Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014PC0151

    KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti neuvoston kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen antamiseksi kaksikäyttötuotteiden vientiä, siirtoa, välitystä ja kauttakulkua koskevan yhteisön valvontajärjestelmän perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 428/2009 muuttamisesta

    /* COM/2014/0151 final - 2011/0310 (COD) */

    52014PC0151

    KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti neuvoston kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen antamiseksi kaksikäyttötuotteiden vientiä, siirtoa, välitystä ja kauttakulkua koskevan yhteisön valvontajärjestelmän perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 428/2009 muuttamisesta /* COM/2014/0151 final - 2011/0310 (COD) */


    2011/0310 (COD)

    KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti

    neuvoston kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen antamiseksi kaksikäyttötuotteiden vientiä, siirtoa, välitystä ja kauttakulkua koskevan yhteisön valvontajärjestelmän perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 428/2009 muuttamisesta

    1.            TAUSTA

    Päivä, jona ehdotus toimitettiin Euroopan parlamentille ja neuvostolle (asiakirja KOM(2011) 704 lopullinen – 2011/0310 COD): || 7. marraskuuta 2011

    Päivä, jona Euroopan parlamentti on vahvistanut ensimmäisen käsittelyn kantansa: || 23. lokakuuta 2012

    Päivä, jona neuvoston kanta on vahvistettu: || 3. maaliskuuta 2014

    2.           Komission ehdotuksen tavoite

    Ehdotuksella muutetaan neuvoston asetusta (EY) N:o 428/2009 EU:n valvontaluettelon päivittämismenettelyn osalta.

    Tavoitteena on antaa komissiolle SEUT-sopimuksen 290 artiklan mukaisesti valta päivittää asetuksen (EY) N:o 428/2009 liitteessä I olevaa kaksikäyttötuotteiden EU-luetteloa antamalla delegoituja säädöksiä, jotta voidaan varmistaa kansainvälisten turvallisuusvelvoitteiden täysimääräinen noudattaminen ja säilyttää talouden toimijoiden kilpailukyky EU:ssa. Lisäksi komission ehdotuksessa annetaan komissiolle valta poistaa määräpaikkoja (eli maita) liitteessä II olevasta niiden maiden luettelosta, jotka hyötyvät EU:n yleisistä vientiluvista, jotta EU voi reagoida nopeasti kansainvälisiin olosuhteisiin.

    3.           Neuvoston kantaa koskevat huomiot

    Neuvoston kannassa vahvistetaan komission ehdotuksen keskeiset kohdat, mutta siinä esitetään joitakin muutoksia komission alkuperäiseen ehdotukseen. Nämä muutokset koskevat tiettyjen sellaisten määräpaikkojen (maiden) poistamista, joihin sovelletaan helpotettuja vientimenettelyjä, sekä delegoitujen säädösten soveltamisalaa.

    Neuvoston kannassa ehdotetaan, että delegoitujen säädösten tarkastelu parlamentissa linjattaisiin ”kaupan alan koontisäädöstä II” koskevan sopimuksen kanssa. Asetukseen liitetään ”komission lausuma delegoiduista säädöksistä”, jossa toistetaan puitesopimuksen mukainen komission sitoumus tiedottaa parlamentille asiantuntijaryhmistä.

    Neuvoston kannassa esitetään myös tiettyjä muutoksia, jotka koskevat säädösvallan siirron tarkistamista ja voimassaoloa, joka rajattaisiin viiteen vuoteen ja jota raportin esittämisen jälkeen jatkettaisiin ilman eri toimenpiteitä, ellei Euroopan parlamentti tai neuvosto vastusta jatkamista viimeistään kolme kuukautta ennen voimassaolon päättymistä.

    Lisäksi neuvoston kantaan sisältyy ”Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission yhteinen lausuma kaksikäyttötuotteiden vientivalvontajärjestelmän tarkistamisesta” sekä ”komission lausuma asetuksen päivittämisestä” (ks. jäljempänä).

    4.           Päätelmät

    Komissio hyväksyy neuvoston kannan.

    _______________________

    LAUSUMAT

    Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission yhteinen lausuma kaksikäyttötuotteiden vientivalvontajärjestelmän tarkistuksesta

    Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio ovat tietoisia siitä, että on tärkeää tehostaa jatkuvasti EU:n strategisen vientivalvontajärjestelmän tehokkuutta ja johdonmukaisuutta varmistaen turvallisuuden korkea taso ja asianmukainen avoimuus haittaamatta kilpailukykyä ja kaksikäyttötuotteiden laillista kauppaa.

    Nämä kolme toimielintä katsovat, että järjestelmän nykyaikaistaminen ja lähentäminen edelleen on tarpeen, jotta vastattaisiin uusiin uhkiin ja nopeisiin teknologisiin muutoksiin, vähennettäisiin vääristymisiä, luotaisiin aidot yhteismarkkinat kaksikäyttötuotteille (tasapuoliset toimintaedellytykset viejille) ja näytettäisiin edelleen kolmansille maille mallia vientivalvonnasta.

    Sitä varten on olennaisen tärkeää virtaviivaistaa prosessia valvontaluettelojen päivittämiseksi (asetuksen liitteet), tehostaa riskiarviointia ja tiedonvaihtoa, kehittää yhä parempia teollisuusstandardeja ja vähentää eroja täytäntöönpanossa.

    Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio ovat tietoisia kysymyksistä, jotka koskevat sellaisten tiettyjen tieto- ja viestintäteknologioiden vientiä, joita voidaan käyttää ihmisoikeuksien rikkomusten yhteydessä ja EU:n turvallisuuden vaarantamiseksi; tämä koskee erityisesti teknologioita, joita käytetään massavalvontaan, seurantaan, jäljittämiseen ja sensurointiin, sekä ohjelmistojen haavoittuvuutta.

    Tältä osin on aloitettu tekniset kuulemiset muun muassa EU:n kaksikäyttötuotteita koskevien vertaisarviointivierailujen, kaksikäyttötuotteiden koordinointiryhmän ja vientivalvontajärjestelmien puitteissa, ja toimia toteutetaan edelleen hätätilanteisiin vastaamiseksi seuraamuksin (SEUT-sopimuksen 215 artiklan nojalla), tai toteuttamalla kansallisia toimenpiteitä. Pyrkimyksiä tehostetaan myös monenvälisten sopimusten edistämiseksi vientivalvontajärjestelmien yhteydessä, ja vaihtoehtoja tutkitaan tähän kysymykseen paneutumiseksi EU:n kaksikäyttötuotteiden vientivalvontapolitiikan käynnissä olevan tarkistuksen yhteydessä ja valmistellessa komission tiedonantoa. Kyseiset kolme toimielintä panivat tässä yhteydessä merkille Wassenaarin järjestelyyn osallistuvien valtioiden 4. joulukuuta 2013 tekemän sopimuksen sellaisten monimutkaisten valvontavälineiden tarkastuksista, joiden avulla tietokonejärjestelmiin pääsee luvatta, ja IP-verkon valvontajärjestelmien tarkastuksista.

    Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio sitoutuvat myös kehittämään edelleen olemassa olevaa kaikenkattavaa (catch-all) mekanismia asetuksen liitteeseen I kuulumattomia kaksikäyttötuotteita varten vientivalvontajärjestelmän ja sen soveltamisen kehittämiseksi edelleen Euroopan sisämarkkinoilla.

    Komission lausuma delegoiduista säädöksistä

    Komissio muistuttaa tämän asetuksen yhteydessä Euroopan parlamentin ja Euroopan komission välisistä suhteista tehdyn puitesopimuksen 15 kohdassa antamastaan sitoumuksesta toimittaa delegoituja säädöksiä valmistellessaan parlamentille kaikki kansallisten asiantuntijoiden tapaamisia koskevat tiedot ja asiakirjat.

    Komission lausuma asetuksen päivittämisestä

    Varmistaakseen lähennetymmän, tehokkaamman ja johdonmukaisemman eurooppalaisen lähestymistavan strategisten tuotteiden liikkumiseen (vientiin, siirtoon, välitykseen ja kauttakulkuun) komissio aikoo tehdä uuden ehdotuksen asetuksen päivittämiseksi mahdollisimman pian.

    _______________________

    Top