, Italia, Luxemburg, Malta, Puola ja Slovakia) julkaisee vain osan raportointitaulukoista, ja yksi jäsenvaltio, Ranska, ei julkaise liiallista alijäämää koskevaan menettelyyn liittyviä taulukoita kansallisesti.

    2.3.2.Tietojen laatua koskevat varaumat

    Lokakuu 2015

    Itävalta: Eurostat esitti Itävallan ilmoittamien tietojen laatua koskevan varauman, koska EKT 2010:n mukaisia sääntöjä, jotka koskevat menojen ja tulojen kirjaamista suoriteperusteisesti, ei ollut riittävästi noudatettu varsinkaan valtion budjettitalouden (”Bund”) tasolla. Tätä nykyä merkittävä määrä transaktioita kirjataan kassaperusteisesti kansallisessa tilinpidossa. Tilanne aiheuttaa epäselvyyttä lukujen laadusta ja riskinä on, että tietoja tarkistetaan huhtikuussa 2016 toimitettaessa tietoja liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn mukaisesti.

    Eurostat poisti Bulgariaa ja Portugalia koskevan varauman liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyvästä huhtikuun 2015 tiedotteesta.

    Huhtikuu 2015

    Bulgaria: Eurostat esitti Bulgarian ilmoittamien tietojen laatua koskevan varauman, joka liittyi talletussuojarahaston sektoriluokitukseen ja siihen, miten Corporate Commercial Bankin takuutalletusten takaisinmaksu vaikuttaa julkisyhteisöjen alijäämään.

    Portugali: Eurostat esitti julkistalouden vuoden 2014 alijäämätietojen laatua koskevan varauman, koska Novo Bancon pääomittamisen tilastovaikutuksissa oli epäselvyyksiä vuonna 2014.

    2.3.3.Toimitettujen tietojen muutokset

    Eurostat ei ole muuttanut tietoja, jotka jäsenvaltiot ovat ilmoittaneet liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn mukaisissa tietojen toimituksissa huhtikuussa ja lokakuussa 2015.

    2.3.4.Metatietojen julkaiseminen (kuvaukset 23 )

    Asetuksessa (EY) N:o 479/2009 täsmennetään, että liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn kuvaukset ovat niitä tilastotietoja, jotka jäsenvaltioiden on toimitettava, jotta Eurostat voi tarkistaa EKT:n sääntöjen noudattamisen. Asetuksessa edellytetään myös, että jäsenvaltiot julkaisevat liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn kuvaukset.

    Eurostat on päivittänyt liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn kuvauksen. Siihen on tehty rakenteellisia muutoksia ja se edellyttää entistä yksityiskohtaisempia tietoja. Kuvauksen uudesta EKT 2010:n mukaisesta mallista on sovittu, ja Eurostatin ja jäsenvaltioiden oli määrä julkaista kuvaukset vuoden 2015 loppuun mennessä 24 . Asia on edistynyt ennakoitua hitaammin, sillä vain alle puolet jäsenvaltioista on toimittanut tarkistetut kuvaukset määräaikaan mennessä.

    3.Päätelmät

    Eurostat panee merkille, että toimitettujen tietojen yhtenäisyys ja täydellisyys ovat yleisesti parantuneet. Joitakin ongelmia on kuitenkin edelleen, ja jäsenvaltioiden olisikin tehostettava toimiaan, jotta ne voisivat parantaa ilmoitettujen kauppaluottotietojen kattavuutta ja laatua ja saavuttaa saman laatutason muita julkisen talouden velkoja laskettaessa.

    Joidenkin jäsenvaltioiden neljännesvuosittaisissa rahoitustileissä on edelleen vastaavuusongelmia. Liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn kuvausten päivitykset ovat sujuneet odotettua hitaammin.

    Eurostat esitti vuonna 2015 kolme jäsenvaltioiden ilmoittamien tietojen laatua koskevaa varaumaa. Huhtikuussa 2015 ilmoitettujen tietojen osalta ne koskivat Bulgariaa ja Portugalia ja lokakuussa 2015 ilmoitettujen tietojen osalta Itävaltaa. Eurostat perui Bulgariaa ja Portugalia koskevan varauman lokakuussa 2015.

    Aiempien alijäämää ja velkaa koskevien tietojen tarkistukset selittyivät lähinnä tietolähteiden päivittämisellä ja yksiköiden uudelleenluokituksella julkisyhteisöjen sektoriin.

    Jos tarkastellaan kokonaisuutta, Eurostatin mukaan julkistalouden tietojen laadun parantamisessa edistyttiin edelleen vuonna 2015. Jäsenvaltiot lähettivät Eurostatille aiempaa parempia tietoja niin liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyvissä raportointitaulukoissa kuin muissa asiaan liittyvissä tilastoissa.

    (1)

       EUVL L 145, 10.6.2009, s. 1.

    (2)

       COM(2015) 88 final.

    (3)

       EUVL L 174, 26.6.2013, s. 1.

    (4)

       Asetuksen (EY) N:o 479/2009 3 artiklan 1 ja 3 kohta.

    (5)

       Toteutuneet tiedot voivat olla lopullisia, osittain valmiita tai arvioituja lukuja.

    (6)

       Ks. 22. marraskuuta 1993 pidetyn neuvoston kokouksen pöytäkirjaan merkityt lausumat: https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/gfs/images/e/e7/Statements_9817.en93.pdf

    (7)

       Neuvoston asetuksessa (EY) N:o 479/2009 edellytetään nimenomaisesti vain, että jäsenvaltiot toimittavat ennakoidut tiedot liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn liittyvissä taulukoissa 1 ja 2A.

    (8)

       Jäsenvaltioiden toimittamat taulukot löytyvät Eurostatin verkkosivustolta: http://ec.europa.eu/eurostat/web/government-finance-statistics/excessive-deficit-procedure/edp-notification-tables

    (9)

       Kyselylomake käsittää 13 osaa, joissa pyydetään määrällisiä ja toisinaan myös laadullisia tietoja esimerkiksi seuraavilta aloilta: veroihin ja sosiaaliturvamaksuihin ja EU:hun liittyvät transaktiot, sotilastarvikkeiden hankinnat, valtiontakaukset, velkojen mitätöinnit, julkishallinnon toteuttamat julkisten yritysten pääomanlisäykset, julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuudet, transaktioiden kierrätys jne.

    (10)

       Ks. http://ec.europa.eu/eurostat/documents/1015035/7036501/Background-note-fin-crisis-OCT-2015-final.pdf  

    (11)

       Perussopimuksiin liitetyn liiallisia alijäämiä koskevasta menettelystä tehdyn pöytäkirjan mukaan julkinen velka on koko julkisyhteisösektorin konsolidoitu bruttovelka vuoden lopussa (nimellisarvo). Asetuksen (EY) N:o 479/2009 mukaan julkiseen velkaan sisältyvät käteisraha ja talletukset (AF.2), velkapaperit (AF.3) ja lainat (AF.4) EKT 2010:n määritelmien mukaisesti.

    (12)

         Ks.: http://ec.europa.eu/eurostat/web/government-finance-statistics/excessive-deficit-procedure/eurostat-edp-visits-to-member-states

    (13)

       Ks. http://ec.europa.eu/eurostat/web/government-finance-statistics/methodology/advice-to-member-states

    (14)

       C(2014) 4856 final.

    (15)

       Ks. http://ec.europa.eu/eurostat/documents/1015035/2041365/Report-on-manipulation-of-statistics-in-region-Valencia-Spain.pdf  

    (16)

         Asia T-676/14, Espanja v. komissio, ECLI:EU:T:2015:602.

    (17)

         Asia C-521/15.

    (18)

       Ks. http://ec.europa.eu/eurostat/web/products-manuals-and-guidelines/-/KS-GQ-14-010

    (19)

         t on raportointivuosi.

    (20)

       Ks. http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/6796757/2-21042015-AP-EN.pdf/2a3922ae-2976-4aef-b6ce-af19bde6a236

    (21)

       Ks. http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/7036737/2-21102015-AP-EN.pdf/22806a48-3bb0-4eb0-b641-d420af17be5b

    (22)

         Ks. http:/ec.europa.eu/eurostat/web/government-finance-statistics/excessive-deficit-procedure/edp-notification-tables

    (23)

       Kuvaukset toteutunutta alijäämää ja velkaa koskevien tietojen keräämiseen käytettävistä menetelmistä, menettelyistä ja lähteistä sekä niiden taustalla olevista julkistalouden tileistä.

    (24)

          http://ec.europa.eu/eurostat/web/government-finance-statistics/excessive-deficit-procedure/edp-inventories  

    Top