Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015DC0490

TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA-NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE Pakolaiskriisin hallinta: Euroopan muuttoliikeagendaan perustuvat välittömät operatiiviset, taloudelliset ja lainsäädäntötoimenpiteet

COM/2015/0490 final

Bryssel 23.9.2015

COM(2015) 490 final

TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA-NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

Pakolaiskriisin hallinta: Euroopan muuttoliikeagendaan perustuvat välittömät operatiiviset, taloudelliset ja lainsäädäntötoimenpiteet


I. Johdanto

Joka päivä tuhannet ihmiset joutuvat pakenemaan kodeistaan väkivallan takia ja etsimään turvaa joko muualta omasta maastaan tai ulkomailta. Kotiseudultaan siirtymään joutuneiden määrät ovat valtavat, ja ne kasvavat edelleen konfliktien jatkuessa. Koko maailmassa on lähes 60 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa. Määrä on suurempi kuin koskaan sitten toisen maailmansodan.

Euroopan unionin ulkorajoille saapuvien turvapaikanhakijoiden, siirtolaisten ja kotiseutunsa jättäneiden ihmisten suuri määrä on haaste unionille. Komission toukokuussa esittämässä Euroopan muuttoliikeagendassa todetaan, että muuttoliikkeen hallintaa varten on luotava kokonaisvaltainen lähestymistapa. Sen jälkeen on toteutettu useita toimenpiteitä, esimerkiksi hyväksytty kaksi hätätilannejärjestelmää, joiden avulla on tarkoitus siirtää 160 000 kansainvälisen suojelun tarpeessa olevaa ihmistä niistä EU:n jäsenvaltioista, joissa on eniten turvapaikanhakijoita, muihin jäsenvaltioihin. Tämänhetkinen pakolaiskriisi edellyttää kuitenkin lisää välittömiä toimenpiteitä.

Tässä tiedonannossa on tarkoitus vahvistaa ensisijaiset toimet, jotka on toteutettava seuraavien kuuden kuukauden aikana. Lyhyen aikavälin toimilla vakautetaan tilanne, ja niitä on täydennettävä pitkän aikavälin toimilla tehokkaan ja kestävän järjestelmän perustamiseksi.

Tällaista järjestelmää ei tarvitse kuitenkaan luoda tyhjästä. EU:ssa on jo tarvittava lainsäädäntö, taloudelliset resurssit ja järjestelyt, jotka on suunniteltu niin, että niiden avulla voidaan selvitä nykyisen kaltaisesta tilanteesta. Ongelmana on, että niitä ei ole useinkaan pantu täytäntöön tai niistä ei olla tietoisia tai niitä ei hyödynnetä riittävän tehokkaasti.

Ensisijaisten toimien luettelossa (ks. liite I) vahvistetaan ne keskeiset toimenpiteet, joita tarvitaan välittömästi ja jotka koskevat seuraavia: i) operatiiviset toimenpiteet; ii) rahoitustuki; iii) EU:n lainsäädännön täytäntöönpano ja iv) tulevat lainsäädäntötoimet. Komissio on jo ruvennut toteuttamaan sen vastuualueeseen kuuluvia toimia. Nyt tarvitaan kuitenkin myös jäsenvaltioiden koordinoituja toimia.

Meidän on yhdessä osoitettava muulle maailmalle, että unioni kykenee selviytymään tästä kriisistä. Sitä varten kaikkien jäsenvaltioiden on hoidettava oma osuutensa sen varmistamiseksi, että solidaarisuus ja vastuu ovat tasapainossa.



II. Toteutetut toimet

Toukokuussa esitetyssä Euroopan muuttoliikeagendassa todetaan, että muuttoliikkeen hallintaa varten on luotava kokonaisvaltainen lähestymistapa: välittömän kriisinratkaisun lisäksi tarvitaan EU:n sisällä ja sen ulkopuolella toimenpiteitä, jotta voimme uudella tavalla täyttää velvollisuutemme suojelua tarvitsevia henkilöitä kohtaan, auttaa suurimman paineen kohteeksi joutuneita jäsenvaltioita, noudattaa eurooppalaisia ja kansainvälisiä velvoitteita turvapaikka-asioissa, palauttaa kotimaihinsa henkilöt, jotka eivät ole kansainvälisen suojelun tarpeessa, hallinnoida unionin ulkorajoja, puuttua kriisin perimmäisiin syihin, jotka saavat ihmiset lähtemään vaaralliselle matkalle Eurooppaan, sekä tarkastella Euroopan tarvetta vastaanottaa laillisia muuttajia pitkällä aikavälillä.

Muuttoliikeagendassa pyritään löytämään tasapaino vastuun ja solidaarisuuden välille. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkien jäsenvaltioiden on tarjottava tukea ja että suurimman paineen alaisina olevien jäsenvaltioiden on asetettava etusijalle hallitun menettelyn käyttöönotto. Kumpaakin osatekijää on parannettava, jotta tilanne saadaan hallintaan.

Muuttoliikeagendan täytäntöönpano on jo käynnistynyt.

Jäsenvaltiot ovat olleet solidaarisia ja sopineet siirtävänsä 160 000 ihmistä, jotka ovat selvästi kansainvälisen suojelun tarpeessa, suurimman siirtolaispaineen kohteena olevista jäsenvaltioista muihin jäsenvaltioihin.

Olemme ottaneet käyttöön EU:n varoja kaikkein vaikeimmassa tilanteessa olevien jäsenvaltioiden tukemiseksi. Hätärahoitusta on tarjolla yli 75 miljoonaa euroa, minkä lisäksi vuosiksi 2014–2020 on osoitettu 7 miljardia euroa monivuotista rahoitusta muuttoliikkeen, pakolaisten ja rajavalvonnan aloilla toteutettaviin toimiin.

Olemme lisänneet läsnäoloamme merialueilla kolminkertaistamalla Frontexin yhteisiä operaatioita (Poseidon ja Triton) varten käytettävissä olevat resurssit ja varat. Frontexin koordinoimiin yhteisiin operaatioihin Italiassa, Kreikassa ja Unkarissa osallistuu 29 jäsenvaltiota ja Schengeniin assosioitunutta maata. Tähän mennessä on pelastettu yli 122 000 ihmishenkeä. Jokainen menetetty ihmishenki on liikaa, mutta pelastettuja on paljon enemmän kuin olisi ilman näitä toimenpiteitä: pelastettujen määrä on lisääntynyt 250 prosenttia.

Olemme kaksinkertaistaneet toimemme ihmissalakuljettajien kiinni saamiseksi ja salakuljettajien verkostojen hajottamiseksi erityisesti käynnistämällä merioperaation EUNAVFOR MED 1 . Näin on voitu tyrehdyttää laivojen tarjonta, jolloin yhä harvempi ihminen vaarantaa henkensä huterissa ja merikelvottomissa veneissä. Keskisen Välimeren reitin tilanne on toimien ansiosta vakiintunut: sen kautta saapui elokuussa noin 115 000 henkeä eli saman verran kuin samaan aikaan viime vuonna.

EU tarjoaa tukea Syyrian väestölle ja erityisesti maan sisäisille pakolaisille sekä taloudellista tukea naapurimaille, joissa on eniten pakolaisia. Euroopan komissio ja jäsenvaltiot ovat osoittaneet tähän mennessä 3,9 miljardia euroa humanitaariseen apuun ja kehitysapuun sekä talouden ja vakauttamisen tukemiseen syyrialaisille heidän omassa maassaan sekä pakolaisille ja pakolaisia vastaanottaville yhteisöille naapurimaissa Libanonissa, Jordaniassa, Irakissa, Turkissa ja Egyptissä. Euroopan komissio on lisäksi päättänyt osoittaa 1,8 miljardia euroa EU:n varoja piakkoin perustettavaan eurooppalaiseen hätärahastoon, jonka tarkoituksena on tukea vakautta Afrikassa ja puuttua niihin tekijöihin, jotka johtavat laittomaan muuttamiseen ja siihen, että ihmiset joutuvat jättämään kotiseutunsa.

Olemme yhdessä sitoutuneet sijoittamaan uudelleen yli 22 000 henkilöä Euroopan ulkopuolelta ensi vuoden aikana. Näin osoitamme solidaarisuutta naapurimaillemme. Myös yksittäiset jäsenvaltiot 2 ovat ilmoittaneet antaneensa kahdenvälisiä sitoumuksia hädänalaisten uudelleensijoittamisesta.

Eurooppa on toiminut viime kuukausina määrätietoisesti. Tämänhetkinen pakolaiskriisi edellyttää kuitenkin uusia ja välittömiä toimenpiteitä. Kriisin ratkaisemiseksi kestävällä tavalla on unionin muuttoliikepolitiikkoja muokattava perusteellisesti, jotta voidaan varmistaa vahvat rajat, oikeudenmukaiset menettelyt sekä ongelmien ennakointiin kykenevä järjestelmä.

Keskeiset jo toteutetut toimet

Euroopan muuttoliikeagendan puitteissa on jo toteutettu muun muassa seuraavat toimet:

valvonnan lisääminen merellä osana Frontexin koordinoimia yhteisiä operaatioita (Poseidon ja Triton) kolminkertaistamalla resurssit ja varat

suurimman paineen kohteena oleville jäsenvaltioille tarkoitetun hätärahoituksen kaksinkertaistaminen

ihmissalakuljettajiin kohdistetut toimet, joilla on tyrehdytetty laivojen tarjonta: keskisen Välimeren ylittäneiden muuttajien määrä saatiin laskettua elokuussa 2015 vuoden 2014 tasolle

EU:ssa jo olevien kansainvälistä suojelua tarvitsevien siirrot voidaan käynnistää nopeasti kun on päästy sopuun 160 000 ihmisen siirtämisestä tänä vuonna

toimet YK:n pakolaisvaltuutetun toimiston (UNHCR) kanssa EU:n ulkopuolella olevien 22 000 pakolaisen sijoittamiseksi jäsenvaltioihin.

III. Ensisijaiset toimet seuraavien kuuden kuukauden aikana

Kaikkein kiireellisin toimenpide on tukea niitä jäsenvaltioita, joiden alueella on poikkeuksellisen paljon pakolaisia.

Tämä edellyttää toimia sekä EU:ssa että sen ulkopuolella. EU:n sisällä on tuettava suurimman paineen kohteena olevia jäsenvaltioita soveltamalla asianmukaisia menettelyjä, tarjoamalla taloudellista ja teknistä tukea, auttamalla paineiden vähentämisessä tasapuolisen siirtomekanismin avulla sekä vahvistamalla unionin yhteisiä ulkorajoja. EU:n ulkopuolella on luotava asianmukaiset olosuhteet, jotta pakolaiset voivat pysyä lähellä kotiseutuaan, vahvistamalla kumppanuuksia väliaikaista suojaa tarjoavien naapurimaiden sekä keskeisten kauttakulkumaiden kanssa, huolehtimalla riittävästä rahoituksesta UNHCR:lle, Maailman elintarvikeohjelmalle ja muille keskeisille virastoille, tehostamalla toimia ihmiskauppiaiden ja -salakuljettajien torjumiseksi ja lisäämällä diplomaattista toimintaa keskeisillä kriisialueilla, kuten Syyriassa.

III.1 Operatiiviset toimenpiteet

Neuvoston viime päivinä hyväksymä järjestelmä kansainvälistä suojelua tarvitsevien 160 000 ihmisen siirtämiseksi perustuu olennaisesti siihen, että tuetaan suurimmassa paineessa olevia jäsenvaltioita. Näin voidaan vähentää huomattavasti vaikeimmassa tilanteessa olevien jäsenvaltioiden paineita, mutta ei poistaa niitä kokonaan. Kaikkien jäsenvaltioiden on ensi tilassa nimettävä siirtoa varten kansalliset yhteyspisteet, jotta tiettyyn jäsenvaltioon mahdollisesti siirrettävät henkilöt voidaan tunnistaa ja siirtää ripeästi. Jäsenvaltioiden on myös panostettava sääntöihin, joilla ehkäistään siirrettyjen pakolaisten toissijainen siirtyminen muihin jäsenvaltioihin.

Välitöntä käytännön apua antavat muuttoliikkeen hallinnan tukitiimit eniten pakolaisia vastaanottavilla alueilla (ks. liite II). Tukitiimit voivat helpottaa tilannetta välittömästi kriittisimmissä pisteissä eli alueilla, joilla eniten pakolaisia vastaanottavilla jäsenvaltioilla on vaikeuksia selviytyä tilanteesta pelkästään tulijoiden valtavan määrän vuoksi. EU:n virastot ja muut jäsenvaltiot lähettävät henkilöstöä avustamaan EU:n alueelle saapuvien siirtolaisten henkilöllisyyden selvittämisessä, suojelutarpeen arvioinnissa ja rekisteröinnissä. Tämä on ensimmäinen vaihe turvapaikkamenettelyssä suojelua tarvitseville ja toisaalta mahdollisuus tunnistaa jo varhaisessa vaiheessa ne, jotka olisi palautettava kotimaahansa. Toimintaan osallistuva EU:n virastojen verkosto tukee myös yhteistyötä siirtolaisten salakuljetuksen torjumiseksi, salakuljetuksesta epäiltyjen tunnistamiseksi ja uusissa tutkimuksissa avustamiseksi. Tukitiimit toimivat aina yhteistyössä kansallisten viranomaisten kanssa. Ainoastaan kansalliset viranomaiset voivat perustaa (EU:n rahoituksen avulla) ja hallinnoida hyvin toimivia vastaanottokeskuksia, vastata niiden johtamisesta ja luoda yhteyksiä keskeisiin toimijoihin, kuten paikallis-, sosiaali- ja lainvalvontaviranomaisiin sekä vastaanottokeskusten johtohenkilöihin. Frontex 3 , Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto (EASO) 4 , Europol 5 ja Eurojust 6 voivat tarjota politiikan asiantuntemusta, edistää jäsenvaltioiden välistä suoraa yhteydenpitoa ja osallistua erityisellä tavalla palauttamisoperaatioiden koordinointiin. Italian ja Kreikan on nyt ensisijaisesti viimeisteltävä sisäistä siirtoa ja eniten pakolaisia vastaanottavilla alueilla toimivia tukitiimejä koskevat etenemissuunnitelmansa ja aloitettava niiden täytäntöönpano sekä varmistettava riittävät vastaanottoinfrastruktuurit.

Elintärkeän operatiivisen tuen toisen haaran muodostavat Frontexin yhteiset operaatiot Triton ja Poseidon. Ne ovat hyvä esimerkki tuloksellisesta solidaarisuudesta, ja niitä on laajennettava ja niiden pohjalta on käynnistettävä lisää vastaavia hankkeita. Jäsenvaltioiden olisi myös reagoitava nopeasti ja aktiivisesti Frontexin pyyntöihin saada käyttöön lisää kalustoa ja asiantuntijoita. Jäsenvaltioiden käytettävissä on useita mekanismeja, joista voisi olla apua, mutta joita ei kuitenkaan ole hyödynnetty täysimääräisesti.

Jos jäsenvaltio katsoo, ettei se selviydy yksin kriisitilanteesta, se voi pyytää apua unionin pelastuspalvelumekanismista 7 . Sen avulla voidaan toimittaa monenlaista luontoissuorituksina toteutettavaa apua, kuten apujoukkoja ja -välineistöä, hätämajoitustarvikkeita, lääkeapua ja muuta apua kuin elintarvikkeita sekä asiantuntija-apua. Käytännössä avun toimittavat mekanismiin osallistuvat valtiot, ja komissio voi tukea taloudellisesti hätäaputarvikkeiden ja asiantuntijoiden kuljetuksia apua tarvitsevaan maahan. Unionin pelastuspalvelumekanismi on aktivoitu vuonna 2015 kahdesti Unkarin 8 ja kerran Serbian 9 auttamiseksi pakolaisten ja siirtolaisten ennennäkemättömän suurten määrien aiheuttamiin kiireellisiin tarpeisiin vastaamiseksi.

Jäsenvaltiot voivat pyytää nopeita rajainterventioryhmiä (RABIT) avustamaan välittömästi rajavartijoita, kun rajoille kohdistuu yllättävä tai poikkeuksellinen muuttopaine (ks. liite III). Mekanismin avulla voidaan toimittaa operatiivista apua rajoitetuksi ajaksi. Frontex vastaa jäsenvaltioista koottujen kansallisten teknisten ja henkilöresurssien rahoittamisesta ja toimittamisesta. Mekanismia on käytetty vain kerran, Kreikassa 10 vuonna 2010, jolloin maahantulijoiden määrä kasvoi äkillisesti Kreikan ja Turkin välisellä maarajalla. Operaation aikana lähes 200 hyvin koulutettua vierailevaa virkamiestä 26 jäsenvaltiosta auttoi joka viikko kreikkalaisia kollegojaan raja-alueiden valvonnassa sekä kiinniotettujen laittomien maahanmuuttajien henkilöllisyyden selvittämisessä. Kreikan ja Turkin välisellä rajalla onnistuneesti toteutettu operaatio vakautti tilanteen ja vähensi maahantulijoiden määrää verrattuna vuoden 2010 huippulukuihin.

Eräät jäsenvaltiot ovat viime viikkoina ottaneet sisärajoilla tehtävät tarkastukset väliaikaisesti uudelleen käyttöön Schengenin rajasäännöstön mukaisesti. Tämä on oikeutettua poikkeuksellisissa kriisitilanteissa. Toimenpiteen on kuitenkin oltava aina lyhytaikainen ennen tilanteen vakauttamista. Se olisi nähtävä merkkinä tilanteen kiireellisyydestä, minkä vuoksi kaikkien osapuolten olisi pyrittävä varmistamaan, että muuttoliikkeen hallinnassa voidaan palata normaalikäytäntöihin mahdollisimman nopeasti. Jos poikkeustoimenpiteitä jatketaan tai lisätoimenpiteitä pyydetään, komissio laatii tilanteesta virallisen arvion antamalla siitä lausunnon Schengenin rajasäännöstön nojalla. Kun siirtojärjestelmä ja eniten pakolaisia vastaanottavilla alueilla työskentelevät tukitiimit saadaan toimimaan täydessä laajuudessaan, rajatarkastukset voidaan todennäköisesti poistaa ensi kuussa.

EU:n olisi myös välittömästi tehostettava diplomaattisia toimia hiljattain annetun yhteisen tiedonannon ”EU:n ulkoisen toiminnan rooli Euroopan pakolaiskriisin ratkaisemisessa” 11 mukaisesti. Keskeistä näissä toimissa on toisaalta korostaa EU:n tarvetta saada kumppaneilta tukea siirtolaiskysymyksen ratkaisemisessa ja toisaalta vahvistaa niitä tuki- ja yhteistyötoimia, joiden avulla EU voi edistää näitä pyrkimyksiä.

Muuttoliikettä koskeva huippukokous Vallettassa 11. ja 12. marraskuuta 2015 tarjoaa oivallisen tilaisuuden esitellä muuttoliikekysymyksiä koskevaa uutta painopistettä EU:n ja sen afrikkalaisten kumppanien välisten suhteiden kannalta. 12 EU on jo tehostanut huippukokouksen valmistelutoimia yhteistyössä kaikkien kumppaneiden ja asianomaisten kansainvälisten organisaatioiden kanssa. Hätärahaston perustaminen tukemaan vakautta Afrikassa ja puuttumaan niihin tekijöihin, jotka johtavat laittomaan muuttamiseen ja ihmisten siirtymiseen kotiseudultaan, sekä rahastolle myönnetty 1,8 miljardin euron alkupääoma ovat konkreettinen osoitus EU:n panoksesta. Tämä voi olla osa kaksisuuntaista kumppanuutta, jonka avulla hidastetaan muuttajien lähtöä Afrikasta ja tuetaan sellaisten henkilöiden palauttamista, joilla ei ole oikeutta kansainväliseen suojeluun.

Länsi-Balkanin reittiä koskevassa korkean tason konferenssissa, joka on tarkoitus järjestää heti oikeus- ja sisäasioiden neuvoston 8. lokakuuta 2015 pidettävän kokouksen jälkeen, olisi keskusteltava yhteisistä toimista, joiden avulla voidaan puuttua vallitseviin paineisiin ja palauttaa vakaus Länsi-Balkanin reitiltä tulevan muuttoliikkeen hallinnassa. EU:n rahoitus Länsi-Balkanin maille kuvastaa sitä, että unioni tukee määrätietoisesti naapurimaita, joihin kohdistuu valtavia ja nopeasti muuttuvia haasteita. Tuki on paljon muutakin kuin humanitaarista tukea pakolaisille – olennaista on myös nopeasti tehostaa valmiuksia hallinnoida muuttoliikettä ja puuttua ihmisten salakuljetukseen.

EU:n strategiaan olisi sisällyttävä myös uudenlaisen operatiivisen yhteistyön kehittäminen, jotta EU:ssa luotua ja koottua osaamista ja tietämystä voidaan jakaa yhä enemmän myös kumppaneille unionin ulkopuolella. Yhteisiä asiantuntijaryhmiä, hallinnollisia järjestelyjä, tiedonvaihtoa ja muita vastaavia välineitä olisi yhä enemmän hyödynnettävä lainvalvonnasta ja maahanmuuton hallinnasta vastaavien yksiköiden välisten yhteyksien lisäämiseen EU:n sisällä ja sen kumppanimaissa, mukaan lukien paluu- ja takaisinottokysymyksissä. Frontexilla, EASOlla, Europolilla ja Eurojustilla on kaikilla tässä oma roolinsa.

Pakolaiskriisi koskettaa koko maailmaa, ja EU:n olisi tuettava ja käynnistettävä globaaleja toimia. Tämä edellyttää tiivistä yhteistyötä keskeisten kansainvälisten organisaatioiden, kuten UNHCR:n, YK:n kehitysohjelman (UNDP) sekä IOM:n ja Punaisen Ristin kanssa. EU on jo lisännyt yhteistyötään UNHCR:n kanssa. Kriisin maailmanlaajuinen ulottuvuus olisi asetettava etusijalle myös vuoropuheluissa strategisten kumppanien ja alueellisten toimijoiden, kuten Persianlahden valtioiden, kanssa.

Keskeiset toimet seuraavien kuuden kuukauden aikana

Otetaan siirtojärjestelmä ja muuttoliikkeen hallinnan tukitiimit täysimääräisesti käyttöön eniten pakolaisia vastaanottavilla alueilla.

Jäsenvaltioiden on hyödynnettävä käytettävissä olevia toimenpiteitä aktivoimalla unionin pelastuspalvelumekanismi ja turvautumalla nopeisiin rajainterventioryhmiin.

Palataan normaalikäytäntöihin Schengen-alueella sekä lopetetaan väliaikaiset tarkastukset sisärajoilla.

Tehostetaan diplomaattisia toimia sekä yhteistyötä kolmansien maiden kanssa.

III.2 Rahoitustuki

Rahoitustukea lisätään välittömästi. EU:n talousarvioon turvapaikka-, muuttoliike- ja rajavalvontakysymyksiä varten otetun hätäavun määrä on tänä vuonna jo kaksinkertaistettu 73 miljoonaan euroon. Näin on voitu antaa suoraa ja välitöntä tukea kriisissä (ks. liite IV). Esimerkiksi Italia on tänä vuonna saanut turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta sekä sisäisen turvallisuuden rahastosta yli 19 miljoonaa euroa hätärahoitusta ja Kreikka lähes 5 miljoonaa euroa, ja uusia rahoituspyyntöjä käsitellään parhaillaan. Unkarille myönnettiin viime viikolla 4 miljoonaa euroa hätärahoitusta, ja se on saanut tänä vuonna toistaiseksi kaikkiaan yli 5 miljoonaa euroa. Koska käsittelemättä on vielä useita muita rahoituspyyntöjä, hätäapuun käytettävissä olevat varat ovat lopussa. Komissio aikoo ehdottaa ensi viikolla, että näihin varoihin lisätään vielä 100 miljoonaa euroa vuodelle 2015.

Vuonna 2015 otetaan lisäksi käyttöön suuri määrä (yli 300 miljoonaa euroa) ennakkorahoitusta muuttoliikettä ja rajavalvontaa koskevista monivuotisista varoista. Kreikka sai viime viikolla ensimmäisen, 33 miljoonan euron erän, ja Italia sai elokuussa 39,2 miljoonaa euroa.

Näin ollen varoja on käytettävissä ja niitä saadaan käyttöön lisää jatkuvasti. Nopea käyttöönotto edellyttää kuitenkin monenlaisten hallitusten virastojen sitoutumista sekä järkevää lähestymistapaa, jotta varoilla saadaan aikaan mahdollisimman suuri vaikutus mahdollisimman lyhyessä ajassa. Esimerkiksi perinteisten vastaanottokeskusten rakentamisen sijaan voitaisiin ottaa nopeasti käyttöön olemassa olevia, joko julkisia tai yksityisiä rakennuksia.

EU:n virastoilla on keskeinen tehtävä yhteistyön järjestämisessä ja sen varmistamisessa, että käytettävissä olevaa asiantuntemusta hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti. Niiltä vaaditaan nyt alun perin suunniteltua selvästi enemmän käytännön aktiivisuutta. Muuttoliikkeeseen liittyvillä aloilla toimivat EU:n virastot tarvitsevat merkittävästi lisäresursseja. Komissio aikoo ensi viikolla ehdottaa, että keskeisten kolmen EU:n viraston valmiuksia lisätään osoittamalla niihin yhteensä 120 uutta virkaa tai tointa: 60 uutta työntekijää Frontexiin, 30 EASOon ja 30 Europoliin. Tästä aiheutuvat lisäkustannukset vuonna 2015 ovat 1,3 miljoonaa euroa, ja nämä varat on saatava käyttöön vielä tämän vuoden aikana. Kyseisten kolmen viraston toimeksiannon laajentaminen edellyttäisi välittömästi lisää määrärahoja.

Komissio aikoo ehdottaa muuttoliike- ja rajavalvonta-asioita varten tarkoitetun rahoituksen lisäämistä 600 miljoonalla eurolla vuonna 2016. Lisäys ei vaikuttaisi hätätilanteiden siirtojärjestelmää varten suunniteltuun 780 miljoonan euron rahoitukseen. Lisävaroilla tuetaan eniten pakolaisia vastaanottaneita alueita ja helpotetaan siten suurimman paineen kohteena olevien jäsenvaltioiden tilannetta, annetaan etupainotteisesti taloudellista tukea jäsenvaltioille sisäisiä siirtoja varten sekä vahvistetaan virastojen operatiivisia valmiuksia. Lisärahoitus on erittäin tärkeää, jotta voidaan kattaa muuttoliikkeen hallintaan, muuttajien vastaanottamiseen, palauttamiseen ja rajavalvontaan liittyvät välittömät tarpeet.

Ennen muuta on pyrittävä täyttämään vaje Syyrian kriisin hoitoon tarvittavassa rahoituksessa. Se on osasyynä pakolaisvirtojen lisääntymiseen itäisellä Välimerellä. Toisaalta vaje johtuu osittain avunantajien kyllästymisestä. Jos todella haluamme auttaa valtaosaa pakolaisista pysyttelemään mahdollisimman lähellä kotiseutuaan, rahoitusta tarvitaan lisää. Yhdistyneiden kansakuntien arvion mukaan Syyrian kriisin aiheuttamien humanitaaristen tarpeiden täyttämiseen tarvittaisiin vuonna 2015 yhteensä 4 miljardia euroa lisärahoitusta. 13 Tarvittavasta määrästä on koossa vain 38 prosenttia. Varojen puutteella on dramaattiset seuraukset. Unicefin mukaan jopa viisi miljoonaa ihmistä, joista noin puolet on lapsia, on kärsinyt viime kuukausina merkittävistä katkoksista vedenjakelussa, minkä seurauksena tautiriski on lisääntynyt huomattavasti. EU:n ja sen jäsenvaltioiden olisi sitouduttava kattamaan ainakin puolet rahoitusvajeesta.

Maailman elintarvikeohjelma, Punainen Risti, Maailman terveysjärjestö ja muut avustusjärjestöt ovat kärsineet huomattavista rahoitusvajeista ja keskeytyksistä elintarvikkeiden ja lääkeavun toimituksissa. Useimmat jäsenvaltiot ovat supistaneet Maailman elintarvikeohjelmalle antamaansa rahoitusta ja eräät ovat jopa lopettaneet sen kokonaan (ks. liite V). UNHCR:n tietojen mukaan jo 1,6 miljoonan pakolaisen ruoka-apua on supistettu; 750 000 lasta ei käy koulua EU:n ja muiden avunantajien suurista ponnistuksista huolimatta; ja 70 000 raskaana olevaa naista on rahoitusvajeen vuoksi vaarassa joutua synnyttämään turvattomissa oloissa. Näin ollen ei liene yllätys, että monet pakolaiset eivät pidä Eurooppaan suuntautuvan matkan vaaroja sen suurempina kuin paikalleen jäämisen riskejä. Komissio kehottaa jäsenvaltioita palauttamaan Maailman elintarvikeohjelmalle myöntämänsä rahoituksen vuoden 2014 tasolle, jotta elintarvikkeiden jakelu syyrialaispakolaisille voidaan palauttaa normaalille tasolle. Komissio osoittaa humanitaariseen hätäapuun ja pelastuspalveluun 200 miljoonaa euroa lisärahoitusta vuodelle 2015, jotta UNHCR:n ja Maailman elintarvikeohjelman sekä muiden pakolaisten hyväksi toimivien järjestöjen pyyntöihin voidaan vastata välittömästi.

Tilanteen muuttuessa nopeasti joustavuus on valttia. Humanitaarinen apu on EU:n käytettävissä olevista välineistä joustavimpia ja nopeimpia. Siihen myönnetään 300 miljoonaa euroa lisärahoitusta vuoden 2016 alustavaan talousarvioesitykseen verrattuna. Vuodenajan vaihtuessa on erittäin tärkeää, että EU pystyy edelleen toimittamaan välitöntä, kohdennettua apua valtiosta riippumattomien järjestöjen ja YK:n virastojen esittämien pyyntöjen perusteella.

Yksi tehokkaimmista välineistä syyrialaispakolaisten avustamisessa on Syyrian kriisin johdosta perustettu EU:n alueellinen erityisrahasto (Madad-rahasto 14 , ks. liite VI). Komissio on myöntänyt rahaston alkupääomaksi 38 miljoonaa euroa, minkä lisäksi rahastoon on tarkoitus myöntää suurempia osuuksia vuonna 2015 ja sen jälkeen. Italia on antanut rahastoon 3 miljoonaa euroa. Saksa on luvannut antaa 5 miljoonaa euroa. EU valmistelee toisen, 100 miljoonan euron osuuden myöntämistä vuoden 2015 loppuun mennessä. Näin rahastoon saadaan varoja yhteensä noin 150 miljoonaa euroa jo ensimmäisenä vuonna. Kun otetaan huomioon rahoitustarpeet ja suunnitteilla olevat hankkeet, joiden arvo on jo 440 miljoonaa euroa, varoja tarvitaan kuitenkin vielä paljon enemmän. Selkeä pitkän aikavälin sitoutuminen rahaston edistämiseen antaisi sekä pakolaisille että kansainväliselle yhteisölle vahvan osoituksen siitä, että EU:n tukeen voi luottaa. Komissio esittää ensi viikolla, että Euroopan naapuruusvälineeseen (ENI) osoitetaan 300 miljoonaa euroa lisärahoitusta vuodelle 2015, jotta voidaan kasvattaa Madad-rahastoa ja antaa apua Syyriasta tulevia pakolaisia vastaanottaville kolmansille maille. Jatkamalla liittymistä valmistelevan tukivälineen varojen uudelleenkohdentamista saadaan EU:n osuus rahaston varoista nostettua tässä vaiheessa yli 500 miljoonaan euroon.

Jäsenvaltioiden olisi yhdessä osoitettava rahastoon saman verran varoja kuin EU, niin että siihen saadaan koottua yhteensä vähintään 1 miljardi euroa. Tämä antaisi koko maailmalle vahvan signaalin EU:n sitoutumisesta Syyrian pakolaisten auttamiseen.

Turkkiin, Libanoniin ja Jordaniaan kohdistuvat paineet ovat kasvaneet jo vuosia, kun niiden alueelle on saapunut Syyriasta miljoonia pakolaisia. On selvää, että kriisin taustalla olevat tekijät ovat pitkäaikaisia. Poliittiseen sekasortoon puuttuminen on monimutkaista, mutta meidän on tehostettava toimiamme tällä alalla. EU on myös tehnyt tiivistä yhteistyötä naapuriensa kanssa auttaakseen niitä selviytymään muuttoliikkeeseen liittyvistä haasteista:

Turkille on jo myönnetty 176 miljoonaa euroa muuttoliikkeeseen liittyviin toimiin, kuten pakolaisille tarkoitettuun suoraan tukeen. EU neuvottelee parhaillaan Turkin kanssa EU:n varojen uudelleenkohdentamisesta niin, että pakolaisten hyväksi toteutettaviin toimiin voitaisiin myöntää vuosina 2015–2016 yhteensä 1 miljardi euroa. Toimet vaihtelevat infrastruktuurituesta terveyspalveluihin ja pakolaislasten äidinkielenopetukseen. Huomattava osa toimista toteutetaan EU:n Madad-rahaston kautta, jotta toteutus tapahtuisi mahdollisimman nopeasti. Tämän merkittävän taloudellisen tuen ohella komissio on käynnistänyt Turkin kanssa muuttoliikettä koskevan kattavan vuoropuhelun. Sen yhteydessä käsitellään muun muassa rekisteröintiä, takaisinottoa ja palauttamista, sillä Turkin on tehostettava toimintaansa näiden toimien suhteen. Muuttoliikettä koskeva EU:n ja Turkin toimintasuunnitelma olisi viimeisteltävä viipymättä.

Serbiassa ja entisessä Jugoslavian tasavallassa Makedoniassa kymmenien tuhansien pakolaisten odottamaton maahantulo on aiheuttanut infrastruktuurille valtavaa rasitusta. Vaikka ensisijaisena tavoitteena on välttää tilanteen pitkittyminen, on selvää, että näille maille on annettava kahdenlaista tukea: apua ja neuvontaa muuttoliikkeen hallinnassa ja pakolaisten tukemisessa sekä välitöntä apua niiden alueelle jo saapuneiden pakolaisten hoitamisessa. EU on jo myöntänyt 78 miljoonaa euroa vastaanottokeskusten ja rajavalvonnan parantamiseen. Lisäksi heinäkuusta alkaen on myönnetty 1,7 miljoonaa euroa humanitaariseen apuun. Komissio valmistelee myös 17 miljoonan euron tukipakettia, koska Länsi-Balkanin kautta tulevat pakolaisvirrat tuskin tyrehtyvät lyhyellä aikavälillä.

Muuttoliikkeen hallinnassa havaittujen rakenteellisten heikkouksien korjaamiseen kohdennetaan varoja hätärahastosta, jonka tarkoituksena on tukea vakautta Afrikassa ja puuttua niihin tekijöihin, jotka johtavat laittomaan muuttamiseen ja siihen, että ihmiset joutuvat jättämään kotiseutunsa. Tästä rahastosta tuetaan kriiseihin puuttumista Sahelin ja Tšad-järven alueella, Afrikan sarvessa ja Pohjois-Afrikassa. Tarkoituksena on tukea näillä alueilla vakautta ja muuttoliikkeen hallinnan kehittämistä. Tähän mennessä vain kaksi EU:n jäsenvaltiota 15 on vahvistanut, että ne osallistuvat rahaston toimintaan täydentämällä EU:n myöntämää 1,8 miljardin euron rahoitusta. Jäsenvaltioiden olisi yhdessä osoitettava rahastoon saman verran varoja kuin EU.

Muuttoliike on päivänpolttava aihe, mikä osoittaa, että EU:n keskeistä rahoitusta tällä alalla on syytä lisätä. Toisaalta apua tarvitsevat jäsenvaltiot voivat jo saada sekä rahoitustukea että operatiivista apua monista eri lähteistä. Joissain tapauksissa tämä voi edellyttää jo tehtyjen suunnitelmien tarkistamista, mutta tämä vaihtoehto on jäsenvaltioiden käytössä juuri siksi, että ne voivat reagoida muuttoliikekriisin kaltaisiin tilanteisiin. Monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa tarvitaan nopeasti enemmän joustavuutta, jotta niukkoja taloudellisia resursseja voidaan kohdentaa uudelleen näille painopistealoille. Vaikka rakennerahastojen toiminta tähtää pitkän aikavälin tavoitteisiin, niitä voidaan myös käyttää apuna muuttoliikkeeseen liittyvien haasteiden ratkaisemisessa toteuttamalla kotouttamistoimia, esimerkiksi kieltenopetusta, tai myöntämällä osarahoitusta perusinfrastruktuurin, kuten majoituksen ja sosiaalisen infrastruktuurin, ja hätätapauksissa myös vastaanottokeskusten parantamiseen. Lisäksi tarjolla on lyhyemmän aikavälin rahoitusta: Vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahastoon on varattu 3,8 miljardia euroa kaudella 2014–2020, ja näitä varoja käytetään jo siirtolaisten ja pakolaisten tukemiseen Belgiassa, Espanjassa ja Ruotsissa. Rahastosta voidaan kattaa elintarvike- ja vaateapua maahantulosta alkaen tai ensivaiheen kotouttamistoimia turvapaikanhakijoille. Tätä varten jäsenvaltioiden on mukautettava jo tehtyjä suunnitelmia uusien painopisteiden mukaisesti.Keskeiset toimet seuraavien kuuden kuukauden aikana

Eniten pakolaisia vastaanottaville jäsenvaltioille myönnetään 100 miljoonaa euroa lisää hätärahoitusta vuodelle 2015.

Kolmen keskeisen EU:n viraston kapasiteettia lisätään 120 toimella vuodesta 2015 alkaen.

Eniten pakolaisia vastaanottaneille jäsenvaltioille myönnetään lisää hätärahoitusta ja Frontexille, EASOlle ja Europolille niin ikään lisärahoitusta vuodelle 2016 yhteensä 600 miljoonaa euroa.

Jäsenvaltioiden olisi palautettava Maailman elintarvikeohjelmaan myöntämänsä rahoitus vuoden 2014 tasolle. Lisäksi vuonna 2015 otetaan käyttöön 200 miljoonaa euroa EU:n humanitaarisen avun varoja pakolaisille kohdennettuun suoraan tukeen.

Humanitaariseen apuun myönnetään 300 miljoonaa euroa lisärahoitusta vuodelle 2016, jotta voidaan huolehtia pakolaisten perustarpeista, kuten ravinnosta ja majoituksesta.

Syyrian kriisin johdosta perustettuun hätärahastoon osoitetaan EU:n talousarviosta jopa yli 500 miljoonaa euroa; jäsenvaltioiden olisi myönnettävä rahastoon yhdessä saman verran lisää.

Turkille pakolaisiin liittyviin toimiin myönnetyt EU-varat (enintään 1 miljardi euroa) kohdennetaan uudelleen. Serbialle ja entiselle Jugoslavian tasavallalle Makedonialle myönnetään 17 miljoonaa euroa.

III.3 EU:n lainsäädännön täytäntöönpano

Euroopan muuttoliikeagenda perustuu yksinkertaiseen periaatteeseen: kansainvälisen suojelun tarpeessa olevia tulijoita autetaan, mutta ne, joilla ei ole oikeutta jäädä EU:n alueelle, palautetaan. Unionin muuttoliikepolitiikan täytäntöönpanon kannalta on olennaista, että kaikki jäsenvaltiot noudattavat täysimääräisesti turvapaikkaa ja laitonta muuttoliikettä koskevia yhteisiä sääntöjä, joista on äskettäin sovittu EU:n tasolla.

Komissio on 2000-luvun alusta alkaen esittänyt joukon säädösehdotuksia Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän luomiseksi (ks. liite VII). Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat hyväksyneet ehdotetun lainsäädännön säädös kerrallaan.

EU:ssa on nyt yhteiset vaatimukset siitä, miten turvapaikanhakijat vastaanotetaan ihmisarvoisella tavalla, miten turvapaikkahakemukset käsitellään ja miten jäsenvaltioiden itsenäisissä oikeusjärjestelmissä määritellään kansainvälisen suojelun tarve.

Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän ytimen muodostavat viisi säädöstä: Dublin-asetus, direktiivit turvapaikkamenettelyistä, aseman määrittelystä ja vastaanotto-olosuhteista sekä sormenjälkien vertailua koskevat EURODAC-säännöt. Ne ovat kaikki varsin tuoreita, sillä viimeiset tulivat voimaan vasta heinäkuussa 2015.

EU:n lainsäädännön täytäntöönpanossa on tällä alalla runsaasti puutteita. Komissio on päättänyt käyttää kaikkia toimivaltuuksiaan varmistaakseen, että EU:n turvapaikka- ja maahanmuuttolainsäädäntö saatetaan osaksi kansallisia lainsäädäntöjä ja pannaan täytäntöön. Tätä varten se on käynnistänyt joukon uusia rikkomusmenettelyjä antamalla 40 uutta rikkomuspäätöstä (ks. liite VII). Totuus on, että tämänhetkistä kriisiä on pahentanut se, että vastaanotto-olosuhteita, sormenjälkien ottamista ja palauttamista koskevaa voimassa olevaa lainsäädäntöä ei ole pantu asianmukaisesti täytäntöön.

Kreikan kanssa on pyrittävä erityisesti tilanteen normalisointiin ja Dublin-järjestelmän uudelleen käyttöön ottamiseen seuraavien kuuden kuukauden kuluessa. Geopoliittisen asemansa vuoksi Kreikka on joutunut viime kuukausina kantamaan suuren osan paineista. Lisäksi Kreikalla on jo pitkään ollut ongelmia EU:n lainsäädännön mukaisten velvoitteiden täyttämisessä. Dublin-järjestelmän mukaiset turvapaikanhakijoiden palautukset Kreikkaan ovat olleet keskeytettyinä vuodesta 2011, jolloin Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja Euroopan unionin tuomioistuin antoivat tuomiot Kreikan turvapaikkajärjestelmään liittyvistä jatkuvista puutteista, joiden vuoksi tällaiset palautukset olisivat johtaneet yksilön perusoikeuksien loukkauksiin. Kreikan on nyt pyrittävä varmistamaan, että tarjolla oleva tuki käytetään tehokkaiden toimenpiteiden toteuttamiseen kentällä. Tätä varten Kreikan olisi pyrittävä parhaansa mukaan toteuttamaan erityisesti seuraavat toimet:

turvapaikka- ja ensivaiheen vastaanottojärjestelyihin on saatava sopivaa henkilöstöä, jotta voidaan taata tehokas rajavalvonta (suojelutarpeen arviointi, henkilöllisyyden selvittäminen, sormenjälkien ottaminen) ja tehokas turvapaikkamenettely;

on toteutettava tarvittavat investoinnit erilaisista tulijoista koostuvien muuttovirtojen vastaanottotarpeiden täyttämiseksi; Kreikan olisi erityisesti tehostettava toimiaan asianmukaisten vastaanotto-olosuhteiden luomiseksi niin, että voidaan kattaa nykyisten tulijoiden tarpeet ja varmistaa asianmukaiset olosuhteet niille, jotka odottavat EU:n sisäistä siirtoa;

EU:n varojen käyttöön liittyviä menettelyjä ja järjestelmiä on kehitettävä;

on otettava käyttöön tehokas palauttamisjärjestelmä (joka kattaa sekä vapaaehtoisen että pakkoon perustuvan paluun).

Keskeiset toimet seuraavien kuuden kuukauden aikana

Jäsenvaltioiden on pantava EU:n turvapaikka- ja maahanmuuttolainsäädäntö nopeasti täytäntöön kokonaisuudessaan.

Kreikassa on palattava normaalikäytäntöihin ja toteutettava kaikki toimenpiteet, jotta Dublin-palautukset Kreikkaan voidaan ottaa uudelleen käyttöön seuraavien kuuden kuukauden aikana.

IV.Seuraavat lainsäädäntötyön vaiheet: on luotava kestävä järjestelmä, joka pysyy ajassa mukana

Kriisin välitöntä hoitoa varten tarvittavat lyhyen aikavälin toimenpiteet eivät tuo siihen ratkaisua pitkällä aikavälillä. Juuri tästä syystä Lissabonin sopimuksessa määrätään yhteisen turvapaikkajärjestelmän muodostamisesta. Nyt on paitsi pantava täysimääräisesti täytäntöön se, mistä on jo sovittu, ja valvottava täytäntöönpanoa myös kiirehdittävä järjestelmän jäljellä olevien osien valmistelua, jotta voidaan ottaa käyttöön todellinen eurooppalainen järjestelmä. Muuttoliikkeen tehokasta hallintaa varten tarvittavat toimintapolitiikat liittyvät tiiviisti toisiinsa. Ulkorajan heikkoudet aiheuttavat paineita turvapaikkajärjestelmään. Puutteet tulijoiden henkilöllisyyden selvittämisessä ja rekisteröinnissä puolestaan heikentävät luottamusta koko järjestelmään. Se, että palauttamaan pystytään vain osa niistä, joilla ei ole oikeutta jäädä EU:n alueelle, saa epäilemään turvapaikkapäätösten merkitystä. Ja kuten viime viikkoina ja kuukausina on todettu, kyvyttömyys puuttua muuttoliikkeen taustalla oleviin tekijöihin tai lieventää EU:n ulkopuolelta tulevia paineita on aiheuttanut EU:lle valtavaa rasitusta. Tämän vuoksi tarvitaan toimia seuraavilla aloilla:

i) Euroopan yhteinen turvapaikkajärjestelmä merkitsee sitä, että Eurooppa sitoutuu noudattamaan velvollisuuttaan auttaa kansainvälisen suojelun tarpeessa olevia ihmisiä joko väliaikaisesti tai pysyvästi ja turvaamaan tulijoiden perusoikeuksien noudattamisen. Tämän ajatuksen on oltava tavoitteidemme ytimessä. Järjestelmään tänä vuonna kohdistuva paine on kuitenkin osoittanut, että Dublin-asetusta 16 on tarkistettava sen lisäksi, että on varmistettava sen täysimääräinen täytäntöönpano. Osana hallittua ja oikeudenmukaista järjestelmää on myös sallittava turvapaikanhakijoiden työskentely: ne jäsenvaltiot, jotka käyttävät nykyisten sääntöjen mahdollistaman 9 kuukauden enimmäismääräajan kokonaan, voisivat välittömästi sitoutua myöntämään työskentelyoikeuden sisäisten siirtojen perusteella saapuville turvapaikanhakijoille. Lisäksi pitkiksi venyvät menettelyt murentavat järjestelmän uskottavuutta ja lisäävät epävarmuutta kaikkien kannalta: turvallisten alkuperämaiden määrittelyä koskevan EU:n järjestelmän käyttöönotto turvapaikkamenettelyissä, mitä komissio on ehdottanut Länsi-Balkanin maiden ja Turkin osalta, auttaa merkittävällä tavalla erottamaan tulijoista ne, jotka ovat eniten avun tarpeessa.

Osa näistä toimista on toteutettava, jotta unioni olisi valmis siltä varalta, että joutuisimme kohtaamaan uudelleen yhtä poikkeuksellisia paineita kuin tänä vuonna: siksi komissio on ehdottanut sisäisiä siirtoja koskevien kahden hätätoimenpiteen lisäksi tarkistusta sellaisen mekanismin perustamiseksi, jonka nojalla selvästi kansainvälisen suojelun tarpeessa olevat ihmiset voitaisiin siirtää muihin jäsenvaltioihin kriisitilanteessa, joka vaarantaa Dublin-järjestelmän soveltamisen. Tämä ehdotus 17 olisi hyväksyttävä kiireellisesti.

ii) Järjestelmän uskottavuus perustuu osittain tietoon siitä, että ne, jotka eivät ole oikeutettuja kansainväliseen suojeluun, palautetaan kotimaahansa. Luottamusta EU:n palauttamisjärjestelmään voitaisiin parantaa panemalla komission äskettäin esittämään palauttamista koskevaan toimintasuunnitelmaan 18 sisältyvät toimet täysimääräisesti täytäntöön. Tämä edellyttää kaksitahoista lähestymistapaa: EU:n tasolla on parannettava tietojenvaihtoa, hankittava lisäresursseja sekä kansallisella että EU:n tasolla, tehostettava Frontexin toimintaa ja korostettava entistä vahvemmin takaisinoton merkitystä EU:n suhteissa kolmansiin maihin, ja jäsenvaltioiden tasolla on varmistettava, että voimassa olevia sääntöjä sovelletaan tehokkaasti ja palauttamispäätökset pannaan täytäntöön.

iii) EU:n on tunnustettava, miten suuria haasteita unionin ulkorajoja hallinnoiviin jäsenvaltioihin tätä nykyä kohdistuu. Unionin ulkorajat ovat edelleen tärkein yksittäinen tekijä, joka vaikuttaa koko turvapaikka- ja muuttoliikepolitiikan vakauteen. Vahvan ulkorajan ansiosta on voitu luopua sisärajoilla tehtävistä tarkastuksista Schengen-alueella ja taata ihmisten vapaa liikkuvuus. Siksi yhteistyötä ulkorajojen turvallisuuden parantamiseksi on tiivistettävä. Tätä varten on vahvistettava Frontexin kapasiteettia ja toimivaltuuksia ja luotava täysin toimintakykyinen eurooppalainen raja- ja rannikkovartiosto, jotta EU:n ulkorajoja voidaan suojata paremmin ja vahvistaa EU:n kykyä ottaa kriisitilanteissa resursseja käyttöön nopeasti.

iv) Hallitumpi ja oikeudenmukaisempi järjestelmä muuttoliikkeen hallintaa varten edellyttää myös painopisteen siirtämistä niin, että tulijat tutkitaan jo ennen kuin he lähtevät vaaralliselle matkalle kohti Eurooppaa. Näin voidaan selvittää, kuka on todennäköisesti kansainvälisen suojelun tarpeessa oleva pakolainen, kuka laillisia maahanmuuttokanavia hyödyntämään pyrkivä siirtolainen ja kuka taas ottaa EU:n alueelle tuloon liittyvät riskit vain tullakseen palautetuksi takaisin kotimaahansa. Tuloksellisessa lähestymistavassa on keskityttävä Euroopan humanitaarisen avun perinteisiin soveltamalla vahvaa, koko EU:n kattavaa uudelleensijoittamisjärjestelmää. Komissio laatii valmisteilla olevasta järjestelmästä saatavien kokemusten ja Euroopan muuttoliikeagendan mukaisesti ehdotuksen jäsennellystä uudelleensijoittamisjärjestelmästä, jotta voidaan varmistaa yhteinen lähestymistapa uudelleensijoittamiseen suuren pakolaiskriisin aikana. Yhdenmukaisempi lähestymistapa ja EU:n toimien yhdistäminen osoittaisivat, että EU:lla on valmiudet vastata tarpeisiin. Se myös osoittaisi pakolaisille, että paras keino saada apua on käyttää UNHCR:n vakiintuneita avustuskanavia. Tämä edellyttäisi sitoutumista tukitoimenpiteiden toteuttamiseen sen varmistamiseksi, että tällaista käsittelyä odottavat tulijat voidaan ottaa vastaan asianmukaisissa oloissa ja että heidän oikeuksiaan kunnioitetaan täysimääräisesti mahdollisimman lähellä heidän kotiseutuaan.

v) Pitkällä aikavälillä lähestymistavassa on huomioitava myös laillisten maahanmuuttokanavien avaaminen. Tämä on osa muuttoliikkeen hallintaa koskevan kestävän järjestelmän luomista ja olennaisen tärkeä näkökohta, jos haluamme nähdä muuttoliikkeen ongelman sijasta resurssina, jota vakavasta väestön vanhenemisesta ja vähenemisestä kärsivä Eurooppa voi hyödyntää hallitusti.

Komission keskeiset toimet maaliskuuhun 2016 mennessä

kunnianhimoiset toimet eurooppalaisen raja- ja rannikkovartioston perustamiseksi ja Frontexin toimivaltuuksien laajentamiseksi (joulukuu 2015)

laillista muuttoliikettä koskeva paketti, ml. EU:n sinisen kortin järjestelmän tarkistaminen (maaliskuu 2016)

Dublin-asetuksen muut muutokset (maaliskuu 2016)

jäsenneltyä uudelleensijoittamisjärjestelmää koskeva ehdotus (maaliskuu 2016)

ihmissalakuljetusta koskevan strategian päivitys (maaliskuu 2016)

V.    Päätelmät

Eurooppaan on tullut tämän vuoden alusta lähtien lähes 500 000 ihmistä, eikä tulijoiden virralle näy loppua.

Euroopan komissio on jatkuvasti ja johdonmukaisesti pyrkinyt luomaan pakolaisten ja siirtolaisten tuloon koordinoidun EU:n lähestymistavan. Lyhyessä ajassa onkin saatu aikaan paljon.

Eurooppa-neuvostoon tänään kokoontuneiden valtion- ja hallitusten päämiesten on nyt saatettava nämä toimet päätökseen sopimalla oheisista ensisijaisista toimista ja panemalla ne täytäntöön välittömästi.

Luettelo liitteistä

I. Kuuden kuukauden kuluessa toteutettavat Euroopan muuttoliikeagendan ensisijaiset toimet

II. Muuttoliikkeen hallinnan tukitiimit, jotka toimivat eniten pakolaisia vastaanottavilla alueilla (”hotspot-alueet”)

III. Nopeita rajainterventioryhmiä koskeva mekanismi (RABIT)

IV. Rahoitustuki jäsenvaltioille turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta (AMIF) sekä sisäisen turvallisuuden rahastosta (ISF)

V. Jäsenvaltioiden ja komission rahoitusosuudet Maailman elintarvikeohjelmaan

VI. Syyrian kriisin johdosta perustettu EU:n alueellinen erityisrahasto (Madad-rahasto)

VII. Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän toteuttaminen

(1)

     Keskisen Välimeren eteläosassa käynnistettiin 22. kesäkuuta 2015 kriisinhallintaoperaatio (EUNAVFOR MED) salakuljetuksen torjumiseksi. Jäsenvaltiot sopivat 14. syyskuuta 2015 siirtymisestä operaation toiseen, käytännön vaiheeseen, sen jälkeen kun ensimmäisessä vaiheessa oli keskitytty tietojen keräämiseen. Tämä merkittävä muutos antaa EU:n merioperaatiolle kansainvälisen oikeuden mukaisesti valtuudet nousta aavalla merellä sellaisille aluksille tai suorittaa tarkastuksia, takavarikointia tai käännyttämistä sellaisilla aluksilla, joita epäillään käytettävän ihmisten salakuljetukseen tai ihmiskauppaan.

(2)

     Näistä voidaan mainita Irlanti (sitoutunut antamaan tukea 2 900:lle kansainvälisen suojelun tarpeessa selvästi olevalle ihmiselle siirron ja uudelleen sijoittamisen muodossa, EU:n siirtojärjestelmän ulkopuolella) sekä Yhdistynyt kuningaskunta (vastaanottaa enintään 20 000 uudelleen sijoitettavaa syyrialaispakolaista ennen maan nykyisen parlamentin toimikauden päättymistä vuonna 2020).

(3)

     Euroopan unionin jäsenvaltioiden operatiivisesta ulkorajayhteistyöstä huolehtiva virasto (Frontex), joka edistää, koordinoi ja kehittää Euroopan rajavalvontaa, perustettiin 26. lokakuuta 2004 neuvoston asetuksella (EY) N:o 2007/2004.

(4)

     Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 439/2010 19. toukokuuta 2010 perustettu EASO tarjoaa teknistä ja käytännön tukea jäsenvaltioille.

(5)

     Europol on Euroopan unionin lainvalvontavirasto, joka avustaa jäsenvaltioita vakavan kansainvälisen rikollisuuden ja terrorismin torjunnassa. Se perustettiin 1. heinäkuuta 1999.

(6)

     Eurojust on EU:n oikeudellisen yhteistyön yksikkö, joka tukee kansallisten tutkinta- ja syyttäjäviranomaisten välistä koordinaatiota ja yhteistyötä. Se perustettiin 28. helmikuuta 2002 tehdyllä neuvoston päätöksellä 2002/187/YOS.

(7)

     Unionin pelastuspalvelumekanismilla helpotetaan hätätoimenpiteisiin liittyvää yhteistyötä 33 eurooppalaisen maan kesken (28 jäsenvaltiota sekä Islanti, Montenegro, Norja, Serbia ja entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia). Turkki on hiljattain allekirjoittanut sopimuksen, jolla se liittyy virallisesti pelastuspalvelumekanismiin. Mekanismiin osallistuvat maat kokoavat yhteen resurssit, joita voidaan asettaa joko muiden osallistuvien maiden tai mekanismin ulkopuolisten maiden käyttöön. Euroopan komissio hallinnoi mekanismia EU:n hätäavun koordinointikeskuksen (ERCC) kautta. Mikä tahansa maa maailmassa voi pyytää apua unionin pelastuspalvelumekanismista. Yhdistyneet kansakunnat ja eräät kansainväliset organisaatiot, kuten Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM), voivat myös aktivoida mekanismin käytön pyytääkseen apua muille maille kuin EU:n jäsenvaltioille.

(8)

     Useat EU:n jäsenvaltiot, muun muassa Tanska, Bulgaria, Slovenia, Suomi ja Puola, ovat jo tarjonneet aineellista tukea, kuten huopia, vuodevaatteita ja telttoja, ja Unkarin viranomaiset ovat hyväksyneet tarjotun avun.

(9)

     Serbian 21. syyskuuta esittämä avunpyyntö käsittää ajoneuvoja, polttoainetta, hygieniatarvikkeita, sänkyjä, patjoja ja elintarvikkeita. Unkari on toistaiseksi tarjonnut 50 000 suojanaamaria.

(10)

     Operaatio Kreikan ja Turkin rajalla käynnistyi 2. marraskuuta 2010 ja päättyi 2. maaliskuuta 2011 (jolloin Frontex käynnisti yhteisen Poseidon-operaation maaosuuden jatko-osan).

(11)

     JOIN(2015) 40, 9.9.2015.

(12)

     Huippukokoukseen osallistuvat EU:n jäsenvaltiot, Afrikan unionin jäsenvaltiot, Khartumin ja Rabatin prosesseihin osallistuvat Afrikan maat, UNHCR sekä IOM. Osana huippukokouksen valmistelua Euroopan komission ja Afrikan unionin komission kollegiot kokoontuivat Brysselissä 21. huhtikuuta 2015.

(13)

     YK:n humanitaarisen avun koordinointitoimiston (OCHA) ylläpitämän rahoituksen seurantajärjestelmän mukaan.

(14)

     Rahaston arabiankielinen nimi ’Madad’ tarkoittaa vapaasti käännettynä avun antamista yhdessä muiden kanssa.

(15)

     Ranska ja Espanja (määrät täsmennetään myöhemmin).

(16)

     Asetus (EU) N:o 604/2013, annettu 26 päivänä kesäkuuta 2013, kolmannen maan kansalaisen tai kansalaisuudettoman henkilön johonkin jäsenvaltioon jättämän kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen käsittelystä vastuussa olevan jäsenvaltion määrittämisperusteiden ja -menettelyjen vahvistamisesta (uudelleenlaadittu).

(17)

     COM(2015) 450, 9.9.2015.

(18)

     COM(2015) 453, 9.9.2015.

Top

Bryssel 23.9.2015

COM(2015) 490 final

LIITE

asiakirjaan

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA-NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

Pakolaiskriisin hallinta: Euroopan muuttoliikeagendaan perustuvat välittömät operatiiviset, taloudelliset ja lainsäädäntötoimenpiteet


LIITE I

Kuuden kuukauden kuluessa toteutettavat Euroopan muuttoliikeagendan ensisijaiset toimet

Operatiiviset toimenpiteet

Komissio ja EU:n virastot

avustavat jäsenvaltioita kaikissa toimissa, joita siirtopäätösten täytäntöönpano, paikalla suoritettava koordinointi ja kansallisten yhteyshenkilöiden verkoston luominen edellyttävät; seuraavat niiden siirtotoimenpiteiden toteutusta, joista on sovittu tämänviikkoisessa kokouksessa jäsenvaltioiden kanssa;

tukevat tavoitetta käynnistää hotspot-tukitiimien toiminta tällä viikolla. Virastojen tehtävänä on tarjota suoraan asiantuntemusta siirtolaisten henkilöllisyyden selvittämisen kaltaisissa kysymyksissä. Komissio puolestaan koordinoi eri toimijoiden työtä;

saattavat kahden viikon kuluessa jäsenvaltioiden ja UNHCR:n edustajat yhteen uudelleensijoitusjärjestelmän käytännön toteutuksesta sopimista varten.

Paineen alaisina olevien jäsenvaltioiden pitäisi

viimeistellä sisäisiä siirtoja ja hotspot-tiimejä koskevat etenemissuunnitelmansa ja aloittaa niiden täytäntöönpano tällä viikolla; luoda yhteyshenkilöverkosto kaikkia asianomaisia paikallis- ja valtionhallinnon viranomaisia varten tämän viikon loppuun mennessä;

ottaa käyttöön pelastuspalvelumekanismi tai pyytää nopeiden rajainterventioryhmien lähettämistä saadakseen välitöntä käytännön apua EU:lta ja muilta EU:n jäsenvaltioilta.

Kaikkien jäsenvaltioiden pitäisi

nimetä kansalliset yhteyshenkilöt tällä viikolla, jotta hakijoiden henkilöllisyys voidaan selvittää ja heidät voidaan siirtää nopeasti; lähettää yhteyshenkilö Italiaan ja Kreikkaan avustamaan tulijoiden luokittelussa; määritellä siirrettäviä henkilöitä varten tarvittava vastaanottokapasiteetti;

ilmoittaa Frontexille ja Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirastolle viikon kuluessa hotspot-tiimejä koskevien kansallisten etenemissuunnitelmien valmistumisesta siitä, millaista asiantuntemusta ne voivat tarjota;

määritellä rajatoimintaresurssien hätäreservi, joka voitaisiin luovuttaa tänä vuonna lähetettävien nopeiden rajainterventioryhmien käyttöön, ja ilmoittaa se Frontexille syyskuun loppuun mennessä;

ilmoittaa komissiolle syyskuun loppuun mennessä pelastuspalveluresurssit, jotka varataan siviilipalvelumekanismin käyttöön siltä varalta, että se joudutaan aktivoimaan vielä tänä vuonna;

ottaa käyttöön valmiusjärjestelmä siltä varalta, että turvapaikkahakemusten määrä vielä kasvaa tänä vuonna;

vahvistaa tuen jatkuminen Frontexin Triton-yhteisoperaatiolle ja vastata nopeasti pyyntöön luovuttaa resursseja Poseidon-operaation käyttöön;

pyytää yhteisiin palauttamislentoihin ja palauttamisen valmisteluun tänä vuonna vielä saatavilla olevaa koordinointi- ja rahoitustukea Frontexilta.

Rahoitustuen lisääminen

Komissio esittää tarvittavat ehdotukset Euroopan parlamentille ja neuvostolle ensi viikolla. Niitä pyydetään hyväksymään seuraavat vuotta 2015 koskevat ehdotukset nopeutetulla menettelyllä:

turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston alaisen hätärahaston kerryttäminen 80 miljoonalla eurolla ja sisäisen turvallisuuden rahaston (rajat) kerryttäminen 20 miljoonalla eurolla. Varoilla katetaan kiireelliset tarpeet, jotka liittyvät vastaanottokapasiteetin lisäämiseen, turvapaikkahakemusten käsittelyssä tarvittavien hallinnollisten valmiuksien parantamiseen ja valmiuksien tukemiseen vastata ulkorajoihin kohdistuvaan paineeseen;

kolmen keskeisen EU:n viraston kapasiteetin kasvattaminen 120 toimella vuodesta 2015 alkaen: 60 toimea Frontexille, 30 EASOlle ja 30 Europolille vuonna 2015;

humanitaarisen avun määrärahojen kasvattaminen 200 miljoonalla eurolla, jotta UNHCR:n, Maailman elintarvikeohjelman ja muiden pakolaisten hyväksi toimivien organisaatioiden pyyntöihin voidaan vastata välittömästi;

Euroopan naapuruusvälineen (ENI) määrärahojen kasvattaminen 300 miljoonalla eurolla, jotta voidaan kerryttää Syyrian kriisin johdosta perustettua EU:n alueellista erityisrahastoa (Madad-rahasto) ja antaa apua syyrialaispakolaisia vastaanottaville kolmansille maille. Jatkamalla liittymistä valmistelevan tukivälineen varojen uudelleenkohdentamista saadaan EU:n osuus rahaston varoista nostettua tässä vaiheessa yli 500 miljoonaan euroon.

Komissio ehdottaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle lähiviikkoina seuraavia muutoksia vuoden 2016 talousarvioesitykseen:

uusi 600 miljoonan euron rahoituspaketti turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston ja sisäisen turvallisuuden rahaston (rajat) hätäapurahoituksen kasvattamiseksi sekä Frontexin, EASOn ja Europolin lisääntyneiden menojen rahoittamiseksi, jotta voidaan vastata välittömiin tarpeisiin muuttoliikkeen hallinnan, vastaanoton, palauttamisen ja rajavalvonnan aloilla;

humanitaariseen avun kasvattaminen 300 miljoonalla eurolla, joitta voidaan huolehtia pakolaisten perustarpeista kuten ravinnosta ja majoituksesta.

EU:n pitäisi kohdentaa Turkille varatut määrärahat uudelleen, jotta pakolaisiin liittyvään toimintaan olisi vuosina 2015 ja 2016 käytettävissä yhteensä miljardi euroa.

Jäsenvaltioiden olisi välittömästi sitouduttava

palauttamaan Maailman elintarvikeohjelmalle myöntämänsä rahoitus vuoden 2014 tasolle, jotta voidaan taata elintarvikkeiden jakelu syyrialaispakolaisille;

rahoittamaan syyrialaispakolaisia (missä tahansa EU:n ulkopuolisessa maassa) tukevaa Madad-rahastoa samalla summalla kuin rahastoon on myönnetty EU:n budjetista, jotta rahaston varat olisivat vähintään miljardi euroa;

rahoittamaan EU:n Afrikan-hätärahastoa yhtä suurella summalla kuin EU (1,8 mrd. euroa). Rahastosta tuetaan vakautta ja puututaan laittoman muuttoliikkeen ja sisäisen pakolaisuuden perimmäisiin syihin;

hyödyntämään välittömästi ennakkorahoitusta (yli 300 milj. euroa), jota ollaan siirtämässä jäsenvaltioihin turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston ja sisäisen turvallisuuden rahaston (rajat) alaisten kansallisten ohjelmien täytäntöönpanoon;

selvittämään nykyisten rakennerahasto-ohjelmiensa hyödyntämistä siirtolaisuuteen liittyvien toimenpiteiden tukemiseen, jotta komissiolle voidaan tehdä asiaankuuluvat muutosehdotukset.

EU:n turvapaikkalainsäädännön täytäntöönpano

Jäsenvaltioiden olisi sitouduttava toteuttamaan kiireelliset toimenpiteet, joilla varmistetaan Euroopan turvapaikkajärjestelmää koskevan lainsäädännön saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä, täytäntöönpano ja täysimääräinen soveltaminen. Lainsäädäntö kattaa mm. vastaanotto-olosuhteet, turvapaikkamenettelyt ja turvapaikan myöntämisperusteet.

Seuraavat lainsäädäntötyön vaiheet

Euroopan parlamentin ja neuvoston pitäisi käsitellä seuraavat, komission jo tekemät ehdotukset nopeutetusti:

turvalliset alkuperämaat, myös Turkki,

muutos Dublin-asetukseen kriisitilanteen siirtomekanismin käyttöön ottamiseksi.

Komissio aikoo tehdä seuraavat uudet ehdotukset:

eurooppalaisen raja- ja rannikkovartioston perustaminen ja Frontexin toimivaltuuksien laajentaminen (joulukuu 2015),

laillista muuttoliikettä koskeva paketti, ml. EU:n sinisen kortin järjestelmän tarkistaminen (maaliskuu 2016),

Dublin-asetuksen muut muutokset (maaliskuu 2016),

jäsennelty uudelleensijoittamisjärjestelmä (maaliskuu 2016).

Top

Bryssel 23.9.2015

COM(2015) 490 final

LIITE

asiakirjaan

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA-NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

Pakolaiskriisin hallinta: Euroopan muuttoliikeagendaan perustuvat välittömät operatiiviset, taloudelliset ja lainsäädäntötoimenpiteet


LIITE II

Muuttoliikkeen hallinnan tukitiimit, jotka toimivat eniten pakolaisia vastaanottavilla alueilla (”hotspot-alueet”)

I    JOHDANTO

EU:ssa on meneillään olevan pakolaiskriisin yhteydessä jouduttu tilanteisiin, joissa jäsenvaltiossa sijaitsevan EU:n ulkorajan ylittävien ihmisten määrä on yksinkertaisesti niin suuri, että käytettävissä oleva kapasiteetti ei riitä maahantulijoiden saapumisen järjestäytyneeseen hallintaan. Tällaisissa tilanteissa unionin on tuettava jäsenvaltiota, jonka alueella sijaitsevaan EU:n ulkorajaan kohdistuu suhteeton muuttopaine. Tämä on välttämätöntä unionissa, jonka ohjenuorana on solidaarisuuden periaate. Tuen myötä kyseinen jäsenvaltio voi noudattaa EU:n lainsäädännön mukaisia oikeudellisia velvoitteitaan, joita ovat esimerkiksi maahantulijoiden henkilöllisyyden selvittäminen, rekisteröinti ja sormenjälkien ottaminen. Näitä kriisitilanteita varten komissio on kehittänyt muuttoliikkeen hallinnan tukitiimeihin perustuvan lähestymistavan sovellettavaksi eniten pakolaisia vastaanottavilla alueilla.

Millaisesta lähestymistavasta on kyse?

Eniten pakolaisia vastaanottava alue (”hotspot-alue”) on EU:n ulkorajalla sijaitseva alue, johon kohdistuu suhteeton muuttopaine. Esimerkkeinä voidaan mainita Sisilia ja Lampedusa Italiassa sekä Lesbos ja Kos Kreikassa. Suurin osa muuttajista saapuu unioniin näiden alueiden kautta. EU:n on tarjottava niillä operatiivista tukea, jotta voidaan huolehtia EU:n alueelle saapuvien muuttajien rekisteröimisestä ja välttää se, että he siirtyvät hallitsemattomalla tavalla muihin jäsenvaltioihin. EU:n operatiivinen tuki jäsenvaltioille kanavoidaan sen virastojen Frontexin, Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston (EASO) ja Europolin kautta vastaanottavan jäsenvaltion täydessä valvonnassa. Lähestymistavan tavoitteena on maksimoida tuen lisäarvo muuttoliikkeen hallinnan tukitiimien avulla. Kyseessä on virastoja varten laadittu toimintakehys, jonka avulla ne voivat keskittää tukensa sitä eniten tarvitsevaan paikkaan, koordinoida toimensa ja tehdä tiivistä yhteistyötä vastaanottavan jäsenvaltion viranomaisten kanssa. Lähestymistapaa ollaan parhaillaan ottamassa käyttöön Italiassa ja Kreikassa.

Miten EU:n virastot antavat tämän lähestymistavan mukaista tukea?

Uuden lähestymistavan myötä Frontex, EASO ja Europol antavat vastaanottavalle jäsenvaltiolle toimivaltuuksiensa ja asiantuntemuksensa mukaista erityistukea. Tätä varten virastot lähettävät asiantuntijatiimejä suoraan vastaanottavan jäsenvaltion alueille, jonne saapuu eniten pakolaisia. Tiimit koostuvat muiden jäsenvaltioiden käyttöön antamista asiantuntijoista. Tukitiimien kokoonpano ja asiantuntemus on räätälöity vastaamaan pakolaisia eniten vastaanottavien alueiden tilannetta ja tarpeita, ja niiden toiminnalla tuetaan vastaanottavan jäsenvaltion viranomaisia. Frontex antaa käyttöön suojelutarpeen arvioinnin asiantuntijoita ja liikuteltavia toimistoja, jotta jäsenvaltioiden on helpompi rekisteröidä maahantulijat ja ottaa heidän sormenjälkensä. Lisäksi Frontex tarjoaa käyttöön asiantuntijaryhmiä tukemaan maahantulijoiden kuulemisia, jotta saadaan tietoja heidän reiteistään Eurooppaan ja muuttajien salakuljettajien toimintatavoista. Tarvittaessa Frontexin asiantuntijat voivat antaa myös palauttamisen valmisteluun liittyvää tukea ja koordinoida palauttamislentoja. EASOn asiantuntijat tukevat vastaanottavia jäsenvaltioita turvapaikanhakijoiden rekisteröinnissä ja asiakirja-aineistojen valmistelussa. Europol ja Eurojust puolestaan lähettävät tutkijaryhmiä tukemaan tiedonkeruuta siirtolaisten salakuljetusverkostojen hajottamiseksi.

Kussakin vastaanottavassa jäsenvaltiossa on yhteinen operatiivinen keskus (Euroopan unionin alueellinen toimintayksikkö – EURTF), jossa on edustajia kaikista kolmesta virastosta. Se koordinoi tukitiimien työtä eniten pakolaisia vastaanottavilla alueilla ja huolehtii tiiviistä yhteistyöstä vastaanottavan jäsenvaltion kansallisten viranomaisten kanssa. Tällainen operatiivinen keskus on jo perustettu Cataniaan (Sisilia) koordinoimaan työtä Italiassa, ja vastaava keskus on tarkoitus perustaa Pireukseen hoitamaan toimintaa eniten pakolaisia vastaanottavilla alueilla Kreikassa.

Tämän lähestymistavan avulla on myös helpompi panna täytäntöön päätöksiä, jotka koskevat selvästi kansainvälisen suojelun tarpeessa olevien henkilöiden siirtämistä Italiasta ja Kreikasta. Maahantulijoiden henkilöllisyyden toteaminen, rekisteröinti ja sormenjälkien ottaminen ovat edellytyksiä sisäisten siirtojen järjestelmän toimimiselle, ja lähestymistapa tukee tätä tavoitetta. Lähestymistapa toimii kuitenkin sisäisistä siirroista riippumatta, ja komissio on valmis soveltamaan sitä muissakin jäsenvaltioissa, joiden rajoihin kohdistuu suhteeton muuttopaine.

Tukitiimi ei hoida vastaanottokeskusten toimintaa. Jotta lähestymistapa olisi tuloksellinen, vastaanottavan jäsenvaltion on tarjottava käyttöön toimivia vastaanottokeskuksia, joissa EU-virastojen asettamat asiantuntijatiimit voivat toimia. Tämä tarkoittaa myös ensivaiheen vastaanottokeskuksia ja palauttamista edeltäviä keskuksia. Riittävien vastaanottotilojen olemassaolo on myös sisäisten siirtojen edellytys, ja EU tarjoaa jäsenvaltioille huomattavaa rahoitustukea tällaisen infrastruktuurin luomiseen.

2.    NYKYTILANNE: ITALIA

Teknisiä kokouksia komission, EU-virastojen ja Italian viranomaisten välillä, mm. 23. heinäkuuta, jolloin komissio osallistui Roomassa järjestettyyn kokoukseen, 6. heinäkuuta ja 10. syyskuuta järjestetyt videoneuvottelut ja komission Brysselissä 2. syyskuuta järjestämä kokous. Tänä aikana järjestettiin useita kahdenvälisiä tapaamisia, ja Italia ja virastot pitivät yhteyttä toisiinsa.

Sisäistä siirtoa koskevan etenemissuunnitelman esittäminen komissiolle 15. syyskuuta sisäistä siirtoa koskevan neuvoston päätöksen mukaisesti. Etenemissuunnitelmaan sisältyy arvio tukitiimin tarpeesta. Etenemissuunnitelmaa tarkistetaan parhaillaan komission esittämien huomautusten johdosta, ja uuden version odotetaan valmistuvan pian.

Sisäisiä siirtoja koskeva 21. syyskuuta järjestetty työpaja, jossa Italia esitteli sisäistä siirtoa koskevaa etenemissuunnitelmaansa.

EU:n alueellisen toimintayksikön perustaminen Cataniaan 26. kesäkuuta 2015. Se koostuu Frontexin, EASOn, Europolin, EUNAVFOR MEDin ja kansallisten viranomaisten edustajista, ja sen tarkoituksena on koordinoida tukitiimien toimintaa ja kattaa eri aluksestapoistumissatamat. Eurojustin tuki Frontexin operatiiviselle alueelliselle tiimille Cataniassa ja tiivis yhteistyö Catanian alueesta vastaavan, mafian ja terrorismin vastaisen kansallisen yksikön (DNA) kanssa.

Frontexin osallistuminen yhteiseen Triton-operaatioon.

Henkilöstöresurssien vahvistaminen Frontexin lähettämillä asiantuntijoilla (18 kuulemisasiantuntijaa, 16 kulttuurien välittäjinä toimivaa henkilöä ja 12 suojelutarpeen arvioinnin asiantuntijaa).

Ensivaiheen vastaanottokeskusten perustaminen neljälle eniten pakolaisia vastaanottavalle alueelle (Pozzallo, Porto Empedocle ja Trapani Sisiliassa sekä Lampedusan saari). Niiden kapasiteetin on tarkoitus olla yhteensä noin 1 500 henkilöä. Myös Augustaan ja Tarantoon suunnitellaan rakennettavaksi ensivaiheen vastaanottokeskukset vuoden loppuun mennessä.

EASOn ja Italian yhteisymmärrys eniten pakolaisia vastaanottavia alueita koskevasta toimintasuunnitelmasta. Italia on hyväksynyt, että EASO avustaa sitä tiedon, myös siirtomenettelyä koskevan tiedon tarjoamisessa, itse siirtomenettelyssä ja Dublin-yksikön vahvistamisessa.

EASOlla on 45 jäsenvaltioiden lupaamaa asiantuntijaa valmiina toimintaan.

Turvapaikkayksiköiden ja EASOn välinen pilottihanke.

Europolin säännöllinen läsnäolo aluksestapoistumisatamissa, joissa se tarjoaa välittömät ristiintarkistusmahdollisuudet ja tukea rikosteknisiin tutkimuksiin yhteistyössä Europolin Italian-yksikön kanssa.

Mitä on vielä tehtävä

Frontexin henkilöstön käyttö apuna sormenjälkien ottamisessa.

EASOn asiantuntijoiden lähettäminen Italiaan.

Italian esitettävä palauttamiseen liittyvien resurssien lisätarpeensa Frontexille.

Sisäistä siirtoa koskevan etenemissuunnitelman ja siihen kuuluvan tarvearvion tarkistetun version esittäminen.

3.    NYKYTILANNE: KREIKKA

Teknisiä kokouksia komission, EU-virastojen ja Kreikan viranomaisten välillä, mm. 26. elokuuta, jolloin komissio osallistui Pireuksessa järjestettyyn kokoukseen, 10. heinäkuuta ja 11. syyskuuta järjestetyt videoneuvottelut ja komission Brysselissä 2. syyskuuta järjestämä kokous. Tänä aikana järjestettiin useita kahdenvälisiä tapaamisia, ja Kreikka ja virastot olivat yhteydessä toisiinsa.

Ensimmäisen varapuheenjohtajan Frans Timmermansin ja komissaari Dimitris Avramopoulosin vierailu Kreikassa, mm. Kosilla, 3.–4. syyskuuta.

Sisäistä siirtoa koskevan etenemissuunnitelman esittäminen komissiolle 14. syyskuuta sisäistä siirtoa koskevan neuvoston päätöksen mukaisesti. Etenemissuunnitelmaan sisältyy arvio tukitiimin tarpeesta. Kreikan viranomaiset tarkistavat etenemissuunnitelmaa parhaillaan komission esittämien huomautusten johdosta, ja uuden version odotetaan valmistuvan pian.

Sisäistä siirtoa koskeva 21. syyskuuta järjestetty työpaja, jossa Kreikka esitteli sisäistä siirtoa koskevaa etenemissuunnitelmaansa.

Frontexin Pireuksessa sijaitsevan yhteystoimiston määrittäminen EU:n alueellisen toimintayksikön tiloiksi.

Frontexin osallistuminen yhteiseen Poseidon-operaatioon.

Henkilöstöresurssien vahvistaminen Frontexin osoittamilla 33 asiantuntijalla (ml. kreikkalaiset virkamiehet) ja seitsemän liikuteltavan toimiston käyttöönotto Egeanmeren saarilla (Samos, Lesbos, Chios, Kos ja Leros). Kreikka on hyväksynyt Frontexin tarjouksen kohdentaa 30 lisähenkilöä toteuttamaan suojelutarpeen arviointia ja kuulemisia.

EASOn ja Kreikan välillä käydään neuvotteluja eniten pakolaisia vastaanottavia alueita koskevasta toimintasuunnitelmasta. Kreikka on hyväksynyt sen, että EASO antaa sille tukea kansainvälistä suojelua hakevien rekisteröinnissä, lähtevien Dublin-vastaanottopyyntöjen edelleen toimittamisessa ja väliaikaisissa siirtotoimenpiteissä. EASO on ehdottanut 28 asiantuntijan kohdentamista näihin tehtäviin. Kun tästä toimintasuunnitelmasta päästään yhteisymmärrykseen, EASO käynnistää asiantuntijahaun.

Käynnissä on Eurodac-järjestelmää koskeva pilottihanke, jota toteutetaan yhdessä Frontexin, EASOn ja eu-LISAn avustuksella. Pilottihanketta koskevaa teknistä käyntiä Lesbokselle suunnitellaan tämän viikon lopulle.

Ensivaiheen vastaanottokeskuksen ja suojelutarpeen arviointikeskuksen perustaminen Lesbokselle (kokonaiskapasiteetti 480 henkilöä) ja suojelutarpeen arviointikeskusten perustaminen Chiokselle ja Samokselle (kokonaiskapasiteetti 393 henkilöä).

Kahden rekisteröintipisteen perustaminen Lesbokselle. Kolmatta rekisteröintipistettä suunnitellaan perustettavaksi piakkoin.

Mitä on vielä tehtävä

Sisäistä siirtoa koskevan etenemissuunnitelman ja siihen kuuluvan tarvearvion tarkistetun version esittäminen.

EU:n alueellisen toimintayksikön perustaminen, jotta virastot voivat sen kautta koordinoida paikalla toteutettavia toimia keskenään ja paikallisten viranomaisten kanssa.

Kreikan on luotava selkeä menetelmä/järjestely, jolla muuttajien henkilöllisyyden selvittäminen, rekisteröinti ja sormenjälkien sisällyttäminen EURODACiin toteutetaan järjestelmällisellä tavalla.

Ensivaiheen vastaanottokapasiteetin huomattava lisääminen Egeanmeren saarille erilaisista ryhmistä muodostuvia uusia maahantulijoita varten. Komissio on juuri myöntänyt tähän tarkoitukseen 4,1 miljoonan euron määrärahan. Ensivaiheen vastaanottokapasiteettia olisi kiireellisesti luotava erityisesti Kosille, jonne suurin osa kolmansien maiden kansalaisista saapuu ja jossa ei tällä hetkellä ole vastaanottotiloja.

Kreikan olisi aktivoitava pelastuspalvelumekanismi, jotta saarille saapuville muuttajille voidaan tarjota välitöntä apua, kuten majoitusta.

Yhteisymmärrys EASOn kanssa eniten pakolaisia vastaanottavia alueita koskevista toimintasuunnitelmista sekä lähetettävien asiantuntijoiden tehtävistä ja määrästä.

Kreikan olisi aloitettava uudelleen palauttamispäätösten tekeminen ja täytäntöönpano.

Kreikan on esitettävä palauttamiseen liittyvien resurssien lisätarpeensa Frontexille ja siirtolaisten salakuljetuksen tutkintaan liittyvät lisätarpeensa Europolille.

Top

Bryssel 23.9.2015

COM(2015) 490 final

LIITE

asiakirjaan

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA-NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

Pakolaiskriisin hallinta: Euroopan muuttoliikeagendaan perustuvat välittömät operatiiviset, taloudelliset ja lainsäädäntötoimenpiteet


LIITE III

Nopeita rajainterventioryhmiä koskeva mekanismi (RABIT)

Nopeita rajainterventioryhmiä koskeva mekanismi (RABIT) perustettiin vuonna 2007. 1 Se antaa nopeasti operatiivista apua rajoitetun ajan jäsenvaltiolle, joka on joutunut äkillisen ja poikkeuksellisen paineen alaiseksi, koska sen ulkorajalle saapuu suuri määrä kolmansien maiden kansalaisia, jotka pyrkivät laittomasti asianomaisen jäsenvaltion alueelle.

Sen keskeiset vaiheet ovat seuraavat:

Jäsenvaltion on tehtävä pyyntö. Pyyntö lähetetään Frontexille, jolla on viisi päivää aikaa arvioida tilanne ja päättää, hyväksyykö se pyynnön.

Jos pyyntö hyväksytään, laaditaan välittömästi toimintasuunnitelma, jossa määritellään ryhmien kesto, tehtävät ja kokoonpano.

Jäsenvaltioiden on pyydettäessä lähetettävä rajavartijoita, paitsi jos ne ovat itse poikkeustilanteessa.

Vastaanottava jäsenvaltio vastaa ryhmän johtamisesta. Ryhmän jäsenet voivat suorittaa rajatarkastuksia ja valvontaa Schengenin rajasäännöstön mukaisesti. Heillä on laajasti katsottuna sama toimivalta kuin vastaanottavan jäsenvaltion rajavartijoilla. Vastaanottava jäsenvaltio voi hyväksyä voiman ja virka-aseiden käytön (jos myös lähetetyn rajavartijan kotijäsenvaltio sen hyväksyy).

Frontex vastaa kaikista koulutukseen, harjoituksiin ja ryhmien lähettämiseen liittyvistä kustannuksista (tämä ei koske peruspalkkaa). Kustannukset kattavat matkat, majoituksen ja päivärahat.

Vaikka RABIT-mekanismia ei ole käynnistetty vuoden 2010 jälkeen, vuosittain järjestetään harjoitukset valmiuden säilyttämiseksi.

Esimerkki: RABIT-mekanismin käyttö vuonna 2010–2011

Kreikka pyysi vuonna 2010 RABIT-mekanismin käyttöä Kreikan ja Turkin rajalla. Operaatio kesti marraskuusta 2010 maaliskuuhun 2011. Se toteutettiin sen jälkeen, kun maahantulijoiden määrä oli kasvanut huomattavasti. Operaatio vähensi havaittujen maahantulojen määrää onnistuneesti kuukausittain lokakuun 7 607:stä helmikuun 1 632:een.

Toimintajaksolla lähes 200 hyvin koulutettua vierailevaa virkamiestä 26 jäsenvaltiosta auttoi joka viikko kreikkalaisia kollegojaan raja-alueiden valvonnassa sekä kiinniotettujen laittomien maahanmuuttajien henkilöllisyyden selvittämisessä. Operaatio myös auttoi Kreikan viranomaisia keräämään tietoja muuttoreiteistä ja salakuljetusverkostoista, jotka käyttävät hyväkseen laittomien maahanmuuttajien epätoivoista tilannetta. Toiminta-alueilla käytettiin ryhmän lisäksi seitsemää lämpökameralla varustettua ajoneuvoa, 24:ää partiointiajoneuvoa, kahta tietotekniikkalaitteilla varustettua Schengen-bussia, kolmea minibussia, yhtä bussia ja yhtä helikopteria. Lisäksi asennettiin kolme liikkuvaa toimistokonttia.

RABIT-operaation käynnistämisestä eli marraskuun 2010 alusta lähtien voitiin havaita, että laittomien maahantulojen virta pieneni vähitellen Kreikan ja Turkin välisillä rajaosuuksilla. Ennen operaatiota yhteensä 7 607 ihmistä jäi kiinni lokakuussa Kreikan ja Turkin välisellä rajalla. Marraskuussa operaation alettua ilmoitettiin yhteensä 4 616 havaitusta maahantulosta. Joulukuussa niitä oli enää 3 413. Vuonna 2011 ne olivat vähentyneet edelleen: 2 266 maahantuloa tammikuussa ja 1 632 helmikuussa. RABIT-operaation jälkeen luvattomien rajanylitysten määrä pieneni noin 75 prosenttia. Numerotietojen asettamiseksi oikeisiin mittasuhteisiin todettakoon, että Kreikan viranomaiset raportoivat Frontexin riskianalyysiverkoston kautta havainneensa vuonna 2010 yhteensä 47 706 maahantuloa.

(1)

Asetus (EY) N:o 863/2007 nopeiden rajainterventioryhmien perustamista koskevan mekanismin käyttöön ottamisesta ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 2007/2004 muuttamisesta mainitun mekanismin sekä vierailevien virkamiesten tehtävien ja toimivallan osalta.

Top

Bryssel 23.9.2015

COM(2015) 490 final

LIITE

asiakirjaan

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA-NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

Pakolaiskriisin hallinta: Euroopan muuttoliikeagedaan perustuvat välittömät operatiiviset, taloudelliset ja lainsäädäntötoimenpiteet


LIITE IV

Rahoitustuki jäsenvaltioille turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta (AMIF) sekä sisäisen turvallisuuden rahastosta (ISF)

Pitkäaikainen rahoitus 2014-2020

Pitkäaikaisen rahoituksen ensimmäiset maksut vuonna 2015

Hätärahoitus

 

AMIF

ISF-rajat

ISF-poliisitoiminta

AMIF + ISF YHTEENSÄ

1. AMIF-ennakkomaksu (vihr./lih. = maksettu)

1. ISF-ennakkomaksu (vihr./lih. = maksettu)

AMIF-hätärahoitus vastaanotettu ja pyydetty

ISF-rajat hätärahoitus vastaanotettu ja pyydetty

Itävalta

64 533 977 €

14 162 727 €

12 162 906€ €

90 859 610 €

4 937 378,39 €

1 858 229,31 €

5 030 000 €

Belgia

89 250 977 €

17 519 321 €

17 903 270 €

124 673 568 €

6 878 531,95 €

2 745 441,37 €

Bulgaria

10 006 777 €

40 366 130 €

32 002 293 €

82 375 200 €

700 474,39 €

5 093 194,61 €

4 150 000 €

Kroatia

17 133 800 €

35 609 771 €

19 095 426 €

71 838 997 €

1 199 366,00 €

3 829 363,79 €

Kypros

32 308 677 €

34 507 030 €

8 117 257 €

74 932 964 €

2 261 607,39 €

2 983 700,09 €

940 000 €

Tšekki

26 185 177 €

14 381 484 €

17 029 012 €

57 595 673 €

1 937 962,39 €

2 252 914,72 €

Tanska

10 322 133 €

10 322 133 €

722 549,31 €

Viro

10 156 577 €

21 781 752 €

13 480 269 €

45 418 598 €

406 263,08 €

2 468 341,47 €

Suomi

23 488 777 €

36 934 528 €

15 682 348 €

76 105 653 €

3 089 714,39 €

3 708 381,32 €

Ranska

265 565 577 €

84 999 342 €

70 114 640 €

420 679 559 €

20 061 340,39 €

12 401 478,74 €

8 980 000 €

Saksa

208 416 877 €

51 753 437 €

79 504 401 €

339 674 715 €

15 499 181,39 €

9 411 698,66 €

7 030 000 €

Lisäpyyntöjä vireillä

Kreikka

259 348 877 €

166 814 388 €

20 489 650 €

446 652 915 €

18 154 421,39 €

15 039 082,66 €

1 180 000 €

Lisäpyyntöjä vireillä

7 500 000 €

Unkari

23 713 477 €

40 829 197 €

20 663 922 €

85 206 596 €

1 687 943,39 €

4 304 518,33 €

5 210 000 €

1 490 000 €

Irlanti

19 519 077 €

9 243 080 €

28 762 157 €

1 587 535,39 €

647 015,60 €

Italia

310 355 777 €

156 306 897 €

56 631 761 €

523 294 435 €

22 074 904,39 €

17 142 206,06 €

13 660 000 €

5 460 000 €

Pitkäaikainen rahoitus 2014-2020

Pitkäaikaisen rahoituksen ensimmäiset maksut vuonna 2015

Hätärahoitus

 

AMIF

ISF-rajat

ISF-poliisitoiminta

AMIF + ISF YHTEENSÄ

1. AMIF-ennakkomaksu (vihr./lih. = maksettu)

1. ISF-ennakkomaksu (vihr./lih. = maksettu)

AMIF-hätärahoitus vastaanotettu ja pyydetty

ISF-rajat hätärahoitus vastaanotettu ja pyydetty

Latvia

13 751 777 €

15 521 704 €

16 941 431 €

46 214 912 €

962 624,39 €

2 303 919,45 €

Liettua

9 632 277 €

178 704 873 €

16 120 656 €

204 457 806 €

674 259,39 €

13 716 537,03 €

Luxemburg

7 160 577 €

5 400 129 €

2 102 689 €

14 663 395 €

557 240,39 €

525 197,26 €

Malta

17 178 877 €

53 098 597 €

8 979 107 €

79 256 581 €

1 202 521,39 €

5 227 439,28 €

Alankomaat

94 419 077 €

30 609 543 €

31 540 510 €

156 569 130 €

8 940 685,39 €

4 596 203,71 €

2 150 000 €

Puola

63 410 477 €

49 113 133 €

39 294 220 €

151 817 830 €

4 857 553,48 €

6 188 514,71 €

Portugali

32 776 377 €

18 900 023 €

18 693 124 €

70 369 524 €

2 369 946,39 €

2 705 442,04 €

Romania

21 915 877 €

61 151 568 €

37 150 105 €

120 217 550 €

1 710 161,39 €

6 893 717,11 €

Slovakia

10 980 477 €

10 092 525 €

13 891 478 €

34 964 480 €

915 353,39 €

1 678 880,21 €

Slovenia

14 725 477 €

30 669 103 €

9 882 037 €

55 276 617 €

1 030 783,39 €

2 883 032,60 €

Espanja

257 101 877 €

195 366 875 €

54 227 207 €

506 695 959 €

18 179 131,39 €

18 348 545,74 €

Ruotsi

118 536 877 €

11 518 706 €

21 057 201 €

151 112 784 €

10 790 281,39 €

2 280 313,49 €

Yhdistynyt kuningas-kunta

370 425 577 €

370 425 577 €

27 483 790,39 €

YHTEENSÄ

2 392 000 002 €

1 207 730 043 €

662 000 000 €

4 440 434 918 €

180 150 956,48 €

151 955 858,67 €

48 330 000 €

14 450 000,00 €

Top

Bryssel 23.9.2015

COM(2015) 490 final

LIITE

asiakirjaan

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA-NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

Pakolaiskriisin hallinta: Euroopan muuttoliikeagendaan perustuvat välittömät operatiiviset, taloudelliset ja lainsäädäntötoimenpiteet


LIITE V

Jäsenvaltioiden ja komission rahoitusosuudet Maailman elintarvikeohjelmaan

tuhansia euroja

31.12.2014

13.9.2015

5 vuoden keskiarvo

Vaihtelu prosentteina 2014–2015

 

 

 

 

Itävalta

946

0

653

–100 %

Belgia

20 436

9 253

19 223

–54,7 %

Bulgaria

111

101

73

–9,3 %

Kypros

8

4

4

–50 %

Kroatia

0

0

6

0 %

Tšekki

121

90

169

–25,6 %

Tanska

54 770

40 428

41 684

–26,2 %

Viro

151

0

104

–100 %

Suomi

27 892

17 345

22 232

–37,8 %

Ranska

18 392

14 164

20 588

–23 %

Saksa

240 947

117 315

158 172

–51,3 %

Kreikka

30

0

51

–100 %

Unkari

41

0

30

–100 %

Irlanti

17 069

13 869

16 766

–18,7 %

Italia

25 311

19 734

18 458

–22 %

Latvia

0

0

4

0 %

Liettua

32

10

16

–69,5 %

Luxemburg

9 709

8 487

8 806

–12,6 %

Malta

0

0

0

0 %

Alankomaat

70 969

75 099

61 637

+5,8 %

Puola

0

0

219

0 %

Portugali

8

0

18

–100 %

Romania

0

0

6

0 %

Slovakia

12

0

10

–100 %

Slovenia

33

28

48

–14,5 %

Espanja

6 174

3 653

14 790

–40,8 %

Ruotsi

74 770

3 775

60 800

–95 %

Yhdistynyt kuningaskunta

327 453

230 733

231 297

–29,5 %

 

 

 

 

YHTEENSÄ

895 386

554 087

675 863

–38,1 %

EU

297 340

157 190

238 933

–47,1 %

EU + jäsenvaltiot

1 192 726

711 277

914 796

–40,4 %



(2014 ja 2015, 13.9. mennessä) [lähde: Maailman elintarvikeohjelman verkkosivusto]

Top

Bryssel 23.9.2015

COM(2015) 490 final

LIITE

asiakirjaan

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA-NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

Pakolaiskriisin hallinta: Euroopan muuttoliikeagendaan perustuvat välittömät operatiiviset, taloudelliset ja lainsäädäntötoimenpiteet


LIITE VI

Syyrian kriisin johdosta perustettu EU:n alueellinen erityisrahasto (Madad-rahasto)

EU:n erityisrahastot ovat välineitä, joiden tarkoituksena on maksimoida EU:n tuen/toimen tehokkuus, johdonmukaisuus, näkyvyys ja joustavuus sekä nopeuttaa sen toimitusta/toteutusta eri rahoitusvälineiden kautta eri maihin. EU:n lainsäätäjät muuttivat edellä mainituista syistä EU:n varainhoitoasetusta siten, että komissio pystyy nyt luomaan ja hallinnoimaan EU:n rahastoja. Toimintatavan edut ovat seuraavat:

Tehokkuus ja johdonmukaisuus: Siinä missä monet erityisrahastot toimivat kansallisella tai sitä alemmalla tasolla, Syyrian kriisin johdosta perustettu EU:n rahasto (Madad-rahasto) on EU:n ainoa rahoitusväline, joka vastaa aidosti alueellisessa mittakaavassa alueelliseen kriisiin. Se kattaa Syyrian lisäksi Turkin, Libanonin, Jordanian, Irakin ja Egyptin sekä ne Länsi-Balkanin maat, joihin kriisin vaikutukset ulottuvat. Näin EU:n tuki voidaan kohdentaa paremmin ja johdonmukaisemmin ja välttää sen pirstaloitumisesta aiheutuva tehottomuus, mikä on usein kansainvälisten avustustoimien vaivana.

Euroopan unionin näkyvyys: EU:n rahasto, johon otetaan sekä jäsenvaltioiden että muiden maiden rahoitusta, lisää merkittävästi EU:n ja sen jäsenvaltioiden näkyvyyttä. EU:n suurilla avustussummilla, jotka ohjataan Yhdistyneiden kansakuntien, Maailmanpankin ja muiden rahastojen kautta, ei useinkaan ole tällaista näkyvyyttä. EU:n erityisrahasto kohottaa EU:n profiilia kriisissä ja lisää siten jäsenvaltioiden ja EU:n toimielinten poliittista vaikutusvaltaa. Se on tärkeä julkisuusdiplomatian väline avunsaajien ja muiden toimijoiden suuntaan (toimitaan ”yhden lipun” alla).

Koordinointi: Rahasto helpottaa suuresti muiden sitoutumista. Siihen voidaan koota EU:n talousarviosta, jäsenvaltiolta ja muilta julkisilta tai yksityisiltä avunantajilta saatu rahoitus, mikä lisää rahaston taloudellista vahvuutta edunsaajien hyväksi. Sen hallintorakenteessa otetaan melko hyvin huomioon rahoituksen alkuperä. Kahdenväliset ja muut avunantajat voivat vaikuttaa rahaston painopisteiden valintaan. 1

Joustavuus: Rahastolla on käytettävissä monenlaisia kuhunkin maahan ja alaan mukautettuja rahoitusmuotoja (avustukset, budjettituki, hajautettu yhteistyö jne.). Rahastossa voidaan avunantajien pyynnöstä ja sen johtokunnan suostumuksella kehittää tarpeen mukaan erillisiä rahoitusmahdollisuuksia, minkä ansiosta varoja voidaan kohdentaa muun muassa maantieteellisesti, esimerkiksi Turkkiin tai johonkin Länsi-Balkanin valtioon. Tämän ennennäkemättömän kriisin muuttuessa rahaston johtokunta voi siirtää rahoitusta maiden välillä ja sisällä paljon nopeammin kuin tavallisissa ennalta ohjelmoiduissa EU:n välineissä.

Nopeus: EU:n rahasto varmistaa varojen nopean toimituksen käyttämällä nopeutettuja sopimuksenteko- ja maksujärjestelyjä EU:n varainhoitoasetuksen kriisitilanteisiin tarkoitettujen säännösten nojalla. Pitkällisten hankintamenettelyjen ja ehdotuspyyntöjen sijaan kumppanit palkataan suoraan, ja kumppanit vastaavat merkittävistä hankkeista, jotka johtokunta voi hyväksyä milloin tahansa. Lähes kaikki johtokunnan kokouksessa 29. toukokuuta 2015 hyväksyttyihin ensimmäisiin ohjelmiin liittyvät sopimukset on jo tehty, ja ohjelmia on jo alettu toteuttaa. Suunnitteilla olevat hankkeet, joiden rahoitus voidaan aloittaa heti, kun varoja on saatavilla, ovat arvoltaan 440 miljoonaa euroa.



TAUSTAA:

Toistaiseksi kattamatta jääneet rahoitustarpeet: Ainoastaan 40 prosenttia Syyrian pakolaiskriisiä koskevista YK:n vetoomuksista on saatu katettua yhdeksän kuukauden aikana. Rahoitusvaje on yhteensä noin 4 miljardia euroa vuonna 2015. Siitä 1,5 miljardia euroa on tarkoitettu sietokykyä, koulutusta ja toimeentuloa koskeviin pitkän aikavälin tarpeisiin ja loput lyhyen aikavälin humanitaarisiin tarpeisiin. EU:n ja sen jäsenvaltioiden odotetaan kattavan puolet tästä vajeesta (mikä vastaa EU:n ja sen jäsenvaltioiden perinteistä osuutta maailmanlaajuisesta avusta).

EU:n rahaston tämänhetkinen rahoitus: EU on myöntänyt rahaston alkupääomaksi 38 miljoonaa euroa, ja vuonna 2015 ja sen jälkeen sitä on tarkoitus täydentää suuremmin osuuksin. Italia on antanut rahastoon 3 miljoonaa euroa. Saksa on luvannut antaa 5 miljoonaa euroa. EU valmistelee toisen, 100 miljoonan euron osuuden myöntämistä vuoden 2015 loppuun mennessä. Näin rahastoon saadaan varoja yhteensä noin 150 miljoonaa euroa jo ensimmäisenä vuonna. Kun otetaan huomioon rahoitustarpeet ja suunnitteilla olevat hankkeet, joiden arvo on jo 440 miljoonaa euroa, varoja tarvitaan kuitenkin vielä paljon enemmän.

Täydentävyys muiden EU:n toimien kanssa: EU:n rahasto keskittyy avunsaajamaissa sietokykyä, koulutusta ja toimeentuloa koskeviin pitkän aikavälin tarpeisiin (kuten työpaikkoihin, opetukseen ja perusinfrastruktuuriin). Se ei keskity välittömään humanitaariseen hätäapuun (kuten ruokaan ja veteen). ECHO hallinnoi edelleen kahdenvälisesti rahoitettua UNHCR:n, Maailman elintarvikeohjelman, Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ja kansalaisjärjestöjen kautta annettavaa humanitaarista hätäapua mutta tekee tiivistä yhteistyötä EU:n rahaston kanssa.

Rahaston toimintaa koordinoidaan tiiviisti muiden olemassa olevien avustusohjelmien ja rahoitusta yhdistävien mekanismien kanssa päällekkäisyyksien ja rahoituksesta kilpailemisen välttämiseksi, varsinkin Syyrian elvytyksen erityisrahaston (joka toimii Turkin Gaziantepissa, 60 km päässä Alepposta), Maailmanpankin Libanon-rahaston sekä Maailmanpankin ja YK:n Jordaniaa koskevien mekanismien kanssa. Rahasto myös mukauttaa päätöksensä monikansallisten kehysten (kuten YK:n alueellisen pakolaisia ja selviytymiskykyä koskevan suunnitelman) suuntaviivoihin ja muiden kansainvälisten foorumien ja kokousten (kuten Kuwaitin konferenssit ja G7) tuloksiin.

(1)

EU:n rahoitusosuuksia koskevat päätökset tehdään komiteamenettelyä noudattaen asianmukaisessa rahoitusvälineessä.

Top

Bryssel 23.9.2015

COM(2015) 490 final

LIITE

asiakirjaan

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA-NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

Pakolaiskriisin hallinta: Euroopan muuttoliikeagendaan perustuvat välittömät operatiiviset, taloudelliset ja lainsäädäntötoimenpiteet


LIITE VII

Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän toteuttaminen

EU on työskennellyt vuodesta 1999 perustaakseen Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän ja parantaakseen alan lainsäädäntöä.

EU:n sääntöjä on parannettu ja lujitettu vähitellen. Tavoitteena on luoda yhteiset tiukat vaatimukset ja lisätä yhteistyötä sen varmistamiseksi, että turvapaikanhakijoita kohdellaan yhdenvertaisesti ja että järjestelmä on avoin ja oikeudenmukainen riippumatta siitä, missä turvapaikkahakemus tehdään. Järjestelmän keskeiset osat ovat seuraavat:

Turvapaikkamenettelydirektiivillä yhdenmukaistetaan turvapaikkamenettelyjä, ja sen tavoitteena on tehdä turvapaikkapäätöksistä oikeudenmukaisempia sekä nopeuttaa ja parantaa päätöksentekomenettelyä.

Vastaanotto-olosuhteita koskevalla direktiivillä varmistetaan, että turvapaikanhakijoiden aineelliset vastaanotto-olosuhteet (kuten majoitus) ovat inhimilliset kaikkialla EU:ssa ja että heidän perusoikeuksiaan noudatetaan täysimääräisesti.

Aseman määrittelyä koskevalla direktiivillä selkeytetään kansainvälisen suojelun myöntämisperusteita.

Dublin-asetuksella vahvistetaan säännöt, joiden nojalla määritetään turvapaikkahakemuksen käsittelystä vastuussa oleva valtio.

Eurodac-asetuksella perustetaan Eurodac-järjestelmä sormenjälkien vertailua varten Dublin-asetuksen soveltamisen avuksi.

Näitä sääntöjä täydennetään laillista ja laitonta maahanmuuttoa koskevalla lainsäädännöllä:

Palauttamisdirektiivillä vahvistetaan laittomasti oleskelevien maahanmuuttajien palauttamista ja maastapoistamista koskevat yhteiset säännöt.

Pitkäaikaista oleskelua koskeva direktiivi sisältää edellytykset, joiden täyttyessä kolmannen maan kansalaiselle voidaan myöntää pitkään oleskelleen ulkomaalaisen asema.

Solidaarisuuden ja vastuullisuuden periaatteiden mukaisesti jäsenvaltioiden on taattava sama suojelun taso kansainvälistä suojelua tarvitseville henkilöille. Niiden on myös sovellettava tuloksellista palauttamispolitiikkaa. Systeemiset puutteet yhdessä tai useammassa jäsenvaltiossa vaikuttavat koko unioniin.

Komissio on käynnistänyt 37 rikkomusmenettelyä 19:ää jäsenvaltiota vastaan, koska ne eivät ole saattaneet EU:n uusia direktiivejä, jotka muodostavat Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän, osaksi kansallista lainsäädäntöään heinäkuuhun 2015 mennessä. Komissio päätti myös jatkaa rikkomusmenettelyä kahta jäsenvaltiota vastaan, koska ne eivät ole saattaneet aseman määrittelystä annettua direktiiviä osaksi kansallista lainsäädäntöään. EU:n turvapaikkalainsäädäntö muodostaa johdonmukaisen kokonaisuuden, jonka tavoitteena on taata turvapaikkasääntöjen oikeudenmukainen ja yhdenmukainen täytäntöönpano kaikissa jäsenvaltioissa.

Jos tätä lainsäädäntöä ei panna asianmukaisesti täytäntöön, koko järjestelmän tehokkuus kärsii. Komissio päätti sen takia jatkaa turvapaikkasäännöstön virheellisen soveltamisen johdosta aloitettua rikkomusmenettelyä yhtä jäsenvaltiota vastaan.

Komissio on äskettäin pyytänyt tietoja jäsenvaltioilta kahdeksassa tapauksessa ja jatkaa tarvittaessa nopeasti ja tehokkaasti rikkomusmenettelyjä varmistaakseen turvapaikkasäännöstön, sormenjälkien vertaamista koskevan Eurodac-asetuksen ja palauttamisdirektiivin täysimääräisen noudattamisen.



 

Turvapaikkamenettely-direktiivi 2013/32/EU

Direktiivi 2013/33/EU vastaanotto-olosuhteista

Direktiivi 2011/95/EU aseman määrittelystä

EURODAC-asetus EU/603/2013

Palauttamisdirektiivi 2008/115/EU

 

Menettelyn vaihe

Menettelyn vaihe

Menettelyn vaihe

Menettelyn vaihe

Menettelyn vaihe

Itävalta

 

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

 

 

 

Belgia

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

 

 

 

Bulgaria

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty perusteltu lausunto (täytäntöön-panosta ei ole ilmoitettu)

 

 

Kypros

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty hallinnollinen kirje (pyydetään lisä–selvityksiä soveltamisesta)

 

Kroatia

 

 

 

 

Tšekki

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

 

 

Tanska

Ei sovelleta

Ei sovelleta

Ei sovelleta

 

Viro

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

 

 

Suomi

 

 

 

 

Ranska

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

 

 

Saksa

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty hallinnollinen kirje (pyydetään lisä–selvityksiä soveltamisesta)

Lähetetty hallinnollinen kirje (pyydetään lisä–selvityksiä soveltamisesta)

Kreikka

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty hallinnollinen kirje (pyydetään lisä–selvityksiä soveltamisesta)

Lähetetty hallinnollinen kirje (pyydetään lisä–selvityksiä soveltamisesta)

Lähetetty toinen täydentävä virallinen ilmoitus
(virheellinen soveltaminen)

 

Unkari

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty hallinnollinen kirje (pyydetään lisä–selvityksiä soveltamisesta)

 

Irlanti

Ei sovelleta

Ei sovelleta

Ei sovelleta

 

Ei sovelleta

Italia

Lähetetty hallinnollinen kirje (pyydetään lisä–selvityksiä soveltamisesta)

Lähetetty hallinnollinen kirje (pyydetään lisä–selvityksiä soveltamisesta)

Latvia

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

 

 

Liettua

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

 

 

Luxemburg

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

 

 

Malta

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

 

 

Alankomaat

 

 

 

 

Puola

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

 

 

Portugali

 

 

 

 

Romania

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

 

 

Slovakia

 

 

 

 

Slovenia

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

 

 

Espanja

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty perusteltu lausunto (täytäntöön-panosta ei ole ilmoitettu)

 

Ruotsi

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

Lähetetty virallinen ilmoitus (täytäntöönpanosta ei ole ilmoitettu)

 

 

 

Yhdistynyt kuningaskunta

Ei sovelleta

Ei sovelleta

Ei sovelleta

 

Ei sovelleta

40 uutta päätöstä

Top